- Honor 400 Pro - gép a képben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobilhasználat külföldön
Aktív témák
-
Picur65
csendes tag
válasz
Silencer83 #4397 üzenetére
Valami jófej emberke egyszer utánanézett hogy van ez a szorzó állítás:
[link]
Az 1.39 CPU-z már mindig jól mutatja a szorzó váltást. -
Picur65
csendes tag
BREAKING NEWS:
Core2Duo Temperature Guide
[link]
Amiből megtudhatjuk, hogy pl. a max hőfokot nem az orthos-al lehet elérni, hogy miért van a coretemp és a bios temp között eltérés, hogy mennyi a normál hőfok és sok más okosságot.
Szerintem ezt mindenkinek el kellene olvasni!!
(Bocs ha már volt, bár én nem láttam még ezt a linket itt a ph!-n.) -
-
Picur65
csendes tag
válasz
ROBERTOH #4199 üzenetére
Belerugtál a reset gombba
Szóval én is kipróbáltam, mielőtt beírtam, mert érdekel a dolgok működése. Most is teszteltem a vacak kis 2.4-es celeronos gépemen. Orthos 9-es prio (small fft) mellett teljesen jól böngészek itt a fórumok között. Tegyük hozzá éjfél van, napközben sokkal lassabb. Tegnap pl. teljesen reménytelen volt, percekig jött be egy ph! lap.
Próbáld ki: 5-ös pri-ban nagyon nehezen tudok váltogatni az orthos és az ie6 ablak között, 4-5 másodpercre lefagynak az ablakok, a GO is abbahagyja a villogást! 9-es prioban pedig simán lehet váltogatni. Amúgy sem egészen világos hogy lehet 1-10 prio, ha a win csak 6-ot kezel: low,... ,realtime. Lehet hogy linux/unix-on több értelme van ezeknek a prioknak. -
Picur65
csendes tag
Az pedig hogyan van, hogy van CPU temp és van core0 és core1 temp és a CPU temp mindig 10 fokkal több! Tehát amíg a CoreTemp-el irattam ki, addig nyugodt voltam a hőfokok miatt, de megláttam az Asus progik által kiírt értéket, ami ugyanaz, mint a biosé és ott 10 fokkal több van. Everest kiírja mind2őt (azaz 3-at: cpu, core0, core1).
Ezt most P5B Deluxe lappal tapasztalom, a P5B-E Plus-al ezek nagyjából egyformák voltak! -
Picur65
csendes tag
válasz
ROBERTOH #4194 üzenetére
ORTHOS: Ha megnézed a win task managert, akkor látszik, hogy hiába 9-es prio, a windowsban normal prioritáson fut. Ez azt jelenti, hogy minden egyéb program között, pl böngésző, ami szintén normalon fut, szétosztja nagyjából egyenletesen a processzor időt. Tehát normal taskok simán elmennek egymás mellett. Akkor fogja leakasztani a többi taszkot, ha beállítod neki a normalnal magasabb prioritást, addig ugyanis a windows nem ad időszeletet normal tasknak, amíg nála nagyobb prioritású fut.
Csak kérdés: a mem-nak tényleg 1,8V az alap, nem kevés ez?
CPU-Z 1.39: Ez már kiírja a szorzó váltást, ha csak a C1E van bekapcsolva, EIST pedig ki. (1.38 nekem csak az EIST szorzó váltását jelezte jól). -
-
Picur65
csendes tag
-
Picur65
csendes tag
Persze, azért is említettem, hogy abit-en lehet hogy másképp van. Amit írtam azt elég gondos és alapos tesztelés után írtam, de csak a saját konfigommal biztos hogy így is van. Láttam már sok csodát, elképzelhető, hogy alaplap, bios, cpu-z verzió, windows update-ek, ... is közrejátszhatnak.
Ha a windows visszaveszi a cput, akkor ezek szerint az eist-t kapcsolja be, mert az az, amit a cpu-z is jól mutat és a feszt is visszaveszi és a superpi is lassabban fut, ahogy írtad. Kíváncsi vagyok, ha csak a C1E működik, akkor nálad mi van.
Az is jó kérdés, hogy mi köze a win power sémának a szorzó és fesz állításhoz, hiszen ott a beállítások a monitor és a hdd kikapcsolásának időzítéséről szólnak. -
Picur65
csendes tag
C1E, EIST összefoglaló:
Remélem, hogy viszonylag teljes képet tudok adni a témáról régi és új olvasóknak egyaránt. Utánaolvastam, és kipróbáltam a következőket:
C1E: enhanced halt state. csak a szorzót állítgatja - windows power sémától függetlenül.
EIST: enhanced intel speedstep technology: a szorzót és a cpu feszt is állítgatja, HA a windows power sémáinál a megfelelő van kiválasztva (pl. minimal power management, v. portable/laptop). Abit-es kollégák jelezték, hogy a biosban kikapcsolt eist esetén is a windows leszabályozta a cpu-t, nálam nem.
Úgy néz ki, hogyha az EIST be van kapcsolva, akkor a C1E tulképpen nem csinál semmit.
CPU-Z (1.38): EIST: off, C1E: on, akkor a szorzó állítását NEM mutatja, mindig a default szorzón áll. (Asusnál az AI-suite ekkor is mutatja a szorzó váltást).
EIST: on, akkor mutatja a szorzó váltást és a fesz visszavételt is (ekkor mutat 1.05V-ot).
SUPER_PI: Ha EIST: on, akkor nagyon lomhán és esetlegesen megy fel a szorzó max-ra, ezért lényegesen rosszabb és nagyon nagy szórású eredményeket ad (16 sec helyett 18-20 sec).
Ha ESIT: off, C1E: on, akkor rögtön felmegy a szorzó, nincs hatása a benchmark eredményre.
[Szerkesztve] -
Picur65
csendes tag
-
Picur65
csendes tag
Ez úgy néz ki, mintha fix 6-ra állítottad volna be a szorzót (Modify ratio support=Enable ?? - az asus lapon). Az időböl is az látszik, hogy fix 6-on van. Bocsi, ha ez triviális neked.
Nekem a cpu-z nem mutatja a szorzó váltást, mindig fix 9-en áll, csak az asus saját AI-suite programja mutatja jól (abit-nél nem tudom). Lehet hogy a procink sem teljesen egyforma, de ezt hétfőn tudom csak megnézni.
Az 1.05V-ot a cpu-z-n pedig külön nem értem hogy lehet ilyen alacsony. -
Picur65
csendes tag
C1E (szorzó állítás) hatása:
Egyrészt próbálkoztam egy darabig meddig húzható stabilan c1e-től függően, de nem tapasztaltam eltérést. Egy adott feszen ugyanannál az fsb-nél kezdett instabil lenni c1e-től függetlenül. Ez persze nem pontos mérés, mert a stabilitás fokát nehéz pontosan mérni.
Másrészt 1M SUPER_PI mérés:
Kb. 10-10 futtatás eredménye alapján nincs különbség! Ugyanúgy 15.234 és 15.218 között szór c1e be/ki -tól függetlenül.
Ha superpi mellett fut valami hő, vagy feszmérő program, akkor jobban szór, felmegy 15.297-ig is, tehát egyedül szeret futni leginkább - de ez várható is volt. -
Picur65
csendes tag
ALAPFESZ témakör kérdések:
Itt több helyen olvasom az 1.35V körüli értékre, hogy alapfesz. Nos ha minden full alapon van, akkor nálam a terhelt vcore 1.224, idle 1.112. A Bios-ban a beállítás ''auto'', tehát nem látszik mennyi. Manuálisan most 1.4375-re van állítva, amit már lilával ír ki a bios, terhelten még mindig csak 1.304-et olvasnak ki a programok. Ez ugye nem alapfesz, vagy mégis?
A többi fesznél sem világos mennyire kell állítani, mert az alap beállítás AUTO, de nem tudni mennyi és azt már kiolvasni sem lehet programmal. Ezekre gondolok pl: FSB, NB, SB.
Tehát mennyi itt az alapfesz amihez képest kellene feljebb állítani? -
Picur65
csendes tag
Ok, ez így már logikusan hangzik.
''mondjuk egy 1M-es SuperPi lehet, hogy nem terheli le olyan mértékben a procit, hogy felkergesse max szorzóra/feszre''
Én úgy látom, amint terhelést kap rögtön felugrik 9-re a szorzó (superpi-vel is), ha nincs dolga vissza 6-ra, nincs kettő közötti állapot. Ahogy a hőmérséklet is 1sec alatt lemegy 60-ról 50-re. De majd kipróbálom a benchmarkokkal van-e eltérés az érdekesség kedvéért. -
Picur65
csendes tag
Köszi mindenkinek az adatokat és infokat.
Így már megvan az eist: Intel Speedstep Technology - ezt már állítottam ki-be de nem csinált semmit. Ahogy mondod Ribi a manuális vcore állítás után nem működik.
Az általatok beírt vcore értékek gondolom orthos alatt terhelve értendők. Akkor viszont nekem ezek nagyon magas számok, a pb5-e-plus talán nem is tud ennyit kipréselni magából, elég nagy a vdrop és nagyon melege lenne a gépnek is. -
Picur65
csendes tag
Neked viszont majdnem olyan alaplapod van mint nekem, akkor itt megint nem értem, neked miért nem a C1E a szorzó állítás (CPU configuration menüben)
Valaki segítsen ki, milyen néven találom meg az eist-t? Lehet hogy az auto fesz állítás (hívjuk akárhogy is) be van kapcsolva ha a vcore auto-n van, de ha én állítom be, akkor nincs auto fesz állítás ? -
Picur65
csendes tag
válasz
Gorneck #3848 üzenetére
Lehet, hogy a klböző alaplapunk miatt van, de nekem egyrészt nincs olyan a biosban, hogy eist, másrészt az egész bizton állíthatom, hogy ha csak annyit változtatok hogy ''C1E support: Disable'', akkor nem állítgatja a szorzót, ha enable, akkor állítgatja. Ez nekem ilyen egyszerűnek tűnik innen.
-
Picur65
csendes tag
válasz
#96302336 #3844 üzenetére
Breaking news:
Én azt tapasztalom - most próbáltam ki, hogy a C1E a szorzót csökkenti (ezt eddig is így tudtam). E6600 esetében 9 és 6 között váltogat. A vcore-n nem látom a változást.
Nekem most vCore BIOS:1.4375, idle:1.3600, orthos alatt:1.3040. (FSB: 375). Ez hajszálra ugyanaz akár C1E enable, akár disable.
A terhelt és üresjárati hőfokok között sem látok igazán különbséget, talán a system üresjárati 2 fokkal több. Ez azért is érdekes, mert a CPU ezek szerint visszahűl akkor is ha nem veszi le a szorzót!!Akkor miért is jó hogy leveszi a szorzót?
-
Picur65
csendes tag
Ez egy ilyen különc tuning
. Valóban nem vagyok tapasztalt tuningos, ezt elismerem, ezért gyűjtöm az infokat.
Látom neked is E6600-ad van, megkérhetlek, hogy írd le a beállításaidat? Hűtő, vcore, fsb, hőmérséklet? Igaz hogy más chipsetünk van, de nekem nagyon meleg a NB és az SB is (gyári borda).Lehet hogy ezért nem megy nekem feljebb?
Már sok helyen olvastam róla, hogy kikapcsolandó, de nem találtam igazi magyarázatot miért. Az hogy ezzel is kevesebb dolga van a procinak csak egy tippnek hangzik, szerintem simán lehet hogy ettől pl. nem függ a melegedés mértéke. Ez a funkció a cpu-n belül lehet egy bedrótozot valami, ami mindenképp érzékeli a cpu terhelést, csak ki lehet kapcsolni, hogy ne vegye vissza a szorzót, ha nincs dolga.
Az már meggyőzőbb lenne, ha valaki leteszteli bekapcsolva és kikapcsolva és ki tud mutatni valami különbséget. Tulajdonképp lehet hogy ki is próbálom. Most FSB 366 stabilnak tűnik, 370 felett orthos visít.
A másik fele a dolognak, hogy folyamatosan működő csendes gép a cél, tehát szükséges hogy lehűtse magát ha nincs nagyon terhelve.
[Szerkesztve] -
Picur65
csendes tag
válasz
Stalker-2572 #3834 üzenetére
Nemrég 420x8-nál tartottál, mi történt
Érdekelne milyen hűtőd van, nem látom a konfigodban? vCore ?
-
Picur65
csendes tag
válasz
laragirl83 #3830 üzenetére
És lőn: gyári hűtő lecserélve ac freezer 7 pro-ra, cpu 8-10 fokkal csökkent, system is kevesebb 3-al
Így a max 70-71 lement 61-63-ra.
(bocs laragirl, q-fan, c1e továbbra is enabled). -
Picur65
csendes tag
válasz
laragirl83 #3825 üzenetére
ok, köszi az infot
, nekem a levett oldallap is csak 2-3 fokot segít. És még 1: én bekapcsoltam a Q-fan controlt, C1E és ilyesmi mind enable, nálad hogy áll?
-
Picur65
csendes tag
válasz
laragirl83 #3821 üzenetére
Naja,... és az ablak is nyitva van... úgy nekem is 6 fokkal hűvösebb, de mi lesz nyáron??
-
Picur65
csendes tag
Laragirl83, neked mennyire pörög a cpu ventilátorod és hogyan hűtöd a házat, hogy 3.2ghz-en ilyen hűvös legyen ? Azért kérdem, mert nekem fontos lenne, hogy csendes maradjon a gépem, de ez nem mindenkinek szempont (játék alatt úgyse hallani ha minden venti 3000-en pörög).
-
Picur65
csendes tag
Sziasztok!
Gyári hűtővel a következőt műveltem: FSB: 350, ram 1:1, 5-5-5-18,
vCore: BIOS: 1.3875, idle 1.312, terhelt 1.272. Így stabil.
Nadeviszont: CPU idle: 54-56 fok, orthos-al 70-71 fokMB: 41-43.
Q 1: Árt ez egyáltalán neki? (Ritkán lesz így terhelve).
Q 2: Ennyire gyenge a gyári hűtő, vagy valószínű inkább hogy rosszul van felrakva?
Átnéztem a konfigokat és ennél kicsit jobban húzott prociknál is terhelten 60 alatt van.
Megköszönném a tippeket.
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged