- Fotók, videók mobillal
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Aktív témák
-
válasz
AirBooms #4988 üzenetére
BIOS-ban 4:5-re állítod a CPU FSB/RAM arányt, vagy, ha úgy szerepel, akkor DDR533-ról DDR667-re teszed. Ekkor 400-as FSB-n 1000MHz-en fognak menni a moduljaid. Visszaosztani egyébként is csak 975-ös chipsetes lapoknál tudsz. (Vagy NV-knél az FSB-től függetlenül tudod a memók órajelét állítani.) Az, hogy a sávszélesség-emelkedésből mennyit profitálsz, az nagyban függ a chipsettől, és az adott alkalmazástól.
-
válasz
masterful87 #4986 üzenetére
Elég gyengus eredmények.
Pedig csak 4 óra Prime95-öt kérnek.
-
Memónál az órajel az FSB és az arány függvényében alakul, ugyanúgy, mint P4-nél, csak itt 266 a default FSB. Tehát nincs az az összetett számítgatás, mint AMD-nél, ahol a proci órajel adott, és egy osztóval kapod meg belőle a RAM órajelét. Itt csak simán megszorzod az FSB-t az adott szorzóval, aztán kettővel, és ennyi.
-
válasz
C.Brigante #4905 üzenetére
Oké, de hogy oldottad meg?
-
válasz
C.Brigante #4901 üzenetére
Mesélj!
[Szerkesztve] -
Ha a C1E, EIST, Thermal Monitor, stb. funkciókat letiltod BIOS-ban, az csak azt korlátozza, hogy idle-ben nem veszi vissza a szorzót és a feszt. Ettől te még BIOS-ban tudod állítani a szorzót, a kettő nem függ össze.
425-ös FSB, 9-es szorzóval bizony 3.8GHz fölött CPU órajelet jelent. Az, hogy léghűtés elég-e, attól függ, hogy mien a procid kupakja, és mien feszen viszi az említett órajelet. -
Ha visszaveszed a proci szorzóját, akkor tőle függetlenül meg tudod nézni a max FSB-t. Ettől persze még belefuthatsz egy CPU FSB limitbe, de ez 425 körül nem jellemző. Memót memtesttel nézd, procid meg small fft-vel. A 425 a régi DH-val nagyon szép eredmény, az nagyjából a vége egyébként FSB-ben.
-
válasz
Larry303 #4863 üzenetére
Ezt úgyis meglátod majd a load hőfokok függvényében. Combosabb hűtővel, ha nem zavar a zaj, akkor 1.5V körül is adhatsz nekik BIOS-ból. Ha Orthos alatt megy 75 fok környékére az még nem vészes, hiszen nem nagyon van oan alkalmazás, ami ahhoz hasonló megterhelést jelentene a procinak, tehát egy Orthos alatt 75 fokos proci konvertálás, tömörítés alatt max. 55-60 fokig fog felkúszni.
-
Az instabil alatt azt érted, hogy tesztprogik (Orthos, Prime, CPU Stab, stb.) bebuknak egy idő után, vagy azt, hogy desktop alkalmazások során is fagy, újraindul, akármi? Jó esély van rá, hogy némi fesz stabilizálja a rendszert, de nézz utána, hogy a chipset és a RAM-ok is kapnak-e elegendő feszt!
-
MAX-on elvileg nem nagyon megy az égbe a PWM hőmérséklete. Abból indultam ki, ha a gyári heatpipe simán megbírkózott velük, akkor a bordák csak jobban elvezetik a hőt, elvégre pont a FAT-ek csücsülnek az egész heatpipe-rendszer hőleadó része alatt, tehát fűti őket az SB-ből, NB-ből elvezetett hő is. Eredetileg csak az NB-re szerettem volna külön hűtést pakolni, de akkor meg kellet volna bontani a hetpipe-ot, hogy megmaradjon az SB és PWM hűtés, oszt akkor meg gariztatásnál, eladásnál mittomén mit szóltak volna, ha 3 darabban adom oda a hőcsöveket.
Ja, MAX-on SB sem igazán melexik, Lala szerint egy sima passzív borda is elég lenne rá.
-
válasz
Overlocker #4657 üzenetére
Privát...
[Szerkesztve] -
válasz
Overlocker #4657 üzenetére
Bármien ötletet szívesen fogadok!
Úgy döntöttem, hogy a gyári heatpipe-os hűtést egyben lekapom, és külön hűtést teszek az NB-re, SB-re, PWM-ekre. Az NB hűtését lesz nehéz eltalálni, mivel kicsit szűkös a hely a Coolink alatt/mellett.
-
válasz
C.Brigante #4654 üzenetére
-
válasz
Overlocker #4651 üzenetére
Össze kellene dobnunk nektek egy fényképezőre...
Egyébiránt respekt. -
Ez érdekes. Én most éppen töltök le, MSN-ezek, fut a levelező, 3 ablakban szörfölök, ebből 1 chat, megy a JetAudio, és most elindítottam egy filmet direkt a kíváncsiság kedvvért, de így sem megy 5% fölé a CPU kihasználtság, és persze megosztva dolgozik a 2 mag... Természetesen szó sincs semmiféle szaggatásról, vagy hasonlóról. [link]
Globális optimalizáló program nincs tudtommal. -
válasz
C.Brigante #4409 üzenetére
1.65V valós feszt szoktak emlegetni átütési feszültségnek. Emelt fesztől belátható időn belül nem lesz baja egy procinak. Öcsém a P4-esét 3 éve úgy használja, de semmi baja. Lehet persze, hogy 15 év helyett 10 év múlva múlik ki a proci...
-
válasz
masterful87 #4400 üzenetére
400-as FSB az már laza 100%-os tuning.
Végülis esély van rá, mindössze nem valószínű.
-
válasz
Pulsedriver #4394 üzenetére
400-on menni fog jó eséllyel, egyébként nem tudod ''túlhúzni'', és nem fog károsodni, max, ha túl sok feszt adsz neki, és kinyírja. Tuning tippeket leginkább a lap topicjában fogsz találni BIOS beállításokkal, hozzávetőleges feszekkel, stb.
-
válasz
C.Brigante #4233 üzenetére
Nah, az lehet, különösebben nem ástam bele magam a P5B-k evolúciójába, csak amikor tuningolgattuk a gépét, akkor ezek az opciók szerepeltek a BIOS-ban.
CPU-Z elvileg - hozzávetőlegesen - jól írja ki a CPU feszt egészen 1.4V-ig, afölött automatikusan alapfeszt ír ki. De mondjuk azz AW9D-MAX-nál teljesen mindegy, hogy mien feszt adsz neki BIOS-ban, hülyeséget beszél.
[Szerkesztve] -
válasz
C.Brigante #4225 üzenetére
FSB Termination? Egyébként érdekes, mert havernak biztosan P5B-je van, sima, és neki ott volt BIOS-ban minden (NB, SB, ICH fesz az FSB Termination mellett).
-
Az 1.39-es CPU-Z sem írja ki rendesen a feszeket... suck. Teljesen mindegy, hogy mennyi feszt adok (1.325V-t vagy 1.65V-t, ő csak azt írja, hogy 1.213V.
-
válasz
laragirl83 #4152 üzenetére
Orthos alatt 1.6V-n azért elmegy.
-
válasz
Stalker-2572 #4108 üzenetére
Szerintem csak összeveszett magával, és még nem békültek ki.
-
válasz
C.Brigante #4092 üzenetére
Gondoltam megkérdem.
Egyébként nekem 3.4-en alapfeszen 48-52 fokos idle, és minden sz*ros eneregiagazdálkodó rendszer le van kapcsolva, illetve disabled-re téve.
Szerk: ezek szerint soknak tartod. Szerintem 46 fok teljesen átlagos érték, ha nem volt polírozva a procid. C2D-k nem nagyon szoktak 40 fok alatt lenni, mint az AMD-k.
[Szerkesztve] -
válasz
C.Brigante #4089 üzenetére
Sokallod, vagy kevesled?
[Szerkesztve] -
válasz
Overlocker #4060 üzenetére
-
Nem lesz tőle semmi baja, 85 fokon is csak a proci önvédelmi rendszere veszi vissza a teljesítményt, nem kezd olvadni. Ha jól emlékszem 100 fok körül kapcsol le.
Westlake asszem 1 hétig használt egy C2D-t 80 fok fölötti hőmérsékleten, és annak sem lett semmi baja, tehát, ha tesztek idejére felmegy 85 fok környékére az még nem vészhelyzet.
[Szerkesztve] -
válasz
Achill3uS #4041 üzenetére
Aha, szóval semmi extra.
1.65V-t kap BIOS-ból. Az, hogy kinek, mi stabil, az ugye relatív, engem 1 óra Orthos meggyőzőtt, mivel az általam használt alkalmazások (animációk renderelése, videó vágás, játék), meg sem közelítik az Orthos általi terhelést. Egyébként polírozott, Orthos alatt 82-83 fokos, jól szellőző házban. -
válasz
Picur65 #3998 üzenetére
Érdekes dolgok, most sajnos nem a saját gépemnél vagyok, de kipróbálom holnap este, hogy az én lapomon ez hogy néz ki. Nekem BIOS-ban mindkét opció disabled-re van téve, de a win simán felülbírálja, és visszaveszi a feszt és a szorzót, a CPU-Z pedig meg is mutatja mindezt. Egyébként Gornecknek is überelte a win a BIOS-t, neki meg DS3-as lapja van.
-
-
Az alapfesz az alapfesz, nem auto.
Ha CPU ranglistára gondolsz, ott a CPU fesz a lényeg, tehát mindegy, hogy a chipsetnek mien feszt adsz (alapfeszt, vagy többet). Persze ahány lista, annyi követelmény, de általánosságban így van.
C2D-knél az átütési feszültség 1.65V valós fesz körül van. Mivel minden kap dropol vmennyit - főleg terhelés alatt - így azt lehet mondani, hogy egy jobb hűtővel 1.6V BIOS feszig lehet elmenni különösebb stressz nélkül. A hőfokokat érdemes figyelni, de mivel a proci tud magára vigyázni, emiatt sem kell különösebben aggódni. Ha eléri a 85 fokot a maghőmérséklet, akkor belassítja a magot, hogy hűtse magát, majd valahol 100 fok környékén lekapcsol.
PCI, PCI-E frekiket tuning előtt fixálni kell 33/100-ra. Vannak lapok, ahol ez automatikus, és vannak olyan lapok is, amelyeik az FSB emelése mellett a PCI-E freki emelését is igénylik a magasabb órajelen való stabil működéshez.
965-ös lapoknál minimum 1:1-ben tudod csak hajtani a memókat, tehát egy 3.2GHz-es proci órajelhez 800MHz-es RAM órajel fog tartozni egy 6400 esetén. 800-as modulokkal értelemszerűen nem lesz gond 800MHz-ig, utána ráérsz feszt emelni, illetve, ha csökkented a késleltetéseket, akkor is kellhet nekik némi plusz fesz. Késleltetést célszerű manualra rakni, és kézzel beállítani, ezek persze először lehetnek akár az SPD szerinti időzítések is.
Mivel a konfigod leírása cseppet hiányos, így nem tudjuk mien lapod, memóriád van, de ha pontos feszeket szeretnél tudni, akkor a lapod topicját célszerű átolvasni, illetve ott kérdezni.
[Szerkesztve] -
válasz
lazydog #3985 üzenetére
Úgy értettem, hogy ha vki a 4300 mellett dönt, akkor nyilván fontos neki az ár/érték arány, tehát nem logikus egy drágább, 975-ös lapot vennie alá, ami az időzítésre van kihegyezve, tehát, ha tuning is szerepel a tervek között, akkor drága, cl3-at tudó RAM-okat kell vennie bele. Ha pedig drága lap, drága RAM, akkor már nem olyan jó választás a 4300. Persze nem tudjuk mire szeretné a kolléga használni a gépet, így csak általánosságban beszélhetünk a kérdésről.
-
válasz
animatrix11 #3981 üzenetére
6300 vagy 4300 alá nem ajánlott 975-öt venni, a 965 magasabbra megy FSB-ben, olcsóbb, és az olcsóbb RAM-okat szereti. 1066-os RAM-t teljesen felesleges venni. Egy cl5-ös 800-as kit jó eséllyel megy 900 fölött is, ami már 3GHz fölötti CPU órajelet jelent. Ha cl4-es 800-ast veszel, azok meg jó eséllyel mennek 1000 fölött is cl5-ben, amit már csak nagy szerencsével tudsz követni a procival.
Ja, P5B-Deluxe király lap!
[Szerkesztve] -
válasz
animatrix11 #3978 üzenetére
4300 vs. 6300 témában pont most írtak jónéhány postot, ha azokat végigrágod, tudni fogod, hogy neked meik lesz megfelelőbb.
Minden DDR (I vagy II, mindegy) memóriára jellemző, hogy egy órajelcsúcs le és felmenő szárán is tud adatot küldeni, tehát simán duplázódik itt is a valós órajel, és ez adja az effektivet. Ergo 800MHz-es RAM órajelhez 400-as FSB kell. A 6300 alap FSB-je 266MHz, így a külső órajel ugye 1066MHz (P4-nél és 4300-nál ugye 200 és 800MHz). RAM-ot visszaosztani csak a 975-ös lapok többségénél tudsz, 965-nél nem.
[Szerkesztve] -
válasz
masterful87 #3929 üzenetére
[link] Találsz a lap alján, jobb oldalt egy kis demora mutató linket. Na, az a VT.
A hiánya meg az, amikor nincs.
A lényege elvileg annyi, hogy ha ezt nem tudja a proci, akkor nem tucc ien szépen és elegánsan több oprencert egyszerre, egymás mellett futtatni.
[Szerkesztve] -
Nem akarom bizonygatni, aki nem hiszi, járjon utána!
Egyébként nem értem miért olyan hihetetlen, hogy a procit nem terheli le különösebben egy 1M-es SuperPi?
-
válasz
Picur65 #3898 üzenetére
Tehát azt mondod, hogy beállítottam fix 6-ra a szorzót, majd belinkelem azzal, hogy ezt a win veszi vissza? Köszi.
Na de bebizonyítom. Van ugye az Orthos, amiről tudjuk, hogy sosem az aktuális proci órajelet mutatja, hanem azt, amin bebootolt a winbe. A linkelt képen, az Orthoson látszik, hogy ~3600MHz-en ketyegő procival bootoltam, ami ugye 9*400MHz. A CPU-Z-n pedig látod, hogy az FSB maradt 400-on, a szorzót viszont visszavette 6*-ra. (A CPU-Z mindig kiírja a szorzóváltást egyébként.) Mellette éppen fut a SuperPi, és látható, hogy a szorzó marad szépen 6*-on, nem gondolja úgy, hogy fel kellene pakolnia. Az Orthos egyébként azért nem fut, mert akkor ugye egyből leterheli a procit, és felmegy 9*-re. A fesz meg úgy lehet ennyi, hogy a rendszer azt gondolja, hogy 2400MHz-hez elegendő neki ennyi fesz. 1.296-on megy 3.4-et a proci, tehát ez akár még valós is lehet.
Kép: [link] -
válasz
DeepDish #3870 üzenetére
A 3300-at ugye 471-es FSB-n viszi a konfigod. A RAM meg ezek szerint kifullad 940MHz fölött. Ha lecseréled a 6300-at 6400-re, akkor ezen az FSB-n már 3.7GHz-en tudna futni (ha bírja a proci), a RAM-ok meg mehetnek ugyanúgy 940-en. Persze semmi sem garantálja, hogy a 6400 menni is fog 3.7-en.
-
Energiagazd. funkciókat nem is annyira tuning, mint inkább benchek alatt szokták kikapcsolni, mivel mondjuk egy 1M-es SuperPi lehet, hogy nem terheli le olyan mértékben a procit, hogy felkergesse max szorzóra/feszre, így gyengébb lesz az eredmény is. WinRar szintén. Egyéb bencheknél, amik ki is terhelik a CPU-t, némi késéssel vált csak följebb a rendszer, tehát megintcsak hátrányba kerül a konfig. Ha ezek a lökött dolgok vkinek nem számítanak, akkor - szerintem - nyugodtan hagyja csak bekapcsolva ezen funkciókat.
-
válasz
laragirl83 #3746 üzenetére
Nagyon vajszívű volt westlake ezek szerint.
Innentől kezdve világos a sztori.
-
válasz
laragirl83 #3743 üzenetére
-
válasz
laragirl83 #3741 üzenetére
Értem.
A procid alapfeszen 3440MHz-et megy, az alacsonyabb órajelet (igaz, magasabb FSB-n) csak nagyobb feszen tudja?
-
válasz
laragirl83 #3737 üzenetére
Ezen mit kell nézni?
Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Hobby rádiós topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Epson nyomtatók
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest