- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
Topikgazda
válasz
lorcsi #12896 üzenetére
Packet Tracer pka labok:
https://learningnetwork.cisco.com/thread/4933 - PDF-ben vannak megoldások
https://learningnetwork.cisco.com/servlet/JiveServlet/download/497349-131709/labs_CCENT.zip
https://drive.google.com/folderview?id=0B0Vz9O1eHbrGQWNqWGtjUzQ3ZEk&usp=sharing
https://learningnetwork.cisco.com/thread/43066?tstart=0
https://drive.google.com/file/d/0B5fXyIn0-GDFb1E3YVUwVkxMOW8/view?usp=sharing
http://freeccnalab.com/ - nagyon sok scenario és solution
https://learningnetwork.cisco.com/servlet/JiveServlet/download/24391-1-92430/PKT_Labs.zip
http://www.packettracernetwork.com/labs/packettracerlabs.html
http://www.technig.com/packet-tracer-ccna-practical-labs/
http://www.packettracerlab.com/
https://onedrive.live.com/?cid=2c51499db207f106&id=2C51499DB207F106!532HTH
-
Viktorius94
csendes újonc
válasz
lorcsi #12896 üzenetére
Switching = Port security, VLAN, Trunk, VTP
Routing = Static, RIPv2, ACL, static/dynamic/overload NAT
DHCP, NTP, Telnet, SSH, passwordsNekem nagyjából ezek voltak a főbb topikok amikből tudtam laborozni is. Nem használtam hozzá való gyakorló feladatokat hanem amikor a CBTNuggets videókat néztem és mutatták hogyan kell konfigurálni a fenti dolgokat akkor szimplán én is megcsináltam. Először lejegyzeteltem a lépéseket/parancsokat aztán megcsináltam én is. Elkezdtem variálni, kísérletezgetni hogy mégjobban megértsem hogyan is működik valami, valamint hogyan lehet máshoz hozzá kapcsolni. Szóval leginkább magamtól hoztam össze. Ajánlom még hogy a PT-n belül jegyzetelj hogy később mikor megnyitod ne felejsd el a dolgokat.
www.packettracernetwork.com/labs/packettracerlabs.html - Ezen az oldalon találsz feladatokat.
-
FecoGee
Topikgazda
Aki volt Techtorial-on leirhatna hogy milyen volt ha van kedve
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Viktorius94 #12894 üzenetére
Na ugye ugye
! Gratulalok!
-
lorcsi
veterán
válasz
Packet Tracer-en laboroztam a legfőbb topikokat (Switching, Routing, NAT, NTP, stb...)
most kezdem megismerni a PT-t..
az mit jelent hogy legfőbb topikokat?
úgy értem...honnan vettél hozzá gyakorló anyagokat ? -
olloczky
senior tag
válasz
Gratula csak így tovább!
-
Viktorius94
csendes újonc
Siker!!!
Ma mentem újravizsgázni ICND1-ből és 895 pontot értem el. (1 hete buktam el 813 ponttal..)
Több mint elégedett vagyok, azért csak benne van 2-3 hónapnyi kemény tanulás. Leírom hogyan készültem fel, hátha segít azoknak akik most készülnek fel erre a vizsgára:-Az Official Cert Guide CCENT/CCNA ICND1 100-105 könyvből olvastam és jegyzeteltem.
-CBT Nuggets videók (könyv után ajánlatos mert nem annyira részletes, viszont jól elmagyarázzák ami tisztább képet ad).
-Packet Tracer-en laboroztam a legfőbb topikokat (Switching, Routing, NAT, NTP, stb...)
-Egyéb resource-ok netről, youtube-be oktató videók.
-Boson Exam Environment. Ez a vizsga gyakorló program nagyon sokat segített felkészülni. Hasonló simlet kérdéseik vannak mint a vizsgában, a kérdések még talán nehezebbek is, ami tényleg segít felkészülni.Nem mondom hogy nem volt költséges de nekem megérte. Viszont megéri rendesen felkészülni mert hát nem egyszerű vizsga...Cisco szereti feltenni úgy a kérdéseket hogy mégjobban összezavarjon, még ha meg is érted miről van szó.
Most egy ideig pihenek (lemaradást felhozom a melóban...), és folytatom ICND2-vel
Mindenkinek egy kalappal!
/A tanulás költsége sokkal kisebb, mint a tudatlanság ára./
-
zone
őstag
Egy pár napja a subnetting.net oldalon gyakorlok és egyre jobban megy, de egy párszor jött egy ilyen típusú kérdés, amire nem mindig sikerül jól válaszolni:
Enter the maximum number of valid subnets and usable hosts per subnet that you can get from the network 172.30.0.0/26
Answer: Subnets: 1024, Hosts per subnet: 62
Ahogy én számolok:
A usable host simán megy, /26 miatt 6 bit jut hostra, 2^6 = 64 mínusz 1 network és 1 broadcast = 62.
A subnet számot nem értem, hogy a 2 borrowed bit mellé miért kell hozzáadni az előtte lévő nyolcat (2^10). Úgy szoktam számolni, hogy 2^b, ahol b = borrowed bits, ami általában jó is, de ez esetben a 4 nem jó válasz. -
crok
Topikgazda
válasz
Proci85 #12889 üzenetére
Az attól (is) függ milyen a "másik oldal". Ez az oldal un. MT-RJ aljzatos.
Ha a másik oldal mondjuk:
- GBIC-es és SC-s akkor kell egy MTRJ-SC multimode kábel
- SFP-s és LC-s akkor kell egy MTRJ-LC multimode kábel
https://www.youtube.com/watch?v=4Ovqe3XjRqM
https://www.youtube.com/watch?v=NXpPj-hLpDU -
Proci85
senior tag
Sziasztok
Milyen típusú port a Cisco 2950SX-24 2db uplink csatlakozója?
Ezen a képen a bal célső.
Mivel tudom ezt használni, ha 1Gbit/s uplinknek szeretném használni?Köszönöm!
-
crok
Topikgazda
Hja, igen.. bug lesz:
CSCtr30437
Not able to delete the static route on ASR1002
Symptom:
RTCOR0000001PR#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
RTCOR0000001PR(config)#no ip route 255.255.0.0 10.20.0.174 name Fujitsu-PriLink track 10
%No matching route to delete
RTCOR0000001PR(config)#exit
RTCOR0000001PR#Conditions:
noneKnown Affected Releases: (1)
15.0(.1)SPersze be van húzva egy tök másik bug alá, aminek a leírása kb. teljesen más.. úgyhogy trükközni kell hogy ezt így ki tudd nyerni.. bravo..
-
crok
Topikgazda
Mi a cél? Milyen kommunikációra van szükség?
Csak az kell, hogy a routert elérd valahogy és tudd konfigurálni
vagy user traffic kellene menjen rajta? Ja, egy analóg modem
még mindenképpen kelleni fog szeritnem. Báááár.. kifejtem..Egyébként sorvezetőnek ezt mondom ha user traffic kell menjen:
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/dial-access/asynchronous-connections/5465-mod-aux-dialout.htmlHa csak elérni kell (out-band modem) akkor a modemet rá
kell kötni egy nullmodem kábellel és egy másik gépről egy
modemen kersztül egy megfelelő terminál programmal
(linux: minicom vagy win:hyperterm mondjuk) rátárcsázz
akkor ez ennyi, terminálon baud meg stop és databit legyen
megfelelő és menni fog (minicom-al tárcsázni úgy tudsz, hogy
atdt /t [telefonszám] majd enter és a modem már tárcsáz is..).Ha a router AUX portját akarod használni arra, hogy egy rollover
kábellel elérhesd egy másik eszköz konzol portját (reverse telnet):
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/dial-access/asynchronous-connections/10318-mod-aux-exec.html -
crok
Topikgazda
Ma olyannal találkoztam hogy.. ASR1k2, RP1, IOS-XE.. 15.0(valami)..
És a konfigból nem enged törölni két statikus utat! : D
Nem hiszitek el de esküszöm..
sh run-ból 1:1 kimásolva, elé "no" téve.. és képes azt mondani,
hogy nincs ilyen route a konfigban!! Nem, nincs elírva semmi,
byte-ra ugyanaz a parancs csak előtte "no" - és nada : D
de úgy se engedi, hogy "no" helyett azt mondod hogy "default",
meg úgy se, hogy feltettem a konfigot a flash-re 1:1 csak a két
statikus út nélkül és config replace flash:config - a-aaa, semmi..
De ugyanezt a konfigot SNMP-vel rátolva se megy..
úgy se, hogy SNMP-vel csak a "no"-val kiadott parancsokat
nyomod rá (meg a végén end, természetesen, hogy a parser
szája ne sírjon). SSSsssemmmiiii : D Cisco, én így szeretlek.. -
Annex
csendes tag
Hali kis help-et szeretnék kérni. Órán sikerült kapni ezt a kis feladatot. A lényeg, hogy van egy async portom és pstn-en keresztül kéne megoldanom a kommunikációt. Bárki aki csinált/látott hasonlót .. meg köszöném a segítségét :'D
(1711 az eszköz)
-
Poultier
tag
Sziasztok!
Check Point Certified Security Administrator vizsgát tett valaki le? Tananyagot honnan szedtetek hozzá?
-
snowboy
csendes tag
Nincs valakinek eladó AUI - Eternet átalakítója véletlenül? Valahol van egy csomó, de amikor kell, nem találok egyet sem.
Köszi -
FecoGee
Topikgazda
Aki megy Siofokra annak jo szorakozast a ket napra
.
-
FecoGee
Topikgazda
Szerintem jobb kulon csinalni. Kevesebb penz, kevesebb ido, es ha megvan az icnd1 mar kapsz papirt.
Az Official Certification Guide-ban minden fejezet elejen vannak kerdesek. Es jar hozza DVD amin sok szaz tesztkeedest talalsz.
A vizsga closed book, angol nyelvu. Semmit nem vihetsz be, es semmi segedeszkozt nem hasznalhatsz. Egy db laminalt lapot kapsz, csak azt hasznalhatod pl. subneteles szamolasara.
-
Annex
csendes tag
válasz
FecoGee #12871 üzenetére
Ez gondolom részben nekem szól
Azt igazság az, hogy vissza olvastam, de nem tudom pontosan, hogy mi az ami jelenleg is elfogadható információ (mármint hogy nem változtatták-e anyagot) meg tanulom is, csak szimplán szeretem személy szerint látni, hogy mit kéne tudnom és gondoltam hátha tud benne segíteni valaki.
Se időd nem akarom pazarolni, se az idegeidet nyúzni. Szóval bocsánat ha kérdésemmel bármelyiket elértem. Valószínűleg még jó pár bugyutát felfogok tenni, ez tapasztalatlanságommal jár előre is bocsi. Nyugodtan görgess tovább ha olyat látsz. -
FecoGee
Topikgazda
Sracok, tenyleg nem akarok megbantani senkit meg ilyenek. De minden honapban megkerdezi valaki hogy:
- egyben vagy kulon csinalja -e a CCNA-t
- Milyen anyagbol keszuljon
- Mennyi ido alatt lehet megcsinalniStb.
Ne legyunk mar ennyire kenyelmesek. Van kereso a forumban, es millio weblapon elerhetoek az informaciok. En ha valamit nem tudok, keresgelek, turok, probalkozok, es a vegen kerdezek. Ez egy ilyen szakma. Aki elvarja, hogy mindig ele tegyek keszen a megoldast, annak - bocs - ez nem lesz jovokep. Egy CCNA-CCNP szintig meg vannak irva a konyvek, tele van a net laborokkal. En pl. a CCNP Wiress vonalhoz magam turom a Ciscos doksikat es szedem ossze az anyagot. Igen, marha kenyelmes ha egy kotetben elenk van teve, de munkahelyen ha csinalsz egy melot ott sem fogja neked senki egzakt definialni, hogy milyen vlan id-t, ip subnetet stb. hasznalj. Tegyunk mar bele munkat ebbe az egeszbe.
Bocs akit megbantottam ezzel, csak picit unalmas mar hogy ugyanazokat a kerdeseket valaszolgatjuk rendszeresen, mert - mondjuk ki - sokan lustak par percet raszanni az informacio megszerzesere.
-
lorcsi
veterán
pocket traceres kérdésekkel kapcsolatban ez a jó topik?
-
Annex
csendes tag
Hali most szeretném (nyár elején) letenni a ccna-t nos ezzel kapcsolatban kérdezném a tapasztaltabb publikumot, hogy segítsenek ki tapasztalataikkal. Először is érdemesebb-e 2 részletben letenni (icnd1 és 2) vagy egyben. Illetve, hogy tudnátok-e valami tippet adni hol tesztelhetném felkészültségemet értem én ezalatt régebbi vizsgasorok elsősorban elmélettől félek jobban de igazából mind2 jól jönne. És hogy maga
a vizsga, hogy zajlik gondolom segítség nuku(akár parancs gyűjtemény stb). A válaszokat előre is köszönöm! -
quby
őstag
De annyira olcsó hogy nem buksz sokat. 2-3k
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
Ha szerzek egy 2950-es switchet tanulni, utána mire tudom használni? Jól sejtem, hogy a 100Mbit/s miatt nem nagyon lehes elsütni később ügyfélnél sem?
-
soma314
tag
ha valaki kézbe vesz egy DTE-DCE kábelt, az láthatja rajta, hogy megvan jelölve, melyik vége a DCE és melyik a DTE.
Két router soros portja közé kétféle képen lehet bekötni, de nem mindegy, hogy a jól helyre kerül a DCE / DTE oldal. -
soma314
tag
szerintem kokrét vizsgakérdéseket nem szerencsés itt kitárgyalni, mert azzal eléggé megszegitek a titoktartási záradékot amit aláirtok, amikor vizsgázni mentek és ennek lehetnek következményei
Ciki, ha valakinek emiatt veszik el egy már meglévő certificate-je.Perfix, prefix length, subnet mask...
Példa 150.1.0.0/24
itt a 150.1.0 a prefix, a / 24 a prefix length
ha igy irod le 150.1.0.0 255.255.255.0, akkor a 255.255.255.0 a subnet mask
Vagyis a prefix az IP cim azon része, ahol a subnet mask-ben 1-esek vannak
a példánk szerintcim 10010110.00000001.00000000.00000000
subnet mask 11111111.11111111.11111111.00000000 -
TommyNagz
senior tag
válasz
Viktorius94 #12860 üzenetére
Na az ilyen eletszerutlen es idiota irrelevans szandekosan szopatos kerdesek ellen jok a khmkhm-tut es tarsai oldalak. Nem abbol kell vizsgazni, de ha tul vagy az anyagon es van rutinod akkor jol fel tudsz keszulni az ilyen idiotasagokra. Kovezzetek meg en nem vagyok dump parti, mert ha csak abbol vizsgazol, nincs tudas a papir mogott, de ilyen esetekben jol jon.
-
Viktorius94
csendes újonc
válasz
TommyNagz #12857 üzenetére
Igen az első trükkös...lecsekkoltam PT-en és a show controllers serial 0/1/0 alatt vagy azt írja hogy No serial cable is attached vagy ha igen, akkor rendesen mutatja hogy DCE V.35 vagy DTE V.35...valahogy nem tiszta, mert az ábrán egyértelműen mutatta hogy serial cable van használva.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Viktorius94 #12856 üzenetére
Annakidején a CCNP ROUTE-ban voltak ezek leírva a route manipulation résznél.
-
Proci85
senior tag
válasz
TommyNagz #12857 üzenetére
Egy ilyet találtam a témában.
-
TommyNagz
senior tag
válasz
Viktorius94 #12856 üzenetére
az elsőre jól válaszoltál. Én is csak pislogtam rajta, mégis honnan a francból kéne tudni. De lényeg, hogy ez a jó válasz.
A másodikra szerintem a prefix a helyes válasz, mert cidr notation-ben mutatja a maszkot. Azt meg lehet prefixnek is hívni. De javítsanak ki az okosok
-
Viktorius94
csendes újonc
válasz
Proci85 #12852 üzenetére
Pontosan nem emlékszem már mi volt a kérdés de valami vlan voice volt...én sem nagyon készültem fel belőle ezért is lepett meg. Data és voice alatt mikbe kérdezhetnek bele?
Közben eszembe jutott pár kérdés amiket nem tudtam:
Egy ábrán kettő Router volt, serial összeköttetéssel és a R1-en jelezte a DCE-t, R2-on pedig a DTE-t.A kérdésben a show controllers volt feltüntetve, viszont nem volt alatta se a DCE, DTE, csak V.35, buffer size meg a többi. Akkor ez most mit jelent? Arra tippeltem hogy rossz kábel volt használva..
Akkor volt egy másik ahol azt kérdezte hogy az ip route table-ben a network mask az micsoda? Prefix vagy subnet mask?
-
cisco007
csendes tag
válasz
soma314 #12850 üzenetére
@dicenem: köszi, jó ötlet, bár ez is labor hiányában max elméleti lehet gondolom. De utánajárok, köszi!
@soma314: köszi a hosszú hozzászólást, elég jó érvek. A termékből tervezést azért gondoltam, mivel egyrészt nincs létező hálózat amihez tervezni kellene és terméket választani, illetve a Meraki mint megoldás nekem legalábbis elég újszerű és más, mint amikkel eddig találkoztam. Jó ötlet ez a szimulátor/emulátor témakör is, még átrágom, SDN-en is elgondolkodom.
Köszi mindenkinek!
-
Proci85
senior tag
válasz
Viktorius94 #12814 üzenetére
ICND1-ben voice? Ezt hogy? Max data meg voice vlan létrehozás, de más egyébről mi lehet voice témával kapcsolatban?
-
soma314
tag
válasz
FecoGee #12849 üzenetére
már úgy érted, hogy a CE-PE kapcsolatok OSPF-ben mennek és az MPLS core-on akarjuk átvinne ezt multiprotocol BGP-vel?
azt tudtam, hogy a két vége alapból szerencsés, ha a backnone area-ban van (különben sham link kell), de azt nem tudtam, hogy a router ID-ra is háklisnem arra gondolsz, hogy az extended community-ben átviszi az OSPF domain ID-t, ami eleve 0.0.0.1 vagy 0.0.0.2 szokott lenni, de az az OSPF process értékéből jön
ezért is fontos, hogy a process szám itt egyezzen a két végén (a kivételes helyzet, amikor az OSPF process szám nem "locally significant")
-
soma314
tag
válasz
cisco007 #12846 üzenetére
Ha a szimulátorok / emulátorok (bár az általad felsoroltak közül egyetlen egy a szimulátor, a többi emulátor) a téma, akkor még van pár dolog, aminek érdemes utána nézni:
- IOU, IOL (IOS on UNIX/LINUX)
- virtuális routerek futtatása hyperviser-en
-UnetlabA VPN önmagában akkora téma, ami kimeríthetetlen, esetleg egy szakdolgozat, ezek általános bemutatására alkalmas. De én kivennék közölük egyek, és azt mutatnám be részletesen.
A WLAN-hez bár nem értek, de szerintem az is eléggé összetett téma. Egyébként már eleve rossz a hozzáállás mérnökileg, ha a termékből akarsz tervezni (buttom up tervezés) és nem a feladathoz kiválasztani az "ideális" terméket a tervezés során.
Én a helyedben maradnék a szimulátorok / emulátorok használatánál és bemutatni, hogy milyen hasznos lehet ez egy új rendszer bevezetése előtt a tesztelés során még a staging előtt. Vagy egy hibakeresésnél, troubleshooting-nál, hogy az éles rendszeren történő változtatás előtt, annak virtuális modelljén végigcsinálva előre nem várt következmények is felismerhetőek.
Nyilvánvaló, hogy az oktatásban van a legnagyobb szerepük, de szerintem a fenti modellezésről lehetne egy szép dolgozatot összeröffenteni. És még szerintem eredeti téma is lenne. -
cisco007
csendes tag
Sziasztok!
Kicsit off a téma, de hátha tudtok tanácsot adni.
Gazdinfó BSc szakon lassan a képzés végéhez érek, ki kellene találnom valamilyen szakdolgozat témát. Ebben tudnátok ötleteket adni?
Pár információ ami hasznos lehet.
Távoktatásos formában csinálom a sulit munka mellett, ezért gyakornokság, egyéb cégnél diplomatéma nem jöhet szóba. A cégnél, ahol dolgozom szintén nem tudok semmilyen témát találni, nem vállal senki konzulensséget. Maximum ötleteket tudok hozni onnan. A suli (GDF, kérlek ne itt nyilvánítsatok véleményt...) sem valami bőkezű témaügyileg...Igaz hogy gazdinfó a képzés, de szerencsére a suli rugalmas témaügyben, és én is inkább valamilyen mérnöki dolog felé hajlok, mint a gazdasági felé. Programozást nem szeretnék, szeretnék a munkámmal kapcsolatos témát találni, amit pár kulcsszóval írnék körbe:
Cisco hálózati mérnök (oké egyelőre diploma nélkül), Cat2960-3750-6500, Cisco WLC-LWAP és néhány Meraki, ASA-Checkpoint, IPSec és AnyConnect VPN.Egy-két lehetséges opció már eszembe jutott, esetleg erről is mondhatnátok véleményt:
- WLAN hálózatok tervezése Meraki eszközökkel. Ennél be tudnám mutatni a Meraki megoldásait, működésüket, stb, viszont ez csak elméleti munka lenne, nem férek hozzá eszközökhöz amikkel tudnék játszani.
- Hálózati szimulátorok jellemzése, összehasonlítása. Itt a következőket mindenképpen bemutatnám, de lehetséges több is: Packet Tracer, GNS3, Cisco DCloud/VIRL. Esetleg mindegyikben egy-egy topológia összerakása, jellemzése, erősségek/gyengeségek az adott szimulátornál. Kérdés, hogy mennyire legális egy GNS3-as topológia összerakása még úgy is hogy hozzáférek a legális IOSekhez (úgy tudom cisco csak saját hardveren engedélyezi az IOS futtatását)
- VPN megoldások bemutatása, összehasonlítása. Ez is csak emléleti lenne, sajnos nem tudok saját használatra összerakni egy hálózatot.Összességében nagyon sajnálom, hogy nem tudok egy produktív, kutatós, valamilyen újdonságot bemutató szakdolgozatot írni, ez a munka melletti suli hátránya. Szóval emiatt kérlek ne nézzetek le, ahhoz képest, hogy csinálhatnék egy kérdőíves diagramos kamu szakdolgozatot is, szerintem még mindig jobb egy szakdolgozat a fentiekhez hasonló témakörökből.
Köszi ha hozzászóltok!
-
FecoGee
Topikgazda
Mikor elkezdtem a CCIE labra keszulni az azota megboldogult iPexpert ceg workbookjaval, emlekszem nagy mellennyel nekimentem a VTP topicnak, abbol jonak ereztem magam, mondom nem lehetnek meglepetesek. Elso feladat: legyen a vtp password "ip?expert". Na akkor errol ennyit.
. Azota tudom en is hogy kell ?-t irni.
-
zone
őstag
Igen, először kisebb volt a key, mert a videót követtem, de egyből jött a konzolban az üzenet, hogy ssh v1.5 lett bekapcsolva és a v2-höz minimum 768 bites key kell. Utána:
(config)#crypto key generate rsa
768
(config)#ip ssh version 2
(config)#line vty 0 15
(config-line)#transport input ssh
(config-line)#login localHome lab és más nem piszkál bele. Ma, amikor bekapcsoltam a switchet akkor tűnt fel az "1024 bit rsa key" sor a POST (már ha itt is így hívják) alatt.
-
crok
Topikgazda
-
crok
Topikgazda
Először is: AAA, TACACS, networking csoportok érik el az eszközöket, több felhasználó - DE mi van, ha a WAN lehal és nem elérhető a TACACS? Kell a helyi access.. ne kelljen már a hibakeresést azzal kezdeni, hogy passrecovery.. mert amúgyis restart kell hozzá és elvész a hasznos log..
Másodszor SSH: régebbi IOS-t használtak a videoban. Ott még elég volt az 512bit a V2-höz.
Harmadik pedig a "fura log"..ez tényleg elég kevés.. talán elább volt egy kisebb key, aztán át volt állítva V2-re, rámentettél, aztán cry key zero volt, aztán restart? Meg ezt értem hogy bekapcsolás után.. de logban úgy látod hogy hozzá se nyúltál? Vagy egyik ember mókol konzolon.. másik meg telnet-en? És most a másik ember munkáját látod esetleg?
-
zone
őstag
válasz
TommyNagz #12817 üzenetére
+ (#12818) olloczky (#12819) FecoGee
Kösz a válaszokat, tudom melyik mire való, csak gondoltam elég a biztonság szempontjából, ha az ssh be van állítva. Persze ha nem lehet garantálni, hogy illetéktelen ne férjen hozzá fizikailag, akkor jól jön az enable secret /vagy/ a con 0 password, de a vty 0 15 password nekem még ilyenkor is feleslegesnek tűnik.
Többfelhasználós hozzáférésről nem tudtam, ez eszembe se jutott.Az érdekes volt, hogy a Pearsons Livelessons videóban az 512 bites rsa key után simán kiadta az ip ssh version 2 parancsot, de nálam csak min 768 után engedte. És ami még furább, a mai bekapcsolás után ezt látom:
%SSH-5-ENABLED: SSH 2.0 has been enabled% Generating 1024 bit RSA keys, keys will be non-exportable...[OK]
Erre mi a magyarázat? -
qwertly
addikt
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet sajnos így nem megy,Talán csak az lesz,hogy a oktatók elkérik a hallgatók email címeiket.Majd egyesével beregisztrálják őket majd a kapott felhasználónév jelszó párost elkérve reggel amíg van nett ellesz indítva a PT7 akkor valahová beaktiválja magát.Ez után már lelehet kapcsolni a nettet,mert offline módban is elindul a PT7.Csak arra gondoltam ennél van valami elegánsabb és gyorsabb könnyebb módszer is.
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #12822 üzenetére
Nem onnan ismerem a módszert, a kényszer vitt rá még évekkel ezelőtt hogy kitaláljak valamit.. csak jóóóóóóval utána értesültem, hogy más is használja ezt a módszert ( : GNS3 úgyis mindig van kéznél : D Azon csodálkozom hogy még nem kérdezte senki, hogy a pass-ba hogy tettem kérdőjelet : D
-
crok
Topikgazda
válasz
qwertly #12830 üzenetére
És ha egy már meglevő, regelt install alól a teljes
C:\Users\[meglevő_user]\Cisco Packet Tracer 7.0
teljes mappa tartalmat átteszed egy vanilla, internetelérés nélküli PT7 install alá?Meg van egy olyan a Win-es PT7-ben, hogy
Options > Preferences > Administrative > Write options to PT Installed folder > Write..Namost ez csinál egy
C:\Program Files\Cisco Packet Tracer 7.0\bin\PT.conf
full bináris file-t amit akár mozgathatsz is ahova jól esik
(de elvileg ez van a fenti user könyvtárban is).
(Szerk: ha már bináris a PT.conf akkor remélem platformfüggetlen
a dolog mert csk így látnám értelmét, hogy innenőtl mindegy, hogy
Win vagy Linux.. a konfig úgyis adott.. csak ugye ez Cisco.) -
qwertly
addikt
Előre is köszönöm a segítségedet,per pill, most egy win7 alatt megnéztem de nincsen semmilyen pt config amit találtam egy ilyen fájl: .packettracer Pláne,hogy a vizsgázók gépein linux fut konkrétan: Sulix Professional 8
-
qwertly
addikt
Szia!
Azt szeretném tudni,hogy miképpen tudnám tömegesen beregisztrálni a érettségire jelentkező hallgatókat akik használni fogják a Packet Tracert programot.Ha nincsen regisztrálva akkor indításkor kéri a nettet mert anélkül nem indul el,de mint írtam érettségin nincsen nett.De ha már egyszer be van regisztrálva akkor már nem kéri a nettet.Itt az a kérdésem tömegesen hogyan tudnám megoldani a regisztrációt,és hogy ne komplikáljam túl egy regisztrációs kóddal betudom több gépet regisztrálni? -
qwertly
addikt
válasz
Cyber_Bird #12824 üzenetére
Szia!
Köszi a választ,érettségi módban nincsen nett teljesen le van tiltva csak a helyi hálózat működik.
Idézzek a sulix kézikönyvből: Tűzfal szabály kerül beállításra, amely minden hálózati forgalmat letilt, beleértve az Internetet is. A tiltás alól kivételt képeznek a SuliXerver felől érkező bizonyos alapvető
szolgáltatások (címtár, DNS, fájlszerver). -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Kérdésem lenne nem tudja valaki,hogy most az informatikai érettségin a Packet Tracer 7 lesz.De a vizsgán nincsen internet elérés,akkor miképpen lehet elindítani,mert a regisztrálatlan nett elérést kér.Ha pedig regisztrálva van akkor milyen néven,vagy miképpen lehetne megoldani a tömeges regisztrációt,hogy amikor nincsen nett akkor már ez ne jelentsen gondot. -
crok
Topikgazda
válasz
olloczky #12818 üzenetére
Mondjuk én nem adnám ki még a pass7es passaimat se..
minek, ha van egy routered (vagy GNS3..):
R1(config)#do sh run | s key
key chain wannaknow
key 0
key-string 7 14001A0A180D393F2C21206A
hidekeys
R1(config)#do sh key chain wannaknow
Key-chain wannaknow:
key 0 -- text "whatisthis?"
accept lifetime (always valid) - (always valid) [valid now]
send lifetime (always valid) - (always valid) [valid now] -
FecoGee
Topikgazda
enable password: regen hasznaltak, nem secure, konnyen visszafejtheto
enable secret: ugyanez, csak mar eros titkositassal. preferred.
service-password encryption: osszes clear-text passwordot a konfigban titkositja (pl. enable password, OSPF key), de gyenge ez is, konnyen visszafejtheto.
config-line password: az adott line-ra a password.
azert kellenek ezek mert pl. console-n ha odaulsz nem feltetlenul van neked priv15 jogod, plus a console-ra is tudsz kulon jelszot tenni, es az ACS-ben is tudsz kulon policy-t konfiguralni a kulonbozo eleresekre/userekre.
-
olloczky
senior tag
-
TommyNagz
senior tag
-
zone
őstag
Már régebben is kacsingattam a CCNA felé, de elfogyott a kezdeti lelkesedésem. Most újból nekiálltam, ezúttal már hardverem is van, 3x3550 és 3x2801.
Az alapokon és switch beállításokon átrágtam magam, de nem tiszta ez a sok jelszavazás.
Van az enable password, enable secret, service password-encryption, config-line password, de ezeknek nem látom értelmét a username xxx privilege 15 password xxx parancs mellett, ha csak az ssh input van engedélyezve. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
Viktorius94 #12814 üzenetére
Az sajnos mindig benne van. De ne csuggedj el. Par nap pihi, aztan ujult erovel nekimesz meg egyszer
.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Viktorius94 #12812 üzenetére
Bazzz... sajnalom
. Ird le gyorsan a kerdeseket amiket emlekszel, es nezd at azokat a topikokat. Meg tanuld at azokat is amik most ugy erzed nem annyira mentek :/.
-
Viktorius94
csendes újonc
Ma voltam az elso icnd1 vizsgàmon és 19 ponttal buktam el...813/832
Network fundamentals: 50%
LAN Switching fundamentals: 69%
Routing fundamentals: 87%
Infrastructure Servives: 89%
Infrastructure maintenance: 75%Valoszinuleg ipv6-on buktam el ami a network fundamentals topic-hoz tartozik, de egyszeruen olyan kerdesek jottek hogy kopni nyelni nem tudtam. A troubleshoot kerdesek rendbe mentek, es tudom hogy mashol is hibaztam...de ez a 19 pont fàj!!!
Van javaslatotok hogy a 2. teszten ne hasaljak el? Persze azon kivul hogy vegyem at az ipv6-ot...
-
bump3r111
tag
Ez egy értelmes parancs van bármi értelme?
access-list 110 permit ip any 0.0.0.0 255.255.255.255
illetve ebben a végén 255 mit jelent?
ip route 100.100.0.0 255.255.0.0 100.100.100.100 255
Köszi!
-
TommyNagz
senior tag
Tök durva, de ilyen is van. Szívesen beleolvasnék, gondolom ott is fordítottak mindent hadd szóljon. Már a borítón lévő Routing and Switching is le van fordítva. De úgy látszik, van rá igény, az oroszok amúgy sem az angoltudásukról híresek.
De szerintem IT-ban ha nem tudsz annyira angolul, hogy megértsd ezeket a könyveket, akkor van egy rossz hírem. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux Mint
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest