-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
donatel
tag
-
crok
Topikgazda
válasz
donatel #13098 üzenetére
Az a 24 port az pont egy teljes ASIC ( : De ha arra kell, hogy egy port-channel-t meg tudj csinálni meg megnézd hogy hogy működik a spannen-baum arra amúgy szerintem jó.. persze private VLAN meg egyebek nem fognak menni (se normális QoS, khm..khm..) de kezdeni jó.. ha teheted azért inkább vegyél jobbat, ha ajándék ló akkor ne nézd a fogát mert nem rossz ( :
-
donatel
tag
Otthoni hálózati labor építéséhez Cisco Catalyst 2950 24 portos változata is elég Layer 2-es switchnek, nem fontos a 48 portos változat ugye? Pontosabban ez:
Cisco catalyst 2950 24 portos 10/100 switch WS-C2950-24
Gondolom a portok számán kívül nincs más különbség a 24 és a 48 portos változat között?
-
bugizozi
őstag
Forrás (bővebben már elkezdtük kitárgyalni itt)
Sziasztok!
Egyik ügyfélnél audit volt, és le kell cserélni a jelenlegi Cisco routert egy olyanra, ami képes a hálózati forgalom vizsgálatára (IPS), illetve hálózati támadás felismerésére (IDS). Cisco ASA 5516-x típus merült fel első körben, amit ajánlottak nekik.
Tudtok ajánlani esetleg olcsóbb eszközt, ami megfelel ennek a kritériumnak? Nem fontos Cisco. Pl egy pfSense + hozzá hardver? [link]Köszi a segítséget!
-
mtamas98
csendes tag
Sziasztok!
Adva van egy hálózat. Egészen konkréten mellékelem is ezt a képen majd. A lényege az lenne, hogy a VLAN-ok között kellene a pingelésig eljutnom. Miként lehetne ezt megoldani? Címkiosztás oké, halókon belüli ping oké. Csak annyi az akadály, hogy a VLAN-ok között valamiért ez nem megy. A trönk portot is beállítottam, interfészeket hozzárendeltem a megfelelő VLAN-hoz, a routeren is létrehoztam az alinterfészeket.
Hálás lennék a segítségért!
-
FecoGee
Topikgazda
Elso 9 network lesz 254 hostra, a 10. point-to-point-ra. Mivel a zero subnet is hasznalhato, 0-8-ig megy a 254 hostos subnetek listaja, a 9. lesz a p2p-re allokalva. Mivel a mask /30, ezert egy subnetben 4 IP fogy (subnet number, 2 valid IP, broadcast address). Az elso p2p subnet lesz a 0/30, a masodik a 4/30, a harmadik a 8/30, stb.
-
icebolt93
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes a CCNA vizsgát letenni?
El lehet vele helyezkedni?
Megvannak a Wendell Odom féle Ciscos könyvek, azokból készülnék.
Szerintetek miből kéne készülni? (packet tracer, könyvek).
Annyit még hozzátennék, hogy rendszergazda szakra járok és van hozzáférésem elearninges Ciscos anyaghoz. (lefordított tananyag, de hivatalos)
Hol érdemes vizsgázni, ha felkészültem rá?
A válaszokat előre is köszönöm -
FeRkE
őstag
válasz
FecoGee #13071 üzenetére
Hali,
Alef0 ajanlott szerintem. Normalis kiszolgalas, ingyen udito, talan meg vmi csoki is volt ha jol remlik...
Hat ehhez kepest itt UK-ben semmit nem adrak Readingben. A vizsgahely leginkabb egy padlasterhez hasonlitott, egymas hegyen-hatan ulnek az emberek kis boxokban, voltunk vagy 60-an mindenfele temabol, nem csak IT. A kovetkezo vizsgam a londoni Pearson kozpontban lesz, kivancsi leszek az ottani tapasztalatokra.
-
FecoGee
Topikgazda
Hova jartok vizsgazni, ami jo ar-ertek aranyban? ControllTraining zarva lesz majusban ket hetig.
Koszi!
-
tusi_
addikt
válasz
Viktorius94 #13068 üzenetére
Feasible Distance megvalosithato tavolsag, ennyire van az adott halozat toled.
Reported/Advertised Distance, ezt jelentette neked a szomszed, akitol kaptad a jelentest.
R4 nel 100Mbn kacsolodik a halo, ez tipikusan 28160. Erre rajon a gagyi Serial link, ezert olyan "rossz" az FD R0-n -
Viktorius94
csendes újonc
Hello, egy EIGRP kérdésem lenne:
A Feasible Distance és az Advertised Distance (vagy Reported Distance-nek is írják) között nem teljesen értem a különbséget.
Router0#show ip eigrp topology
P 10.1.3.0/24, 1 successor, FD is 2172416
via 10.1.4.3 (2172416/28160), S0/1/0Ha jól értelmezen ezt a két sort akkor a Router0-ról a 10.1.3.0/24 subnet-ra a next-hop router a 10.1.4.3, ami a R4 az ábrán.
Na most az FD, ami 2172416, az a Router0-tól van számolva a 10.1.3.0/24 subnet-re, az AD, ami 28160, pedig a Router4-től számolva a 10.1.3.0/24 subnet-re?
-
crok
Topikgazda
válasz
józsi9995 #13058 üzenetére
Minden.. akarommondani minden *is* megeshet..
A tesztkérdések kéte még mindig igaz - simán lesz olyan, hogy egy kérdésre azt mondod hogy egyáltalán nem fedte a könyveket vagy hogy sose hallottál róla: ezek a kérdések általában magát a tesztet tesztelik, dummy kérdések, nem fognak a végén beleszámítani.. csak persze nem tudhatod előre hogy egy kérdés dummy vagy amúgy apróbetűs volt.. valahol..
-
józsi9995
tag
válasz
Viktorius94 #13051 üzenetére
Igaz mesék arról, hogy mi megeshet egy Cisco vizsgán:
https://learningnetwork.cisco.com/thread/104468?start=0&tstart=0
https://learningnetwork.cisco.com/thread/94647?start=0&tstart=0
-
FecoGee
Topikgazda
Azt figyeltem meg pl. CCNA-W vizsgan hogy a CCNP-W anyagbol is betettek par kerdest. Mikor elkezdtem a CCNP-W-re tanulni akkor neztem hogy na bakker, ez volt a CCNA-W-ben is. Szoval atfutn a CCNP anyagot 1x ha van ra ido, csak hogy kepben legyel, nem kell melyen.
(W mint Wireless)
-
ÁrPi2
senior tag
válasz
Viktorius94 #13046 üzenetére
"OSPF anyagot tanulom és laborozom, érdekelne hogy a Multiarea mennyire nepszeru az icnd2 vizsgában?"
Igazat sejtek mikor valaki itt fentebb azt mondja "Cisco vizsgában annyi van benne amit és amennyit Cisco belerak..."
"OCG-ben csak egy bekezdés van róla "Implementing OSPF Multiarea for IPV4", elég ha ennyit tudok akkor?"
Egy bekezdés?
Nade!
2013-ban még a "icnd2 exam 200-101" azaz "régi" vizsga OCG-jében (Sybex.CCNA.ICND2.Study.Guide.pdf)
még a komplett Chapter 6 "Multi-Area OSPF" (233 - 283 oldal, 50oldal)
..és aktuálisan a Todd Lammle féle icnd1+icnd2 tartalmazó CCNA Study Guide -ban pedig
(Az új exam-okhoz 100-105, 200-105, 200-125)a 19. (önálló icnd2 tankönyvben talán ötödik) Fejezet valami hasonló terjedelemben Multi-Area OSPF.
-
józsi9995
tag
válasz
Viktorius94 #13051 üzenetére
Cisco vizsgában annyi van benne amit és amennyit Cisco belerak...
A CCNP route Exam Description azt is mondja: " The following topics are general guidelines for the content that is likely to be included on the exam. However, other related topics may also appear on any specific version on the exam."Mondjuk ha tudsz multi area-t konfigelni, le tudod kérni, Type-1,3,5 LSA-t meg tudod egymástól különböztetni az már elég lehet. Ha jól emlékszem az OCG-ben az is benne volt, hogy mi a Type-1, 2,3,4,5 LSA, ha csak néhány mondatban. Ha többet tanulsz mint ami 1 db könyvben van az még hasznodra lehet. Inkább haladj lassan, tanulj többet, olvass CCNA blogot, cisconak is van egy hivatalos.
-
thefiroo
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy nektek milyen tapasztalataitok vannak a Ccna-val ?
Piacképes szakmát szeretnék tanulni és anno suliban tanultunk ciscot és tetszett .
Azt olvastam hogy erre a vizsgára akár otthon is fel lehet készülni , ami fontos lenne számomra mert nemigazán tudok visszaülni iskolapadba.
Kezdőként egy Ccna-val milyen fizetésre számíthatok ?
Angoltudással rendelkezem .
Könnyen el lehet helyezkedni ?
Tanácsokat is szívesen fogadnék.
Előre is köszönöm ! -
kowika87
tag
válasz
Viktorius94 #13046 üzenetére
Hat ez egy jo kerdes, gondolom a tudni kell konfigolni leaf-spine-leaf szabaly alapjan, DR, BRD election, ABR, ASBR roleok. A TS erdekes pl ha nem kell tudni az LSA-t olvasni. OCG-be mi van rola?
-
Viktorius94
csendes újonc
Halihó,
OSPF anyagot tanulom és laborozom, érdekelne hogy a Multiarea mennyire nepszeru az icnd2 vizsgában?
Az oldalon ezt írja:Configure, verify, and troubleshoot single area and multiarea OSPFv2 for IPv4 (excluding authentication, filtering, manual summarization, redistribution, stub, virtual-link, and LSAs)
Na már most ha a zárojelben valo dolgok nincsenek benne akkor mi marad? Mit kell pontosan tudni a multiarea-rol?
-
FecoGee
Topikgazda
iPerf-fel win7 alatt figyelni kell mert a Windows visszaszinezi DSCP0-ra a csomagokat, tok mindegy hogy te mit allogatsz az iPerf-ben. Csak szolok, en jartam mar igy. Registry hack meg mmc tokoles kell hozza hogy menjen rendesen. XP alatt megy frankon minden gond nelkul.
-
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #13042 üzenetére
A linkelt leírásban azért elég részletesen leírtam hogy hogy kell az iPerfet használni ( : mondjuk angolul, mert kollegáknak könnyebb így.. multikulti ugyebár.. de megfelelően felparaméterezetten néhány session-el elég bonyolult dolgokra képes. Na xChariot.. az tényleg nagyon jó móka, én spec. nagyon szerettem. De igazad van egyébként, az egy külön munkakör ezt kezelni. A Miercom teszteket akkor gondolom ismered ( : Mondjuk a Miercom nem ezt hanem a Spirent-et használja.
-
kowika87
tag
Volt szerencsem elozo melohelyemen nyomkodni, ez egy kulon szakma basszus. Erdekes viszont switcheket / routereket tesztelni vele. Pl 2x 10G multicast data-val megkuldessz egy eszkozt es hogy birkozik meg vele QoS/CPU/memory load stb, vagy hogy megy at a data tele ACL-t interfaceken. Jo cucc de maga a chassis tobb 10k dollar es abba nincs linecard...
-
crok
Topikgazda
-
quby
őstag
Hi all!
Qos-t laboroznék. Kellene valami traffic generator
UnetlabEve-hez. A legjobb az lenne ha mindent tudna egyszerre voipvideoemailtorrenthtmlbulkroutingszarok....
Mondjuk valami kis linuxocska, vagy ilyesmi. Ha valakinek van ötlete ne tartsa magában... -
crok
Topikgazda
válasz
balazssoma92 #13032 üzenetére
Neked kell ( : De használd a keresőt mert lett összeszedve egy csomó ( : Vas nem kell feltétlenül de szerintem ajánlott.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
balazssoma92 #13028 üzenetére
A Wendell Odom konyvekkel jol megalapozhatod a tudast, de azert sok Packet Tracer labort is csinalj melle, illetve olvasgass cisco.com doksikat is.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Még ennyi se kell, elég kidumpolni az egészet és lehet menni vizsgázni.
@all: ha jobban ráérek, kicsit adnék átfaragnám a topic összefoglalót.
-
TheProb
veterán
válasz
Azt az ncore-t nem kéne megemlíteni, mert nyakleves jár érte...
-
balazssoma92
csendes újonc
Sziasztok!
Új vagyok a témában, szeretnék egy CCNA tudást elérni. Ncore-ról leszedtem egy 2016-os CCNA könyvet,
CCENT-CCNA ICND1 100-105 Official Cert Guide (Wendell Odom)
Wendell Odom - CCNA Routing and Switching 200-105 Official Cert Guide Librarymeg
1,001 CCNA Routing and Switching Practice Questions For Dummies - Clarke, Glen E
című ellenőrző könyvet. Elég lesz ennyi, ha ezeket végigcsinálom?
-
olloczky
senior tag
Orulok ha segitettem
mar latom is mi maradt ki. Peldaul a vue.com ahol vizsgaidopontot lehet foglalni
-
FecoGee
Topikgazda
olloczky fórumtárs megírta az új téma összefoglalónkat, ha van ötletetek, mit tegyünk még bele, jelezzétek! Köszi olloczky!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
kowika87 #13020 üzenetére
Igen ez az OSPF szabaly enterprise-n belul VRF Lite eseteben is tud gaz lenni, capability vrf-lite a megoldas erre. De igen, jobb lenne BGP az ISP-vel nektek. Az OSPF ide nem annyira idealis szerintem se, a superbackbone szamomra mindig egy megeroszakolt megoldasnak tunt.
-
TheProb
veterán
Sikerült minden faszán, köszi még 1x.
-
kowika87
tag
Ma is tanultam valami esti mese kovetkezik.
Adott 3 site + DC. Provider VPLS service-t ad minden site-ra kiveve egyet ahol egy WAN router van es ehhez csatlakozik be a 4. site DSL-el. Eddig static route volt a DSL es a WAN device kozott. A WAN router redisitribute-ol OSPF-be ami alatt VPLS fut mindenki boldog. De a provider fejleszti a halozatot es migral MP-BGP-re. Namost ez azt eredmenyezte hogy az osszes Type 3,5,7 LSA megkapta a Downward bitet es a DC ugyan latta az LSA-kat de RFC szerint ezeket nem hirdeti a route tablaba (Loop prevention). Site Down. Erre van par megoldas de sajnos egyik sem a legjobb vegul a VRF-Lite capability lett endegelyezve es mindenki boldog amig a provider nem csinal valamit amirol nem informalja az ugyelet
Tanulsag 1: Ne hasznaljunk ospf-et PE-CE kozott.
Tanulsag 2: Lehet imadkozni hogy a provider ne leakeljen at valamit ebbe a domain-be mert akkor aztan lesz vigadalom.Nagyon jo lecke es tanulsag volt igy CCIE keszules kozben
Erre felindulva megprobaltam csinalni egy VPLS cloudot EVE-ben es hibatlanul mukodik CSR routerekkel.
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #13013 üzenetére
Azt nemtom, lehet ez csak valami gyorstalpaló és nem hivatalos/vizsgával záródó tanfolyam.
Amúgy már számtalanszor próbáltam proaktív lenne és hasznos/újító tippeket adni. Vagy se szarják vagy még le is csesznek, szal érdekesen viszonyulnak itt a dolgokhoz. Amint meglesz a diplomám, húzok el innen, mert már elegem van, hogy az inkompetens seggnyaló körbe van ugrálva, aki meg folyamatosan javítana, fejleszteni akarna és utánajár mindennek meg szarba sincs nézve.de elég a rinyából
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #13010 üzenetére
Jeleztem már, este, termelés leállása után meg is csinálom. Mondjuk 2 kébelt felcserélni nem egy nagy szakmai diadal. Itt a jóval komplexebb bravúrjaimat is lesz@arják, szal...
Most hallom, hogy az egyik seggnyaló, inkompetens hülyegyereket msot fizették be hálózatmérnöki tanfolyamra, de meg se fordult a főnök fejében, hogy nekem is szóljon, holott tudja, hogy ez a téma érdekel...
A másik gyerek meg olyannyira kompetens, hogy nála a broadcast cím=a default gw-el...Na mindegy.
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #13007 üzenetére
sh sw stack-ports-ot néztem tegnap, ezt írtam is.
Viszont a sh sw stack-ring spee-t akkor megnézem majd még. köszi.Bár gondolom megint vagy nem lesz semmi az egészből, vagy megint az egyik nagyokos fogja majd megcsinálni, hiába foglalkoztam megint én a témával, meg az utánajárással...
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
TheProb #13006 üzenetére
Eloszor nezd meg, miden stackport OK -e es teljes -e a gyuru (nem lehet -e split-brain ahogy crok irta).
>sh sw stack-ring spee
Stack Ring Speed : 32G
Stack Ring Configuration: Full
Stack Ring Protocol : StackWisePlus>sh sw stack-ports
Switch # Port 1 Port 2
-------- ------ ------
1 Ok Ok
2 Ok Ok
3 Ok OkHa igen, egyszerre egyet kihuzva nem lesz gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- EAFC 25
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Villanyszerelés
- PlayStation 5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Disney+
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest