- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadger
tag
-
htc07
addikt
na, ez engem is érdekelni fog, addig csak le kellene már rakni a ccna vizsgát
apropó, a friss ccna könyvből, ha lesz valakinek felesleges (pl. Zola007, te úgy tudom hogy debreceni vagy
), szívesen megszabadítom majd tőle, most a ccnp routingot olvasgatom ha uncsi a meló
-
-
quby
őstag
Ha jól emlékszem az előd a 640-554 volt. Az meg 2015-12-01-el halt ki végleg. tehát fél éve. Kb egy éve van 210-260, gondolom lesz még minimum 2-3 évet. Bár a CCNA-ról is ezt gondoltam és nem érte meg a 3 éves kort sem...
Most én is kacérkodom a gondolattal hogy lendületből folytatni kellene. Csak nem tudom melyik legyen. CCDA vagy CCNAS. A design-t érdekesebbnek, a secu-t hasznosabbank tartom. -
olloczky
senior tag
Már az ICND2 könyv legvégén járva én is csak csóválom a fejem, hogy ez miről is beszél.. nagyon szájbarágós már így a második könyv végére, mikor már átlátod a dolgokat, tudod, hogy mit fogsz tanulni. Valahogy így magyaráz: 2+2 az 4. Azért, mert a kettő az 1+1 és még egyszer 1+1 az már tényleg 4. Egy tök egyszerű valamit, 4-5 mondaton keresztül magyaráz, és sokszor ebbe kavarodok bele..
(#11101)józsi9995: nekem is ez tűnt fel, hogy CCNA nélkül már 2nd line
amúgy bt-től engem is kerestek.. meg debrecenből több cégtől, sőt még valami nagy multi is Csehországból. (Ja és igen még nekem sincs meg a CCNA
de ebben a hónapban meglesz (ugye szept. 24 a határidő a régi vizsgára)
-
Cyber_Bird
senior tag
http://blog.ine.com/2009/03/22/how-to-study/
Tehat az a link, amit Feco is mutatott fentebb.Ezt a modszert kovetem, es mindig csak azt ismetlem, aminek lejart a 4,7,12,20,30 napja.
Tehat nyilvan, ha ma megtanulom az ospf nssa-t, akkor azt legkozelebb 4 nap mulva fogom elovenni. azt kovetoen pedig 7 nap mulva. es igy folytatodik tovabb.
ha holnap tanulok valami ujat, akkor azt szinten 4 nap mulva ismetlem csak., aztan 7 nap mulva, aztan... -
Cyber_Bird
senior tag
Persze:
En nagyon buta modszert hasznalok hozza.
icloud.com-on van accountom, amit ugye mindenhonnan elerek, es abba csinaltam doksikat.
Ezt mindig ugy irom, hogy tanulas kozben egyik monitoron olvasom az anyagot vagy nezem a videot, masikon meg gepelem be az ilyen es ehhez hasonlo formatumu kerdeseket.
Igy tulajdonkeppen a kerdesek a jegyzeteim, amivel ismetleskor egybol tudom ellenorizni, hogy tudom-e/ertem-e.Pl.:
:::CORE L2 TOPICS:::
-----------------------------2016-04-30---------------------------------------------------
::Vlans, Trunking & VTP :: Part 1-2::
Questions:
What are the vlan ranges, for standard, extended?
What 2 things are created behind the scene when we create a vlan?
How can I check internal vlan usage, what are the potentional drawbacks of it?
What are the four modes of layer 2 switchports(access,....)
How do you disable DTP negotiation(2-3 ways)?
How do you show vlans,trunk interfaces,spanning-tree instances?
::Vlan Trunking Protocol VTP::
Questions:
What is VTP used for?
What is the difference between the 3 VTP modes?
What problems could occur with vtp versions 1&2?
....
1. repetition 2016.05.07
2. repetition 2016.05.21
3. repetition 2016.06.14
-----------------------------2016-04-30---------------------------------------------------A datum jelzi, hogy mikor olvastam eredetileg, a repetition meg, hogy mikor ismeteltem.
Amikor olvasok valamit, vagy ismetlek, akkor felirom a kovetkezo ismetles datumat emlekeztetobe a telefonba.Ha jon az emlekezteto, akkor tudom, hogy ezt a jegyzetet kell atfutni, es amelyik kerdesre nem tudok valaszolni, vagy csak nehezen, azt atolvasom, amire tudok kapasbol, azt ugy tekintem, hogy tudom.
A flashCardos modszerrel az a bajom, hogy tul sok idot elvesz a kerdes valasz megirasa, berakasa a programba, es igy hasznos tanulasi idot toszok el vele, ezert csak a fenti modszert hasznalom es mivel apple telefonom van, igy ezzel is barhol tudom nezni az icloudos doksit. Nyilvan google docs-al ugyanezt lehet csinalni
-
kmisi99
addikt
Az ICND1 OCG ben van egy vicces válasz mikor a főnök megkér, hogy xy kellene csinálnod és ez a választ írja a könyv
"To solve this problem, you should get a new boss!" Lehet ennél a feladatnál is ez a helyes válasz.
Egyébként én is nagyon kíváncsi leszek a kis felmérés eredményére, jó lenne belőni mennyire számítsak majd a jövőben, hisz kb 1,5 hónap és CCNA vizsga.
-
vadito
csendes tag
Az a feladat, hogy keresd meg a legkisebb, a meglevokkel nem atfedo subneteket a /22, /23, /24, /25 maszkokhoz ugy hogy meg mindig 10/8-ban maradj. Tehat, nem az a feladat, hogy keress egyet, hanem a negy felsorolt maszkhoz keresd meg egyenkent a legkisebbet(tehat keress 4-et).
A harmadik oktetet azert vizsgalod a /24-nel mert a negyediknek teljesen uresnek kell lennie, hogy ne fedjen at semmivel, tehat pl. a 10.0.1.0/25-ben van egy szabad /25, de abba a /24 nem fer bele, igy amik szobajohetnek, azok a konyben is emlitett 10.0.0.0, 10.0.1.0, 10.0.2.0, 10.0.3.0, 10.0.4.0, 10.0.5.0... subnetek, amik kozul kivalasztod a legkisebb szabadot. -
-
zsolti.22
senior tag
Jól. De vannak jobb, tapasztalat alapú számítások is. Az elején azért nem mondják el ezeket, hogy törd a kis agyad rajta, hogy belejöjj annyira, hogy ezekre magadtól rájöjj, mert úgy tanulod meg a legjobban!
Nézzük:
Úgy a legkönnyebb /24-nél kisebb (azaz /25, /26) hálózatokat számolni, hogy a 32-ből kezded el kivonni a hoszt biteket.
Most itt a példád, hogy 50 hosztnak és 40 hosztnak kell megfelelő maszkú hálózatot adni, amire megadtak egy /24-es hálózatot. Ahogy Feco írja, a legtöbb hosztot tartalmazó hálóval kezdjük, mert annak kell a legnagyobb tartomány is (és nagyobból lehet kisebb tartományt csinálni, kisebből nagyobb viszont nem!). Itt jön be a kettes számrendszer: kettő a hanyadikon elégíti ki az 50 gépet? 6! 2 a hatodikon az 64, ebből lejön a broadcast cím, network cím és a router címe is, így valójában 61 hoszt fogja tudni használni a hálózatodat. Hogy jön ki ebből a maszk? 2 a hatodikon volt ugye a hoszt bitek száma. A max. maszk a 32, ebből kivonod a 6-ot (hoszt bitek kitevőjét), kapsz 26-ot. A /26-os maszk a 255.255.255.192.Hogy tudod a maszkból megmondani, hogy mennyi cím fér el a hálózatban? Kivonod a 255.255.255.255-ből, ezzel megkapod majd a későbbiekben használandó wildcard maszkot is (ACL-nél, OSPF-nél jó lesz majd), és egyúttal azt is, hogy hány hoszt fér el az adott maszkú hálózatodban, azaz: 255.255.255.255 - 255.255.255.192 = 0.0.0.63 Meg is van a hálózatod tól-ig tartománya, tehát: 192.168.1.0 - 192.168.1.63
Mi a helyzet mondjuk egy /17-es maszkkal?
Nézzük ezt: 172.16.14.0/17. Nézzük a "nevezetes" maszkokat hozzá, ami közel esik (/16, /24). Legyen a /16: a /17 csak pont eggyel több. A maszk itt tehát 255.255.128.0 lesz. Mi akkor a tartomány tól-ig terjedelme? 255.255.255.255 - 255.255.128.0 = 0.0.127.255. Szóval az első kettő szám (oktett) mindig fix a megadott címből, utána pedig a 3. szám 128-asával ugrik, összesen max 2-szer ugye, így ez a cím, amit megadtam, nem is hálózati cím, hanem egy hoszt cím (gépnek kiosztható cím). A tartomány tehát 172.16.0.0/17, tartomány vége pedig 172.16.127.255.Szólj, ha nem érted!
-
vadger
tag
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ha elolvastad a megfelelő részt és mégis ilyet írsz, hogy 255 meg 126, akkor valszeg nem értetted meg teljesen. Nem gond ez, többször neki kell futni, átrágni, mert ez nagyon fontos lesz később szinte minden területen, szóval ezt nagyon jól meg kell érteni.
Ajánlom figyelmedbe a következő oldalt is: LINK
Ez egy kalkulátor, nagyon hasznos volt számomra amikor tanultam ezt a témakört. -
A feladat takarékoskodásra is nevel.
van egy /24-es subneted, amit 2db különálló LAN címzésére kell felhasználnod. A LAN-oknak különböző ip subneteknek kell lenniük, de bele kell férjenek az 1db /24-be.
Ha azt mondod, hogy legyen 2db /25 (255.255.255.128), az egy jó megoldás technikalag, viszont túl sokat pazarolsz, mert ebben az esetben akár 126db hostra is elegendő subnetenként a felhasználható IP cím. Feleslegesen elpazarolnál egy teljes /24-et 90db host miatt. Ha még bejönne egy LAN-C is, annak már nem tudnál subnetet adni ebből a /24-ből. Privát címzésnél nem annyira érdekes a dolog, de pl publikus IP-knél már nagyon ki kell centizni hogy ki mennyi címet kap.
A feladatban sokkal kevesebb hostnak kell cím, ezért olyan hosszúságú maszkot kell választanod ( /26), aminél ha eggyel kisebbet választanál (/27), akkor már nem férne bele a megadott host számbocs most ezt hirtelen így tudtam megfogalmazni
A /26 (255.255.255.192) teljesen megfelel, mert max 62db host fér bele, de az ennél eggyel kisebb subnetbe (pl /27) már nem férne bele 40 vagy 50 host. -
zsolti.22
senior tag
A Ciscopress USA-ban trónol... Most van Buy 3 save 40%, de ha csak egy könyv érdekel, akkor igen, az úgy drága. Meg lehet próbálni, hogy itthon szerzed be, régen az swsbooks.hu-n lehetett kapni, de az az oldal már megszűnt/átköltözött, azóta nem tudok róla semmit, de szükségem se volt 5 éve új könyvre
-
Tsory
tag
Nekem a tanfolyami árak miatt az online oktatások jöttek be. Három oktatócég anyagát néztem végig:
http://www.itfactory.hu/
http://www.iqjbonline.hu
http://www.training360.comA tapasztalataim:
Itfactory
A HTTP alapítványon keresztül, ottani oktatókkal történt az oktatás. A tananyag a hivatalos Cisco Networking Academy Discovery anyaga volt.
előny: hivatalos tananyag magyar nyelven, hivatalos vizsgák, a final vizsga után 58%-os kedvezmény a VUE vizsgából. Fizikai eszközökhöz való hozzáférés néhány órában a Cisconál.
hátrány: a discovery anyaga elég kevés a CCNA-hozIQJB
A HTTP alapítványon keresztül, saját oktatóval történt az oktatás. A tananyag a hivatalos Cisco Networking Academy Exploration anyaga volt.
előny: hivatalos tananyag angol nyelven, hivatalos vizsgák, a final vizsga után 58%-os kedvezmény a VUE vizsgából. Fizikai eszközökhöz való hozzáférés néhány órában a Cisconál.
hátrány: nagyon feszesre vették a tempót, a hozzáadott érték nekem kevés volt.Training360
Saját tananyag, saját oktatóval.
előny: nekem bejött az oktató stílusa, a fórumon segítókészek voltak.
hátrány: kevés volt a CCNA-hoz.Legközelebb az IQJB-nél indul tanfolyam 2013.0.15-én. Magánszemélyeknek 50 000 HUF + Áfa.
http://www.iqjbonline.hu/Tanfolyamok/Reszletek/6?
Ha nem sajnálod a tanfolyam árát, akkor az online tanfolyamokat ajánlom, mert a tantermi tanfolyamokhoz képest lényegesen olcsóbbak. Az előadásokról felvétel készül, vissza tudod őket nézni egy ideig. A tanfolyam ideje alatt az oktatók valamint a PT feladatok segítenek a tananyag megértésében.
Ha képes vagy magadtól tanulni, akkor a Networkong Academy Exploration anyagát, valamint a Cisco Press CCNA-hoz kapcsolódó könyveit ajánlom.
-
Ha nem vagy diák, akkor a képzés rohadt drága, IMHO nem éri meg. Én ebből a két könyvből tanultam:
Wendell Odom - Cisco CCNA Exam #640-507 Certification Guide - elég kaki stílusú
Richard Deal - CCNA® Cisco® CertifiedNetwork Associate Study Guide+ PT-ben, kitalált dolgok szimulációja + netes anyagok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest