-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tutitibi
senior tag
válasz
józsi9995 #14259 üzenetére
kérdezni se szabad ?
meeting-ek ugye , nem találkozók megbeszélések, vagy inkább scrum ?a rövidítéseket , mozaikszavakat szokták használni angolul általában, mert az egyszerűbb mint magyarra lefordítani és úgy rövídíteni de nem jó átesni a másik oldalra.
Kezdő vagyok ebben , szeptember óta csinálom egy OKJ-n , aminek a Cisco is része meg sok minden más is.
A netacad.com-ról Routing & switcing 1, R&S 2 , R&S 3-at tanuljuk.
Az anyag jól érthető, bár elég tömény. De itt is a rövidítéseket használja a tananyag , EIGRP meg OSPF pl. nyilván leírják magyarul is mi mit jelent de az angol rövídítést használják és én is azt jegyzem meg.
Nem, nincs angol nyelvizsgám,,,,nem is volt tanultam angolt az iskolákban ahová jártam, hanem különórákon.
Az öregebbek közé tartozom, akik megúszták a nyelvvizsgát
( de majd pótolják - -
kenwood
veterán
válasz
józsi9995 #14248 üzenetére
Szerintem meg kimondottan erdemes filozni rajta.
Nem is a felkeszules miatt,hiszen a vizsgan mindent tudni kell,sot erteni is,mivel a valaszok altalaban nem szoszerint vannak leirva az OCG-ben.
Egyszeruen csak egy erdekes kerdesnek tartom,hogy ki mit csinal napi szinten,es mar kaptam is par jo valaszt. Bizom benne,meg erkezik 1-2
-
TommyNagz
senior tag
-
soma314
tag
válasz
józsi9995 #13617 üzenetére
mondom szituáció kérdése: egy tanfolyamot lehet fizetik vagy támogatják
egy magyar oktatótól magyarul tudsz kérdezninem az a baj, hogy a GNS3-hoz nincs anyag, hanem az, hogy az plusz valami amit meg kell tanulni, amivel mondjuk megspórolsz egy 20 eFt-os labort.
Ráadásul azzal nem is lehet mindent kipróbálni, ami a CCNA RS-nél anyag. Persze a vizsgán sem lesz valódi hardver. Viszont megérteni például egy password recovery process-t úgy hogy soha nem csinálta valaki, vagy ne`adj Istán elsőre éles hálózatban kipróbálni.....
Egy tanfolyamon kell legyen valami minimális hardver ezen funkciók demonstrálására, kipróbálására.Én is self study mellett vagyok a szabad időbeosztás miatt, de vannak ennek hátrányai is. Például nincs meg az a metodika, amit egy tapasztalt oktató hasznosan kialakíthat. És itt nem csak arra gondolok, hogy amíg nem érti meg valaki az IPv4 cimzést, az alhálózati maszkokat, addig nincs értelme arra épülő routing-ot tanulni, hanem arra is, hogy a jó oktató le is teszteli a hallgatóságát, hogy valóban megértették-e a szükséges mértékben ahhoz, hogy továbbmenjenek.
Megint csak hasznos lehet és egy tanfolyamon van lehetőség elő-vizsgára, ahol a hallgatók tét nélkül kipróbálhatják magukat mennyire állnak készen a vizsgára. Egy jó tanár pedig nem fogja vizsgára küldeni azt, akinek a vizsgadíj csak "kidobott pénz" lenne (persze egy sikertelen vizsgából is biztosan lehet tanulni!).
Én nem tudom milyen tanfolyamok vannak, de szerintem ezen lehetőségek benne lehetnek.
-
Proci85
senior tag
válasz
józsi9995 #13335 üzenetére
A tipikus sebességeket végigpróbáltad?
Manapság mennyire mennek rá az IPv6-ra egy CCNA vizsgán?
Most próbálom feldolgozni az első OCG könyvből. Vannak számomra nehezebben megérthető részek.
Kérdés, érdemes-e sok energiát fektetni bele vagy érdemesebb továbbhaladni a gyakorlatiasabb témák felé? (most jönne a 2. OCG könyv) -
soma314
tag
válasz
józsi9995 #13236 üzenetére
spanning tree szempontjából fontos hogyan, mennyi idő alatt jön létre etherchannel
képzeld el, hogy van két switch-en két-két portod, amit etherchannel-be akarsz vonni, mert jelenleg két külön link
jelenleg az egyik linken nincs forgalom, mert a RSTP az egyik port-ot discarded-ba teszinem tudod pont egyszerre konfigurálni a két oldalt és azt a luxust sem teheted meg, hogy a folyamatos forgalmat a két switch közöt megszakítsad
megteheted viszont azt, hogy az egyik switchen a link egyik oldalán lévő portot átkonfigurálod auto-ra vagy passive-ra
ettől még semmi nem fog változni a RSTP státusz is maradmajd átmégy a másik switchre és a két portot egyszerre be tudod konfigurálni desirable-le illetve active-ra és a két port mindkét switchen egyszerre fog etherchannel-é válni
Ha nem így csinálja az ember, hanem egyszerűen on-ra állítja, akkor azt a két eszközön nem tudod egyszerre megtenni és emiatt layer 2 hurok alakulhat ki.
Lehetne úgy is, hogy mindkét oldalt a két-két porton desirble/active-ot konfigurálsz és ugye akkor is egyszerre váltalának üzemállapotot. Ez egy default konfigurációból kiindulva gyakorlatilag mindegy.
Viszont ha van két switch, ami össze van kötve 5 link-kel, Amiből 2-3 arányban van két etherchannel-ed és azt akarod átkonfigurálni 2-3 arányra adatforgalom fenntartása mellett, akkor elég csúnya állapot lehetne ha mindkét oldalon maradna a desirable/active beállítás átállítás közben.
Persze itt is meg lehet tenni, hogy elsőre mindkét oldalt default-ba teszed és onnan indulsz.
Szeritnem igazából két ezért két oka van külön kezelni ezeket:
- passive / auto nem generált további adatforgalmat, aminek inkább van bizotonsági, mint forgalmi jelentősége
- lehet különböző jogosultsági szintekhez különböző beállításokat rendelni. Gondolok arra, hogy a passive / auto beállítást minden hálózati munkatárs jogosult kiadni, míg a desirable / active-ot, csak azok a hálózati rendszergazdák, akik felelőssek a rendszeren kialakuló layer 2-es hurkokét. Egy AAA szerverrel ezt simán lehet biztosítani. -
crok
Topikgazda
válasz
józsi9995 #13058 üzenetére
Minden.. akarommondani minden *is* megeshet..
A tesztkérdések kéte még mindig igaz - simán lesz olyan, hogy egy kérdésre azt mondod hogy egyáltalán nem fedte a könyveket vagy hogy sose hallottál róla: ezek a kérdések általában magát a tesztet tesztelik, dummy kérdések, nem fognak a végén beleszámítani.. csak persze nem tudhatod előre hogy egy kérdés dummy vagy amúgy apróbetűs volt.. valahol..
-
Zola007
veterán
válasz
józsi9995 #12122 üzenetére
én pl. szinte soha nem futok, de állóképességben szerintem verem a topikot
futás 90kg fölött szintén felejtős, mert a térdszalagokra és a patellafemorális ízületre a testtömeg 5-7x-sének megfelelő dinamikus terhelés esik a földre érkezéskor.
Egy tempósabb, rossz technikájú amatőr futás akkor terhelést ró az ízületekre mint egy 150 kilós guggolás.
kerékpár, elliptikus trainer, de futni csak akkor fusson valaki, ha szakember látta és azt mondta rá, hogy megfelelő a futótechnikája és a cipője hozzá.
-
crok
Topikgazda
válasz
józsi9995 #11792 üzenetére
Szerintem meg durvakirály az OSPF-ben hogy mivel mindenki tud mindent így akár egyetlen routerről is meg tudod rajzolni a teljes topológiát. Azért az elég awesome.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
józsi9995 #11442 üzenetére
Szerintem a tanulas mindig jo dolog. Ha nem is vizsgazol le akkor is. Ha meg bekerulsz egy jo munkahelyre akkor sokkal konnyebben veszed fel a fonalat a nagyobb tudasod miatt, masreszt vizsgara keszulni is kevesebb ido kell. Ha erdekel es szeretsz ezzel foglalkozni, akkor nem is kerdes, tanulj. Allast fogsz talalni ebben biztos vagyok. Ha attol felsz hogy "papir CCNP" leszel mert nincs gyakorlatod ez egyreszt sajnos igaz. De en papir CCNP-nek azt tartom aki dumpol, par het alatt lenyomja a 3 vizsgat de az alapokkal sincs tisztaban. Ha latjak rajtad hogy lelkes vagy es nincs tapasztalatod szerintem ez nem baj. Csak erdeklodo legyel, a tobbi jonni fog.
-
Methionyl
senior tag
válasz
józsi9995 #11442 üzenetére
Mikor CCNA-m meg lett, haza fele a vonaton már a CCNP Route könyvet olvastam, majd amíg egész nyáron állást kerestem, erre tanultam. Vizsgázni nem mentem, mert nem volt rá külön pénzem, de 0 munka tapasztalattal is meglehetett tanulni, érteni. Aztán mikor felvettek munkára, de még nem indult be a project addig ültem bent az irodába és kiolvastam a Switch könyvet is, az se 1 nehéz csak sajnos kellenek fizikai eszközök hozzá ha laborozni akarsz, Route-nál elég GNS3.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
józsi9995 #11101 üzenetére
Igazabol Manager-tol is fugg.
En interjuztam BT-nel egy pozicora, ami nem volt senior, es kb azt ereztettek velem, hogy teljesen hulye vagyok.Aztan interjuztam a Senior Designer poziora(ugyanaznap, egy oraval kesobb), ahol meg arra voltak kivancsiak, hogy mit tudok es nem arra hogy mit nem. Teljesen mas hangulatu interju volt, es ha felvettek volna a masik poziciora(nem jeleztek vissza a Designer dontesig) akkor sem mentem volna oda.
Tehat Managere is valogatja, hogy kit vesznek fel, es milyen elmeny az interju, szoval szerintem ha masik poziciora/manager ala mesz, akkor jobban erzed majd magad.
Egyebkent, ahogy hallom 2nd levelen inkabb mashol 1st levelnek szamito feladatokat vegeztetnek, viszont sokat lehet tanulni
(A masik oldala az eremnek, hogy a cert irrelevans, inkabb a tanulasi potencial a fontos, illetve a hozzaallas.)
-
quby
őstag
válasz
józsi9995 #10800 üzenetére
(#10798) tusi_ -nak igaza van. Hallgatni kell rengeteget. Akár filmet, akár hiradót. Segít megérteni, de beszédkészséget sajna nem nagyon fejleszt.
Körülöttem van két angol anyanyelvű (brit/ausztrál). Megkértem őket hogy társalogjunk nyelvfejlesztés céljából. A vége az lett hogy ők ketten összevesztek (ismerik egymást) én meg vigyorogva hallgattam. Mindketten itt élnek, és próbáltak segiteni a kijetésben, de mint kiderült mindent értenek amit mondok, csak nem tökéletes londoni/syndeyi kiejtéssel monodom. A végén ők kértek meg hogy értékeljem a mgyar tudásukat....hátöööö...nem tettem.
Én spec az indiait értem, és halálra röhögöm magam rajtuk, föleg ha ilyen fontos tudományos elmélkedés a téma... -
FecoGee
Topikgazda
válasz
józsi9995 #10782 üzenetére
A hubtól kapja meg a spoke NBMA címét, amivel fel kell építeni a Tunnelt (ezért lehetnek a spoke-k DHCP-sek is, csak a hubnak kell fixnek lennie, mert mikor regisztrálnak a hubhoz, elküldik az NBMA címet). DMVPN Phase 3 - NHRP redirect/shortcut. A next-hopot a hub nem írja át, így a route next-hop a spoke router IP-je. Fel tud épülni a dinamikus Tunnel és spoke to spoke kommunikáció lesz.
-
kmisi99
addikt
válasz
józsi9995 #10478 üzenetére
Lehet találni, még FecoGee is azzal vették fel a jelenlegi munkahelyére legjobb tudomásom szerint, már amennyire nyomon követtem a fórumot és a blogját. Bár neki volt némi hálózatos előzetes tapasztalata azt hiszem.
De ez az egész tényleg kb szerencsejáték, mint az is, hogy van aki 4-5 év tapasztalattal bruttó 200 000 res ársávban van van aki meg 0 napos CCNA val felmérés szerint 400 at megkaphat.
-
IreN!CuS
addikt
válasz
józsi9995 #9906 üzenetére
Köszi a véleményed még ha nem is pozitív
A több munkának örülök , a stressznek senki sem szerintem.
Nyilván ha a több munka olyan mértéket fog ölteni hogy 1.5-2 óránként nem lehet felállni az asztaltól wc/víz/akármire akkor az nem elfogadható ,de szerintem ez azért nem áll fent. -
vadger
tag
válasz
józsi9995 #9906 üzenetére
na ilyet sem hallottam még, hogy valaki azt mondja, visszavágyik a T-hez
én voltam náluk 3 évet, de nem vágyom vissza... de mások vagyunk.
BT nekem annyira nem volt szimpatikus az interjúm alapján.
Jelenleg a Telenornál vagyok (TnCO ha pontos akarok lenni), mi viszont bajban vagyunk, mert hozzánk senki nem jelentkezik... Jelenleg egy security pozícióba alig találunk ember, pedig szerintem a munkahelyi légkör sokkal jobb mint Tnél, nem baszogatnak, nem rúgnak ki... Pályakezdőket is várunk, szerintem jó hely megszerezni az alapokat egy nemzetközi környezetben. Nem akartam túl reklámszagú lenni, csak nem értem, hogy ennyire nem vonzó a cégünk az emberek számára? Szívesen várom a kommenteket esetleg. -
quby
őstag
válasz
józsi9995 #8576 üzenetére
Jaa...lényegében a nem subnetting-re irányuló kérdések 95%-át is csak számolás után lehet megválaszolni. Rengeteg időt lehet vizsgán spórolni ha ez csuklóbol megy.
(#8571) zsolti.22
Hogy őszinte legyek, én nyáron majdnem elmentem CCNAS-re de mivel mindenhol azt harsogják hogy a CCP-t kitéve-betéve tudni kell gondoltam inkább halsztom....azért mert a "látott már valaki CCP-t működni?" kérdésedre a válasz, egy határozott NEM. Legalábbis részemről. Eeleinte azt hittem hogy csak a GNS-t, vagy az adott IOS-t nem szereti, de van egy pár eszközöm, és azokkal is szar. Egyszerűen nem lehet egy folyamatot végigcsinálni, mert valamilyen hibával tuti elszáll. Vagy java, vagy akármi. Millió java/flash/IE/win verzió kombóval próbáltam és mindenhol csak a vérnyomásom ment fel tőle....
Arool nem is beszélve, hogy ha valami mégis összejönne, akkor ugy telefossa a konfigot mindenféle szeméttel....jól mondod...viccc....Mérges vagyok cisco-ékra
Mostanában (igaz egész kicsi hálón) használok mikrotiket, de egyszerűen....teszi a dolgát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Asustor NAS
- TCL LCD és LED TV-k
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vatera, Teszvesz topic
- Hardcore café
- Battlefield 2042
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged