- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Mobil flották
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Google Pixel 9a - a lapos munka
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
poker18g #11099 üzenetére
Szia!
Udv a klubban
!
Az irany jo, bar a CBTNuggets nagyon a felszint kapargatja. Inkabb neznem az INE.com CCNA videokat, az OCG az jo amit irtal, melle menjenek a laborozasok.
Gyakorlati tapasztalat majd jonni fog, probalj minel tobb dologba belefolyni, ha van valamilyen projekt vagy feladat ahol tudsz tanulni, akar csak nezve a masik kollegat probalj aktiv lenni. Ha elakadsz akkor pedig kerdezz batran a tobbiektol, illetve itt is szivesen segitunk. Sok sikert! -
poker18g
csendes újonc
Sziasztok!
Új vagyok itt ezen a fórumon, viszont sok infót tudtam már meg a vizsgákról, és hogy mit hogyan tervezzek a jövőben. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- láttam sokan a BT-nél dolgoznak, ami kicsit meglepő volt, de örülök neki, mert én is ott vagyok, igaz nemrég csatlakoztam
CCNA vizsgát tervezek majd letenni, ezt 6 hónapon belül szeretném megcsinálni, CBTNuggets, illetve a Cisco könyv alapján nagyon alap hálózati tudásról indulva. Vélemény, volt, aki hasonló cipőben járt? fkuris.hu kapcsolódó videóját a CCNA-ről megnéztem, az is hasznos volt.
- Hogy lehet a lehető legrövidebb idő alatt egy viszonylag stabil tudást magadba szívni? 2nd line-ra vettek fel, és technikailag kicsit úgy érzem, hogy lehetnék jobb.
Remélem, nem hülye kérdések ezek, és élvezem olvasni a topikot, annak ellenére, hogy minden 4. szónál kutakodnom kell googleben egy keveset
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11094 üzenetére
Szerintem meg több idő ment már el az írásra mint a tényleges elvégzendő melóra.. az első L3 eszközön, legyen az router vagy switch meg kell nézni az ARP táblában a VLAN-ban tanult MAC-eket, aztán a core switchen és/vagy az access switcheken meg megnézni hogy mi a kiemente a sh mac add vlan nyomtaóvlan kimeneteit vagy csak megnézni a sh mac add add nyomattómac-az-arp-táblából, még scriptelni se igen kell, nem hiszem hogy olyan sok switch meg nyomtató van.. már rég kész lennénk egy kis notepad++ meg putty kombóval is ( :
-
TheProb
veterán
Konkrétan nem tudom mi volt, mert csak úgy story szintjén mondták el...
Meg, hogy mikor próbálták megnézni a nemrég nyugdíjazott AS400-unkat, hogy melyik porton van akkor az se ment. Nemtom, hogy milyen körülmények között, de állítólag "vakarta a fejét" a kollega.Na mindegy, de amúgy mivel csillagpontos topológia van nálunk így elég könnyen lehet, hogy nem közvetlen abba a switch-be van bekötve a printer amin épp nézném. De sok ész nem kell hozzá, hogy akkor arra a switch-re kell közvetlen konzolt nyitni amelyikre a printer direktbe van kötve. Persze mivel ezt nem tudjuk, így amúgy is csekkolni kell minden switch-et.
Network assistant-tal nem lehet ezt esetleg kinézni, ott lehet csinálni community-t és látni lehet a teljes topológiát. Bár arra is azt mondják, hogy "buggy".
-
crok
Topikgazda
válasz
TheProb #11088 üzenetére
E l k é p z e l n i s e m tudom, hogy normál körülmények közt bejön a keret a nyomtatóból és teljesen más MAC-et tanulna meg a switch - vagy valami borzasztó bug van a switch hardware-ben.. de ilyet én még 10+ év alatt nem láttam. Vagy a porton van mégegy switch (amiről te nem tudsz) és azon lóg a nyomtató.. és amellé pattintanak még valamit, szóval a porton 2 eszköz SRC MAC-jével tűnnek fel keretek.. persze vannak kivételes működések ás protokollok.. de egy ilyen mutatványt egy szál nyomtatótól amiben a TCP/IP stack normálisan van implementálva hát nem tudok elképzelni.. nem lehet hogy a kollega multicast MAC-et látott mert a nyomtató próbált keresgélni a helyi hálón? Vagy nem fejtené ezt ki kicsit hogy milyen eset volt ez a fals MAC-es dolog?
-
crok
Topikgazda
-
törölt tag
válasz
Methionyl #11084 üzenetére
Neked szerintem a SPAN, avagy a port mirroring kell. Kiválasztod a source portot, amelyiket szeretnéd figyelni és választasz egy destination portot, amelyre kötöd az analizátort (ez egy PC is lehet + Wireshark). Azt is be lehet állítani, hogy a kimenő vagy a bejövő forgalmat "másolod", persze mehet mindkettő is. Mindezt a switchen kell konfigurálni, aztán az analizátorral lehet nézni, hogy mi történik.
-
Methionyl
senior tag
Gyors kérdés. Adott vagy Cisco Catalyst 3560G
Szeretném nézni pl.: egy adott interface-n hogy milyen traffic-ok mennek át rajta vagy épp a switch generálja és küld ki.
Ezt minden képen egy külön programmal kell (pl.: Wireshark) vagy mit ajánlotok? -
TheProb
veterán
VLAN-t váltunk és a következő körben a nyomtatókat akarjuk átállítani. De mivel jó volna jobb megoldás arra, hogy kiderítsük, hogy az egyes printerek melyik switch melyik portjára vannak kötve, annál, hogy lemegyek és a végponttól visszakeresem a switch portjáig fizikálisan, ezért kérdezem.
MAC cím alapján már lehetne szűkíteni a kört pl HP-ra.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Console-ból ki lehet nézni, hogy melyik portokra vannak nyomtatók kötve? MAC cím alapján pl.
Fontos, hogy valós adatokat lássunk, egyik kollégám azt mondja, hogy van hogy fals értékeket mutat. -
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11077 üzenetére
És még mindig tart! : D
-
crok
Topikgazda
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #11069 üzenetére
Óóóh, hát nem mindegy ám hogy valaki high level designer vagy low level designer : D A high level designer sokat rajzol Visio-ban (de nem feltétlenül tudja hogy megvalósítható-e.. azzal majd szív az aki megvalósítja.. ha tudja.. vagy ha egyáltalán lehetséges..) meg halomra VisBasic-eli az Exceleket : D Akkor se csinálnám ha három életem lenne.. De van ám itt olyan is aki sales architect.. na azt add össze : D Vigyázzon az ember gyermeke mielőtt elfogad egy állásajánlatot.
-
FecoGee
Topikgazda
Brutal hogy a CCNP Sec is mar 4 vizsga. Az 1000 USD. Konyvet meg nem ir hozza senki. CCNP Wireless ugyanez. Szerintem most nekiallok a CCNA Wireless-nek. Maximum nem vizsgazom le. Aztan jovore vagy CCNA DC vagy CCNP Sec/Wireless. Mivel utana evben ismet ujitani kell a CCIE-t lehet megprobalok egy CCDE Written-t, erdekel a design vonal is nagyon.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11068 üzenetére
Ez a masnap jo duma
Mondjuk a designer azert jo mert minden szakteruletet magaban foglal (rs, sec, wireless, dc, sp). Komplex melo.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #11065 üzenetére
Ez igaz, de en a jelenlegi helyem is sokat felejtek, mert ccnp szintu feladatokkal egy jonak mondott evben is csak minden masnap foglalkozok( husvet masnap, meg karacsony masnap).
(jo az idei ev pont szerencses volt es kb fel evet csak egy normalis komplex projekten dolgoztam, de ez ritka)Emiatt en eddig is sokat felejtettem, es laborral tartottam up to date-en a skilljeimet.
Ehhez kepest azert nem olyan szornyu a gondolat, hogy sok az excelezes@crok: na igen
meg paran atjonnek, aztan atnevezzuk BT-Cisco topicra.
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11064 üzenetére
Lassan könnyebb lesz Skype for Business-en segítséget kérni mint itt : D
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11064 üzenetére
Ja, van itt meg aki nem ott dolgozik
?
Azert a labor mas, eloben jon elo a legtobb inyenc hiba. Excel mellett gyorsan felejt az ember.
-
Gesztiboy
tag
válasz
Cyber_Bird #11060 üzenetére
Szeptember közepén én is a BT-nél kezdek, csak én a Security csapatban
-
válasz
Cyber_Bird #11060 üzenetére
És ha nincs mákod a projekteknél console se lesz csak Excel táblák tömege...
-
IreN!CuS
addikt
válasz
FecoGee #11057 üzenetére
Grat !
Mesélsz róla kicsit nem a kérdés válasz érdekel mielőtt , hanem könyvből készültél vagy néztél mellé CBT nuggets videókat is , mennyi gyakorlat van benne gondolok itt egy CCNA acl vagy nat configra amit ugye a vizsgán is megkell csinálni.
Ugyan úgy 140 perc volt a vizsgára ?
Munkatársammal most kezdtük el egyelőre a CBT nuggets-es videókat nézzük aztán jön a könyv. -
FecoGee
Topikgazda
CCNA Security passed
-
Egy cimborám kezembe nyomott egy Cisco AIR-AP1231G-A-K9 acces point-ot, hogy élesszem már fel, mivel neki nem sikerült. Nagy önbizalommal át is vettem tőle, de nem jutok vele dűlőre. Az internetről letöltött leírás szerint volt Factory Reset. Ezek után DHCP-n kér, és kap is IP címet, PING-elni tusom is ezen a címen, de belépni már nem tudok az eszköbe, sem HTTP-n sem HTTPS-n keresztül sem. Valamit kihagytam/elfigyelmetlenkedtem esetleg?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #11049 üzenetére
Pedig még crok linkelte itt.
-
crok
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #11047 üzenetére
De legalább más gyártók nincsenek benne ilyesmiben.. ja nem, de igen : D
-
zsolti.22
senior tag
-
zsolti.22
senior tag
Ha van egy 2504 WLC-m és rajta direktben egy AP, akkor mi kell neki, hogy az AP joinoljon rá?
Van egy virtuális interfészem, annak IP-je, de gateway megadása nélkül nem megy. Ez akkor úgy működne csak, hogy a WLC-n felkonfigolok egy virtuális interfészt adott VLAN-ba, azt a VLAN-t egy switchen kiosztom egy portra, amire rákötöm az AP-t és szépen megtalálja a WLC-t egy broadcasttel? A vlan meg valamelyik SVI-n lenne kivezetve, hogy használható legyen?De akkor mi értelme a POE-nak a 3-as 4-es porton
-
IreN!CuS
addikt
Urak ,
CCNA vizsgánál amikor az ACL-t kell configolni a végén lekell menteni a config-ot igaz ? Illetve a megfelelő / elfogadott mentés a copy run start mert azt olvastam hogy a wr-t nem szeretik.....
Ma voltam vizsgázni 812 pontom lett
A végén a papíron az állt network device security 40% más nagyon nem ugrik be ami secus kérdés lett volna így másra nem tudok gondolni mintsem a config nem lett elment vagy ilyesmi ezt valahogy kilehet deríteni ?
De mivel a kérdéseket / válaszokat nem tudom visszanézni így a sötétben keresgélek , esetleg valakinek van " belsős " infója erről ?
Vagy milyen más téma tartozhat a secu alá ? -
tusi_
addikt
Kerdesem 8.2 ->8.3/4 vagy kesobbi natra vonatkozik.
Ha a no names paranccsal torlom a neveket a regi konfigbol, akkor ujra letre kell hoznom objectekkel? ACLben rengeteg hivatkozas van a nevekre..
Vagy hagyjam siman az auto nat koverzaciot es majd had szopjon kesobb a tshottal a kollega, aki ram locsolte ezt a munkat?
Mik a tapsztalatok? -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #11038 üzenetére
Nalunk is egy volt kollega baratnoje lerakta a ccna-t, meg elkezdett linuxozni, es most nalunk van rendszergazdakent, elotte meg az egeszsegugyben dolgozott, szoval nem ritkasag ez mostansag.
Szerintem az It a networking meg plane, olyan amit, ha erdekel, es egy kicsit analitikusabban van huzalozva az agyad, akkor siman tanulhato.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11033 üzenetére
Grat Neked is
!
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11033 üzenetére
Yaaay! Erős lesz ez a cég : D
-
Cyber_Bird
senior tag
En is csatlakozok crok-hoz (meg ha parszaz km-re is)
Oktober 3. -- BT Roc, Budapest - Senior Designer 1. nap. -
crok
Topikgazda
válasz
kowika87 #11030 üzenetére
Books > CCNA > minden
Books > Misc > 01 - Alapismeretek, 02 - switching, 03 - routing..de igazából nézz szét. Ezek magyarok.. de nem ajánlom,
hogy magyarul tanuljon, a szakma nyelve az angol. -
kowika87
tag
Sziasztok,
Tudnatok javasolni olyan anyagot ami a halozati alapismereteket mutatja be? Nagyon dummy szintrol kellene, hogy induljon.
A kedves felesegem ugy dontott szakmat valt es ugy nez ki, hogy jo pelda vagyok neki
Angol/magyar anyag barmi johet
Koszi -
Gesztiboy
tag
válasz
Hedgehanter #11024 üzenetére
Ha ACL-t bővítesz, akkor tudomásom szerint nem szükséges a clear. Legalábbis én nem szoktam és amikor bővítek (a túloldal is), akkor a megfelelő forgalom hatására egyszer csak megjelenik az új bejegyzés a show crypto ipsec sa peer x.x.x.x kimenetben, mint új session
-
Hedgehanter
őstag
válasz
vadger #11025 üzenetére
Annak igen.de igazabol egyszeruen megnezheto hogy mizu, a sh cry ipse sa peer x.x.x.x elarulja hogy encryptalja decryptalja e a packeteket es az alapjan eldontheted hogy nalad vagy naluk van e problema.
Ja hogy megvolt..
elkuldod de nem fogadod a packeteket, naluk van a gond..
-
tusi_
addikt
válasz
Hedgehanter #11022 üzenetére
Ezt en sem tudtam
Köszi
-
vadger
tag
válasz
Hedgehanter #11024 üzenetére
értem, ez amúgy a másik oldalról azóta megtörtént már, annak is elégnek kell lennie gondolom.
-
vadger
tag
válasz
Hedgehanter #11022 üzenetére
nem volt... kellett volna? ezt nem tudtam.
-
vadger
tag
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #10987 üzenetére
Igen, rendszeresen tapasztalom. A Dell laptomon ha megmozditom a laptopot - erosebb enter utes - akkor bomlik a kapcsolat. Amugy meg sh run, sh tech....... es kidob. HP-n nem anyirra veszelyes, de ott is.
Megoldas: serialos laptopot kell venni. Ha ez a Dell beadja a kulcsot, en olyat veszek, nincs ilyen problema utana.
-
tusi_
addikt
válasz
vadger #10999 üzenetére
Ugyanilyenunk volt ASA es PaloAlto kozott, de ott meg a kapcsolat is rendszeresen bomlott, viszont nem lett torolva az ISAKMP SA, csak deletednek mutatva.
Kapcsolat nem mukodott, viszont mind2 oldalon novekedett az ipsecSA ban a szamlalo es az ACL match is.
Sosem tudjuk meg mi volt a baj, cisco zarta a ticketet, "me´ tessek asat hasznalni aztjolesz"
Adtatok 0natot a ket uj subnethez?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Hedgehanter #10996 üzenetére
A gyarto oldalarol leszedtem a legfrissebbet, na majd meglatjuk.
Off: szeptemberben megjelenik a Routing TCP/IP Vol 2 frissitett kiadasa! Alapmu. "CsakaCisco".
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11007 üzenetére
Én jobb szeretem a Junipert : D
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #11005 üzenetére
Cat7 UTP korbács, mormolhatod közben 4096x hogy "soseveszekmástcsakCisco-t" meg hogy "nincsavilágonjobbmintaCisco" : D
-
crok
Topikgazda
Az megvan hogy most volt a 11000. hozzászólás? Rekordgyanús..
-
vadger
tag
válasz
zsolti.22 #11000 üzenetére
Igen, ACL-t úgy gondoltam, csak nem fogalmaztam szépen
Miről kellene kimenet? ACL vagy SA?vpn02#sh cry ipsec sa peer 77.x.x.x | b 172.20.42.0
local ident (addr/mask/prot/port): (172.20.42.0/255.255.255.0/0/0)
remote ident (addr/mask/prot/port): (10.0.252.0/255.255.255.0/0/0)
current_peer 77.x.x.x port 500
PERMIT, flags={origin_is_acl,}
#pkts encaps: 10, #pkts encrypt: 10, #pkts digest: 10
#pkts decaps: 0, #pkts decrypt: 0, #pkts verify: 0
#pkts compressed: 0, #pkts decompressed: 0
#pkts not compressed: 0, #pkts compr. failed: 0
#pkts not decompressed: 0, #pkts decompress failed: 0
#send errors 0, #recv errors 0local crypto endpt.: 212.x.x.x, remote crypto endpt.: 77.x.x.x
path mtu 1500, ip mtu 1500, ip mtu idb GigabitEthernet0/0
current outbound spi: 0xF64F44F(258274383)inbound esp sas:
spi: 0x95D1BE05(2513550853)
transform: esp-192-aes esp-sha-hmac ,
in use settings ={Tunnel, }
conn id: 3790, flow_id: Onboard VPN:790, crypto map: vpn
sa timing: remaining key lifetime (k/sec): (4398423/16717)
IV size: 16 bytes
replay detection support: Y
Status: ACTIVEinbound ah sas:
inbound pcp sas:
outbound esp sas:
spi: 0xF64F44F(258274383)
transform: esp-192-aes esp-sha-hmac ,
in use settings ={Tunnel, }
conn id: 4348, flow_id: Onboard VPN:1348, crypto map: vpn
sa timing: remaining key lifetime (k/sec): (4398409/16717)
IV size: 16 bytes
replay detection support: Y
Status: ACTIVEoutbound ah sas:
outbound pcp sas:
ACL utolsó két sor:
155 permit ip 172.x.x.x 0.0.0.255 10.x.x.x 0.0.0.255 (3 matches)
156 permit ip 172.20.42.0 0.0.0.255 10.0.252.0 0.0.0.255 (104 matches)Countereket nem egyszerre cleareltem, ami az SA-t meg az ACL-t illeti. Utolsó sort teszteltük, az látszik az SA-ban counterként. Néha send errort is látok párat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest