- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Én csak női fotósokat láttam dolgozni, rajtuk látszott, hogy megszokott sémák szerint haladnak, így gyorsak és hatékonyak. Előre szóltak azért is, hogy mittudomén izomból tartsa magát és ne ernyedjen el, hogy véletlenül se legyen görbe a háta stb... Ezek nyilván az amatőr modellek tipikus hibái. Ugyanígy, amikor a kockahasat, vagy a láb izmai kellett érzékeltetni, gyorsan megvolt, hogy mivel és honnan kell bevilágítani, hogyan emelhetőek ki a pozitívumok. Ott például a természetes fényt egy az egyben ki is zárták, minden fény kontrolláltan működött. Nekem ez sokkal lassabban megy.
Számomra egyébként az elmúlt években a csúcs hasonló témában ez volt. Az ötlet, a kivitelezés is zseniális, érdemes lenne próbálkozni vele. A párom amúgy is imádja a testre tapadó ruhákat.
-
törölt tag
Csak annyit mondok, külön gardróbja van, aminek utólag már én örülök a legjobban, különben kiszorultam volna onnan.
A kommunikációval nem lenne gond, de többször is hamarabb abbahagy egy-egy pózt, mielőtt még tökéletesíteném a jelenetet. Amikor profi fotós fotózta, akkor ilyen
nincsritkán fordul elő. De ebben valószínűleg benne van a viszonylagos rutintalanságom is, egy profi hamarabb eltalálja a kedvező bevilágítást és ügyesebben irányítja a jeleneteket, mint én.A legutóbbi karácsony fotózást (is) én csináltam, de akkor elhozta az egyik barátnőjét is, aki a férjének akart egy kis meglepit. Egy-egy órára béreltem ki három műtermet, de nekem két lánnyal már túl rövid volt az egy-egy óra, nem jutott mindenre elég idő. És hát őszintén szólva a barátnője távolról sem a feleségeméhez hasonló eszményi arányokat örökölt, volt rajta némi felesleg is, az ilyenek fotózásában viszont egyáltalán nincs gyakorlatom. Ennek ellenére nagy sikere volt a képeknek.
Jut eszembe, remélem nem haragszik meg érte senki és nem érzi úgy, hogy tőle veszem el az ingyenes fotózással a bevételt...
Értettelek Jahno, teljesen igazad van.
-
Jahno
veterán
Hisztogram állatság, legtöbbször semmi nem derül ki belőle, meg persze vakuval sem. Meg ugyanaz a fénymérőre, lehet vele bohóckodni és tudományoskodni, aztán milyen ruhára mérsz fényt, fehérre, szürkére, feketére? Úgyis más arányban esik vissza, 3 vakunál meg aztán végképp nem tudod másképp összerakni, mert nem lesz rá szabály, hogy 20 centivel odébb Z beesési szögben majd pont akkor lesz jobb a RALxxxxx színkódú haj, ha az a fény ennyivel meg annyival kevesebb vagy több. Ugyan.
-
tvamos
nagyúr
Ha mar kiadok fel milliot egy vazert, azert orulnek neki, ha tud valamilyen log-ot, 4K-ban, es az mar 300-400Mbps. Persze, tudom, vegyek hozza video ninja-t, meg a franc tudja mit... csak az megint penz, suly, macera a kabelekkel, meg keretekkel, meg tudomisen...
A masik, hogy ezek az SD kartyak amig ujak, szobahomersekleten, kb. tudjak a rajuk irt sebesseget, de ha hasznalodik, melegszik, mittudomen mi tortenik veluk, folyton belassulnak. Tok mindegy melyik, Samsung, Lexar, Sandisk Extreme pro. Sokat micro SD-t kiprobaltam a kis tucsokp..csben, (Nikon 1,) es minddel ez volt, hogy a nap vegen mar tokre lassan irja ki a sorozatokat.Az elso sorozatnal 20 masodperc, a nap vegen meg 1-2 perc. Ha kiveszem a kartyat, es teszek masikat, akkor visszagyorsul.
-
tvamos
nagyúr
Ez a videot nem oldja meg.
(#32591) Jahno
Gyakorlatilag sosem kell... bar repulo napon jo lett volna... meg a gokartkor...
Node ha igy vesszuk, akkor le tudok tolteni kepet a netrol, es akkor meg kamera sem kell, szoval ja.
Annyi a tre, hogy azokon a kepeken nem az en gyerekem van. De bukoban ugysem ismerem meg, szoval az is mindegy.
Ha igy kozelitem meg, akkor valoban mindegy, hogy mennyi, kimehetek az analog kamerammal is. -
ph_5.5
aktív tag
A telefon becsapós. A pici szenzor miatt nem látod a pontatlanságot. POnt olyan mint egy Eurosporton elámulsz hogy mindent lekövetnek... de közben lassításnál kiderül hogy még 4k esetén is jótékony homály fedi normár lejátszásnál a félrefókuszt.
#32546Jahno Követő fókusznál a Sony munkarekeszen dolgozik. Stúdióban egy átlagos 150W-os beállító izzónál szenved a Sony. (portrénél F8-11-ről van szó, nyitott rekeszen nem tétovázik, de profi feladatnál a megoldásokat keressük és nem művészkedünk)
#32549inf3rno A mostani gazdasági izé ami van, felülírt sokmindent. Legalábbis a fejekben. A 4 éves használt autó drágábban eladható mint amikor újonnan megvetted. A Z6II most közel 1 milla. A D750 pedig nem kapható. És mivel a gyártók- reklámok- forgalmazók azt szajkózzák hogy válts-válts-válts... sokan beleugrottak. Egy D750 semmivel nem rosszabb gép mint 5 éve. Vagy 8. A technika nem lépett akkorát előre hogy csak úgy el kellene dobni.
De egy D3 ami 1.2 milla volt 2009-ben (bár lehet hogy 1 milláról indult és utána lett 1.2, az idő elfedi már a költéseket és az otthon bevallott összegeket) Szóval egy D3 most jelenleg 2 kilót ér kb. Ha valaki még veszi. Egy D750 650 magasságában indult 2014-ben. Kifutó ára 8 évvel később volt hogy nagyon kedvező volt... volt hogy 500 körülire visszaállt. A piac nem nagyon különbözteti meg a 2014-es példányt kevés expoval a 2019-es verziótól. A Nikon ballépései pedig teljesen elértéktelenedtek. Ilyen a D600. 150e-mél többet nem nagyon adnak érte- pedig a szenzor 98%-ban megegyező.
#32550rekid A Z6II szenzora viselkedésében más. De volt hogy egyik vállamon ez a másikon az volt és a végeredményt nem lehetett megkülönböztetni. Z6II-vel ISO40000 volt a plafon amit muszáj volt használnom. És át lehetett adni. Persze zajos... de ilyen számot régen hol tudtunk elképzelni?
-
tvamos
nagyúr
-
Jahno
veterán
Van benne erőforrás, de azért ott a mélységéletlenség sem 1.4 alatt kezdődik ugye. Én meg végre tudtam használni a Pana új fókusz módjait. Itt azért egyéb gép elég hamar ment volna a fűszálra meg ide-oda, ahogy éppen kiadja:
Előző alkalommal is az volt, hogy hasaltam a fűben, akkor sok fűszál nem is látszódott a keresőben, csak akkor mikor ráfókuszált és nyomtam a gombot. Most már ezzel sem kell ennyit gépészkedni és egész jól csinálja az egyedileg beállított fókuszmezőkkel is. Már amikor kellett, mert volt amikor végtelenre csaptam az obit és kész, mehet a rövid sorozat, oszt győzzem kiválogatni :-D
-
Tamás9x
őstag
Nagyon nem szeretnék plusz laptopot, a szerkesztő gép mellé, tabletet cipelni, bár egy Ipad jó lenne, mert piszok jó vágóprogramokat láttam rájuk, és a végtermék 10GB-nál sose nagyobb, ami igen az nyersbe felmegy youtube, privátba.
a WD-t bármiylen páratartalom van bele tudom tenni egy Drybag-be rátolom a HDD-t bele az SD-t esetleg egy powerbank ha nagyobb terjedelmet másolok, kb 120MB/sec-et tud elméletben az egy pár órát elvacakol, ennyi ideig egy laptopot életben tartani, kitudja milyen külső körülmények között, nem tudom.. -
Tamás9x
őstag
Fjallraven Classic az első, majd most kaptam egy fülest Tour du Mont Blanc-ra, ha ez a 2 megvolt, és bevált a felszerelés akkor, egy nagyobb távú motoros túra.
Nordkapp túrán próbáltam kártyaolvasózni, és laptoppal vacakolni, de nem vált be.
amit a WD ígér, hogy 1 klikk save, az nagyon izgatóan hangzik, főleh ha mellette ki tudja másolni 2. HDD-re is.
Heti 1-1,5 Terra nyersanyagból 10Giga a végtermék, ezt felhőbe mozgatni, vagy telefonon keresztül nem szeretném. -
Neck
veterán
A Nikonokban általában Sony szenzor van, Nikon finomhangolással. Legalábbis az újabb vázakban ez a helyzet. Szóval amit az a7III-ból visszahúzol, kb ugyanazt a Nikonból is.
"Like its predecessor, the Nikon Z6 II has one of the highest performing sensors with a 24 MP pixel count in our database, ranking alongside the likes of the Panasonic Lumix DC-S1, Leica SL2-S, Sony A7C and Sony A7 III mirrorless models".
-
Jahno
veterán
"Az nem fair válasz, hogy próbáld ki, "
Miért nem? Majd kipróbálod akkor, ha kijöttél a falak közül. Mondjuk néha még szobában is menne, azért narancs szűrő, mert a napelemente simán beesik 3000K alá is, a vakuból így csinálsz narancsos színt, ami ugyanolyan, mint a háttér. HSS vaku sem kötelező, meg lehet az babrálni, meg persze a fólia sem mindegy milyen, meg minél erősebb a vaku, annál jobban csúszik vissza a fénye 5000K felé.
Ebben a két CreativeLive anyagban elég sokat fejtenek meg vakuról, de nyilván 12 egy tucat:
Joe Mcnally - Capturing Motion with City Lights
Joe Mcnally - Managing Light on the StreetsHa a környezet sárga legyen és bőrszín "normális" akkor azt meg simán vakuzod. De lehet mutass netről minta képet, mert a "normáis" is elég tág fogalom. Főleg amilyen szép kékeszöldeset szoktam gyártani
Itt meg találsz jóféle gyakorlati mindenfélét, leírást, képet, werket: [link]
-
Jahno
veterán
Ja, meg Panára is megy Canon meg akadnak átjárások, de az is minek. Sonynál a Sigma adapter igazából a Sigma obikat támogatta jobban aztán ez is ugyanúgy deminek...
Fujin persze EOS obit használok, de meg tudom indokolni :-D Az meg alapban szívat is annyira, hogy lehet kibaszom az egészet az ablakon és a végén még egy lekotlott régi tükröset is veszek 3. rendszernek....
-
-
Jahno
veterán
Na, úgy látszik ezek a nehéz témák minden fotós csoportban. Kiállítást szeretnék rendezni? Nincs válasz. Modellféléket kutatok? Összevissza beszéd és nem releváns zsákutcák.
Aztán ha meglátják, hogy elmegyek egy rendezvényre, akkor jön a fikázás, mert "ingyen ne dolgozzál" meg "ingyen munkából nem lehet tanulni". Nem a fenét nem, megyek is megint kutyás rendezvényre, mert szerintem poén és legalább rájövök, hogy miképpen műxik.
És ott buknak ki az olyan kreténségek, hogy "állatot nem vakuzunk, mert megijed". Én meg ott voltam, 10+ fotós, több 10ezer vakus expó, szerintem csak egy dögöt zökkentettünk ki a mentből, mert leképeztem erre nekem jött, összenyalt, átfutott rajtam és ment tovább. Ha ez a megijesztés, akkor ok, belefér :-D Lónál hasonló, fel sem fogta, hogy valami villant. Állt tovább és nézett bambán.
-
Jahno
veterán
Most, hogy beruháztam Fujira és keresztbe szopat még nem tudom mi nem lesz a buli
Közben lett egy makróm, de lehet Panára szerezek nagylátót. Volt egy Oly 9-18as adapterrel 50ért, azon nem kellett volna sokat gondolkozni.
Őszre kiderül, már csak csinálni kellene és nem pofázni róla, mint az összes többi nyomorék aki nem hajlandó megmozdulni
-
Jahno
veterán
Most úgy néz ki meg van az idei pár modellem, tegnap összeraktam albumba, térképre, leírással, hogy ha úgy adja ki az időjárás, akkor menni kell. Nem kicsit szívtam ilyesmikkel sem, de szeretek szívni, egy jó pár hely végre összejött:
Másikat meg naplementében és felkeltében megcsináljuk középformátumra és filmre meg mindenre is, aztán meglátjuk mi lesz belőle.
El voltam egy darabig a kirándulós oldalakkal meg mindenfélével, aztán már "csak" oda kell menni és megnézni. Aztán max. úgy járok, mint az olajkúttal, hogy megnéztem, betájoltam, megfejtettem, erre mire fotózni mentem éjjel arra az egyiket elbontották, másik meg kivilágítva, ááááááá. Főleg mert a hasonló kurrens helyeket nem ismerik, nem igénylik, ha valaki belefut akkor meg jól teszi, ha titkolja.
Itt is lesz timelapse meg tejút meg minden is, oszt mennyivel békésebb modell:
-
Jahno
veterán
"Akivel nem lehet egy szimpla portré fotózást megbeszélni koppra1 óra alatt, ott már a "nem akarásnak nyögés a vége" a helyzet."
Csak nem hagyom félbe, legalább ezeket is kipróbáltam. Máskor meg az lenne a baj, hogy minek nyomulok és kapkodok, ezt rendesen ki kell találni és ne ugráljak. Most nem ugráltam, jó volt a dossziéba statisztikának.
"de én nem bonyolítom azt sem, alap sminket szoktam kérni"
Ó, hát mennyire más szélsőséges értékeket kaptam tanácsként a TFCD csoportban :-D Volt ott minden, a gyors egyszerűtől a körömlakk színárnyalatának szerződésbe foglalásáig minden is. Most inkább fotózok kavicsot. Az legalább áll, mert a tejúthoz időzítő kell és baszakodik vele a Fuji, másik obin meg rendre nem találom a végtelent
Mindig csak a baj van
A freelancet nem értem, haver intéz valakit, hogyha kell aztán kész. Oda meg nehezen jön össze egy 6 fős csoport, hogy gyakorlásnak/oktatós jelleggel megérje az egész és meg lehessen oldani.
-
Jahno
veterán
Nagy számok alapján meg ennyit nem ér, főleg ha úgy futunk lukra, hogy se só se beszéd.
Azért ott egyik arcnál is volt ilyen, hogy egyszer leképezte Palvin Babit, kirakta posztban és hirtelen előkerült az elmúlt fél évből az összes alanya aki véletlenül csak pont most olvast az üzenetét és jajj bocsi
Van ez így.
-
Jahno
veterán
Szerintem én is elég bonyolult vagyok, de általában vagy végtelenségig szerveztük, vagy tologattuk az időpontot, ha meg megvolt és csinálni kellett volna akkor akadt olyan is, hogy 5 modellel egyeztettem és csak úgy se szó se beszéd egy sem jelent meg. Amúgy TFCDben is elég általános, néha valakii felháborodik rajta, aztán törli a posztot. Én kétszer felvetettem, kicsit mellé is ment, ottani nagy megmondók írtak fasságokat és felét annak is törölték, de legalább jó kis anyázáscunami lett belőle :-D
Pár minimál dolog összejött, asszem összesen egy leányzó volt aki a reggel 9 körül kezdődő fotózást reggel 8 előtt legalább SMSben lemondta, hogy bocsmá ez meg az.
Egyszer a csoport adminja is felvetette, hogy na ki az akit valóban érdekel a dolog most vagy később, ott az emberrel éppen söröztem és Ő is kíváncsi volt, hogy ha a jelentkezőkre ráírok akkor miképpen reagálnak, mi jön össze. Azt sem akartam, hogy egyszerre sokra írjak és elvesszek, de ott akkor a csoportban összeségében 100+ feletti érdeklődőre írtam, csoportban semmit nem válaszoltak, privátot el sem olvasták vagy annyit sem írtak, hogy nem. Egy valakii kerítőnő írt privátban, azzal is nagyon félrement a ki mit gondol és mikor érünk rá meg mikor nem a mire...
-
-
Jahno
veterán
Én sem ennyire, de azért jó tudni ha szeretnénk valamit (:-
Bár spotterdombra egyszerű kiszédülni, de jó tudni a többit is, hogy mi merre. Fanatikusság ott kezdődik, mikor becsipog az alkalmazás, hogy olyan gép érkezik amire vársz és nem kell semmit nézni, előre tudod fejben, hogy az aktuális nap/szél állásához képest hova kell menned és milyen képet szeretnél :-P
-
Jahno
veterán
Ha ennyire mm-re kell gyúrni, akkor itt a magyar reptér:
Térképen a pontok és lista, aztán a térkép alatti sorszámozott sárga pöttyre bökve mutat minta képet, hogy honnan, mekkora gyutávval mit lehet elképzelni.
No meg a napszakok, eddig kétszer szívtam be külföldet is, hogy olyan volt a szélirány, hogy a rendes helyekről szemből sütött a nap, mellé pezsegtek a gépek és az aszfalt is. Előtte meg borús idő volt, sem fény, sem színek, ááááá....
Aztán azzal dolgozunk, amink van
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
-
-
randras_83
addikt
arra amit írtál, hogy beállítófény mellett mér a gép ha AWB-n vagy és a villanófény más színhőmérsékletű, ha viszont alapból beállítasz a fix WB-t a vázon és lefotózol egy szürkekártyát a modell kezében, akkor ott van egy jó és "konstans" kiindulási alapod.
sőt amúgy is jobb fix és helyes wb mellett fotózni, mindegy hogy villanófényről beszélünk, vagy állandóról, utólag csak az időt viszi az anyag összerakásánál. -
Jahno
veterán
Pár haver tükrösnél csak legyintett a WBre és évekig melóztak, én akkor is mindig benyomtam, mert csak, meg mert JPGben is fotóztam. Most ezzel csináltam sok helyet idehaza, hogy a JPGket letöröltem :-D Mások meg azért szoktak rá a helyes fehérre, mert tükör nélkül elég zavaró tud lenni a kék/pirosas kép a keresőben.
-
theporcupine
tag
Nem tudom mi történt, de a RAW-ra nincs hatással a WB, annyira nincs, hogy vázon belül lehet az elkészült képet más WB-re is rakni, de az is csak JPG lesz.
Ilyen problémát csak úgy tudok előidézni, ha camera raw-ban elfogadom a hibás WB-t és tintet és abból próbálom utána visszahozni. Látatlanban ez találgatás, de esetleg a feldolgozási procedúrád miatt áll elő ez a helyzet. -
Jahno
veterán
" és a beállítófényre mért a gép."
Elvileg továbbra is tök mindegy, hogy mire mér, mert a RAW az nyers, max. az előnézeti jpg-nek meg hasonlónak lesz színe.
"Hát nem, nem lehet megoldani egy ekkora eltérést szépre."
Ebből nincs egy nyersed? Érdekelne mi ment félre.
Én is állítom kézzel, mert egyrészt nem tükrös, így elég hülyén néz ki ha beltérre megyek és minden kék, no meg persze filmezünk is.
-
Jahno
veterán
Csinálsz mindegyikkel, attól függ milyen színt szeretnél. Ugye fóliával azt ellensúlyozod, hogy ne legyen a vaku színe kékfehér a sárgás naphoz képest, de más meg direkt olyanra gyártja. Egyszerűbb előtte kipróbálni, meg a múltkori Face csoportban körbenézni.
WBmegadása meg mindegy, én ilyenkor kb. napocskásfelhőset használok, hogy valami értelmeset lássak a keresőben, de mivel RAW, így úgyis mindegy.
-
ph_5.5
aktív tag
-
.mf
veterán
Valamikor félfüllel úgy hallottam, hogy ez az obi már olyan régi, hogy ehhez már nem tartanak fókuszmotort... De ha más nincs, akkor marad az, hogy megkérdezni Nikonékat.
Jahno: holnaputáni szocreál ha nem a világvégén lesz (8-ra vissza kéne érnem a Margit-hídhoz) vihetem a Z6 + FTZ-t, akár az én 70-300-asom is, hogy ahhoz képest másképp berreg-e.
-
Jahno
veterán
Ezzel én is szopnék egy kört, csak nincs akin kísérletezzek. Facebookon keress ilyen csoportot, egész értelmes gyakorlati megoldásokat lehet látni: Behind The Scenes Photography | ISO1200.COM
Vagy itt egy konkrét poszt, szóval csak időt kell rá szánni és jegyzetelni: [link]
-
Jahno
veterán
-
ph_5.5
aktív tag
Simán... nem az enyém, páromé
Én nem vettem volna meg. Neki tetszett.
#32170Jahno Vidéki vagyok, csak ritkán bérelnek nekem pesten helyet... Az ipari létesítményekkel nincs gondom, de vicces hogy megnéztem X hely kínálatát és inkább vittem saját technikát mert az hogy stúdió termenként adnak 1 vakut 1 fényformálóval az ép... hát nem sok.
A "nagy" cégekről tudnék mesélni... de nem illik. Én dolgozom magánszemélyeknek is... nagyon pici cégeknek és nagybbaknak. Nem tudnék általánosítani hogy kinek jobb a hozzáállása a munkához, mert nagyon változó. Van akivel öröm együtt dolgozni... -
ph_5.5
aktív tag
85cm-es a gömb, elvben igen.. de nem főfényként használom (a napot utánozná a gyártó szerint). Szóval nem használom úgy hogy a szemben megjelenjen, nekem ott nem tetszene a fény alakja. Barátom pl tárgyfotóra használja- arra is jó.
Bp-n fotóztunk pl az ... no nem írom le mert negatív "reklám". A megbízó egy nagyon nagy cégcsoport volt. Az épületet a marketinges intézte. Amikor meglátták a fotózás napján (celebbel dolgoztunk, akinek egy rossz szava sem volt) az épületet, a lépcsőházat, csak annyit modnott hogy a bontás előtti utolsó hasznosítási állapot... az anyag jó lett, de soha többé nem akar ott fotóztatni.
A megbízót nem az érdekli mi van ráírva a vakura (a Profotot mint legdrágább márkát a fotósok ismerik, neki mondd valamit) hanem hogy ha a hely tágas, kulturált, elfér a stáb, látja hogy van a munkához elegendő felszerelésed akkor elhiszi hogy meg tudod oldani. A képeid beszélnek ugyan, de a körítés is fontos számukra. Pl amikor ismert emberrel dolgozol nagyon nem mindge yhogy érzi magát, mik a benyomásai. És oké hogy csak egy karórát fotózol a csuklóján vagy egy nyakéket... de ott kell ragasztószalaggal tákolni derítést vagy nincs elég vakud és akkor állsz neki fényformálót ragasztgatni egy rendszervaku és 5 perc türelmet kérsz... hos akkor nem ajó híred viszik tovább akkor sem ha a fotó szenzációs. -
Jahno
veterán
Komplex. Igenis meg nem is :-D Vakura is van hasonló feltét, filmeknél régóta világítanak vele, sötétben riportoknál is gyakran mászkálnak ilyesmikkel boom karon, szóval azért ez sem egyszerű. Meg kell nézni és kipróbálni és sima rizs- meg ikealámpásat is csináltam kicsi költségvetésből és tán tudok 1-2 werket előásni. Összességében ha sorba kellene rendeznem, akkor arcközeli portréhoz nálam a sor végén lenne.
-
tvamos
nagyúr
-
Jahno
veterán
Nekem is volt ilyen modellem, Bélának hívták, szokás szerint. Itt is gyűjtöttem pár emberkét akit érdekel és kitaláltam, hogy ha legalább ketten segítenek állogatni, tesztelni, összeírni, akkor némi tapasztalattal gazdagabbak lesznek és csinálunk belőle mindenféle jó anyagfot amit aztán lehet ész nélkül osztani. FV200 nem volt, de annak megfelelő halogének és mindenféle más LEDek. Lehet még tágabb kör is, mert ugye mindenki occsó hazai boltot és Ebayt néz, aztán hamar kibukna, hogy miben kevesebb az 50 watt kínai, mint a nevesebb gyártó
Végül senki nem ért rá és nem érezte magának a problémát, csak szokás szerint a kifogásokat gyártoitta, így ez van, megtartottam magamnak
Azóta alakul a készletem is, kompaktcsövek kb. csak háttérvilágításnak meg oktatóanyagnak vannak, mostanában meg szépen átalakultak konyhai és kerti világítássá. Annak haszna van, családtagok kaptak szép kalibrált fehéret mindenhova
-
Jahno
veterán
Előző Mikrosat oldalon is volt, ami nem rég szűnt meg, de keresget a fene. Múltkor mutattam egy röpke táblázatot, ahol kb. 10 fényt hasonlítottam össze F8al ésvagy 50es záridővel videóhoz milyen arányok jönnek ki. Csak nem írtam hozzá 3 oldalt (:- Később ez még párral kibővült, de azt sem érdekelte aki kérdezte
-
Jahno
veterán
Hááát, a rendesennek ez kevés, de konklúzió is olyan, hogy igaz, csak minek:
"Ahhoz tehát, hogy 1/125 sec zársebesség mellett azonos beállításokkal dolgozhassunk egy vakuval és egy folyamatos fényű lámpával egy 100 Ws teljesítményű vakut egy 12500 Watt teljesítményű folyamatos fényű lámpával lehet kiváltani."
Erre idéztem múltkor a HMI lámpákat, ha itt volt (:- Filmezni jó /50-100 körül, de kibassza a modell szemét és iszonyat mennyiségű fény kell fotózáshoz.
És mennyire halad a technika :-O 2016ban ilyenkor mondtam az, mikor valamelyik csoportban ezeken vergődtek, hogy kirakom az összes világításom és próbálják ki, az lesz a legegyszerűbb. Hely van, világítás van, el lehet dönteni, halogén/LED/komapkt/vaku és mindenféle vonalon.
Akkor bowenses LEDes cuccom még nem volt, de annak megfelelő teljesítmény igen és éppen valami 36 wattos Ebayes vackon ment a megfejtés, mert én tiltakoztam legerősebben, hogy semmire nem jó és nem értettem, hogy sokan miért dícsérik és mire fel a csoportban.
-
Jahno
veterán
Én a Jackal cuccokat eleje óta nem szeretem, csak valami csoportban mindig lenyomnak, hogy hazai és mienk, meg occsó, szóval az jó. Akku/állvány vonalon egyre több a baj, többit tudja a fene, nem lepődnék meg ha a papír is pont olyan lenne. Lógja ki magát, ha vízszintesen hullámos, akkor kérdezz rá az eladónál, hogy nami. Annak simának kell lennie.
-
-
Jahno
veterán
Haversrác adott be pályázatra egy hasonló képet, de csak mert az meg volt nyitva a sorban, több ötlete nem volt, fix összegért X képet lehet betolni, akkor gondolta feltölti a keretet és beadja, úgyis név nélkül van, nem fogja utálni senki. Erre nem sokkal később ennyit ír "én meg erre a fosra fiap kék szalagot kaptam... nemtom milyen anyagot tolnak ezek, de biztosan jó"
Szóval nincs az elbaszva, csak másra lesz jó.
Ja, tudom még mi volt a mozgás, gyerek négykézláb mászott felém szembe, azzal teszteltem még fókusz módokat és gépeket, 2 kisvakut leraktam térban és heló. Bajom is volt a fénnyel, mert pont leárnyékolta magát, de be nem mozdult
-
Jahno
veterán
Ha ennyire mozgolódik akkor LEDnél még ennyi záridőd sem lesz, de vakuval sem kellene, bemozdulnia. Ott ha nagyon kell még van HSS is. Sima kisvakuval ugrálóm futó, bicajozó szomszédnak gyártottam profilképet és az sem mozdult be. De így is tanítják, hogy a 2 fajta vaku miképpen adja a fényt és miképpen fagyasztja meg a mozgást.
Neten meg összevissza beszélnek. Én sem vagyok nagy babafotós, de a záridőt tudom, aztán aki állandó fényt mond arra nézek furán, mert mikor nem alszik a 10 napos gyerek, akkor csilliárd wattnál sem lesz elég fényerő. De a gyereket zavarni fogja az biztos. Persze nem kell azt sem a legnagyobb hangerőre tekerni, de akkor meg végkép nem lesz zárad. Nem tudom ki mivel bűvészkedi ki, jó lenne látni pár konkrét példát. Nekem továbbra is csak kisebbek vannak, meg ezért éve egyszer valakinek kisipari módszerekkel lemértem, hogy melyik lámpa milyen fényerővel bírt és ebből kiindulva a LEDes állandók tudnak valami nagy okosságot vagy passz.
-
Lassú Víz
addikt
Túl kicsi a vaku fénye vagy túl sok mellé a környezeti fény. Egy minimálra levett rendszervaku 1/20000 vagy még gyorsabb. A megvilágítások összehangolásával olyan dolgokat is ki lehet merevíteni vele, amit zárral sehogy.
A hátsó redőny szinkron nem szünteti meg a bemozdulást, csak másmilyen lesz a kép jellege. Művészkedni ér
.
-
ph_5.5
aktív tag
Ha ez segítség:
Godox Fv150 led lámpa 100%-on 58.000 Lux 1m-re alaprefivel
Aputure 200D amit kérdeztél 62.000 Lux 1m-re alaprefivel
Közveten napsütés mondjuk 60.000-100.000 közötti érték (30e-130e közötti szám mérhető évszaktól függően) de arányszámnak érzékelhető)
Tehát egy FV150 alig gyengébb mint a 200-as Aputure, ami hozza a tűző napot alaprefivel 1m-ről világítva. Ha viszont beteszed egy dupla diffúzoros boxba pl a 150-es Godoxot, akkor sima Led módban 100%-on 1/200 záridő mellett alap ISO-n is csak tágabb rekeszek használhatóak. (villanó módban F5 1/160 ISO 100 120-as oktoban kb a max ami elérhető) Ez utóbbi saját mérés kb 1 évvel ezelőttről, azóta nem "teszteltem", csak használom ha kell.
De.... ha a babát zavarja a vaku villanás, ez a szemkápráztató világosság még jobban fogja.
És ha mocorog akkor záridőben akkor leszel jó ha nyitott a rekesz (amiből kimozdulhat) vagy emelsz az ISO-n. -
Jahno
veterán
Téma az utcán, haver (:-
Igazából mindegyikben van valami megoldhatatlan, aztán csak összejön. Én speciel az épületekkel jobban szoptam (1-2 haverral próbáltuk közösen megfejteni, vagy csak követtem a tanmenetet) abból lehet össze sem bírtam volna rakni a házit, mikor sorozat kellett és körbejárható épülettel. Persze ha nagyon kell akkor lemegyek Somogyvámosra a templomhoz, vagy valami vidéki dombtetős kápolnához, van közeli, nagylátós, NDvel elkent felhőkkel, meg miazmás.
Talán a portré okozott volna nagyobb nehézséget, az nem olyan, hogy fogom és csinálom meg adhoc jelleggel van is. Sztrítnél sokszor csak estefelé akadt időm, vagy éppen pályaudvarok metróaluljárókra kattantam rá, azt viszont nehéz volt érzékelővel bírni. Akivel többször mentem haver az elég jó képeket összekattintgatott. Igazán jót én is nehezen találnék a képeim közül, de majd tavasztól megint kóborlunk ide-oda és lesz (:-
-
Jahno
veterán
Volt ismerős ahol az átlagos OKJ körülményekhez képest egész értelmes portréfotós gyakorlata is lett, de végül mindig jobban jártunk, hogy szerveztünk magunknak. Ez viszont sok más szempontból zűrösebb. Tavaszt is eleve egy idén elmaradttal kellene folytatni.
OKJn max. elkészül 1-2 kép és jóvan, ahhoz képest sokan vannak, hogy kérdezni és tanulni lehessen belőle, valamint a csoport felkészültsége is túl vegyes, ha valaki legalább a gépét tudja kezelni, próbálkozott hasonlóval, megnézett 87 YT anyagot, vagy ott van aki még mindig nem érti mi az ISO és rekesze, gépét is betekergetve kell a kezébe adni, mert teljesen el van veszve.
Mondjuk az kemény, hogy ha az idei évünket nézem, akkor a közös fotózásokból simán kijöttek az OKJre beadandó házik és vizsgamunkák. Egy csomóan semmit nem csináltak, csak várták a sültgalambot, mi legalább néha szervezkedtünk és csináltuk. Aztán lehet mondani, hogy az átlagos városi fotózás az unalmas, meg jajj izé, meg minek mindig ugyanaz és legyen már valami érdekes, pld. 2 hetes kenyai szafari, ha ezekkel is behúztunk pár nemzetközi díjat, minden OKJre meg volt a beaadandó (úgyis jött 1-1 épület, sztrít, esemény, valamilyen sorozat, természetfotó kívánalom) és mellé géphasználatot tanított meg csomó dolgot segített, hogy megismerd a műszaki részét, vagy ösztönössé váljon. Már csak jó képeket kellene csinálni és nem lenne semmi gond :-D
-
Jahno
veterán
Legtöbb OKJ az vegyesfelvágott, de erről is volt szó, meg persze fotós csoportokban állandó téma. Művtöriből biztos jobb leszel, mint vaku használatból, mert mindig írom, hogy akadt olyan aki OKJről úgy esett ki, hogy 1-2 napos utómunka oktatásuk volt és vakut sem látott. Van ez így. Igaz én a legtöbb diákot sem értettem, aki beesett oda és igazából nem is akarta csinálni, azt sem tudta miért van ott, vagy utolsó nap kapkodott a portfólióért.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest