- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Nekem nem sikerult racsavarni a EF-S 60-at az EF bajonettes filmes gepre, es amikor probaltam utana olvasni, azt irtak, hogy fizikailag nem lehet racsavarni. (Ugy emlekszem, hogy az EF-S 55-250 se megy fel.)
Nikonon ez mukodik, hogy DX objektivet FX vazon hasznalok, es pl. a macro obim nem is vignettalt kozelpontban, csak vegtelenre jott meg a nagy vignetta.
-
tvamos
nagyúr
Nekem is van 7, mert szeretem a villanocsoveket. De mar szerettem volna egy normalisat, ami HSS, es tudok jatszani a front, meg rear curtain sinc-kel. No mindegy. Most akkor ez nem lesz.
Azt nem tudjatok veletlen, hogy a lepke hazakban lehet-e vakuzni? Fiammal el akarok menni bogaraszni, nem artana a vaku, foleg a folmes gephez.
-
flash-
veterán
ksözi közben rájöttem hogy lehet a google fotókról teljes méretben letölteni a képeket.
nem a kép megnyitása után a képen kattintok jobb klikk - kép mentése más néven, hanem a jobb felső sarok további opciók(három egymás alatti pontocska)-kép letöltése akkor így már teljes méretben tölti le(vagy shift+D)
-
Speeedfire
félisten
-
Teasüti
nagyúr
Ezzel nem értek egyet. Házilag is van olyan jó az effekt és lehet kísérletezni több intenzitással is. Azért nincs ott akkora hatalmas gyártás technológia, ők is ugyanazt csinálják, csak jobb eszközökkel és ellenőrzött körülmények között.
Ha a gyáriból meg többet ki szeretnénk próbálni - mert ki tudja mire van szüksége nulla tapasztalattal - az úgy már lényegesen nagyobb befektetés. Azért egy bevonatos UV szűrő nem egy vmi hatalmas kiadás, Black Pro Mist többször annyinál kezdődik. Illetve a gyári előnye a konzisztencia és a szűrő réteg védelme.
Én most protektor helyett használok egy kb 1/4 erősségűt, fixen rajta az összes obin. -
Speeedfire
félisten
Nem tudom. Nem járok arra.
Én még a tavasszal akartam pro mist filtert venni. Majd Teasüti rám írt, hogy van diy megoldás is. Aztán most jutottam el idáig, hogy kipróbáljam.
Nyílván egy normális pro mist, meg rendes méretű fénnyel jobb eredmény lenne. De elsőre nem is rossz. Kövire lenyomom Polina Washingtont. -
Sziasztok!
Munkahelyre lenne szükségem fényképezőre, alkalmanként napi több 100 fotó készítése a feladat, pc mellett, közelében, fotó minősége nem elsődleges.
Létezik olyan kompakt, milc, dslr bármilyen amely egy vevővel azonnal-real time netán a háttérben folyamatosan tudja pc-re másolni a képeket?
A csatlakoztatás, intéző megnyit stb-stb időbe telik ezt szeretném kényelmesebbé tenni.
ár, rugalmas. -
Smish
tag
Köszi a válaszokat. Tavaly nyáron egy ulefon strapatelefonnal próbálkoztam. A hangszórója teljesen tönkrement, valamint víz alatti fényképezéshez használhatatlan volt. Max videót tudtam vele rögzíteni, de azt is el kellett indítani már a felszínen.
De maga a viz alatti videózás, fotózás így is meg fogott.
Valószínüleg a Panasonic ft7 lessz a nyerő, találtam róla most magyar tesztet is, egy jó középútnak tűnik. -
Teasüti
nagyúr
Egérmozin tényleg fura, de egy táblagépen tollal már simán lehet fotót szerkeszteni.
Nekem mondjuk a teljesítményigény fura egy kicsit. A gamer PC-t leveri a víz egy pár ezer képes importnál LR Classic-ban. Erre fura módon meg egy iPad elvileg csont nélkül tudja ugyanazt vmi mobil SoC-kal? Mi több videót is vágnak már iPad-en és egész gördülékeny egyes beszámolók szerint. Nem is tudom melyik szoftvert ajánlák, talán Filmorát? Nekem kicsit hihetetlen, hogy a PC folyton letérdel meg kevés a vram, meg belassul - de egy iPad meg nem?? -
mirci18
addikt
Köszönöm szépen a választ.
Igazából eddig is ezután is mobillal fotóztam.
Huawei P30 Pro.
Oda tökéletes az Adobe Lightroom mobilos verziója.
De most kaptam egy lehetőséget kipróbálni egy Canon EOS 50D-t.
De mivel laptopot nincs a céges gépre nem telepíthetek külsős programokat így online szerettem volna a fotó szerkesztést kipróbálni.A felsorolt oldalakat megnézem.
Köszönöm a segítséget. -
ZephX
senior tag
Mintaképnél állványról készült és nem igazán volt mozgás. Azért gondoltam így, hát hogyha jobban néz ki ha az előtérben is éles a gabona. Igazából ez a kép ilyen gyakorlós lett volna, hogy tudjam, hogy kell csinálni ha valami érdekesebb témát találok. Csak fura lett, hogy nem tudta rendesen elkülöníteni az előtéri fókuszt a háttértől.
-
Hát igen, most én is úgy oldom meg, hogy egy kisebb válltáskába rakom bele a vázat (általában 5D mk2 + 50 1,8 stm, később talán még egy 70-200) és azt a táskát bele egy rendes táskába. Sok fotós cuccot nem akarok hurcibálni kirándulásnál.
A lowepro viewpoint bp 250 aw-t néztem, most, de az inkább ilyen gopro, drónos dolgoknak van ha jól láttam, egy 70-200 nem biztos, hogy belemenne szerintem.
-
stargazer
senior tag
Ez volt a gondom, hogy igazából baromi drágák sztem az obik m4/3-ra. Indokolatlanul drágák, főleg úgy hogy a lényegi alkatrészei, a lencsék sokkal kisebbek. Az F-Stoppers is így gondolja. Kb ugyanannyiért, vagy akár kevesebbért is, képminőségre jelentősen és mérhetően (dxomark - hogy ez kinek mennyire mérvadó, nem tudom, nekem az) jobbat kapsz pl a Sony-hoz. És hát végülis miről szól a fotózás?* A többit annyira nem néztem. És igen, lehet hogy egy kicsit nagyobb és nehezebb egy FF de igazából ha már így is úgy is a vállamon kell lógjon valami, majdnem mindegy hogy 600g vagy 900. Nekem legalábbis mindegy, legalább nem kell edzőterembe járnom
* Tényleg miről szól? Nektek miről? Ezen csak most gondolkodtam el. Pl nekem még zavaró a Sony képe. Annyira megszoktam a G6-ot ? - hogy barátkoznom kell vele. Szóval nem úgy van hogy egyből dobok egy hátast tőle. A kit obi se egy annyira nagy szám. Elsőre engem inkább a processzora taglóz le meg a dinamika tartomány. Meg a szem autofókusz, az tényleg hihetetlen.
Szóval alapvetően van egy bizonyos látvány, fényviszony, hangulat, amit a fotós le akar fotózni. Már eleve ez elég nagy kihívás -legalábbis nekem -, hogy pont ugyanazt lássam a képen mint a valóságban. Nem is tudom hogy valaha összejött-e (vagy összejöhet-e...)
Talán még "könnyebb" dolga van annak, aki "festeni" akar a fényképezőgéppel és utómunkával egy alapvetően teljesen más látványt hoz létre mint amit látott...? -
Teasüti
nagyúr
Nem tudlak követni. Hogy mi?
Azt mondod tudatlan aki ezt állítja és elitta az agyát?Komolyra fordítva a szót. Mit tudnak a halandó ember számára elérhető obik felbontásban? Circle of Confusion (CoC) átmérője milliméterben. Ezt le lehet vetíteni pixelek számára egy adott szenzoron. Gondolom az könnyen belátható, hogy m43 pixelsűrűsége okán kb négyszer nagyobb felbontású objektívet kíván azonos képi felbontásnál, mint ugyanaz FF méretben.
Arra nincs adatom, hogy milyen felbontást tudnak a piacon népszerű obik, de empirikus megfigyelésem szerint egyáltalán nem törvényszerű, hogy kisebb a CoC, mint egyetlen pixel crop szenzoron. Sőt, korlátozott tapasztalatom szerint nagyon is helyálló a fenti konklúzió. Elég ha csak azt nézem, hogy 1:1 nagyításban apsc Fuji zoom-ok nem élesek - amivel nekem van tapasztalatom -, a fixek már-már szinte igen. Míg egy 24 MP-es FF oda-vissza veri részletességben sztenderd Canon zoom-okkal is (24-70, 70-200 amiket láttam). FF-nél a pixelek jól elválnak, a kontúrok fűrészfogasak, vagyis valós képi részlet van ott. Crop szenzoron meg úgy kb 4-6 pixel össze van mosva többnyire zoom-on. Fix az még csak-csak tudja ezt. M43-at sose használtam, de ha megnéznénk pár mintát, meglepne ha nem lenne rosszabb a helyzet. Végül is 24 MP-es m43 az úgy 96 MP lenne FF méretben. Egy cirka 100 MP-es üveg az már etalonnak számít ha jól tudom - javíts ki ha tévedek!24 MP-t meg kb bármi kirajzol FF-ben kis túlzással, még az occó kínai is.
-
Teasüti
nagyúr
Itt a fórumon írta vki egyszer, h crop szenzoron csak a legkiválóbb és legdrágább üvegeknek van talán akkora felbontása - de inkább azoknak sem -, hogy kirajzoljon egy 24 MP-es m43-at. Míg FF méreten 24 MP-t egy középszar üveg is kirajzol. Ha obi felől közelítjük, akkor FF igenis élesebb.
-
aquark
tag
-
aquark
tag
Scott megvan .pdf ben, csak az utolsó, a Best of nincs. Ki is jegyzeteltem. m4/3-ban főleg a PL eket néztem, meg az M10-eseket, de azokból a legújabbakat is. Nagyon jók a linkelt képek!
Potyó Imrével hol találkoztál? Nagy tisztelője vok, bár nem ismerem, de úgy tudom Ő is makrózik. Sok okom van, hogy főleg a makró érdekel, az egyik pont Ő. (a másik meg, hogy azt gondoltam, olcsóbb rá a szerkó, mint a másik érdekes témára, a telés madarazásra) -
"Nekem mondjuk az igényeim is nagyobbak"
Hát azt látom!
Személy szerint úgy gondolom, helye van a piacon különböző látásmódot, különböző szinten oktató embereknek és anyagoknak. A gond inkább az, hogy néha úgy tűnik, hogy kábé tényleg lóf@szt sem kaptál a pénzedért, ebbe szaladok bele igen gyakran. És ez nem egyéni ízlés alapján formált, szakmai egyet nem értésből fakadó vélemény, hanem nettó tény. Mondom, wtamas még nem a legrosszabb, csak nem akarok nevet írni, mert még a végén kiderül, hogy itt van a csoportban.
-
aquark
tag
Senkit sem akartam megbántani, az m4/3-ról ezt az "erezettségre", élességre értettem, a linkelt oldal tesztképe alapján lemaradnak az X-A5 -től, de még a Sony A6000 is.
Makróobi kb. 100e lehetne max., és az se most. 1:1-es leképezés, 35-re átszámolva kb. 60-90 es fókusz (sajnos ebben nincs tapasztalatom...)
Köszönöm a linkeket, és amit az előtétlencsékről meg a közgyűrűkről írtál
-
Köszi a linkeket, megnézem ezeket is, bár hallás után nem annyira erős az angolom, a pózoshoz talán nem is kell.
Az online hétvége szerintem nem volt gáz. Az sokkal inkább, hogy megpróbálják többször is eladni ugyanazt az anyagot, de azért eddig mindig találtam érdekeset. Schram és Szipál anyaga szerintem nagyon jó volt most is, és előtte is, cserébe a nánási flegmaságától olyan hányingerem támad mindig, meg hát volt néhány olyan oktató, akinek a performansza inkább volt önfelszopás, mint lényeges információk halmaza. Wtamas már más tészta, de legalább próbálkozik, szerintem az nem vészes egy magamfajta kezdőnek (bár fizetni azért nem biztos, hogy fizetnék érte újra), a headshootos srác PS oktatóanyaga se volt rossz, a körítés is igényes. Ezeknél én sokkal rosszabbakat is láttam már sajnos, de ami szörnyűbb, hogy fizettem is érte. Erre mondom én, hogy tiltani kellene, de a piac majd szelektál.
-
Én még most járok az út elején, nagyjából 1 éve kezdtem el magam tudatosan képezni (bár önképzés keretében előtte is sokat "játszottam"), de csupán egyetlen konkrét célom van: magamhoz képest folyamatosan fejlődni. Nekem hobbi a fotózás, ráadásul alapvetően a technikai részébe szerettem bele. Ilyen szempontból nekem minden WS, minden alany hoz valami újat, de értem, mire gondolsz, jártam már én is úgy, hogy ezért kár volt eljönni is, nem hogy fizetni.
Bár a presetek, vagy épp a videós oktató anyagok kapcsán sokkal gyakrabban van ez így; most is vettem egy kültéri portrézós anyagot...hátazisb@zmeg...okosabb csak alig lettem kezdő létemre, de legalább nem volt olcsó a cucc. Akkor már inkább magam próbálkozok, fizetek a "modellnek", és ha kép nem születik csak 1 darab normális egész délután, akkor sem kell magyarázkodni, plusz sétáltunk egy jót a természetben.
Apró kiegészítés: ezeket a silány WS-t és videós oktató anyagokat áruló embereket szívem szerint egyenként elküldeném a f@szba. Annál nagyobb pronyóság nincs, amikor a tanulni vágyók szorgalmával és idejével él vissza valaki. Persze, ha utánanézel, ki is valójában az "oktató", az általában segíthet, de ebben az esetben például még ez is öngól volt, mert a képei alapján jó a fotós. Csak hát a magyarázás, oktatás ugye nem ugyanaz, mint valamit ösztönből csinálni. OKJ-n oktatókra úgyszint igaz ez. Nekem is kijutott egy pojáca baszdki, kötekedni azt k_rvára tud. 50 növendékből eddig senki nem tudott neki megfelelő street fotót lőni... Besz@rok az ilyeneken, aztán ha valaki hozzáértőbb nézné a képeit, gyaníthatóan találna azért hibát...
-
Speeedfire
félisten
-
ph_5.5
aktív tag
A jó ügynökség védi a modellt. És méginkább a saját érdekeit. Ha fotózol valakivel és meglesz a kontakt utána hozzá, akkor sem tudsz vele dolgozni közvetlenül. A múlt heti egyik munkához is két olyan modell volt az általam ajánlottak között aki ügynökségnél van. Azonnal kérdezte a vezetőt hogy annyiért jöhet-e amennyit ajánlottunk. (céges munka, online megjelenésekkel)
Volt olyan divatbemutató ahol az ügynökség olyan árat mondott X az övék, Y a modell részére, hogy egyszerűen nem fért bele a 10 lány gázsija mellé. És ezt meg kell érteni, nem derogálhatja le a cégét az lenyomott árakkal. Pont mint amikor van 30ezred cipőre... nem fogod tudni megvenni az Air Max-t, csak a simát... ami attól még jólesz, csak más érzés azzal "dolgozni". -
Speeedfire
félisten
-
"Élőképes fókuszálástól."
Ezt én személy szerint nem éreztem, igaz, csak elvétve használtam így a gépet anno, és a D750-et se nagyon erőltetem most ebben a formában. Egyébként átgondolva a helyzetet igazad van, mert jól lement a MILC-ek ára, százasba a vázat se tippeltem volna bele. Így viszont már megérheti.
-
-
ph_5.5
aktív tag
Nem csak a Palvin Barbara és a Mihalik Enikő a profi. Ők nagy nevek, magas gázsival.. de arra pont jó példák hogy hiába akarsz te neki 10.000 eurot adni egy fotózásért kezdőként, megköszöni udvariasan és közli hogy az ügynöke nem engedte.
Profit annak nevezek aki már részt vett nagyobb cégek kampányában, van ügynöksége, vagy más módon de dolgozott pl külföldön modellként. Az mindegy hogy európai piac vagy Ázsia.. más- más igények vannak más típusú lányokat keresnek. Persze mondhatjuk hogy ügynökségből is vannak gyengébbek. Igen, pont ahogy fotósból is bénák, hiába adsz a kezébe drága technikát, középszer szintjét sem üti meg. És persze itt megint megkérdezhető mi az hogy jó, meg hogy fotós...
Szóval profi modell az aki pénzért dolgozik. Vagy teljesen ebből él vagy bevételének jelentősebb része ebből származik. A félprofi pedig aki csak pénzért fotózik, de nem feltétlen ebből él.. ez csak olyan kiegészítés féle.
Azt tudom hogy akikkel volt szerencsém dolgozni tudnak sokkal emberibbek lenni és normálisabbak mint azok akik ide szeretnének felkerülni abból a ligából ami a viccben is szerepel. ( fiú- lány találkozik és beszélgetnek... mivel foglalkozol? Modell vagyok. És meg kommandós. És hol modellkedsz? A saját insta oldalamon. És te hol vagy katona? A Call Of Duty-ban)
Céges melóhoz pont azért használnak profi stábot mert mindeki ért a saját feladatrészéhez.
A stylist ahoz hogy kitalálja mit mivel, a fotós hogy beállítsa a világítást, lefotózza, retusálja, a modell meg hogy az adott dolgot a legjobban bemutassa.
Az hogy próbaképp profi modellel fotózzon valaki Én nem látom értelmét. Kell egy pro smink, egy pro haj, egy jó ötlet, egy halom minden... két mosott hátterű portréért nem fog odajönni az aki tudja hogy ezt másként kell köríteni. És nagyon nem szeretné hogy róla valahol nem profin retusált kép kerüljön ki. Ő azzal töbebt veszít. Félreértés ne essék, nem Timer tudását kérdőjelezem meg, nem ismerem őt, sem azt hogy mit fotózik és miként... Azt tudom hogy a modelleknek mi a hozzáállása. Mármint nem ismerhetem minden modell gondolkodását, de akikkel volt szerencsém már fotózni, azoknál tudom hogy számukra a legfontosabb a tökéletes kép ami tovább építi a karrierjüket.Ügynökség. Nem arról szól hogy ad-e épp ilyen időszakban melót. Hanem arról hogy ha munka van akkor közvetít. Ha kell segít. Ha kell állja a kínai kiutadat, otttartózkodást, intézi a szállást... és segít hogy megtaláljanak. Kockáztat, sokszor nem kevés pénzt. Fotróztam olyan lányt akit a fotók miatt elhívtak egy ügynökséghez. Majd rá pár hétre mehetett külföldre. 1 hónap, 1 milla költség volt akkor kb. Első napi castingok egyikén kapott egy címlapfotózást. Keresett vele X összeget. És a hónap többi napján hiába ment bárhova, nem kellett, nem őt választották. Az ügynökség teljes bukással zárta a vele való dolgot.
-
szacsa82
tag
Kösz mindenkinek a hozzászólását.
Egyébként a fotóriporteri feladatok nagyon sokrétűek lehetnek, nem csak a nagy portálok futkosós fotósaira lehet gondolni, én pl. a munkámban használnám tudósítói célra, szociális-segítő-nonprofit területen, de sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Meg persze amúgy szívesen fotózok mindent "is". Tényleg kösz a javaslatokat. -
Teasüti
nagyúr
Van, persze. De nem légkondicionált a szekrény polc, vagy a szoba.
Páratartalom lehet bármi, esős napoktól kezdve a nyári melegekig, illetve a téli száraz levegőig.
Láttam már sok értéket 20-80% között csak itt a szobámban.
Gombásodás mennyire jellemző? Elő szokott fordulni vagy ez legenda számba megy? -
Teasüti
nagyúr
Ez más világ. Ebbe egy magamfajta hobbista/amatőr - aki a művészi oldalt tanulmányozza - bele se lát.
Portré fotózás pl. ilyen, ahol jó esetben a stílusoddal emelkedsz ki a mezőnyből. Riporterkedéshez kell egyáltalán bármi ilyen úri huncutság, mint fotóművészet? Nekem kicsit robotmunkának tűnik, de nem látok bele egyáltalán. Erről mindig az alulfizetett megélhetési szabadúszó riporterek jutnak eszembe, az is csak filmekből.
Egy újságíróról is teljesen más tulajdonságok jutnak eszembe, ami kiemelkedővé teheti. Nem feltétlen emberbarát jelzők. -
A Zéé
addikt
Jaja, komoly cumók vannak, látom én is. Sima megyei sportmeccskre mennek 400-as fixekkel, meg mellé 70-200-akkal. Csak arra akartam rávilágígani, hogy nem biztos, hogy az egy komolyabb váz és 2 jó Obi kombónál lehet, hogy jobb a 2 gyengébb váz és 2 jó Obi verzió.
Sebességre: nemrég volt kollégám építkezésénél ilyen "nemzetünk nagyjai" delegáció, és mire visszatért az irodába már kinn is volt neten a képgaléria hozzá. Azt nem tudom hogy csinálták, de sztem már az autóból ment a laptopra aztán a netre. -
Nem mondtak semmit. Vakuzni nem azért nem lehet, mert nem lehet, hanem jelen helyzetben (egy üzemmód választó tárcsa a korábbi vázamon a fotózandó tárgy) ahhoz, hogy a fekete részek rendesen ki legyenek derítve vakuval, a krómozott részek azonnal rommá égnek, és mivel picit karcos már a felület, sokkal jobb, ha látszik egy részén legalább a textúra. Több expóból nyilván össze lehetne rakni vakuval is, de őszintén szólva egyszerűbb természetes fény mellett hosszabb záridővel dolgozni, és így lőni néhány eltérő expót Ma újra nekifutok a feladatnak, a kérdésem igazából csak arra vonatkozott, hogy a folyamatos liveview használat és a hosszabb záridő roncsolja-e a szenzort érdemben, a többi körülmény tulajdonképpen lényegtelen infó.
-
"De miért kell ennyi elő kép, és nem csak 1-2 expó?"
Mert életemben most makrózok először (mert feladat), raáadásul olyan Nikkorral (kölcsön obi), amivel nincs még AF, szóval gondolhatod, hány percig állítgatok rekeszt, meg mozgatom a tárgyat, hogy ott legyen és annyi fókusz a képen, amit szeretnék. Nyilván balf@sz vagyok hozzá, ez nem is kérdés, de attól még meg kell oldanom valahogy. Nyilván, ha tök függőlegesen fotóznék, akkor semmi gond, már rég végeztem volna, de hát nyilván szögből kell, így meg a DoF szívat erősen. A hátlapi kijelzővel meg átnézeti keresővel nem is ment.
Mondanám, hogy akkor vakuzok, de a folyamatos állítgatás közbeni szenzor kiolvasást ez sem fogja megoldani. Ti kézből lőttök makrót, szabadtéren, AF mellett? Úgy elhiszem, hogy nincs ilyen gond.
-
Teasüti
nagyúr
Ez a 3 méter széles? Ez már használhatónak tűnik, ha emberünk nem 160 centis a képen.
De ha ez nem papír, akkor a tisztítást hogy szokták megoldani? Ez mosható? Befér egy mosógépbe? Papírnál ugye csak levágod addig, amíg összetaposták és tiszta lappal mehet a következő alkalommal.
Felállítása hogy történik? Kell hozzá vmi spéci állvány vagy lehet használni a meglévőket vmi keresztvassal? A képen nem látom a lábakat pont, ez érdekes. -
Teasüti
nagyúr
Ha megnézel egy randi oldalt, akkor a nők 99,99%-a kivétel nélkül felapplikálja a beauty filter-t magára.
Néha én is szoktam icipicit csalni, ha átkerül Luminar-ba egy-egy kép. Elég ügyes amúgy arcfelismerésben. Amúgy meg ilyen retussal nem foglalkozok a területemen, csak raw konverter.
Magas produkciós minőségnél és fine art portrénál viszont szerintem a profi retus az alap lenne. Ha csak 10 percet megspórol az AI a munkából, az már win-win. Nem?
A fotózás amúgy is az illúziók sportja. -
Teasüti
nagyúr
Meg ez nagyban függ az alkotói korszaktól. Én most élem a "punchy" monokromatikus korszakomat, ahol a narancs színek nekem pont tetszenek.
[link]
De ha megnézed a régebbi képeim, akkor meg azt látni, hogy ezelőtt matte korszakom volt.
Lehet eljön még az a lilás becsillanós is egyszer. -
Teasüti
nagyúr
Ha ezt nekem célzod, akkor annyit tennék hozzá, h Fuji júzerként se igazán értem/érzem ezeket a lilás highlight-okat, amiről páran beszélnek film szimuláció kapcsán.
Technikai fotós vagyok. A művészi vonal nehezen érthető számomra.
Én ha videózok, akkor színkorrekció az első - HL és shadow megtisztítva. Általában ennél nem is megyek tovább. Artistic grade-el videóban még nem foglalkoztam, ahhoz nincs elég tapasztalatom. -
Teasüti
nagyúr
Még nem jutottam el az archiválásig a fejlődésben.
Nekem csak gyűlnek...
Nem erre való a katalógus végső soron?
Ha meg kell találni egy konkrét képet és esetleg már arra sem emlékszem melyik konkrét eseményen készült, de megvannak a kulcsszavak és címkék, akkor így a legegyszerűbb.
Amúgy engem érdekelne ki hogy oldja meg a katalogizálást, milyen struktúrát használ és hogy archivál. Egy jó fájlkezelési stratégia jól jönne.
Egyelőre csak az esemény dátuma szerint hozom létre a kollekciókat és év szerint vannak csoportosítva alkönyvtárakba. Általában dátummal vissza tudom követni a dolgokat.
Archiváláson még nem gondolkodtam. Gondoltam elfér a háttértáron úgy ahogy van. -
Teasüti
nagyúr
Jah, már nagyon régóta szerettem volna egy-két jófajta ND-t.
Ez az Irix jött fel még az egyik legjobbnak a középkategóriában, de meglepő módon nem is olyan egyszerű beszerezni. Belföldi áru nincs (UK). Amazonon konkrétan ez az egy volt (rendelésem után "out of stock" lett), cserélni nem tudják.
Ebay-en találtam még belőle drágábban, az meg a lengyelektől jönne.Ami meg hozzáférhető polcról Hoya, Gobe és populárisabb társai, azok meg mind tint-elnek mint állat.
ND1000 még ennél is kényesebb, a hosszabb zár miatt még tisztábbnak kell lennie, ezért ott meg Breakthrough X4-re esett a választás. Az legalább patika.
Persze ők meg nem gyártanak 5 stoppost, csak 3/6/10 van nekik. 4-essel még ellennék, de a 6 már túl erős portrézáshoz. Nehogy meg tudjam oldani egy márkából...Még egy jóféle CPL kéne a repertoárba és ezzel a hárommal szerintem le is fedtem a szűrő igényem 99%-át.
-
Teasüti
nagyúr
fotónál úgyis összevissza megy az utómunka
Hát pont ez az. Ha auto WB-vel megyek, akkor nagyjából jó a kiindulópont, de nem úszom meg a finomhangolást így se és nincs konzisztencia csak úgy nagyjából. Ha fix WB-vel megyek, akkor meg minden sorozat máshogy néz ki.Sehogy se lehet meghágni a fizikát, mi?Sehogy se lehet megúszni az utólagos WB állítást, mi? -
peter889
őstag
Köszönöm szépen a válaszaitok.
És ha mondjuk egy teljesen sík tükröződő felületre (pl. lapos tévére) zseblámpával rávilágítok, ott szemmel is láthatóan négy ágban szóródik a fény: felfelé, lefelé, jobbra, balra.
Mi lehet ennek az oka?
Gondolom ugyanaz a jelenség, viszont itt nincsenek rekeszlamellák. -
Teasüti
nagyúr
Hétvégén egy dietetikusnak fotózók a weboldalára.
Konyhai felvételek lesznek. Egészséget és jó életstílust kell elkapni. Változó korban lévő nők a célközönség és a női modellemnek kell egy barátságos, megbízható, megközelíthető, de ugyanakkor professzionális megjelentést biztosítani.
Ötletelek a pózolásra, testbeszédre és hogy milyen képeket készítsünk.
Van ilyesmivel vkinek tapasztalata? -
natë
nagyúr
Olyan helyre is. Nem szeretnék váltogatni.
Olyat találtam az imént, ahol azt írják jobb, mert 10 bites, jobban kezeli az árnyékokat, részletesebb (heic)pl: "But HEIF isn’t just about file sizes. HEIF images offer a variety of features that aren’t available in JPEG, like transparency and 16-bit color. The iPhone’s camera can capture photos in 10-bit color, so HEIF’s 16-bit color is a worthwhile upgrade over JPEG’s 8-bit color."
-
Teasüti
nagyúr
Hadd fordítsam meg a kérdést: mi hátrányom származik abból, hogy rajta van? Fényt nem veszítek. Élességben nem látok különbséget. Becsillanásra meg ott a napellenző. Vagy ha meg effektelni kell lens flare-rel, akkor meg napellenző nélkül még jobb. Nekem inkább az tűnik hitvitának, hogy kell-e avagy érdemes-e elemezgetni a légy f.szán a szőrt.
Viszont fizikai védelmet biztosít, ami jót tesz a lelkemnek. Kell ennél több ok?
Emberek vmi érthetetlen okból üveglapot tesznek a telefonjaikra is.
(Ironikus módon én meg azt tartom feleslegesnek.Igaz a telefonomat a 4 év alatt egy kezemen meg tudom számolni hányszor ejtettem le, míg a két kamera az oldalamon lógva azért jobban fél.)
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest