- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Nem túl penge, viszont olcsó az új ZTE Blade
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Fotók, videók mobillal
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #6833 üzenetére
Arra gondoltam, hogy nem webes elérést programozni, az benne van gyárilag. Hanem írok egy programot, ami akár időpontokhoz akár más feltételekhez kötve kapcsolgatja a relét. Azt sem értem, hogy a gyárilag benne levő program nem kavarodik-e össze az általam rátöltöttel. Soros portot hogy érem el, hogy töltöm át? Meg az IDE-ben (1.8.0) se találok ESP8266-ot, még ennek is utána kell néznem. Lehet maradok az arduinonál és a relé modulnál.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #6830 üzenetére
Erről írtál már? Kipróbáltam a sonoffot, teljesen jól kapcsolgat, telóról is lehet vezérelni. 8 időzített időpontot lehet beállítani. Da ha programozni is lehet, akkor gondolom több lehetőség van. Hogyan lehet programozni? Kell-e valamit az IDE-be tenni, milyen beállításokkal?
-
MasterMark
titán
válasz
Janos250 #6799 üzenetére
Rádugtam PC-re, de nem látok semmit. Megpróbáltam mind a két sor csatlakozót. Látom, hogy a led villog rajta amikor megy az adat, de semmit nem látok putty-n keresztül hogy bármi érkezne PC-re.
Mind a két sor csatlakozón ugyanez.Kód lua scriptben:
uart.setup(0, 9600, 8, uart.PARITY_NONE, uart.STOPBITS_1, 0)
if srv then srv:close() srv=nil end
srv=net.createServer(net.TCP)
srv:listen(80,function(conn)
conn:on("receive", function(conn,request)
conn:send("HTTP/1.1 200 OK\r\nContent-Type: text/html\r\n\r\n");
end)
conn:on("sent",function(conn)
uart.write(0, "MVUP\n");
conn:send("<h1>Volume Up</h1>");
conn:close();
collectgarbage();
end)
end)Ergo a weboldal megnyitására küld egy parancsot.
Valaki ötlet?
-
MasterMark
titán
válasz
Janos250 #6794 üzenetére
A NodeMCU kap áramot USB-ről. Akkor keresztbe kell kötni, jól gondoltam.
Maga az átalakítónak kell áram?
szerk.: Megakadtam, mert mindkettő vége anya, nem tudom összedugni...
Ezt már másodszor szívom be.
szerk.2: Ja igen, és 2 sor érintkező van, és az alsó és a felső sorhoz is ugyanúgy VCC-TX-RX-GND van írva. Most akkor hova dugjam?
-
fo_di
őstag
válasz
Janos250 #6789 üzenetére
én is ilyesmi infókat találtam róla, és az a 6 dollár, amit rászántam, úgy gondolom, megéri majd (már megvettem, mikor megírtam a kérdést)
a védelmi része volt a fő kérdés, de ahhoz kéne keresnem egy olyan gépet, amit nem feltétlen sajnálok, ha átjut az usbn, vagy egy megfelelően szigetelt hubot -
BTminishop
aktív tag
válasz
Janos250 #6783 üzenetére
Web server?!
Megínditottatok bennem valamit, akkor kérnék tippeket is.
A projektem az ugye 2 modulos időjárás állomás.
1 modul, amin vannak a szenzorok.
1 modul, amin van egy LCD display meg diagnosztika led-ek.A kinti modul a bentivel ugye bluetooth (nRF24L01) kapcsolaton keresztül kommunikál. A kapott adatokat megjeleníti az LCD-n. Ez így nagyon szimpatikus meg aranyos feladat de ez nekem kevés egy verseny projekthez. Ezért kitaláltam, hogy fejlesztek hozzá egy .net app-ot, amin lehet konfigurálni az lcd kinézetét ( mi hol jelenjen meg stb. stb.) meg a kinti modulban egy SD kártya modul meg egy real time modul és logolja a mért adatokat, amit aztán az app-ban meglehet nézni meg feltudja dolgozni. Csak ez a módszer kicsit fapadosnak tűnik. De ha egy webszerver folyamatosan tudná feltölteni az adatokat, akkor sok kínlódást megspórolnék meg tetszetősebb lenne a megoldás.
Véleményeket kérnék az esetemről, köszi.
-
-
Saua
tag
válasz
Janos250 #6758 üzenetére
ezt az oldalt linkeltem be
de mi a probléma a szoftver változattal (IDE 1.0.5-r2 ), nekem tökéletesen működik ehhez vannak a könyvtáraim és a kódok amiket próbálgatok azok is legalább 2-3 évesek. Szóval a tesztelt kódok 90% -a jól megy ez kívétel, szerintem a kódban klehet valami... igaz nem vagyok nagy szakértője a programozásnak. -
válasz
Janos250 #6693 üzenetére
Ma kaptam meg én is a csomagot, én csak 2db-ot rendeltem, hogy legyen itthon ilyen is. Most már bánom, hogy nem sokkal többet... Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy hogy tud ez ennyire olcsó lenni?!? Itthon csak a hozzá adott, beforrasztandó tüskesor, vagy ad abszurdum, a bélelt boríték, amiben utazott, csak az többe került volna.
Az ingyen postáról nem is beszélve...
Mellesleg ha ezt ilyen piciben meg lehet csinálni, ch340 chipestől, feszszabályzóstól , mindenestől, miért nem eleve ilyennek találták ki? Minek kellett az a nagy nyák?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6653 üzenetére
Pont ami nekem kellene, a BT egyáltalán nincs implementálva.
Telefonos összeköttetésre meg nem használhatok wifit annak normál működésében való megzavarása nélkül.
Hogy hívtad be a FreeRTOS függvényeket ArduinoIDE-ben?
Azon természetesen teljes mértékben működik a BLE minden szolgáltatása. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6642 üzenetére
Megvan az ESP32 dokumentációja, de van arról vmi infó, hogy a fent linkelt lapon lévő perifériákat hogy kell használni? Gondolom ezek a lapok nem szabványosak, vagy nem homologizáltak, így a rajta lévő BT+Wifi használatáról hol lehet tájékozódni? Vagy honnan lehet tudni milyen portokra vannak ezek bekötve?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6642 üzenetére
Micsoda?? 100% Arduino kompatibilis, mint mondjuk a drága Teensy??
Ezt csak most mondod!!4!
Soha többet nem veszek Nano-kat.
A rendszer dolgai alatt az összes hardveres megszakítást érted?
Pl Serial üzenet fogadása. RMT meg...
Én meg egy éve szenvedek az Atmel proci megszakításkezelésével, miközben ez hardverből tudja???
Én teljesen abban voltam, hogy ez külön platform, mint a ARM. Azt is csak megerőszakolni lehetett az Arduino IDE-ben és nem is ment egy lib se rajta. -
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #6595 üzenetére
A diák nem szakember, nem pedagógus. Mint ahogy a kft tulajdonos nem ügyvezető igazgató, a valóságban mégis mindenki, akinek van annyi pénze, hogy létrehozzon egy kft-t, maga akar az ügyvezető lenni, pedig az teljesen más képességeket és tudást igényel. Sokan elhiszik magukról, hogy ha tudnak valamit, azt át is tudják adni, pedig dehogy.
Valamit tudni az egy dolog, és tanítani tudni, az egy másik.
Darvas Iván jut eszembe ilyenkor, a színpadon, filmekben folyékonyan mondta a szöveget, de interjúban csak nyökögött, rossz volt nézni. Megvoltak a gondolatai, de alig tudta szavakba önteni, gondolom megszokta, hogy a szövegeket már mások megírták, csak meg kell tanulni. -
Vladi
nagyúr
válasz
Janos250 #6596 üzenetére
"Szóval, idővel belejössz, ha nem dobod el a kalapácsot!"
Úgy szerelek: mellettem a poroltó, meg az 5 kilós kalapács...Most Lédi Ada leírását olvasom, elég jó, ilyen szexi tanárnénisen adja elő.
Kis papírra jegyzetelek, meg közben wikipédia, hogy akkor R=U/I, izé mi az az R -
válasz
Janos250 #6564 üzenetére
Én meg inkább, ha tényleg csak ennyi lesz a függvényben, inkább makróba tenném. Ram és időtakarékosabb lenne, mert amúgy gondolom az átláthatóság és a kevesebb leütött billentyű a cél.
Pl.:#define olv1 Serial.readBytes(buffer1b, 1);
#define olv2 Serial.readBytes(buffer1b, 2);
vagy#define olv(x) Serial.readBytes(buffer1b, x);
Remélem jól írtam. -
fo_di
őstag
válasz
Janos250 #6560 üzenetére
az első a helyzet, vagyis csak meghívom, hogy myfunction, az lefuttatja a Serial.readBytes-ot a megfelelő paraméterekkel és utána csak a buffer1b[] tömb aktuális tartalma érdekel
utána ugyanezt valamivel lentebb is újra megteszem, és újra kiolvasom a buffer aktuális tartalmát -
BlackPriest
őstag
-
BlackPriest
őstag
válasz
Janos250 #6428 üzenetére
Ugy erted az usb atalakito nelkul? Ugy is ugyanez.
Nem ilyen kabel, pc-bol bontottam, ez volt keznel, de utana a probapanelhez kapottakkal is megprobaltam. Kapcsolo csak siman radugva.
Ha a kabel megoldja, elsirom magam, nem hittem, hogy ennyire nyugos ez a cucc. Mi fog tortenni, ha az erkelyen kell ontozest vezerelnie a napon?
Ja, a tap volt usb is, illetve egy telefontolto is, de megvan a dc-dc konverter is. -
BlackPriest
őstag
válasz
Janos250 #6424 üzenetére
feladom ezt a sz@rt. program feltöltve, led bekapcsol, ha nyomok egy gombot. alaphelyzetben is világít a led. ha megfogom a kontrollert (bizonyos módon), akkor jó. újraforrasztottam, mert kontakt hibára gyanakodtam, de semmi. másik kontroller, ugyenz. próbapanelbe ültetve, detto. nem jöttem rá pontosan, de mintha az rx-tx-reset-gnd kvartettnél lenne a gond, illetve ha ott fogom a cuccot, akkor működik a program...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Janos250 #6417 üzenetére
Én is erre jutottam. Mindjárt mutatom a végleges kódomat. Közben találtam button libet is, meg ha már ott voltam relé libet.
Nekem valahogy csak libekkel megy a program megírása. A kóddal kapcsolatos kérdéseim:
1. Ez így nem lesz lassú? vagy itt nem is tud?
2. Amikor lejár az időzítő megvárja a feladat végrehajtását és csak akkor indul tovább?
3. A loop rész jól van összerakva? Kapcsos zárójelezés főleg.
4. ez így kb. azt csinálja amit szeretnék, vagy szar az egész és inkább menjek kapálni?Egyébként az idében lefordul, nem jelez hibát. Kipróbálni csak akkor tudom, ha az utolsó alkatrészek is megérkeznek.
#include "TimerObject.h"
#include <Button.h>
#include "Relay.h"
TimerObject *szamlalo = new TimerObject(20000); // a fő számláló
TimerObject *kapcs = new TimerObject(500);//második számláló, mivel delay-t nem lehet használni
Button pause = Button(8, LOW);//itt külön kell definiálni, elnevezni és beállítani a kapcsolót, nem az elején
Button nullazo = Button(9, LOW);//itt a másik gomb, ez is low állásban indul
Relay RELE(6, true);//Relé hozzáadva normál nyitott állapotban a 6-os kiementre
void setup()
{
Serial.begin(9600);
RELE.begin();//beállítva a relé
szamlalo->setOnTimer(&vagas);//amikor lefut a számláló 0-ra akkor tér rá a vagas nevű részre: void vagas()
szamlalo->Start();
kapcs->setOnTimer(&kapcsolas);//nem indul el, csak a relé visszakapcsolásához kell, amikor lefut a kapcsolas részre ugrik: void kapcsolas()
}
void vagas()
{
RELE.turnOn();//kapcsol a relé
Serial.println("Relé zárva");
kapcs->Start();//indul a második számláló, a relé kikapcsolásának időzítését végzi
}
void kapcsolas()
{
RELE.turnOff();//lefutott a kapcs számláló lekapcsolhat a relé
Serial.println("Relé nyitva");
kapcs->Stop();//eddig kellett, amíg visszaáll a relé
}
void loop()
{
szamlalo->Update();//ez pörgeti a fő folyamatot
{
pause.listen(); //figyeli a pause gombot
if (pause.isPressed()) {//amikor nyomva van, akkor pauzálja a számláló visszaszámlálást
szamlalo->Pause();
Serial.println("MEGÁLLT A CUCC!!!!");
}
if (pause.isReleased()) {
szamlalo->Resume();//felengedve, tovább mehet a számolás
Serial.println("Jóvan, megnyugodtam, megyen tovább.");
}
}
{
nullazo.listen();//nullázó gombot figyeli
if (nullazo.onPress()){//ha nyomva leállítja a fő számlálót
szamlalo->Stop();
RELE.turnOn();//vág egyet
kapcs->Start();//a relé saját számlálóját elindítja, hogy visszaálljon a relé
szamlalo->Start();//majd újraindítja a fő folyamatot
Serial.println("Meglett nyomva a vágóka gomb. Ciklus újraindult.");
}
}
} -
Vladi
nagyúr
válasz
Janos250 #6414 üzenetére
Nah mutatom hol tartok:
Van egy kis projektem, egy problémát kellene megoldani. A hardver már nagyjából összeállt, sok segítséggel, de már csak 1 alkatrészt várok kínából.
Egy kést akarok szabályozni. Szabályos időközönként kell vágni vele. Egy mágnestekerccsel. Viszont kell 2 extra funkció: egy pause gomb, meg egy azonnali vágó gomb.
Arduinon fut a visszaszámlálás. van 2 gomb, azt kívülről táplálom be 12 volttal és opto izolátor lappal leválasztom. Meg van egy kommersz relé modulom. Ez is optoizolált.
A kóddal szöszmötölök, de a gombokat nem értem, hogy tudnám beletenni. Eddig ennyire jutottam:
SimpleTimer segítségével megírtam:
#include <SimpleTimer.h>
#define RELE 6
#define pause 8
#define nullazo 9
SimpleTimer szamlalo;
void setup()
{
Serial.begin(9600);
pinMode(RELE, OUTPUT);
pinMode(pausegomb, INPUT);
pinMode(nullazo, INPUT);
szamlalo.setInterval(20000, repeatMe);
}
void repeatMe()
{
digitalWrite(RELE,HIGH);
delay(200);
digitalWrite(RELE,LOW);
Serial.println("Vágtam, kövi lap.");
}
void loop() {
szamlalo.run();
}Ugyanez Timer Objecttel: (ebbe ugye delayt nem lehet használni. )
#include "TimerObject.h"
#define RELE 6
#define pause 8
#define nullazo 9
TimerObject *szamlalo = new TimerObject(20000); // a fő számláló
TimerObject *kapcs = new TimerObject(500);//második számláló, mivel delay-t nem lehet használni
void setup()
{
Serial.begin(9600);
szamlalo->setOnTimer(&vagas);
szamlalo->Start();
kapcs->setOnTimer(&kapcsolas);//nem indul el, csak a relé visszakapcsolásához kell
}
void vagas()
{
digitalWrite(RELE,HIGH);
kapcs->Start();//indul a második számláló
}
void kapcsolas()
{
digitalWrite(RELE,LOW);
kapcs->Stop();//eddig kellett, amíg visszaáll a relé
}
void loop()
{
szamlalo->Update();
} -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #6389 üzenetére
Na, az általam ajánlott program eleje pontosan ugyanaz, mint Vargalexé, csak ő már betette a státust is, és mindig ad vissza választ.
Ha a ledet is bekötöd, arra figyelj, hogy "fordítva" működik, mert a led + lábikája a 3.3 V-on van, a negatívja van a GPIO13-on.VBS-t utoljára kb. 10 éve használtam, internetes kéréseket akkor se. Ehhez nem tudok hozzászólni.
Ha küldésnél "text/plain" szerepel, akkor az sima szöveg, ahogy láthatod is
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #6389 üzenetére
a perverz mysql-es home automation temámhoz kapcsolódik.
vbs scriptből szeretném ezt megoldani, valami hasonlóból:URL="https://api.thingspeak.com/channels/xxx"
Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
Set http = CreateObject("Microsoft.XmlHttp")
On Error Resume Next
http.open "GET", URL, False
http.send ""
if err.Number = 0 Then
'WScript.Echo http.responseText
MsgBox http.responseText
Else
Wscript.Echo "error " & Err.Number & ": " & Err.Description
End If
set WshShell = Nothing
Set http = Nothingebben a mintában nincs meg még az sql-es bekötés ugyan, de pl itt ki kellene írni az msgboxnak h true v false
persze rakhatok mellé 1 botrányosan bóvli megoldást html kódban (én nem tudom olyan szépen jsonnal, mint vargaalex)
nem látom szükségét egyenlőre, max lecopyzom az ő programjából ezt a részt, ebből is tanulok -
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #6386 üzenetére
pontosan:
192.168.1.1/on
192.168.1.1/off
a státuszt pedig gettel szeretném lekérdezni, olyan választ várok, h visszaírja a stringembe az állapotot (anno http getet csinaáltam már thingspeak + arduinoval, sajnos most a kód nem elérhető számomra perpill)get 192.168.1.1/state
erre adná -> true/falseremélem érthető mit szeretnék.
Ott a kutya elásva, h automatizáltan szeretném kapcsoltatni a relét 1 win scriptből, nem pedig nyomkodni a gombot böngészőből.
Az Alex által ajánlott script és az ardus minták valóban jók, viszont nem kis időre van szükségem az áttanulmányozáshoz, továbbá azon 10 sor kimásolásához és teszteléséhez ami valóban kell nekem. Elnézést, lustaság és kevés idő. Ezen a fronton javítani fogok.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6378 üzenetére
(#6344) Janos250
Azon gondolkodom, én is csinálok valami arduinos szerkezetet a kocsimra, hogy mindenki mást zavarjon
Remelem, te is vicceltel!Nekem van 2db, egy ebay-es, es egy Banggoodos. En nem vagyok veluk elegedett. A 30W-os Cree lampa jobban vilagit, (10x3W) sokkal kevesebbet disszipal. (Oke, ez csak az en szubjektiv velemenyem. Mar az osszes ilyesmim a butorraktarban porosodik.
)
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6315 üzenetére
Én nem tudok jól magyarázni, de itt szépen leírják: Bootstrap Circuit
Annyi a lényeg, hogy van ott egy charge pump. Amikor a MOSFET ki van kapcsolva, fel kell tölteni egy kondit tápra, amikor bekapcsol a MOSFET, akkor a kondi megemeli a gate driver tápfeszültségét. (Nem tudom, így érthető-e.) -
BlackPriest
őstag
válasz
Janos250 #6305 üzenetére
köszi, megpróbálok írni neki! láttam, hogy kintről van fele áron, de gondoltam ennyit most nem várok.
ami leírást találtam:
I have just received two identical or similar boards. You sure can use them to program an Arduino Pro. Connect it as usually:
Arduino / Converter
GND <-> GND
RX <-> RX
TX <-> TX
VCC <-> 5V or 3.3V depending on your Arduino Pro Version (or don't connect if you have separate power for your circuit)When programming from Arduino IDE, press and hold the Reset button during compilation and release it after information about sketch size appears and state changes to "Uploading". Uploading should begin and succeed.
In case of problems - connect RX to TX and TX to RX (this is the usual pin labelling scheme with other converters).
Nekem nem vált be, én is az elajándékozás felé hajlok lassan
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6294 üzenetére
Amennyire meg tudom állapítani bármelyiket lehet kapcsolni, vezetéken megy a test is.
Hacsak nincs vmi egyéb megfontolás, mint amit az általad linkelt dolgozatban olvasni, hogy nem feltétlen szerencsés rajta hagyni az akku pozitív ágán a fogyasztókat. Az okot nem ismerem ugyan. (Talán ha vmi letestel akkor gondolom leszívja az akkut.)
Meg ha már saját ledes panelt akarok készíteni, arra szerintem úgy ültetem be az alkatrészeket, ahogy jónak látom.
LED driver integrálásán töröm még a fejem, szóval nagyon is adott mindkét ág. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6294 üzenetére
Egyszerű ez is. Ha nem kell gyors pwm, akkor egy közös bázisú kapcsolásba kötött npn tranzisztor is elég.
(#6287) tibi-d
P csatornás kiüritéses Fet
A kiüritéses FET-et szerintem nyugodtan felejtsd el. Itt csak növekményest használunk.(#6283) Janos250
Méretezés:
Én 10K-t szoktam
De ezeknél az alkalmazásoknál gondolom az Arduino pwm generátort használod. Mennyi az? 100Hz.
A p csatornás FET-eknek azért jóval nagyobb szokott lenni (hasonló verziók esetén) a gate kapacitása. -
PHM
addikt
válasz
Janos250 #6280 üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy az az 5V csak az ún. "logic level"
fetekre vonatkozik. Egy hagyományos fetnek a teljes nyitáshoz
kb 10V kell. Tehát ez esetben egy N csatornás fet használható,
amelynek a gate elektródája egy ellenállással 12V-ra van felhúzva,
s egy NPN tranzisztorral lehet azt a táp negatívjára zárni.
PWM vezérlésnél nem árt még odafigyelni a gate kis belső ellenállású
meghajtására, különben a tranzisztor erősen melegedhet. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6280 üzenetére
"Normál" FET-et felhúzni 5V-ra alapból? Ez zseniális!
Miért nem jutott eszembe...
Open-drain (hú tavaly Arduinóztam utoljára) az milyen beállítás? Úgy emlékszem csak push-pull van.
Meg akkor méretezni kéne a felhúzó ellenállást is a PWM frekvenciájához.(#6281) Janos250
Igen, de érdekes témaköröket érint. Mind érdekel. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6276 üzenetére
Az N és P csatorna az két különböző gyártási eljárás, de mindkettőből lehet készíteni növekményes és kiürítéses fajtát is. Vagyis e szerint összesen 4 különböző fajta létezik.
Én azt hittem te ezt tanítod is.Nem pontosan értem.
Megpróbálom újra, NAGYON egyszerűen megfogalmazni, amennyire tőlem telik.
Egy zárt áramkört nyitni akarok a mosfet-tel, a nyitást (PWM) vezérelni Arduino-val.
Azért akarom nyitni és nem zárni, mert az áramkörnek zárt alapállapotban kéne lennie már az MCU boot-ja előtt is, illetve ha az MCU vmiért üzemképtelenné válik.
A projekt lényege egy PWM vezérelt féklámpa, ahol a gyári áramkörre ültetem rá az Arduinot és invertált módon - megszakítással - PWM vezérelni a fényét. Viszont féklámpára akkor is szükségem van, amikor az MCU csődöt mond, vagy egyszerűen csak ki van kapcsolva. Ezért az áramkörnek alapból zárva kell lennie.A kérdés meg arra vonatkozik, hogy a kiürítéses (depletion mode) mosfet-nél a GATE ugyanúgy HIGH és LOW értékekre (0V és +5V) működik, mint a "normális" növekményes mosfet-nél? Vagyis 0V-nál teljesen nyitott, +5V-nál meg teljesen lezárt? +12-14,5 VDC-t akarok kapcsolni.
Vagy mit jelent a negatív gate feszültség? -5V a GND-hez képest (ez esetben nem fog működni, vagy nem tudom honnan veszek -5V-ot)? Vagy -5V a +12VDC-hez képest (ez esetben meg logikailag nem áll össze a kép, mert a 0V még ennél is lejjebb van)?
Ez így érthető?Amúgy köszi az esti olvasmányt!
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6271 üzenetére
Jó, hogy mondod a library-ket! Na az a másik nagy gond. Arduino-hoz van minden, szó szerint. Bármit keresek neten az hótziher, hogy Arduino-hoz lesz kész megoldás. A többihez nincs ekkora közösség.
Pl WS2812 library-t találni kb két perc, és sok alternatíva van rá. STM32-höz egy gyors keresés után semmit nem találtam. Nem szántam rá túl sok időt, de vhogy még nem botlottam bele a milliós felhasználói táborába.
Azóta a fiókban pihen az az egy lap, amit rendeltem próbából.(#6272) Janos250
Köszönöm szépen, pont amit kértem!
Esetleg egy ajánlat a kiürítéses típusra?
Vagy egy katalógus vhol?
Meg nem tudod véletlenül a választ erre a kérdésre:
kiürítéses mosfet-nél a Gate-re ugyanúgy 0V és +5V megy, mint a növekményes típusúra? Vagy mit értenek itt negatív feszültség alatt? -5V? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #6219 üzenetére
"Pont az a jó, hogy ami UNO-n megy, az a többin is."
Jah, egyszer próbáltam meg Arduino IDE kódot fordítani vmelyik olcsó STM32-re, már nem is emlékszem melyik IDE-vel (szerk: System Workbench).
Hát lefordult ugyan, de átszabás nélkül az új hardware-re nem működőképes és a bináris kód is többszöröse az eredeti fordításnak. Ez a kb mindegy is kategória. Elkönyveltem az esetet annak, hogy Arduino kompatibilitás mint olyan nem létezik, vagy nagyon-nagyon korlátozott.
Ez csak az én személyes tapasztalatom az első eset sikertelensége után. A véleményem nem reprezentatív. -
csubuka
addikt
válasz
Janos250 #6219 üzenetére
Köszönöm szépen válaszod és hogy rászántad az időt, hogy ilyen alapos, kiterjedt listát készíts!
Van választék
Elég meredeken olcsó árak vannak azért...
Összességében akkor az Arduino-t csak a híre viszi és annyira nem egy jó termék?
(#6218) aryes: Köszönöm szépen, akkor beszerzek egy olyat is
-
Bazs87
tag
-
válasz
Janos250 #6173 üzenetére
Én azt olvastam, hogy ilyen túlmerülés után minél gyorsabban töltőre teszem, annál nagyobb az esélye, hogy megmenekül.
Folyamatosan figyeltem töltés közben, nem volt még csak langyos sem, csak a vége felé langyosodott kicsit (4V körül, de az természetes).
Azt nem tudom, hogy mennyit csökkent a kapacitása, nincs olyan műszerem, amivel mérni tudnám, igazság szerint azt sem tudom, előtte mennyi volt, mivel mint írtam, egy rossz akksiból szedtem ki.Az önkisülése nem nőtt meg feltűnően, egy nap alatt talán 0,02 V-ot csökkent.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #6108 üzenetére
Hello,
Megmondom őszintén az eszközeim egyikét sem engedtem eddig a net közelébe.....
MQTT megy ESP32 alatt, nekem az elég is, most amúgy is még ESP8266 projecten dolgozgatok és az ESP32 ből próbálkozom a FreeRTOS működésének a megértésével. Terveim szerint amint lesz időm és tudok vele tovább foglalkozni elhagyom az Arduino IDE és magát az arduino core-t is és átmegyek eclipse alá, használom az esp sdk-t ESP32 nél.Remélem lassan minden featurehöz lesz épkézláb leírás. Az látszik, hogy a community mögé állt, Elegendő csak a youtubera feltöltött tartalmak mennyiségét megnézni. Tele van tutoriallal....
[link] én ezzel próbálkoznék.
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #6110 üzenetére
Ja, és persze az arcátlanság netovábbja, hogy a kínai ingyen postával küldi, de ő rászámít postaköltséget, ami egy átverés, mert ez is az ő haszna lesz! Az ilyen vaterás árusítók gyakran tetemes postaköltséget számolnak fel. A tájékozatlan eladó azt hiszi, hogy persze, ha Kínából jön, drága a posta. Holott ingyenes postával küldi a kicsi kínai. Mi a fenének kicsi hazánkban dolgozni, ha így is meg lehet élni!
-
-
BTminishop
aktív tag
válasz
Janos250 #6005 üzenetére
Természetesen azt is kifogom próbálni (asp.NET
) de -mint ahogy mondtam feljebb- junior fejlesztő vagyok és jártas a C#-ban, a web fejlesztésben szintén. Nekem kb. 3 napja van Arduinom és nem szeretnék rögtön beleugrani a mélybe. Hétvége folyamán egy kisebb projektet összerakok + mellé egy desktop appot, amivel lehet befolyásolni az eredményeket. Nyilván egy kis idő és kisebb befektetés után kifogok próbálni új dolgokat. Köszi a véleményed.
-
válasz
Janos250 #5962 üzenetére
Amit ő linkelt, az mintha eredeti lenne, nem azért kerül annyiba?
Az usb csatolója meg type B, ami szerintem talán a legjobb választás, esetleg még a mini usb, de pl a micro usb csatlakozó nálam kettő is éppen, hogy működik, a sok ki-be dugdosástól kontaktos lett... A pro micro csatlakozója pl. már aznap sz.r volt, hogy megérkezett. Nálatok mi a tapasztalat?
Az R3-on milyen plusz csatik vannak? -
zka67
őstag
válasz
Janos250 #5931 üzenetére
Szia, én nem összerakott panelről beszéltem, hanem magáról az ic-ről. Mint említettem, a kínaiak hazahordják a hulladék ic-ket a gyártósorokról és azokat árulják az eBay-en óccóért. Különben hogy tudnák olcsóbban adni, mint a legolcsóbb nagyker a 100e db-os tételt? Az itthoni boltokban tesztelt, jó ic-ket kapsz.
Én is vettem az eBay-en DS1307-et, ami óránkét sietett fél percet, bekapcsoláskor nem az alapértelmezett értékek voltak benne, hanem random időt mutatott. Ilyet itthoni boltban biztosan nem kapsz.
Fogod magad, egy próbanyákra beforrasztod azt a pár lábat, és legalább tudod, hogy jó alkatrészt használsz az órádban.
Ja, eBay-es FT232-es ic-k, tök mindegy RL vagy BL, mind mind szar. Jó esetben felismeri a gép, de ez se jellemző rájuk.
-
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #5780 üzenetére
Kábelneted van UPC-nél? A legtöbb embernek éppen az a problémája, hogy hogyan tudna IP-t cserélni. Ez HGW esetén router módban szinte lehetetlen, saját routerrel viszont csak MAC klónozással lehet. Ezért csodálkozom... Pedig több UPC-s emberkével is kapcsolatban állok, mindenkinél nagyjából fix az IP.
-
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #5778 üzenetére
Nyilván, ha van valamilyen DNS cache-ed, akkor az okozhat problémát. De mondom, az UPC nem cserél IP címet. Legalábbis, ha nem ADSL-ről beszélünk. Csak MAC cím változáskor fog változni valójában az IP címed.
Az IP váltás lekövetése viszont csak a cache élettartamán múlik. Ezt nem tudom, hogy lehet-e windows-ban állítani, linux-ot használok.
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #5772 üzenetére
Nyilván a jquery kicserélhető bármire (akár maradhat simán checkbox is, vagy saját CSS-t lehet gyártani pl. így), csak azért raktam bele, hogy kicsit pofásabb legyen a megjelenítés és maga a kód rövidebb. Nálam nem volt szempont az adatmennyiség.
UPC-nél a DHCP net miatt tipikusan nem változik az IP cím. Ettől függetlenül nálam is van dyndns természetesen (már egy jó ideje az ipdns.hu-t használom). De a kérdésedet nem igazán értem... Ugyanis az UPC által adott IP-t nyilván a router WAN oldala kapja. Az állomások pedig egy belső IP címet. Mi közük az eszközöknek a külső IP-hez? Nekik a routerben statikus lease van beállítva a DHCP szervernél...
És akkor a javított kód, mert a
<body>
és a<html>
tag lezárása lemaradt (igaz, a böngészőket nem zavarja, automatikusan lezárják):#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>
#define DEFAULT_STATE LOW
// Replace with your network credentials
const char* ssid = "TP-Link";
const char* password = "asdf1234";
// GPIOs for controlling the relays
uint8_t pin_relays[] = { D1, D2 };
ESP8266WebServer server(80);
// html page rendering
void renderPage() {
String webPage = "";
String relay_state="";
webPage = "<html><head><link rel=\"stylesheet\" href=\"https://code.jquery.com/mobile/1.4.5/jquery.mobile-1.4.5.min.css\">";
webPage += "<script src=\"https://code.jquery.com/jquery-1.11.3.min.js\"></script>";
webPage += "<script src=\"https://code.jquery.com/mobile/1.4.5/jquery.mobile-1.4.5.min.js\"></script></head>";
webPage += "<body><h1>ESP8266 Relay Web Server</h1>";
for (int relayIndex = 0; relayIndex<sizeof(pin_relays)/sizeof(uint8_t); relayIndex++) {
relay_state="";
if (digitalRead(pin_relays[relayIndex])) {
relay_state="checked";
}
webPage += "<p>Relay #" + String(relayIndex) + " ( GPIO" + String(pin_relays[relayIndex]) + " ) <input type=\"checkbox\" " + relay_state + " data-role=\"flipswitch\" onchange=\"window.location.href='/?relay=" + String(relayIndex) + "'\"></p>";
}
webPage += "</body></html>";
server.send(200, "text/html", webPage);
}
// handling requests
void handle_root() {
if (server.hasArg("relay")) {
int relayIndex = server.arg("relay").toInt();
digitalWrite(pin_relays[relayIndex], !digitalRead(pin_relays[relayIndex]));
Serial.print("Relay ");
Serial.print(relayIndex);
Serial.print(" state changed to ");
Serial.println(digitalRead(pin_relays[relayIndex]));
}
renderPage();
}
void setup(void){
// preparing GPIOs
for (int relayIndex = 0; relayIndex<sizeof(pin_relays)/sizeof(uint8_t); relayIndex++) {
pinMode(pin_relays[relayIndex], OUTPUT);
digitalWrite(pin_relays[relayIndex], DEFAULT_STATE);
}
//Turn on serial output
delay(1000);
Serial.begin(115200);
WiFi.begin(ssid, password);
Serial.println("");
// Wait for connection
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}
// logging to serial output
Serial.println("");
Serial.print("Connected to ");
Serial.println(ssid);
Serial.print("IP address: ");
Serial.println(WiFi.localIP());
// web server setup
server.on("/", handle_root);
server.begin();
Serial.println("HTTP server started");
}
void loop(void){
server.handleClient();
}Amit még megjegyeznék, hogy ez a kód Wemos D1 mini-re készült. Sima ESP8266-on a D1, D2, stb. PIN-ek nincsenek definiálva (csak d1, d1 mini, nodemcu és wifinfo esetén).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest