- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gamingre a 65W (88W PPT) is tökéletesen jó szerintem, a 105W akkor jó, ha másra is van használva a rendszer huzamosabb ideig. Ott jól jön a CPU-nak a plussz kraft, 10-15%-kal simán gyorsabb lehet az adott program.
23k pontos cinebenchnél meg szerintem abszolút nem kell hozzányúlni, pár százalékot nyerhetsz még.
-
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, akkor passz, így nem nagyon fogunk tudni segíteni a továbbiakban.
Én laikusként azt gondoltam h megvan h mit állítottál.. a képeid alapján én úgy emlékszem, h CO, soc fesz és expo, ha valóban ennyi akkor ezt semeddig nem tart visszarakni.
Ha pedig nem emlékszel már h mit állítottál akkor ez is lehet a probléma forrása is..
-
hackeeeee
Jómunkásember
Én biztosan nem, én az elején azt mondtam h nincs rá szükség.. max fix fesz és kész. Azt is említettem h ennél a lapnál én ezt az opciót soha sem használtam.
De mivel túl sok mindent nem állítgattál CO-n kívül, mivel tudomásom szerint expo-t használsz, simán mehetne egy bios vissza állítás, szerintem..
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Biosban load factory default, és kezd újra az egészet, szerintem.
Simán lehet, hogy már meg van hülyülve a bios.
Vagy csak írd fel h mit állítottál eddig ami jónak tűnik és azokat visszaállítod. Ne profilt tölts vissza.
Nekem ez volt a béta biosnál pl, inkább vissza tettem az utolsót. Szóval lehet, hogy ez megoldaná..
-
Zsohi
őstag
Megprobalhatnad atallutani a hwinfot, hogy mondjuk 100ms-onkent frissitsen es akkor jobb esellyel el tudod kapni ezeket a tuskeket az alaplapi szenzorral is, vagy ha igy se sikerul akkor valoszinuleg hibasan olvassa ki.
Ha pedig nagyon paranoid vagy, akkor vegyed le 5800-ra a memoriat amivel az soc feszultseget is csokkenteni tudod, igy a tuskek se jelentenek gondot, ha le tudod vinni mondjuk 1.1V-ig az soc-t.
-
omfgk
veterán
Az Aida teszt nem azért lehet jó egyeseknél arra ,hogy kidobja az instabil tuningot mert hű de milyen brutális terhelés.
Hanem mert pont nem az.
Proci részen alig fűt.
Ha akarsz látni instant 90 fokot, akkor erre AVX kell.
Y-Cruncher BBP.De nekem a BBP még sose hasalt el. Egyébként az Aida se. Mert a leggyengébb magok nem ott vannak közel az instabilitáshoz, ahol ezek terhelnek.
-
-
Zsohi
őstag
-
RI/OS
addikt
-
-
-
Ha van valami feltétlenül ajánlott lépés, nem kételkedem abban, hogy fel fogjuk rá hívni a topikba látogatókat.
Perpillanat az egész Asrock ügy még mindig csak az Asrock júzerek egy nagyon kis szeletét érinti, és az 1.2V SOC fixálás simán jó lépés lehet, amíg biztosat nem tudunk. Ez szerintem ajánlott lépés Asrock alaplapnál.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Illetve amúgy ezek után megnézném, hogy mondjuk 1.25V-n beállított fesszel nem-e megy a 2200-as FCLK, mert ha igen akkor kb. mindegy.
Amúgy nem lehet, hogy az expo1 mód miatt dila az egész? Pl. a memória feszeknél (vdd-vddq) nem látszik a high voltage mode, amit nem is értek..
Én DOCP tweakd-ben haszáltam annó...
Persze proci és proci között is lehet különbség, valszeg van is, de na..
-
Zsohi
őstag
Szerintem az OC mode-ot bekapcsolva tolhatod 1.3V fole is a soc feszt. A Power Down pedig csak egy egyszeru a fogyasztast csokkento funkcio aminek a letezese asztali gepekben ertelmezhetetlen, mert talan 1 watt-ot se nyersz vele es a memoriahoz kapcsolodik.
deathcrow42: [link] ... hat ez se jo.
-
-
-
-
Alapvetően a Zen 4, Zen 5 már annyira felhasználóbarát, hogy tényleg minimálisan vagy csak simán auto-auto-expo megoldással is megy az esetek elsöprő többségében valami gagyinál eggyel jobb hűtővel
Egy Intel 13900k meg 14900k ehhez képest brutális körültekintést igényel. Az új Core ultra pár fokkal jobb, közelebb állnak már a Ryzenhez képest, de ott rengeteget lehet tuningolgatni ramban, ringbuszok állítgatásában, hogy jobb és gyorsabb rendszersebesség jöjjön ki.
-
Nah... pár óra alatt mi összejött
Csak azt a tanácsot tudom adni neked, meg alapvetően mindenkinek aki nekiáll állítgatni a biosban - idézvén Douglas Adamst - hogy
Ne ess pánikba!
Jól ment eddig a rendszered, CO-val gondolom a hőmérséklet is rendben volt. Most egy jutúb videó meg hír után elkezdtél össze-vissza állítgatni dolgokat, miközben nem is Asrock, hanem Asus alaplapod van.
Back to square one. Fixáld a SOC feszt 1.25 alá, ha túl soknak tartod, meg instabil az AIDA, akár azt is beáldozva, hogy CO értékben nullára mész.
Ezután tesztelj, játsz, csináld amit szoktál. A CO nem életelixír, az emberek kétharmada hozzá se nyúl a CO-hoz és vígan használja a 9800X3D prociját
Majd pár nap múlva hozzányúlhatsz a CO-hoz, ha még mindig nagyon szeretnéd. -
omfgk
veterán
akkor se kell egyszerre CO-t és SOC feszt tesztelni
Ez volt a segítség.
CO-t vedd ki.Ha a CO-hoz a hőmérsékletek miatt ragaszkodsz (nem akarsz egy Cinebench-ben mondjuk 85 fokokat látni) akkor lehet temp limit-et alkalmazni.
És akkor nem kockáztatod a rendszer stabilitását.Főleg ,hogy visszaolvasva, látom ,hogy nem akarsz teszteket futtatni hosszabban.
-
omfgk
veterán
Illetve azt még annyira se értem ,hogy ha már ennyire eluralkodott az emberen a pánik, akkor minek kell a co-t csesztetni.
SOC a prioritás, vagy nem?Tehát félünk, de nem akarjuk a CO-t eldobni, mert a végén még gyorsan meg lehetne találni a SOC feszültséget.
Ezen a ponton vennék egyébként aprón olcsón egy Raptor-t. Mármint én, ha ennyire nem bíznék a platformban. Mert ennek, így túl sok értelme nincs.
14600K gombokért kapható.
-
omfgk
veterán
Na akkor indítsd egy Y-Cruncher VT3-at. Éjszakára.
És akkor arra már talán lehet építeni. 15 percre nem. És így nem is lehet a SOC feszt tesztelni. De továbbra se értem a dolgot. Ha parázok, akkor nem szarakodok a CO-val.
Ha a hőmérséklet aggaszt, akkor bios-ban temp limit. 75, 85, kinek mi tetszik.
De ,hogy egy teljesen kiteszteletlen CO görbével nekiugrunk a SOC-nak, azt se teszteljük ki rendesen, aztán jöhetnek az időzítések, meg miegymás... -
omfgk
veterán
-
omfgk
veterán
Azt értem, csak azt a részét nem ,hogy miért kéne ezen ennyire parázni?
Még nem is Asrock lapról van szó.De ha az lenne, akkor se kell egyszerre CO-t és SOC feszt tesztelni.
Tehát ha ennyire parázok, akkor a CO huszadrangú és megnézem ,hogy a stock expo 6000, FCLK 2000 (remélhetőleg mindez 1:1-ben) milyen SOC mellett stabil.Vagy megfordítva, kinézek egy biztonságosnak gondolt SOC feszt és megnézem ,hogy azon mi a max ami megcélozható. 6000 vagy 6200 mondjuk, fesz-től függően.
-
itr_henrik
csendes tag
Én levettem az első napon 1.100-ra a BIOS-ban. HWInfo-ban SVI3 szenzor 1.092-1.095 között mutat, az alaplapi meg 1.112-1.128 között, mindenféle üzemállapotban tesztelve (idle, kis terhelés, nagy terhelés).
Neked mit csinál a gép amikor így felugrik? Majd nézd meg most hogy levetted a max kiugrás is arányosan csökken-e.
Amit én olvastam még teoriát, hogy a sleep/hibernálás is okozhatja a procihalált, ha nagyon aggódsz még azt is kikapcsolhatod.
-
Zsohi
őstag
A soc load line calibration lehet gyarilag a legmagasabb ertekere van beallitva, allitsad be 1re es ha utana is ilyen erteket fogsz kapni, akkor valoszinuleg hibasan olvassa ki a hwinfo. A masik, hogy 2x16 6000 melle az 1.23V foloslegesen sok szerintem, 1.1V is szinte biztosan eleg.
-
-
az attól függ milyen FCLK órajelet használsz és mennyi RAM-od van pl 64 vagy 96Gigához jóval nagyobb SOC fesz kell mint 32 vagy 48.hoz!
Ha jó példányt fogtál ki a CPU-ból és MAX 48.giga RAM-od van akkor lehet megy 1,10V al is!
Ezt senki nemtudja megmondani hogy nálad mennyi a minimum saját magadnak kell ki tesztelni! -
Csak 1-2 játék fagyogatott (UE 4/5 játékok), de pont azok, amikkel játszottam
Jó a CO-val való játszadozás, szép hőfokok lesznek, de ha bejön egy kifagyogatós játék, akkor a gpu és a cpu tuning lesz az első két dolog, amiből visszavesz az ember. Claire Obscure: E33 játék pl. gpu tuningra háklis. Leszedtem az AB-t, azóta egyszer sem.
-
-
Zsohi
őstag
AUTO az AMD által meghatározott értékeken belül tartja a procit, a Motherboard pedig az alaplap gyártója által megfelelőnek tartott paramétereken belül, ami az esetek többségében idétlenül magas, így tuning alkalmával nem fogsz teljesítmény limitbe ütközni. A hőmérséklet limit ettől független, az marad alapértéken, így kiengedve a gyeplőt se égeted le a procit.
Az alap értékeket ne kérdezd, mert lövésem nincsen róluk.
-
-
gejala
őstag
Soha.
5-6 év után csere, addig kibírja IHS-en egy jó paszta. Régen Gelid GC Extreme tuti volt hosszú távon, de pár éve megváltoztatták az összetételét és gagyi lett. Megmentőnek most év elején jött ki a Thermal Grizzly Duronaut pasztája, ami most kb. a legjobb választás. Rendkívül jó hőátadás és tartósságra tervezett, minőségi összetétel.
-
-
Nincs időszakos pasztázás, akkor pasztázok max, ha valami átszerelés megy mert ott meg kell illetve ha látok kirívóan magas a hőfokot (nem nagyon történt még meg)
Máskülönben nálam mind1 hogy most gaming alatt 65 vagy 69 fok a proci. Lásd összefoglaló: ha nincs állandóan throttling, nincs gond.
-
Egyedi vizem van a játékgépen, karbantartáskor 1-2 évente. De a legtöbb gépemen amíg nincs jelentős thotling nem foglalkozom vele. Irodai gépeimnél soha, van olyan gép a cégnél ami 10+ éves pasztával van. Ha valamiért hozzá kell nyúlni akkor irodai gépre MX2 megy, asztalira MX6. Videókártya az más téma ott ez jóval összetettebb kérdés.
Legjobb pasztám egyébként Gelid ultra extreme volt még asrock laphoz kaptam, de bőven elég MX4-MX5-MX6 paszta is. A nagyon olcsó kínai pasztákat kell kerülni, azok tényleg csak gyenge procikra jók. (HY510-esem van háát celeronra raknám max) -
Arról csak olvastam, hogy volt, akinek a CB23 meg mindenféle tesztprogramban stabil volt a 7800X3D, de negatív CO esetén időnként lefagyott.
Nálam a Mechwarrior 5: Clans esetén tapasztaltam ugyanezt, a 7700X per core negatív beállítással egyetlen más programnál nem tapasztaltam ilyet (CyberPunk 2077, Robocop: Rogue City, Baldur's Gate 3, Kerbal Space Program 2, stb.). Az MW5: Clans esetén még -10 CO all core beállításnál is fél óránként lefagyott... -
Uraim, összefoglalóban benne van.
Tesztelgetheted több órán át benchekkel, de ha a kedvenc játékod kőkeményre fagy, akkor esélyesen a CO lesz a ludas. Nálam így most -10, és tegnap szénnéfagyott az Expedition 33 egyszer, szóval ha még egyszer megcsinálja, megy rögtön a CO default
-
-
-
-
-
Még az özönvíz előtt, valami 2023 elején vót egy kis haccacáré amiatt, hogy a Zen4 procik olykor csúnyán megpusztultak. Mint kiderült azért, mert a VSoC feszültség 1.4V-ig volt elengedve, és az AGESA kód ezt szépen ki is használta, mert az akkori memóriavezérlő kód biza nem volt egy sikertörténet és olykor még a DDR5-6000 sebesség elérése is kemény kihívás volt.
Tehát fogta a jóember, belerakta az EXPO / XMP memórakitet, beállította a profilt, majd a SoC elszaladt a mennyezetig feszültségben, hogy ki is bírja hajtani. Ha meg úgy adta ki a lépés, akkor szépen ropogósra sült közben, megpúposodva...
Ezt 2023 májusában kezelte az AMD, és 1.3V-ban maximalizálta a VSoC feszültséget, és 2023 nyarán a memóriavezérlő is kapott végre egy olyan kódot, ami egész korrektül elműködött DDR5-6400-es sebességig.Ha tehát 1.3V felett látsz feszültséget és az valós, az elvben lehet probléma - bár inkább hosszú távon. Itt jön az, amit viszont én feltételezek, hogy a kiolvasott feszültség vagy nem tűpontos, vagy valami árulás van a rendszerben, mert 1.329 azért alsó hangon is 0.29V plusz, és ez már nem kevés, hogy mérési pontatlanságnak tekintsük.
Itt jön még egy szépség: a Cinebench23 pont nem a memóriától függ, az szinte nyers CPU teszt. Szóval ha ott ugrált fel a HWinfo64 max. érték, akkor én ott azért élek a gyanúval, hogy mégis valamit a HWinfo64 szúrt el.Másik érdekesség: hogy a fenébe változott menet közben az UCLK és az MCLK a képernyőmentéseden?
Én a helyedben azt csinálnám, hogy az UEFI menüben mondjuk fixre beálítod 1.24V-ra és megnézed így stabil-e mindenhol. Ha két hétig stabil, lehet még lejjebb venni, 1.20V például. Ez már viszont szerencse kérdése (szilícium lottó).
De igazából már egy 1.25V is bőven jó kell legyen. -
Nem mondom, hogy ne használd, mert amúgy jó kis program, csak ne kezdj el rögtön száraz jeget önteni a gépbe, ha egy hőfok hirtelen kiugróan magas. Plusz a kijelzett CPU freki értékeket kezeld fenntartással.
Ebből fakadóan abban sem vagyok betonbiztos, hogy a feszültségértékek 100%-ig megbízhatóak.
Ha látsz 1.3V feletti SoC feszültséget, azért próbáld megnézni az UEFI menüben is, hogy ott mit látsz. -
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, igen.. Őszinte leszek a stock és az OC beállításokhoz képest mondjuk ingame pár %-ot tudsz elérni..
Ami játékok alatt fontos lehet, az az 1% low érték, ill az fps dropp javulhat, ha hajtod a cpu-t, és a ramot is.. ill úgymond '"smooth-abb". De úgymond nem kell, ha elégedett vagy vele, akkor főként nem kell bántani.
-
hackeeeee
Jómunkásember
A CO jó, azzal alapból max akkor gyorsulsz, ha limit van a fesz miatt, ha amúgy sincs limit, akkor csak kevesebbet fogyaszt alap esetben, ami nem baj.
Allcore próbálhatsz lentebb menni, lehet sikerül, lehet nem. A 20 már jónak számít, célszerű alaposan kitesztelni.
Kb. láthatod az enyémet, hogy mit tudsz belőle kihozni, de persze ez függ a procitól is. Lehet mehet jobban is, de rosszabbul is. Ha nem akarod, vagy mered bántani, akkor nem kell.
Őszintén szólva ingame még 105w ppt mellett is elég ez a proci amit tud.
Sőt, 88w-n is, mert itt volt aki már tesztelte korábban.
-
Nincs baj a prociddal, 24k ponthoz már PBO (tuning) és állítgatás kell: például +200MHZ, hogy 5.4Ghz-n fusson a proci - csak úgy nem fogja elérni azt a pontot.
Összefoglalóban amúgy benne van:
K: Mi egy jó 9800X3D eredmény?
23000-23500 pont körül Cinebench R23-ban már azt jelenti, nincs visszafogva a 9800X3D processzorod -
-
hackeeeee
Jómunkásember
A proci típusát, illetve a további komponensek listáját a nyuszi hozza?
9700x, vagy 9800x3d? Milyen lap, milyen ram?
Mindkét procinál ~24k körüli pont elérhető.. 9800x3d-vel 24200-24500 között, 162W mellett, 9700x-el hasonló, 142W mellett.
Nálam 24k körül megy a 9800x3d, 132W mellett, 85 fok temp limittel
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Medence topik
- PlayStation 5
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Háztartási gépek
- Synology NAS
- BestBuy ruhás topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest