-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterDeeJay #7219 üzenetére
Szerintem az alacsony PPT (88W) miatt, pláne ha még CO-t is állítasz nem nagyon fogja mondjuk a 140 wattos értékhez képest sem olyan feszt adni a vcore-nak.
-
válasz
MasterDeeJay #7216 üzenetére
PBO on, TDP 65W vagy PPT 88W, tjmax 85 fok limitet is beállíthatsz és még mellé curve optimizer mínusz érték.
Semelyik opció nem zárja ki egymást, csak limiteket szabsz a PBO-nak mit csinálhat
Viszont ha nem “ON” a PBO, nem is állíthatsz CO-t
-
tlac
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #7108 üzenetére
nekem egyáltalán nem volt meggyőző az asrock
korábban user error-ra, meg memória kompatibilitási hibára fogták rá (alacsony vsoc?), most meg a pbo-ra
arra sem igazán kaptunk választ, hogy mi van azokkal, akik nem használták a pbo-t
-
tlac
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #7049 üzenetére
megnéztem a Asrock B650 PG manualját, ott valóban nem is írja, hogy kellene bele
nekem úgy tűnik, hogy csak az Asrock ITX-eknél van másképp
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #7022 üzenetére
Asus esetén az amd overclocking-ban, de ha ai tweaker-ben enabled-re teszem a pbo-t, akkor ugyan úgy nincs limit.
-
válasz
MasterDeeJay #7022 üzenetére
AMD overlock részleg alatt van általában, nálam most az MSI alaplapnál az OC két részleg alatt történik:
- PBO és Motherboard limitet az AMD Overclocking -» PBO részleg alatt találom:
Proci, SOC és a többi feszt meg sima Overclock részleg alatt:
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #7018 üzenetére
Hát, ez azért kényes mert elvileg ez szinte minden gyártónál "no limit" ha motherboard vagy enabled van.
Én úgy gondolom, h ha nincs limit, pillanatnyi amper mehet, és lehet az nem tetszik a procinak, csak az a kérdés, hogy mekkora amper ami már káros lehet.
Annó ugye Intel volnalon is volt ilyen, h X amper felett nem volt ajánlott, javasolt átküldeni a procin..
-
Rewmac
aktív tag
válasz
MasterDeeJay #7018 üzenetére
Most próbáltam lekövetni mindent ami a napokban ezzel kapcsolatban felmerült, de most ASUS oldalon 2-3-an nem rég írták, hogy b650 asus prime-on is elszálltak, ugyanazokkal a tünetekkel. Jól lenne tényleg tudni valami biztosan már.
-
válasz
MasterDeeJay #6914 üzenetére
3.25 felrakva. Beállítások törlődnek azaz minden mentett profil is. Persze számítottam rá és kiírtam mindent.
Soc fesz ugyan úgy betontabil terhelésen és terheletlenül. Nem tapasztaltam semmi érdekeset. Stabilitás ugyan olyan. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6914 üzenetére
Akkor valszeg hamarosan jön a többieknél is stabilnak.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6515 üzenetére
a flashback gomb arra is jó, hogy egy régebbi biost tegyél vissza ; még akkoris, ha a biosban lévő updater tiltakozik.
-
válasz
MasterDeeJay #6520 üzenetére
A 00B70F00 az a Strix Halo.
A Granite Ridge az a 00B40F00 lenne.De itt csak egyetlen mikrókód van ehhez, az is 2024 eleji a dátum alapján.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Bios mehet vissza, csak az agesa-t nem bantja, elvileg. Kollega kiprobalta, emlekeim szerint nem tette vissza.
-
omfgk
veterán
válasz
Arra reagáltam hogy flashback az agesa-t nem downgradeli. (?)
Azt írták neked ,hogy csak az agesa-t nem lehet cserélni, külön.
-
válasz
Cirka 2023 januárja óta követem az AM5 eseményeket szorosabban, de én eddig ilyesmivel nem találkoztam.
Az AMD oldaláról se tudod az AGESA kódot letölteni (legalábbis én nem találkoztam vele), azt csak a gyártók kapják meg.
Olyat sem láttam, hogy az AMD ilyesmire szólítana fel. Amikor 2023-ban jött a VSoC probléma, akkor is az volt az AMD javaslata, hogy mindenki rakja fel a legújabb alaplapi BIOS-t....
Sőt, egész pontosan azt írták, hogy:We expect all of our ODM partners to release new BIOS for their AM5 boards over the next few days. We recommend all users to check their motherboard manufacturers website and update their BIOS to ensure their system has the most up to date software for their processor.
Ez ugye az az eset volt, amikor az AGESA kódban maximálták 1.3V-ra a VSoC feszültséget.
"Tanulni szeretnék ilyesmiket mert Intelen nagy segítség volt."
Ez nem Intel!!!!!Szerk.: Elnézést kérek a kifakadásért, de ettől a falnak tudok menni, mert ezt hallgatom / olvasom évek óta, hogy Intelen így volt, Intelen úgy volt.
Értem a miértet, csak hát...
Ezzel együtt ha sikerül valamire jutnod, mindenképpen oszd meg, kíváncsi lennék / leszek rá. -
omfgk
veterán
válasz
mármint kijön egy bugos agesa akkor kuka a proci amíg nem frissítik?
Bármikor vissza lehet menni egy korábbi verzióra.
Egyedül akkor probléma egy bugos agesa, ha friss a proci és az az első bios ami már hivatalosan támogatja. -
válasz
MasterDeeJay #6512 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, my bad.
Tisztában vagyok vele, hogy a BIOS fájlok valójában program/FW csomagok, de olyannal még nem találkoztam AM5 esetén, hogy valaki tudjon külön csak AGESA-t cserélni.
Eleve azért "égetik" direktben a BIOS-okba tudomásom szerint, mert rengeteg változó az adott UEFI felülethez kapcsolódik.hackeeeee:
Épp nézem, hogy nem javasolt CMO-t használn
Nem CMO-t nem javasolt használni, hanem a korábbi BIOS verzió CMO-ját nem javasolt használni.
Minden komolyabb BIOS update-nél ezt írják, mivel a korábban elmented User Profile beállítások lehet nem kompatibilisek az új AGESA / UEFI lehetőségekkel, és ez problémához vezet(het).
Az esetek jó részében persze nincs probléma, ha visszatöltöd a régi CMO-t, de nyilván Ők is szeretnének bebiztosítani magukat minden eshetőségre. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6512 üzenetére
Igen, pl. az rgb vezérlőjét is így szokták frissíteni..
Agesa-t manuálisan nem tudod elvileg.. Korábban keresgéltünk ezügyben, hogy lehet.-e downgrade-elni, de pl azt már nem lehet.. volt aki azt írta, hogy a flashback visszateszi az agesa-t is, de nem..
Épp nézem, hogy nem javasolt CMO-t használni.. akkor most tuti nem piszkálom, nincs kedvem manuálisan állítgatni.
Főként kétszer, majd ha stabil lesz akkor megcsinálom.
ps: a kínai lapokhoz is bios upgrade van már, pl. maxsun.
-
válasz
MasterDeeJay #6507 üzenetére
Én eddig arról tudtam, hogy csak BIOS-t tudsz cserélni, amiben benne van az AGESA.
Ha lehet külön frissíteni az AGESA-t, akkor mesélj, hogy kell, mert ez nekem új....omfgk:
Két út van.
De ha a másodikat elbassza az ember, akkor már csak egy marad, ismét a második.
Nem értek egyet, ha UEFI alatt frissítesz, akkor annak a frissítését befolyásolják az UEFI beállítások. Hajdan erre volt az a mondás, hogy ha BIOS-t frissítesz, akkor mindig először állíts vissza mindent gyári beállításra, hogy ne fagyhasson bele, stb.
Ha Flashback-al frissítesz, ott nincs semmi függő dolog, hiszen akár CPU és RAM nélkül is meg lehet csinálni... -
válasz
MasterDeeJay #6500 üzenetére
Az összefoglalóban ez is ott van feketén-fehéren, a legegyszerűbb a BIOS Flashback használata (a beállításaidat írd fel, ugyanis nagy általánosságban mindent állíthatsz be előről!):
BIOS frissítés / BIOS Flashback
Csak röviden: a legtöbb AM5 alaplapon van egy dedikált hátsó USB csatlakozó (általában BIOS) felirattal) és egy BIOS flashback gomb. Ezzel lehetséges CPU és RAM nélkül is akár az alaplap BIOS frissítése. A működéshez csak tápellátáshoz van szükség (ne legyen bekapcsolva a gép!), majd a következő lépéseket tegyünk meg:
1.: Egy FAT32-re formázott USB pendrive-ra a BIOS felmásoljuk (gyártótól függően lehet, hogy át kell nevezni!)
2.: Azt az adott USB portba dugjuk be a pendrive-ot
3.: Nyomjuk meg a BIOS flashback gombot
4.: A visszajelző LED-ek alapján látható a működés, nagyjából 3-5 perc alatt végez
-
tlac
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6440 üzenetére
azt akartam én is írni, mint Pug, hogy itt inkább a procik döglenek meg, a lap meg túléli
Bios frissítés és fix Soc fesz (meg lehetőleg semmit ne hagyjunk auto-n), szerintem már ennyi megoldja a dolgot. Ha meg nem akkor garancia úgyis van és egy éven belül kiderül mi is áll a háttérben.
nehéz eset, mert lehet akiknek eddig nem halt meg, attól még közben degradálódhatott a proci és éveket vesztett az élettartamából
na és ezt nem igazán fogjuk megtudniAlapvetően kell megváltoznia minden gyártónak a bios terén hogy NE az Auto legyen az alapbeállítás hanem a proci default értékei. Aztán ha valaki babrál akkor legyen auto de írja ki a nyomorult hogy a defaulthoz képest mennyit emel.
nekem sem tetszik a mai irányzat
hasonló a helyzet a ramoknál is, megveszik az emberek az akármilyen szupergyors modulokat és szeretnék, hogy akkor azon az órajelen járjon és közben nem is esik le nekik, hogy ezzel tuningolják a memóriavezérlőtés ez az igény van kiszolgálva, ami amúgy lehet mesterséges is
aki meg nem akar tuningolni, alig fog olyat ramot találni, ami tudja az 5600-as profilt expo és mindenféle manuális állítgatás nélkül -
válasz
MasterDeeJay #6440 üzenetére
Csak ugye nem a lap RMA aranyt erdemes nezni, hanem azt kene latni, hogy adott laptipusra lebontva elhalalozott 9800X3D aranyt
-
Zsohi
őstag
válasz
MasterDeeJay #6341 üzenetére
...es ha driver-bol lekorlatozod 60fps-re? Akkor pont annyira fog csak izzani amennyire kell.
-
válasz
MasterDeeJay #6315 üzenetére
-
válasz
MasterDeeJay #6310 üzenetére
Hogyne lehetne állítani, mindennél jobban lehet állítani rajta mindent is!
MorePowerTool a te embered.
itt meg egy kis leírás mi hogy merre, ha nem ismernéd!
-
válasz
MasterDeeJay #6303 üzenetére
Az auto nekem a halálom. Azaz nekem auto azt jelenti hogy ahogy növelek más dolgokat úgy növeli az auto-n lévő feszeket is. Legtöbbször hülyeségeket beállítva.
Az eredeti kérdésed így hangzott:
Mire érdemes rakni amit biztosan tud?
.
Na most erre ez az értelmes válasz.
Nálam a VSoC 1.05V-on van DDR5-6000 tCL28 beállítással, és stabil és jó és hurrá.
Ajánlottam mindenkinek, hogy menjen lejjebb az 1.25 - 1.20 - 1.15 -.... lépésekkel, és nem egy, nem két helyről jött vissza, hogy bizony kell az 1.20 - 1.22V VSoC feszültség már a DDR5-6000-hez is.Ez egy példa és itt a lényeg, hogy olyan kérdés, hogy "biztosan tud" nincs ma már.
Ki kell tesztelni.Feszeknél is amennyire lehet levinni mindent elvet vallom, és persze ez is adhat plusz teljesítményt TDP/temp limites helyzetben
Ha kiméred azt fogod találni, hogy kapsz 1, talán 2, nagyon-nagyon esetleg 3% extra teljesítményt, cserébe rááldozol sok-sok órát, és potenciálisan még a rendszered stabilitását is kockáztatod.
Nincs az az értékrend, ahol ez valóban megéri.
Ez a saját lelked (lelkünk) megnyugtatása, hogy na, még találtál egy pici kiaknázható tartalékot, milyen ügyes vagy, hurrá.Én is ebbe estem bele, ipari mennyiségű időt áldozva a rendszeremre, abban a hitben, hogy na, tényleg a határig elhúztam, kiaknáztam mindent, amit ki lehet - és aminek a vége az lett, hogy ja, ebben a játékban ez a beállítás miatt instabil a rendszerem, abban a játékban azon beállítás miatt.
Tényleg marhára megéri... -
válasz
MasterDeeJay #6298 üzenetére
Mire érdemes rakni amit biztosan tud?
Auto...
Nincs ilyen, hogy "biztosan tud", nálam 1V-ra van állítva, de ettől még nem biztos, hogy másnál az nem okozna problémát...
Illetve még a VDDG feszekből van kettő ami auto-n van, ezeket mire rakjam?
Ez a CCD és IOD közötti interfész feszültsége.
Az FCLK-hoz van köze, elvben magasabb FCLK-t lehet elérni alacsonyabb VDDG-vel.
Láttam olyan screenshotot, hogy 0.85V-ig levitték, de általában inkább 0.95 - 0.985V között szoktam látni. Van, aki szinkronban viszi őket, van, ahol az IOD felé kicsivel (~2-4 század Volt) többet ad. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6298 üzenetére
Nekem is 1,049 volt eddig, az uj biossal pedig ennyi;
h
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6126 üzenetére
Akkor az ugy oke, elvileg
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6112 üzenetére
Ha jó a terhelt/idle (amiről most ment itt a csevej nem rég) akkor nem kell.
-
válasz
MasterDeeJay #5872 üzenetére
...még az audionál...
-
pilu85
őstag
válasz
MasterDeeJay #5872 üzenetére
Jah értem. Hát én nemigen tuningolok. Am5 platformon amúgy sem sok potenciál van a tuningra. A lapom típusa MPG B650 CARBON WIFI. Elég drága is volt.
-
FingR86
őstag
válasz
MasterDeeJay #5826 üzenetére
hát nekem a corsair a 6000-hez gyárilag is 1.45-ot lőtt be expo profilból. Szóval ha annyival menne a 6k, sztem az is bőven jó lenne ennyi pénzért. Csak a hőmérséklet amit említettél a másik kit-nel ha itt is elég magas, akkor necces csak a magas feszko.
-
FingR86
őstag
válasz
MasterDeeJay #5823 üzenetére
mennyi feszt adtál neki a 6k-hoz ?
-
FingR86
őstag
válasz
MasterDeeJay #5816 üzenetére
nekem is ma érkezik
várom az eredményeket -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5745 üzenetére
A gskill is nekem simán ment 55 foknál 65535-tel. Most már hűvösebb persze.
-
Sefi84
senior tag
válasz
MasterDeeJay #5742 üzenetére
Mi nem gagyi kínai?
Ezeknek a 60 fok meg se kottyan, így mehet nyugodtan feljebb, ez nem DDR4. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5739 üzenetére
Pedig mehet.. 1.55, ha nagyon kell 1.6v mehet..
6600hoz nekem is 1.55v kell.. semmivel nem melegebb a ram mint 1.42v-n..mert. 6400 cl30 ugy megy..
de 1.45 az lofutty
-
válasz
MasterDeeJay #5739 üzenetére
1,60v ig simàn mehet sőtt ha nem melegednek 1,65 ig is!
Előbb döglik meg a cpu.ba a RAM vezérlő mint a ram.
-
válasz
MasterDeeJay #5737 üzenetére
1.35 az kevés lesz CL28.hoz, adjàl neki bátran 1,45.öt
-
válasz
MasterDeeJay #5729 üzenetére
Ez a szilícium lottótól függ.
Én VSoC 1.06V-on használom az enyémet, és betonstabil.
De volt olyan kolléga, akinek a DDR5-6000-hez is kellett az 1.2V SoC feszültség... -
válasz
MasterDeeJay #5729 üzenetére
6200MHz CL28.at nem próbáltad, vagy 6400 CL30.at?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5704 üzenetére
Jahogyjah, sry felre ertettem
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5699 üzenetére
Én 132w alatt azért vettem észre lassulást 7900XT mellett. Talán még 120w-n jó volt.
Mert alacsonyabb PPT mellett hiába volt rajta a +200mhz, nem megy el odáig már kevesebb szálas terhelés mellett sem.
-
válasz
MasterDeeJay #5682 üzenetére
Nem túl sok 9800X3D tulaj van itt a fórumban, pár tucatnyira tenném, akik benéztek ide. Értelemszerűen még kevesebb azokból Asrock alaplappal rendelkezik.
Említettem is, én 1% körül-alá lövöm be az Asrock kontra 9800X3D hibákat. Nehogy az jöjjön le, hogy én most uszítanám az Asrock ellen a fórumot
-
válasz
MasterDeeJay #5679 üzenetére
Nah de ez az, hogy az ilyen esetek, mint a 4090 csatlakozók, a 7800X3D vs. Asus alaplapok, vagy most a 9800X3D vs. Asrock az mind-mind reddit gyűjtés.
Az a fókuszpontja/fórumja/tere ezeknek. Az összes ügy a redditen lett és lesz is a jövőben összegyűjtve, és nem a mindfactoryn, például
-
válasz
MasterDeeJay #5677 üzenetére
Értelek, de nincs se Gigabyte, se MSI alaplapok alóli 9800X3D procihalálozásokról érdemi beszámoló az enthusiast szegmensben, és gondolom az Asus alaplapok a legnépszerűbbek, de azok is as Asrockhoz képest egy kisebb szelet.
-
Årpi
őstag
válasz
MasterDeeJay #5636 üzenetére
Nem lenne rossz tudni az eladott darabszámokat sem mellé, hogy összevethesse az ember a Reddites adatokkal, százalékkal.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #5636 üzenetére
Ebben gondolom a sima elállás is benne van.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5540 üzenetére
Ha nincs pbo akkor az csak sima boost, azert nem mukodik a limit sem.
-
válasz
MasterDeeJay #5532 üzenetére
Alapból a CPU és memória tuning részen van egy AMD féle verzió és van egy alaplap gyártója által adott verzió.
Amennyire tudom, az AMD féle verzió nagyjából egységes minden alaplapon, de az alaplap gyártók szépen eldugják az alaplap többi beállítása közé (ASUS esetén pl. az "Advanced" fülön, legalul van), és előre rakják a saját maguk által összerakott témát (ASUS esetén ez az "AI Tweaker").
A probléma az, hogy az AMD féle amúgy mindent is enged állítani, de még annyi támpontot se ad, mint az alaplap féle (legalábbis ahol eddig láttam). -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5534 üzenetére
Mert valszeg tobb az amper.. azert melegebb.. de nem ertem.. a bios nem szamolna a soc fogyasztasaval? Az cirka 15-20w.. es stimmel is.. erdekes :/
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5534 üzenetére
Elegge meg fogja fogni, 21-22k korul fog menni r23ban. Nm!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5530 üzenetére
ez a stock:
105w:
Asszem 142/110/160 de ebben nem vagyok biztos, nekem irja a lap. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5530 üzenetére
Igen valszeg azert mert ez papiron 120w-s proci, nem 65w.a 9600x es 9700x 65w ecoval 88w-t fogyaszt, mert akkor 88w a ppt.
vagy az asrock maskepp szamol, es a tdp-ben nincs benne a soc fogyasztasa, de ezt kizartnak tartom. De ugy stimmel a matek..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5528 üzenetére
Elvileg nem. A 105ctdp az 142w ppt, vagyis annak kellene lennie, mint ahogy a 65w ctdp az 88w tdp.
142w:
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5522 üzenetére
Pbo/Manual, 162/120/180, ha sok a 162w akkor azt veheted visszabb, amper maradhat.
En 142w-n hasznalom.
Ppt: 162
tdc: 120
edc: 180Ezeket az ertekeket guglizva neztem ryzen master kepekrol
nekem sincs 120w profil, ami asszem 142/110/160 asszem.
itt kell: (ez asus) de a menu miatt
-
válasz
MasterDeeJay #5524 üzenetére
65W TDP = 88W PPT
105W TDP = 145W PPTHa pl. a 105W TDP-nél nem megy 145W PPT-ig, akkor ott meg valami beállított temp limit megfogja a procit?
Kérdés, hogy beállítottál-e valahol mondjuk egy 85 fok hőlimitet is?
-
válasz
MasterDeeJay #5522 üzenetére
Ne keverd a Ryzen Mastert a biossal, csak fejvakarás és teljes káosz lesz a vége. Ha lehet szedd le azt a hülyeséget és csak biosban matass, és ott is mondjuk csak mondjuk a PBO advanced környékén.
A 65W TDP az 88W PPT kéne legyen, cinebench alatt 88W környékén meg kéne álljon a proci.
-
válasz
MasterDeeJay #5502 üzenetére
[Van dedikált topicja] , benne szép összefoglaló táblázat.
Innen kezdve azt döntsd el, mi a fontos Neked.
Privát vélemény, de először azt döntsd el, hogy mi a fontos Neked.
Ár? Csend? Teljesítmény?Először is ha megnézed az eredményeket, igazából tök felesleges 130-140W-ig elkergetni, mert a CB23 pontszámon kívül semmi értelme. Amennyire én látom, cirka 100-110W környékén lehet a sweet spot, ahol a görbe már annyira laposodik, hogy túl sok teljesítményt nem kapsz pluszba a fogyasztásnövekedéshez képest.
Annyit meg a jobb egytornyos hűtők is lehűtenek amúgy kényelmesen...
Ha csendet szeretnél, akkor egyszerűen a max. fordulatszámot határozd meg úgy, hogy még ne zavarjon és állítsd fixre ezen a fordulatszámon (nem fog fel-le pörögni). Utána a hőfokot határozd meg, hogy mennyi elfogadható számodra. Ha elegended 95°C-ig, akkor annyi. Ha csak max. 85°C-ot szeretnél látni, akkor a Thermal Limit-et lődd be ennyire.Készen vagy, csendes és az adott feltételrendszerben maximálisan kihasznált rendszered lesz...
-
parandroid
félisten
válasz
Én maximálisan elégedett vagyok a dark rock elite-tel. Nem tudom, arrafelé mennyit kérnek érte, felénk 90-100 eur között van.
p
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Azt mondom h attol fugg meddig engeded el. 120-130w sima, de felette szerintem necces..
-
csaba951
veterán
válasz
Ha pénz nem számít, akkor Noctua D15 G2. Ez most a legjobb lég.
Ennek a teljesítménynek a 97%-98% megkapod a Thermalright Phantom Spirit 120 SE-vel (vagy SE nélkül) töredék áron. Mindkettőnél biztosítani kell a megfelelő be- kifújást a házba/házból. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5470 üzenetére
Akkor is függött a ramtól is, és az imc-től is.. ez most is így van féligmeddig, de eléggé függ a memóriától is.. a 32-es kitekkel eleve lentebb lehet menni mint a 48-asokkal pl.. vagyis eddig ez a tapasztalat, bár pl. m die-ban kisebb a szórás, de a 32GB-s kitet le tudtam vinni 500 alá emlékeim szerint, ezt nem tudom.
De a régeibbi időkben kevésbé volt fontos a chip, mint most..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5465 üzenetére
Ez szerint elvileg nekem 512-nek kéne menni, de ez értelmes feszen nem megy.. 1.42V-n megy az 528...egyel lentebb azonnal nem indul.. persze 1,5v körül lehet menne, de azt nem próbáltam.. de amúgy a 6600 sem megy, 528-cal.. 608 kell, bár talán egy lépcsővel lentebb megy.
Ergo ha ez alap időzítésekre érvényes oké, de belőtt subokkal ezek nem mennek..
-
válasz
MasterDeeJay #5465 üzenetére
AMD nél csak trfc1 van . trfc2 +trfcsb lehet akármennyi tetszés szerint , 1 vagy 666 is ,nem használja ezeket .
-
Sefi84
senior tag
válasz
MasterDeeJay #5408 üzenetére
Ezek még sokat hoznának és simán menne 1.35 V-al is
tRFC 500-ra
tREFI 65535-re -
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5409 üzenetére
Bár most nézem, hogy én egy régebbi változatát használtam a proginak. Megnézem már ezzel is.
-
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5414 üzenetére
TM5 anta777 Extreme vagy Absolute konfiggal még gyilkosabb.
-
válasz
ahogy mondod!
nagyon kevés(1kezemen meg lehet számolni) olyan RAM van amin a gyári borda ér is valamit, az összes többinél meg egy frankó hőpáncél, ha leszeded azokat a vacak alu lemezeket 10.fokkal hidegebb lesz!
-
Sanyi19
őstag
válasz
Nálam ami sokat dobott egyből az tREFI és tRFC értéke. Nem tudom 4 modulnál mennyire fog menni, de szerintem egy 512-es tRFC és egy 49151 tREFI próbálható.
-
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5409 üzenetére
Az én ramom ugyanezzel a chippel van szerelve ugye, bár Patriot Viper.
Nekem párban a legkeményebb stressz tesztek alatt olyan 55 fokig megy, a jelenlegi beállításon. [link]Játék alatt kevesebb. Nálad a 4 db azért tudja fűteni egymást.
Nálam ennyire képes jelenleg:
-
válasz
MasterDeeJay #5408 üzenetére
Viszem lejjebb a feszt amennyire lehet. 1.35v már egy fokkal barátibb.
Aztán megint másfél óra teszt. Hőmérséklet magas, a két szélső 61 fok a belsők pedig 64 fokosak. Nem vagyok vele megelégedve, ugyan ennyi feszen ddr4-es ramok 50 fölé nem mentek borda nélkül. Lehet kínaiak kisprórolták a hőátadó padot vagy mi kell erre. Nincs aktív hűtése AIO miatt levegője sem az tény. Játékok alatt nyilván nem lesz ennyi de nyáron kénytelen leszek egy házventit berakni. -
válasz
MasterDeeJay #5404 üzenetére
Nem próbálkoznék 6400/6200 órajelekkel, ha egy stabil 6000-t vagy képes kihozni alacsony időzítésekkel (CL32) a 4 stickre, akkor már lehet örülni
-
Sanyi19
őstag
válasz
MasterDeeJay #5295 üzenetére
Az én Patriot Viperem is ugyanezzel a chippel van szerelve. Nekem ennyi sikerült vele:
A VSOC feszültség még kísérletezés alatt áll. Ma emeltem 1,2-ről 1,21-re, mert a Delta Force kidobott, pedig tegnap 1,5 óra Y-Cruncher, fél óra Prime 95 Large FFT és két óra BF 2042 nem volt anomália . Utána nyomtam rögtön egy TestMem kört és 3. ciklusnál bedobott egy hibát. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5331 üzenetére
Semmi.
-
válasz
MasterDeeJay #5295 üzenetére
na az nem rossz akkor(valószínűleg Hynix A-Die lesz ez), ha Micron chipes lenne az itt nem nyerő!
a VDDP feszedet vedd le 1,0.V ra sok és felesleges az a 1,15V
-
válasz
MasterDeeJay #5293 üzenetére
Thaiphoon Burner és CPU-Z
De nem mindegyik ram mondja meg magáról hogy konkrétan milyen Die pontosan!
-
válasz
MasterDeeJay #5291 üzenetére
NE használt ebay árakat nézd, meg ne olyat ami nem normál otthoni használatra van tervezve(HEDT), mivel sem az X99 sem a x299 nem otthoni felhasználásra volt, így azoknak a használt ára már a béka segge alatt volt meghát ugye te egy 5.éves használt cuccot vettél, mert 5.éves áram zabáló kazán vackok már a kutyának se kellettek, így csak nyomott áron lehet(ett) eladni őket mert senkinek nem kellettek!
tehát ez az össze hasonlítás itt semmiképp nem releváns, főleg te egy 5.éves használt cucc árát nézed egy vadi új bolti árhoz képest.
AM5.nél 100.e ig csak alsó kategóriát kapsz, 130.környékén indulnak a közép kategóriák, és 200.felett a felsők.
Szóval 65.ért ne legyenek nagy elvárásaid.B650 TUF.ra vissza térve, pontosan ugyan úgy 60.Amper és 16.fázis, nemtudom honnét jött hogy gyengébb a VRM mint az ASRock-on
az a VRM elbír vidáman egy 300W.os CPU-t is, nem hogy a ~100W.os 9800X3D-t
De gondolom itt is az X-es korszak van a fejedben hogy 400W os kazán CPU-kat kell etetnie a VRM-nekDe te tudod............. mondjuk hiába mondtuk hogy RAM.ból se vegyél ilyen nevesincs kínait, ott sem hallgattál ránk
-
válasz
MasterDeeJay #5283 üzenetére
65.e ért mit vártál?
Amúgy ez nem alsóközép, hanem legalsó kategória.
Alsó-közép valahol itt kezdődik
Gyorsan küld vissza ezt a cpu pörkölőt, és picivel többér vegyél ilyen NORMÁLIS(abb) LAPOT
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5286 üzenetére
Az enyém 24. 50. heti volt.. ez kcisit újabb.. 25 3. heti. egész friss.
-
ScomComputer
veterán
válasz
MasterDeeJay #5283 üzenetére
A proci batch számát, mond már meg légy szíves, a képet hiába nagyítottam nem látható...
Hasonlót keress..."CF 2443 PGY"....
Köszönöm ! -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #5197 üzenetére
Sztem nincs ezzel semmi gond ha van.. pl. a gomb egy rohadt jó megoldás..
-
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #5146 üzenetére
Itt is gyorsabb a dual rank(azonos órajelen). Ezért kell venni 96GB-ot. Az biztos elég lesz.
-
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #5143 üzenetére
De lassabb lesz a 4db single rank. 4db single rank=dual rank.
-
FingR86
őstag
válasz
MasterDeeJay #5143 üzenetére
én is gyakran vásárolok ebből a markabol ddr3-ddr4-et de az az alsó ár elég bitang
-
viperabácsi
addikt
válasz
MasterDeeJay #5141 üzenetére
Ez mi ?? Ezt hol ajánlották ?
Ebből minek még egy szett ? -
válasz
MasterDeeJay #4853 üzenetére
Nem minden a VRM, kell még hozzá sok más is hogy jó legyen egy lap!
volt sok ASRock lapom, jelenleg is van egy TAICHI OCF Z890
hiába a 25.fázisú 110Amperes SPS
egy ASUS STRIX Z890-E.t váltott az OCF(kb árban is azonosak ~250.e tehát nem alsó kategória az ASRock nál asusnál csak közép kategória az említett STRIX-E), de a STRIX-hez képest ez olyan mindha egy M7.es BMW-t hasonlítanák egy SUZUKI SWIFT-hez, egy semmit sem érő játék lap ahoz képest az OCF, az OCF alig nehezebb mint 1.kiló a STRIX meg 2.kiló felett volt pedig VRM terén kb 1:1.be ugyan az a 2lap, az ASUS on olyan hűtés volt hogy 2.db OCF-en nincs annyi hűtőborda meg hőcső!
Ha vissza keresel itt, énis ASRock-ot akartam venni NOVA-t, de a tömeges égések végett inkább lemondtam róla!
pedig a NOVA egy baromi jó lap lenne,
volt Z790.NOVA-m is, nagyon szerettem és baromi jó lap volt
De ahogy mondtam mindenhol meglátszik rajtuk a spórolás, hiába jók papír szerint a paraméterek, BIOS-ban is nagyon le vannak maradva egy ASUS/MSI hez nézve!
-
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #4853 üzenetére
Ez mind szép és jó csak vannak sokkal fontosabb dolgok is mint a VRM, pl a bios. Asrock-nál sokszor hónapokkal később készülnek el a biosok mint a többi gyártónál, pedig egyszerűbb bios-uk van mégse olyan jó.
-
válasz
MasterDeeJay #4830 üzenetére
Az az érdekes még, hogy a listában a legtöbb elhasalt lap/cpu kombó 1-2-3 hétig bírta, csak 1-2 van ami 1 hónap vagy több után halt meg. Hogy ez miért van, az rejtély (talán rossz foglalat batch? úgy tűnik, hogy vagy hamar meghal, vagy nem hal meg), de nálam november 10 óta stabil minden, Nova + 9800X3D, napi 16-24 órában, gyakorlatilag kivétel nélkül minden nap (most pl. úgy adódott, hogy éjszaka is végig ment a gép).
Még a BIOS-t sem frissítettem, 3.10 van fent, annyira stabil minden, hogy nem látom értelmét, hacsak nem jelentik be, hogy hoppá, BIOS gond volt, frissítse mindenki azonnal...
Plusz a tény, hogy más gyártónál is történtek halálozások, azt sugallja, hogy nem ASRock specifikus a probléma, de valamiért itt jön elő gyakrabban. ASUS a másik, akinél viszonylag gyakori, egy másik gyűjtés szerint 60% ASRock, 25% ASUS... -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #4834 üzenetére
Hát nem tudom.. itt sztem egységesen szállít a foxconn.
Emlékeim szerint hivatalos kommunikáció továbbra sincs erről, csak annyi h javasolták h frissítsen mindenki bios-t, és ennyi.
Én azt gondolom hogy valami félrement az egyik agase-nal, és az okozta az anomáliát.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ha több lenne más gyártóéból a sz@r, szerintem ugyan úgy össze lenne már gyűjtve az is..
Lehet, hogy volt más gyártó által is, csak kanyarban sem ennyi, mint Asrock-ból..
Ha a foglalat lenne, akkor ugyan úgy mindenhonnan jönne tömegével..ha néznénk egy számot, teljes eladott AM5 foglalatos lapok számából, és h mennyi a hibás, sztem elenyésző..
Emel, de limitek közé van szorítva, a fogyasztás, és a fesz is, ami gyárilag megadott, hacsak nem módosítja, emeli a felhasználó.. Ergo ugyan úgy visszakanyarodunk a "UserError" oldalára.
Illetve ismételni tudom magam, amit egy biosfrissítés megold (elvileg) ott valszeg gyártói anomália van.. nincs mit ezen szépíteni. -
omfgk
veterán
válasz
Vagy az Asrock reddit-en gyűjtik, mert miért gyűjtenék őket a Gigabyte reddit-en?
Amikor felkerül hardware, pcmr alá, akkor ezek vannak továbblinkelve az asrock reddit felé. De már elég példát láttak az ott aktív userek ahhoz ,hogy csipőből tudják linkelni a megfelelő thread-et.
Annak kell örülni ,hogy még nem a hardware reddit alatt gyűlnek ezek. Na az jelzi majd ,hogy tömegével döglenek.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4824 üzenetére
az ára miatt kedveltebb
Total found now potentially 72 dead 9800X3Ds, 56 on ASRock boards, 13 ASUS, 1 Gigabyte, 2 MSI. Also 8 other 9000 series CPU, all 8 on ASRock boards.
Jah, 3-szor annyi AM5 lapot ad el az Asrock, mint a többi 3 gyártó együttvéve.
Ezt egyébként már páran bedobták és azóta is várok egyetlen listát, ahol első az Asrock eladásban.
Félreértés ne essék, nem tragédia. Asus is túlélte. Aki akkor eleve fixálta a SOC feszt, annak nem lőtte túl az EXPO auto beállítás. Akkor is kb ilyen arányok voltak. Nagyrészt Asus lapokban, de voltak a többi gyártótól is példák.
Pár proci (főleg 7800X3D) kipurcant de jöttek a friss bios-ok és nem dőlt össze a világ.
Szóval most is friss bios és feszeket szépen nem a lapra bízni.De továbbra is szívesen látunk egy listát, ahol legalább morzsái látszanak ennek a mítoszokban is elmesélt Asrock eladásoknak.
Mert az Asus-nak legalább tényleg nagy eladásai vannak. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #4824 üzenetére
A pbo alapbol nem feszel szet semmit mert nem tud. A fesz is (vid) egy meghatarozott ertek ami annal tobb alapbol nem lehet, csak ha a felhasznalo nem ad neki tobbet, akar plusz co vagy plusz offset, vagy barmi massal.
Nyilvan terhelestol fugg a fesz de egy szintnel akor sem megy tovabb, hacsak a user nem engedi.
Ha a bios valoban megoldja akkor a gyartonal volt valami gebasz..amit nem fogunk tudni soha sem h mi lehetett..
Mas gyartonal nem volt akkora meghibasodas..
-
válasz
MasterDeeJay #4817 üzenetére
csak nehogy füstbe ment terv legyen!
ezek szerint nem olvastad a TÖMEGES ASRock lapok-ról szóló történetet! Sorban füstölnek el bennük a 9800X3D-k
-
Floyd80
addikt
válasz
MasterDeeJay #4815 üzenetére
Remek ötlet!
Hogy On is legyen, nekem is ugyanez a VGA van és hamarosan itt is valamelyik AM5 fogja kihajtani vagy 9800X3D vag 9900X3D, de kicsit elvesztem az alaplapi kínálatban (főleg a SATA M2. elosztásokban), egyelőre a Gigabyte 850 vagy 870 Aorus Ice tűnik befutónak.
-
Floyd80
addikt
válasz
MasterDeeJay #4813 üzenetére
Nem sokan használják alátétnek a 7900XT-t.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #4811 üzenetére
Mondjuk 60 fps-re a 9800X3D is overkill.
-
joysefke
veterán
válasz
MasterDeeJay #4508 üzenetére
6400/CL22
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest