- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
steewcv65
őstag
Én ennyiért vettem egy 7600x3d-t amit már csak játékra használok és sokkal jobban teljesít, mint a széthúzott 9700x processzorom és sokkal hűvösebb és jobban is kezeli a ramokat.Azonos beállítások mellett alacsonyabb latency stb stb stb.
Ez nálam igaz amivel én játszom, amikor játszok.Biztos vagyok benne, hogy nem mindenre igaz, de én csak pár játékkal játszom és az mind jobban szalad.Ez az alapom volt, ezt a 9700x 7x felett hozta és gyengébb read write és copy értéken.
Azóta már 58-59 latencyben mászkál a masina és teljesen stabil 2.5 hónapja. -
Hát azért csak +12%, meg csak hűvösebb, meg csak újabb.
https://www.cpubenchmark.net/compare/6205vs5169/AMD-Ryzen-7-9700X-vs-AMD-Ryzen-7-7700
Én megvettem az 5600x-et a kiadás után kb. egy évvel, 2021 decemberében. Na az volt drága! De mindegy is, aki számítástechnikai dolgokat vásárol és nem termel vele pénzt, akkor számíthat rá, hogy pár éven belül megrohad benne a pénze. Ez ilyen hobbi.
-
csaba951
veterán
>Az a híres Nova se olyan jó deal már. 160 ezerért bekaphatják.
OK, légy szíves sorold fel a konkrét alaplapokat amik max 5%-al drágábbak a Novánál, és legalább ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja.
Más. Itt a fórumban, összesen 2 db Asrock problémás esett került elő, ebből 1 db esetben halt meg a cpu. Na, ekkora probléma Asrock AM5 alaplapokba 9XXX cpu-kat tenni!
-
omfgk
veterán
De ismét hangsúlyoznám ,hogy nincs tragédia. Friss bios, aztán hajrá.
Csak ne akarjuk tizedjére előadni azt ,hogy azért nem gond az egész, mert Asrock-ból 20 milliót adtak el.
Erre voltak már próbálkozások a topikban.
Azóta is várok egyetlen listát, ahol az Asrock elől van eladásokban.Nekem csak az a gondom az Asrock-al, hogy igazából nagyítóval kell keresni az árelőnyüket. Az a híres Nova se olyan jó deal már. 160 ezerért bekaphatják. Ha meg paritás van, akkor bocsi, de nem Asrock lesz a választott.
-
Ez a beállítástól is függ. Ha nincs belőve PPT limit, akkor egy jobb hűtővel csak annyit ér el, hogy még magasabb fogyasztásig lehet elkergetni, ami itt már csak minimális valódi teljesítmény pluszt jelent.
Én inkább azt mondanám, hogy vagy hagyja így, vagy ha zavarja a hőfok, akkor állítson be egy PPT vagy Thermal limitet és kész.
Persze ha szeretne hűtőt cserélni, az már más kérdés mire érdemes váltani (én se BQ-t vennék...)...
-
-
Az a baj, hogy itt adott feltétlelrendszerben lehet gondolkodni.
Mik az igények, preferenciák...De especiel például ahogy nézem, a legolcsóbb X870 deszka az AsRock X870 Pro RS, például. Ilyen árkategóriában 10-20e Ft azonos képességekkel nem lesz, de pár ezer Ft van.
De igen, ezzel együtt ha valaki ilyen 85-90e Ft-ben gondolkodna, nekem se ez a deszka jutna eszembe először... -
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Jah mert közel ugyan ennyiért egy 6+2+2 fázisu giga tökéletes választás lesz. A TUF-hoz képest.
Na nemár.. Ez is röhej.. De persze valakinek biztos jó.
A különbség kettőnk között annyi, hogy én tudom, hogy ez nem jó, de a B850i-vel is röhögve maxra tudom hajtani a CPU-t, és a ramot is.. ÉS azt is tudom, hogy az Asrock olcsóbb lett volna, de a Giga nem.. a hiszti miatt nem vettem asrock-ot.
És, annyiért amennyiért vettem, nem kaptam volna jobbat, Matx-ban sem.
Én nem azt mondom, h az Asus-t kell szeretni, és nem is érdekel ki mit vesz, csak ez..
Na mindegy.
Részemről ennyi..
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekem ez volt 650-ben, semmi gondom nem volt vele, főként nem annyiért amennyibe került.. Pl én hamarabb venném meg a 850M plus-t, mint a Gigát olcsóbban, vagy jelenleg az Asrock-ot. De sztem ezt a témát ne feszegessük tovább.
Kinek mi kell..
De pl. a BT miatt nekem is a Wifi verziója lenne megfelelő.
A B650M plus Wifi egy rohadt jó lap volt, sztem.
-
Továbbra is tévedésben vagy, nekem pont az ilyen videók miatt lett ASUS-om, mert ezeket linkelte a fél PH!, hogy ASUS-t ne, mert leég benne a procid.
Utánaolvastam, kiderült, hogy rohadt nagy félremagyarázás az egész. De helyre már nem tették a tévedést a Youtuberek sem.
Mondom akkor már kipróbálom, legyen első kézből tapasztalatom. Nem bántam meg. De ha AsRock-ot vettem volna, ahogy eredetileg terveztem, valószínűleg akkor se.
Szóval nekem pont tök mindegy lett volna, hogy AsRock, Giga, MSI vagy ASUS deszkát veszek. Itt arról van szó, hogy megy a botránykeltés, ami aztán egy egész iparágra kihat. Ezzel együtt Téged sem az zavar, hogy itt indokolatlanul szálltak bele egy gyártóba a GN-esek, hanem onnan közelíted meg, hogy szerinted ASUS fan vagyok...Tudom hogy működik a YT, dolgoztam vele. Pont ezért nem is igazán foglalkozok az olyan YT tartalomgyártókkal, mint a GamerNexus vagy JayZtwoCents...
Emlékeztetőleg: onnan indult a téma, hogy a kolléga leírta, hogy vakon elhísz bármit, amit a megnevezett YT-erek mondanak. Én erre reagáltam...
-
omfgk
veterán
Hogy érthető legyen, milyen videókról van szó.
https://www.youtube.com/watch?v=IKbFBgNuEOU
Kutyát nem érdekli.
Másfél órás videó, 1M.Az a videó, aminek a thumbnailjében ott van Linus, az első héten hoz 2 millió nézőt.
Ez sajnos ilyen.
Aki új a Youtube-on, az szokjon hozzá. -
Sanyi19
őstag
Egy pár tesztet csináltam gyorsan:
Minimális a különbség, egyedül a V-Ray ami jelentősebb.
Cyberpunk-ot néztem még, de ott nem láttam elétérést ezért bele se vettem.
9600X (CO-20)- INNO3D RTX 3080 12GB (UV 0,875 /1890) - 64 GB DDR5 - 6000 Mhz CL30 - B650 (1.2.0.3a)
Ram beállítások így vannak most:
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kipróbáltam, aida alatt kb. ennyit lassul, úgy, hogy az FCLK fix, és az arány 1:1.
6200-on majdnem kipréseletm előle azt amit 6400-on tud.. elhanyagolható különbséggel, míg 6000-ren majdnem minden érték cirka 10%-al lassabb volt, és nem expon, kimaxolt értékekkel.
Azért is említettem, hogy a játék szubjektív.
-
Rewmac
aktív tag
Én is így vagyok vele, bár egy időben az ASUS-tól is féltem, de az tán ennyire nem volt vészes, de lehet csak az idő szépítette meg. Nekem az a furcsa, hogy aktív reddit használók még "vígan" veszik az ASRock lapokat a procihoz vagy fordítva.
Elképesztő, hogy nem tudták megoldani. Nem volt amúgy nekik valami elnézésük az egyik AMD kártyával is valami volt, hogy szar volt a hűtésük, de lehet rosszul emlékszem.
-
-
parandroid
félisten
De ebben nem az oldalfalban van a 3 befúvó venti, hanem a megdöntött sarokban. Már a 3 alsó szívó ventin túl… Az egész tervezés pont a légáramról szól.
A VGA-nak meg vajon mennyivel lesz rosszabb, mint itt?
Csak mert jelenleg köszöni szépen, de jól elvan idle 40 fok alatt tök kussban, játék alatt terhelve meg 60-70 között. Még a léghűtő 1,5 kilós tömbje sem lesz ott, hogy zavarja a légáramlását, meg eleve űrtartalomra jóval tágasabb az egész.
De majd meglátjuk, remélhetőleg minél előbb…
Na nem mintha a H6-ban meg akarna főni bármi is, igaz, abban csak egy 7500F, meg egy Red Devil 6750XT ‘dübörög’.
Igen, a hűtő kijelzőjén azok az idle hőfokok, silent ventiprofilokkal (a Red Devil meg épp zéró rpm-mel).
Szóval nem fogom tövig rágni a körmeimet jó előre.
p
-
Ez tiszta sor, de ettől még azért nem lesz a szellőztethetősége sem "kaka" se nem "hulladék", ebben azért megegyezhetünk szerintem.
Plusz kérdés, hogy az intake-nél mekkora "szívórést" voltak hajlandóak hagyni a tervezők, pl nálam ez hellyel-közzel rendben van, persze ettol meg a full mesh front-in elonyben lesz, ha full leghutesrol van szo, custom viznel mar fontosabb lehet az elhelyezheto es kifele fujathato radik szama es merete:
-
Rewmac
aktív tag
Az a Powered Down-t kikapcsolja. Amit nem találtam meg külön másik menüben meg arra sem találtam infot mit csinàl ezért eddig féltem hozzányúlni.
Akkor ezt így nyomjam be? 1.24-en sem volt stabil 1 óra után. Csak az 1.25 a tuti eddig. Ha valami nem jó ezt vissza tudom kapcsolni?
Edit: Bekapcsoltam.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Najó csak mondjuk 5 fokért nem fogok elkölteni rá összeg szinten egy 20-ast, mert annyit nem ér
Mert itt a wattokat, és a hőfokokat nézve ennyit tud a freezer is, sőt majdnem a PS is.. ahogy annó tesztelgettem, sőt ezzel a CO setuppal még a PS-t nem is néztem.. azért említettem h lehet felpattintom megnézem most..
-
csaba951
veterán
Viszont ez is egy régi cpu batch volt. Akik most vásárolnak, azok már másikat kapnak. Persze lehet, hogy ezek meg majd szeptember-október körül kezdenek elhullani.
#6743 tlac
>hátha a friss bios-szal kevesebb leszItt szerintem szép lassan maga a cpu degradálódót. Ezeken már nem fog segíteni az új bios, mindenképpen tönkremennek. Az új bios azoknak lesz jó, akik most rakják össze a gépüket. Ha jól sikerült, akkor ez már nem fog degradálódni (illetve csak a szokásos, normál ütemben).
-
-
csaba951
veterán
Rengeteg olyan eset van, hogy este még rendben ment a gép. Kikapcsolta, reggel meg már nem kapcsolt be. Olyan eset tényleg kevés van, hogy mondjuk játék közben ment tönkre, de erre is van példa.
Én arra gondoltam, hogy esetleg azoknál jön elő akik az Alvás vagy Hibernálás módot használják, de ezek szerint nem.
-
Jah, sajnos ezzel most sehol se vagyunk előrébb, hanem inkább zavarosabb lett az összkép.
Az biztos, hogy sok Asus és rengeteg Asrock érintett.
- Asrock és Asus probléma auto SOC módban?
- Asrock és Asus probléma fix SOC módban? És ott miért baj az 1.2v?Mik az érintett RAM stickek?
-
-
itr_henrik
csendes tag
-
itr_henrik
csendes tag
ASUS BIOS-ban a PBO Enhancement bekapcsolásával megjelenő Thermal Limit beállításról beszélek (Level 1 90 fok/Level 2 80 fok/Level 3 70 fok). És azt tapasztaltam (HWInfo-ban feszütséget monitorozva), hogy alacsonyabb hőfok mellett alacsonyabb feszültségekkel nagyobb számokat dobnak a benchkmarkok. És az történk amit Te is mondasz, ezzel a stabilitást kockáztatja, Linpack dobott is egy hibát, azelőtt sose.
-
itr_henrik
csendes tag
Én azt tapasztaltam, hogy a Thermal Limit beállítás nem csak egy egyszerű felső korlát, hanem undervoltol is egyúttal, hogy az óhajtott hőmérsékletet tartani tuda, kvázi auto CO-zik. ASUS-nál legalábbis. Linpack alatt csak 1.122V volt a max VCore, el is szállt ahogy kell, gondolom durva CO-t nyomott a háttérben. Úgyhogy én maradtam az ECO mode/PPT limitnél és mellé kézi CO-nál.
-
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
CO tesztelésére nagyon jó ám...
Ami ott nálam 4 pipásban elhasalt, az mindenhol instabil volt, vagyis azzal max 1-2 kör cruncher ment, vagy annyi sem, és hibázott.
Ami aida 4 pipásban ment 1,5-2 órát, az cruncher full teszt is 1,5-2 óra stabil simán..
Én 2-7-0-t nyomok cruncher alatt, az a fullos..
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekem nincs LLC-m a SOC-hoz.. de én annyit vettem észre, hogy fogyaszatáshoz mérten, ahogy változik a CO "igénye" is, úgy változik a SoC is.. volt, hogy találtam olyan setup-ot, hogy ment 1.215V soc fesszel a -23-as CO, most ehhez 1.26V kell.. csak most 120W-n megy a proci, korábban 142W-n is ment, sőt 162-n is..
-
omfgk
veterán
Most pár kör teljes Y-Cruncher lement illetve itt páran írogatják az Aida féle stress tesztet, most abból is lement 2 óra.
CPU, FPU, cache és memory.
És most stabil az 1,25V-on, ami 1,3V-on is dobott hibát ugyanabban a Y-Cruncher FFTV4-ben. Most azt kutatom ,hogy mi a túró történt. Mert mintha kicserélték volna a procit amikor nem figyeltem.
#6219 DroiDMester : +200-nál -CO csak így stabil. Máskülönben terhelésváltásoknál (még egy CB23-nál is a körök között) megfekszik. 5250-ig jó a proci, bírja a nagyobb CO értékeket szépen, de amint rápróbálnék az 5450-re, más lesz a helyzet.
-
-
-
-
Én elengedtem a 2200 FCLK-t , 3 hete visszavettem 2166 ra . Pedig minden teszten átment 2200 mellett is. 2166-on kisimult minden , meg eltüntek az apró hibák amik idegesítettek.
Néha /heti 1-2x/ a win laggolva töltött be , és laggolt az egér is, újraindítás után jó lett.
Néha /2naponta/ a hang recsegett (fejest cseréltem emiatt, kiderült nem is annak volt baja )
0.1% fps és 1% között óriási különbségek voltak ,most nagyon smooth minden. -
omfgk
veterán
Egész könnyű volt innentől már a 2200 FCLK és a GDM off.
Szerencsére azért követem az overclock-os fórumot is szóval tudtam ,hogy a GDM off nagyon háklis a trdtrdscl/twrwrscl-re. Magamtól erre mire rájöttem volna...
Azt finomítva a többi pöccre ment.2200 FCLK egyelőre tesztben stabil, Y-Cruncher ment éjszaka.
De ide kell majd játék ,hogy tutira nincs-e fura framedrop vagy hasonló.Ezzel a beállítással én elleszek már a következő XX800X3D-ig.
Ramot lehetne még egy kicsit noszogatni. Mert ott a VDD még egész alacsony, van tartalék. 1,5V-ig mondjuk. Mások egész érdekes trfc-ket céloznak meg.
-
-
-
Rewmac
aktív tag
Köszi.
Igen ezt tapasztaltam mert két 5800x3d se bírta ugyanazt. Igen tudom, hogy nem, csak én az összeset amit ismerek meg szoktam csinálni ha bármi mókolok a procival a biztonság kedvéért. Aida64 failem még sosem volt csak a OCCT. Picit sajnálom, hogy nem bírja a -30-at, de amúgy teljessen elégedett vagyok most a 20-al is nem vészes így sem, ha jól tudom bírnia kell 95C-ig.
-
hokuszpk
nagyúr
az hagyján, de 137 kvintillió év múlva már kb. csak fekete yukak lesznek az univerzumban, ha akarnánk, se tudnánk hova menekülni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megújult a PROHARDVER!
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox Series X|S
- Synology NAS
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Medence topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest