- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #8183 üzenetére
10-ből 9-nél szar.
Az már jónak számít, ami a borda nélkül ugyanolyan meleg, mint nélküle.
Igazából egy vékony 0,5mm-es thermal pad kéne rájuk és úgy megoldani a bordát, hogy csavaros legyen. Vagy valahogy összepattanjanak. És akkor nem kell ez a thermal tape ,hogy összetartsa. Mert itt megy el a dolog.Persze a borda sajnos túlságosan kicsi. Szóval a végén lehet ,hogy így is csak 2-3 fokkal lesz jobb a hőmérséklet, mint borda nélkül. És akkor bonyolítottad a bordát. Össze kell csavarozni, rakni, nem csak rábaszni a ragasztót.
De nem megoldhatatlan. Gen 5 SSD-knél a controller benyel 7-8W-ot egymagában. Egy hüvelykujj körömnyi terület. Nagyobb lehet a borda, de sokkal rosszabbul oszlik meg a fogyasztás a PCB-n.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #8164 üzenetére
Fel kell melegíteni előtte.
A tartósabb paszták, amik nem pump-outolnak és nem esnek szét 1-2 év alatt azok általában nehezebben kenhetőek.Thermalright TF7, amik a hűtőkhöz járnak gyárilag is ilyenek.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #8156 üzenetére
Igen, a következő az lett volna, ha vga-ról még nem tudunk.
-
válasz
deathcrow42 #8154 üzenetére
De ha jövőre mondjuk egy 5070 Super vagy 5070Ti Super szintű VGA-t nézel ki, akkor durranjon ám a 9700X és hozzá a B850-s vagy X870-s alaplap
-
Grampy
aktív tag
válasz
deathcrow42 #8117 üzenetére
Igen ez valóban így van, és VGA-t egyszerűbb cserélni, mint CPU-t. Csak nem tudom idővel ismét feljebb váltok-e. Mindig megfogadom, hogy marad a 9800X3D mert irtózatosan nagyot buknék rajta, ugyanis megjelenés után vettem nem éppen MSRP áron. Mindenesetre köszi a segítséget, így már könnyebb lesz kalkulálnom.
-
R3laX
addikt
válasz
deathcrow42 #8114 üzenetére
Hehe, igen
. Majd a B850-be max pattintok 1,5 év múlva multira egy friss AM5 R5-öt
. Előző BF 128 Playerrel is csak 12 szálat kajált, hiába volt a 2x8-as 5800X. Ment a szenvedés, hogy sok a player (persze ilyenek a háborúk 64 playeres). Úgyhogy túl sok procilimitet nem várok el a köv. 64 limittel
.
-
válasz
deathcrow42 #8083 üzenetére
Nekem is tetszik mindkettő, bár nálam víz mostanában nem lesz, de nem azért, mert nem tetszene, hanem azért, mert a jelenleg használt setupom nem indokolja a vízhűtések felárát. Erre a gépre a léghűtés a megfelelő választás.
Ha vennék, akkor valami kőegyszerű, RGB és digitális kijelző nélküli 360-as AiO-t vennék, mert a házam zárt oldallapos, szóval itt nem szempont az esztétika, csak a hatékonyság. Talán lengyel testvéreink Endorfy Navis F360-ját választanám. -
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #8049 üzenetére
Persze meg elüthet az autó is ha lelépsz a járdáról
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #8006 üzenetére
Amúgy meg a matek is kiadja azért a hűtőteljesítményt:
240 x 120 = 28 800 mm2
280 x 140 = 39 200 mm2
360 x 120 = 43 200 mm2
420 x 140 = 58 800 mm2Már ha csak a hőátadó felület méretét nézzük. Persze ehhez számít még a borda kialakítása, a csövezés, a pumpa, a folyadék, meg a léghűtés minősége, de alapvetően látszik, hogy igazi nagy ugrás a 240 után, és a 420 előtt van, a 280-as, meg a 360-as elég hasonló méretűek. Én igazából emiatt vettem a 280-ast, meg mert a 2 ventis megoldás kezelhetőbbnek tűnt, mint a 3, illetve a 14-es ventik is szimpatikusabbak voltak (főleg, hogy a házban egy kivételével az összes többi is 14-es).
p
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7990 üzenetére
Hát, R23-ban visszafogja, máshol nem veszed észre.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7960 üzenetére
Nem kell a felbontást nézni. Csak bonyolítjuk.
Tiszta fps és annyi. MFG nélkül. Valós fps. Lehet az 720p DLSS is, vagy 4K Native.
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7949 üzenetére
-
válasz
deathcrow42 #7948 üzenetére
Megnéztem Mindfactoryn, pláne hogy inkább 300 euró az a 9700X. Akkor nincs is más opció, csak a 7700.
-
válasz
deathcrow42 #7931 üzenetére
olvass részletesen! az a 23W a 12V EPS-en van mérve kizárólag a CPU fogyasztása, nem konnektorból az egész gép!
-
válasz
deathcrow42 #7923 üzenetére
Éppen ezt próbálom megmagyarázni, hogy EXPO nélkül, dedikált GPU nélkül, 10-12 watt package power-re csökken a CPU... az én másik 9800X3D PC-m is 80 wattnál áll meg, mivel EXPO, dedikált GPU, stb. van... de ezek nélkül igen keveset tud enni.
Nem csak én állítom, meg lehet nézni az előbb linkelt topikot, ahol többen is próbálkoztak vele, meg lehet nézni az ő méréseiket és screenshotjaikat is...Nem értem, miért ennyire kötekedős mindenki a PH-n... mérések, konnektoros és hwinfo, és egyszerűen annyi a reakció, hogy ez lehetetlen és rossz minden mérés
Érdekes módon külföldi fórumokban ötleteket és támogatást kaptam a projekthez, lehordás, okoskodás és kinevetés helyett... ezért sem nagyon írogatok már ide... -
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7900 üzenetére
van/volt még itt egy tag a topikban, aki szintén egy hasonló Crucial ramot használ jedec 5600 1,1v-on szándékosan
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7898 üzenetére
jah, de én arról az esetről beszélek, ha nem expo profilt akarsz használni, hanem a hivatalos specifikáció szerinti 5600-at
és ha nincs benne a modulban (a legtöbben nincs benne), akkor manuálisan kell neked mindent beállítani -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7807 üzenetére
Full halott procit szinte minden bolt cserél, csak ugye többségben bevizsgálás után.. ami nem azonnal fog megtörténni. Illetve megvárják, amíg a nagyker cseréli (ha van készlet, mert ha nincs akkor jóváírás szokott lenni nagyrészben).
Mivel itt nincs javítási opció. Aztán , hogy ezt, ki, és hogyan kezeli, azt már más kérdés.. Mert ugye az Alza sem AMD partner itthon..
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #7807 üzenetére
Ezért rendeltem a zöld manos boltból 9800x3dt. Asrock b850 pro rs be lesz, ami szinten zöld manos. Héten teszem össze.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7761 üzenetére
Nemnem 😅😅
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7749 üzenetére
128 watton meg tudod fogni
nalam ebben a melegben ugy 92 fok korul van max.
de ezert mentem 88w-re -
válasz
deathcrow42 #7701 üzenetére
de van, korábban már említettem(VGA hátán egy 14.centis a RAM-okra irányítva)
Ekkora órajelnél már kötelező az aktív hűtés, 60.foknál már hibáznának, szóval 55.alatt kell tartani őket.
és igen CPU + VGA víz alatt van, amúgy itt TM5.alatt csak ~160.at evett a CPU
-
válasz
deathcrow42 #7668 üzenetére
Tehát a 80-90W PPT-s 7800X3D alá nem, de a 142W-ig, vagy akár fölé kergethető 9700X alá igen?
Izlések és pofonok, de nem értem.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7665 üzenetére
Na de nincs 10-20 ezer.
A feljebb is említett nova 155+ ezer.
Messze van a BB-től.Ha van 10-20 ezer, akkor simán lehet Asrock, de a helyzet az ,hogy az esetek többségében nincs meg az árelőny sem.
Na az ciki.Aki követi a többi topikot... Például RTX 5080.
Elég rossz a vélemény a Palit és Gainward ventikről. De legalább a Palit és Gainward kártyák a legolcsóbbak. Tehát valamit valamiért.Na ez a valamit valamiért nem érvényesül az általam megnézett Asrock lapoknál.
-
válasz
deathcrow42 #7665 üzenetére
Szidni nem szidom, de nem ajánlom X3D alá.
Mi alá ajánlod akkor?
Privát vélemény, de én is nyugodtan mernék venni (és ajánlani) AsRock deszkát ezek után is....
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #7655 üzenetére
"TJmax 85 lesz a barátod." ez ha 85 fok fölé menne a cpu automatikusan ujrainditja, vagy leállitja a gépet?
és mi a default? pbo disabled,enabled,auto..?
pont az olvasni hogy magas feszültség miatt olvadtak a 9800x3d procik, és bizzam a default automatára? hát nem tudom, egy manuális cpu mhz + feszültség beállitásával(max boostos 5250mhz) biztonságosabban érezném. 5600x is igy volt atomstabil,hüvös, és megbizható. pbo-val össze vissza crashelt,még gyári óraszámmal is. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7655 üzenetére
Jah, 162w, 85 fox max, es gyí, ugy megy mint a szel.. csak nalam kb barmi cpu igenyes cucc van akkor 85 fokon all
-
DonMedve
addikt
válasz
deathcrow42 #7627 üzenetére
Wifi nem kell, m.2.-ből 2 darabnál több nem kell. Amiben gondolkodtam, hogy DDR5 legyen és PCIe 5.0 valamint az m2 is 5 gen legyen a fejleszthetőség jegyében. Ha van a lapban tuningpotenciál annak örülnék. Az elején volt ilyen vágyam, hogy fehér legyen, de arról letettem. Nem szeretnék mostanában költeni rá, szeretném, ha egy darabig kiszolgálna. Eredetileg olyan 75k környékén gondolkodtam, azért írtam a ROG Strixre, hogy az már átlépte a lélektani határt(100K, de az nagyon fájna).
-
válasz
deathcrow42 #7603 üzenetére
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7604 üzenetére
Sima.
Amúgy köszi
Őszintén szólva már gondolkoztam azon is, h megfogom, elengedem 162W-ig a procit, adok neki egy 80-85 fok maxot, aztán menjen ahogy jól esik.
aztán ha játék közben is 80fok akkor annyi..
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #7588 üzenetére
akkor ez nem alaplap gyártási hiba lesz.mindenki pont itt hibázna?ugyanmár. lehet sokan direkt lejáratásból irkálnak ilyet,közben sehol semmi, simán benne van. asrcok biosból amúgy sincs 3.26 amit a csávó irt, 3.25 a legfrissebb ami 2025/5/15-én jött ki, ennyit erről.
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #7586 üzenetére
értem, msi-be is halt meg már amúgy olvastam. kérdés hogy oc-zva 5425mhz-en mindent is állitgatva vagy full alapon csak pbo-val. van egy sanda gyanum az mind oc-zott volt ami füstölt. lehet gyárilag ennyire maxon megy , határait feszegeti már a teljesitmény, amit elbir? 5225mhz-re gondolok.
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #7584 üzenetére
jó de melyik tipusba? én x870-e tipusról tudok ahol volt ilyen.
-
DonMedve
addikt
válasz
deathcrow42 #7563 üzenetére
Köszönöm.
#7574 Cifu: Köszöi szépen. Végül a Vengeance lett.
-
Winne
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7460 üzenetére
Na elsőre ilyen, még csak a belakás van, két 10 perc körüli játékot nyomtam. A szoba majdnem 28 fokos, de ez nem is lesz jobb kb, a ház ventik 8%-on mennek.
-
Winne
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7462 üzenetére
Nem.szabad hagynom, hogy megfertozzon újra, mert megeszi az időmet, ami még nincs. 😂
Inkább amit írtál, hogy ne legyen túl hangos, gyári orajel a legkisebb fesszel ami még jó. ☺️
-
Winne
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7460 üzenetére
Most épül a gépezet, reményeim szerint ma már haza tudom vinni, aztán meglátjuk lesz-e, vagy indokolt-e a tuning.
-
válasz
deathcrow42 #7448 üzenetére
Star Citizen állítólag elég RAM érzékeny
[videó]
-
válasz
deathcrow42 #7437 üzenetére
Nézd meg a CPU értékeit az ő képein.
Minimális szórással ugyan ott van neki előtte és utána mérésen is ahogy nálam.
Tehát emiatt kétlem, hogy a bios hozott volna neki növekedést, pláne ekkorát.Csak GPU esetén van eltérés, amit hozhatott neki a driver, vagy pedig amire gyanakszom, hogy a DLSS profilnál ment félre neki valami. Az látszik nála és nálam is, hogy CPU oldalon nincs számottevő FPS növekedés.
-
IzI
őstag
válasz
deathcrow42 #7431 üzenetére
Thx
-
IzI
őstag
válasz
deathcrow42 #7429 üzenetére
Proci bírja, amiket leirtam,mert 1hetet használtam már,csak utána küldtem el az alaplapot gariba és akkor ment vissza a gpu is.
-
IzI
őstag
válasz
deathcrow42 #7418 üzenetére
Remélem nem rá szükségem, mondjuk még utána is jó lenne azért használni
-
pRoject22
őstag
válasz
deathcrow42 #7399 üzenetére
Ahh lehet, hogy megvan, a weboldalon mégha célzottan a 9800X3D driverre is keresek akkor is az adrenalin szoftvert adja ki, külön google-ben kerestem rá a kimondott chipset szoftverre, így már jónak tűnik
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7388 üzenetére
Jam, azt én sem használom, mert nem épp életszerű.
-
válasz
deathcrow42 #7352 üzenetére
Jah, hat Jinxed it
Tudom, nem vicces, a kollegat krvara sajnalom, de en ezen fiasko utan ami naluk megy tuti nem hasznalnek Ryzen5-os szeriahoz Asrock lapot
-
válasz
deathcrow42 #7349 üzenetére
Miert is? Az eddigi hibaleirasok alapjan az esetek 99%-ban ez volt a helyzet, nyugodtan nyalazd vegig a Reddit thread/eket ezzel kapcsolatban
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7344 üzenetére
Én is ettől mennék a falnak, hogy nem indul, ez nem működik, az nem működik, akkor kitezstelni, másik lap, mindent szétrobbantani, másik gépet is, ott is megnézni, utána napokig/hetekig nincs géped, aztán összerakni, és akkor mi legyen a lappal, mert nyilván ezek után azt sem szívesen tartod meg… Ordas nagy szívás ez, akárhonnét nézzük.
És aki ebbe belefut, az életben nem vesz többet asrock lapot, és ajánlani sem fogja sehol, sőt… Vicces, de én eddig is viszolyogtam az asrocktól, az ajánlós topikban is le szoktam írni, hogy biztos jók, meg rengetegen használják, de nekem az, hogy olcsó, meg néha belenyúlnak egy jó szériába, az nem a stabil minőségbiztosítás biztosítéka. Sőt. Az, hogy mernek kísérletezni, és néha olcsón igen jó cuccokat is össze tudnak dobni, az pont ilyen eseteket eredményezhet, mint a mostani fiaskó. És akkor itt tegyük hozzá, hogy még mindig lehet, hogy nem is az ő saruk, mert elvileg mindnennek mennie kéke, csak valami fura anomália, és együttállás okozza a proci/lap/szoftver között.
Jó lenne, ha végre kiderülne, hogy pontosan mitől van, és ebben az AMD is kicsit aktívabban részt vehetne.
p
-
válasz
Nem a lapok halnak, hanem a cpu-k a lapokban, igy az Asrock lapok 1% koruli failure rate-je nem sokat szamit ebbol a szempontbol
Ami itt ugye a lenyeg, az a CPU failure-ok extrem modon aranytalan felulreprezentaltsaga az Asrock lapok eseten...
-
omfgk
veterán
válasz
Persze ,hogy 1%, hiszen nem a lap döglik meg, hanem a lap öli meg a procit.
-
gejala
őstag
válasz
deathcrow42 #7318 üzenetére
Én arra vagyok kíváncsi, hogy mi lesz a még működő procikkal. A jobb példányok lehet, hogy tovább bírják az agresszív feszt, de kérdés, hogy ez mennyire rövidíti meg az élettartamukat. Ciki lesz, ha ezek a példányok majd a garancia lejárta után halnak meg. Raptor Lake procik is elvoltak egy darabig, aztán egyre több lett a crash meg boothiba.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7306 üzenetére
Hát nálam most az Asrock eljátszotta az esélyét. Szimplán azért mert január végén kezdték a listát összeírni reddit-en a döglött lapokról.
Tehát legalább 4 hónapja nem sikerült az Asrocknak összeszednie magát.
Esetleg át kéne állniuk a robotporszívókra.Pedig tényleg nincs rossz árazásuk. És már kezdtem elfelejteni ,hogy 2 generációval ezelőtt milyen szinten spórolták szét a vrm hűtéseiket.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7303 üzenetére
én egyet láttam, akinek pár óra után meghalt egy 9950x3d-je
viszont ő eleve egy friss 3.25-ös gépbe tette [link]a többiek meg már a korábbi biosokkal is használták a gépet
-
válasz
deathcrow42 #7303 üzenetére
Ez hatalmas arcvesztés lesz nekik. Pláne annak fényében, hogy már 2x kommunikálták, hogy most már aztán fixen fixed minden is.
De Steve a videójában már az interjú előtt és után is szkeptikus volt annak kapcsán, hogy valóban fixálva lett mert azerinte nem (csak) bios probléma.Anno nagyon sokat rágódtam miért is nem a Nova lett fele annyiért mint amennyiért a Herot vettem, de igy utólag már jó döntésnek gondolom.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7301 üzenetére
áh, egyelőre ezekhez kicsit félek hozzányúlni, nem bízok az asrock-ban
fura dolgokat látok benne
-ha nem használok expo-t és csak 5600-on megy a ram, az uclk-t 1400-ra állítja auto módban
-1,2v-ot ad a soc-nak, szintén expo nélkül 5600-on, de megnéztem, 4800-on ismost csak ezeket korrigáltam némileg:
1,15v soc
2800 uclk -
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7277 üzenetére
De igazából mi a kérdés? A macho cooler jól működik, teszi a dolgát
hát többet vártam volna tőle, de ezek szerint hiába
azt nem tudom, hogy egy 280 aio mennyivel lenne jobb (az a legnagyobb, ami befér)
de ha azzal sem boostolna maxig, akkor meg mindegybekötöttem felülre még 2x120-as ventit, az kicsit segített
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7282 üzenetére
Nem kell neki, hűti a D15.
Itx-ben van, így kapnak levegőt.
Amúgy annó kipróbáltam, 1,5V-ig 1 fokkal nem voltak melegebbek cruncher alatt.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7275 üzenetére
valóban
viszont ezt az infót hol tudom használni?(amit belinkeltél tesztet 1 ccd esetre, az ott is két ccd-n ment)
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7256 üzenetére
pont az állítgatást szerettem volna elkerülni és plug&play módon használni a gépet (ezért kerestem olyan ramot is, amit tudja az 5600-os jedec profilt is)
ez egy Cooler Master NR200P
egész jó a szellőzése, 5 db 12cm-es ventit be tudok szerelni (2 slim alul, 2 felül és 1 oldalt)
lga1200-on ilyesmi volt [link]a vinyó alatt van egy sfx táp, 90 fokkal el lehetne fordítani az egészet, csak akkor a táp nem kapna rendesen levegőt
vagy még max. egy 240-es vízhűtés beférne, de olyat sosem használtam
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7240 üzenetére
Ezt már egyszer eljátszotta a Gigabyte. Akkor még 35%-al dobálóztak.
Aztán a végén lett belőle 5%.
Kellenek a szép számok a marketing anyagba.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7240 üzenetére
Gondolom a pbo-t enhancedment-re teszi, és kész.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7225 üzenetére
Akkor hagyom. Köszi. Nekem ilyen 88-90W-okra pörög fel CPU intezív játékoknál, pl. Stalker 2.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7217 üzenetére
Nekem ugye fix SoC van, de -19 CO. Így egyébként lenne értelme szerinted egy 105W-os módnak? Anno az 5800x3d-n ezeket is kiteszteltem patentra be is lőttem, de mintha itt mások lennének a szabályok. Pl hozza se nyúltam mióta belőttem jól tegnapna CB23 már 23220-at nyomott.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7218 üzenetére
Pont most olvastam a sztorit. Iszonyatosan közel voltam, hogy onnan vegyek gépet, de aztán úgy voltam vele iPon legyen.
-
válasz
deathcrow42 #7220 üzenetére
Most az AMD féle PBO-val próbáltam -30-a de cpuz teszt gyengébb lett miközben a watt ugyan úgy 88-ig megy fel.
Arra jutottam hogy még mindíg a profilos a legjobb de azt meg nem lehet 65w-ra állítani, egyik beállítás sem hat rá. Az fixen 105w-ig megy 88w helyett.A legjobb még mindíg a főmenüs profil, ott a legalacsonyabba fesz 1.088v terhelve és az ad a legjobb eredményt is. 87w max limit működik de csak úgy ha két helyen van beállítva ha több helyen akkor nem megy.
-
válasz
deathcrow42 #7217 üzenetére
Minimalizálni szeretném annak az esélyét hogy túlfeszeli a procit. Pontosabban hatékonyságra szeretnék rámenni.
Azaz a gyári érték fölé soha ne feszelje.
Megnézem curve optimizernél de az már a PBO menüje, azt akartam kihagyni az egészből.Most beléptem a PBO menübe és bekapcsoltam. CPUZ eredménye rosszabb lett -30-on mint 0-val...
Azzal van a gond hogy 3 vagy 4 helyen is állítható minden és semmi nincs szinkronban. Az sem egyértelmű mikor melyik beállítás az aktív.
Azaz TPD pl álltható a főmenüben, a cpu menüben és két helyen az overclock menüben.
De kezdem kapizsgálni.
Azaz van az alap TDP ami elvileg globál állít ha van PBO ha nincs, aztán van az Asrock féle TDP ha nincs PBO és van még az AMD féle PBO TDP (ami osztozik a szoftveressel) és az Asrock féle PBO ami el tudja engedi a lap limitig. -
palfitom
félisten
válasz
deathcrow42 #7184 üzenetére
“jó áraik voltak” - Na vajon miért?
Nehogy már sajnáljuk az ilyen csaló cégeket! -
válasz
deathcrow42 #7199 üzenetére
Az elején még én is foglalkoztam a Thermal limittel. Aztán engem is felvilágosításítortak, hogy marhaság a hőfok figyelés. Annyi szenzor figyel rá, hogy tud vigyázni normálisan magára a proci. Nyilván, ha nem szúrnak el valamit a szoftveres szintén és rendesen kitesztelik...
Nyilván mindenki azt csinál amit akar, de itt érdemes megjegyezni, hogy a felhasználók uszkve 99,5%-a rá se néz a hőfokokra, és mégse hullanak tömegével a Zen4/Zen5 processzorok...
Szóval ezen a hőfokokon való ugrálásokon én csak mosolygok ma már...
-
válasz
deathcrow42 #7123 üzenetére
Köszi szépen!
-
válasz
deathcrow42 #7197 üzenetére
50W os CPU fogyasztás és 55.fok így is a CPU, az nem valami jó, ettől egy léghűtés is jobb!
a VGA pedig 80.fokot nyaldosta de átlagban is 75.fok, és ha azt nézzük hogy ezek a játékok nem is igazán terhelik meg se a CPU-t se a VGA-t egy komolyabb játéknál akkor mi lesz?
-
válasz
deathcrow42 #7191 üzenetére
Ezt mondtuk eddig is, hogy az X3D esetén a RAM-nak kisebb a hatása.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7191 üzenetére
Mármint ebben az adott játékban.
Ezt így fogalmazzuk meg.Van ahol ennyi se lesz.
De van ahol proci limites és jól reagál az alacsonyabb késleltetésekre.
De lesz ahol a +200 hoz majd többet. -
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7187 üzenetére
hivatalosan nem támogatja
ez egy régi thermalright macho 120 (am4/am5 keretet is külön kellett vennem a gyártótól)azzal a középső fém áthidalóval tudom rögzíteni a hűtőt
a cpu-val érkező blokk az pont olyan széles, mint a fém darab és tudom kicsit mozgatni jobbra vagy balra alatta kb. 5mm-t -
válasz
deathcrow42 #7176 üzenetére
ez nem szurkálódás, csak kíváncsiság!
ugye várjuk az eredményeket BIZONYÍTÉKOKKAL hogy mennyire jó vagy épp rossz az az üveg akvárium, ugye tegnap este jött egy szóbeli rövid összefoglaló, amiről semmilyen képi anyag(főleg HWINFO) nem került megosztásra, így nem tudni mennyire helytálló a megosztott infó mert lehet a CPU csak 90W on ketyegett ott nem nehéz hűvösen tartani, CPU hőfokot is lehet sok helyen nézni, 1iken 52 másikon 72 tehát ezt se látjuk hogy ő melyiket mondta!
Szóval nagyon sok a kétesélyes dolog..............
ekkor mondtam csináljon normális játékkal és képekkel HWINFO-val tesztet hogy mennyi az annyi, erre jött hogy nincs neki olyan game, oké akkor kértem CB23.at(5.perc az egész) hát az se jött, akkor kértem FH5.el amivel játszik, erre meg lehurrog, lehet az másképp is mondani hogy még nem volt ideje rá és majd csinál ha lesz!
Szóval nincs ebben semmi rossz indulat vagy szurkálódás...... lehet másképp jött le neki/tek!
-
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42 #7176 üzenetére
Jogos, amugy nincs is szamitoged, se droidnak 😜
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7161 üzenetére
Jah persze sima gondoltam, ez így teljesen jó attól függetlenül.
Én 128W-n vagyok, ami 95W profil,. és úgy néz ki h ez is elég.
-
scampolo84
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7166 üzenetére
Nem rémlik, hogy találkoztam volna eddig hasonlóval proci csere esetén, ez alapból ki vagy be van kapcsolva win11 esetén?
Korábban volt váltás 3600 - 5600x viszonylatban / alaplap maradt a régi.
Majd 7700-al ugrottam tavaly AM5-re.
Eddig nem találkoztam ezzel, köszi a felvilágosítást.
-
Hubba12
senior tag
válasz
deathcrow42 #7153 üzenetére
Szuper! Köszönjük
-
válasz
Korrekt, köszi. Így kell ezt
Másik színben ott megtettem ugyanezt. -
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7160 üzenetére
Áh értem mondjuk én ennyi mint amióta ide beléptem nem állítgattam még
De örülök mert legalább a hőmérséklet parám fullson megszűnt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ez azonos ppt mellett kicsit beszédesebb lenne, így kicsit csalóka, nem sokat, csak kicsit.
Ettől függetlenül köszi, az jól kivezető, hogy a memória mennyit számí.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
Azért az kemény pontszám.
Gondolom itt rengeteg nyom a latba az 5090 nem? 5080-ra nekem azért nem voltak ilyen számok
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7148 üzenetére
Ezt anno AM4-en manuális kiteszteltem. Érdemes itt is állítani vagy ha nincs bajom és jó így ok? Mert nem tényleg nem akarom magamnak kavarni sem, de azt se lehet, hogy mindentől félek állítani mert új a gép.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7150 üzenetére
Nem nyúltam hozzá azt az iPon állította be.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7148 üzenetére
Most futattom megint.
23192-ről kezdett visszacsökkeni most 23047, de csökken eddig ilyet nem csinált és nem nyúltam hozzá sem. Most jár a Pass10-nél még van 4 perc. -
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7111 üzenetére
Én meg lehet túlaggódtam az egészet amikor láttam az SVI TFN 1.369-es spikokat. Levettem a PBO CO -19-re fixáltam 1.22V-n az SoC meg kikapcsoltam az Uncore-t. Vesztettem mondjuk 150 pontot CB23-ba, de lehet az egész felesleges túlaggódás volt. Mondjuk most is vannak ritkán 1.301-ek.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7127 üzenetére
Nekem is ezert van fokent csak tesztelgetni idom, ha ho dolgozom akkor mehet a bench.
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7122 üzenetére
Akkor ez nekem asszem ennyi volt, igazábol ezzel már bőőőven elégedett vagyok. Időm, az meg sosincs, ahogy az előző hozzászólásban is írtam, még a megvett játékokra is alig.
p
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7115 üzenetére
Wow. Köszi. Alakul ez...
Még valami apróság esetleg?
Amúgy brutális a dolog, de fél óra Forza Horizon 5 közben végig 50 fok alatt volt a proci (Be Quiet! 500DX + Dark Rock Elite kombóval 60 fok körül volt), a GPU meg 54 fokos (szintén 60 körül volt a fenti házban). Hang érzésre kb ugyanaz. Szóval ennyit a lehűthetetlen akvárium mítoszáról. Amúgy ahogy leesik a terhelés, CPU azonnal 40 fok körül van, a GPU meg 30 alatt. A fenti teszt után is, egy percen belül. A hűtőfolyadék hőmérséklete 28 fok, szobahőmérséklet a gép mellett közvetlenül 23 fok (páratartalom 54%).
Nem mellesleg az eddigi 140-145 FPS-em FH5-ben a 200-at nyaldossa. Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen proci igényes játék. A következő teszt majd a hétvégén a Forza Motorsport lesz, arról pl tudom, hogy meghálálja az erős procit, és hogy az 5800X3D 'kissé' proci limites volt.
Most jön majd a ventik finomhangolása is, bár eleve 'silent' profilon vannak (na, meg még ez is), de ahogy a hőmérsékletértékeket elnézem, bőven lehet még lassítani rajtuk (vagy hagyni, hogy később pörögjenek fel).
p
-
gejala
őstag
válasz
deathcrow42 #7111 üzenetére
Nem úgy van Asrocknál, hogy alapértelmezetten Auto állásban van, ami bekapcsoltat jelent? Az Enabled meg abban különbözik, hogy a lap azt csinál a feszültségekkel, amit akar (akkor is, ha kézi fix értékek lettek beállítva).
-
válasz
deathcrow42 #7097 üzenetére
Értem, köszi szépen. Igen-igen nem tervezek tuningot, max egy kis finomhangolást.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7097 üzenetére
tuning, és/vagy 105W mellett elforr. De azért is mondtam h ez lutri. Éés, amúgy 65W mellett is bőven elég mindenre is.
-
peet05
aktív tag
válasz
deathcrow42 #7073 üzenetére
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #7073 üzenetére
Jött ugye 05..19-én a 3.25 erre tegnap nézem hogy átrakták 3.26-ra éls bele került valami correction T-Sensor.
Ez van bele írva..
1. Updated AGESA to ComboAM5 PI 1.2.0.3d.
2. Optimize PBO settings.
3. Correct T-sensor (Header) behavior. -
válasz
deathcrow42 #7063 üzenetére
Azt én sem mertem sosem lefuttatni!
-
válasz
Egyszer kipróbáltam de egy káosz az egész program és össze vissza működött. Ment az uninstall egyből.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Nekem pl soha sem működött.
Nade, az érdekes, ha pbo nélkül is elszáll, bár tegyük hozzá ha se offset se semmi ott a fesz is okozhat galibált, bár a temp limit megfogja.
Egyedül azt nem néztem meg, hogy vajon akkor a gyári 162W limit korlátai között van-e a proci, vagy sem..
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #7028 üzenetére
Nagyon sok minden nem változik, mert msi-ről megyek msi-re, szóval csak chipset/lan/wifi/(sata?) driver kb.
p
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #6999 üzenetére
Én igen, de nem fáj.
DroiDMester: Szerencsére mindenki arra költi a pénzét, amire neki tetszik, talán ennyitől még nem kerülök gondnokság alá. Amúgy ha nagyon akartam volna, belefért volna így is mindenből még jobb, még erősebb, még gyorsabb, de mivel nekem a tuning kb annyi lesz, hogy beállítjuk az XMP-t, meg megnézzük, hogy minden rendben van-e a beállításokkal, ezért tök fölöslegesen elköltött pénz lett volna egy X-es lap. Pláne, hogy ugyanúgy néz ki, mint a B850-es.
RAM ugyanez, néztem, hogy 2x24GB ugyanebből a Vengeance-ből 175 EUR, 2x32GB meg 192 EUR, szóval akkor már inkább a 2x24GB a hülye ötlet, de majd ha kevés lesz pár év múlva, akkor annyiért, vagy még kevesebbért veszek bele egy nagyobb kitet, mint amennyiért most a 2x16-ot vettem. A most a gépemben lévő 2x16GB 3600-os, szintén Vengeance kit 3 éve drágább volt, mint amennyibe most ugyanannyi DDR5 került. Szóval RAM-ot pont hülyeség sok évre előre venni.
A ház meg... Rendszeresen megkapom másik topikokban is, hogy ez teljesen fölösleges így, de hónapok óta keresek olyan házat, ami funkcionalitásban, és kücsjnben is egyformán bejön, végre megtaláltam azt, amire elsőre azt mondtam, hogy ez igen... Ugyanennek a kistesójába építettem már gépet a lányomnak (hasonlóan fölöslegesen csiricsáré komponensekkel), már az is nagyon tetszett, de nekem a H6 kicsi lett volna.
Hűtő meg ugyanez pepitában. Ha csak a hűtőteljesítményt nézem, akkor már a mostani Dark Rock Elite-em is teljesen fölöslegesen sok (így fórumozás közben halk géppel 34 fokos az 5800X3D ebben a valszeg szintén túlárazott szar BQ! 500DX házban
), nem hogy még folyadékhűtőt pakoljunk egy AMD procira...
p
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #6987 üzenetére
Ezt kíváncsian várom mire jutsz.
Nagyon agyalok rajta, h llc6 x3 scalarral lemegyek 88w-re, és hagyom úgy és kész az egész.
Amúgy most úgy néz ki sikerült értelmes 142w profilt találni. Cruncher alatt is 90 fok a max.
-
parandroid
félisten
válasz
deathcrow42 #6987 üzenetére
Az a baj, hogy a topik létének értelme ellen dolgozol, de amit csinálsz, az hianypótló, és a társadalmi értéke megfizethetetlen.
Hétvégén én is megrendeltem amúgy végre a procit, annak apropóján, hogy megtaláltam végre álmaim házát a Computexen most frissen bemutatott új NZXT H9 Flow 2025 személyében. Ha meg már uj gépház, asszonnyal sikerült megbeszélni, hogy ne a mostani gépet épitsük át, hanem akkor rögtön újat rakjunk össze. Mármint én, de a családi kasszából, nyilván.
- AMD Ryzen 7 9800X3D - 485 EUR
Dobozosan elvileg 469 lett volna, de nincs készlet, és nem tudják, mikor jön (meg hogy az annyi lesz-e)
- MSI MAG Tomahawk Max WiFi B850 - 239 EUR
Erős voltam, és nem fizettem ra 50 eurót az X870-re (pláne nem 80-at az X879E-re), pedig jatszottam a gondolattal
- 32GB DDR5 6000MHz CL30 Corsair Vengeance kit - 104,90 EUR
Ezt amazonrol voltam kénytelen rendelni, mert mindfactoryn pont semmilyen RAM nincs, talán csak patriot
- NZXT H9 Flow RGB+ (2025) All Black MidiTower retail - 265 EUR
Ez az egyetlen, ami még nincs úton, ezt elvileg ‘külső raktárból’ szállítják, és csak pár darab volt, mostanra a honlapon is a 300 euro körüli msrp ár, és a beszerzés alatt kifejezés szerepel. Nagyon remélem, hogy a héten ideér ez is…
- NZXT Kraken Elite V2 280 RGB black All-in-One - 219 EUR
Ha már spóroltam a lapon, meg a házon is egy kicsit, akkor behúztam egy AIO-t is, pedig elvileg meg akartam tartani a Black Rock Elite-et, de akciós volt…Lehet, hogy bánni fogom, hogy nem a 420-ast vettem, de technikailag ennek is elégnek kell lennie, remélem nem lesz nagyon fura, hogy fent csak 2 venti van… Azt a +100-150 eurőt a nagyobb verzióért már kicsit fájt volna kifizetni…
Illetve rendeltem egy ilyen szettet is pluszban:
- EZDIY-FAB PSU Cable Extension Sheathed Custom Mod GPU PC Power Supply Soft Nylon Mesh with Comb Kit 24PIN/3x 8PIN to 6+2Pin/ 2X 8PIN to 4+4PIN-300MM/11.8in Black - Ezt kuponárral 29 euróert mérték, de utálom a táp eredeti vezetékeit látni, pláne egy full üveg házban.Igy a kábeladapterekkel együtt 1350 EUR körül állt meg a projekt, de ebből közel 300 a luxuslakás a konfignak, meg a drótok, 220 meg a flancos hűtés, ami igy kb 500 eurónyi szobadísz, a többi a hardver ára.
Ami marad a regi gépből, az a 2 nvme + 1 sata SSD (utóbbit lassan cserélni is illene majd), a HDD, a 850W Pure Power moduláris táp, és az Asus TUF 7900 XT.
Jó lenne, ha szerdára ideérne minden, mert szabadnapos vagyok, csütörtök meg ünnepnap, de tartok tőle, hogy a ház miatt csúszni fog kicsit a projekt. Mindenesetre jövök majd kép(ekk)el, meg ha elakadok a beállitásokkal, aztán ha összeáll, nyomok pár tesztet (nagy tuning nem lesz, az biztos, az nem az én sportom).
p
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Windows 11
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Xbox Series X|S
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Le Mans Ultimate
- Escape from Tarkov
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest