- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winne
nagyúr
válasz
hackeeeee #7747 üzenetére
Frissítettem biost, aztán most észrevettem, hogy az egyik külső hdd 52%-os, amiatt vannak a beakadások, meg hogy nem reagál semmire. Most mentek róla, aztán adok neki két-három napot, hogy lesz-e újra hiba, hogy kell-e Wint telepítenem, mert már a telepítőt is létrehoztam, a Win10-el az életben nem volt ennyi hibám, mint ezzel a géppel Win11-el. Utána jövök és kérdezek. Elgondolkodtam a fórumtárs javaslatán is, hogy egy AIO vizet lehet érdemes lenne rátenni, mert ez a szoba nagyon meleg. Ezzel mik a tapasztalatok? Mennyire tartósak?
@ #7748 Cifu : "Ha ilyen Read/Write ilyen értékeket szeretnél, akkor szerezz két CCD-vel szerelt procit, mint a 9900X(3D) vagy 9950X(3D)."
Ez nem cél, dehogy, csak ha nagy a különbség az ugyanilyen processzoros és hasonló ramokkal, akkor azért próbálom kitalálni, hogy mi lehet a gond, meg az első mérések jók voltak, aztán beütött valami sz@r."Inkább [ilyesmi érték], amihez lehet viszonyítani."
Jó hát ehhez már nem nagyon vagyok lemaradva, körülnézek a ramos topicban, hogy valakinek van-e konkrétan ez a kit, mint ami nekem, a milyen ramot topicban ajánlották, gondoltam gyors lesz, közepes áron. -
-
tlac
nagyúr
válasz
hackeeeee #7728 üzenetére
nem annyira derül ki nekem asrock-ban
ha mindent auto-ra teszek, akkor (jedec 5600-as profil mellett)
fclk: 1750
uclk: 1400
mclk: 2800ha mindent auto-ra teszek, de kézzel 4800-asra állítom a ramot
fclk: 1800
uclk: 2400
mclk: 2400ha kézzel bekapcsolom az 5600-as expo profilt, akkor meg mindent elállít automatikusan
fclk: 2000
uclk: 2800
mclk: 2800szóval lényegében elég szabadon értelmezi a specifikációkat, pont ezért kérdezem, mert lehet inkább akkor kézzel kellene beállítani
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #7724 üzenetére
Nah, megküzdöttem, de megy.
Az UCLK emelés húzza elég drasztikusan a SOC feszt.. 1.22-ig próbáltam, addig volt hiba, így visszaraktam a régi bevált értéket, és bejött..
1.16V kell a 6200 1:1-hez, 1.26V a 6400 1:1-hez
1.42V-n cruncher stabil már.. de 1.46 kell, hogy tm5 stabil legyen. 1.45V-n 1h 31m-nél dobta el.
-
-
Icewloxy
tag
válasz
hackeeeee #7678 üzenetére
jó, de biosba mi a pontos neve ahol meg tudom adni neki a 162w határt. én nem biznám a default auto beállitásra ezt. TJmax 85 : ez ha 85 fok fölé menne a cpu automatikusan ujrainditja, vagy leállitja a gépet? próbálom minimalizálni az esélyét a legjobban h ne menjen tönkre.
-
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7634 üzenetére
Most hozzám vágtad a homokozólapátot?
Szóval akkor a Gigáé jobb, értem.
Ilyet nem mondott senki.
Te hoztad ide a fázisokat, budget lapoknál és hasonlítottad össze a 14+2+1-et a 6+2+1-el.Ha ettől jobban érzed magad, az én B650 Tomahawk-om is 14+2+1.
És kurvára nem 14 fázis.
Ez egy kamu. Jobb ez a felállás mint a 6(x1)+2+1, de nem 14/6-al.
Valamit segít hűtésben, de kb ennyi.Mondjuk attól én legalább jobban érzem magam ,hogy a TUF-ot akkor beértem. Hehe.
PCIe 5.0 is megy, szóval ennyi. Ez már a kánaán. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7629 üzenetére
Ezen mit kell nézni?
Hogy komplett fázisnak számolsz minden egyes power stage-et?Ez nem 14 fázis.
Ez 7 x 2.Itt van kép a hátuljáról.
https://einfoldtech.com/2025/03/asus-tuf-gaming-b850m-plus-wifi-built-for-durability-and-performance/14(80A)+2(80A)+1(80A) Power Stages
Eleve az a controller, ami ezekért felelős, nem is tud 10-nél többet kezelni.
Ezért a duplázás. Megszokott dolog, csak ilyen formában ne szopjuk be.A hűtése jobb lesz, az áramellátása nem.
Tehát nem jobb a Gigánál 14/6-szor. Mert ez így nem hasonlítható össze.
-
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7622 üzenetére
A te lapod is gyenge.
Én minden márkát képes vagyok egyformán utálni.
Itt a feljebb ajánlott Tomahawk-ot se ajánlom. 2,5 éves lap már. Szotyiért kéne már árulni.
És nap mint nap felbasz ,hogy nincs rajta vga release button.Gigabyte vonalat meg kell nézni. Szőnyegbombázták a piacot. Szépen alulról, felfelé haladva, jól elkülönülő ársávokkal. Van fehér is. Ami ugye kötelező.
TUF matx 85-ért röhej.
https://www.arukereso.hu/alaplap-c3128/asus/rog-strix-b650e-f-gaming-wifi-p881951190/
Hiába régi, továbbra is jobb ajánlat mint ez a TUF.
És egyébként a Tomahawk-hoz képest megéri a +10-est. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7611 üzenetére
Ez nem Asus vs Giga téma.
Tételesen kevesebbet tud az a TUF mint az árkategóriában a többi lap.
Illetve nem írtam ,hogy baja lenne.Az ár-érték aránya rossz.
Nem beszélve arról ,hogy ha nem kell matx lap, akkor nem teszünk atx házba matx lapot.Feleslegesen messze lesznek alul a csatik.
Feleslegesen közel lesz a proci hűtő a vga-hoz és az összes alatt lesznek az ssd-k.
És még 75-80-ért is keveset tud. -
-
DonMedve
addikt
válasz
hackeeeee #7595 üzenetére
Sziasztok! Pár hete olvasom a fórumot, hosszú évek után újra nekiállnék játszani ezért építek egy gépet. Természetesen 9800X3D proci amit vettem, és a témához szólnék hozzá én is annyit, hogy nagyon gondban vagyok, mert Asrock lapokat néztem ki én is és verem a fejem a falba. Nem tudom eldönteni, hogy meg merjem lépni, vagy inkább keressek másik lapot. A bajom az, hogy úgy kuporgatom össze a gépet, minden hónapban megveszek egy alkatrészt, nem örülnék neki, ha elvinné a procimat. De még rágódok.
Próbálok tanulni tőletek, hogyan állítsam majd be, ha egyszer megépül, amit ezúton is köszönök. -
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7522 üzenetére
Hű, engem itt megkavartatok akkor. Közben visszalapozgattam.
Az a baj ,hogy a jobbágy lapomon folyamatosan le vagyok maradva a bios verziókkal. Néha mert lusta vagyok, de az esetek többségében azért mert az MSI lusta.
Most is 1.2.0.3c verzió az utolsó. Nálad ha jól látom már d. Más Asus lapokon meg e.
Mondjuk én a-n vagyok.
Szerintem nálad ez a 6400 vs 6200 jobb latency simán csak egy bios bug volt. OC.net-en is szembejött, de itt a topikban is volt valami.
Nem tudok én ennyi mindenre emlékezni már. Volt valami. Nem tudom mi, valami.De a lényeg ,hogy a jobb latency-d nem a 6200 miatt van.
Itt nálam a latency papíron jó, ténylegesen meg nem érdekel, mert nem számít ez sehol.
FCLK csak 2133, szóval az nem ízlik az Aida írás és olvasásnak. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7520 üzenetére
Na akkor ez volt a megoldás. Az Asus kavarása itt a latency penis-nél.
Önmagában egy semmitmondó érték az a szám. Illetve én mindig csillagozva odaírnám az aida méréseket posztolva ,hogy ez latency penis-el van vagy anélkül.
Ez az egész dolog x3d-vel egy vakvágány egyelőre. Hogy megpróbáljuk nyakunkat törve azt hozni, amit tudott a 7800x3d aida-ban.
Nem számít sehol ez. Zen 5-el ez ennyi. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #7518 üzenetére
Ezt most nekem nem adja ki a matek.
Mármint a játék részét félre téve.
Miért lenne a 6000 és 6200 között 10%, a 6200 és 6400 között viszont csak 2-3%?
Azonos FCLK és késleltetések esetén ugye.És most tegyük félre az Aida féle memory latency-t.
Ami ugye papíron rosszabb lett Zen 5-el.
Ezért jött ez a látszat marhaság a Latency Killer-el és társaival.
Asus-nál Legacy tököm tudja mi.MSI oldalon a Latency Killer konkrétan emiatt az Aida latency miatt érkezett. Semmi másért.
De egyszerűbb csökkentett módban mérni és simán lesz 57ns is az. -
iceQ!
addikt
válasz
hackeeeee #7496 üzenetére
Írnám, hogy csinálok egy portalanítást belül, de szinte portalan belül a gép. Ahol szívja a levegőt be, filterek is tiszták. Havi 1x tisztítom.
Egyébként most azért nincs limit a procin, mert ahogy láttam pár játék laggol (micro vagy heavy stuttering van).
Lehet csinálok egy echo 105W-ot CO nélkül. Lehet a CO-t nem szeretik? -
PuMbA
titán
válasz
hackeeeee #7477 üzenetére
"Kinek higyjen az ember?"
Nem ennek a cikknek, ugyanis ebbe egy mérés sincs, hogy melyik összeállítás mit eredményez
Ez egy elméleti leírás, teljesen figyelmen kívül hagyva a gyakorlatot. Anno a GamersNexus is csinált méréseket és ott is az jött ki, hogy a töménytelen sok ház venti minden oldalon nem ad számottevően jobb hőfokokat, mint 2-3 darab jól elhelyezett elől és hátul.
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #7443 üzenetére
24, na.
oszinten szolva tenyleg erezheto, hogy az uclk emelkedése sokkal jobban keri a soc feszt, mint az fclk..
most 2200/6200-on megy, es 1,15v soc fesz eleg ahhoz h stabilra támassza és jó legyen, es lehet megy meg lentebb is, mikozben a 2200/6400-hoz 1.26v kell. Termeszetesen 1:1-ben.
mindez kb 1-3% lassulast hozott, ami kb elhanyagolhato. Ami persze kb csak aida alatt merheto, de ott sem mindenhol.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #7379 üzenetére
Nah, szóval, eenyike:
Alapból szépen elmásztak 60 fokig. :
Fancontrol-al kiccit meghajtottam a ventket, így már csak 55 fok, szóval mennek simán.. Ennyi a vége.
Még a 37-et lehetne megprbálni, de van egy csuklásom, hogy párosan jobb.
Közben az Asus publikált egy 1057 bétát, lehet felpattintom.
-
-
válasz
hackeeeee #7311 üzenetére
na nehogy aszidd hogy ezek valami csúcs RAM-ok!
belépő G.SKILL kategória G.SKILL Ripjaws M5
TM5 Universal-al jobban meglehet kergetni őket mint az Y-al, de ígyis csak ~40.fokig hevültek!
-
-
válasz
hackeeeee #7321 üzenetére
Inkább bő fél éve van csak 9800X3D. November 10.-én rendeltem, és az már pár nappal a megjelenés után volt
Abban a pár hónapban a 250 ezres 9800X3D az olcsónak is számított, még a 7800X3D is 200k körül ment.
És azóta nem MSI, Gigabyte, hanem kis részben Asus, és nagy részben Asrockról beszélünk, ha procihalálról van szó. Emlékszem az elején még volt vita arról is, hogy az Asrock milyen népszerű, reeeengeteg alaplapot elad, és hogy emiatt van főleg Asrock procihalál… -
-
-
-
tlac
nagyúr
válasz
hackeeeee #7257 üzenetére
Normális.. d15 is max 162 wattig jo, ertelmes szobaho mellett. De most h meleg van, 142w-ig.
na várj, Noctua NH-D15 G2-vel hűtöd a 9800x3d-det és csak annyit tud?
ezt nagyon nehezem hiszem el, hogy 70k-s hűtésről
tudsz mutatni képet róla, hogy ott tényleg elfogy az ereje? -
válasz
hackeeeee #7168 üzenetére
Igen, a default X3D meg a 142W PPT X3D közt gamingben szerintem 0 különbség van, mert előző héten a 88W PPT-s proci is maximum 1 fps-sel maradt csak el a 142W PPT-s X3D procitól ugyanezen HZD alatt. De a korrektség kedvéért legyen ugyanaz a procibeállítás
-
válasz
hackeeeee #7159 üzenetére
Igen, igen, az is lesz tesztelve, fel van vésve listára
A 142W PPT-t be fogom fixálni, újra fogom tesztelni azzal a 4800 default ramot, 6000 CL 40-t, és 6000 CL36-t még mellé
A defaultra azért voltam kíváncsi. milyen az, ha valaki csak összeszereli a gépet, bebootol vele aztán próbál rögtön játszani. Ez simán előfordulhat akkor is, ha megveszi a gépet és így adják oda a júzernek. 10%-t simán jelenthet pár kattintás.
Egyelőre így most egy alapot akartam belőni, hogy a Timespy CPU része meg a HZD jó lesz-e benchmark alapnak az ilyesmire, és perpillanat azt látom igen, jók lesznek, van szépen skálázás.
És ami a legjobban fúrja az oldalam, hogy a CL30 vs CL36 közt mekkora a különbség. Azt tesztelem majd holnap, ma Mission Impossible mozi van
-
Rewmac
aktív tag
válasz
hackeeeee #7146 üzenetére
Csak tudod félek, hogy elrontok valamit ezeket ismertem anno valamennyire AM4-ről. Uncore nekem mindig Off volt.
Most futattam tesztet arra ami ki voolt rendesentesztelve:
V1: ezt használom: SoC: 1.22V CO: -19 CB23: 23120 Max temp: 79.8c
v2: SoC V1.25, Uncore: Auto (default), CO: -20, CB23: 23018 Max Temp: 78.6c
V3: SoC Auto, Uncore Auto, CO: off, Cb23: 23055, Max Temp: 91.4c -
Rewmac
aktív tag
válasz
hackeeeee #7146 üzenetére
De miért kéne segíteni? Nekem minden rendben van már egy jó ideje (szerintem). Mármint most nincs semmi bajom. Ha megint visszaállítom akkor nagyon kevés pontjaim vannak a CB23-ba pl.
De most 1,5 hét után néztem egy cinebench tesztet és 21500 eddig 23050 volt és nem nyúltam hozzá kb. 2 hete.
-
Rewmac
aktív tag
-
tlac
nagyúr
válasz
hackeeeee #7131 üzenetére
úgy néz ki, hogy az asrock itx-es lapjainál lesprórolták azt az extra chipet, ami megoldaná cpu nélkül (lehet nem férne már el rajta)
viszont cpu-család függően kell hozzá egy plusz fájl, ami intézi a bios flashback-etaz amd hivatalosan támogatja ezt a módot (soc-ba van integrálva a funkció), így elvileg nem gond ha nem támogatott a proci menne bele
-
Jacek
veterán
válasz
hackeeeee #7103 üzenetére
Csak 4K tolom feleslegesnek éreztem a 9800X3D-t, meg alapból a proci+lap+ram 212e HUF volt a 9800X3D meg 190e nettó
tegnap kivettem a 32Gb ramot beraktam 48Gb KLEVV 6000cl30-at.
Hozzá tenném a 6200/6400 továbbra sem megy úgy hogy procim is más és a ram is
6000m faca, stóval ez az B850 Steel Legend lesz.
-
-
válasz
hackeeeee #7033 üzenetére
Nem mondtam, hogy nem éli (élheti) túl az OS...
Csak azt, hogy ezzel teszel a láncba plusz X SW hibaforrást.
De kinek a pap, kinek a paplan. Az biztos, aki IT üzemeltetéssel / "rednszergizdáskodással
" foglalkozott, az szűz OS-t fog mondani és tenni.
Főleg a Win11 korában, mikor kb 5 perc alatt fent van az OS...
-
válasz
hackeeeee #7020 üzenetére
Mondjuk én azt sem tudom hol lehet állítani ezt a motherboard limitet. Annyit állítottam ami hasonlít rá hogy TDP to 105w az lefelé limitál nem felfelé.
Ez a PBO-nál lesz az Amper limit? Mert ott nálam semmi sem működött 3.20 biosnál amikor próbáltam 65w-ra beállítani, tökmindegy fel le mint állítottam.(talán ez a szerencsém) Annyit értem el vele hogy kissebb értéken evett többet és jobban melegedett. Szóval ott a 0 mindenre működött normálisan. A főmenüben lévő TDP to 105w volt az ami nálam ért valamit is.
Legjobb lenne ha kézzel beállítanám magamnak PBO-t kikapcsolva mindent gyári értéken de -30-ra alulfeszelve 100w körülire csak annyira a beállítás hogy nem igazodok ki rajta. Okádék módon van megcsinálva a biosba az egész.Intelnél 9/10.gennél meg lehetett süti a VRM-et unlimited A-al. Nekem a kínai 10980HK ilyen, annál írták is hogy semmi estre sem szabad unlimitedre rakni mert a föld összes amperét bezabálja amennyit csak a VRM bír és gyenge lapokon ez instant halál. Korábban ez nem volt ennyire gond mert nem zabáltak ennyit a sima asztali procik és volt védelem a VRM-ben a socket meg túl volt tervezve.
Régen FVIR-es prociknál (x79/x99/x299) nem volt ennyire durva a helyzet, azaz kínai fos matx lapba rakhattam akár milyen bivaly tizenxsok magos procit. Annyi történt hogy a VRM fogta magát és throtlingolt 110 foknál. Jó persze az hedt volt nem sima asztali. Pedig most már a ram vrm-je is integrált. -
válasz
hackeeeee #6989 üzenetére
Ez jó, magyarázza hogy miért inkább a high end lapok sültek. Remélem valóban csak ennyi áll az egész mögött és nem egy sokkal komolyabb hardveres probléma.
A videóból ahogy értelmezem azoknál volt nagyobb gond akiknek a hűtésük is komolyabb azaz olyan esetben ahol a PBO szárnyalhat az egekbe mert nem fogja meg semmi.
Érdekesség hogy ugye sokaknál idle kapta a halált a proci, ez szerintem olyasmi lehet hogy az alulfesz/idle fesz után kis terhelésre is az agresszívebb PBO jobban megküldte a procit mivel hőmérséklet is eleve kissebb volt.
Az még kérdéses hogy mi más volt még beállítva. Mármint SOC fixed-en vagy TDP-t lehúzva is el tudott-e szállni a proci. Degradáció miatt érdekes. -
-
itr_henrik
csendes tag
válasz
hackeeeee #6953 üzenetére
Ja, auto, azokhoz nem nyúltam.
Boostot próbálgattam 25-ösével. 100-ig kb. lineárisan nőtt a W és hozzá a pontszám. 100 felett már az addigi 2x-esével nőtt a W és kevésbé a pontszám. Biztos lehetne még tovább CO-zni és akkor mehetne tovább a boost, de nem akarom "agyontuningolni"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- PlayStation 5
- Hardcore café
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS TUF Gaming F16
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest