- Macrodroid
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
- Google Pixel topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
abridabri #7560 üzenetére
Privát vélemény, mert mindenki annak hisz, akinek szeretne.
A GamerNexus-t régóta csak botránycsatornának tartom, nem hiteles, jó példa erre a "leég az ASUS-okban a 7800X3D proci" videójuk, miközben az első nyilvánsosságra került eset especiel AsRock volt, ja, és nem X3D procival. Ha megnézzük a [legnépszerűbb videóikat]
, akkor azok oroszlánrészt arról szólnak, hogy kipécéznek valamit és jól beleszálnak, legyen az a Linus Tech Tips vagy a különféle prebuilt gépek. Vannak, amivel egyetértek velük, viszont az egész körítés és a koncepciója régóta az a csatornának, hogy a nézettségért vitatható alaposságú háttérkutatás után botrányvideókat gyártanak sorozatban.De especiel én futottam bele a BuildZoid féle videók alapján is olyan dolgokba, ami rohadtul nem úgy volt, ahogy nála. Persze, a top alaplapban csúcs G.Skill modullal ment nála. De nagyjából sehol másol. Ez a kezdeti AM5 időszak volt, amikor ugye a csapból is az folyt, hogy csak állítsd be a BuildZoid féle időzítést és kész....
Szóval izlések és pofonok, de a téma onnan indult, hogy kijelented, hogy vakon elhiszel Nekik bármit. Pedig a GN és BuildZoid is mondot fals dolgokat. Némi kritikus hozzáállás egyáltalán nem árt, tehát azért vakon ne higyjünk el semmit...
Szerintem. -
Maelephant
senior tag
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
-
omfgk
veterán
válasz
abridabri #7550 üzenetére
Nehezen hiszek neki amikor egy God of War-ban 27%-al nagyobb 1%-ot mér.
Viszonyítási alapként, más tesztelőknél kb 20-25%-al gyorsabb a 7800X3D-nál a lehető legjobb esetben a 9800X3D 1%low fps-ben.
És akkor ezek a 7800X3D számára leggyengébb játékok.27%-ot nem lehet mérni egyszerűen.
Ez nem 0,1% még. Semmi nem magyaráz ekkora kilengést.
Ha a 11800X3D ennyivel gyorsabb low fps-t hozna, az levinné a háztetőt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #7479 üzenetére
Értem, hogy mit mondasz, csak hőfokban ez nem jelentkezik. AMD Cpu-nál legalábbis biztosan nem.. Intel-nél lehet számít, de itt semmit.
Alapjában véve én annak hittem, hogy zéró hőfok különbség volt terhelt hőfokok mellet
Semmi, ugyan annyi volt minden. Megnéztem 128W és 142W mellett.. semmi különbség.
Viszont az, hogy befeleé fújok a hűtő elé, az már ér valamit.. csak ezek alapján az alsó ventiket kb. ki kellene venni a vga alól, mert nem sok értelme van..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #7476 üzenetére
Pont ez alapján szedtem ki az egyiket, amúgy.. de, mondhatni semmi különbségem nem volt, ahhoz képest, hogy bent volt 2. Elsőre azt hittem jobb, de nem..
Sokat gondolkoztam ezen.. Nekem a hátsó az pont a D15 tornya mögött van, ergo az csak a bordáról lejövő meleget szívja ki..
De, befelé termel 6 (2 lent, 2 elől, 2 oldalról)... nem tudom azt elképzelni, hogy jó az ha csak 1 van fent.. persze tudom, elszívja a venti elől... de ha alulról is termelsz be, akkor mizu?
-
-
-
-
válasz
abridabri #6960 üzenetére
az csak a vCore értékébe szól bele, attól nem fog elégni, amúgy meg ahogy a kolléga mondja 4.es az Automata én 3.ason használom szóval lehet az birizgálni csak ésszel!
De mint mondtam a VID-t tologatja nem az SOC-t így nem kell félni hogy elég, csak túl magas értéknél hamarabb fogsz power vagy hőmérséklet limitbe futni, szóval felesleges 5.feletti értékre állítani!
LLC nálam 6.oson van, köszöni jól érzi ott magát, nem kell fosni attól sem, hiába 4.az ajánlott ott is belőle!
-
-
-
válasz
abridabri #6378 üzenetére
nálam befolyásolja X870E nél, amég 2x24.giga RAM volt a gépbe elég volt az 1,1.v SOC, mikor váltottam 2x48.Gigára emelnem kellett 1,175.re, hogy stabil maradjon, minden más változatlan RAM időzítés és órajel is ugyan az!
Mondjuk azóta jött még egy BIOS frissítés, lehet nekifutok még 1X az UV-nek hátha.......
-
-
válasz
abridabri #6231 üzenetére
azt felejtsd el Dual Rank RAM-al!
28-37-37-37 alatt bármekkora feszt adsz bárminek, nem megy a TM5, a többi tesztprogi hiba nélkül megy de TM5 NEM!
És az ilyen 1,55V vagy több RAM feszt is felejtsd el, baromira melegedik a Dual Rank, de ne is csodálkozz, hiszen 2x annyi chip van rajta.
énis most 2X48.as KITT el szórakozok, ami ment 2x24.el itt el lehet felejteni!
amúgy a dual rank végett pont annyival gyorsabb hogy hozza azt 28-37-37-37.en ami ott 28-36-36-36.on ment!
RAM hűtés meg leg egyszerűbben, VGA hátára egy 12-14.centis venti!
-
Sanyi19
őstag
válasz
abridabri #6233 üzenetére
Nincs. Milyet érdemes venni? Vagy csak moddingoljak oda egy ventit ami telibe fújja?
Egyébként nekem nincs vele nagy tuning célom, csak egy optimális feszültségen és hőmérsékleten futó főként játékra használt beállítást keresek. Már a jelenlegi sebességgel is elégedett vagyok igazából, csak az előző 32-es kit azonos chippel jobb értékeken ment, de amúgy nem volt gyorsabb a teszteket nézve... gondolom ez, hogy dual rank kicsit tesz hozzá. -
Sanyi19
őstag
válasz
abridabri #6229 üzenetére
Akkor elvileg A-Die kellene legyen, viszont tRCD 36 nem stabil valamint az alacsony tRFC sem füllik neki, pl. 6200 Mhz-en már 576-ot kér, úgyhogy inkább M-Die tulajdonságai vannak.
Viszont most csináltam két tesztet alap tRTP-vel.
Az egyik CL30-38-38-48-84, így is ment. Játék is futott 1 órát.
Eredménye:Valamint a pár hete használt 30-38-38-61-99 :
Látszik, hogy nem gyorsabb, sőt inkább lassabb.
Tehát valószínű hiába állítom át a BIOS kikorrigálja? Vagy a tRTP miatt nem tud igazából gyorsulni. Akkor csökkentem egyesével, kipróbálgatom ezt is. -
-
válasz
abridabri #6190 üzenetére
aham, akkor jól sejtettem B650 is érintett.
Ahogy nézem akinek ASUS lapja van, és AGESA 1.2.0.3 vagy frissebb BIOS van fenn és nem B850 es lap mindenkinél bő 10% ot veszít(latencyban is)
3.napig szenvedtem, mire rájöttem mi a gond!
és a hiba feltárása után
Reménykedek hogy a közelgő 1.2.0.3C megoldja ez a hibát!
-
omfgk
veterán
válasz
abridabri #6153 üzenetére
Azért erőltetem a magasabb FCLK-t ,hogy ne fájjon annyira az ,hogy a 6400 esélytelen a procival.
6200 egész jó soc fesz mellett stabil, szóval így cserébe jó lenne egy magasabb fclk. VDDG CCD 1025, IOD 1000 most.
Ezt az új zentimings beta se írja rendesen még.De igen, ennek kitesztelése idő lesz.
A teszt egy dolog, de játékban se szabad droppolnia az FCLK miatt. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #5962 üzenetére
Én személyes tapasztalat alapján mondom ezt. Aida-ban, ill pár program ami mér latency-t, ott kijött, ill multi játékban láttam elhanyagolható %-os különbséget, és kb. ennyi.
Ez látszik nála is.
Az 1% low-ot én nem teszteltem ki, mert személy szerint engem nem érdekel.. De erről olvastam korábban, h engine függően van ahol hoz, van ahol ront..
Valszeg újabb bios-okkal valamennyit javult ez, így talán már van értelme használni.
-
TakiNándi
kezdő
válasz
abridabri #5924 üzenetére
Biosban MSI Latency killer bekapcsolva.
A háttérben futnak a steam és társai, de hiába állítom le őket, nem jelent semmit vagy minimálisat.
Viszont az oké hogy csökkent a latency értéke, de tesztekben és játék benchekben nem változott semmi. Van ami pontra / fps-re ugyan annyi.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #5648 üzenetére
Őőő.. Az Asrock sem ismert el hivatalosan semmit.
Én hivatalos tájékoztatást nem láttam erről sehol sem..
Szóval akkor, hogy is van ez? Értem ezt, csak.. sztem felesleges.. mert tényleg senki sem különb semmivel.. Ekkora meghibásodási rátával már lehetett volna hivatalos tájékoztatást adni, akár kárpótolni felhasználókat, stb, de itt sem történik semmi.. Csak megy a találgatás, hogy vajon mitől lehet, talán a batch, talán.. de ez is csak tippelés.. Ugyan már..
Intel vonalon pedig elismerték a hibát, RMA-ban cserélték a lapon az alkatrészt, mint kiderült.. Vagy volt akinek lapot cseréltek, amin már javított volt a cucc.. Szóval, lehet itt régi dolgokkal takarózni, hogy mi volt a múltban, sztem felesleges..
Ott az EVGA sztori is, amit említettek, pl, sztem az hasonlóan ciki volt mint az Asrock-é..
-
válasz
abridabri #5644 üzenetére
Én a Zen4-hez eredetileg AsRock B650E illetve X670E deszka között ingadoztam, majd miután mindenhol (itt a PH!-n is) a botrányvadász GamerNexus videó alapján azt fröcsögte mindenki, hogy csak ASUS-t ne, mert leég benne a procid. Utánaolvastam, és kiderült, hogy rohadtul nem ez a helyzet és már csak azért is ASUS deszkát vettem itthonra, hogy első kézből legyen tapasztalatom. Kettőt. Azóta is köszönik szépen, nagyszerűen zümmögnek.
Hozzá teszem, nálam az utolsó tönkrement deszka egy MSI volt, ami alig több, mint egy év után lehelte ki a lelkét és mivel egy év jótállást vállalt, a boltnál nem sikerült érvényesítenem semmiféle garit ahogy az MSI-nél se (a bolthoz irányítottak, ahol vettem). Ettől függetlenül nem húzom se az MSI-t, sem másik nagyobb gyártót. Rossz sorozatok mindegyiknél voltak és vannak, ennyi... -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Amugy, pl nekem nem egy jutubber fogja megmondani kit szeretnek, majd en eldontom.
Es nem erdekel hany millio kovetoje van.
Sztem minden Aib egyforma, es csak a presztizs donti el, hogy ki mit akar, es szeretne.. Nekem pl mindegy, csak jo legyen
Ez olyan mint az auto.. full ugyan az..
Ha en rosszul dontok egy video miatt mert neki jo volt akkor ot hibaztassam? Jo hozzaallas
-
omfgk
veterán
válasz
Az a baj ,hogy kb minden cég beleszart már a vásárlói szájába... Szóval gyorsan körbeér az ember.
Igazából a lényeg ,hogy megpróbálták-e értelmesen kezelni a problémát, vagy lepergett róluk az egész.
Nem mi voltunk, vásárló baszta el, nem is akkora a gond és társai...
Tehát ,hogy a support egy nagyobb gebasz után gerinces lény próbált lenni, vagy földigiliszta.Ha már Jay, ott volt az Evga sztori. Az elpukkanó 3090-esekkel.
Ott egész jó volt az rma folyamat az elbeszélések alapján.Az Evga fan-ok kicsit kevésbé kezelték jól (és ebben Jay is benne volt). A topikban ugyanaz volt a reakció. Azért van több döglött Evga 3090, mert többet adnak el.
Ja, 5-ször annyit mint az összes többi gyártó együttvéve.
Mert ilyen arányok voltak a kipurcanó vrm-ekkel. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #5619 üzenetére
Ezek alapján lehet nyuszi voltam az 1.55V-vel.
Nade, ez igen, full válogatva mákos.. Illetve amúgy hozzáteszem, hiába Tm5 stabil, ez lehet aida-ban vagy cruncher alatt úgy ellszállna, mint a szh@r.. Saját tapasztalat.. amikor a 6600-am pl cruncher stabil volt több mint egy órán át, aida-ban 2 perc alatt elhasalt..
Illve IOD, CCD voltage-et is jóü lenne tudni, de azt pl, ha jól sejtem nem fogjuk megtudni sosem.
-
válasz
abridabri #5619 üzenetére
Látom itt AMD oldalon még nem ismeritek őt, eddig intel el nyomult, de gondolom a recept nem változott, amiket használ cuccot mind több 100db.os tételből válogatott példányok!
Ilyen nekünk földi halandóknak nincs, és nem is lesz, szóval max nyálcsorgatásra jó nézni a tesztjeit. -
válasz
abridabri #5549 üzenetére
Alza : [link]
Csak kb 2 hetet élt a ram a Gskill oldalán is és EOL már : [link]
És ez lett helyette : [link] Minden ugyan az de ez 1.45 V már és nem 1.4V.
Jó lenne tudni miért tették. Túl sok volt az RMA vagy nem volt stabil ? Vagy csak kevés ment át a teszten. Kit tudja
Kéne tesztelni az enyémet is de csak Warzone ozok egyelőre.
-
válasz
abridabri #5479 üzenetére
Ezt "PCI slot /VGA pin már tuti az utolsókat rúgja ennyi rázkódás után" elmagyarázod az összes VGA gyártónak is, hogy ne legyenek már hülyék és ne pakoljanak mindegyik VGA-ra gyárilag 3.db ventit, mert a rezonálásukkal szét rázzák az alaplapokon a PCI slot-ot!
egyébként nem hinném hogy amiket használok Noctua NF-P14s redux, vagy a Be quiet! Silent Wings 4 PRO bármennyit is rezonálna, a VGA.n lévő gyári ventik 10X annyira rezonálnak!
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
SzlobiG
félisten
válasz
abridabri #3618 üzenetére
Dehogy melegíti, játék alatt ilyen 50-60 fokos a cpu, nyílván terheléstől függően, pláne aoe 4-be, ahol 10-20%-ot terheli csak a cpu-t. Na meg a CPU radiátor nekem a ház elejében van, szóval pont hogy a CPU melegítené a VGA-t.
Ezt szigorúan az én rendszeremre értem, pl lég esetén már igaz lehet amit mondasz, pláne egy gyengén szellőző házban.
-
válasz
abridabri #3622 üzenetére
...olyan játéknál, ahol csak automatikus mentés van...
Én especiel ilyenekkel nem igazán játszom, a CP2077, MW5: Clans és hasonló játékokban pedig van manuális és/vagy gyorsmentés, illetve az autosave is több lépcsős, tehát az általad leírtak nem igazán veszélyeztetnek...
-
törölt tag
-
-
válasz
abridabri #3561 üzenetére
...de megint: egy DDR5-7800-as kittel DDR5-6400-es sebességen, végletekig reszelt időzítésekkel, 400-as tRFC-vel (!), nem átlag felhasználói szintű tapasztalattal és ha tippelnem kellene, több napnyi, vagy több hétnyi finomhangolással alsó hangon...
De vissza térve az eredeti kérdésre: ha megnézel pár memória latency "versenyt", azoknál azt láttam, hogy a 7950X-ekkel érik el a legjobb eredményeket (50ns szint), aztán a 7900X, 7950X3D-k és 7700X és 7600X-ek következnek ( 53-55ns [példa1], [példa2] ) , és utána a 7800X3D-k (az 56.6-al egyébként a legjobb vagy, akit láttam, el is felejtettem, hamu a fejemre... ).
Igen, viszont ez alapján csak 1-2ns "hátránya" lehet az X3D-knek, szóval ezt akkor tekintsük inkább semmisnek, hamu a fejemre, inkább a binelés lehet itt a tényező talán...
-
-
omfgk
veterán
válasz
abridabri #3226 üzenetére
A benchmark és az ingame teljesen más.
Rengeteg mindent eleve nem tölt be a bench-re.Ha ennyi fps-ed lenne benchmark-ban és cpu limit miatt, akkor játékban 40 fps-re zuhannál be minden sarkon moddolva.
Közben meg egy 9800X3D ingame 120 (natív) fps alá már sehol nem megy. De sehol.
Ez volt az első amit kiteszteltem 7800X3D-ről jövet.100-120 fps-t becélozva itt már nem jött ki a 9800X3D előnye.
Hogwartsban még igen. -
-
-
SzlobiG
félisten
válasz
abridabri #3159 üzenetére
Biztos hogy nem, mert akkor még a ramokhoz nem is nyúltam, sima EXPO-n ment 1.35 fesszel, na meg csökkentettem a co-t és megszűnt a probléma, azóta nem lép ki a játék.
Arra jöttem rá, hogy valszeg az elsődleges magnak még a -25 co is túl sok -20-al már nem lép ki a játék. Érdekes viszont, hogy csak ez a játék dobta el magát, a többi vígan szalad órákon keresztül is. Na ez a curve shaper dolog érdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Bevonják az AI-t az atomreaktorok építésébe
- DUNE médialejátszók topicja
- Autós topik
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged