- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Magisk
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #7535 üzenetére
Latency Killer és társai az legyen disabled mindig.
B650 Tomahawk esetén is, a korábbi bios-nál az auto igazából enabled volt.
Szóval egy bios update után összemérhetetlen az auto vs auto. Bármikor átbillentheti a gyártó ,hogy mi legyen alapértelmezetten.
De mondom, ez az aida féle késleltetés nem korrelál semmivel a világon.
Reddit-en és OC.net-en is rá vannak néhányan csavarodva. De felesleges.7800X3D továbbra is veri a 9800X3D-at, de csak ebben.
Aztán mire megy vele... mindenhol verve van a 7800X3D. Egyetlen olyan workload nincs a világon, ahol ez a késleltetés megmutatkozna. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #7535 üzenetére
Akkor, annyi lehet h nálam auton használva legacy-t használ a lap.. Másra nem tudok gondolni, bár ezt kétlem..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #7260 üzenetére
920/950-et próbáltam, alapból 990/990-en használom. Semmi mást nem állítottam, csak azt, és ugyan úgy előjött a jelenség.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #7229 üzenetére
Mai tapasztalat margójára.. Alacsony CCD/IOD fesz is egérszaggatást okoz..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #7253 üzenetére
ott 2000 a kulonbseb, copyban 3000, kb. 66-ot nem neztem, az arany miatt ugyis. 2133 az *ajanlott* 6400 melle.
illetve fesz kb ugyan amnyi kell, vagyis megnezem 1.22v-n lesz e eger akadas.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #7248 üzenetére
Nah de amúgy kíváncsiságból tesztelem a 2133-at, sebesség szempontjából mennyit számít.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #7248 üzenetére
Igen osztozik, de külön kezeljük Ergo külön feszeljük az IMC-t és külön a SOC-ot, na!
tlac: abban minden benne van amit itr_henrik linkelt.
-
PuMbA
titán
válasz
itr_henrik #7234 üzenetére
Nekem 1,2V-ra lőtte be a SOC Voltage-t a BIOS-ban az AsRock lapom a 6000MHz CL30-as EXPO profilra. Valóságban pedig 1.19V-on megy a HwInfo szerint.
-
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #7234 üzenetére
expo-val valahol az normális, mert specifikáció felett járatod a memóriavezérlőt
anélkül esetleg tudod mennyi? -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Tudom, de pont azért írtam ezt, mert az FCLK-hoz hozzá sem nyúltam, és így megszűnt a probléma.
Amióta csökkentettem a soc feszt, azóta jött elő random a jelenség. Visszaraktam, minden jó.
-
Jacek
veterán
válasz
Jelen, nálam minden oké 2000-en kivéve hogy elkezd recsegni a hang
-
válasz
Pont írni akartam, hogy az tuti FCLK lesz. Ezért tettem be én is zenét a háttérben stresszteszt közben, hogy halljam, akad-e, ugrik-e valahol. Egy AM5 DDR5 RAM OC gyűjtőpostban olvastam, hogy másik jó teszt erre y-cruncher VT3 stresszteszt eredményének ciklusonkénti összehasonlítása: ha iterációnként 0.1-0.2 * 10^09 bit/sec között marad az eltérés, akkor nem lép életbe az Infinity Fabric Retransmissions, amiket ilyen megakadások formájában érzékelnél.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #7180 üzenetére
Köszi. Én is bízom benne, hogy csak bug és nem tényleges spike. Fura, hogy csak AM5. Nekem is fenn van a fan control, de a többi gépen nem csinálja. Igazából amit lehetett megtettem 🤣
-
válasz
itr_henrik #6956 üzenetére
Én még amikor megvettem a 9800x3d-t akkor próbáltam a x10 scalart ,de volt valami őrült 1,5V + 110C+ spikeom teszt közben,gyorsan visszaraktam auto-ra, azóta nem is kísérleteztem vele.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6956 üzenetére
Oszinte leszek sosem neztem. A 10-es scalar megdobja valszeg. Ezzel lehet sakkozni llcvel is.
de most h megy lehet megnezem majd x3 x4 koruli scalarral h mizu, meg llc6-tal, amit probalgattam.
-23-as co-val megy.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6954 üzenetére
Nekem jatokokvan igy 5425-on all mint a covek. Azert is hagytam igy
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6952 üzenetére
Scalar, llc auto?
probaltam +200-rol lemenni de akkor mar lassul. Ergo ennek sztem ez a jo.
Nalam 1.22v a soc mert 6400/3200/2200. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6946 üzenetére
Ugyes.. vicces h elhanyagolhato a kulonbseg a 162w-hez kepest
nalam llc auto, scalar x10
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6941 üzenetére
Igen lehetséges, ezen filóztam, az az x870-en mosolyogtam.
Igen ott néha látok fan speed-et, de csak ritkán.
-
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #6729 üzenetére
ez tök jó, köszi a tesztet
-
válasz
itr_henrik #6729 üzenetére
Hmm... ez érdekes.
Megkövetem magam, ezek szerint a 9800X3D esetén ezt tényleg tudja tartani. Ma is tanultam valamit!
Elnézést kérek mindenkitől (@Icewloxy kolléga elsődlegesen) és vonulok a sarokba kukoricára térdepelni. -
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #6719 üzenetére
avx-szel teszteltek, ott meg volt, de avx2-vel nem nézték
a képeken full alapon ment a proci?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik #6492 üzenetére
én megnéztem hogy a CO-s beállításokhoz képest mi a helyzet..
Vagyis az manuál limittel 132W, manual co, 90 fok limit..
Most, ez level 2.. 100 ponttal többet csinál 80 fokon megfogva de plusz ~20 watt.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
Az ASUS rész és az AMD külön vannak a BIOS-ban? Mondjuk megnézném én is ezt az ASUS részt? Hol találom?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ezt már néztük a fórumtárssal is h sok esetben nem éri meg a coval vergődni, enhancedment es temp limit es gyí, es jobban megy.. nekem emlekeim szerint 70 fokon hozza a co-s 120w limites eredmenyeket.. ugye enhancedment alatt nem is tudsz co-zni.
Nekem nincs level, mert b-s lap, csak temp, de akkor is jobban megy
Ha nem is sokkal.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6470 üzenetére
Nekem az a bajom, hülye vagyok, főleg mert mennyire örültem, hogy végre lehet egy ilyen szintű gépem. Igyekszem lefedni amit le lehet, hogy megelőzzek mindenféle kellemetlenséget. Igen néztem Tudom idézőjel.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6459 üzenetére
Igen. CO nélkül is max 1.24-ig stabil. legalábbis 2 órás tesztelésnél.
CO-val pedig 1.25.
-
Zsohi
őstag
válasz
itr_henrik #6455 üzenetére
Az is lehet a ketto pont fizikailag mashol helyezkedik el, a prociban mert feszultseg mindig alacsonyabb lesz az megnovekedett ellenallas miatt. Az 1.3 folotti erteket lehet az alaplapon elhelyezett erzekelo olvassa ki, az ami a procit eleri feszultseg mar 1.3v alatti lehet ami teljesen rendben van. Bar a Soc fogyasztasa nagyon minimalis ami nem indokolna ekkora feszultseg esest...
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6455 üzenetére
Köszi szépen.
Akkor az a Vin10 amit néztünk tegnap az mégsem az mert az viszont pont annyit mutat amennyit a BIOS-ban is. 1.272-t?
1.25-nél stabil csak. Így ott hagytam. Viszont ez akkor is 1.240-et mutatott amikor AUTO-n hagytam.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6448 üzenetére
Akkor viszont nekem be-be megy 1.329V, de úgyis ahogy nézem, hogy levettem a SoC-t. Nincs változás ugyanúgy a gyári 1.272V-ot tolja be. Az a baj sehol se találok ehhez az alaplaphoz egy guide vagy valamit, így amiről nem tudom mi nem nyúlok hozzá.
-
válasz
itr_henrik #6424 üzenetére
El tudom képzelni ezt a viselkedést, mert TJMAX (hőmérséklet, legyen mondjuk 85 fok) beállításnál az alaplapra bízod a PBO tuningot, és ha a CPU vcore auton van, azt jelenti az alaplap kezébe adod a logikát.
Ebbe nálam simán beletartozik az, hogy akár csökkentse a VCore-t, hogy tartsa a beállított hőmérsékletet és frekvenciát, ne menjen feljebb a hőtermelés és vele a 85 fok.
Viszont TJMAX 85 és fix CPU VCore esetén nem kéne, hogy csökkentse a feszt... ott a CPU frekvenciából fog visszavenni 85 limit elérése esetén. A logika ezt diktálná.
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6421 üzenetére
Tehát akkor visszakanyarodtunk oda ,hogy thermal limit-nél nincs auto CO.
Ez volt a lényeg.
Hogy a gyártók milyen okosságokkal próbálják az árazásukat alátámasztani... Nem érdekes.
Ilyen Hynix DDR5 preset, olyan latency killer, amolyan pbo enhancement görbe. Kb mindegyik gyártónál van már legalább 5-6 baromság.Szimplán más TDP config, temp limit, power limit esetén nem pofázik bele a lap a görbébe.
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6418 üzenetére
És hirtelen totál másról beszélsz...
hogy a Thermal Limit beállítás nem csak egy egyszerű felső korlát, hanem undervoltol is egyúttal, hogy az óhajtott hőmérsékletet tartani tuda, kvázi auto CO-zik
Milyen bakugrással jutottunk innen a PBO Enhancement-hez?
Ami egyébként egy előre betáplált preset.A thermal limit nem autó co-zik.
Amivel egyébként szintén a stabilitást kockáztatná. Tehát elképesztő nagy faszság lenne a gyártó részéről. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
itr_henrik #6412 üzenetére
nincs ott semmi CO, a hotermeles a frekivel egyenes, a fesszel meg negyzetes aranyban nő, ezt tudjak az AMD mernokei is, ezert amikor nekimegy a limitnek, akkor a cpu firmware visszaveszi a frekit ; a kisebb frekihez meg kevesebb fesz kell -> csökken a hotermeles ; nem atomfizika ez.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6402 üzenetére
-20-on van 1,5 hónapja amióta vettem. Csak ezért furcsa most dobja az AIDA a hibát.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6398 üzenetére
Oh. Pedig eddig rendben volt. Illetve magasabb CO értéken azonnal hibát dobott.
Próbáljam meg ezzel? Vagy inkább a CO-t teszteljen újra?
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6394 üzenetére
Igen kb arányosan csökkent. 1230-nál 1.319 volt a kiugrás. nem tudom. Semmit. Van, hogy be volt kapcsolva és hagytam a hwinfo-t futni.
Sleep/hibernálás nincs bekapcsolva. Csak a monitor kapcsol ki 3 perc után.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6388 üzenetére
Kicsit akkor aggasztó. Mert levettem 1.240-re. A vin10 1.280 a fenti meg megint felugrott 1.319-re, pedig fixálva van elvileg.
-
iceQ!
addikt
válasz
itr_henrik #6020 üzenetére
Nem követtem mostanában a fórumot, de mi ez a halállista? Ez valahol össze van foglala mely sorozatszámos procik halnak meg?
Lehet törölni is akár, sry -
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #6058 üzenetére
hm, őket pont én is néztem, de akkor lehet alza-tól kellene vennem majd, ott gyorsabban pöröghetnek ki az újabb darabok
-
tlac
nagyúr
válasz
honnan vetted?
-
csaba951
veterán
válasz
Ne aggód túl a dolgot. Ez csupán azt jelenti, hogy ha pont ez a CPU-t egy Asrock alaplapban használod, akkor van rá esély, hogy 1-90 napon belül egyszer csak nem működik. Külön-külön jó mindkettő, de így együtt meg nem.
Asus alaplapban fogod használni, szóval emiatt (nagyon nagy valószínűséggel) nem lesz gondod vele. Neked elég csak arra ügyelned, hogy szakszerűen szereld össze. Pl. ha elsőre szorul, nehezen megy a foglalatba leszorításkor a kar, akkor ne erővel próbáld meg megoldani a problémát (jó lesz ez, csak erősebben kell nyomni!
). Meg ne emeld az égig a feszültségeket. (Vajon elindul-e Vsoc 1.4-el a gép?
)
Szóval ilyeneket ne csináljál és nem lesz gondod.
Első lépésként jó ötlet bios-t frissíteni, alap bios beállításokkal kipróbálni, hogy elindul-e. Aztán szépen állítgathatsz ezt-azt, de mindig csak 1 dolgot. Ha nem jó, akkor az utolsó dolgot állítsd vissza.
Meg teszteld ki, hogy stabil-e a rendszered. Cinebench 23 például látható hibák nélkül simán lefut instabil gépen is. Azt, hogy mit és milyen sorrendben állítgass, megtalálod a Téma összefoglalóban.
-
gejala
őstag
válasz
Nincs semmilyen halállista, a halott statisztikából annyi derül ki, hogy a régebben gyártott batchekből több halt már meg, mint az újakból. Ami nem meglepő.
Szinte az összes halott proci Asrock vagy Asus lapban volt és pont ez a két gyártó az, akiknek a BIOS-a rendszeresen fura, sokszor már veszélyes dolgokat művel a feszültségekkel meg a memóriákkal. Nem csak most, hanem már évek óta.
Giga és MSI lapokban alig pár proci halt meg, és azoknak is legalább a fele bizonyítottan user error volt. Szóval náluk lényegében csak egy-két random halálesetről tudni, ami bármi lehet. MSI lapok mindig is stabilak és biztonságosak voltak ilyen szempontból, Giga is csak egyszer tolta túl a bulit, de tanultak belőle és gyorsan korrigáltak. -
omfgk
veterán
válasz
Egyáltalán nem kiugró az adat ennél a batch-nél.
Az egyetlen adat ami furcsa, az az asrock-os szám.
-
válasz
Minden rossz indulat nélkül:
A "halállista" batch-ek mennyi procit takarnak? 100 000? 10 000?
Hány halálozott el belőle követhetően? A te szériádból 0.06%? Vagy 0.006%?
Legyen 10x ekkora a valós szám, mert ugye nem minden Redditel. A legrosszabb esetben is 0.6%.Banyek, ekkora hibaszázalék kb. minden procinál, alaplapnál, stb. volt.
Én egy kicsit túlzásnak érzem ezt a túlaggódást, de nyilván mindenki a saját szintén döntsön...
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6025 üzenetére
Én az egész problémáról nem tudtam, pedig szoktam követni a dolgokat, azt hittem csak AsRock hiba és nem CPU. Kicsit félek most azért elég sokáig pakoltam félre a gépre.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
Sajnos én nem néztem meg a batch számot, gondolom serial alapján még mindegy.
-
válasz
Nagyjából ennyit tudsz tenni, meg ne tuningold agyon a procit
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Interactive Brokers társalgó
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Napelem
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest