- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Nyilván a gyengébben sikerült példányok halnak először, a jobban sikerülteknek meg mondjuk "csak" feleződik az élettartamuk.
Nem tudok mást mondani, mit már korábban leírtakat, milisec-es spike-októl, nem constans overload-októl nem igen lesz szilícium esetén over time extra degradation.Természetesen, te gondolhatod azt, hogy az összes Asrock lapban járatott proci élettartam "feleződött", attól még a fizika törvényei alapján ez kb 99%, hogy nem igaz.
-
Nope, egészen addig nem kapott olyan tüskét, ami elvinné, nem arról van szó, hogy egészen addig bírta azt a kiugró spike-ot.
Milisec-es spike-októl nem igen van degradation, mondom, ez nem oxidációs issue, nem konstant overload, itt nem igen lesz degardáció, eléggé bináris a dolog, a proci vagy megy, vagy halott. gondolj úgy rá mint egy biztosítékra, vagy kiégett, vagy nem.
-
tlac
nagyúr
1080p x264 -> x265 átkódolás közben végig 0.92V volt a VSOC, VCORE 1.25V körül. Proci 80-82 fokon ment közben.
összeraktam tegnap a gépet
nekem is cruical lett végül, de nálam 5600-on, expo nélkül a soc-ot 1,2v-on hajtja az asrock b850i...gigabyte B850M-ed van? melyik bios-szal?
-
-
tlac
nagyúr
örülök, hogy van más is aki hasonlóan gondolkozik erről
de ha maximális megbízhatóságra akarunk menni, ott van még a rendes ecc is, amit a proci támogat, de ezek konkrétan dupla annyiba kerülnek legalább és kérdéses, hogy az alaplap is rendesen támogatja-e
van egyébként egy 5600 cl40-es jedec szabvány is, de olyan ram úgy tűnik, hogy nem létezik (expo/xpm-vel van)
amit nem tudtam megfejteni, hogy ezt vajon támogatja-e a ryzen 9000-es sorozat hivatalosan tuning nélkül
az amd nem specifikálja az időzítéseket (intel egyébként megteszi)van amúgy több ram is még, én az 2x32gb-os ddr5-öket néztem
én ezeket találtam, amikben benne van a 5600 cl46-os jedec profil 1,1v-onCrucial Pro DDR5-6400 64GB Kit (32GBx2) UDIMM: OC Gaming Memory Black
CP2K32G64C40U5BCrucial Pro 64GB Kit (32GBx2) DDR5-5600 UDIMM - CP2K32G56C46U5
az előbbi borda nélküli változata:
Crucial 64GB Kit (32GBx2) DDR5-5600 UDIMM
CT2K32G56C46U5ADATA 64GB Premier DDR5 5600MHz CL46 KIT AD5U560032G-DT
G.SKILL Ripjaws S5 DDR5-5600 CL46-45-45-89 1.10V 64GB (2x32GB)
F5-5600J4645A32GX2-RS5K, F5-5600J4645A32GX2-RS5WG.SKILL Ripjaws M5 RGB DDR5-5600 CL46-45-45-89 1.10V 64GB (2x32GB)
F5-5600J4645A32GX2-RM5RW, F5-5600J4645A32GX2-RM5RKKingston ValueRAM PC5-5600 CL46
pl. KVR56U46BD8K2-64 (nem igazán beszerezhető)
kit nélkül igen, 32gb-os darabokban: KVR56U46BD8-32 -
tlac
nagyúr
Olyanoknak lehet hozzá köze, hogy én pl. JEDEC értékekkel használom RAM-ot (5600CL46) és emiatt pl. vSOC is csak 0.9V?
csak most találtam meg, hogy jedec szabvánnyal használod a 9800x3d-t
az a vsoc 0,9v az fixen ennyi nálad terhelés alatt is?
kézzel állítottad be vagy az alaplap automatán?milyen ramat használsz?
benne van a jedec 5600 cl46 a profiljában gyárilag? -
-
omfgk
veterán
Mindenki más hőmérsékletekről beszél.
Az egyes magok hőmérséklete simán 30 fok alatt lesz idle.
A CCD, itt a 9800X3D esetén a CCD1 temp is valahol 30 körül lesz.
És van a CPU illetve CPU package.
Na ezek vannak 40 felett. Nálam is.Most így netezés közben ez így néz ki.
Na erre valaki egy fórumban megemlíti ,hogy nála 29 fokos a proci.
A másik megijed ,hogy nála meg 45 fok idle.Van 25 progi ami jelentheti a hőmérsékleteket. Így könnyű almát a körtével hasonlítani.
-
Őőő....
A memória kompatibilitás nagyon régóta nem csak alaplap téma.
Memóriavezérlő (ami a CPU-n csücsül az IOD-n) - Alaplap - Memória kérdéskör.Én még eddig a DDR5-6400 sebességig nagy csodákat nem láttam, talán egy eset jött szembe velem, ahol dedikáltan kiderült, hogy X vagy Y alaplappal ugyanaz a RAM - CPU páros nem ment, másikban igen (az, hogy azonos alaplap - CPU páros mellett egy adott G.Skill kit nem ment, egy másik gyártó kitje igen, az teljesen más felállás!!!).
Itt megint egy vadhajtás kérdés, hogy adott esetben az alaplap gyári beállításokkal meddig engedi elrohanni a VSoC feszültséget, mert ennek kihatása lehet a memória kompatibilitásra, de ismét: DDR5-6400-ig nagy általánosságban ez is kezelhető volt eddig és mindegyik alaplap gyártónál.
DDR5-6400 felett már más kérdés, ott már előfordulnak olyan (megosztott) tapasztalatok különféle fórumokon, hogy X vagy Y alaplapban nem ment a DDR5-8000 mondjuk, de egy másik deszkában sikerült elérni.
Szóval én ezt összetettebb témának látom annál, hogy X vagy Y gyártóra ráhúzzuk a vizes lepedőt...
-
omfgk
veterán
Prebuilt-el az a baj ,hogy ott aztán tényleg nem fog bios-t frissíteni a user.
Ahogy megkapja, úgy használja, max nvidia driver-t tesz fel frissebbet.
Szóval az első adag az ilyen szempontból problémás, amit a webshop is még a stock bios-al küldött ki.
De utána elég gyorsan normalizálódik a helyzet. Az adott SI már az elvileg javított bios-okat tudja frissíteni. Ha van eszük.
És remélhetőleg az Asrock-nál is gyorsan kipörög az első adag és utána már eleve a jó bios-al érkeznek a lapok.Ha viszont még most is szar a bios, az kellemetlen lesz hosszútávon nekik.
Ennyi idő alatt már bőven meg lett oldva az elején az Asus és főleg 7800X3D-s sztori.
-
Egyetértek. A múlt héten bele is frissítettem az összefoglalóba ezt:
K: Rákerestem az alaplapomra, és kijött olyan reddit/fórum poszt, hogy leég a procim ebben az alaplapban, igaz lehet?
V: Az AMD és az alaplapgyártók eléggé komolyan veszik a leégett procikról szóló beszámolókat, főleg, ha nem fizikai behatás miatt történt. Mostanság (2025 Q1) lehetséges Asrock procileégésekről olvashattunk, amire pár héten belül kiadott az Asrock egy BIOS frissítést. Mindenképpen ajánlott a legújabb elérhető BIOS-ra frissíteni újonnan vett alaplapban, akár a flashback opcióval. Frissíteni fogom ezt a pontot, ha az Asrock alaplapokkal kapcsolatos procihalálozás nagy bizonyossággal megszűnt.
Összefoglalóban kifejezetten szidni egy márkát vagy ilyesmit nem ajánlatos (nem is tenném), ezért van diplomatikusan megfogalmazva. Személy szerint szerintem itt még kell pár hét, amíg ez tisztázódik. De kirívóan sok az Asrock és még az Asus is magas. De főleg az Asrock.
-
eszakas
őstag
Nem olvastam a cikkeket de nem tudni, hogy azok a lapok vadi ujjak-e vagy visszavitt bontottak? Mert hát ugye akkor az is megér egy feltevést ha bontott és visszavitt lap. Esetleg egy óvatos extrám tuningosnál járt lap, vagy szállítás közben kicsit elhajolt tüskék amik nem érintkeznek tökéletesen és ívet húznak. Ezek is benne lehetnek a nagy számok alapján
.
Viszont én még most sem tudom milyen lapot vegyek ez a nagyobb gondom
-
No meg ott a user error lehetősége is. AM5 érzékeny foglalat, amibe simán bele lehet tenni rosszul is ezeket a négyzet alakú procikat, ha nem használsz contact frame-t.
Tessék?!?!?Könyörgöm, nézd már meg azt a fránya foglalatot:
Na most ebbe rosszul úgy teszed be a procit, ha a processzoron lévő két hornyot nem nézed, nem figyeled. A procin és a foglalaton egyértelmű jelek vannak, merre kell lennie.
Valahogy nekem 1x nem sikerült még rosszul beleraknom, pedig jó párszor ki és beraktam a saját AM5-ös gépeimben is a procikat...A Reddit gyűjtésben amúgy érdemes megfigyelni, hogy jó sok esetben a proci volt döglött, ugyanabban a deszkában másik proci működött tovább ( [példa erre] ). Vannak furcsaságok ezekben a történetekben, na...
Meg az X3D procik egyébként is nagyon érzékeny jószágok, biztos hogy több a gyári hibás köztük, mint a non-X3D prociknál.
Imádom az ilyen jól megalapozott gondolatmeneteket...
Egyfelől az mondás, hogy a SoC a gond, másfelől az, hogy az X3D érzékeny?
WuT?
A SoC (pontosabban az IOD) ugyan az a Raphael (Ryzen 7xx0) és Granite Ridge (Ryzen 9xx0) processzorok esetén...Tehát ez a megmondásod akkor lenne igaz, ha a CCD lenne felelős a problémáért. Hogy-hogynem, eddig a kutya nem gondolt arra, hogy a CCD lenne a felelős (de tessék meghazudtolni...
).
-
hackeeeee
Jómunkásember
Őőő.. a 650-es lapok már nem az első hetekben jöttek, illetve gyanús, h főként adott gyártóé döglik.. persze, új bios, új agesa, új funkciók, stb.. de ha ez van, akkor az bios szintű hiba, ami szintén a gyártó sara lehet.
Igen, erre van, csak a fizikai sérülések ügyét mindenki másképp, nehezen, vagy épp sehogy sem kezeli, mert beteszik a "user error" kalapba, ami lehet nem valós, de ezeket nem tudjuk.
Itt most ez a 9800x3d-vel jött ki, de nem tudjuk, hogy korábban volt-e ilyen, ha volt, vajon mennyi volt.. mennyi nem lett publikus, stb, stb..
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ezek csak azok, amik nyilvánosságra kerülnek, nem tudni, hogy mennyi lehet még, és nem tudjuk a régiókat.
De ez mindenre igaz..
Ő.. sztem nincs összefüggés a CF és a rosszul bepakolás között.. kb, ugyan akkora sansszal teszed bele rosszul azzal, vagy anélkül. Szerintem, főként ha nem értesz hozzá.. Intelnél is mondták ezt.. de aki életében látott már, épített pc-t, akkor már az s775 óta létezik lga tokozás, valszeg tudja mit kell nézni.. ha nem akkor ne építsen pc-t, bízza olyanra aki tudja mit csinál..
Jelenleg már csak manuálisan tudod túltolni a feszt.. SOC fesz nem megy auton 1.3V fölé.. (beállított érték).
-
omfgk
veterán
Azt kéne látni ,hogy ezek melyik piacon történnek.
Mert idehaza nincs Asrock uralom.
Még egy árukeresőn se dominálnak.
Azok a high-end X870 lapok, amik reddit-en ajánlgatva vannak, azok sehol nincsenek a listákon.Asrock-ból ilyen budget B650M megoldások vannak a felkapottak között csak.
PCpartpickeren szintén. B650M. X870-ek között sehol. -
Azt írtad, hogy "Asus kb. veszélyes hulladék szintjén mozog AM5-ön". Erre volt a kérdés, milyen tapasztalat alapján nyilatkozod ezt?
USB hiba? Panasz egy-egy felhasználó részéről volt a Zen4
topicban is, de a felhasználók oroszlán része nem panaszkodik erre. Egyedi hibák minden gyártónál előfordulhatnak, mellesleg.Sok a panasz? Hmmm... hát a Zen4 topicban, ahova azért zömmel akkor írnak az emberek, ha bajuk van, ott se volt kiemelkedően magas szám. Olvasgatom a különböző fórumokat, találkozom minden gyártónál vele, hogy számszerűen az ASUS-ból több van, az talán következik abból, hogy eladásokban is sokkal többet adnak el...
A Giga esetén pedig tehát egy AM4-es lap alapján ítéled meg, milyen az AM5 platformon az egész márka?
Végül is tök jogos. Én eredetileg AsRock B650E vagy X670E Steel Legend deszkákra céloztam, de annyi ASUS szapulás volt, hogy mondom megnézem. Lett kettő belőle. Köszönjük a sok szemellenzős ASUS haternek...
Nem, nem mondom, hogy mindenből jó az ASUS (egy Keychron V6 Max billentyűzet után az ASUS ROG Strix Scope II határozottan nem ajánlott pl.), sőt, alaplapok terén se mondom, hogy mind ajánlott. Messze nem.
De aki márka, és nem típus alapján ajánl, az biztos nem megalapozott véleményt fogalmaz még...
-
omfgk
veterán
A high-end tax az mindig durva és vicces nézni.
De az Asus se tudja így árazni az összes cuccát. Strix lapok például egész jó árakon vannak. B650E-F ilyen 90-ig lement. Az egy BB lap volt annyiért.Na de a vga-k, vagy AIO-k... 5080 Astral simán 200k felárral gyorsabban elmegy az aprón, mint a fapados 5080.
Ez a vásárlókon múlik. Ha a semmiért kicsengetik a felárat, akkor ez a vége.
Ha nem, akkor lesz jó ár/érték arányú Asus cucc is. -
-
Ezt a marhaságot milyen tapasztalatra alapozod?
Én azért vettem AM5-re ASUS-t, mert ebben a fórumban mindenhol ment, hogy az ASUS-ban leégnek a procik, lásd, még a "megbízható" GamerNexus videó linkelve aztán a visszakérdezések után. Aztán kicsit utánaolvasva kiderült, hogy nem csak az ASUS-t érinti, hiszen AGESA szabályozás volt az 1.4V-os SoC feszültség, ja, és amúgy messze nem ég le minden AM5 alaplap. Mondom első a saját tapasztalat, vettem egy, aztán még egy ASUS B650E deszkát. Azóta is köszönik szépen, tök jól működnek. Raktam össze AM5 gépet AsRock, ASUS és MSI deszkával is, nem volt gond egyikkel sem szerencsére.
Tömören: a "négy nagy" tajvani gyártó termékeit bátran meg lehet venni véleményem szerint. Az ASUS esetén a Q-Release Slim csatlakozós deszkáknál kell nagyon odafigyelni, ha sokszor rakod be- veszed ki a VGA-t, akkor ne ilyen deszkát válasz. Ennyi.(Gondoltam csak átnézek a Zen5 topicba, mi zajlik itt, de azt hiszem ugyan úgy, ahogy 2 éve a Zen4 topicban, itt is első körben a mítoszok terjednek...
)
-
Rewmac
aktív tag
Igazából 60 felett szeretek lenni, nem baj a DLSS. Teszteket néztem ott nem igazán adta ki számomra érdemes-e váltani, de kaptam itt kommenteket ami elgondolkodtatott. Játszom mindennel ami újabb megjelenés, de a teszteken 4K-n minimális eltéréseket láttam viszont gondoltam tapasztalatokban bízom. Mert ugye mindenhol azt olvasom alacsonyabb felbontáson jobban számít a processzor és magasabbnál inkább a GPU.
-
szasanyi
félisten
és a többieknek is:
a lényeg az informálás pontossága. Majd a kérdező eldönti mi fontos neki és mi az ami nem. És jó lenne ha mindenki tosztában lenne a chipsetek tulajdonságaival [link] .
Tudomásom szerint egyetlen B650 lapon van PCIE 5.0 16x kapcsolatot, egyébként B650E kell hozzá. Ennek analógiájára az X670 / X670E esetében is ez van (de ott nem is tudok olyen nonE lapról amin lenne). Tehát ha hosszabb távra tervez valaki annak jobb az X870 ez nem kérdés.
És visszatérve az elejére: nem kell eldöntenie senkinek, hogy másnak mi számít fontosan csupán helytálló, pontos információkat adni a kérdezőnek. Elvileg ez a célja a topiknak. -
szasanyi
félisten
Dehogy tudja ugyanazt! X870 lapokon PCIE 5.0 16x., 5G LAN, WiFi7 és USB 4.0 van, míg az X670-en csak PCIE 4.0 16x (talán ez lehet fontosabb, de nyilván ott a több is).
Ezen a VRM szekció is gyakran jobb, és alapból támogatják a Ryzen 9000-es CPU-kat. Szóval közes sem azonosak.Blaise: nem, az első normális lap ~130k
-
jimpo
senior tag
Ok
De ugyanúgy van különbség, igaz lehet nem akkora... Sajna nincs kiírva címenként mekkora órajelen dolgoznak a procik.Plusz a videókártya, konfig többi része sem mindegy.
Nem lehet észrevenni játék közben, főleg ha a kártyának megfelelő felbontásban játszol.
Senki nem mondta hogy észre lehet!A kártyának megfelelő felbontás kijelentés meg értelmetlen.
Minden arra IS való amire használva van.
Az más kérdés mire, milyen felbontásra szánták és készítették a gyártók. De ügye nem mindenkit érdekel az sem hogy "mire gondolhatott a költő", így széles körűek a lehetőségek.A "Gamer" GPU-k ezelőtt nem sokkal a bányában güriztek, pedig nem oda készültek.
De lehetett arra IS használni, be is vásároltak belőlük. Persze azért a gyártók örültek a profitnak, attól függetlenül hogy kik vásárolták. Azóta is vannak árak... Mondjuk most itt az AI őrület. -
jimpo
senior tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Óra topik
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest