- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pkc83
őstag
válasz
atillaahun #36174 üzenetére
Jó ötlet köszi. Utánajárok ennek is. De tényleg csak pár másodpercesek a
felpörgések.szerk.: Feladatkezelő szerint amikor éppen felpörögnek a ventik akkor is csak 6-7%
a proci kihasználtság. -
válasz
atillaahun #36124 üzenetére
-
fanti
addikt
válasz
atillaahun #36124 üzenetére
Mi a fenének vennél 5600X-et? Hogy dupla áron kapj 15% pluszt?
90 fokig semmi gond amúgy...
-
apollo12
veterán
válasz
atillaahun #35460 üzenetére
kikapcsolja magát, aztán vissza
-
Locutus
veterán
válasz
atillaahun #35413 üzenetére
Amazon Photos volt a ludas. Mikor nincs semmi kép amit szinkronizáljon, akkor is baszogtatta a procit valamiért. Kilőttem, azóta semmi. Visszaállt 36 fokra.
-
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #35153 üzenetére
#34920, #34925
-
chopin42
őstag
válasz
atillaahun #35153 üzenetére
Én logolnám a cuccot játék közben, és megnézném egy grafikonon, hogy hogy alakul a cpu/gpu használat. Ha a gpu beesik, a cpu pedig felmegy, ott valszeg visszafogja. GenericLogViewer jó a hwinfo meg egyéb logokhoz is.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
atillaahun #35114 üzenetére
Ilyen esetben, akkor készíts képeket a beállításokról és először csak az if végét keresd meg, ha megvan, akkor állítsd be mindent és akkor jön a szopósabb része, de legalább nem kell 100x mindent beállítani.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
atillaahun #35110 üzenetére
Mented a beállításokat, aztán, ha cmos clear kell, akkor utána visszatöltöd a mentést.
-
FingR86
őstag
válasz
atillaahun #35108 üzenetére
minden alapra gondoltam, és ha jól emlékszek volt itt korábban egy tag MPowerPH és neki toma lappal soha nem állt alaphelyzetre és ment a sírás rívás
, hogy csak clr cmos volt opció.
[link]
28833-tól kezdj olvasgatni -
FingR86
őstag
válasz
atillaahun #35106 üzenetére
ez nem lap függő ? van amelyik pár sikertelen indítás után alaphelyzetbe rakja magát, van amelyik meg nem.
-
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #34706 üzenetére
Ohhh, akkor az tényleg eléggé cicereg !
-
Chaser
legenda
válasz
atillaahun #34706 üzenetére
igen
nem esik szét semmi, leveszi a felhasználható max energiát, és aszerint alakulnak az órajelek, fps lesz kevesebb
kérdés az mennyinél szűnik meg a cw ha megszűnik, 3070 supmrimnél azért jól le kellett vennem -. én amúgyis levettem volna, alapból 280w-ra rrakták 220 helyett, nem szeretem a kazánokat, max 160-80w körül használtam volna és azon amit bír, de legtöbben ugye nem ezért vesznek drága vga-t, amit meg is értek - -
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #34691 üzenetére
Ami a fülesbe is hallatszik, az nem coil whine sztem, hanem valami jelzavar. A cw az "mechanikus zaj". Gondolom nem úgy érted, hogy annyira hangos, hogy úgy is behallatszik. Vagy de ?
-
Chaser
legenda
válasz
nincs igazán megoldás
vga-nál tdp limit korlátozás, fps csökkentés a "megoldás"
utóbbi időből a 3070 suprim maradt meg, durván cw-zett
magának a kártyának hangja kb nem is volt 1000rpm-en, de a cw-t sztem szomszéd lakásból is hallották - fel is nyomnám a nemesebbik felébe annak a gyártónak aki szerint ez rendeltetésszerű működés, ellenségemnek se kívánnám -
levettem a tdp limitet sokkal kisebbre, teljesen megszűnt a cw, ergo nyilván spúrkodás' van vrm környékén - msi-nél az kb default még a top kártyákon is -
3 táppal néztük talán a kártyát, különböző lap-cpu párosokkal, mindnél cw-zett -
Gyuri27
félisten
válasz
Próbálj másik tápot, tápokat.
-
Simi37
őstag
válasz
Nekem a vega64 az elég durván csinálja mióta meg van és ez nem is változott semmit az elmúlt 2,5 évben. A lapom (proci vrm) csak is csinálja ha maxon hajtom a procit és a hűtést leveszem alacsony fordulatra, de akkor is alig hallható módon. De egyébként garis értelemben ez nem számít hibának.
A vidkarikat mindig is jobban érintette ez a probléma, mivel ott folynak nagy áramok amik ezt okozzák, meg jellemzően sokkal inkább van fullra járatva mint a proci.Hogy a kérdésre is válaszoljak én nem igazán tudok olyanról, hogy ezt egyszerűen meg lehetne oldani.
-
Obliterátor
tag
válasz
atillaahun #34548 üzenetére
UCLK mode ot érdemes lenne belőni 1/1-re , nálad auton van most. bár ettől még nem kéne h bugosan írja.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
atillaahun #34554 üzenetére
Mert hivatalosan odáig tudja az 1:1 módot, fclk uclk. (és teljesítmény szempontból ha a kettő egy frekin jár az a legjobb) Persze nemhivatalosan az 1900-as is megy, de az nagyon lutri már.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
atillaahun #34552 üzenetére
Az nem jó ha olyat dob. Érdekes, 1ccdsek nem szoktak ennyire feszigényesek lenni, vagy belenyúltál vagy tényleg biosz gyengeség.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Uclk div1 rakd kézzel 1:1re. Vddg értékek indokolatlanul magasnak tűnnek, tesztelted hogy csak ennyivel bírja vagy csak hasracsapás?
-
válasz
Volt Ryzen Masterrel piszkálva?
-
fudi2002
nagyúr
válasz
atillaahun #34546 üzenetére
Mutass egy biosz képet OC menüből.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
atillaahun #34541 üzenetére
Esetleg ZenTimings programmal nézd meg, mert az kiírja az mclk, fclk és uclk-t is.
-
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #34538 üzenetére
-
belaazallat
addikt
válasz
atillaahun #34536 üzenetére
HWinfo a legfrisebb?
CPU Z, aida64 mit mutat?
-
fcbarca
őstag
válasz
atillaahun #34372 üzenetére
ezt képzeld,4.4-et nyomom most,1.3v intel burn test, 1 órája hibamentes,közel a 4.4?
-
atillaahun
veterán
válasz
atillaahun #34068 üzenetére
Úgy tűnik sikerült megoldani ezt a HWinfo-s CPU bus/Interconnect error-t RAM OC után.
Feljebb kellett venni a VDDG-t és VDDP-t is 0.95 V-ról 1.0 V-ra. Így most egyelőre nem köpködi. -
Gr3GoRi
tag
válasz
atillaahun #34234 üzenetére
Oh. igen.. Köszönöm. A Chrome volt a ludas
Edge gond nélkül leszedte..
-
F e Z o
veterán
válasz
atillaahun #34229 üzenetére
Az szép, nálam a 1,25-tel a 3900x megy 4300-at...
-
válasz
atillaahun #34134 üzenetére
Ha bírja a lap az 1900if-et, akkor mehet a 3800, de általánosságban ha jól tudom akkor a 3733, ami sok esetben meg van és a hozzá tartozó felezett if is.
-
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #34070 üzenetére
Az a gond, hogy ha az inf. fabric init hasal el, akkor nem műxik (legtöbb lapnál), mert az annyira korai státusz, hogy nem számolja "kísérletnek". Így aztán rá sem jön, hogy volt már X db. sikertelen próba.
Nálam ilyenkor a próbálkozás (reset után végtelenszer ismétlődik), pwr off/on, próba (megint az előző, nem ok setuppal), pwr off/on után default -al indít és az előző beállítást mutatja a bios. (Ami nem volt ok, de onnan lehet tovább menni) -
Bib
őstag
válasz
atillaahun #34004 üzenetére
Én már többször rápróbáltam frissebbre, de mindig visszatértem a 37-hez, szerintem ez volt a legjobb a 3000-es szériához.
-
Bib
őstag
válasz
atillaahun #34000 üzenetére
Nekem nem volt teljesen stabil ez a bios, úgyhogy ment vissza a 37-es.
-
Chaser
legenda
válasz
atillaahun #34000 üzenetére
bios default megvolt?
-
belaazallat
addikt
válasz
atillaahun #33996 üzenetére
Szia!
Ezt próbáld ki: [link]
-
fanti
addikt
válasz
atillaahun #33986 üzenetére
Y-cruncher, Prime95, LinX (AVX-es)... ezek hajtják meg a rendszert, és terhelik annyira, hogy kiderüljön a stabilitása. Tehát tuningtesztre kiválóak.
Memóriát nyúzni meg a TM5 a legjobb.Aztán ha stabil a gépezet ezekkel nézve, utána meg kell küldeni játékkal vagy melóval, de abból sem mindegy hogy mivel.
Játéknál legyen BF V, vagy Warzone multi, GTA V esetleg, melónál meg mondjuk egy Sony Vegassal vágsz egy kis 1080p-s videót és lerendereled. Render alatt is nagyon könnyen hasal ha bármi gyengesége van a rendszernek. -
gaben88
őstag
válasz
atillaahun #33982 üzenetére
Miért CB20, ha már van CB23? Ez allcore OC? Ha igen és már 1.35V és 4.3GHz a felső határ amin lemegy a CB20, akkor egy izmosabb játéknál, ami jobban terheli a CPU-t, tuti nem fogja bírni.
-
Chaser
legenda
válasz
atillaahun #33946 üzenetére
az jó
azt felejtik ki a matekból, hogy:
oké hogy boostol 1,4v-ig akár felette is, de csak 1-2 magnál és csak lightos terhelésnél és nem tartósan
render az már nem lightos terhelés
all core a max 1,35v ha renderelsz - én már annyit se tolnék neki , nem is szoktam -, ha még zúzósabb meló van akkor 1,3v fölé nem sok értelme van menni ha nem akarod degradálni a chipet rövid/hosszabb távon
ha csak játék akkor megint más, úgy mehet 1,35v állandóra
tedd alapra a cpu-t, indíts el cb-t, avx-et és nézd az egyes magok mennyi feszültséget és órajelet kapnak, pl hwinfoban
1,5v all corenál lesütöd a chipet már rendernél is
valaki kitalálta ezt a baromságot hogy az "amd azt mondta blabla" és terjesztik mintha kötelező lenne ( : csak a fentebbieket hagyják ki az egyenletbőlluci@85
cb23 teljesen más téma, nem jó összehasonlításnak, csak verzión belül hasonlítunk - ha nálad sokkal jobb a cb23 akkor a 3100-nél is sokkal jobb ( : -
így azért láthatod hogy még 3,6ghz-en is gyepálja a tiedet a 3100 - nem csoda -, de lazán megy 4g és akár afelett is, ott meg már nayon csúnyán ráver
lehet mérek egy smt nélküli 4g-set hogy látszódjon ipc-ben mennyivel jobb -
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #33946 üzenetére
Az áramerősség talán a legfontosabb. Ha a viselkedését nézzük, akkor mindenképp.
A hőfokkal lineárisan nő (közel lineárisan) a áramfevétel is. Emiatt lesz lényeges, mert egy félig-meddig öngerjesztő folyamat. Alapvetően a terhelés mértéke és típusa befolyásolja, de a hőfok növekedésével mindenképp konstansan romlik a kép.
Korlátozni nem igazán tudod fix setup mellett. Egyébként korlátozható, de sokkal jobb, ha a Package Power-t, azaz a PPT-t fogod meg, mert akkor marad 1-2-X szálon a teljesítmény csak magasabb értéknél fogja meg az órajelet. EDC limittel meg tönkremegy a boost, vagyis jóval kevésbé fog boostolni bármely magra. (kivéve ha bugolsz)
-
Chaser
legenda
válasz
atillaahun #33929 üzenetére
mennyi a cb20 pontod? ha nem 3900 körül akkor nem stabol az oc, csak látszólag - nincs anomália, de az órajelhez szükséges teljesítmény sincs meg -
úgymond könnyű 3600-nál a sztori, 100mhz hoz +100 pöttyöt, 4g-n 3600 a cb20 szám
itt a képen látszik, hogy van eredmény ami órajelben eltré, pontban alig, az is azért van mert kevés volt a feszültség
ha be sem bootol túl alacsony a feszültség, az van
végletekig leegyszerűsítve a cpu olyan mint egy led, ha túl kicsi a feszültség és nem éri el a nyitó értéket nem fog életjelet adni, ha túl nagy a feszültség füstjelet is tud adni ( :
cmos resetnél gépet kikapcsolod és áramtalanítod, annyit kell olyankor tenniluci@85
az smt is termel hőt/fogyaszt, ugyanaz fogyasztási/teljesítmény dszempontból kb mint a 3500x, tegnap mondtam, nem változott ( : igazából egyikkel sem lősz mellé, csak az ár kérdéses, 3100-at tegnap látam 41e-ért, annyiért jó deal - persze ha jó helyre garos -
érdekesség kedvéért mérhetnél a te cpu-ddal egy cb20-at, abból látod munkában hol helyezkedik el 3100-hoz képest - legalábbis renderekben -3100 all core IS 3600mhz - cpu/ram/if/nb/ -
a lap sokat droppol, terhelés alatt 1008mv-ot láttam végig, nem rossz ( :
soc feszültségnek elég 1v is, korábban 1,1-et használtam, de stabil a ram/if 3600-on 1v-on is -
fanti
addikt
válasz
atillaahun #33931 üzenetére
A BIOS flash az mindig veszélyes! Nagyjából egy bő perc alatt elkészül, de addig SOSEM SZABAD RESETELNI VAGY ÁRAMTALANÍTANI!!! TILOS!!!
Tönkrevághatod elég könnyen az alaplapot, illetve a BIOS IC-be olyan csonka kód kerül, ami még a lap alapvető elindítására sem lesz elegendő.
Ezzel nagyon vigyázz!A CMOS CLEAR ezzel szemben egy teljesen biztonságos CMOS RESET.
Nincs kockázata. Akár egy csavarhúzóval is elvégezheted KIKAPCSOLT ÁLLAPOTBAN nagyjából 10-15 másodpercre rövidre zárod azt a jumperkivezetést ami többnyire fel is van iratozva a lapon, de a kézikönyvben tutira megtalálod, illetve olykor gomb formájában ott van az alaplapon, vagy a hátuljára, azaz az USB-k, Hang RCA-k, stb... -kel egy helyen megtalálod. -
chopin42
őstag
válasz
atillaahun #33929 üzenetére
Akkor az van, hogy cmos reset, és adsz neki több feszt/kevesebb oc-t. Mégis mitől jutott eszedbe egy bios update attól, hogy nem indul a gép? Ki akartad nyírni az alaplapot?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest