Hirdetés
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Idő előtt felbukkant a Galaxy A57 egy európai webshopban
- iPhone topik
- Motorola Moto Watch – még nem teljes a kör
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- MWC 2026: Hálózattechnológiai mélyvíz Bóday Tamással. Mint rendesen.
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
atillaahun
veterán
Nekem erről a Screen-ről nem úgy tűnik, hogy csak pár mp-re pörögnek fel a ventik. 2 és fél perces mérés alatt 66 fokos átlag a CPU és 78 fokos max? Böngésző ilyet nem csinál.
Én nézegetném a feladatkezelőt, hogy milyen egyéb folyamatok tekerik így a procit. Szerintem valami elszabadulhatott, amit mostanság telepítettél. -
atillaahun
veterán
65-75 °C közötti napi sok órás üzem (4-8) mennyire vállalható egy 3600-nál?
Én úgy tudtam 80 °C alatt nincs gond, de most valaki ijesztgetett, hogy már 70 °C felett is szét fog olvadni.
Nem rég jött ki egy új MMO (New World) és eléggé fűti a procit és cserébe még 30 FPS-ig is le tud menni egy 6700 XT-vel, ha sok játékos van.

Gyári hűtő természetesen cserélve lett már egy Cooler Master Hyper 212 Turbo-ra, de most elgondolkodtam hogy vegyek-e rá egy még nagyobbat.
Vagy akkor már inkább egy 5600X-et vegyek helyette?
Néha látom hogy néhány mag 100%-ig is felszalad, nem tudom ez okozhatja-e az alacsony min. FPS-eket. GPU többnyire 99%-on szalad. -
atillaahun
veterán
válasz
Locutus
üzenetére
Én pl. HWinfo grafikonjaira kiraknám ezeket: CPU Vcore (nem CoreVid), Core Current, Package Power, Temp-eket és főként az összes mag/szál kihasználtságát (Core X TY Usage) és hagynám vagy 10 percig, hogy milyen értékeket monitoroz idle-ben.
Valahogy Így (ez játék alatti terhelés, csak egy példa).
Grafikonhoz dupla klikk a kívánt értékre.Aztán ha egyértelmű, hogy valami tényleg basztatja a CPU-t idle-ben, akkor Feladatkezelőből elkezdheted kilövöldözni a dolgokat és figyelni, hogy melyik után szűnik meg a terhelés.
-
atillaahun
veterán
Bár sejtem a választ, de mégis: hogy lehet egyértelműen lemérni hogy az R5 3600-am bottleneck-eli-e a 6700 XT-met játékok alatt?
Illetve ha igen, akkor mire lenne érdemes váltani, amire nem kell túl sokat ráfizetni? -
atillaahun
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én is így kezdtem neki, de szerintem fos a (legutóbbi) BIOS és a jelenleg tökéletesen működő beállításokat kimentve usb stick-re, majd visszatöltve nem boot-ol a gép. Ha visszatöltés után egyből fogom a 4300 MHz-s órejelet és leszedem alapra úgy boot-ol. Majd következőre már ha felrakom 4300-ra, úgy már elindul, de egy körben nem. Meg van még valami, amivel szokott szórakozni és nem emlékszem, de nagyon nagy szopás egy cmos reset, mert teljesen be van lőve minden cpu, ram, fan, stb... beállítás és sajnos abszolút nem megbízható a load profile.
-
atillaahun
veterán
Ha az IF-et elkezdem pöcögtetni a jelenlegi 1900 Mhz fölé és elérem azt, amit már nem tud a proci, akkor nem tud majd boot-olni és csak cmos reset-tel lehet helyrerakni? Nincs erre valami barátságosabb mód kitalálni?
-
-
atillaahun
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
Hm... TDP == Afterburner - Power Limit?
Hogyan kell azt jól belőni? Szét fog esni a játék ha már sok, vagy csak kevesebb lesz az fps mint előtte?#34703 Alpi
De, úgy értettem, hogy nagyjából jól szigetelő bedugós fülesbe is behallatszik, ha épp nincs sok hang a játékban.
Mondjuk lehet túl jó a hallásom és ha egyszer rááll erre a cicergésre, akkor a szomszédból is kiszúrom.
-
atillaahun
veterán
válasz
Simi37
üzenetére
És sikerült már valakinek ezt a coil whine-t alkatrész csere nélkül megoldani?
Nálam kurva érdekes módon fél év hibátlan működés után, kb. 1 hete a Sapphire 5700 XT kezdett el égtelenül nyihogni, ami még a fülesen is átjön. 12+ órám benne van már az utána való kutatásban/tesztelésben, de csak nagyon gyenge eredményekkel.
FPS limitálva 75-re, GPU UV megvolt, freq tologatás le/fel megvolt, VRAM-nál szintén. Még egyedül egy másik tápot nem tudtam szerezni, ami viszi ezt a kártyát, pedig abből is direkt minőségit vettem (SPC168). Ja és főleg játék alatt csinálja, ha fölmászik a fogyasztás 200 W környékére. -
atillaahun
veterán
Úgy tűnik az 1.900 MHz-re húzás használt neki, nem tudom miért nem szerette az 1.867-et. Az is lehet hogy csak nem 100%-os ez a mentett profilból való értékek betöltése.
Vicces módon most már az UCLK is dupla annyi lett mint volt. Szar ez az egész szerintem úgy ahogy van.
Köszi amúgy mindenkinek.
Kérdeztem már itt korábban, de akkor nem érkezett válasz, hogy az összefoglaló végén lévő képen hogy értendő az a 3.733 MHz-s sweet spot az 1:1-es aránnyal? -
atillaahun
veterán
válasz
Piloss
üzenetére
Azt nem használtam soha, de asszem ezek most mentett OC profilból visszaállított értékek egy proci kivétel és újrapasztázás után, ahol elvileg auto CMOS reset van.
@fudi2002,
Oké, azt még megpróbálom.
VDDG-kről írtam itt korábban, hogy leszedtem egészen 0.95 V-ig, ahol amúgy stabilnak tűnt a rendszer, viszont ott elkezdte dobálni a HWinfo a CPU bus/Interconnect error-okat. Amik ugyan nem okoztak semmi észrevehető hibát, de gondoltam mégis csak jobb volna ha nem lennének. -
atillaahun
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
-
-
atillaahun
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
Valószínűleg fogyatékos vagyok, de se a CPU-Z-ben, se az aida64-ben nem találtam meg az FCLK-t az elmúlt 1 órában.
Hol van?
HWinfo64 a legújabb 7.00.
-
atillaahun
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
BIOS-ban 1.867 MHz az FCLK és 3.733 MHz a DRAM. Létezik az hogy a HWinfo64 szarul olvassa ki? Vagy a BIOS ne tudná jól beállítani ezt a kerekített 1.867-et?
-
atillaahun
veterán
Kicsit katyvasz ugyan, de azért ki lehet hámozni belőle.
RP videója 3600 OC toma max b450-en. -
atillaahun
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
De ő pont az ellenkezőjét kérdezi, hogy Offset-re állította, nem Override-ra és úgy sem szabályoz le, pedig kéne neki. Gondolom.
-
atillaahun
veterán
válasz
üzenetére
Miért ne lenne? Gyári beállításokon a 3600-am, 0,2 V-ig lement idle-ben. Állítottam neki egy 1,1 V reference + 0,25 V offset-et, így most 0,5 - 0,45 V-ig megy le idle-ben. Ha megmozdítom az egeret, azonnal felrakja 1,35 V-ra és szalad minden. Már ha ez volt a kérdés.
-
atillaahun
veterán
válasz
fcbarca
üzenetére
Szerintem aki csak játszik annak tök felesleges prime-mal szoptatnia magát. Én is belőttem 4,3 GHz - 1,35 V-ra, CB r23 alatt 76 °C-ig megy el. Játék alatt 60 °C körül szokott lenni és nálam is hibátlan pl. az RDR2.
Munkára én abszolút nem használom, de kíváncsi vagyok létezik-e egyáltalán olyan valós használatú szoftver, ami olyan terhelést tud hozni mint a prime. -
atillaahun
veterán
válasz
atillaahun
üzenetére
Úgy tűnik sikerült megoldani ezt a HWinfo-s CPU bus/Interconnect error-t RAM OC után.
Feljebb kellett venni a VDDG-t és VDDP-t is 0.95 V-ról 1.0 V-ra. Így most egyelőre nem köpködi. -
atillaahun
veterán
Erre tudtok valamit mondani?
-
atillaahun
veterán
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
A Memory Failure Retry (1:34) nem működik erre? Elvileg azt írja, ha elrontod a beállításokat és nem boot-olna, akkor visszaáll alapra. De én sem láttam még eddig működni.
-
atillaahun
veterán
Az összefoglaló alján lévő Infinity Fabric-os kép úgy értendő, hogy 3733 MHz fölé felesleges belőni a RAM-ot mert úgyis csak lassabb lesz? Vagy mehet neki a 3800 is, ha bírja?
3733-on már próbáltam, memtest alatt stabilnak tűnt, de HWinfo64 kiköpött néha 1 hibát valami CPU bus Interconnect error-t. Próbáltam rákeresni, de nem volt egyértelmű infó, hogy melyik időzítés okozhatja. Alap DRAM Calc-os értékeket használtam.
-
atillaahun
veterán
Hmm... érdekess.
Nekem amúgy az lett a megoldás az USB stick fel nem ismerésre (B450-en), hogy tiszta UEFI módból vissza kellett váltani UEFI + CSM-re.
Bár ha jól olvastam ennek csak a rendszer boot-hez kellene köze legyen, nem tudom miért befolyásolja egyáltalán az eszköz felismerést is. -
atillaahun
veterán
Vettem észre. Azt is csinálja még, hogy ha fan curve-nél kihúzod egérrel a kis bogyókat a grafikon területéről akkor fix ~90%-re reseteli vissza az összes ventit. Ja meg a PBO-t is 2 helyen lehet állítani és nincs szinkronban.

De nem akarok már downgrade-elni, mert a legutóbbi mutatványommal is majdnem tégláztam a lapot. Falura jóez.
-
atillaahun
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
Köszi szépen, de nem nyert. :/
90% hogy valami BIOS-us cucc lesz, mivel kb. 1 héttel ezelőttig rendben volt, amíg nem kezdtem el turkálni benne. Indításkor a BIOS-ba belépve sem ismeri már fel a gép az USB stick-et. OC profile-okat lehet ugye kimenteni USB-re és ha belemegyek, már azt mutatja hogy nincs csatlakoztatva eszköz.
Tuti kikapcsoltam valami nyomorult power state-s beállítást, amit nem kellett volna.
(MSI B450 Tomahawk Max lap, legújabb BIOS) -
atillaahun
veterán
Létezik az, hogy a BIOS update, abban turkálás, vagy a CPU/RAM OC miatt nem ismeri fel többé a Win 10 a pendrive-jaimat?
Igen, mindkettő hibátlan másik gépben és minden USB dugalj is hibátlan más eszközökkel ebben a gépben.
Létezik erre valami beállítás, amivel ezt el lehet baszni? Mert úgy látszik én megtaláltam.
Tegnap még a legújabb AMD chipset driver-t is felraktam, de nem segített. -
atillaahun
veterán
Ezt sikerült most kihozni a 3600-ból, ahol még stabil.
4,3 GHz - 1,35 V - 3945 pont CB20-ban. Teszt alatt kb. 90 W-ot eszik.
Belőttem mellé a memóriát is 3733 MHz-re, CL16-ra, úgy tűnik minimálisan számít neki, 20 ponttal adott többet (emiatt).Próbálkoztam 4,325 GHz - 1,3625 V és 4,35 GHz - 1,375 V-tal is, de egyik se bírta CB alatt.
Érdemes lehet vajon 1,4 V-ig elvinni Offset-tel és kb. 4,4 GHz-re belőni? Munka nincs vele, csak játék és netezés.
Még a RAM-ot próbálom majd meg behúzni CL15-re, hogy bírja-e. -
atillaahun
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
Asszem tegnap 3925 pont körül adott a CB20, 4300 MHz-n, 1,35 V-on.
A 75 °C-os max. hőmérséklet alapján még engedném feljebb a feszt, viszont nem tudom amúgy merjem-e.
Olyasmiket olvastam külföldi hozzászólásokban, hogy ez a proci alap beállításon simán boost-ol 1,4-1,5 V-ig is, de ebből még nem következik, hogy statikusan beállítva is bírná ugyanezt a feszt (hosszútávon). Ugyanakkor a feszültség önmagában nem jelent még sokat, mert elvileg a degradációhoz az járul inkább hozzá, hogy pl. az 1,4-1,5 V-hoz mennyi áramot (current) vesz fel. Azt is korlátozni kellene esetleg? Van erről valami okosítás? -
atillaahun
veterán
Üdv,
van arra valami best practice, hogyan érdemes 3600-at OC-zni anélkül, hogy UV miatt aztán ne boot-olna a gép?
Amit most sikerült elérni, az 4300 MHz All Core, 1.1 V reference + 0.25 V Offset.
Cinebench R20-al stabilnak tűnik, 75 °C max. Idle-ben asztalon lemegy 31 °C-ig és 0.45 V-ig.Viszont én ezt múltkor még tovább piszkáltam, adtam rá +0.265 Offset-et és 4325 MHz All Core-t, amitől nem jött be többet a BIOS.
Erre hülye fejjel nyomtam rá egy BIOS update-et pendrive-ról, ami látszólag megállt félúton és még annyira se indult be a gép. CMOS jumper rövidre zárás és elem kiszedés sem hatotta meg. Állt az egész világító CPU debug led-del és nem adott képet. Azt hittem már kicsináltam a CPU-t, bevittem szervizbe, megnézték másik lapban és ment. Erre pár nap kutakodás után szétszedtem az egész gépet és csak alaplap + táp kombóval egy másik pendrive-ról sikerült rátolni a BIOS-t.Nézegettem magyar és angol videókat is MSI Tomahawk Max és más lapokkal is, mindenhol szépen pakolgatják a CPU szorzót meg szedegetik le az Offset V-t egyesével. Majd boot, benchmark és egyszer csak crash-el a rendszer, akkor ott volt a teteje és visszaveszik eggyel a szorzót. De ha nekem egy ilyen lépcsőnél már be se boot-ol többet, akkor mi a tosz van?

Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Először beszélt bővebben az új Xbox konzolról a Microsoft
- Párduc a gépben: teszten az ASUS ExpertBook Ultra
- Idő előtt felbukkant a Galaxy A57 egy európai webshopban
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Xbox Series X|S
- Facebook és Messenger
- OpenMediaVault
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Eladó INTEL Core i9-13900K 3.0GHz LGA-1700 BOX BX8071513900K
- Intel I5-8400 / 8400T / Akciós ár!
- Eladó egy AMD Ryzen 5 7600 processzor
- i3-8100 és i3-8100T - stabil, gyors, megbízható - ideális otthonra vagy irodába
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 1000GB FHD 1 év garancia
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4384
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jóvanez így is.