Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Yettel topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- OnePlus 15 - van plusz energia
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
deadwing
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Az azért durva lenne, de sajnos van benne ráció. Lehet olyat csinálni, hogy csak BF4 alatt barmolják el a DX-et? Holnap lehet ideje lesz egy kis BF3-at tesztelni
Megnézem ott az usage-t meg BF4-ben is, aztán jól lebuktatjuk őket 
(#21348) HSM: mikor volt nekem szted 60 fps-em?

60 fps nem egyenlő 60Hz-el. Attól hogy 60Hz-en ment a monitor, az fps 150 felett volt bőven. -
deadwing
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
A málnásra gondoltam

Egyébként olvasgattam ott azóta, és tényleg érdekes. Nem lehet, hogy tényleg a prerenderhez van köze? Mást nem tudok. De az meg durva lenne, hogy 3 és 5 között ilyen különbség van, sőt sztem kizárt.Észrevevés témára: én észrevettem 60Hz-en, érdekes módon 144-en már NEM ANNYIRA volt durva, haverom szinte ordított ts-en a nyilvánvaló különbség miatt egy 60Hz-es Yamakasi IPS monitorral. Ő akkor azt mondta, sose többet DX. Jah neki 280X volt még akkor.
Valami itten a dx-amd viszonyával van, kérem szépen... de hogy mi, azt az Isten se tudja.
(#21341) Joshi: necces... lehet hogy fullon menne a táp, ami nem biztos, hogy jó ötlet
De egy próbát megér. -
deadwing
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Ja igen, látom, bocsánat. Amd nincs húzva, nvidia igen. Az amd gpu usage enyhén szólva is gyalázatos. Ezt nevezed te összehasonlításnak?

Nincs meghajtva az az amd kártya. Az, hogy miért, más kérdés.Leírtam, hogy én mit tapasztalok, és azt is, hogy mi és mi között.
Hagyjuk már a cinikus hangvételt pls.
Ezennel kiszálltam az OFF-ból, viszont a másik topicot azért megnézem, mert érdekel a téma.(#21335) Joshi: sajnos csak DX-es van, de majd mérek újat mantle-vel is.
[link] -
deadwing
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Nem, nem fogom fel, mert látom, érzem. és nem csak én, hanem haverom is
Egyébként hogy helyre tegyük a dolgot, valóban, nem próbáltam nvidiát, csak dx vs mantle-t. Ez tény! Ott 1 vs 3 a képkocka buffer.
Ebből szűrtem le, hogy az 5 az valószínű még rosszabb.
Lehet rosszul tettem, és nincs igazam, mert lehet pl, hogy az amd rosszabbul muzsikál dx alatt, és az nvidiának nincs is akkora input lagja mint az amdnek. Ez is előfordulhat, és lehet emiatt beszélünk el egymás mellett.
Egyébként addig ebben sem vagyok olyan biztos, amíg egyes emberek vsync ON-al játszanak, és azt az input lagot sem veszik észre amit az okoz.
Még egyszer leírom: AMD kártyával DX alatt ÉREZHETŐ az input lag, Mantle-hez képest. Aki ezt nem veszi észre az vak.(#21322) ÁdiBá: azt, hogy a mantle kutyafasza, nagyon nem értek vele egyet. Ha csak a test range-et nézzük, azonos részletesség mellett dx alatt 130 fps-t csinál a 290 CF -tudom szörnyű-, mantle alatt meg stabil 200-at. Több is lenne, ha nem lenne a 200 limit. Ez egy 64-es szerveren kb 170-et jelent.
Persze az is lehet, hogy ezzel az amd dx alatti gyengeségét mutatom meg
-
ffodi
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
Én is játszottam mindkét kártyával BF4-et és én sem tapasztaltam különbséget (AMD Mantle vs NV DX természetesen....). Mindig mindenki azt védi és isteníti amije van, de van egy határ amikor a dolog már átmegy nyálverésbe...
Egyébként pontosan tudom, hogy ilyenkor mit éreznek a delikvensek, én is sokszor elnézegetem a vadi új 4 hengeres kocsikat 1200 köbcentivel 200+ lóval, hogy hú de szép, és erős, de mindig azzal nyugtatom magam, hogy az enyém 5 henger, kétszer akkora lökettérfogattal, és hogy ebbe nyers erő van.
Annyi a "titok", hogy meg kell tapasztalni a dolgokat, majd eszerint dönteni, és ha x jobb, mint y, akkor azt el kell fogadni. 
A példa természetesen eléggé sarkított, és sok tényező beleszólhat még a dolgokba, csak a lényeget vázoltam...
-
-
-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Akkor eddig egy-egy az azonos és gyengébb képminőség állása.

(#21220) proci985: No igen, én is eléggé zajmániás vagyok. Nálam a SilverStone FT01 házikó beszerzése és a HDD-k kidobása után lett végre kedvemre való a gép zaja, azaz csendje.
Mondjuk a passzív táp is sokat dobott a dolgokon, valamint a ház kissé túl szorgos gyári 12-es ventijének vezetékére némi ellenállás. 
-
-
-
Anubris
őstag
válasz
daveoff
üzenetére
Nem tudom minek állsz le állandóan a sráccal vitázni ezen a témán, teljesen felesleges.
Megírta, hogy az új NV kártyák csak egy lehúzás, nincs bennük semmi tartalék, semmi jövőállóság, csak középkategóriás kártyák csúcskategóriaként eladva.
Ebből maximum abban van igaza, hogy középkategóriás kártyák, de pont ezért le a kalappal a teljesítményük előtt. Amúgy meg egy 100.000 forint körüli gtx 970 nem tudom hol számít csúcskategóriának, lehet itthon igen mert alacsonyak a fizetések de a főbb piacokon biztos nem.Bezzeg a 290/x az jövőálló, pláne értékben, még meg sem jelent az új AMD, de már 70.000-ért lehet kapni a használtan. Tartalék is van benne, úgy meglehet húzni, hogy csak na. A magas hőfok és hangos ventik, meg kit izgat.
A 780 Ti-t ha megnézed OC-val simán a 980 szintjén van, ha a 290x képes lenne erre akkor igazad lenne HSM.Az új AMD kártyákról meg már ne is beszéljünk, annyi de annyi újítás lesz benne fel sem lehet sorolni, a mantle-ről nem is beszélve. Hagyjuk már, fele ennek ugyanolyan hülyítés mint a mai játékok 90%-a, etetik a népet, hogy az év játéka lesz aztán mikor megjelenik kb mintha egy beta tester lennék annyi a bug.
De ha mégis minden álmod teljesülne az új AMD szériával kapcsolatban, akkor megint nem helytálló az az állítás, hogy a 290x jövőt álló, hiszen akkor meg ezer olyan új feature lesz amivel nem rendelkezik a 290x-el szemben. De ezzel kapcsolatban egyelőre túl sok a ha, talán, esetleg... -
Malibutomi
nagyúr
válasz
daveoff
üzenetére
Még a hőmérséklet is inkább a ref-nélv olt nagyon eltérő, a custom hűtéseknél pár fok eltérés volt. De az teljesen igaz, hogy az nv kicsit erősebb volt, kicsit kevesebb fogyasztással, kicsit kisebb hővel.

Nekem amúgy nagyon tetszik a maxwell, mert szeretem ha egy kártya hűvös és halk, de most várakozó állásponton vagyok, meglátjuk mit lép az AMD, aztán arra mit lép az NV megint.Amúgy csodát nem várok, ha az AMD is farag a fogyasztáson, és ugye a 980 fölé lövi be a kártyáját, az NV meg rátol egy lapáttal a 980-ra teljesítményben és fogyasztásban, akkor megint 780Ti-290X arányban lehetnek teljesítményben és fogyasztásban is. Ehhez persze a kiemeltnek teljesülnie kell

-
Malibutomi
nagyúr
válasz
daveoff
üzenetére
Dave te is tudod hogy ez a "290x kazán" egy hülyeség. A 780/Ti ellen készült, amiknél alig fogyasztott többet.
Most az nv van megint lépéselönyben, a 390x meg majd kiderül milyen lesz.
290x gaming average 231w 780ti gaming average 230wMost csak hirtelen kerestem egy gyártó két kártyáját, de oriási különbség sehol nem volt.
A driveres részt megértem, ha valakinek az tetszik hogy mindíg új driverek jönnek, én évente ha kétszer cserélek drivert szóval ez a része sem dob fel.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
Ezen felesleges agyalni még. Jelen körülmények között az egész mezőnyt porba alázza a maxwell tudásilag. Barátommal FC4et játszunk csak ő matrix 780Ti vel én pedig 980 al. Hát ahol nála 30 fps volt multiban ott nálam 40 - 42.
AMD nagyon nagy bajban lesz mert az érkező uj nvidia nem lesz olyan szerény mint most ezek a kicsi GTX970 esek. Akkor lesz ám sìrás mikor 250W Tdp vel a titan dupláját hozza. Pedig arra számitanak mindenhol. -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Fogyasztást csökkenteni amúgy sokféleképpen lehet, akár új revíziót is gyárthatnak belőle, kis áttervezéssel, amit szvsz meg is fognak ejteni, hogy jön a 380-be a 3000 shaderes Hawaii XTX....
Eddig is benne volt az a plussz párszáz shader, de gondolom a fogyasztás féken tartása és a kihozatal javítása miatt az elején inkább benne hagyták "tartaléknak". 
És akkor a sok finom, Tonga-ban bemutatkozó újításról nem is beszélve... -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Bocsánat, de szvsz egy hatalmas agymenés az egész cikk. A legkevésbé sem értek vele egyet. Úgy van megírva, mintha egyetlen paraméterben, a fogyasztás/teljesítmény mutatóban lenne mérhető egy GPU fejlettsége. Ezt írtam is a fórumában [link], sajnos érdemi reagálást nem kaptam.

-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Pedig ez a meccs még nincs lejátszva... Még csak most kezdenek szárnyra kapnia konzolok is...

Asszem kettőnk között a fő különbség, hogy Te rövidebb távban gondolkozol, ha nem tetszik, lecseréled, de élvezed, hogy most gyorsabb, halkabb. Én viszont hosszabb távban, bár van, hogy egy hirtelen jött gondolattól vezérelve én is gyakran cserélek, de alapvetően mindig úgy igyekszem vásárolni, hogy tartós legyen, ha úgy alakul a piac (vagy az anyagi helyzetem), ne szívjam meg, ha 2-3 évig nem nyúlok a géphez.
Mondjuk az még komoly különbség, hogy nálad egy igencsak hangos refi 290X volt, amit én 10 percig nem bírnék elviselni a gépemben a hangja miatt, szóval emiatt duplán megértem, hogy váltottál, viszont nálam olyan csendben dolgozott 900Mhz-en a 290 WF3, hogy hangját nem hallottam, miközben azért a sebessége eléggé rendben volt, imádtam.

Azt amúgy nem tudom, hogy tud nálad jobb lenni DX-ben a BF4 a 980-on, nálam amit Mantle alatt levágott, az überelt mindent, amit azelőtt bármilyen gépen tapasztaltam.
De ahogy írtam, itt már a monitorod is lehet szűk keresztmetszet, 60hz és nem a leggyorsabb IPS... -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Nekem ez nem fejlődés, hogy a jelenlegi programokra kigyúrják, mint állat, közben semmi innováció, semmi tartalék.

Nekem a fejlődés az a Mantle, a TrueAudio, és a 290 mögött álló masszív architektúra. Tudom, anagyja nincs jelenleg kihasználva, de ezek attól még létező dolgok.
A 970/980-ban én csak lehúzást látok, hogy kigyúrták a régi motorokra, de nagyon, és így egy középkategóriás felépítésű kártyát el tudnak adni csúcskategóriás áron és annak látszó sebességgel.(#20906) BMW001: Gagyi volt a 280X-ed, ennyi. Nálam volt jópár Vapor-X, 1125MHz felett ment mindegyik, a jobbak 1150-1200-at, a jobbik Toxic 1225Mhz-et is megfutott, 1750Mhz-es ramokkal.
Amiben viszont nagyon jók voltak ezek az új revíziós Tahiti csipek, hogy bár picivel csökkent az elérhető órajel, de durván csökkent a fogyasztásuk is, sokkal kevésbé szálltak el jól meghúzva, mint a régi, elsőgenerációs BOOST nélküli 7970-ek.(#20907) ffodi: Fél év alatt játszottam kb. 300 órát összesen a 290-emmel. Mennyivel került (volna) többe, ha gyárilag használom +80W fogyival a 970-hez képest? Kemény 1500Ft-al összesen, fél év alatt. De mivel alulfeszelve ment, mivel bőven elég volt úgy is, és fogyasztott talán 10-20W-al többet egy tuningolatlan 970-nél, így semmivel sem került szinte többe.

De mondjuk, ha játszol egy évben 1500 órát, ami azért elég durva, ha életed is van mellette, az is csak évi +7500Ft. -
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Szépen fut, de összehasonlítás nélkül sokra nem megyek vele. De gondolom a linkelt tesztet sem sült bolondok készítették, hanem olyanok, akik tudják a dolgukat.

A jövőre megjelenő progikban úgysem tudnám kipróbálni, a jelenlegiekbeli teljesítményét pedig megmérték mások.
Azt látom, hogy jelenleg remekül fut rajta minden, amit nem látok, milyen képminőséggel (azonos és nagyon hasonló nem mindig ugyanaz) és hogy hogy fog boldogulni a jövőben. A nyers erő hiánya alatt pl. olyasmikre gondolok, mint pl. a 256 bites memóriabusz, amit "3D" alatt megtrükköztek, hogy elég legyen, de ha számításigényesebb a program, vagy esetleg valami háttér GPGPU szimulációt kap a játék a háttérbe, ott már lehetnek ebből gondok, ott nem tud a tömörítés csodát tenni.(#20895) Asbee: Nálam nem csak az aktuális játékok a szempont. Próbálok azért előre gondolkozni, amennyire lehet, nem szeretek gyakran VGA-t cserélgetni, mert egy rakás lóvé megy olyankor a levesbe mindig.
A jelenlegi játékokba amúgy szvsz felesleges egy 290-esnél erősebb VGA FHD-ra.
Persze, el tudom fogadni a Te érveid is, téged nem érdekelnek az Nv évtizedes múltú szoftveres trükkjei, nem zavar a jövős dolog se, mert úgyis váltassz addig, viszont most örülsz a halkabb jobb hűtésű karinak jobb fogyasztással.

Én hosszabb távra terveztem a 290-el (minimum 1-2 év), bár sajnos nem úgy alakult.
(#20896) BMW001: Ez nem a bányászatról szól. A kis Maxwell 750-ek nagyon jók voltak bányászni, csak az új 900-asok nem jók, nincs elég sávszéljük.
Az a fejlesztőkön múlik, meddig maradnak a primitív, régi rendszerű játékok, és mikor tesznek le valami újat az asztalra, kihasználva a VGA-kban lévő extra képességeket.... De már van mozgolódás, lásd Mantle...Ami a gatyád lezabálását ilelti, a komplett gépem konnektorból mérve evett Mantle BF4 maxon FHD-n, 4,4Ghz-re húzott 4690K-val, 4*4GB 2133Mhz-es 1,6V-os CL11 rammal és 900MHz-es, -20mv-ra és +50% power limitre állított 290 mellett 280-300W között. 80-90% CPU és 100% közeli GPU használat mellett...
Ez a lezabálástól elég messze van... Tudom, egy 970 gyorsabb azonos fogyasztással, tudom, de ebben így is szép erő lakozott.... Persze, a 290X a jobb, kevésbé torkos GPU-kkal azért többre lehetett volna képes.(#20897) Fail3D!: A 2GB-os 680-ast fújhatod, míg a 7970 még mindig jó a 3GB-ával. Mellesleg nagyon szépen állják a sarat a Tahitik. Igen, és azok között is van, ami megeszi a 280X BIOS-t, bár értelme az ilyesminek az égvilágon semmi sincs.

(#20898) ffodi: Abszolút megértem az álláspontod neked is. De nekem akkor sem lenne nyugodt a lelkem egy 900-as Maxwell-el. Persze, az se mindegy, ki mennyit szán a gépre. Nekem egy 100K-s VGA nagy luxus volt, szóval a lelki békémnek fontos, hogy lássam a cuccban az akár kihasználatlan tartalékokat. De elfogadom, ha valaki a jelenbeli jobb teljesítményre utazik.

-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Most őszintén, szerinted amikor az NV háromnaponta kiad új WHQL-t, az rendesen ki van tesztelve?
Ugyanúgy leszarják, ha hiba van benne, majd kijavítják. Semmivel nem vagy előrébb.Persze, szépet gyorsult, de azért vannak gyenge pontok... Pl. a Ryse, ami elég modern technika, és nem éppen szépen fut. [link]
Meglássuk, mennyire fogja hozni a kötelezőt, most még jó, de a jövője számomra kérdéses. Még a DX12 Tier 3 tervezetet sem tudja vatta új GPU létére, ami eléggé hervasztó.Szerintem félreérttettél, véletlenül sem néztelek le.
A Release Notes olvasást arra értettem, hogy bétákból nem érdemes mindet feltenni, akár Nv, akár AMD, hanem csak akkor, ha hoz valamit olyasmiben, amiben szükségem van rá. Én ok nélkül nem is szeretek 2-3 hónapnál rövidebb időn belül drivert-frissíteni. 
(#20876) BMW001: Ez az előző generáció bénasága. Vannak benne ügyes trükkök, amik nagyon jól hatnak a sebességre, plussz ki is lett vágva pár felesleges (?) dolog, amire (általában) nincs szükség, de a nyers erő akkor is fájdalmasan hiányzik abból a kártyából.
(#20878) asdxv: Jó, hát a 6870... Az egy rakás szemét volt, az 5800-as széria butított, olcsósított gagyi utódja, egy forintot nem értek.

Ami engem illet, egyáltalán nem voltam csalódott a 290-emben. Picit nagyobb előnyt vártam volna a 280X-em után, de azért bőven megkaptam, amiért fizettem. Eszem ágában sem lett volna eladni, ha nem kellett volna pénz (és plussz szabadidő) valahonnan.

(#20879) odorgg: Igen ez egy hatalmas probléma, hogy ez folyik mindenhonnan, mennyire vackok a 290-ek, sokszor még a saját topikjában is, és ez igen szomorú.
Egyetlen valós gondja a nagyobb fogyasztás, miközben számtalan előnye van már ma is. Gondolok főleg a Mantle-re, a konzolos architektúrára, szerintem sokkal robosztusabb, időtállóbb az egész konstrukció. Innen ered a legnagyobb problémám a Maxwell-el, ezek a szuper-energiatakarékos dolgok sosem szoktak áldozatok nélkül járni, nekem egyáltalán nem tetszik ez a tudás-kopasztó irány.
Nekem sokkal megnyugtatóbb, hogy a 290-esben tudtam, hogy abban ott a nyers erő is, nemcsak a benchmark eredmények a jelenlegi alkalmazásokból.(#20880) DroiDMester: Ezt amúgy én is nagyon hiányoltam, EGYETLEN képminőséggel foglalkozó tesztet sem lehetett találni a 970-es kártyákról, ami nálam azért minimum pár piros lámpát meggyújtott. Amúgy azóta sem.
Amit a GPU-nyirbálásról írsz, azt sajnos én is így látom. Lehet hozni a gyártástechnológián, a csip okos tervezésén, lehet pár alkatrészt kihagyni, de ennyire megnyírni.... Ennek valahol nagy ára kellett legyen.
(#20884) Asbee: Azt talán azért el lehetne fogadni, mint véleményt, hogy valakit nem csak az aktuális, jelenlegi játékok többségében elérhető teljesítmény érdekel? Én nem érezném jól magam egy olyan VGA-val, amiben nem látom a nyers erőt, és az időtállóságot biztosító tartalékokat, legyen jelenleg azok kihasználatlanok is akár.
(#20887) gbors: Köszi a kérdést, remek.
A GCN feleslegesen okos a legtöbb mai játék elavult, régi motorjához. Sőt, mivel régebbi kártyákon sem akarják játszhatatlanná tenni a stúdiók a produktumokat, így ez eléggé nehezen változik. Ugyanakkor én az újgenerációs konzolok felépítése okán ezen a téren változásra számítok, ugyanis konzolokon a GPU okosságainak kihasználása nélkül nem lesz grafikai áll-leejtés.
No, meg jön PC-re is a low-level megoldások, amik ha jobban belegondolsz, az utóbbi jópár év talán legkomolyabb fejlesztései.
Szerintem komoly változások vannak készülőben. Persze, az idő továbbra is kérdés, ha biztos infóim lennének, a tőzsdén lennék, nem a PH-n. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
daveoff
üzenetére
Persze hogy azonnal reagálnak és butítanak a driverben hogy a ződekkel gyorsabban menjen mint a pirosakkal!
BMW001 ez neked is szól a megnyirbálás neked fejlődés! végül is igazad van csak épp nem a gpu -t nyirbálják meg hanem magát a játékokat és hozzájuk ahány játék annyi driver! itt levesznek egy kicsit az árnyék minőségéből ott egy kicsit jobban elmossák és máris van +5-10.FPS -ed amit ha nem figyelsz alaposan észre sem veszel!
NV már 15.éve is ezt csinálta és azóta is így tud gyorsabb lenni olyan helyeken spórol a játékokban amit alig veszel észre, és máris nyernek néhány +FPS -t!
Csak rossz olvasni hogy ez nem megy az nem működik amaz akadozik! Érdekes módon nálam teljesen hibátlan minden! És ahogy fentebb írtam egyszerre 3.db eltérő márka, és típusú amd karim van és egyikkel sincs semmi gondom!
Node részemről vége az OFF -nak!

-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
daveoff
üzenetére
Én azt honnan tudhatnám.

(#20850) Lapajbacsi: VGA nem javítja meg a random stall hibákat az AC Unityben. Ha azt akarod, hogy az jól menjen PC-n könyörögd ki az Ubitól valamelyik low-level API támogatását, hogy lássák hol ütközik limitbe a feldolgozás.
Az NV-nek éppúgy fáj, hogy az Ubisoft ilyen béna. Nem szerencsés a márkanevedet felrakni két ilyen fosra. Nem véletlenül kerüli az Ubit messzire az AMD és az Intel. Egyszerűen ma káros az Ubi produktumjait úgy reklámozni, hogy mi segítettük, hogy ekkora kupac barnamaci legyen. -
daneeeeee
aktív tag
válasz
daveoff
üzenetére
Ha ilyen jól működik jobban is reklámozhatnák! Én a napokban olvastam, hogy ez egyáltalán létezik, nem tudom hányan tudnak még róla (ellentétben a ShadowPlay-ről).
Ez a Gaming Evolved progi amúgy szerinted mennyire hasznos? Van mondjuk olyan jó mint a másik oldalon az Experience?
-
odorgg
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Az igaz, sokat szívtam annó én is a 7970-ekkel, egyedül az a DCII nem cicergett, amit tőled vettem, meg volt egy Mátrixom, (az is járt nálad is
) az is rendben volt. A refek nyávogtak, és a Giga Windforce is.No de lényeg az, hogy NV-nél is készül szar bőven, csak ezt ott nem szeretik annyira reklámozni. Itt meg mindíg le vannak írva korrektül, az esetlegessen előfordulható problémák.
ALONSO11 Reakciója egyébként elég viccessen jött ki, mert leírtak neki pár felmerülhető probléma lehetőséget, ezért inkább NV kell neki. Ez nekem úgy hangzott, mintha ott aztán csak tökéletes termékek potyognának a futószallagról 100k+ért.
(#19968) demmer123
Ahova a 290x kell a max grafhoz, oda a 290 is elég lesz bőven.

Az is gáz hogy ajánlottba 680 van, Radeonból meg 290x

Akkor már 680 és 7970-et kellett volna írni. Mert ha NV oldalról a 680 is elég, akkor Radeonból is elégnek kell lennie egy 7970-nek is, pláne hogy 3 giga ram van rajt nem csak 2. -
ÁdiBá
veterán
válasz
daveoff
üzenetére
Nem beszélve a GM200 - ról.
Most érkező új Radeon elvileg erősebb lesz mint a GTX980, de mi lesz a jövő év elején érkező nagy tesóval amiben 40% több számláló lesz mint a GTX980-ban volt.
Véleményem szerint az a kártya is már az asztalon van, csak az nvidia sunyiban várja az AMD lépését. -
odorgg
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Alap órajelen, ami jelen esetben 1265 volt a max boost volt, olyan sokkal nem erősebb. Persze a fogyi pozitív, de szerintem ahol kevés lessz a 290 a jövőben, oda a 980 sem lessz elég.
Ettől függetlenül, ha lenne felesleges 160k a számlámon, már nem itt beszélgetnénk erről, hanem a másik topikban
-
zack
nagyúr
válasz
daveoff
üzenetére
Szerintem a fogyasztásra fognak rámenni a 390-es szériánál. Persze biztos erősebb lesz, és biztos 5-10%-kal a 980-at is verni fogja, de arra gondosan ügyelni fognak, hogy a trón a lényeg, nem a "mennyivel", tehát meg lennék lepve, ha akár 20%-ot is rátenne a 980-ra.
Tehát a jelenlegi 290X-hez képest maximum 20-30% várok, kérdés hogy mind ez mennyibe fog fájni. -
zack
nagyúr
válasz
daveoff
üzenetére
Én is hasonló okok miatt tértem vissza a 290X-hez. Jó a 970, de véleményem szerint a 290X jobb, úgy globálisan, amit láttam belőle. Cicergős résztől eltekintve, bár az enyém nem volt hallható, de az új tulaja jelezte, cicereg, csak én nem hallottam.
Egy 980-at biztos megtartottam volna, de nagyon túl lett árazva. Ha 160k-ért lett volna, akkor lehet kipróbálom a Vapor-X helyett illetve előtt.
40k-val többet viszont nekem nem ér 15% előny. Pláne úgy, hogy még mindig úgy látom, a 290X időtállóbb konstrukció, mint a Maxwell. De ez majd úgyis kiderül 2015 Q2-Q3-ig.
Jelenleg a 980 a leggyorsabb, de olyan gyorsan változnak az erőviszonyok, hogy tényleg csak annak van értelme beleugrani, akinek nem gond, ha fél év alatt 40-50k bukik az árán.
Persze itt vagyok a másik oldalon példának...Ha várok még 2 hetet, akkor nem 138k áll meg a Vapor-X, hanem 111k-ba. Én sem fogom tudni jól eladni, de nem is tervezem eladni az elkövetkező 1,5 évben, és így talán annyira nem fájó. Akkor fájna ha nem lennék elégedett. De a +200mV sem hozza forró hangulatba, egyszerűen nem tudom még auto ventivel se kihozni a sodrából.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Igen.
Nem volt stabil alapfeszen 1040-en, jól rebootolt nekem, de ugyanilyen sima. 
(#19771) Sontir Fel: A gyakorlati eltérés, hogy nálad mivel nincs kihajtva, így van ideje pihenni, tehát jóval hűvösebb, mintha ugyanez a kártya egy olyan gépben/módon üzemelne, amikor 100%-on pörögne.
Azért tud 1100-on is ilyen kellemes hűvös maradni.(#19777) odorgg:

AVG-re kapcsolni a GPU-Usage-et csak akkor van értelme, ha a futó játékból alt+tab-olsz ki és indítod a GPU-Z-t, és a menet végén a lehető leghamarabb ellövöd a képlopást, különben nem lesz túl informatív.
42%-ot mutat, amikor a képen is látszik, hogy inkább a 99%-hoz volt közelebb. 
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
daveoff
üzenetére
Ezt nem lehet mérni. Illetve elég komoly külső hardver kell hozzá. 480 fps-es kamera legalább.
Pont ez a lényeg, hogy nem érzed. Nézd a koncepciót. A BF4-et főleg 100 fps felett játssza a hardcore réteg, de van aki 140-170 környékén. Ez olyan késleltetést ad még 5 képkocka felpufferelése mellett is, amit egy 30-40 fps-sel futó single játékban kapsz. Az fps fontosabb, most az NV számára, mert az kimutatható adat. Az AMD is észrevette ezt. Rá is szálltak arra, hogy az input lag is számít, és már a Gaming Evolved fejlesztők is nyilatkozzák manapság, hogy a kevesebb fps és alacsonyabb késleltetés jobb, mint a több fps, de sokkal magasabb késleltetés. És akkor ott állnak, hogy igaz amit mondanak, csak nem tudják mérésben megmutatni.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff
üzenetére
Köszönöm, így korrekt.

(#19625) daveoff: Persze, X képkockányival több a késleltetéssel játszod a játékot.

(#19626) players111: Az FPS jó sok, de mondjuk multi alatt ez nem féltétlenül szerencsés, hogy később látod a képet... 140FPS-nél 5 képkocka az 35ms, baromira sok lag!

Ilyens szempontból a Mantle a legjobb, ott van jó FPS és kicsi lag is, ha jól emlékszem, az csak 1 képkocával számol előre.(#19627) Abu85: " Nyilván az NV is okkal kérte ilyenre, mert nagyon kevés ember érzékeny rá."
Haha... Igen, az emberek hajlamosak az FPS-re bukni, és minden mást figyelmen kívül hagyni, így lehetett megnyerni a bencheket. Az se véletlen, hogy sokan nem érzékelik a magas lagot, rendes monitor is kell, a 60hz-es frissítés is limit, a játékban a V-sync is, ha valaki használja. Egy 100+hz-es monitoron, rendes játékos felszereléssel szerintem bárki észrevenné a különbséget. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
daveoff
üzenetére
Ez csak viszonyítás kérdése, mert a lag is relatív. Ha feltételezed, hogy 150 fps-ed van Radeonnal és 150 fps-ed van NV-n, akkor ötször nagyobb az input lagod NV-vel. De ha 30 fps-ed van Radeonnel és 150 fps-ed NV-vel, akkor nincs különbség az input lag között. Aztán a gyakorlat szempontjából lehet különféle optimalizálásokkal élni, de egyébként nyilván a DICE okkal kerülte ezt a magas lag dolgot, viszont az NV magas fps-t akart. Innentől kezdve pedig egy gyakorlati nézőpont, hogy te érzed-e a magas lagot vagy nem. Nyilván az NV is okkal kérte ilyenre, mert nagyon kevés ember érzékeny rá.
-
dergander
addikt
-
zack
nagyúr
válasz
daveoff
üzenetére
Igazából szerintem tök mindegy. Én speciel nem használom a Mantle-t. Próbálkoztam vele, Sniper Elite 3, és BF4 alatt is, én nem vettem észre gyorsulást, viszont több volt az anomália, mint DX alatt. Minden próbálkozásom vége a DX-re visszatérés volt.
Ahol ez sebességet hozhat, az nem a felső kategória. Átlag 100-120 fps-nél 5 fps nem oszt vagy szoroz.
Sebességtől eltekintve nem fut simábban, szebbnek se szebb, nálam ez kevés ahhoz, hogy áttérjek, mert a problémák, játék leállások, fagyások több bosszúságot okoznak, mint az a pár nyamvadt +fps.Biztos fog ez még változni, és egyre jobb lesz, de a DX még kiforrottabb, és problémamentesebb.
-
Cseneles
őstag
-
deadwing
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Csak addig akartam felnyomni minél feljebb, hogy növeljem az e-penist arra az időre, ez nem kérdés.

Ha már a hőfokok miatt nem kell aggódjak, akkor miért is ne próbáljam ki?
De szerintem megállok itt. Nem éri meg arra a pár percre most telepítgetni új és nem megszokott dolgokat...
Persze azért bassza csőröm, hogy mégis mi lenne ha... Ehh.
-
deadwing
addikt
válasz
daveoff
üzenetére
Pont a hwinfo-t akartam kikerülni. Sokkal egyszerűbb volt nekem az AB, mert mindent tudott a Rivatuner StatServerrel... de majd még meglátom mi lesz.
Ha el is érném az 1300-at, akkor sem úgy használnám /teljesen felesleges CF-el, csak a kíváncsiság hajtott/, maradna a jelenlegi 1150, szeretek vigyázni a cuccaimra.
Köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RX 5700XT / 16GB DDR4 / 256 SSD + 2TB HDD
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen,MS4120
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- ÁRCSÖKKENTÉS Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Megnézem ott az usage-t meg BF4-ben is, aztán jól lebuktatjuk őket 

Ettől függetlenül nem szeretnék vitát indítani.
Egyébként nem lehet, hogy valaki csak szimplán be volt rúgva ès ezért lett Captain Jack? Lehet, hogy valami jó pia.

Eddig is benne volt az a plussz párszáz shader, de gondolom a fogyasztás féken tartása és a kihozatal javítása miatt az elején inkább benne hagyták "tartaléknak".
De ahogy írtam, itt már a monitorod is lehet szűk keresztmetszet, 60hz és nem a leggyorsabb IPS...
Azt látom, hogy jelenleg remekül fut rajta minden, amit nem látok, milyen képminőséggel (azonos és nagyon hasonló nem mindig ugyanaz) és hogy hogy fog boldogulni a jövőben. A nyers erő hiánya alatt pl. olyasmikre gondolok, mint pl. a 256 bites memóriabusz, amit "3D" alatt megtrükköztek, hogy elég legyen, de ha számításigényesebb a program, vagy esetleg valami háttér GPGPU szimulációt kap a játék a háttérbe, ott már lehetnek ebből gondok, ott nem tud a tömörítés csodát tenni.
Az a fejlesztőkön múlik, meddig maradnak a primitív, régi rendszerű játékok, és mikor tesznek le valami újat az asztalra, kihasználva a VGA-kban lévő extra képességeket.... De már van mozgolódás, lásd Mantle...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Hova tűnt a hátérből pl. az épület?