- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86715 üzenetére
Pontosítom: nem is 2 db, hanem 3 db érdekes Radeon-t várok.
Ha megjöttek és fullosan működnek, dobom be őket ide.DDR2-800 RAM, stock példányok - azaz OC-ra mérsékelten lehetnek alkalmasak: sikerült szert tennem egy nagyobb pakk-ra, azt is várom, elvben mind jó is...
G.Skill Rip Jaws X 2133 CL9 - az eddig meglévő 4*2 GB példányaimról nem tudtam eldönteni, hogy jók e, nem volt olyan lapom amiben XMP-vel szóra tudtam volna őket bírni (max 2000 MHZ az X58-ban kézzel belőve), végre a Gigabyte X79 UD 3 eszi őket csípőből.
Jön még pár 4*4 GB-os 1600/1866-os KIT, kell a konfigjaimba, az 1866-os az FX-be megy majd ha egyszer elérek oda is.#86717KROK640: messze-messze, egy távoli galaxisban...
#86706DarthSun: XP pack komplett, restart...
Driverezés indul. HDD-vel vagyok, hát, nem gyors.
Kell majd még pár kisebb SATA SSD. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86705 üzenetére
Rammal (DDR2) lehet szerencséd lesz hamarosan, de még nem akarom elkiabálni.
A HD6850 ütős VGA még mindig, roppant szomorú vagyok hogy az enyém félig meghalt.
Geforce-ból már jól állok, 2 elég szép Radeon-t várok jövő hét közepére.#86706DarthSun: hűtési kapacitással nem lehet gond. Kb. ugyanazt tudja mint a DH14-es, vagy a Thermalright Le Grand Macho csúcs torony hűtők, csak itt annyival jobb a helyzet hogy hűti a socket környezetét is. Űtős bitang top-flow hűtő, a hőcsövek össze vannak forrasztva a lamellákkal.
Egyelőre nem bontom le róla, papírforma szerint rev 1.0-ás a lap és Xeon nem megy benne, megkapja az XP-t és mehetnek a tesztek, kiemelten kezdve a 6600GT-vel.
Láttam olcsón i7-4930k-t, szerintem ez lesz az update 6c/12t-re, nem akarom elcseszni a lapot.Az első játék típussal sokat játszottam régen, TVC-n pl., asszem Faltörő volt a neve.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86702 üzenetére
Anno a maguk idejében nekem is rendre kimaradtak, nem csak az X79, de az X58/48/38/P45/35 iss.
Már csak egy jó X48 hiányzik a repertoárból.Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki végre van egy nem kínai jól működő X79-es deszkám.
Quad-CH 2133CL9 megy bx XMP load.Noctua NH-C14 hűtővel.
-
-
_Csordi_
csendes tag
válasz
KROK640 #86612 üzenetére
Meglepően jól megy a P4 631. A feszültségre elég érdekesen reagált a CPU. Ez a konkrét példány 1,44V -on tudja ezt az 5Ghz feletti eredményt. Ha tovább emelem a feszültséget az nem segít semmit, sőt 1,5V felett már random fagyásokat produkál. Így aztán nem volt értelme tovább menni 1,44V -nál.
-
válasz
KROK640 #86561 üzenetére
Ahogy említettem meg is hagyom így ahogy van, sok cucc van rajta, a legfontosabbakat átmásoltan az új kiszolgálóra, de mindent nem tudok(6TB lenne), pedig 8 drive került bele
, ha kell valami a régiről, csak bekapcsolom.
Brutál jó lett hardveresen, és már szoftveresen is alakul rendesen.Asszem Te is említetted az átlátszó effektek hiányát, megoldva, átlátszó ablakok Win10 alatt :
Persze így zavaros lehet de 1 kattintással állítható, ki-bekapcsolható ablakonként.
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #86537 üzenetére
" a sok gyenge szál talán most jobb valamivel mint 10 éve" - Talán ez írja le leginkább azt, amire én is gondoltam a "jól öregszik"-nél. Nyílván nem lesz erősebb, de emlékszem anno még XP-s korszakban egy C2Q-nál is előfordult olyan, hogy 2 mag szinte csak dísznek volt.
G3258 nagyon jó példa ! Mármint pont azzal van személyes tapasztalatom. Használtam egyet egy ideig. (4.6 környékén én is) Utána bekerült a gépbe egy 1150-es I3-as (3.5 Ghz környéke 2c4t) és a pofám leszakadt ! Nem tudom elmondani, mennyivel jobban, simábban futott minden 4 szállal ! És itt nem kell semmi extrára gondolni. Netezés, stb. Nem mondom, hogy élhetetlen volt a 2 szál, de gyomorbavágó volt utána a gyengébb 4. -
válasz
KROK640 #86490 üzenetére
Jól öregszik, mint egy Zsiguli. Erősebb nem lett, de legalább büszkék rá a tulajok akiknek megmaradt. Legalább annyira sikeres lábonlövés volt, mint a P4-es Celeronok. A párhuzamosan erős dolgot sem tudom hova tenni, mert láthatóan kispórolták belőle a frontendet. Ha legalább azt megcsinálják tisztességesen, akkor tényleg jó lenne sok szálon, de így... Pedig nagyon akartam, hogy jó legyen. Kétszer is... De olyan igazi P4 utánérzés lett. Húzhattad az egekbe, zabált és cserébe nehéz volt hűteni. A sok szálas középszert meg tovább rombolja az egy szálas csapnivaló teljesítmény. IPC-ben talán még a Zacate is jobb volt, pedig azt Atom kategóriába szánták...
-
Bile Demon
őstag
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #86490 üzenetére
Mert az utóbbi időkben nagyon sokat mozdult a világ a több mag / több szál irányába. Szerepet kapott vagy épp fontosabb a magok / szálak száma, mint az, hogy mennyire tökös egy mag. Anno, mikor ezek a cpuk kijöttek még nagyon nem ez volt a helyzet. Egy 2500K-val, amiben volt 4, nagyon erős mag a világ császára lehetett az ember. Később tolódott az I7-esek 4c8t felépítése felé, de az, hogy egy I7-es 4 maggal, 8 szállal mindenre (is) elég az hosszú, hosszú évekig tartotta magát. Aztán pár éve egyszer csak huss, kihúzták a 4 magos cpuk alól a talajt. Ez kedvez a 8 magos FX-eknek, de a régebbi Hedt platformoknak pont ugyan úgy. Vicces, de ha azt nézzük, egy 6-8 magos 1366/2011-es, alacsonyabb órajeles procinak sose volt akkora jelene, mint most. Így, egy évtizeddel a megjelenésüket követően.
Persze itt átlagfelhasználásra értem, amire készültek, arra régen is jók voltak, de anno egy 2500K sokkal jobban tudott érvényesülni, mint egy 6c12t 1366-os Xeon. Most már (mai / maibb
környezetben) már nagyon más a helyzet.
DarthSun : Ez csak az első lépéseket könnyíti meg. A bootolást és a telepítő indulását. Legalábbis nekem ezzel szokott menni.
-
válasz
KROK640 #86480 üzenetére
Értem-értem, de Frescho napi használatú procikról beszél, 24/7 futókról(amúgy én is erre szoktam gyúrni, van értelme, az 1 mp- es POST- nak nincs).
Te pedig eddig nem bizonyított típus-órajelekkel válaszolsz, melyről sehol semmi hitelesítés nincs.
Ha használható tuningról ír valaki, avval kell válaszolni is, de a legjobb ha hiteles képmentéssel is alá van támasztva. Amíg ez nem történt meg addig nem mondhatod hogy a hihetetlenre húzott AthlonXP- d lenyomott későbbi procit is.Az E6600 meg nem megy 1mp- re sem 6600MHz- et, nehogy elhidd. Alaplap sincs alá ami ezt tudná, proci meg főleg nem létezik.
Megint ne haragudj meg a véleményem miatt, de olyan hihetetlen dolgokat állítasz, hogy ezt el kellett mondanom.
Ebben a topicban persze mindenki azt hisz el amit akar, én azt ami hitelesen alá van támasztva. Ezért módosítottam pld a képmentéseimet is kb olyan 2 éve, úgy hogy rajta legyen az időbélyegző is. -
válasz
KROK640 #86470 üzenetére
S754 tényleg viszonylag antituningos a procifelhozatalban, de kisebb tuninggal is elég jó teljesítményt adnak azért.
Itt megint elnézést kérek előre is a véleményemről.
Az általad eddig közölt 1 szál CPUz képmentésekről. CPUz validnak gondolom jó...de ahhoz hogy pld erősebb procikat lenyomtál vele, továbbra is azt mondom hogy kell : pld 3DM2001 képmentés, DS kompatibiis, időbélyegző, full track futtatás, azon a hatalmas órajelen amit mondasz. Nagyon messze áll bármelyik AthlonXP attól hogy 3GHz környékén 24/7- ben használható legyen, pláne léghűtéssel, ilyen hőségben nyáron meg főleg.
És akkor még azt is mondom hogy egy Aida stesstestet sem bírna sztem, ami állítólag még lightos is pld a Prime95- höz viszonyítva.Tehát ha az eddigi hozzászólásaidat bizonyítani szeretnéd, akkor ezekről várok/várunk hiteles képmentéseket.
Tudom : mondtad már többször hogy alkatrészekkel nem vagy úgy ellátva hogy ez menjen, de sajnos előbb-utóbb hitelesíteni kéne az állításaidat.Saját project pld : AthlonXP-M 3000+ Barton, ami nem egy kispályás proci, többet ki lehet hozni belőle mint a sima 3200+ - ból, 2400 még ment, de gyorsan visszatettem 2353- ra, nehogy szétolvadjon az alaplap, a nyák is tök forró volt, és dőlt a meleg az arcomba a nyitott gépházból.
-
válasz
KROK640 #86470 üzenetére
Azt elhiszem, hogy 80 prociból válogatva lehetett találni jobb tuningost. De pont ezt mondom, hogy ahhoz 10:1 volt az esélyed, vagy még annyi sem. A 939 jobb volt a 754-nél, de messze nem volt annyi előnye 1 magos procival, mert igazán csak a dual channel RAM és a később megjelent X2 miatt volt jobb. Az első nem számított sokat, 1 magnál a jól sikerült RAM vezérlőnek köszönhetően. A két magos procikkal meg igazán az életciklusát lehetett kitolni, nagyjából a Q6600 végeztek nálam ki, amit egy 920 váltott, majd jött egy X6, de az meg bacsinál landolt. A Bulldozerekben viszont iszonyúan csalódtam, pedig japánból hoztak nekem AM3+ deszkát ami talán az elsők között volt itthon, azzal vártam a homokozólapátot
Mondhatni akkor mindent is végigpróbáltam, végül egy 2600-os töltött be sokáig szolgálatot.
Szoktatok átértékelni lenézett gépet miután kicsit többet foglalkoztatok vele? Én most a PCjr-t buheráltam és felemás, de már jobb gépnek tartom, mint azt a leírásokból gondoltam volna. Persze lehetett volna sok dolgot jobban csinálni a tervezésnél, de annyira nem rossz, mint mondják. A másik ilyen az EGA. Nem lett nagyon jó, de azzal a PC végre elért a kortársakat. Az más kérdés, hogy nem sokkal később az Amiga felemelte a lécet jó magasra, de ez nem az EGA hibája volt, hanem az Amiga érdeme.
-
válasz
KROK640 #86472 üzenetére
De nem minden lapban, főleg AGP- s és Win98 támogatás mellett indul. Hasonló effektus mint amiről korábban interpelláltam.
Persze erősebb lapban, melynek már nincs W98 támogatása, ott ok hogy jobb, de olyanba meg már egy csúcs Quad illik.
Attól függ honnan nézzük, a C2Duo kimaxolása számomra a W98 overkillt jelenti(még ha 1 core megy, akkor is), a Quad kategóriát meg a 1366- ot is pótoltam az E5 v3 Xeonnal, mivel XP kompatibilissá varázsoltam(itt is a minél korábbi oprendszer a döntő, életbevágó), itt tartok most az Intel féle elmaradásommal, de nem kizárt hogy ez gyarapodhat még a közeljövőben. -
válasz
KROK640 #86444 üzenetére
Write only helyett nézd meg a linkelt árlistát. Értem én, hogy a szíved csücske az XP, de az A64 nagyon gyorsan leradírozta a pályáról.
Nem ment sokkal olcsóbban, teljes gépre az árkülönbség nem volt pár ezer forintnál több. A proci ugyanannyi volt, mert ahogy az alap Bartont vetted a K8-ból sem kellett a topot venni, ha húzni akartad. A 2800-as 754 pedig lenyomott gyakorlatilag szinte minden K7-et alap beállításon és még a gyengébben eleresztett lapokban is volt benne laza 25%, fölötte már pinmodolni kellett, mert az olcsóbb deszkákban a táp emelés volt a korlát, a legtöbb azoknál is elment 250-270-es HT-ig. A prohardveresek nem húzták tökig az XP-t és az A64-et sem, amivel itt mértek teljesen vállalhatóan ment 7/24-ben szinte mind a két platformon.
Mindezt mondom úgy, hogy NF2-ről tövig húzott XP-ről váltottam NF4-re 3000+-szal és nagyon nem bántam meg, mert a 6600 megtáltosodott tőle, főleg tuninggal. Később meg jött az X2-es 3800+ ami megint másik ligának bizonyult a 1950-nel párban.
On téma: kifolyt akkuval vigyázzatok, lassan a kétfelyűben kicseréltem az összes foglalatot, ic-ket, kondikat stb. Egyszerűbb lett volna gyártatni egy PCB-t és átforrasztani a custom chipeket, a többit megvenni és felnyalni rá.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86364 üzenetére
Hát, bitang gyengusz lehet a hatásfoka.
Ez a konfig alhangon benyalja a 120-130W-ot, isle nézve.A tápot szerintem ki fogom cserélni, elég hangos is, pedig nem vagyok zajérzékeny (nem hibás, csak piszok hangos), meg mert kelleni fog sata tápcsati is, toldozni meg nem fogok.
Elvileg a -5Volt nem kell ennek a lapnak.Az 1,8-ast én raktam bele, az 1,5-öst meg elspájzoltam valahová.
A 2*16 GB 3200CL16-os Aegisnek nagyon megörültem annyiért, mini-ITX konfigba kellett, és hát ugye abban csak 2 db ramslot van, ráadásul az Aegis egy olyan ram ami bármi mellett pontosan tudja amit az XMP profilban ígérnek, illetve az ITX ház és top-flow hűtő miatt magasabb ram nem is fért volna be.
86362FF23 :Tetszik, határozottan tetszik !
Fujitsu GTX 745: ezen a VGA-n alaposan meglepődtem, hogy milyen kis picinyke méretű, dupla helyet foglal szélességre, de magasságra viszont low profilosnak nézem.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #86348 üzenetére
Nem feltétlenül volt luxus a sok ram
Több olyan időszak volt, amikor beestek a ram árak, és hülye volt, aki nem maxolta ki.
Pl Most is 700-800Ft az ára 1GB ddr3, ddr4 Ramnak, újan is 20 körül vettem 2x8 DDR4-3200-at.
A milliós vga árakhoz, és az új i7, i9, ryzen 7 árakhoz képest 0 befektetés. Múltkor vettem msi meg x99 lapot 8x8gb ddr3-al, i7-6950x procival, a lapot eladtam, de a ramot és a procit nem volt szívem. Igazából 2 titan x pascalért mentem a sráchoz.2000 körül voltak az sdram árak padlón, 2007 körül a ddr2 volt aránylag olcsó.
-
válasz
KROK640 #86306 üzenetére
A 939 és 754-et helyezd el jobban időben. Amikor megjelentek, akkor az Athlon XP már kezdett nem bírni a P4-gyel. A sláger 3000+ szinte minden lapban ment 250-es HT-n, tehát 25% tuning mellett, folyamatos üzemben hiba nélkül. Jobb lapban a 270-300 is megvolt türelemtől, szerencsétől és elvetemültségtől függően. A 754 az 1 csatornás RAM miatt volt hátrányban, de ez pár %-ot jelentett csak, nekem úgy rémlik, hogy ez 10% alatt volt normális RAM mellett. Egy Athlon XP-vel sose hoztad be azonos körülmények, mondjuk 7/24-re alkalmas tuning mellett.
A Sempron ellen a Celeronokat korrekt nézni, ahogy a rendes Athlonok miatt a Core 2-őt beküldeni ellenük a ringbe ugyanúgy nem fair az időkülönbség miatt.
-
válasz
KROK640 #86303 üzenetére
Megint megkérdezted, pedig már elmagyaráztuk az AGP- s S775 lapok korlátait többször is. A proci természetesen megy többet pld erősebb PCIe lapban, de itt az lényegtelen, a kulcs az AGP. Nézd át a témát, próbálj AGP- s alaplappal nagyobb órajeleket hozni, és látni fogod hogy miről van szó.
Én meg kb végtelen+1- szer írom most le, hogy a fentiek mellett még miért lényeges itt az AGP, a Win98 miatt - én emiatt is választottam olyan lapot, mely AGP+Win98 támogatott, bár Fred szempontjából ez már nem lényeges, Ő XP alatt szeretné kihajtani mégjobban a 6600GT AGP- t.
-
válasz
KROK640 #86289 üzenetére
P4T : retroként jött ajándékba, úgyhogy nem lényeges hogy a saját korában meg-e vettem volna, valamint hogy ár/sebességben hol áll. 1.9GHz- es P4 van benne, nem tuningoltam még, de gondolom megy 2GHz- en is. Oda meg már jól meghajtott Tua 1.4- es P-IIIS kell hogy felvegye vele a versenyt.
AM2- be pedig Athlon-II-X2- őt kell rakni, aztán leradírozza a pályáról a sima AM2 procikat. Legalábbis a sima AM2- es Giga lapomban megy szépen az Athlon-II.
A 939- es procim meg különleges példány, jó magas frekin megy lazán, 2.95GHz- en már tuti lenyomja bármelyik AthlonXP- t...akármennyire is van tuningolva az utóbbi
, ennek a kitesztelése jön majd, ha kész a server és a helyére is került, ma megjöttek a még hiányzó keretek, driveok.
A 754 sztem is felejthető, van egy lapom procival, de azért nem dobom ki, arról is hevenyészett tesztek vannak, pótolom.
A Core2 meg valóban megeszi tízóraira a fentieket. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86290 üzenetére
Ez nem saját kép, a sajátom sem biztos hogy pont ugyanez, csak hasonló.
Ami biztos: Intel Desktop Board i850, s478, P4 2 GHZ NV, dummy modul nincs, 4*512MB RD 800, 40 GB IDE HDD és Sapphire X1950GT 256 MB VGA egy régi házban összerakva, a tápra már nem emlékszem.
Holnap lepontosítom a lap típusát. -
válasz
KROK640 #86266 üzenetére
a "hiány" politikája lesz" : esélyes lehet.
Gyűjteményi értékeket nagyjából tudom, bár ha majd mégis eladok ezt-azt, úgy is az akkori árát kell kalkulálni. Lehet hogy nem is lesz rá kereslet, akkora gazdasági gondok lesznek, lehet hogy fellendülés lesz ha megszűnnek a problémák(kicsi a valószínűsége, de próbálok optimista is lenni).
-
válasz
KROK640 #86261 üzenetére
A tendenciát tapasztaltam én is.
Pont ez a helyzet : a kínai lap és a vele épített gép, mint már hangsúlyoztam többször, hobbi és tartalék. Főgépnek ott van a 2 RyZen, az 1600AF a 24/7- es, a 3800X pedig az ünneplő
, gamer vagy ilyen erősebben tesztelhető gépezet+tartalék ez is. Ez most sok beruházásnak tűnik, de sztem jópár évig nem kell új gépre költenem, még a kínai konfig is Win11 képes.
Nem kell eladnom semmit, nem is szoktam régebben sem, pedig voltak anyagi mélyrepülések. Most szerencsére jól állok anyagilag
, bár a recesszió várhatólag rosszabbodást jövendöl. Majd ha esetleg szükség lesz rá, mondjuk eladom a fél gyűjteményem talán...
Viszont a 8/16- os E5 Haswell nem drága, én még asszem 15k- ért vettem, most meg látom hogy már csak 8k
A kínai lap amúgy hétfőn lett rendelve és pénteken megérkezett. EU Spanyol Ali raktárból. Futár hozta, az árban benne volt a szállítási költség is. Mivel EU- n belüli vásárlás, vámot sem kellett fizetni.
-
válasz
KROK640 #86251 üzenetére
Ilyen világ van most. Pandémia, háború, gazdasági válság. Valószínű nem lesz jobb a helyzet, inkább rosszabb, de ne jöjjön be a jóslatom...
Eladni igencsak nehézkes : még véletlenül sem akarnám eladni, örülök hogy szépen megjött, működik. Óriási feeling, bitang jó gép épült vele.
-
válasz
KROK640 #86240 üzenetére
HUANANZHI X99-TF.
125,88 USD volt idén februárban, de ma már 151,05 USD. -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #86185 üzenetére
Nem semmi! Akkor a "dinamikus VID" az a proci mobilsága miatt lehetséges? Mert az asztalinál csak egy féle feszültség van, amit aztán a BIOS felül tud bírálni egy másik konstans értékkel.
Egyébként úgy emlékszem, az asztali Athlonoknál nem volt nagy különbség fogyasztásban/melegedésben az Idle és a terhelt állapot között. Csak ilyen 10% körül. Én a VCool-t használtam, ami nem tudom pontosan mit csinált de valahgy az Idle loop utasításait cserélte le NOP-ról valami olyanra, amivel az Athlon C2 állapotba tud kerülni (vagy hosszabb időre tud ott maradni). Ez tuti működőtt, fogyasztásban, hőfokban sokat jelentett.
Mondjuk a moddolt procidnál az órajel váltás 3000/1500 önmagában is felezi a fogyasztást, ez kombinálva a Vcore csökkenéssel és esetleg a VCool-al még látványosabb lenne.Csak kíváncsiságból, mert ezek már nagyon extrém (és belsős infó) dolgok...
A CPU modolás az nálad konkrétan a CPU átalakítása, tehát a sorszám + stb. változás a prociban van? Ha átkerül másik mezei ASUS A7N8X vagy ABIT NF7 lapba akkor viszi magával? Vagy az egyedi BIOS tölti fel mindig indításkor?Core2 mellé GPU:
Ami van, azt kell használni, nem baj, ha picit gyorsabb, legalább nem fogja vissza ezeket a remek procikat.
Nekem volt:
2006.09 E6400 @ 3000 +7600GT
2007.11 E6400 @ 3000+ 8800GT (Crysishez)
2008.07 Q9450 @ 3200 + 8800GT
2011.10 Q9450 @ 3200 + GTX460
2013.02 Q9450 @ 3200 + GTX660
2015.05-ben eladtam
... aztán megbántam
2019.03 Q9650 @ 3600 + GTX670 -
válasz
KROK640 #86204 üzenetére
Nem én döntöttem így, anno ez még moderátori jóváhagyás volt.
DDR3 : abból elég jól állok : 4x4GB Kingston 1866, 2x8GB Kingston 1866, 2x4GB Kingston 2400, 4x4GB GSkill 2400, 4x4GB mezei 1600, 2x1GB KingMax, 1x1GB mezei - a repertoárban, ja meg 2x4+1x2GB laptop RAM
C2Duo- hoz : nem voltam benne anno, de a dátumokat nézve 2006-8 körüliek, ami korhű, ha naptárazni kell. Tehát a saját készletből akár a HD3870- et is beledobhatnám, ha korhű akarnék lenni(2007- es kártya). HD6850 már 2010- es, de teljesen jó, legalábbis sztem, én nem ragaszkodok a naptárazáshoz.
Manapság már igyekszem én is megbízhatóbb tápokat venni, ami még ár-minőség szempontból elfogadható. Jobb a békesség, bár nekem a régebbi gagyi tápok sem vittek el semmit. Van amelyik már nem műkszik, de ha bekapcsolok vele egy nem kár érte lapot, semmi füst meg ilyesmi, csak nem indul. Azokat is ki kell válogatnom, ami rossz, megy az elektronikai hulladékba.
#86205 : elég jó kis retro P4 az a konfig !
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #86204 üzenetére
Béla haverom második gépe lenne még itt igazi ONTOPIC :
ASUS P4G8X DLX - Granite bay
Pentium 4 1600MHZ @ 3000MHZ (HT on) - powerleap IPL 5
Koolance Exos vízhűtés
2GB Kingston DDR400 RAM
ATI Radeon HD3850 512MB
3×Maxtor 250GB HDD
DVD író
Chieftec 550W (2003-as vétel!)
Raidmax Sagitta házEz így eléggé pöpec konfig, pláne ha a megcélzott időszakot (2003) nézzük. Érdekesség, hogy a sima 1600NW-be egy átalakító segítségével bekapcsolta a Hyper-Threadinget. De erre a cuccra emlékszem anno, pár régi P4-est szereltem én is ezzel.
Ez a gép mai napig megvan neki, félreállítva egy sarokba, egy korhű Samsung 765MB monitorral. Egyedül a VGA az ami kilóg, eredetileg egy GeF3 volt benne.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #86164 üzenetére
Erről az Athlon XP turbó funkcióról mesélhetnél. Kíváncsivá tett, hogy van az, hogy a feszültség is változik 1.5V-1.8V-1.85V és a szorzó is 11x-19x-23x.
Kivezetted a szorzó és VID lábait a procinak és kívülről vezérled? Sejtem, hogy nem ilyen egyszerű, talán valami BIOS vagy mikrokód mod is kellhet hozzé.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #86069 üzenetére
Igazából akkoriban bőven jó volt az is.
256k cache volt benne, a p4 idején csökkent le 128k-ra.
Játékra, otthoni használatra nem volt értelme mást venni.
A 100mhz 1.2GHz procit 133 környékére simán lehetett húzni, ami 1.6GHz, és általában az összes bírta.
Az 1.4s se bírt többet menni mint a cerkák.
Akkoriban én is inkább normális lapra költöttem plusz pár ezrest, prociból meg azt, amit a legjobban lehetett húzni .
Ha jól emlékszem 700-as cerkám volt, simán tudta az 1ghz környékét. Abit BH6 v. BX6 lapom volt, már nem tudom pontosan.
Hasonlóan slágertéma volt a 300 celeron, meg az 1.6 p4 nw, azok is szépet mentek. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86052 üzenetére
Jók nagyon, és natív s775-ös Xeonok (csakúgy mint az E3110/3120), semmit nem kell vágni/mókolni, BIOS-ból elég az utolsó hivatalos verzió.
Jó P45-ös lapban (pl. P5Q) 4 GHZ lazán megvan.
GTX 960 vs GTX 970: igen, nincs nagy árrés, de itt a lényeg a gyártói XP driver support volt, a 970-esnek hivatlaosan nincsen, mókolni meg nem tudok/szeretnék ezzel.
-
válasz
KROK640 #86044 üzenetére
Kedvet kaptam most ehhez a laphoz nagyon.
Tényleg nagyon menő lehetett, mert én se nagyon emlékszem ebből az időből másik fekete nyákos lapra. (Lehet persze, hogy volt még, de perpill egy se jut eszembe.)
Igyekszem a karikat 2 héten belül letesztelni, nagyon remélem, hogy mindegyik jó lesz, és próbálok majd időt keríteni arra is, hogy a tuningos MX400-at összemérjem egy simával.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #86012 üzenetére
Én a régi IDE-s 20/40/80-as és SATA 80/120/160-as HDD-ket elraktam retro gépekhez.
#86021KROK640: ha lekerül a P35-ös a tesztpadról, felrakom az X38-ast, és megnézem mit fut benne az E8500, utoljára 4,44 GHZ-et tudott, ami nem a vége volt - sosem kerestem meg mi a vége, ezt tudta bármilyen körülmények között.
-
válasz
KROK640 #85969 üzenetére
Kössz
Ezt csak úgy kíváncsiságból futtattam amúgy. De látszik hogy azért Win10 alatt is elég a konfig a retro gameknak
- fut amúgy jópár az újabb gép/oprendszer alatt is.
Persze régi cuccokhoz már a 20-30000 pont is bőven elég, úgyhogy az hogy most 80 vagy 90k az eredmény, tök mindegy a gyakorlatban. -
-
válasz
KROK640 #85933 üzenetére
Defaulton minden, alapon a proci 4.5GHz- re turbózik, a video meg 2GHz körülire(legalábbis ilyen kis terhelésű retro teszt esetén, erősebb teszt, game futásnál természetesen alacsonyabbra, de több szálra).
3DMark2001_Win10 így 90135 :Majd megnézem az utolsó kitapasztalt tuning-settel is, ahogy említettem. Azt tippelem hogy meglesz a 100k. Gépet már bepakoltam a helyére, de még nem is kötöttem monitorra, majd később, most a Haswell- re megy az XP Mod#2, ez a project van porondon egy ideig.
-
jokeph
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #85919 üzenetére
Most nézem a system info is megér egy misét
12db 2900MHZ-es Celeron (0kb L2-vel XD), és 2GB RAMA VGA-m szerinte AGP-n kapcsolódik xD de jól látja, hogy 2GB-os...
Viszont ami meglepett még a 4TB-ops HDD-met is jól látja (ok, az interfészt IDE-zi mikor SATA) :
Name: TOSHIBA HDWD240
Manufacturer: (Szabványos lemezmeghajtó)
Capacity: 3.64 TB
Model: TOSHIBA HDWD240
Interface Type: IDE -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #85865 üzenetére
Ez alattam szétesne, széjjelcsúsznának a lábai, de lehet el se férnék benne rendesen.
Quadro FX 1800: kellemes csalódás, 1 slot, halk és hüvös, teljesítményre valahol a DDR2-es és a GDD3-as 9600GT között van, W10x64-es driver is van (2015-ös outdated, de van).
#85852DarthSun: no igen, engem nem ért meglepetésként a 3300X-em fényében, hamarosan dobok be eredményt róla is.
Jelenleg az új szerzeményeimet gyepálom, mivel a BIOS full antituning - még ramot sem lehet piszkálni!, csak a CPU ereje és a VGA ereje fogja dobni a pontokat.
Nem meglepő, hogy a Q6600-at 2001SE-ben a 600MHZ+ órajeles Xeon X3110 (C2D E8400) lepontozza.#85867Alpi.: no igen, imádtam a régi AMI BIOS-okat, mindent is lehetett bennük túrni/kivenni/hozzáadni, akár modulokat is kompletten, a hozzávaló szerkesztő progik se bonyolultak.
AM4: 5600X+X370, ezzel még adós vagyok feléd.
-
-
válasz
KROK640 #85766 üzenetére
Én is abban bízom hogy megpörgeti jobban, ha az első hely nem is, de javul...meg amúgyis a részvétel a fontosabb. De a kíváncsiság hajt hogy mit művel majd a retro kártyával.
Az XP telepítőm felmegy a Te gépedre is, kipróbálni nemtom, de benne vannak a portolt modern Intel driverek is. Illetve Hashwell Xeon- ra majd rákötöm a vinyót, de az 2014- es Intel.
-
válasz
KROK640 #85761 üzenetére
Ez a legerősebb konfigom, lehetőség hogy javítsak az eredményemen. Meglátjuk...mit hoz @4.8GHz- en
De előtte még jókis meló, házba megy a kisebbik Zen, és ezekkel a modernebb kasznikkal általában meggyűlik a bajom, bár ez ránézésre könnyen szerelhetőnek tűnik. -
válasz
KROK640 #85727 üzenetére
Hát ez azért nem annyira gyenge proci, tekintve hogy 10 genes bár alacsonyabb órajelű mint egy asztali. (3.2ghz alap, 4ghz max turbo). Az tény hogy a saját socketjében a leggyengebbek közül van. Így is 30eft volt.
Annyi limit még van hogy az m2000-es kártya 62w tdp-s, nincs extra tápcsatija. Van rá bios mod tdp unlockra lehet egyszer megcsinálom. [link] -
válasz
KROK640 #85711 üzenetére
Na ha már GTX950 akkor itt a Quadro tesója azaz M2000:
GM206 ez is, órajele visszafogottabb de 4gb vramja van ami igazán játékoknál nem számít mert előbb elfogy a kártya.
Benchmark amúgy nálam hibás, néha ablakban néha teljes képernyőn futott random ami tetszett neki.Érdekes hogy a procidnál az L3 cache nagyobb mint nálam de az L2 meg kevesebb pedig hasonló a két proci csak ez szerverbe való de ugyan úgy utolsó 14nm-es modern kiadás.
És ez meg egy Tesla M40-es azaz a GM200-as nagyon nagy tesó.
Maga a teszt procilimites az látszik és a sunshaftnál jön ki a vga ereje. -
válasz
KROK640 #85721 üzenetére
Nem tudtam, nem is figyeltem ezt a 2 monitoros effektust. Amiatt van rádugva mindkettő, hogy több hely legyen a Win desktopon kipakolni a kellékeket a teszthez. Akkor hozzáad, bár nem túl sokat, majd valamikor kimérem, mennyi az annyi nálam.
Nemnagyon ismerem ám én sem a GTX7 és 9 sorozat erőviszonyait, csak úgy nagyjából mondtam, a nyers erőt már a 128-256bit is befolyásolja, meg a shaderszám, és a 32/48-32/128 felépítés.
770- esen is 2GB RAM, bár nekem ez a konfig ilyen fel-letöltős, filmezős, általános kiszolgáló lesz, ahhoz bőven elég ez a kártya. Főleg hogy Angliából hozta házhoz ajándékba Benedekco fórumtárs
Prima az állapota, halkak a ventik, hibátlan kép, nem lehet eléggé megköszönni...és nemcsak ez volt a pakkban.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #85682 üzenetére
E5-1620v1 - partial unlocked
E5-1650v2 - fully unlockedBIOS-ban nézve (Asrok X79 Extreme 9 P4.00-ás utolsó BIOS) a 1620v1-nek 44 a max (ettől függetlenül akkor is 43-as szorzóval megy), a 1650v2-nek meg 63 a max beállítható szorzója, azaz ez esetben a lap BIOS-a nem korlátoz.
Kínai X79-ben is 63 a max a 1650v2-nek, csak ott 39-es szorzónál van a stabil vége (hurka tápellátású a lap nagyon). -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #85682 üzenetére
Egy próbát megér az NF7-el, az egyik legkirályabb s462-es lap szerintem.
#85683Fred23: ha lefutok az s2011v1-el, visszarakom tesztpadra az Asus M3A78-EM lapot, ezen van a HD3200-as IGP.
HD4870: ez sajnos hűtőblokk javításra vár.
Alig pár teszt után észrevettem, hogy fűt mint állat és féretettem, szétszedtem és a GPU blokk 4 csavarmenetes rögzítő furatából az egyikben nem maradt menet + félre is van fúrva + kókány nem eredeti csavar van benne.Hamarosan bővítem a retro készletemet ha igaz, s775-ös Asus nforce sli deszka, E3110, Q6600 procc és Quadro FX 1800 meg 9600GT DDR2 VGA-val.
-
válasz
KROK640 #85671 üzenetére
A The Be(a)st-en át a Tigeremig, egyfajta problémával szembesülök ... (A Bentenorum érdekes mód nem csinálja, bár kerülte is a 10×-et
Ezt nem vágom...kifejthetnéd egy amatőrnek...
PM- ben a fennálló sajnálatos problémákat vettem, regisztráltam - ettől függetlenül bármelyikünk sorsa pillanatok alatt is változhat. Akár Te is regisztrálhatod a legjobb S462 eredményt itt...ki tudja, valamikor a S939 után válogatom az AthlonXP- ket, van pár kiló, érted a célzást
-
válasz
KROK640 #85667 üzenetére
Hmm, mobil Bartont akkor eszerint nem tuningoltál desktop lapban. A szorzó tetszőleges, de a lap nem mindegyikre reagál. Tünet : vagy elindul vagy nem. Ha elindul és pozitív a reakció akkor happy. De utóbbi esetben is figyelmen kívül hagyhatja a BIOS setet, és önkényes frekin/szorzón indul. A lista eléggé tág, de el kell találni a megfelelő beállításokat már a BIOS- ban. Magas tuning esetén, ha ez sikerül, akkor egészen jó eredmények jönnek, ha nem, akkor kíméletlen fagyás-kékhalál - lényeg hogy sztem itt pld a procin múlt, mert ha sima Barton van a helyén, akkor az mindíg a BIOS set szerint indul, más kérdés hogy utóbbi esetben a max szorzó fix, és csak az FSB- vel lehet variálni.
Ezért szeretem ezt a topicot :
: itt most kiemelném hogy egyike vagy a topicban a pozitív tagoknak(szerencsére vannak páran), akik nem azt nézik mibe köthetnek bele, mivel-milyen indokkal Flamelhetnek, hanem olvassák, hozzájárulnak a fejlődéshez, és egyszerűen csak örülnek a történéseknek
-
válasz
KROK640 #85377 üzenetére
Nekem is tetszik, jó kis házi szerver lesz ez, tolok vele pár tesztet még, aztán megy egy szép félakvárium házba, AuraS ventikészlettel, meg persze SSD/Win10, de beleteszem ezt az XP- s vinyót is, mert Zenre okvetlenül fontos egy XP, úgy mint a 775- re a Win98. Legalább a számítógép jól nézzen ki, ha már a lakásom elhanyagolt
-
válasz
KROK640 #85327 üzenetére
Fent van a neten, idei frissítés. Megfelelő keresési szavakkal találatom lett az ISO- ra, és a szerkesztőt is mellékelik. Célirányosan felkészített XP váz is van de darabokra szedve, ahogy nézegettem(bár nem értem rendes mélységeiben, XP- re nem portoltam a DOS programozási tapasztalatom). Mellé van téve - a modern hardverek driverei, telepítő scriptek, inf- ek átírva XP- re. A saját készlete mellé még belinkeltek egy 30GB- os driverpakkot is, mely torrenttel szedhető le.
A szerkesztő a root könyvtárába dolgozik, ha van ott XP ISO, akkor azt moddolja, ha nincs készít egy újat, a beállított paraméterekkel.
Csak tanulmányozni kellett kicsit, a mellékelt magyarázatot olvasgatni. Valamint találtam egy emberkét, aki már szerkesztett vele RyZenre, tömören utalt rá mely modulokat érdemes aktiválni.Csodálkozom hogy a HOC- sek nem csaptak még le rá, nem látok sehol Zen vagy utolsó genes Inteles eredményeket. Vagy nem találták meg
, én lennék az első aki összelapátolta az infok alapján
Asszem azért képes szabályozni a procit mert a Win7/8.1 drivereket moddolták visszafele, hogy az XP elfogadja.
(#85333) jokeph : megnézem ma asszem a 6600GT- vel, ha elindul a lapban ilyen régi kártya, esély van, a 8600GTS volt a legrégebbi amit próbáltam, az ment rendesen. Mondjuk a tuningnak nem annyira kedvez a mostani idő, a lakásban is kezd melegebb lenni.
(#85338) KrenAtesz : 70 fok ilyen melegben a trioval, az jó. Szép eredmények, igazi kemény-(fél)retro.
(#85339) MasterDeeJay : Inno mighty3d voodoo2 nem működött nem értem miért bár ez már 10+ éve volt - ezt elküldted anno nekem, nálam megy, ahogy már linkeltem is néha a 3DM99 eredményét, melynél magasabbat még nem láttam sehol.
(#85340) jokeph :
, a Xeonnal már közelítesz a csúcstartó eredményemhez, bár bizakodok benne hogy a Zennel feljebb tudom tenni a lécet.
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #85326 üzenetére
"Szárazjeget mennyiért és honnan lehet szerezni mostanság? lehet h nekem is arra kéne átállnom..." - Én a Szárazjég Kft -től veszem, de van több helyen is. Nagyobb Linde lerakatokban pl. hétezer-párszáz Ft. a 10 Kg.
"(egy tornateremben tuningoltál? - csak nem a retro talin? )" - De !
-
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #85272 üzenetére
Szárazjég csak.
1.4-es cerka volt 2.1(+) Ghz-en. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #85265 üzenetére
No ez az. UT2004-nél rögtön az elején az 1090T-vel SSD-nél is beesik, Opteron procival nem, 9600GT-vel szintén nem 1090T-vel sem.
a DX frissítése nem jött be, '03 és '05 CPU teszt hiba/kidob, '06 meg simán lemegy.
Lehet nem szeressék egymást a lap+cpu, vagy tényleg nincs valami rendben szoftveres téren.
#85273KROK640: igen, csak a CPU a difi, HD4250 IGP-vel nézve, most futnak a pci-e VGA tesztek, ha az 1090T-vel körbeérek, akkor jön ismét a pci-e VGA-kkal az Opteron 1381... kíváncsi vagyok, ott lesz-e gondja a '03 és '05 tesztek CPU részével, no meg persze lesz összehasonlítási alapom UT2004DEMO és a többi 3DMark-kal is.
-
válasz
KROK640 #85228 üzenetére
Videót nem készítek csak fotókat. Ha bejön az XP- zés akkor ide is, ha nem akkor blogba, aztán belinkelem. Mivel ha felmegy az XP akkor ON lehet a retro 3DM2001 teszttel, persze lefut Win7 vagy nagyobb alatt is, de ott tudjuk milyen.
Most meg azt nemtom hogy a Wraith RGB dugóját melyik irányban csatizzam, nincs rajta jelölés, és szimmetrikus a dugó, mindkét irányban bedugható. Meg van hozzá egy USB kábel is, most akkor mindkettőt be kell dugni, vagy csak opcionálisan, az egyiket vagy másikat ? Egyelőre nem dugom be, csak a CPU venti csatit, fény nélkül is megy...
-
válasz
KROK640 #85200 üzenetére
Nincsmit
Bár ez véletlen volt hogy tettem be róla képmentést, csak amiatt mert Jokeph rákérdezett a paramétereire.
Itt a CPUWorld linkje a procinak. Ha lejjebb görgetsz akkor pedig láthatod a teljes CPU listát, amik készültek ehhez a foglalathoz. Etc - amit említettem +Phenom-II, Turion-II, Sempron Mobile N120 procikat is kiadott az AMD ehhez a foglalathoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged