- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tim82 #114364 üzenetére
Na igen már ez is elég nagyra hízott téma, legalább akkora, mint a Darthsun féle retro madness. Amúgy ilyen mezei (azért az fsb-t moddoltam 400-ról 533-ra (1.6@2.13) a clockgen icn) Pentium M-es lapos nekem is be van fogva ilyesmikre is, oda jó szinte bármilyen sima Linux is (pí alá nem mindig egyszerű leforgatni ha vmi nincs, nem megy) azon egy Centos 7 32bit van Xfce-vel, oda is szinte mindent forrásból kellett forgatni (dosbox, fs-uae, ep128emu, vice, gens-gs, visaulboyadvance, atari800, epsx stb., ezekhez azért nem kell erőgép, egyedül az fs-uae ami határeset (nameg pont ez tud problémás lenni pín is, mind leforgatás, mind teljesítmény szempontjából), de egy combosabb Pentium M már megbirkózik vele, de egy akármilyen 2 magos már könnyedén viszi, egy core2 kategóriás lapost meg bagóért kapsz, Linuxos retroemulátoros alapnak bőven jó), persze egy erre kihegyezett disztró mint a Retropie kényelmes, hogy nem kell mindent egyenként összevadászni, de ha vmi nem megy, akkor macerásabb működésre bírni, bár elég aktívan fejlesztik is, pont most tették bele az ep128emu coret, ha már az emuláció emulációban, az is vicces amikor az ep128emun futtatod az ep cpc vagy zx spectrum emulátorát, ilyen 3in1 az egyben emulátorként.
envagyok: lehet vmilyen retró holminak ideiglenesen épp megakadt a price-hike-ja (hogy ilyen szép magyaros kifejezéssel éljek
), de a tendenciákat nézve nem valószínű, hogy tartósan így lesz, 20-ért C64, vagy 50-ért A500 csak ilyen tartozékok nélküli, nem top/bizonytalan állapotú van, amire még biztosan el kell égetni C64 esetében kevesebb, A500 esetében jóval több pénzmagot. Aki később kezdett el retrózni, az lehet nem sajnálja rá, de aki emlékszik, hogy milyen retro árszintek voltak kb 2017-ig, annak ez az imitt-amott kisebb-nagyobb reálérték csökkenés a gazdasági folyamatok hatására, még nem hozza vissza a korábbi idők olcsó hobbija érzést.
Foxiestfox: Ahogy fentebb is írták a Nero 5.1 még nem bloatware, és tud virtuális meghajtókat (nero imagedrive) is kezelni, így akkor nem kell Deamon Tools sem, erre akkor jöttem rá, mikor win 95 alá kerestem ilyen szoftvert, és a dt-nek már 98 kell minimum, de nero zokszó nélkül megy 95 alatt is.
arn: Szép fogás, Cmd-nek volt korai pci ide karija, bár az is elég bugos volt, de tényleg lehet scsi kártyát könnyebben találsz, a már csak pár évvel későbbi S7/SS7-es lapokban meg már simán mennek a sata kártyák is.
-
-
Czo
addikt
válasz
Tim82 #110778 üzenetére
Ez nem lesz jo neki. Ha CD van a gepeben, akkor az "Early 2006" (ebben van Radeon x1600) vagy "Mid 2006" (ez pedig az education modell Radeon nelkul, pucer GMA-val). Ha ez a gep a Radeonos verzio akkor abbol tud "Late 2006" modellt "upgradelni", ha felrakja a mar emlegetett firmware updatet, es kicsereli a CPU-t egy C2D-re. Ha viszont ez egy "Mid 2006", abbol nem fog Late 2006-ot upgradelni, igy csak CPU-t tud cserelni. Ez pl. nem is baj, mert a GMA950-hez nem csinalt az Apple 64 bites drivert, igy 10.8-tol kello 64 bites kernelek nem tudnak bebootolni semmilyen GPU gyorsitast hasznalva. 10.8-ig stabil a GPU gyorsitas es minden megy, 10.9-tol tele van glitchekkel (en azt mar nem ajanlottam senkinek)
-
válasz
Tim82 #110702 üzenetére
Ja igen, megnézem T2400, 2gb ram, meg 160gb-os hdd.
Eléggé furcsa gép mert meglepően gyors ahhoz képest milyen gyenge a hardver. Van egy rakat ilyen korú alkatrészem bele, azaz nagyobb proci (ez vajon socket M vagy P?) mondjuk nem tudom mi a max. Ramot azt is tudok bele 2x2gb-ot is, SSD-t is.
Képe amúgy rendben van, a bill háát az eléggé furcsa azaz mac-hez képest én nem érzem minőséginek de legalább rohadt mód nehéz. Beszívós CD meghajtó teszik. -
válasz
Tim82 #106747 üzenetére
Brutál nagy Emu könyvtárat gyűjtögettem, mindenféle konzol, korai játékgép. Aztán egy kollégával még készleteket is cseréltünk, mégjobban hízott. Természetesen a sok-sok ezer romot mind megvettük egyéni használati licenszre, még szép
(#106752) arn : egyértelmű - a DOS4 is már free lett. Mondjuk Vogonson egy XP linkem is removed lett, kicsit szigorúak, pedig csak olyannak linkeltem, akinek megvan az eredeti telepítő(meg manapság már az XP licensze sem érdekli a kutyát sem). Sőt még egy PCEm szálat is lezárt a szigorú moderátor, azt nemtom miért, abba amúgyis egyéni a telepítendő cucc, és természetes hogy csak legális oprendszer mehet bele.
#106753 : kipróbálom Zen2+Win98- on, ott be lehet lőni a gépet bármilyen retro sebességre, lehet tesztelgetni, mikortól elfogadható a játszhatóság - feltéve ha megtalálom a korabeli telepítőt.(#106755) Pikari : avval a vkártyával nemcsodálom, SS7 @617 K6-III+ / R9800Pro- ra tippeltem, avval esetleg már játszható talán, a korabeli SS7 konfigom kissé gyengébb volt ennél.
-
Pista0001
addikt
válasz
Tim82 #106331 üzenetére
Ez a fajta Asus, elvileg gddr5-ös. MSI Aero-t meg Gigabyte Windforce hűtésest láttam sokat, ezeknek a hatlapjuk is dupla. Alapvetően ezen a gépen nem filmezek, de persze nincs kizárva.
Ó, most nézem, hogy csak 4 PCI-E sávot használ, ez viszont visszafoghatja, mert a gép csak 2.0-s, nem 3.0-s, mint a kártya
-
válasz
Tim82 #105968 üzenetére
Így van, image volt, de a meleget nem bírta a gép. Eleve emulátorban telepítettem az OS-t, mert nem volt türelmem órákat várni a gép előtt. A solarist így is ott hagytam órákra, hogy csináljon amit akar.
Több monitor is feladta sajnos a forróság miatt. A Dynablaster projectorát rendszeresen lekapcsolta a beépített hővédelem 10-15 percre.
-
-
Czo
addikt
En azt tapasztalom, hogy ha olyan termeket veszel, ahol irja az Ali hogy a VAT benne van, ott sose kellett utolag fizetni, de ha olyat veszel, ahol nem irja, ott neha kell, neha nem, neha vam is van, neha nincs, akkor se, ha tullepted a vammetes merteket (ez pont olyan, mint regen). A ket csomag, ami postan jott, 1 nap elteressel lett rendelve, ugyonattol az eladotol (500 darab HDMI SMD connector volt az egyik es 1000 darab micro USB SMD connector a masik), ebbol az olcsobbat megafaztak, a dragabbat nem. Az eladotol probaltam kerni infot az IOSS azonositohoz, azt nem tudtak adni, a fizetesrol meg a posta akart bankszamlakivonatot, de a brit bank folyoszalakivonatat meg nem akartak elfogadni. Egyszerubb volt befizetni.
-
Czo
addikt
Az elmult kb 2-3 hetben 3 "szallitmany" jott Alirol. Volt 1 csomag, amibe benne volt 4-5 kinai boritekos rendeles (kulon cuccok), es futar hozta ki, masik 2, amirol postai ertesito volt bedobva, amibol az 1ikre afat kellett fizetnem. Kb, mindegyiknel az aliexpress saver/economy szallitast valasztottam. Szoval, meg mindig fugg attol, hogy a felado hogyan adja fel.
-
Pikari
veterán
Hát az egész update opcionális, ha úgy nézzük. Amire utalni akartam, hogy ilyen régi gép esetén bármi komolyabb update a rendszerben láncreakciószerűen hozza magával a többi hardver cseréjét is (nem csak cpu+alaplap+ram, amire a legtöbben asszocinálni szoktak). A monitoron, vinyón, stb kívül még jó pár dolog kihullik. Gyakorlatilag minden, mert a régi gépből általában marad kb a ház, néhány csavar, meg talán az egér (a billentyűzet általában ps/2, azt meg ma már elkezdték lespórolni). Core2duo gépek tápján általában szokott lenni 0 db pci-e 8 pin és 2 db sata power csatlakozó, szerencsés esetben van rajta 6 pin, vagy az egész megoldható átalakítókkal, vagy tápcsere, sata kábel nem szokott kéznél lenni, azt is venni kell.
Ezért is mondtam azt az elején, hogy érdemes nekik inkább valami fermi-éra kártyát bedobni, az egy 10esből megvan (gyakran 6 pin átalakítókkal, dvi to vga adapterrel jön, tehát azt külön már nem kell túrni).
A másik lehetőség az, hogy vastagon kitömött pénztárcával lát neki az ember.
-
-
-
fatpingvin
addikt
köszi, ha én írom az nem meggyőző
és tényleg. érdekes módon ez csak akkor szokott feltűnni ha a jelenlegivel azonos a szereposztás. fordítva valahogy nem. a macos-sel sem.
erre az elitizmus dologra még egy gondolat: ha mindenki ennyire ragaszodik ehhez a narratívához, legyen. a macos-sel remek párhuzamba lehet állítani szerintem, azzal együtt hogy azt is a hátam közepére: a macos az egész almás corporate infrastruktúra illetve a vélt vagy valós "presztízs" okán működik prémiumként a piacon (ezt elég ha a júzereik látják így, akkor már működik). a Linux és a többi közösségi fejlesztésű, free szoftver pedig azért mert egyrészt itt is van egy közösséghez tartozás érzés ami különbözik a modustól, viszont itt a "prémiumot" a közösségi fejlesztés természete, az egésznek a filozófiája és a rugalmassága adjaés akkor ezek azok a szemponok voltak amik egyáltalánnem technikaiak. az utóbbiról lehet vitatkozni csak teljesen elkerüli a kérdéskör lényegét.
-
jokeph
nagyúr
Azért be tud a passzív hűtéses fűteni egy gyenge házban, játék alatt persze.
Ezt a hsz-t most a kedvenc Lenovo T61-es laposomról írtam. C2D T8100, 2 GB RAM és 160 GB csiga-biga HDD, tehát nem vagyok türelmetlen.
#91428FoxiestFox: fejtsd ki, cuccos gép lenne.
-
Francia91
veterán
Tényleg, csak az valamiért elkerülte a figyelmemet
A 1030-as valamiért mindig kiesett a látóteremből
A Precision M4800-as K2100M kártyája vitte 2k-ig a YT-ot rendesen, a Precision M6800-as FirePro M6100-asa/Intel HD4600-asa szintén gond nélkül boldogul vele (később fog kapni egy Quadro M3000M-et), a most a Xeon konfigba rakott M2000-es Quadronak megint nem probléma, ismerős multimédiás PC-jébe pedig Low Profile 1050-est raktunk, hogy ne legyen YT-bal probléma
A 1030-as valamiért mindig mostohagyerek volt a szememben, lehet, hogy a passzív hűtéses verziók miatt -
KROK640
nagyúr
És tényleg nem, a 6800-at emlékeztem/néztem 8600-ank
-
Persze, használjátok nyugodtan, de egy Celeron D már tudja az sse3-at is azon elvben bármilyen hivatalos böngésző is el tud indulni
, persze kérdés milyen sebességgel. 1 Gb ram esetében mindenképpen 32 bites disztrót ajánlok, és ott már csak Debian van ami még hosszabb ideig támogatott (Centos 7 van még 2 évig ugyan, a Pentium M-es laposomra azt tettem anno xfce-vel és nagyon passzolnak egymáshoz, de annak amúgy sem kezdőnek való a felberhelése) vmi lájtos ablakozóval, mondjuk egy Debian 10-es xfce-vel jó középút lehet egy kezdőnek. Legfrissebb Chrome-t (vagy az alapút) vagy Rókát biztos nem tennék rá, azok megeszik reggelire, de pl egy 91.13-as esr FF-ben még kikapcsolható a webrender és bekapcsolható az xrender (ha opengl 2.0 kari van alatta (Ati 9500+, Geforce6+) akkor a kompozitálás is, viszont ha ilyen Viás Sises egzotikum akkor az esélytelen Linux alatt normális sebességgel), Seamonkey-ból menni fog a legfrissebb hivatalos, ahogy Palemoonból is (ehhez van 32bites repo Debian alá), ezek egész kevés erőforrással beérik, első körben ezekkel próbálkoznék, persze ublock legacy (vagy Palemoon alá eMatrix is mehet) kötelező, ill. ha opengl 2.0 kari van alatta akkor a kompozitálást is érdemes bekapcsolni...
-
zoltanz
nagyúr
Érdekes notis Core 2 és a második generációs i3-i5 milyen elterjedt volt. (Quad-ok ritkák ugye sajnos) De első generációs i3/i5 procival (valamint hasonló Amd Athlont X3-at) szereltből allig fogyott. Ezeken pedig már Youtube főoldal betöltése sem nehéz feladat. Ami szerintem elég minimális elvárás lenne.
-
zoltanz
nagyúr
"HP EliteBook 6930p/8530p és Lenovo Thinkpad T400/R400/T500/R500"
A Thinkpad 60/60E -t és társait néztem, elég drágán kínálják őket. Rendben, hogy tartós, de egy Core2-őt 2 Ghz körűl még a Yotube főoldal betöltése is igénybe veszi, Sata 1-el.
Nem beszélve a 60E -ben GMA 950 lassító van, ami még a Kodi média lejátszót is képregényé képes változtatni.Ennyiért meg van hasonlóan strapabíró Dell Latitude Intel i3-i5-tel 3,5 Ghz (ha nem trhotingol a gyenge hűtés miatt 1,7 GHz köré persze erős GPU használatkor
)
Már Full HD videó gyorsítás Sata2 8GB Ram-ig bővíthető. -
-
Czo
addikt
Az elso Inteles "Developer Transition Kit" jott 10.4.1-vel, majd a rosetta jott 10.4.2-ben, vagy 10.4.3-ban. Az elso Inteles Macek 2006 januarjaban jelentek meg, 10.4.4-vel. Na, ebben a DTK gepben egy Prescott volt es egy GMA900. Kesobb, valamikor a 10.5 kornyeken az Apple direkt eltorte a GMA900 es a DTK supportot (ezeket a gepeket vissza kellett szolgaltatni, de neha-neha csillagaszati aron feltunik 1-1 ebayen).
-
-
Czo
addikt
Nem maradt ki, az egy minosetes volt, hogy mindenki el tudja kepzelni, mi az a geforce igp. Legalabbis nyelvtanilag es logikailag is, szerintem. Sok ember fer a tomegkozlekedesi jarmuvekre? Peldaul egy villamosra. Itt a villamos csak egy pelda a tomegkozlekedesi jarmure, a kerdes egesze, az osszes tomegkozlekedesi jarmure vonatkozik, hiszen ha nem az osszesre vonatkozna, akkor a kerdesbol onmagabol is kiderulni, hogy az illeto, csak a villamosra kivancsi.
-
Czo
addikt
Na varj, ezt nem ertem. "X" megkerdezte, hogy a GeForce IGP-s notebookok mennnyire voltak ritkak. Erre irta 'Y', hogy elegge, mert mind rossz volt. Erre irtam, hogy dehogy volt rossz mind, egy csomo gyarto epitgetett belole, dragabb kategorias gepet is. En nem latok itt semmilyen arra vonatkozo jelzest, hogy a fos az kimondottan a peldakent hozott eszkozre vonatkozott volna.
-
KROK640
nagyúr
Hát ez tényleg izgalmas, és jó megtudni ennyi idő után. Sőt, ahogy látom még X6-ost is viszi!
Akkoriban (2010 ősze) nagyon nagy vágyam volt egy Phenom 965BE, de akár egy 945-össel is beértem volna... de maguk a procik sem voltak olcsók, ráadásul a lap és a RAM csere is ott lebegett szemem előtt, szóval nem igazán jöhetett szóba, pláne, hogy akkor anyagilag egy nagyon nehéz időszakom volt. nem véletlen, hogy 2010 tavasza és 2014 között egy csavart sem vettem a géphez.
Mikor meg lett pénzem, akkor már nem a Phenom II 945/965 kötötte le a fantáziámat, hanem 4th generációs Intel Core I processzorok.
(így maradt ki saját gépként a Phenom II is)
-
jokeph
nagyúr
Hmmm... hogy fordítós, az nem gáz, a lényeg hogy a fizikai csatoló legyen PCI.
Hiszen a GF6 és felette is eredetileg pci-e, csak kapott egy fordító chipet AGP-hez.#86998fatpingvin: erősebb lenne egy Radeon 7000-nél ?
#87002FoxiestFox: olyat még nem láttam/hallottam.
Azt viszont tudom, hogy FX 5200-ból és 6200-ból is létezik valamelyik alvariánsokból.
Azért ezek talán nem lehetnek annyira harmatosak. -
-
-
fatpingvin
addikt
visszanézem és elöljáróban is köszönöm a felajánlást
jó eséllyel élni fogok vele, amint némileg több időm lesz ezekkel foglalkozni.
ami az 1vyrain-t illeti, amint sikerül egy SPI flashert szereznem megy rá a coreboot meg IME mentesítés, szóval ezzel nem futnék felesleges köröket. wifire nem vagyok érzékeny, ac-s wifi van mindenben amit vezeték nélkül használok. egy LTE modemen viszont egyre erősebben gondolkozom... -
KROK640
nagyúr
Viszont úgy láttam, hogy a lap meg mégis desktop házba való, nem notiba. Ennek így túlságosan nem sok értelmét látom, (lehet kompromisszumozni a mobil CPUval és a noti rammal, miközben asztali gép méret van), ha csak nem valamiféle jegykiadó automata a célközönség ennél a cuccnál.
-
Czo
addikt
Nem szokas egyebkent "elfektetessel" elpazarolni a helyet a nyakon. Nekem erre a GA-J3455N-D3H lapra epul az itthoni server/NAS. Ebben pl allo SODIMM van.
-
Czo
addikt
Ah, a Cardbus kartya nem megy bele a 16 bites slotba, igy az nem jo nekem. Csak a sima PCMCIA. A CardBus egyebkent, PCI-nak felel meg, az init utan, a PCMCIA pedig, 16 bites ISA.
A floppy kerdes erdekes egyebkent. Valamelyik nap, mivel 10m-t kell lepegetni a 2 gep kozott, siman lesetaltam 3km-et lakason belul
-
-
-
quailstorm
félisten
Ez így van, most én is szívok a két CRT miatt. Hiába lett drága pénzért műhelyasztalom, most van rajta 100Hz-es CRT meg HP laptop, alatta meg PowerMac G4 és Pentium 3.
De ez még mindig kellemesebb, mintha se műhelyasztal, se retro cucc nem lenne.Meg úgy vagyok vele, hogy több helyem még később lehet, normális állapotú CRT monitorom egyre kevésbé. Főleg kompakt, viszonylag könnyű.
-
Köszi, ha utánanézel
, abszolút nem sürgős a dolog.
Darthsun: Igen, napi szinten nem olvasom a topikot, de olyasmi rémlik, hogy jópár éve volt olyan módosítás ami miatt volt is kisebb morgás, hogy nem lehet direkt hirdetni vagy hirdetést linkelni, az ilyen felajánlásokra nem vonatkozik dolog, de majd akkor visszaolvasom, mi az aktutális policy ezügyben.
-
-
mohow
tag
Sajnos bkercso kolléga nem vállalja gyári eszközök javítását...
Esetleg nem tudtok még valakit, aki egy kondicserét lebonyolít?
Pákát tudok ugyan szerezni, de nekem fakezem van az ilyesmihez, biztos tönkre tennék még valamit...Egyébként a kifolyt elektrolit eltávolítható valamivel?
-
-
ityam
őstag
Érzelmi kötődésem nekem sincs a P4 iránt, de pont ezért érdekel.
Én azért vettem a Kyro2t a Savage 2000 et 6600GT G400 at mert ilyenjeim nem voltak de mindig kíváncsi voltam milyenek.
Anno S3+Voodoo1 volt az első kombóm, abból lett tnt2m64, majd a szeretett Radeon LEm. Annyira szerettem hogy akkor már féltem hogy visszalépés lenne a G400/savage 2000/Kyro 2 trió így nem vettem meg egyiket sem de mindig izgatott milyenek lettek volna.
Ugyanígy érzek a P4 irányában, mert AMDs voltam végig. 850Tbird után s754 es sempron majd 939 es valami és utána lett csak C2D E4300. Szóval a P4 kimaradt, de pont ezért kíváncsi vagyok milyen. Innen indult nekem a retrózás hogy kipróbáljam azokat a dolgokat amiket anno nem tettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS routerek
- Lexus, Toyota topik
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MIUI / HyperOS topik
- Hegesztés topic
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest