Hirdetés
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Yettel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho
üzenetére
A megcélzott idő 2005-06. környéke (Windows XP vége) némi kikacsintással korábbra, akár 2000. előttre is.
Az ihletett meg, hogy többször is felmerült itt a topikban a Sandy bridge, mint az utolsó (intel) platform XP támogatással, azaz mint ultimate XP-s gép. Aztán vettem egy HP Elite 8200 USDT-t alkatrésznek a Prodesk 800 G1 USDT mellé (ami kellett volna belőle, az pont nem jó nekem), és hát Sandy i3 van benne, a fiókban meg lapult egy Celeron, szóval gondoltam, utánanézek a dolognak.
Sem ilyen procikon, sem igp-n nem próbálkoznék azonos évbeli vagy újabb játékokkal. Pont előtte nem sokkal írtam le, hogy a komolyabb címekhez sokszor évekkel későbbi felső-közép kategóriás gép sem elég.
-
frescho
addikt
válasz
Pista0001
üzenetére
A megcélzott időben a Bad Company 2 volt az egyik legdurvább CPU fogyasztó játék. A 2-4 thread közötti különbséget nem FPS-ben érdemes vizsgálni, hanem a képek közötti késleltetésben. Valahogy így: [link]
Miközben visszakerestem jöttem rá, hogy a miből mennyit kérdés köré egész sorozatot csináltam anno:
[link]
[link]
[link]Na meg még egy: [link]
De ma már nincsenek tesztek, mert úgysem jelenne meg.
-
Pista0001
addikt
válasz
Fred23
üzenetére
Nem tudtam, hogy volt még desktop Sandy i5-ből is 2C4T.
Vagy ez nem desktop? Miféle foglalat az FCLGA? Miben különbözik a sima LGA-tól?Nekem annó a Nehalem idejében is fura volt a 2 i5 széria, eszembe se jutott 6xx-et venni. Aztán szubnotebookban csak utolért az Arrandale...

-
válasz
Pista0001
üzenetére
Simán az IGP teszt is érdekes. Számomra mondjuk az i5-2390T a legérdekesebb Sandy Bridge proci. Egyszer össze kéne mérni az i5-661-el, ott az lenne nagyon érdekes, hogy sokkal kevesebb az i5-2390T fogyasztása, erőben meg kábé egál (emlékeim szerint). IGP-ben meg ugye még a kis Sandy jobb is.
-
Pista0001
addikt
válasz
Fred23
üzenetére
A 2C4T azért nem ugyanaz, mint a 4C4T szerintem, de majd a tesztjeid megmutatják. Jó lenne azonos órajelű, azonos generációjú i5-öt szerezni hozzá. Hogy a Pentiumot megveri, azt nem vitatom.
Amúgy én is
PentiumCeleron vs i3 tesztre készülök, csak Sandy bridge alapon Windows XP alatt. Egy G540 méri össze a tudását egy 2120-szal. 2C2T 2,5 GHz-en vs 2C4T 3,2 GHz-en. Feltételezem, itt a HT nem lesz előny, de azért a győztes nem vitás. A különbség mértéke érdekel alapvetően 2005-2006. környéki, illetve ennél régebbi játékokkal, valamint hogy egyáltalán játszhatóak-e a Celeronnal. Ja, IGP-vel.
Hogy kicsit spoilerezzek, csak ki akartam próbálni, hogy a Heroes of Might and Magic 5 elindul-e, aztán 3 órával később sikerült is kilépni...
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Célzott rá, hogy 2015-17. közötti időszakot készül lefedni vele. A Witcher 3 pl pont az az éra eleje. I5-4570/GTX1050ti (2013/2016) gépen játszom, de csak 1440×900-on. Asszony a "nagy" gépen játsza (R5 5600/RX6650XT) full HD-ban, hát sokkal fluidabb...
Most néztem egy videot, az RX570 nem remekel nagyon a Witcher 3-ban, pedig 2 évvel újabb. Mellesleg ezen a jóval komolyabb processzor sem segít... AAA címekhez manapság is kell a több évvel újabb vas.
Na ezért építek én az adott korszakra 3-5 évvel újabb VGA-val gépet. A4C8T Lynnfieldem pl GTX970-nel már egész harmonikus összeállítás 2013-ig bezárólag.
-
válasz
jokeph
üzenetére
& Yutani:
Ez a teszt még nagyon a jövő zenéje, még a komplett konfig terve se tiszta, de például RAM tekintetében szerintem maradok a saját, korábban eltett HyperX Savage DDR4 2400 CL12-es 2x4 GB-os moduljaimnál, mert ha kissé kevés is 2017-re, én 8 GB-ról nem 16-ra, hanem 32-re váltottam (már 2019-ben, ha jól emlékszem), ugyanakkor annyira szerettem ezeket a HyperX modulokat, hogy maradnék is náluk. Az i5-6500 mellett a B150-es lapomban például minden hiba nélkül mentek 2133@CL9-ben.
Szóval azt se tudom, még milyen játékokkal fogok tesztelni, de a Ghost Recon: Wildlands biztosan benne lesz, mert ha jól emlékszem, az volt az egyik játék, ami miatt lecseréltem az i3-7100-at. Több játékban is hozott az i5 pár extra fps-t, de sehol se sokat, viszont időnként a jelentősen jobb játékélményhez pont az a kevés szükséges.
Igen, S.T.A.L.K.E.R. játékokban például az i3-7320-as tuti simán leveri az i5-7400-at.
De egyébként igen, érdemes lenne majd frametime-okat is nézni, illetve 0,1% fps-eket, mert a simaság tényleg nem az átlag fps-ekről szól.
Pista0001: Egyértelmű, hogy a HT iszonyatosan sokat ér, ez nem kérdés. Viszont a 4 szál tényleg nagyon sokáig elég volt, pláne, ha magas órajelű Intel-ről beszélünk. Az i3-7320 meg ugye 4 szálas (2 mag HT-vel), vagyis szálak tekintetében egyezik az akkori i5-ösökkel. Saját tippem, hogy a sokkal magasabb órajel és a +1 MB L3$ miatt az i3-7320 értékelhetően több fps-t produkál majd játékokban -és sokkal jobb minimum fps-eket is-, mint a G4600, és ahol kikap az i5-7400-astól, ott nem kap majd ki sokkal.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére

Update:
Napjaink játékaihoz (azaz 2024-ben) elkél a modern 6/12-es CPU, de a 8/16-os is (és nem baj ha minél erősebb), és lassan ez lesz az alap.
A min/1%/0,1% FPS-ekre durván jótékony hatással bírnak, bármely VGA és bármely felbontás mellett, FSR/DLSS-el vagy anélkül.
Bár az a gyanúm, hogy Fred23 nem mostani címekkel fog tesztelni.
-
Pista0001
addikt
válasz
Fred23
üzenetére
"Korábban itt a PH!-n többször is hangoztattuk, hogy játékhoz elég egy kétmagos processzor. Ezt az állításunkat immár revideálhatjuk, hiszen kiderült, hogy a legújabb játékokban két mag bizony nem elég; az eredmények önmagukért beszélnek. Ha netán valaki mégis kétmagos processzorban gondolkozik, annak inkább a Hyper-Threadinget támogató Core i3/i5 családot ajánljuk a Phenom II/Athlon II-vel szemben, hiszen a HT-nak köszönhetően a kétmagos Core processzorok egyszerűen gyorsabbak, de legfőképpen a minimum fps-ek magasabbak.
Ugyanakkor továbbra is tartjuk azt a véleményünket, hogy játékhoz elsősorban videokártyát kell venni, és csak azután processzort, ez a prioritási sorrend. A Radeon HD 5770, illetve a HD 5770 teljesítményéhez közel teljesítő VGA-k mellé jól illik a fentebb említett Core i3-530 (vagy ehhez hasonló sebességű Core i3/i5). Ugyan vehetnénk mellé négymagos CPU-t, de nem lennénk előrébb vele.
A GeForce GTX 460 (és hasonló sebességű társai/riválisai) mellé a minimum az i3-530, de inkább négymagosban gondolkodnánk. Itt az a kérdés, hogy Phenom vagy Core i5: szerintünk teljesen mindegy, a Core i5 néhány szituációban gyorsabb, de ez már inkább a CPU-limites beállításokra igaz, ezekben a helyzetekben viszont elég magas fps-ekről beszélhetünk, tehát egyikkel sem járunk jobban vagy rosszabbul.
A Radeon HD 6870 (és a többi, hasonló sebességű VGA) ugyan elvileg egy felső-középkategóriás videokártya, a többség számára mégis inkább csúcsközeli (márcsak magas ára miatt is, a GTX 460-nal egyetemben). A HD 6870-re ugyanaz igaz, mint a GTX 460-ra: mindenképpen négymagosat vennénk mellé. A Phenom II X4 (vagy mondhatnánk akár a Core 2 Quadot is) picit lassabb, mint a négymagos Core i5, de a különbség elhanyagolható (árban már nem annyira...), ahol meg soknak tűnik, ott magasak az fps-számok a CPU-limit miatt.
A fő-fő konklúzió tehát röviden az, hogy napjaink játékaihoz elkel a négymagos processzor; bár ez sokaknak nem újdonság, most be is bizonyítottuk."
Gyanítom, hogy - bár az alsóbb kategória is fejlődött - 2015-17-re ugyanúgy igaz a cikk konklúziója, főleg hogy 2017-es felsőbb kategóriás vga mellé lesz.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Nem tudom, mennyit számít a +1MB L3 cache és a +500 MHz. Itt egy videó, ahol egy G4560-nal hajtanak egy GTX 1060-at, és van bőven FPS, de nem sima a megjelenítés. Erre mondtam, hogy az i7 hatására kisimult a játék, hibába volt bőven jó az FPS a G4600-zal.
Várom a tesztet!
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Nem csodálom, a magas órajelű i3 pörgeti a rendszert amíg elég a 2 mag, mellette a kisebb órajelű 4 magos lustának hat.

Viszont, ha nyitok egy Chrome-ot, sok lappal, már érvényesül a 4 mag, nagyobb win update-nél is, sőt, még a 6/12-es CPU-t is megdolgoztassa (12400F,5600G,5600X)S milyen teszteket csinálsz majd, s mi lesz a komplett setup ?

Régi, 1-2 magot használó cuccoknál az i3-7320 verni fog mindent a 3 közül.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha gondolod, előásom a 7600K-s konfigomat. -
Bali0606
csendes tag
Szia,tudom hogy nem a témához tartozik,viszont lenne egy gyors kérdésem.
2023 év közepe felé kaptam egy db -1 -es értékelést Hardveraprón. Mostanában elkezdtem újra használni a weboldalt, és "vásárolgatok". Viszont nem tudom értékelni az eladókat "Nincs jogosultság ennek a funkciónak a használatához!". Ezt a szöveget irja ki számomra,esetleg valaki tudna segiteni? Vagy esetleg képbe rakni hogy mégis meddig kell várnom hogy tudjak értékelni? Válaszokat előre is köszönöm,és bocsi ha off téma.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Nem tűnik soknak, de azért jelentős az (G4600 vs 7320).

Tettem mellé még párat.
G4560-am volt előszőr, azt váltotta a 7350K, alapon hagyva is nagyon durván jobban futott minden az i3-7350K-val, húzva (4,8-ra) meg pláne.
A későbbi i5-7600K meg ezt überelte, a fizikai 4 mag az határozott. -
válasz
Yutani
üzenetére
Meg is van akkor az első jövendő tesztem témája: G4600 vs i3-7320 párharca játékokban. Szerintem a Borderlands 2 az i3-mal is kisimult volna, de a teszt majd eldönti.

Durván nagy a difi erőben a két proci között UserBenchmark szerint is. (3,6 GHz, 3MB L3$ vs 4,1 GHz, 4MB L3$)
jokeph: Mert retrózásnál nekem sokat számít a saját hardveres múltam, miket próbáltam abban az időszakban, és nekem B150-es lapom volt, tehát nem is szeretnék majd a 2015-2017-es időszakra Z-s lapot. Tesztek alapján meg az i3-7320 és az i3-7350k között nincs nagy difi amúgy sem. (Persze, húzva azért már ebben-abban talán nyerhetünk pár fps-t, de nincs jelentős eltérés a két proci teljesítményében.)
-
Yutani
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Pont az RX 470/570 időszakban (2017-2019) Pentium G4600 procin voltam 2 évig (2c/4t, 3MB L3 cache, 3,6 GHz) és azt hittem, mindenre elég, mert itt a PH-n is nagy hanggal hirdették a fórumon, hogy nem kell jobb. Aztán amikor a 2012-es Borderlands 2 szemmel láthatóan kisimult egy i7-6700 hatására, rájöttem, hogy nem igazán van az úgy.
Most egy 6600K van LGA1151 platformon második gépként, mellette egy RX 480 4GB, de igazából alig kapcsolom be, de jó, hogy van.
Neked is inkább egy rendes 4 magos procit ajánlok az RX 570 mellé. -
válasz
KROK640
üzenetére
Én egy Sapphire PULSE RX 570 ITX 4GB-ost szeretnék majd venni retrózás céljából, pont olyat, amilyenem volt. Csak még kissé korai tán 2017, mint retrózós év.
Másrész jövő hónapban valszeg berendelek eBay-ről egy bontatlan i3-7320-at a 2017-es évre, ez sokkal ritkább is, mint mondjuk egy i7-7700k, és passzol az RX 570-hez. Úgy 10 év múlva meg lehet tesztelgetni, hasonlítgatni.
Egy i3-7320 minden általam játszott címet elvisz 45-60 fps-sel a 2015-2017-es időszakból, vagyis egy remek proci. Annyi a "hibája" csak, hogy abszolút nem jövőálló. Pont elég volt mindenre a maga idejében, és nem több.
-
.-..-.
tag
Sziasztok.
Elnézést, ha off itt a téma.
Tudnátok ajánlani free irc kliens-t, ami Win 3.1 és Win98 rendszereken használható? -
válasz
Pikari
üzenetére
Kimondott probléma nem volt vele, azaz annyi hogy nekem sapphire nitro rx480 4gb-osom volt és arra raktam rá az rx580-as biost. Igazából egy kályha lett tőle bár lehet előzőleg is az volt. Valahogy alulméretezték a hűtést. Az tény hogy megjárta a bányát, akkoriban még asszem 45eft volt. Olyasmi volt mint egy R9 380-as, totál ugyan az az érzés hogy itt egy dupla ventis kályha, ment, működött, teljesítményre rendben volt de melegedett és hangos is volt. Zárt házba nem volt ideális.
Most aprón vettem egy powercolor vega56 referenciát 32eft-ért postával ami szerintem jobb vétel meg minőségibbnek is érződik. De persze nem gyárilag mert be kell állítani, alapból az is kályha és éppen csak GTX1070 szint, pasztázás és alulfesz kell neki hogy erősebb legyen. Egy jobban sikerült RX580 az jobb vétel lehet mint egy alap száradt pasztás vega.
Viszont vega eggyel újabb tech és azért az is számít valamit. Azaz dx12 támogatása kicsivel magasabb, meg valamivel jobb a video decoder is bár vp9-et ez sem tud normálisan.KROK640
Azt hogy az utolsó bokorban is rx580-asok nőnek ki, még a kínaiak is tonnaszám gyártják újra és újra. Szóval inkább vennék bányász P106-ost (szokott lenni 10eft-ért is!) meg valamit ami képet és videógyorsítást is ad mint rx580-ast.Hozzáteszem nekem kifejezetten bejönnek a referencia blower hűtések, meg amúgy a totál egyszerű kinézet. A ház amibe került SP és igen rossz szellőzésű, szóval itt egyértelmű előny a blower hűtő. Táp azt meglátjuk milyen, a 250w-os GTX580-ast nem bírta el háát vega is határeset lehet, jó lenne ha nem kellene azt is szereznem bele. Mondjuk shaderekkel fix 60fps-en lehet nem fogja meg a minecraft annyira hogy gond legyen belőle. A mostani RTX3080-as FE is szerencsére bár nem blower de logikus módon felfelé tolja a levegőt a házhűtő és táp meg kiviszi.
-
Pikari
veterán
válasz
Aryan
üzenetére
Ali AGP driver kell (pl Agp169e.exe), ezt edd fel, mielőtt bármi mást feltennél. Más nem kell. Előfordulhat, hogy az AGP-t le kell venni 1x-re, ahogy DarthSun mondja. Nekem azt GF2 mellett kellett megtenni, de az FX5200-nél nem kellett variálni semmit. Szóval ez elég változó.
-
Aryan
senior tag
Sziasztok!
Szereztem egy Acorp 5ALI61deszkát AMD K6-2 350-es társaságával.
Win98 menne majd vele, milyen drivert érdemes feltenni, hogy ne legyen probléma nvidia kártyákkal (ti200 és ti4200). -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Túl kommersz", mit értesz ezalatt?
És igen 15-20K a jó ár értük ezt a 25-30-at most sokallom én is. A Vega56 izgalmas megoldás.#109861 DarthSun : Azért korabeli vagy újabb CPUval nincs már gond

-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
milyen problémákat tapasztaltál vele? ezek még nincsenek is elavulva.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
RX570/580 8GB-al mi a baj? Most ugyan feljebb ment az ára (pár hete 20 ezer körül mentek már) de 25-30-ért még mindig van ezekből 8GB-os, 30 ezer körül már RX590 8GB-t is ki tudsz fogni.
Volt egy pár ilyen kártyám, egy 8GB-os 570-et el is tettem, biztos ami biztos. Elég jól öregedtek, rengeteg címhez még ma is jók. Ok, a mai modern címek alatt megkotlanak, de végülis egy 7+ éves kártyáról van szó. (RX400-asokkal nem foglalkozok már azok tényleg túl régiek) -
válasz
Pikari
üzenetére
Végigpróbáltam mindent és hát lap nem tudja sajnos kezelni. Se régi driverrel se sehogy.
Viszont azt biztosan ki kell próbálnom hogy uefi kártyát hogy kezel.
Még gondolkozok mi legyen, igen sok jót találtam aprón. CMP40hx (RTX2070) meg mellé egy P600/P400. Bár ez drága dolog (50-60eft), van vega56 is az meg igen jó ár/teljesítményű és jól beállítható teljesítményre. (30-40eft) GTX780ti is van fent ami érdekelhet de kepler nem jól öregedett, nem az igazi ha esetleg modern játék is szóba jön majd. Megvárom a következő lomizást és annak fényében azaz bevételétől függően választok kártyát. RX5/480 és variánsait nem szeretnék, túl kommersz bár ki lehet fogni olcsón azokat is.
Ésszerűen p106+p600/p400 lenne jó az kijöhet 20eft-ból és kis moddal GTX1060 teljesítmény azért elég jó. -
envagyok
veterán
Fujitsu scaleo c mini pc-hez tud valaki cd lelőhelyet, vagy drivert a front panel kijelzőjéhez?.
-
sidi
aktív tag
Ez komolyul hangzik, hex-ben hogyan látod a kódot?
Amúgy nagyon érdekes a Samsung gépen ez a CF hibajelenség,
addig rendben olvas amíg a fájl 1 kB alatt van, felette kifagy.
Nem volt floppy meghajtó a gépben és amit találtam nem volt seek,
így azt a megoldást választottam, hogy HDD mellé, CF a slave és
1 kB -ra darabolt RAR archívummal vittem át a progikat.
-
Pista0001
addikt
Most már tudom én is.
Amúgy kb minden csatlakoztatáshoz, vagy szétkapcsoláshoz is kikapcsoltam akkoriban mindent, ebben az egy esetben nem. A TV-n amúgy nem ez volt épp az aktív bemenet, nem gondoltam, hogy bajt okozhat. Mivel ki kellett tapogatnom a csatlakozót, az ujjam hozzáért a csatlakozó külső fém részéhez is, engem is megcsípett kicsit. Nem tudom, hogy ha én kimaradtam volna a rendszerből, akkor is kicsapta volna, vagy sem.Pikari: A TV vagy az alaplap?
Utóbbi nem tudom, milyen szint lehetett. Korábban úgy tudtam, hogy csak az ipari lapjai vannak a DFI-nek, meg a LanParty széria a gémereknek. Ez sima konzumer modell volt, de azért nem tűnt fapadosnak. Teljes méretű mATX, Radeon Xpress 200 chipset, 4 memória foglalat, sok csatlakozó, stb... -
Pista0001
addikt
Volt egy DFI Infinity RS482 lapom, HTPC-nek szántam, mert van s-video TV kimenete. Úgy sikerült tönkretennem ezt a kimenetét, hogy a TV (sima képcsöves a 90-es évek második feléből) be volt kapcsolva, amikor bedugtam a kábelt az alaplapba. Természetesen a másik vége be volt dugva a TV-be...
-
válasz
Pikari
üzenetére
A 6970-hez kepest az
Amikor 70-80 fokot mutatott a szenzor a 6970-hez, akkor ennel a kartyanal csak 45-50-et, amikor 90-100 volt a 6970, ez akkor kezdte kostolgatni a 70-et.Szerk: az iMac-ba MXM-es GPU ment: https://vi.aliexpress.com/i/1005005104995584.html?gatewayAdapt=glo2vnm
-
válasz
Pikari
üzenetére
Mar nincs hasznalva a gep. Ahogy kijott a hir az elozo novemberben, hogy nem lesz nagy meretu kijelzos ARM-os iMac, le lett cserelve egy frissen megjelent uj iMac-ra. Persze, most megint jottek olyan pletykak, hogy lesz nagy iMac
...Szerk: foleg azert lett ez valasztva, mert miindenhol azt irtak, hogy a 6970hez kepest egy jeghideg valami. Jatszani mondjuk nem is akartam rajta, de nem baj az, ha nem fut valami folyamatosan ezerrel, mikozben megy a jutub.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én ezzel a W7100-al vagyok el nagyon jól. Single slot, 6 pin, tökéletesen alkalmas játékra is, tökéletesen stabil, hibátlan és atomstabil opengl driverek (ami amd esetén nagy szó!), atom stabil és brutálisan gyors linux driverek, hibátlan és gyors dx9, dx10, dx11, dx12, bloatware nélküli windows driver (utólag uninstallálni lehet a control centert, hogy ne mosolyogjon rád), 8 giga vram, bios kompatibilitás, és özönvíz előtti pci-e lapokkal is megy.
Ami a szívfájdalmam, hogy nem támogat XP-t, és hogy kb fél évet kellett várnom rá, mert elég ritka.
-
frescho
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Abban mi a retró? A PCI, AGP, SDRAM, ATX vonaltól lehet szabványokról beszélni az iparban. De kb. ez az ahonnan már nem retró.
Az almásoknak a szabványosítás kitaposásában nagy szerepük volt. Jobs jól felismerte, hogy szabványos megoldás amivel kiváltható a saját megoldásuk (NuBus, ADB) amit mindenben, mindehol használni kell. Korán adaptáltak mindent és benne volt a kezük a szabványok kidolgozásában. Sokszor túl korán, mert még nem volt hozzá eszköz, de így el tudták horror áron adni, de ez másik téma.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Na ez így érthető. Szóval esélyes hogy nem számoltak azzal hogy én legacyben fogom használni kis címekkel. Régi driver nem is rossz ötlet. Megnézem mit csinál az eredeti nem arc-okhoz szánt driverével (ugyanis összemosták a két drivert, az arc-oknak meg keményen kell a above4g/rebar)
Igen jó lett volna ez az irisxe low end gépekbe ha működne normálisan. Talán best buy is lehetett volna. És mindezt egyszerűen kukázták pár éve ebben a formában. Dell T5810 kezeli rendesen de az már 4gen ég is föld. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A grafikus memóriát nem az oprendszer kezeli, hanem a grafikus driver manageli. Az intel kártyák valószínűleg be akarják mappelni direktben az egészet, így kb 99%-al kevesebb kódból meg lehet oldani. Az intel diszkrét grafikus kártyákat nem gyártott kb 1998-tól kezdve egészen a közelmúltig, így egyszerűen figyelmen kívül hagyták a régebbi rendszerek limitációit. Régebbi driverrel lehet, hogy működni fog, persze a vram aktív része 256 megára lesz korlátozva. Amúgy azért nem működik, mert az intel egyszerűen lefossa a low end piacot, illetve nem is az, hogy leszarja, hanem nem érti, hogy mi az. Mindenféle termékstratégia is józan ész nélkül hozták ki ezeket a hardvereket, olyanokat, amik valódi low end gépekben működésképtelenek. Így aztán kemény munkával sikerül elérniük az előkelő 0%-os piaci részesedést a diszkrét grafikus kártyák területén.
-
frescho
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Pont a Commodore-t hozod fel aminél még magukkal is nyomokban voltak kompatibilisek? Ott Tramiel után a management üldözte az értelmes embereket és lopták kifelé a lét. Az volt a csoda, hogy az Amiga és a C64 eddig a felszínen tudta őket tartani. Nézzük inkább az Apple-t.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Amikor a firmware elindul a gepeden, az inicialiazl ezt-azt, majd ezeket az infokat az OS elkeri a firmwaretol (pl. a megfelelo EFI hivassal). Ez egy chipset feature, viszont absztrakcios retegekben gondolkodunk, igy az OS a firmwaretol tudakolja meg ezeket a infokat, mert a firmware lesz az, ami beszel a chipset tenyleges nyelven (ne feledd, amikor az OS-nek ez az info kell, akkor agyon nem vagyunk meg ott, hogy legyenek drivereink, plane userspace drivereink). Az, hogy minek mi kell ez, leginkabb a vendor "hasrautesetol fugg". Nyilvan programozastechnikai szempontbol, bemapelni a komplett VRAM-ot a cimterbe a legegyszerubb, ehhez olyan chipset/mmu kell, ami rendelkezik ezzel a lehetoseggel.Ha viszont nem mapelheto be az egesz, akkor ablakozni kell, amit vagy implementaltak a driverben, vagy azt mondjak, hogy ezt nem csinaljuk. Ha a driver implementalta is az ablakozast, akkor itt is jon az a kerdes, hogy a driver mutatja-e tovabb az ablakokat, vagy inkabb o egesz cimteret mutat a hozza fordulo komponensek fele. Tehat, az is elofordulhat, hogy letezik olyan szoftver, ami nem akar/tud ablakozni, es csak az egyben, egy lepesben elerheto VRAM-ba hajlando/tud adatot elhelyezni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Mondjuk logikát nem találtam benne hogy mihez miért kell pl:
Tesla C2075 6gb-os és megy vígan, de nem is támogat nagy címet
Tesla K20C 5Gb kötelezően kell az above4g, rebart tudja
Tesla M40 12Gb szintén kell az above4g, rebart tudja
AMD V540 above4g kell de rebart bekapcsolva a gép nem látja
Asztali átlagos 4,6,8gb-os kártyáknak meg nem kell. De pl RX580-as 8Gb-vel meg megy a rebar pedig nem is támogatja hivatalosan.Iris Xe Max-nak kell bár talán az miatt mert arra lett írva drivere amúgy az csak 4Gb-os.
Az error amit a driver automata telepítője dob:
2024/10/19 19:04:18.401|ERROR|The "PCI\VEN_8086&DEV_4905&SUBSYS_00000000&REV_01\6&1409625&0&00080018" device has problem. Device manager error code: "12". ||
Igazából azt nem értem hogy miért nem az OS kezeli ezeket a címeket, mi a fenének kell egy modern rendszernél bios szinten támogati valamit.
Távoli eléréssel vagyok rajta azaz hála a jó égnek biost nem érdekli hogy van-e videókártya vagy nincs.
Nem tudom mi lenne rá a megoldás. A legjobb választás lenne ez a videókártya a célra, hiszen AV1-et tud, keveset fogyaszt, minecraft is megy rajta bőven. -
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Milyen jó is az, ahol egy gyártó van egy zárt proprietrary platformon trónolva. Ott aztán nincs inkompatibilitás. Megy is addig a 2-3 évig, amíg az egészet beszántja, aztán megy a kukába az egész, a beleölt munkáddal együtt. Esetleg a gyártóval együtt. Köh köhh köhhmodore.
-
frescho
addikt
Be tudod, ahogy egyesek szerint létezik a 10.10.10.270-es cím. Gondolom ők IPv5-öt használnak vagy valami ilyesmi. Tök jó orosz számteches szerencsejátékos buli amikor az utolsó sector helyett felülcsapja a 0-at. Szabályos BIOS-nál ilyen érték nem létezik, mert az a rohadék betartatja a max értékeket. Amin tegnap próbálgattam az is elfogad minden féle értéket, csak össze vissza keverei a fájlrendszert. Na ezért rühellem a PC-t, mert nincs szabvány, csak egy gáyrtó kitalált valamit amit mindenki úgy másolt ahogy éppen megértette. Ha nem jól, akkor úgy és ezzel el is indult a káosz, majd így maradt kb. az ATX, PII és Win 2k idejéig.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A videókártya címterének a rendszer címteréhez abszolúte semmi köze.
Az above4g sem azt jelenti, hogy a 4 giga fölötti kártyák azzal működnek, hanem azt, hogy a transfer buffer hova van mappelve. Normál esetben talán max 256 megát lehet a videókártyának mappelni 3.5-4 giga között. De lehet, hogy csak 128at, nem emlékszem pontosan. Ez intellel is működött eleinte. -
válasz
Pikari
üzenetére
Above 4g nélkül hogyan mentek volna a nagyobb kártyák?
Nekem lenovo d20-asba ment minden ilyen kártya. (Igaz az dual 1366 volt)
Iris xe-nek nincs normális értelemben vett biosa. Azaz semmilyen gépben nem ad képet biosnál. Driver tölti be rendesen. Nincs jelentősége hogy uefi vagy legacy, windows adna neki erőforrást ha tudna nagy címet.
A lap biosába kellene feltölteni.KROK640
Keresek másikat bele, mert amúgy elég erős az is Minecraftra. -
sidi
aktív tag
Volt olyan elvetemült BIOS ami 0-tól számolta a CHS értékeket?
Mondjuk így hamar kiderült a hibásan kiírt kiszámolt méretből,
már csak +1 fej is komoly növekedést eredményez.
ST-225 nél jól látszik, hogy 4 fej van és 2 sötét narancs színű lemez, ami akkora, hogy ha látnánk a mágneses mezőt még a szektorok is látszódnának.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mert annak idején ez a feature nem létezett. Az is csoda, hogy egyáltalán BIOS módban elindult az iris XE. Nekem 8 gigás W7100 van az 1366os gépben, de a 4xx és 5xx széria is rendesen működni fog.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
GTX580 egyébként korhű is lenne hozzá. (mert ez ugye 1st gennek fele meg)
Bár a Xeon CPU (ha azt rakod bele) az 6C12T 3.73GHZ-es Turboval, alapból is 3433-as órajellel már szerintem too much is.
Amúgy nem lenne egyszerűbb tápot cserélni? -
4 bitbe a 16 sem fer bele. Persze jo lenne latni, hogy az a BIOS, az 0-15 vagy 1-16 szamol. Mert ez sem volt generikusan egyforma. A vilag legkiralyabb dolga volt, az autodetect elotti idoben begepelni a diskrol a C/H/S ertekeket, majd szembesulni azzal, hogy itt nem 0-tol szamolunk...
-
sidi
aktív tag
Köszi, a fejek maximális 16 száma okozhat problémát ha a cylinder kisebb?
pl. 1011/16/63.Ez az egy CF kártya valamiért sokkal lassabb mint a többi, értsd 100 kB / sec alatt,
gépben és USB olvasóval is, így talán nem volt túl gyors neki.
Bár ki tudja az elérési idő lehet túl gyors neki... mindegy az XT IDE kiterjesztés megoldja. -
Amit, mar irtam korabban, hogy teljesen kiszamithatatlan volt, hogy melyik vendor, hany biten illetve, hogy hogyan tarolta az adott erteket. Lehet, hogy a te BIOS-od kepes 16 biten tarolni a cylindereket, de a DOS ettol fuggetlenul csak 10 biten fog probalkozni. Igy az a lemezed, amit 1024 cylinderrel allitottal be (tehat 0-1024-ig mennek a cylinderek, azaz 1025 darab van), azt a DOS-ban mar csak 1023-ig (tehat 0-1023, azaz 1024 darab) fogod hasznalni. Igy ha berakod valahova, ami 1023-ban van maximalizalva, o nem fogja latni az adatokat, mert elcsusznak a szektorok egymashoz kepest.
Kozben eszembejutott valami a Samsungodra! Lattam olyat, hogy "tul gyors" a disk. Amikor elerhetove valik az adat, a disk jelzi ezt az I/O ready labbal. Talalkoztam olyan BIOS koddal, ami az adott I/O command kikuldese utan, hibasan volt megirva. Nem azt csinalta egy ciklusban, hogy megnezte ready lett-e a lab, es olvasta az adatot, hanem konkretan a lab allapotanak valtozasat varta. De mivel a storage eszkoz tul gyors volt, igy valojaban, mire a BIOS olvasta a ready labat, azon mar az aktiv szignal volt, igy sohasem jutott tovabb.
-
sidi
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Szakadásvizsgálóval mérd meg a kimenetet a GND-hez képest mindkét irányban, ha így nem látszik akkor ellenállás mérővel, látsz-e eltérést azonos funkciójú kimenetek között?
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
És ha visszarakod a P2-be akkor is ilyen?
-
sidi
aktív tag
Úgy látom nem jut el az újraindításig, valahol a végén kifagy, de ezt majd FoxiestFox megerősíti.
Nálam (Samsung 386) 1 kB feletti fájlok elérése esetén azonnal fagyás van. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az alapján amit mondasz felhasználásra, szerintem az I7 920 is elég bele. 24GB RAM, Iris XE 4GB, meg a 250-es SSD mellé/helyett dobnék bele nagyobbat 500-1000GB vagy egy HDD-t mellé.
-
vrob
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Lehet átsiklottam rajta, de nem láttam hogy írtad volna, hogy az MBR-t próbáltad már újrarakni a CF kártyán? Simán a DOS fdisk mbr parancsával.
Vagy a másik, érdemes utánaolvasni, a PS1 recoveryben hátha van opció, egyedi, gyári MBR kódot telepíteni a diszkre?
Ha ezek nem jönnek be, sztem is az XT-IDE jó ötlet. -
Igen, "be tudod", de ugy tullogsz a biteken. 10 bitben 0-1023 kozott tudsz abrazolni, az 1024 az pont a 11. bit. 0 es 1023 kozott pedig pont 1024 ertek van (a 0 is ertek). Ugyonez vonatkozik a fejek szamara. 4 biten, 16 eltero ertek abrazolhato, ez pont 0-15 kozott lesz. 6 biten, 64 ertek alkalmazhato, ez 0-63 lenne, de a klasszik floppyn 1 darab sector minden savban az index sector ezert a tenyleges sectorok 0-62 lehet maximum.
Szerk: ez az index szektor, pc-s floppy formatum jellemzoje.
-
sidi
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Bocsi, kicsit olyan ez mint amikor a Transformersben az autó választja az embert, lehet másik géped választ Téged, írom ezt úgy, hogy itt pedig egy 286-os akarja, hogy vele foglalkozzak... pedig van itt 386, 486 és K5 is amivel szintén kéne, de azok nem akarják.
Amúgy én nem szoktam kihúzni a gépet a konnektorból, maradjon csak leföldelve, előbb egy kis időre a gépház egy biztosan vezető részét fogom meg, hogy kisüljek.
Nálad vannak CRT monitorok is, nálam már nincs, kivéve egy kis Philips a C64-hez, a többi LCD.
CRT monitorok kábele pedig emlékszem tudott rázni, több monitoron és több lakásban tapasztaltam, mondjuk 25 évvel ezelőtt, amikor még gyakran földelés sem volt a szobákban, csak a vizes helyiségekben és olvadó biztosítékok a kis automaták helyett...
Pikari amit írt kimeneti kondit az is esélyes. -
frescho
addikt
0-tól kezdődik a felsorolás, az az első. Tehát 16 fej=15-tel.
Vicces, pont tegnap ismételtük algoritmizálásból, hogy a python a listákat így kezeli, de a len a tényleges darabszámot adja vissza. Tehát, ha a lista utolsó elemét akarjuk címezni, akkor a helyes megoldás: lista[len(lista)-1] A következő órát számonkéréssel kezdjük.

Egy kép a vinyó beállításról és még pár kép, hogy mit dobáltam bele a lapba, olyan 10 körül kezdtem és 4 óra alatt megvolt a telepítés az office 3-ig. Ebben benne volt, hogy küzdöttem a VLB-s vinyó vezérlővel, a végén elindult, de a soros port nem kart akkor sem működni. A CF stabilan 1800kB/sec-et tud a sima ISA kártyával is, szóval le is mondtam a VLB-ről, nem ér annyit, hogy 10-15%-kal gyorsabb, de bizonytalan legyen a gép. Ami a legjobb, hogy átdugva a szerelős gépbe szépen látja a CF kártyát, lehet rá másolni, így legalább a kábeles átvitellel nem kellett küzdeni.
Ami még hátravan:
Játékokat kipróbálgatni, mert csak kicsomagoltam és 1-1-et elindítottam. ESS-en valami torture tesztet tolni, na meg a benchmarkok. De előtte befejezem a félig kész blog bejegyzésem a 8 bites szekció fejlődéséről. Aztán van egy félig összerakott videó a 16 bites gépekről. Ez már az azt követő éra, csak előszedtem, hogy hátha tudok tippet adni. Ha valakinek van hirdetése, szórólapja, pl. ESCOM, Ready vagy bármi más a 90-es évek első feléből azt nagyon megköszönném, mert kellene majd a PC részhez, most gyűjtögetem az anyagot hozzá.

-
sidi
aktív tag
Fizikai adatokhoz képest ez virtuális, de valóban fizikaiból származtatott adatok.
CHS-ben nem is bootol az a HDD amit a másik gép másként kezelt, de ha ugyanazokat az adatokat írom be, akkor sem úgy működik mint ott, ezért is lehetnek olvasási problémái,
valószínűleg nem teljesen ugyanazok a képletek alapján számolja a 2 gép...Szóval újra kéne formázni és inkább CHS módban kezelni egy ilyen kis HDD-t.
-
Nem virtualisank mondanam. Itt inkabb arrol szuletett konszenzus, hogy ha neked a 4 324 659. szektorra van szukseged, akkor milyen C/H/S ertek kell, hogy menjen a sziftvertol a kontrollerre vegul pedig a diszk fele. Mert az ilyen-olyan "atszamitos" mokakkal, pont az nem lesz egyseges, hogy amikor a szoftver ker egy adott C/H/S erteket, az hogyan lesz atszamolva illetve, ez hogyan lesz egyseges minden BIOS/OS/kontroller alatt. Az LBA anno a SCSI-val erkezett, ott a kezdetektol egy logikai szektorszamot kuldott a SCSI kontroller a SCSI disknek, viszont a SCSI kontroller BIOS kodjanak C/H/S ertekeket kellett "mutatnia" kifele, hogy minden szoftver es egyeb kompatibilis legyen/maradjon.
Egyebkent, amit irsz, a C/H/S -nel az egyik konfiguracioban 903/4/46, mig a masiknal 977/10/17 van, ez pl. azt okozza, hogy a lemez kevesebb sectort tartalmaz ezzel a masodik szamozassal. Plussz, kb az elso szektorokon kivul, a tobbi "nem lesz egyforma", tehat nem ugyonazok a byteok esnek ki a lemezbol, ha lekered ugyonazt a C/H/S "cimet". Ezert nem lehet buntetlenul atpakolni az egyik gepen formazott lemezt, a masik gepbe, ha nem ugyonugy allitod be a parametereket.
-
envagyok
veterán
Texelec PicoMEM, most olvastam csak róla, ígéretes cuccnak tűnik.
Az AWE64 Legacy mellett ezt írtam fel még a listámra. -
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ha SLI-be kotod es ez a kartya lesz a slave, akkor is fekete minden?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4426, 100% AKKSI
- Dell Precision 3561 Core i9 11950H, 16-32GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 27% - Erazer P20 GAMER PC! i7-14700F / RTX 4070 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe / B760
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16" M1 Max (2021) 32GB/500GB SSD használt, 88% akku (229 ciklus)
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Vagy ez nem desktop? Miféle foglalat az FCLGA? Miben különbözik a sima LGA-tól?
Hogy kicsit spoilerezzek, csak ki akartam próbálni, hogy a Heroes of Might and Magic 5 elindul-e, aztán 3 órával később sikerült is kilépni...

Neked is inkább egy rendes 4 magos procit ajánlok az RX 570 mellé.