-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
.-..-. #118409 üzenetére
2. Semmi problémát nem okoz, nem fog látszódni a második logikai mag.
1. Van, kb 35-40%-ot gyorsít a több threadot vagy processzt érdemben használó programokban. Az operációs rendszer reszponzibilitása is - főleg, ha több dolog fut és használja a procit - nagyban megnövekedik. Érdemes 64 bites rendszert használni prescotton.
-
Pikari
veterán
válasz
.-..-. #118362 üzenetére
Látni kéne hozzá a kártyát, de nem valószínű. A 128 bites kártyák komplexebb nyákot igényelnek. A 64 bites kártyákon a ramok egymás mögé vannak becímezve, nem mennek hozzájuk külön adatvonalak a chipből. Nézd meg, hogy a be nem forrasztott ram foglalatok a chiphez mennek, vagy a beforrasztott ramok irányába, esetleg különféle diagnosztikai programokat használva (pcn) ellenőrizd, hogy mi a helyzet.
Egyébként 2d esetén nem érezhető a 64 bit / 128 bit különbség egy ilyen régi gépen. Feltehetően más dolgok is vannak ott, pl 30-40%-al alacsonyabb órajelek, kőkorszaki késleltetések, stb. Video biosban átállíthatod az órajeleket, amivel ezt kompenzálhatod, de nagy csodát ne várj.
-
Czo
addikt
válasz
.-..-. #118362 üzenetére
Igen, ez legegyszerubb modja a memoria savszel felezesenek, ha fele chipet raknak fel. Szoval, technikailag, az a resze mukodhet. Ez a board a Pegasoshoz hasonloan, valami emulatorban futtatja az x86-os BIOS-t a kartya inicializalasahoz? Mert, ha nem tesz ilyet, es nem is szandekozod PC-ben hasznalni, akkor nem kell azzal sem veszodni.
-
KROK640
nagyúr
-
Czo
addikt
válasz
.-..-. #116963 üzenetére
Nekem, Pentium 133-as Thinkpaden ugyonugy megy a Windows 98 is, mint a 95. Azt meg tudod patkolni KernelEx-vel, es ugy a 2011-esnel joval fiatalabb PuTTY is megy. Mintha lenne ed25519 is. Probaltam igy SSH-zni RHEL8-ra, az ment, de nem neztem meg, hogy milyen volt a kulcs. Honapokig ki sem tudom neked probalni.
-
-
Pikari
veterán
válasz
.-..-. #110590 üzenetére
viccmarkok helyett inkább indíts el olyan játékokat, amikkel játszani szeretnél, és ott nézd meg, hogy a bugok előjönnek -e.
amúgy valószínűleg ez csak egy driverhiba. a 10.2 nem fog rendesen működni egy 9xxx kártyával, neked inkább valami 5.x esetleg 6.x-es driver kéne.
-
válasz
.-..-. #110577 üzenetére
Mostanában hajtom fullra a kétmagosokat. Két dolog miatt lehet -
- túl nagy órajel akár a procin, akár a videón
- R9700 BGA érintkezés hiba, ezeknek a nagyrésze meghótt már, nálam a 9700Pro már csak díszCore2 Duo esetén is akár CPU/RAM/VGA túlterhelés esetén jellemző pld 3DM99- ben is az ilyen háromszög fail leképezés, de itt a hardver még ok, ha lejjebb veszem az órajeleket, minden rendben van, pld a RAM XMP fesz/időzítések is érdekesen befolyásolnak.
R9700 esetén még érdemes megnézni, a gyári órajel alatt valamivel, lehet hogy csak az amúgyis alapból túlhajtott GPU/RAMok problémásak(enyém már képet sem adott, megpusztult a Zalman hűtő ellenére is).
-
-
válasz
.-..-. #110225 üzenetére
Elvileg működhetne, de a softwer szerintem nem tudná lekezelni. Meg ha mégis, akkor is a RAM mappelés/másolás radikálisan visszafogná még egy Tridenthez képest is a sebességet.
Az alkatrészkatalógus nekem is megvolt, rádióamatőr körökben "terjedt" Diákként lefogadhatónak gondoltuk, hogy nem fizettünk érte, de a klubban megvették a HE boltból. Ha jól rémlik még a lábkiosztást is meg tudta mutatni.
sidi: MFM vezérlő válogatja, van XT-hez olyan amin minden is rajta van, meg olyan is ami csak MFM vezérlő. A PC-be viszont minden külön van beszerelve, ami akkor probléma, ha az ember jobban bővíteni akarja, mert így 4 hely rögtön foglalt: I/O, CGA, HDD, FDD. Ezért is volt hozzá bővítő box, meg az XT-nél is emelték a slotok számát. Mondjuk egy RAM extender még így is belefér, csak a táp nyögi már a sok cuccot. Az XT tápját ezért kellett növelni. Kb. ezzel ki is merült amit 1.5 év altt kiizzadtak magukból az IBM-nél. Nem csoda, hogy nem ők győzték végül le a konkurenciát
-
sidi
aktív tag
válasz
.-..-. #110226 üzenetére
Nekem van 2-3 olyan IDE+FDD vezérlőm, amin nincs semmi más, csak ezek,
viszont azokon nem tiltható le az FDD ezért nem azt használtam.
Szerintem csak azért van ilyen is, hogy kiváltható legyen az MFM/ESDI,
a többi port meg amúgy is van külön kártyán (vagy az alaplapon).
XT-n pedig még külön kártyán volt az FDD és az MFM vezérlő is. -
válasz
.-..-. #110218 üzenetére
Végre valaki aki a rendes retró vasat szereti
Egy Vortex 486SCL várja a feltámadást a 2000-ben. De előbb modernizációs programot kell végrehajtani, mert az MFM vinyó nem az igazi hozzá. Ezeknél mindig a megjelenítés volt a probléma, mondjuk a dobozos Amigánál mellé tudok rakni rendes VGA kártyát, mert ez bridge boardként viselkedik, de akkor meg két külön kimenete lesz az embernek.
-
sidi
aktív tag
válasz
.-..-. #110222 üzenetére
Az sem semmi... de jó, hogy egyszerűen megodlódott.
Nekem ez volt az egyik: [kép] [kép] -- úgy nézem ugyanazok az ISA érintkezők vannak használva mint a Te Acer IDE vezérlődön.
A másik egy Goldstar Prime 2, nagy panelon, az nincs még fotózva.
A harmadik pedig ez:Most az Acer 4-est próbáltam, 2-esről van kép, de majdnem egyformák: [kép] [kép]
-
-
válasz
.-..-. #110210 üzenetére
Modern emulációhoz a PCEm- et javaslom - pld P2 - 486
Nagyon élethű, minden olyan mint egy eredeti vason, alkatrészek vannak a listában, össze kell rakni úgy a gépet mintha valósan építenéd.
Még a BIOS is ugyanaz, sőt a Y2K hiba is benne a korai lapokban -
Czo
addikt
válasz
.-..-. #110202 üzenetére
A Windows 95 volt az elso Windows, amiben volt TCP/IP. A korabbiakban nem volt. A korabbi Windowsokhoz en abban az idoben, a Trumpet Winsock-ot hasznaltam. Mivel tobb fele-fajta TCP/IP stack is elerheto lehetett, igy ugye azt celszeru felraknod, amit a felhasznalni kivant szoftver tamogat. A kornak megfelelo IE3, Netscape3, mIRC, azok Trumpet Winsock-ot hasznaltak. Ez fut 286-on is.
-
-
sidi
aktív tag
válasz
.-..-. #110172 üzenetére
Szinte bármire amihez elegendő sebessége volt/van, próbálkozni kell,
a legtöbb programnak inkább az akkoriban jellemző 1-2 MB RAM volt kevés,
mint sem a 286 CPU, szóval 4 MB memóriával kitárul a világ.
Anno 386/25-tel mentem a világhálóra, de úgy amint írod, csak üzenetküldésre. -
sidi
aktív tag
válasz
.-..-. #110170 üzenetére
Így van, a többit DOS driver intézi,
a hangkártyán lévő IDE vezérlő is csak egy IO port, nem tud semmi mást.Amire használni szeretnéd.
NC vagy kisebb VC fájlkezelő, játékok és ha van FPU is benne akkor Fractint.
Memória mérettől függően akár Win 3.1 is, 4 MB-al már egész jól megy. -
Pista0001
addikt
-
.-..-.
tag
-
válasz
.-..-. #110111 üzenetére
A rajz alapján kevés vagyok hozzá. Kettő alaplapnál is innen adott, anno nem is emléxem ki, instrukciót, hogy melyik jó. Az SS7 Epox G2 benne van a beépített listában, a S775 Q35 pedig valahonnan letölthető volt, link már nincs meg.
Mondjuk a laptopod egy speciális eset, nemtudni hogy van-e hozzá valahol a setfsb- re konfigolt PLL file. -
válasz
.-..-. #110104 üzenetére
Vegyél valami notit amiben még van floppy, vagy tehető bele.
Thinkpad A sorozat pl. Vagy T2x (bár ezek szeretnek halni), itt még ODD helyére tehető floppy.
Nekem van egy dual bootos (98-Win2k) A31p-m, HDD, FDD, ODD egyszerre, imádnivaló.
Az kevésbé ideális, hogy table fogot nem tud a gpu, de olyan gamékhoz ahová nem kell, nagyon kedvelem.Alternatíva ha nem kell ölben maradnia, Dock II (ebbe tehető Ultrabay floppy meghajtó), és ez kompatilis rengeteg lapival amik jók Win98-ra, pl T42 amiben Pentium M van, és Radeon 9600.
Szorri hogy csak IBM-eket ajánlgatok de máshoz nem értek.
-
Czo
addikt
válasz
.-..-. #110104 üzenetére
Milyen HAL/kernel van most? Uniprocessor ACPI? Le kell cserelni multiprocessorra. Ha bemasolod a multiprocessor halt es kernelt, akkor ezt megadva a boot.ini -ben, mukodni fog. Ha ezutan nem torlod ki a regit, akkor a windows sajat bootmenujeben fogsz tudni valasztani hogy multi vagy single processor hal/kernel induljon.
https://superuser.com/questions/84995/how-to-enable-multiple-processors-on-xp-sp-3
En anno a multban hasznaltam erre sysprepet es az unattented fileba beleirt hal upgradet, illetve a boot.ini -s megodlast. A rundll-es commandot soha nem probaltam.
-
Pikari
veterán
válasz
.-..-. #110100 üzenetére
Nem tévedsz, de egy próbát megér. Elképzelhető, hogy indítás után egyszer lehet lefelé módosítani a szorzót valamilyen módszerrel. Jobb esetben a biosban is lehet állítani a szorzót (lefele) viszont a feszültséget ez nem fogja levenni, hanem az marad az eredeti. Így a fogyasztáscsökkenés/hőtermeléscsökkenés is minimális lesz ahhoz képest, mintha a feszültséget is levenné.
-
Pikari
veterán
válasz
.-..-. #110093 üzenetére
vannak általános célú mobility driverek, de nem mindenhol működnek, mert pl a kijelző nem úgy van mindenhol a memóriába bemappelve. azt hiszem, hogy a 9000-res szériában ezt nagyrészt javították, de nem minden gyártónál egyforma.
windowsban amúgy le tudod energiatakarékos sémával korlátni a procit, és akkor kissebb tdp-vel fog működni. persze csak ha a laptop is támogatja. az nem lenne elég?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest