Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- iPhone topik
- CES 2026: A Lenovónál már akasztják a jövőt
- Google Pixel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
r0b3r
senior tag
válasz
alvaro
üzenetére
Ez se lenne egy rossz megoldás, ha olcsóbb lenne.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
2.5x100 vagy esetleg 3x100- on meg lehet próbálni. 64MB a cache terület, de tapasztalat szerint 128- al még viszonylag keveset lassul.
-
alvaro
senior tag
Állítólag megy a 16 bites IDE vezérlő XT-ben, csak épp a BIOS nem támogatja. Ezért ki szoktak írni egy XT-IDE BIOS-t, azt beleteszik mondjuk egy régi (EPROM foglalatos) hálókártyába, azt bele egy másik slotba, és azzal fogja az XT támogatni a PATA vinyókat. Egészen nagyokat is, mert az XT-IDE modern és penge.
De ezt én még nem próbáltam. Abban a szerencsében részesültem, hogy találtam 8 bites SCSI kártyát, és így egy PCI SCSI vezérlővel tudtam XT-re másolni a S1155-ös fő gépemen. Elég szép időugrás

Bile Demon - ami nekem volt anno ilyen 266-os, az 300-at még vitte, de följebb már nem nagyon ment. Úgy emlékszem a K6-2/266 bírta a 100-as FSB-t, a K6-266 csak a 95-öt.
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Jó sok féle, nálam is van egy érdekes, teljesértékű 9800- as GPU, 128bites felület, de mégsem SE, de végülis mégis SE szint
. Anno átejtették vele a vásárlókat, de manapság jó cucc kisebb gépbe, alacsony hőfokon jár a GPU és a ramok is, Pluto 800 mellé így is overkill, nem lesz GPU limit. Eredeti venti rosált, sufniventivel teljesen jó [link]. -
Bile Demon
őstag
AMD-K6-2 266 AFR 2.2V
Ezek a procik kb. mit tudhatnak?
100MHz FSB-re van esély?VIA MVP3 lapban mennyi RAM-ot tud cache-elni?
-
r0b3r
senior tag
Aki foglalkozott már XT-vel. Hogy oldanátok meg egy IDE vinyó és egy 360kb nagy floppy kezelését? Létezik 8 bitesben is FDD/HDD vezérlő, vagy csak külön-külön? Esetleg egy 16 bites FDD/HDD kártya is működhet 8 bites portban, ahogy némelyik vga kártya?

Tudom DartSun, neked mázlid van azzal az integrált lappal.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ott a kártyám a kommentek között. Nem vagyok jó angolból, de úgy látom nem támogatott. A vaterán hirdetett 8900c meg "autodetect 8 bit".

-
Akkor Trident, 8 bitre jumperelve. Vagy OAK, az a tuti, és a lassúsága is illik az XT- hez
. EGA- t nem javaslom, mint a blogban is írtam, a régi megjelenítők nekem legalábbis kiégetik a szemem, a VGA kártyát meg rá tudom csatizni a 27" LCD- mre is, nyugodt, villogásmentes kép, úgy jók az egész régi retro prog/játékok is. -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Szépen lassan szereznem kell mindent, úgy tűnik még az elindításához is.

Bár most, hogy belegondolok az eladó által készített fényképen sem volt rajta billentyűzet, csak egy 16 bites Trident kártya.

Emlékeztem, hogy van itthon egy darab 8 bites kártyám. Kiderült, hogy egy Citygate D10 EGA kártya printer porttal.
Ahhoz is sűrűn találni monitort. 
-
-
petakpa1
őstag
Helyzet jelentés:
Slot1 helyett Slot2-be történő helyezés nem segített, és sajnos memória feszültség emelés sem
Viszont Vcore emelés után most már 2 órája fut a Prim95
, de nem akarom elkiabálni.Lehet mégsem a memória volt a bibis, hanem a CPU? Franc érti ezt tegnap Vcore emelés nélkül, de asszinkron memóriabeállításokkal stabilnak tűnt, azért gyanakodtam memóriára.
Mondjuk most memória és CPU feszültség is High-ra van állítva. Még hagyom futni egy órát, és ha nem fagy, akkor. Visszaveszem a mem-től a plusz feszt, CPU-tól viszont nem, és kezdem úgy tesztelni, mind Prime95-tel, mind MemTest x86-tal. Előbb utóbb csak belövöm a rendszert

Köszi mindenkinek a segítséget. Jelentkezem még

-
Kössz
, örülök hogy találtál benne hasznos infot.Nem kellett erőltetni, az én lapomra simán ráment az AT szabványú tápcsati.
mod : a Cl-Gd5422- t nemtom, de sztem az is megy 8 biten
. Amivel van tapasztalatom, -az OAK alapból megy, a Tridenteken meg van XT/8bit jumper, azt kell megfelelő állásba tenni- pontosan, nem teszi tönkre, legfeljebb nem indul
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nagyon jó ez a blog, sok hasznos dolgot megtudtam belőle. Pl a 720-as lemezek készitését ki is probálom.

Te is úgy erőltetted rá az AT tápcsatlakozót az XT lapra?
Egyébként ugyanilyen St351A/x vinyóm van bele.
Cl-Gd5422 16 bites videokártyáit bele merjek próbálni a lapba? Van esély, hogy támogatja a 8 bit módot? Ha nem jó bele, akkor nem tesz tönkre, csak egyszerűen nem indul el, ugye?
-
Nyilván ok, csak példaként hoztam fel. Persze elég kellemetlen volt annakidején, asszem vmi 48 óra alatt megkerülte a Földet (már volt net), és ahol engedélyezve volt a biosban vagy a lapon jumperrel a flashelés, azokat kinyírta. Mezei felhasználó meg nemigen fog forrócserés újraflashelést csinálni, valamint nem is tudta hogy mi miatt lett süket a gépe...
(#56078) sanchezsa : persze hogy vesz, mikor nem lehet kapni

-
válasz
petakpa1
üzenetére
Ha a MemTest lefut, akkor még a Prime95 megfeküdhet, de nem biztos hogy a ram a hibás, összetett dolog.
(#56048) arn : de van, pld CIH vírus, törli a bios tartalmat, nemcsak a CMOS- t, hanem a flasht is
#56050 : +1(#56054) bacsis : akkor azt nem használom a GTX580- al, tökön is szúrnám magam egy evőkanállal ha ilyen miatt menne tönkre, ilyen jó állapotban levő Asus 580- ast tuti nem találok megint
(#56058) sanchezsa : legenda csak, a jó DDR1 ritkán fordul elő, beszerzése igen nehéz, nekem már van sokféle, jópénzért ill 3 kitet ajándékba kaptam, de ahogy telik az idő egyre problémásabb lesz ezt is találni
(#56060) MasterDeeJay : hasznos info, ezeket nem tudtam...
(#56063) Aventyr : +1, tuningnál, főleg AMD esetén mindíg kell emelni a CPU/CPU NB/NB/RAM/HT feszeken, ha nem is sokat, de csak úgy lesz stabil
(#56071) r0b3r : szép kollekció. Az XT lap későiségét azonban szerény egoizmusom
megkérdőjelezi, ill lehet hogy késői, de az enyém ultramodern ritkaság, még későbbi, integrált IDE és FDD vezérlővel [link], valamint a blog róla. -
r0b3r
senior tag
válasz
alvaro
üzenetére
Az eladó is épp ezt a 16bites kártyás dolgot írta az imént és az AT tápot. Neki Trident 8900-al ment. Nekem sajnos most csak egy Cirrus Logic CL-GD5422-esem van, az ha jól tudom nem támogatja a 8bites módot.
Az AT tápot ezek szerint tényleg csak a barbár ráeröltetős módon lehet megoldani...
Esetleg felbővíthetem a csatlakozó furatait... Kb dupla olyan vastagok az XT tüskéi.

-
alvaro
senior tag
Megjegyzem, néhány 16 bites VGA működik 8 bites slotban is, én is használok XT-ben egy régi ATI-t.
Szerk. Valamint barbár módon rányomtam az AT-s tápot, ami XT lapnak ilyesmi csatlakozója volt.
Nem, ezt nem kell komolyan venni. Igazából semmi durvát nem kellett csinálni vele, és működött is. -
r0b3r
senior tag
Hahó!
Hozzánk is jött a postás és végre meghozta többek között a várva várt XT lapot is.

Négyből három már működik is, de érdekes, hogy a 486-os lap csak AT tápról volt hajlandó elindulni, ATX-ről nem. Lehet, hogy valamiért kell neki a -5V?

Sajnos csak 16bit ISA videókártyám van a 8 bit-es helyett és tápom sincs hozzá, ezért az XT lapot egyelőre nem tudom kipróbálni. Egyébként a képen látható 12 tűs tápcsatlakozóval szerelt XT lapoknak más a lábkiosztásuk, mint egy AT tápnak? Valamelyikőtök csinált már ilyet? Alakított át AT tápot XT-hez?Egyébként valami késői típus lehet, nem is tudtam hogy még akkor is gyártottak ilyen lapokat. 9004 van rászitázva és 10MHz-es.
Sőőt... a 286-os öregebb. 8816-a dátum rajta és 640kb a RAM. 
-
Alpi.
addikt
"Minden napra egy Socket A cpu" játékom tegnapi résztvevője : [T-bred Sempron 2600+]

(cpuz rosszul detektálja) -
-
petakpa1
őstag
Én is a szinkron mód mellett lennék. Mivel több mint egy óráig futott tegnap asszinkronban futott hiba nélkül ezért gondolom, hogy a rammal lesz a bibi.
Szinkron módra visszaálva próbálkoztam azzal, hogy Mem feszültség Auto, Normal és High legyen. Sajnos mindhárom kifagy kb ugyanott 35-40 percnél, mikor a 12K test utáni self test résznél.
Most még azt próbálom, hogy slot1-ből áttettem slot2-be az egyik memóriát, mert megtaláltam egy régi postomat itt, amikor ugyanezzel a lappal és két 512 MB-os PQI-vel szívtam. Akkor a slot1->slot2 csere megoldotta a problémát, de végül nem tartottam megy PQI ramokat, hanem főnököm gépében landoltak, mert ott csak 333 fsb mellett kellett menniük.
Ha a slot csere sem segít most, akkor emelek a CPU feszen is, ahogy javasoltad.
-
Mai loot: három mobo, két vga, egy cpu hűtő és egy köteg márkás kábel. Hamarabb végeztem a bezerző körúttal, mint gondoltam.
-
Alpi.
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Winbond BH-5
-
-
Alpi.
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére

A dobozra ráírt időzítés, órajel csak tájékoztató jellegű.
Össze-vissza cimkéznek, amire szükség van a piacon kb. olyan típusú lesz. (persze ha képes az ic rá, de a leggyakrabban használt spec-eket kb. bármely típus tudja).
Ez pl. egy 400 @ 2,5-3-3 -as ram. Múlt héten találtam.
Évente egyszer bejön, de ezt megtudta a lakótelep ! 

-
Alpi.
addikt
válasz
petakpa1
üzenetére
Épp tegnap kínlódtam egy T-bred - spi32 teszttel. 40 perc kb itt. Vagyis 40 percig cpu 100%-on, közben az egyik leggyilkosabb imc és ram terhelés. Imádnivaló, mikor 20-30 perc után hibázik.

Elsőnek azt próbálnám meg a helyedben ,hogy cpun és ramon emelnék feszt. 1,6V @ 2200 és a 2,5V ddr1-nél egész alacsony értékek. (chipset pl. nem tudom, mennyit kap) Ezek a feszek közel sem konstans értékek. Ingadoznak, nem kizárt, hogy egy ritkábban bekövetkező fesz esés fagyasztja a rendszeredet. A fesszabályzók hőmérséklete is változtathat ezen azértéken, stb., stb.
A ram - fsb arányt én hagynám 1:1 -en. Borzalmas latency növekedést okoz, 400-on nem szabadna gondot okozzon a ram szinkronba az fsb-vel. -
-
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hol keressek rá?
Ddr3 etc az megy 61-es és 77-es alapban is?
Ddr1-et hol keressek? -
válasz
envagyok
üzenetére
Csak chippre keress, tökmindegy milyen márka és milyen gyári órajel.
Samsung TCC5/TCCD
Winbond BH-5, 6
Hynix D5, D43
de itt biztos mondják még mik a jókDDR2 ből meg Micron D9 az ami ment nagyon.
DDR3 ból meg Samsung 30nm vagy wonder ram néven, green széria best buy az olcsóak közül.Nekem most DDR3-ban van full csupasz ecc 1600-as szerverram (Samsung M391B5273DH0-YK0) 2400-on de 2600-on is megy. Ráadásnak sokkak hűvösebb mint a tuningramnak nevezett kingston hyperx 2400-as kit... Szóval én úgy vagyok vele hogy totál mindegy milyen márka, hogy néz ki, van e borda rajta stb. Csak a chippet keresem amire neten rákeresve látom miket bír.
-
envagyok
veterán
válasz
Sanchez638
üzenetére
Hát oc's 400'nál gyorsabb DDR ramot keresek már egy éve.
Egyébként az Athlon XP 2500+-t 3200+-on hajtva gyári feszen nekem is hibázgatott. Egy klikk yet emeltem a feszen plusz a legutolsó Merlin biost használom most, így jó.
-
arn
félisten
válasz
bacsis
üzenetére
es errol a starcraft ii tehetett? gondolom drvbol javitottak... amugy ebben az esetben is annyi tortent, hogy a gpu energiafelvetele tul nagy. hogy a tervezok megelegedtek azzal, hogy nagy valoszinuseggel nem lesz problema, ahol meg igen, azt majd drvbol leszabalyozzak. ez is olcsositas, olcsobb swbol kontrollalni vmit, mint a tdpn tulnyulo dolgokat nyers erovel, hwesen kezelni. vhol ezert vezettek be a tdpkorlatot, ma mar automatikusan megteszik ezt, ha vmelyik program tulsagosan megizzasztana a hwt.
ez vhol jo ut, egy sok szempontbol (koltsegek, energiatakarekossag, etc) meg lehet talalni egy olyan balanszot, ami jobb kihasznalast eredmenyez. de ez a valasz arra, hogy megoldanak egy problemat.
-
bacsis
Közösségépítő
-
jokeph
nagyúr
válasz
petakpa1
üzenetére
K7-es platformon (nForce2, VIA chipsetek) a dual-channel szerintem egy jól hangzó marketingfogás.
Olvasás, irás és másolásban alig volt különbség (nForce 2-es lapon néztem), a késleltetésre nem emlékszem már hogy befolyásolja-e, elképzelhető hogy igen, ezt érdemes kideriteni mindenképpen.
Durván ezeket az értékeket hozta az i850-es konfigom dual-channelben RD800-as ramokkal.

-
arn
félisten
válasz
Sanchez638
üzenetére
gyenge hutes, gyenge tapresz stb... de ez nem a program hibaja.
-
arn
félisten
válasz
petakpa1
üzenetére
ha a memtest86 rendesen lefutott, akkor nincs mas, minthogy csokkentsd az orajelet esetleg probalkozhatsz nagyobb feszultsegen stabilizalni.
egyszeru... alapfeszen addig emeled az orajelet, amig el nem kezd hibazni. akkor emeled a feszultseget, amig stabil. ekkor mehetsz tovabb orajelben, majd ehhez is megkeresed a feszultseget. a plafon az lesz, amikor mar tulmelegszik, vagy eleve akkora feszt adtal neki, hogy nem birja a proci.
-
petakpa1
őstag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Aida stabilitástteszt is fagyogatott Win7 alatt + Win7 maga is fagyott. Azt keresem, hogy mi miatt? Szeretném stabilra beállítani a gépet lehetőleg DC-el, esetleg magasabb mem fesszel, ha nem megy akkor legalább SC-el. Ha más memóriát kell keresnem...
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Köszi! Elkezdtem a tesztelést tegnap.
Hardverek és beállítások jelenleg az alábbiak:
CPU Athlon XP-M 2600+ 11x200=2,2 GHz 1,6V VCore mellett
Memo 2x1GB Kingmax PC3200 Dual Channel, 3-3-3-8 időzítés és 2,5V feszültség mellett
Asrock K7NF2-Raid lap, Samsung SSD 830 64 MB, TP Link WN951N wifi kártya (utóbbi Win-ben letiltva egyenlőre)
OS: WinXP SP3Sajnos fenti beállításokkal kb. 40 perc után lefagyott Prime95. WinXP maga nem, de hibajelző ablakot dobott fel, hogy a Prime95.exe-t, az ntlib.dll-t és több más process hibázott. Hőfokkal szerintem nem volt gond, nyitott házzal teszteltem, max 50-52 fokra melegedett fel a CPU, a hűtőn lévő Artic venti csak 1600-ig pörgette fel magát, értékelője a CPU hűtő bordái közé van beszuszakolva.
2x is nekifutottam a Prime95 tesztnek fenti beállításokkal és mindkétszer 40 pár perc környékén fagyott ki.A BIOS-ban van egy ún. Compatibility mód beállítás a memóriára. Ez valójában asszzinkron működést jelent DRAM : FSB arányt 1:1-ről 4:6-ra módosítja, azaz memóriák csak 166 MHz-en futnak ekkor.
Ezzel a beállítással nem jelzett hibát a Win, igaz 80 pár perc után leállítottam, mert már nagyon áslmos voltam.
Jól sejtem, hogy memória hiba lesz? Ez azért érdekes, mert önállóan bootoló MemTest x86 nem jelzett hibát a sziknron beállítással sem...
Az alábbiak szerint akarnám belőni a gépet:
1) Prime95 futtatása 3-4 óráig asszinkron memóriabeállításokkal. Ha lefut akkor erős a gyanú, hogy memória hibás, de legalábbis nem bírja a DDR400 3-3-3-8 beállítást dual channelben.
2) Memória feszültségét emelném és teszteltném DDR400 3-3-3-8 beállítást dual channelben, mert végül ez a cél. Ha működik örülök, ha nem akkor mivel érdemes folytatni?
2A) Időzítések még lazábbra vétele?
2B) Single channel mód? (Olvastam, hogy K7-nél nincs sok hozzáadott értéke a dual channel-nek. Ez tényleg így van, semmilyen körülmények között nem vesztek teljesítményt sinlge channel miatt?)
2C) Egy-egy memóriamodullal történő tesztelés (szinkron módban 1,5V-on 3-3-3-8 időzítés mellett), hogy kiderüljön melyik hunyó?Jó lesz így? Egyéb ötlet?
-
válasz
petakpa1
üzenetére
A Prime95 3-4 óra - a lap/ram/proci akkor stabil. Jó legyen a hűtés mert folyamatosan 100%- on terheli a procit. Ha ezt bírja utána még a videokártyát is meg kell kergetned mondjuk 3DMark- al.
Bár azt el kell hogy mondjam, hogy a Prime95 egyes vélemények szerint annyira terheli a procit hogy károsíthatja, emiatt én csak az alap 12 iterációt szoktam futtatni. Játékok alatt néztem hogy a proci sohasem megy folyamatos 100%- on, tehát a gyakorlatban nincs ilyen terhelés. Pld a Phenom II X4 965@3.8GHz- en Mugen4 hűtővel mindíg 40 fok alatt marad, Prime95 12. iterációnál már 52 fok

-
petakpa1
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az még szebb. Jól értem, hogy ez MP proci azaz dual procis működésre képes verzió? Az enyém XP-M ami mobil vagy DTR verzió elméletileg és 1,45V a hivatalos gyári VCore fesz amit igényel.
Hűtőm egy Spire Skivestream. Rézmagos, sűrű lamellás, hivatalosan max. 3200+ procikat támogat. Már nem az eredeti venti van rajta, hanem egy 6->8 cm-re történő adapterrel egy Arctic Cooling F8PRO, aminek a légszállítása közel 30%-al nagyobb.
Aventyr
Mindig is érdekelt, de sosem tudtam rájönni arra, hogy miért is mennek egyes darabok jobban, mások meg kevésbé
Az én CPU gyártásról tudott minimális ismereteim szerint valójában fizikailag minden procit (értsd magát a magot) ugyanolyannak gyártanak le, és utólag állítják be, hogy milyen órajelű legyen. Pusztán logikailag azt gondolom, hogy amint a gyártás be lett optimalozálva (tehát nem az első szériák, kb első 10-20%), hanem kb. az adott magból összességében az idők folyamán legyártott utolsó 50-60-70-80% mennyiségnek elméletileg és gyakorlatilag is tudnia kell üzemelni az adott típusból forgalomba hozott legnagyobb órajelű CPU órajelén. Bartonok esetében 3200+-on azaz 2,2 GHz-en. A kisebb verziókat szándékosan állítják be, és adják el alacsonyabb szorzóval, órajellel, ratingel, mert a piacon van kereslet az olcsóbb modellekre is. Valójában gyártó szegmentálja a piacot a magasabb profit érdekében.
Persze lehet, hogy rosszul gondolom az egészet... -
Alpi.
addikt
válasz
Sanchez638
üzenetére
Igen ! Ne usb boot néven keressétek, hanem valami Usb-xxx rémlik nekem is, de régebben csináltam.
Az fix, hogy könnyen megtalálható, mert én a nulla közeli típus / platform tapasztalatommal pikk-pakk megcsináltam.
-
Alpi.
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Wow ! Az nem semmi darab volt ! Az én Mobilkám pont semmivel nem megy jobban vagy rosszabbul, mint a mezei Xp-k. Zármentesség persze hasznos fícsör, de az a többinél is elcsíphető.
Most így hosszabban nézegetve az ex procidat, a podukált hőfokok elképesztőek az órajelhez képest !
Ilyen órajeleken léggel max spi1m eredményeket láttam, ha jól rémlik. Ami 40 sec kb. és azok sem házba szerelve születtek, 2-3 atom ventivel megtámogatva. Elképesztő ! Lehet, megnézem az M-esemet, az milyen hőfokokat produkál. Nem kizárt, hogy ezen a téren lesz tetten érhető a "mobilság" ! -
Alpi.
addikt
válasz
petakpa1
üzenetére
17% az hibahatár kb.
Az órajel 40%-al több, mint az alap.. Nem olyan magas ez a fesz, meg volt hűtve mellé, de látni ilyen feszeket másoknál léggel is akár. Athlon Xp-k "kimaxolásához" általában 2 - 2.2V -os feszt adnak, de hideg nélkül az inkább kínzás már, javulást már nem hinném, hogy hoz, sőt !
egyelőre alig van tapasztalatom ezekkel, de folyamatosan bővítem, ahogy a lehetőségek engedik.
Eddig úgy tűnik, hogy egy típuson belüli darabok léggel, vízzel (25-40 C fok) egész hasonló órajelekre képesek. Az érdekes az, hogy míg nagy többség alig mutat reakciót ha tovább hűtjük, egy-egy procika viszont egészen megtáltosodik ettől. Jó lenne találni valami rendszert, amivel legalább nagyobb eséllyel tudnék ilyen tulajdonságú procikat találni, de egyelőre fog. sincs.
Eddig mindkét ilyen proci 2800+-os Barton volt, de kicsi a minta sajna. Az biztos, hogy nem a 2800+ típus a grál, mert volt 2800+, ami a "semmit nem javulok"-ot játszotta.
Viszont ha úgy nézzük, hogy eddig 2800+-os volt a legnagyobb típusom, vagyis a gyárilag magasabb órajelhez kötnénk ezt a nekem tetsző viselkedést, az már egész logikus is. Rengeteg típusnál látni, hogy a nagyobb szorzós darabok, nagyobb szivárgásúak is, mint a kistesók. A nagy szivárgású procik meg pontosan ilyen hidegre javulást szoktak előadni. Szóval ha ez van vagy az, akkor esély van valamire, amiben nem vagyok biztos, de az biztos ! 
Jó lenne pár nagy AthlonXp-t beszerezni, de ahogy kinéz a dolog igencsak nincs eladó mostanság. Előbb-utóbb majdcsak akad.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Sanchez638
üzenetére
Eléggé sanszos...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az S939-es és feletti AMD-s lapok mind BOOT-oltak USB-s eszközről.

-
jokeph
nagyúr
Nálam nincs USB-BOOT lehetőség... lehet, hogy nem a legfrissebb a BIOS rajta, ennek még utánanézek.

Jó pár újabb lap sem tudta (P4) az USB-s BOOT-ot.
(#56032) petakpa1:
Lehet hogy a hagyományos PCI busz limitál, de részletkérdés.
Az S-ATA I. szabvány 150mb/sec elméletben, de gyakorlatban a rákötött HDD-k ideális esetben is csak durván a felét hozták.
Ami tuti, hogy az IDE-s HDD-k többsége a 133 MB elméleti sebességből jó ha kihasználták a felét, csatornánként 1-1 eszköz esetén.
Az SSD szerintem közel maximálisan képes kihasználni (bár ez valószinűleg extra terhelést ró majd a CPU-ra).
-
petakpa1
őstag
Darthsun:
OK, akkor ráengedem a Prime95-öt 3-4 órára. Ha az végigmegy akkor stabilnak minősül a gép?Aventyr:
Ez egy antituning lap
: Csak Auto, Normal és High állítási lehetőség van mind CPU mind Mem fesz kapcsán. Most minden Auton van, így CPU 1,6V-ot kap. Ha High-ra teszem akkor 1,65V. Mem-re nem emlékszem fejből, de az is valami hasonló.
2,88 GHz nagyon kemény egy Athlon XP-től, mondjuk a fesz is az amit adtál neki
. A gyárilag legnagyobb Athlon XP-re 1,65V feszt ír a CPU World. Ahhoz képest 1,935V +17%
Arn:
Jó akkor tesztelem még MemTest-el is, úgy, hogy ne csak egyszer hanem legalább 3x lefusson, az lesz vagy 2 óra. Aztán Prime95-tel is vagy 3-4 órát.
Megjegyzem az én procim egy Athlon XP-M 2600+ Ez CPU World szerint 1,45V-ot igényel. Ezzel szemben alaplap és BIOSának butasága miatt 1,60V-on jár, de 2,2 GHz-es órajellel nem megyek felé a valaha hivatalosan kijött legnagyobb 3200+-os Athlon XP gyári órajelének, tehát elmélteileg működnie kellene ezzel a beállítással. Az is igaz viszont, hogy gyárilag 1,65V-ot specifikáltak a 3200+-osnak.Jokeph:
Az én lapom kezeli az SSD-t (Samsung SSD 830 64 GB). Igaz van jópár anomália vele ami abból fakad, hogy a SATA1 és 2 port valahogyan az IDE1 és 2 porttal párhuzamosan van bekötve, azaz ha SATA2-őn van valami akkor IDE2-re nem köthetek semmit mert akadnak, nem indul a gép. (Arról nem is beszélve, hogy SSD sebességét jócskán limitálja a PCI busz 133 MB/s-es sávszélessége. Ezt mérési eremények szépen ki is mutatják.) -
jokeph
nagyúr
Akkor megkinálom XP-vel, van egy BLADE változatom, abban benne van a SI3112 drivere.
Meglepődtem, mikor áttettem az SSD-t a P5Q-ból, és látta a SI3112-es vezérlő... nem gondoltam volna.
Már csak azért sem, mert a P5Q-ra is kellett a BIOS flash, 2. ver. BIOS-al került hozzám, és azzal nem látta az SSD-t.
Még be is boot-olt a W10 x64, csak megállt az élet, a K7 (S478-as CPU-k sem) nem tudja a 64 bit-es kiterjesztéseket...

-
Elrood
őstag
Nem egészen off, de oda rakom.
Tudtok olyan embert Budapesten, aki tud alaplapot újra kondizni?
Van egy ASUS A7N8X lapom, amit retrózáshoz tartottam meg. Sajnos mikor legutóbb ránéztem, már annyira púposodott néhány kondi a socket körül, hogy már folyt belőlük a folyadék

Socket A-s lapot nem olyan könnyű szerezni mostanság
. -
krisz67
tag
Sziasztok srácok!
Nemrégiben itthon selejteztem picit, és van egy csomó nem működő régi alkatrészem (rossz alaplapok, tápok, üres gépházak, brand gép csak alaplappal stb stb tápok esetleg, akkumulátorok, hdd-k) ezekkel lehet valamit még kezdeni, vagy hogyan tudnék megszabadulni tőlük? Mivel veszélyes hulladékoknak minősülnek, egy részükVagy van esetleg aki felvásárolja ezeket manapság, kilonként, vagy ilyesmi?
Köszi

-
jokeph
nagyúr
Ez már derék.

Memória teszteknél sajna nem nagyon lesz magasabb érték, az nForce 2 chipset nem tud igazi dual-channelt.

nForce3-nál meg az S754-es CPU-k nem tudták a dual-channelt

nForce 4-nél (S939) és utána már megvolt a valódi dual-channel vezérlés.

Nekiálltam a garázsban küzdeni hasonló cuccal.... ABIT NF7-S + Athlon XP 3000+ ; 2*512 MB Corsair DDR1 400 MHZ RAM KIT.
XP menjen rá vagy W7 x86 ?

Vallatás közben érdekes dologra bukkantam.
Tudta valaki, hogy az NF7-S lap S-ATA kontrollere (Silicon Image 3112) kezeli a 120 GB-os SSD-t ?
-
r0b3r
senior tag
sziasztok!
Két gép összekötéséhez, Norton Commander Link-hez ez lenne a megfelelő kábel?
Köszi!
-
arn
félisten
-
Alpi.
addikt
válasz
petakpa1
üzenetére
Próbáld meg a ram feszt egy tizeddel emelni. Lehet, meg is oldja a gondot.
A proci nem Mp, sőt nem is Athlon !
Cpu-z nem igazán ismeri fel ezeket.... -.-
Sima [Sempron 2200+]
Úgy néz ki fogtam egy újabb jól menős procit. Újfent egy Athlon 2800+
Igen, könnyen előfordulhat, hogy ahol xp stabilan jön-megy, ott W7 képes osszeomlani. Win 7 alapbol terhelőbb a procinak, bár ezeknél a régebbi vonalas modelleknél ez inkább csak a több / hosszabb terhelések miatt van, de előidézhet ilyent az is ha ram fesz nagyon határon van. Win 7 jobban megtölti a ramokat és attol már hibázhat. Vagy valami más.
-
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1
üzenetére
Na kellett nekem örömködni. Most szállt el az FF, ahogy az előző, postot befejeztem.
Ebből a log-ból meg tduja mondani valaki, mi lehetett az összeomlás oka?
AdapterDeviceID: 0x9495
AdapterDriverVersion: 8.930.0.0
AdapterSubsysID: 00281458
AdapterVendorID: 0x1002
Add-ons: %7B972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd%7D:48.0,langpack-hu%40firefox.mozilla.org:48.0,e10srollout%40mozilla.org:1.0,firefox%40getpocket.com:1.0.4,loop%40mozilla.org:1.4.3
AddonsShouldHaveBlockedE10s: 0
AvailablePageFile: 3468115968
AvailablePhysicalMemory: 1420156928
AvailableVirtualMemory: 1566154752
BIOS_Manufacturer: American Megatrends Inc.
BlockedDllList:
BreakpadReserveAddress: 77266944
BreakpadReserveSize: 67108864
BuildID: 20160726073904
CrashTime: 1522190353
E10SCohort: disqualified-control
EMCheckCompatibility: true
FramePoisonBase: 00000000f0de0000
FramePoisonSize: 65536
InstallTime: 1522171514
Notes: AdapterVendorID: 0x1002, AdapterDeviceID: 0x9495, AdapterSubsysID: 00281458, AdapterDriverVersion: 8.930.0.0
FP(D000-L10010-W00000000-T0000) D3D9 Layers? D3D9 Layers+
ProductID: {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}
ProductName: Firefox
ReleaseChannel: release
SafeMode: 0
StartupTime: 1522172097
SystemMemoryUsePercentage: 33
TelemetryEnvironment: {"build":{"applicationId":"{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}","applicationName":"Firefox","architecture":"x86","buildId":"20160726073904","version":"48.0","vendor":"Mozilla","platformVersion":"48.0","xpcomAbi":"x86-msvc","hotfixVersion":null},"partner":{"distributionId":null,"distributionVersion":null,"partnerId":null,"distributor":null,"distributorChannel":null,"partnerNames":[]},"system":{"memoryMB":2047,"virtualMaxMB":2048,"cpu":{"count":1,"cores":1,"vendor":"AuthenticAMD","family":6,"model":10,"stepping":null,"l2cacheKB":512,"l3cacheKB":null,"speedMHz":2199,"extensions":["hasMMX","hasSSE"]},"os":{"name":"Windows_NT","version":"5.1","locale":"hu-HU","servicePackMajor":3,"servicePackMinor":0,"installYear":2018},"hdd":{"profile":{"model":"SAMSUNG SSD 830 Series","revision":"CXM03B1Q"},"binary":{"model":"SAMSUNG SSD 830 Series","revision":"CXM03B1Q"},"system":{"model":"SAMSUNG SSD 830 Series","revision":"CXM03B1Q"}},"gfx":{"D2DEnabled":false,"DWriteEnabled":false,"adapters":[{"description":"ATI Radeon HD 4600 Series","vendorID":"0x1002","deviceID":"0x9495","subsysID":"00281458","RAM":null,"driver":"ati2dvag","driverVersion":"8.930.0.0","driverDate":"12-5-2011","GPUActive":true}],"monitors":[{"screenWidth":2560,"screenHeight":1080,"refreshRate":60,"pseudoDisplay":false}],"features":{"compositor":"d3d9","d3d11":{"status":"unavailable"},"d2d":{"status":"unavailable","version":"1.1"}}},"isWow64":false},"settings":{"blocklistEnabled":true,"e10sEnabled":false,"e10sCohort":"disqualified-control","telemetryEnabled":false,"locale":"hu","update":{"channel":"release","enabled":true,"autoDownload":true},"userPrefs":{"browser.cache.disk.capacity":358400,"browser.newtabpage.enhanced":true},"addonCompatibilityCheckEnabled":true,"isDefaultBrowser":true,"defaultSearchEngine":"other-Google","defaultSearchEngineData":{"name":"Google","loadPath":"jar:[profile]/extensions/langpack-hu@firefox.mozilla.org.xpi!browser/google.xml","origin":"unverified","submissionURL":"https://www.google.com/search?q=&ie=utf-8&oe=utf-8"}},"profile":{"creationDate":17617},"addons":{"activeAddons":{"e10srollout@mozilla.org":{"blocklisted":false,"description":"Staged rollout of Firefox multi-process feature.","name":"Multi-process staged rollout","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"1.0","scope":1,"type":"extension","foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":17008,"updateDay":17008,"isSystem":true},"firefox@getpocket.com":{"blocklisted":false,"description":"When you find something you want to view later, put it in Pocket.","name":"Pocket","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"1.0.4","scope":1,"type":"extension","foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":17008,"updateDay":17008,"isSystem":true},"loop@mozilla.org":{"blocklisted":false,"description":"Web sharing for Firefox","name":"Firefox Hello","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"1.4.3","scope":1,"type":"extension","foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":17008,"updateDay":17008,"isSystem":true},"firefox-hotfix@mozilla.org":{"blocklisted":false,"description":"Firefox Hotfix: remove the previous hotfix.","name":"Firefox Hotfix","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"20170302.01","scope":1,"type":"extension","foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":0,"updateDay":0,"signedState":2,"isSystem":false}},"theme":{"id":"{972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd}","blocklisted":false,"description":"Az alapértelmezett téma","name":"Alapértelmezett","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"48.0","scope":4,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":17008,"updateDay":17008},"activePlugins":[{"name":"Microsoft® DRM","version":"9.0.0.4503","description":"DRM Netscape Network Object","blocklisted":false,"disabled":false,"clicktoplay":true,"mimeTypes":["application/x-drm-v2"],"updateDay":17608},{"name":"Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library","version":"3.0.2.629","description":"Npdsplay dll","blocklisted":false,"disabled":false,"clicktoplay":true,"mimeTypes":["application/asx","video/x-ms-asf-plugin","application/x-mplayer2","video/x-ms-asf","video/x-ms-wm","audio/x-ms-wma","audio/x-ms-wax","video/x-ms-wmv","video/x-ms-wvx"],"updateDay":17608},{"name":"Microsoft® DRM","version":"9.0.0.4503","description":"DRM Store Netscape Plugin","blocklisted":false,"disabled":false,"clicktoplay":true,"mimeTypes":["application/x-drm"],"updateDay":17608}],"activeGMPlugins":{"gmp-gmpopenh264":{"version":"1.6","userDisabled":false,"applyBackgroundUpdates":1},"gmp-eme-adobe":{"version":"17","userDisabled":false,"applyBackgroundUpdates":1}},"activeExperiment":{},"persona":null}}
Theme: classic/1.0
Throttleable: 1
TotalPageFile: 4135415808
TotalPhysicalMemory: 2146680832
TotalVirtualMemory: 2147352576
URL: https://prohardver.hu/tema/amd_k6-iii/friss.html#msg56016
UptimeTS: 65349.404357
Vendor: Mozilla
Version: 48.0
Winsock_LSP: MSAFD Tcpip [TCP/IP] : 2 : 2 : 1 : 6 : 0x20066 : 0x8 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : e70f1aa0-ab8b-11cf-8ca3-00805f48a192
MSAFD Tcpip [UDP/IP] : 2 : 2 : 2 : 17 : 0x20609 : 0x8 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : e70f1aa0-ab8b-11cf-8ca3-00805f48a192
MSAFD Tcpip [RAW/IP] : 2 : 2 : 3 : 0 : 0x20609 : 0xc : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : e70f1aa0-ab8b-11cf-8ca3-00805f48a192
RSVP UDP Service Provider : 6 : 2 : 2 : 17 : 0x22609 : 0x8 : %SystemRoot%\system32\rsvpsp.dll : : 9d60a9e0-337a-11d0-bd88-0000c082e69a
RSVP TCP Service Provider : 6 : 2 : 1 : 6 : 0x22066 : 0x8 : %SystemRoot%\system32\rsvpsp.dll : : 9d60a9e0-337a-11d0-bd88-0000c082e69a
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{A8F00F69-B0E8-4EC2-896E-C602C8048265}] SEQPACKET 3 : 2 : 17 : 5 : -3 : 0x2000e : 0x0 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{A8F00F69-B0E8-4EC2-896E-C602C8048265}] DATAGRAM 3 : 2 : 17 : 2 : -3 : 0x20209 : 0x0 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{3FE6724F-23E0-4D34-8F06-B87244AD2021}] SEQPACKET 0 : 2 : 17 : 5 : -2147483648 : 0x2000e : 0x8 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{3FE6724F-23E0-4D34-8F06-B87244AD2021}] DATAGRAM 0 : 2 : 17 : 2 : -2147483648 : 0x20209 : 0x8 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{E0A82198-2904-417B-8663-A654B9C8FC89}] SEQPACKET 1 : 2 : 17 : 5 : -1 : 0x2000e : 0x0 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{E0A82198-2904-417B-8663-A654B9C8FC89}] DATAGRAM 1 : 2 : 17 : 2 : -1 : 0x20209 : 0x0 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{9B9D4D9F-F9BD-4FA0-AE27-9DAADAD33560}] SEQPACKET 2 : 2 : 17 : 5 : -2 : 0x2000e : 0x0 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
MSAFD NetBIOS [\Device\NetBT_Tcpip_{9B9D4D9F-F9BD-4FA0-AE27-9DAADAD33560}] DATAGRAM 2 : 2 : 17 : 2 : -2 : 0x20209 : 0x0 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll : : 8d5f1830-c273-11cf-95c8-00805f48a192
useragent_locale: hu-HUThis report also contains technical information about the state of the application when it crashed.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Olvastam azt a hsz-t, és akartam is írni, hogy nekem is ez van, csak elsodorta az élet...
Vajon mi lehet ezen anomáliák oka?...
Most egyébként erről az Athlon XP-s géről írok a fentebb már leírt beállításokkal. Aida stabilitástteszt futott vagy 75 percet, aztán idle-ben volt vagy fél órát a gép, azóta meg folyamatosan netezek a gyanús wifi káértyával, és nincs fagyás egyáltalán
Összességében több mint 5 órája megy már. Nyilváníthatom stabilnak? -
petakpa1
őstag
-
-
petakpa1
őstag
Nem vagyok biztos annyira ezekben a memóriákban
Mintha nem teljesen egyforma lenne a két modul, és elég nehéz volt belőni őket. Ezzel a beállítással nem hibázik a MemTest, de van egy Windowsban futó memóriatesztelő progi, és az dobált hibákat sajna.Utánna próbáltam Aida stabilitástesztet és az is hibázott sajna, sőt volt, hogy fagyott is
Most levettem a ház oldalát így 49-52 fokra meg max fel a CPU és így már nem fagy
Lezárt házzal volt 65 is
Ha már ennél a gépnél tartunk. Az lehet, hogy Win7 alatt időnként fagy ugyanaz a rendszer ugyanazokkal a beállításokkal, míg WinXP SP3-al nem?
A procid tényleg Athlon MP amúgy? Régebben volt egy olyan tervem, hogy szerzek egy második Athlon XP-M-et is, és megmoddolom őket MP-nek, de aztán kiderült, hogy dual procit csak egy pár AMD chipkészlet támogatta, amik igencsak elmaradnak teljesítményben az nForce2-től és Via880-tól így letettem róla.
-
petakpa1
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
Épp küzdök egy Athlon XP-M 2500+-al

Lap nem egy tuningbarát típus sajnos
: AsRock K7NF2-Raid.
Vcore 1.6V, FSB 200 MHz, Multi 11x, azaz lényegében ugyanaz mint a Tiéd.Memória viszont csak CL3-as 2x1 GB Kingmax PC3200, ebből kifolyólag memória benchmark eredménye némileg gyengébb:

Van értelme megpróbálkoznom ezzel a memóriával 2.5-3-3-11 beállításokkal a mostani 3-4-4-8 helyett?
-
válasz
envagyok
üzenetére
Hasonló eredmények születtek, itt kísérleteztünk FF23 kollégával, 4 gép mérései, a 2400- on pörgő Barton sem hoz többet. Sőt a P4EE sem kimagasló a szintetikus tesztekben, a 3DMark már egész jó 6800GT- vel - [link]. Itt pedig a 2400- on pörgő Barton+6600GT -[link] . Azt nemtom hogy a Barton mennyit hozna ha amellett is 6800GT lenne, megközelítené-e a P4 eredményét
. Nem próbáltam mert jól működő gépeket már csak nagyon indokolt esetben variálgatok, csak szívás van vele, tapasztalatom szerint. Az tuti hogy mindegyik jó kis kemény retro, nagyon szépen mennek rajtuk a korban hozzáillő prog/game- k. -
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Teljesen reális ez szerintem. Sőt, C800 -nak köszönhetően kifejezetten szépen teljesít. Vannak lapok, ahol kaphatsz olyan csúf értékeket, hogy ihajj. C800-assal a közelmúltban én is eltöltöttem egy-két órácskát és meg kell mondjam, nagyon kellemes csalódás volt. Ram kezelése kimagaslóan jó az általam látott lapok közül.
-
Alpi.
addikt
válasz
envagyok
üzenetére
Persze, emelj kicsit még. Itt azért jóval esetlegesebb a fesszabályzás, mint a későbbi platformokon.
Léggel megmondom őszintén nem sokat üzemeltettem még Barton-t, de elsőre nekem kicsit magasnak tűnik ez az 50 fok már itt alapórajel közelébe. Az órajel emelésével nagyon be tudnak fűteni és ha már itt 50 fok, kb. ebbe így nincs sokkal több a hűtés miatt sem. De ezt inkább majd véleményezzék a kollégák, akik többet használtak ilyeneket léghűtővel. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- World of Tanks - MMO
- BestBuy topik
- Autós topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Autós kamerák
- arabus: 256GB-os DDR5 memóriamodul 5700 USD.
- Arc Raiders
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
ehh...

Vagy esetleg ez is olyan lap, mint a tiéd, hogy bill nélkül se kép, se hang. 

, örülök hogy találtál benne hasznos infot.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
: Csak Auto, Normal és High állítási lehetőség van mind CPU mind Mem fesz kapcsán. Most minden Auton van, így CPU 1,6V-ot kap. Ha High-ra teszem akkor 1,65V. Mem-re nem emlékszem fejből, de az is valami hasonló.