Hirdetés
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen, ez is irodai gépnek indult, csak általam lett gémör'.
Amúgy létezett belőle AGP-s alaplapos, de ebben nem olyan van, és mivel egyedi formátum, nem is egyszerű venni bele itthon.Többször felmerült bennem hogy eladom inkább, de annyira jól használható BIOS-a van, hogy nem vitt rá a lélek, még post kódokat is ír a sarokban boot közben és a resource managementje is király.
-
válasz
frescho
üzenetére
Az SB specifikus nekem akkor is driver
, úgy szoktam meg.
De említettem hogy lényegében mindegy is minek hívjuk, működjön aztán jóvan.
Bár én úgy írom, hogy ehhez a címhez pld be kellett töltenem az SB drivert DOS alatt, furcsa lenne úgy kifejezni hogy betöltöttem az SB beállítóprogramját, lehet vissza is kérdeznének - mi a túrót töltöttél be?
A hangerő/képmentő meg ilyesmi ok, az sima TSR.
Mondjuk az SB driver is TSR- ként műkszik, RAMban marad(legalábbis egy része a kódnak). -
-
válasz
KROK640
üzenetére
"hanem már" - ez kicsit azt sejtetné, mintha '98-ban már kifutóban lett volna az AGP, pedig még 2003-as lapokon is volt.
Közel sem ezt írtam.
Hanem hogy már rájöttek, a kezdeti AGP őrület helyett meg lehet ezt már oldani olcsóbban is, azoknak, akiknek nem a video teljesítmény kell, hanem irodai gépet szeretnének.
Ettől még jóval többen voltak azok akik AGP-s lapot kerestek.Valamint arra reagáltam, hogy:
P II 400-as, nem AGP-s lapban kicsit furcsa. Ugyanakkor '98-ban még messze nem volt minden lapon AGP (még 2000-ben sem)
Ez így emlékeim szerint nem valós - szerintem kezdetben minden P2 lapra tettek AGP-t (amit később kiváltottak integrált VGA-val) nem pedig az elején nem, majd 'rászoktak'.
Mert én ezt úgy értem hogy a kezdeti P2 lapok egy része is AGP nélkül jött, jó darabig, de lehet hogy csak a megfogalmazás félreérthető. -
KROK640
nagyúr
"hanem már" - ez kicsit azt sejtetné, mintha '98-ban már kifutóban lett volna az AGP, pedig még 2003-as lapokon is volt.
A spórolásilag része helytálló, általában amelyiken nem volt, azon integrált VGA volt, ami sokkal rosszabb megoldás*. Olyan, amin volt integrált VGA és AGP is, nem is nagyon emlékszem, hogy volt-e, de biztos volt.* lévén általában valami jó gyenge vacak VGA volt integrálva, ami játékra szigorúan alkalmatlan volt, és az AGP hiánya miatt komolyabb VGA sem nagyon játszott. Rengeteg ilyen alaplapot (és vele sokszor CPU-t és RAMot) cseréltettem ki az évek során játszani vágyó emberekkel. A boltok meg lelkesen sózták ezeket rá az emberekre.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
P II 400-as, nem AGP-s lapban kicsit furcsa. Ugyanakkor '98-ban még messze nem volt minden lapon AGP (még 2000-ben sem), szóval érthető is.
Így legalább ki lesz használva a V2 ... -
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
"mert 5 gépem van de úgy igazán egyik sincs használatban" - pont ezért nem építgetek magamnak retro gépeket. Nagyon régóta piszkálja a fantáziámat egy Celeron 366/466 alapú konfig, jól felRAMozva (akár 512MB-al), GeF2-vel, nagy HDD-vel, amilyen lehetett volna anno a gépem, ha sok pénzem van... valamint egy FCPGA alapú Celeron 566/667 (nyilván 850/1000MHZ-re OC- zva) meg egy jó 1400-as Tualatin (Celeron) is, de tudom, hogy egyik sem lenne igazán használva.
Még a 4th gen I3, 16GB RAM, GTX960 2GB, 120GB SSD, 1TB HDD konfig se. Pedig szereztem hozzá egy RX570 8GB-ot, meg egy I5-ös procit, csak még nem szereltem be. De már fantáziálgatok egy I7-ről hozzá (csak még a 4th gen I7-nek is húzós ára van használtan, aránytalanul drága), de akkor már 32GB RAM legyen hozzá (a mostani 4×4-et akkor mondjuk pont cserélhetem)... És az egész egy Pentium G + 4GB RAMból indult
Egyébként a P2 400-as szerintem korrekt lesz, milyen elsődleges VGA-t tervezel mellé?
-
KROK640
nagyúr
Igen, néha érdemes kicsit modernizálni az "élményen". pl egy SSDvel (bár nekem az Athlon XPben mai napig HDD van, de gondolkodtam már SSD-n)
"na nekünk ilyen procink nem lesz soha" - Erről az jutott eszembe, mikor középiskolás korunkba jött egy új csaj a sulinkba, és azt mondtam a padtársamnak : "Na jól nézd meg : Ilyen nőnk nem lesz soha". Mindössze 3 hónappal később együtt jártam a csajjal

-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Teljesen korrekt, nagyon high end lehetett akkoriban.
-
PII 400 MHz + Voodoo 2 + első gen SBLIVE +Win98 az kb éra korrekt, igaz? Minden 98-as.
Miután az egyik Voodoo 2-m elfosta magát, most maradt egy, annak csinálok/választok gépet.
Amiben eddig ment SLI-ben, PIII, elbontásra kerül, illetve, ha szert teszek még egy V2-re, visszatérve SLI-ként már P4-be fog kerülni.Kicsit meg vagyok lőve mit hová tegyek mert 5 gépem van de úgy igazán egyik sincs használatban, úgyhogy csinálnék csak egyet-kettőt ami viszont használva van.
Szóval a flottám:
- IBM PS/1 486SX - ezt használgatom, csak kell majd bele XTIDE és egy kis CPU és VRAM mod
- Socket 7 Pentium 133 MHz +S3 +Voodoo 1 +SB16
- IBM PC 300GL (Slot1) 300 MHz PII, Voodoo 2, GUS ACE, SB Live, DOS +Win 95 (más-más CF kártyán) (terv)
- Slot 1 PIII, (ezelőtt V2 SLI host gép), SB Live Platinum (+Live Drive IR), Gef 2 GTS
- P4, Radeon 9600XT vagy 7600GT (szerintem a Radeon elég lesz a use case-hez, és van is Win98 driver) később V2 SLI +Aureal Vortex 2 (szóval ez lenne a "dölgött API"-gép, Glide és A3D v2-re).Arra gondoltam, a PIII-at elbontom, a DOS le van fedve a két IBM által PS1 + PC300GL, és amikor szerzek még egy V2-t, az átmegy a P4-be, amire Win98-at tervezek, illetve majd elbontható lenne a Socket 7 gép is, mert a PS1 kapni fog jobb procit, és akkor átteszem bele a GUS ACE-t.
-
válasz
Pikari
üzenetére
+1. Szerintem is driver. Pld a config.sys- ben a fent említett 3 sor az SB16/Awe- hoz is egy driver, hiába nem általános absztrakciós réteg, akkor is a kártya speciális funkcióit támogatja. Ha nincs bent, bizonyos utilok/gamek ki is írják, különbözőképpen ugyan, de a lényegre utalva, hopp nincs betöltve. Win alatt sem lehet használni egy VGA- t a saját drivere nélkül, max sima VGA- ként, kis felbontás-színmélység+kis sebességgel.
-
-
frescho
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Az csak inicializálja valószínűleg a kártya regisztereit. A kérdés, hogy ebből mennyi marad a memóriában. Ha nem foglal helyet, akkor nincs szó driverről. A 400k valószínleg a wavetabla kezelés, meg minden összelapátolása miatti programozói "jó szokás" miatt van. Ha XP alatt nem tudtad használni amiatt is lehetett, mert nem volt inicializálva a PnP/keverő része. A varázs opkód pár tucat port írás lehet mindössze és a kiírt értéktől függ, hogy milyen módban indul.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
A driverébe nem látunk bele, hogy mit csinál, de a gyári drivert használva az unisoundhoz képest eléggé máshogy viselkedik a kártya, gyanítom, hogy ott pár tucat varázs opkódot fel kell tölteni a chipbe indításkor, nem csak egy hardveres kapcsoló lesz az. különben ahogy írod is, valamilyen módban elindulna.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Azt az OPTi kartyat inicializalni kellett volna, mert az egy okos kartya tobb fajta uzemmoddal. Ha WSS-nek inicializalod, akkor kozel 100% WSS kompatibilis. Tehat azon keves jatek, ami DOS-os es tartalmazott 16 bites hangmintakat es kezelte a WSS-t, akkor meg tudott szolalni 16 bites hangmintakkal. Ha SB-nek inicializaltad, akkor pedig csak egy 8 bites SB Pro kepessegeivel birt, ez jo volt a regebbi jatekokhoz. Szoval, vagy egy moddolt WSS driver kellett volna, ami WSS-be rugja a kartyat, vagy egy moddolt SB Pro driver, ami SB Pro-ba. De maga a chip, megfelelo modba kapcsolva, hardwaresen kompatibilis. Az ESS chipek pl. bekapcsolas utan SB Pro modban indulnak, illetve sok egyeb klon kartya is, az OPTi-nak csak az volt a hatranya, hogy "semmilyen" modban indult el szerencsetlen.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Kezdem elveszteni a fonalat. A Windows XP emlekeim szerint, mindenkivel kidobatta a gepbol az SB 2.0 es SB Pro kartyakat, mert csak a 16-tol van hozza driver. Neked milyen SB kompatibilis kartya ment?
Az ESS kartyakhoz pl tartalmaz az XP drivert, ezeket a kartyakat nem SB kompatibilis modban hatja ilyenkor, igy 16 bites mintavetelt tudnak ezek a kartyak. Ha van ESFM, akkor az sem OPL3 modban megy, hanem a tobb operatoros modban, ami megint ESS specifikus.
OPTi-hoz tenyleg nincs XP driver. Nyilt forrasu WSS drivert lehetne athekkelni, hogy az initelje az OPTi kartyat WSS modban. Anno a GUS MAX-hoz is igy volt a Gravis elott DirectSound kepes driver, mert a Max-on levo extra codec, az pont a WSS codec, majd XP-s GUS driver is igy szuletett.
Szerk: bebootoltam egy regi XP-m qemuban. Nekem ebbe, se SB se SB Pro driver nincsen, csak 16-tol van driver, tehat azok a kartyak mehetnek, amik nem PnP-sek es hardwaresen SB16 kompatibilisek. PNP-sek kiesnek, mert a gyari driver csak a Creative PnP azonositoira ugrik, de ha a klon kartya azt alkalmazza, akkor az is mehet.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem van egy 82C933-as OPTi-m. Az fullosan SB Pro kompatibilis, ha SB-nek initeled. Nem kell hozza, semmi driver, semmi, ami bennmaradna a memoriaban, mert maga a hardware viselkedik SB-kent. Az initelest megtehete a gyari sndinit.exe -vel is, de mas PnP initelovel (pl unisound) is. Nem kell semmilyen rezidens, driverekent/emulatorkent viselkedo cucc, mert maga a HW tudja ezt.
-
-
frescho
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Például a dos egy szabványos interfészt nyújt az egérhez, amihez a szükséges interruptokat az egérdriver állítja be.
Kicsit kifejteném jobban. Ha az interruptok beállítása alatt arra gondoltál, hogy betöltés után a rezidens programrészére irányította azokat, akkor egyetértek, de ezt itt kb. rajtad kívül kevesen fogjuk még érteni.
DOS alatt csak definiálták a kezelést, de maga a DOS képtelen lett volna azt kezelni. Az egér például pont az ahol kellett valamilyen driver. Több protokoll is volt, PS/2, MS bus stb, szóval azért kellett az a driver, mert nem csak a 33h megszakítást inicializálta, hanem az arra érkező kérések és a soros portról érkező adatok közötti illesztést is megoldotta.
A blastert akkor programozod közvetlenül, ha eredeti sound blastered van.
Ez nem igaz, a legtöbb kártya SB kompatibilis volt hardver szinten. Ha jumperes driver sem kell, ha PnP akkor is csak az int/dma beállításhoz kell a program. Egy ESS még jobb SB Pro is tud lenni, mint az eredeti.

szerk: Eszembe jutott még driver. ZIP meghajtóhoz, LTP portos merevlemezhez, SCSI kártyához, CD meghajtóhoz is voltak driverek. Szóval voltak driverek DOS alá, bár sokszor inkább TSR-nek hívtuk őket: Terminate-and-stay-resident program
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Ha nem pnp, jumpermentes, stb megoldasrol van szo, initre sincs szukseged. Barmilyen hw kompatibilis kartya menni fog init nelkul is. Es minden esetben a blastert programoztad kozvetlenul, vagy gondolod, hogy minden “driverre” kulon felkeszultek a programozok?
Amugy fogalmam nincs milyen kartyarol beszelsz.
-
Pikari
veterán
A blastert akkor programozod közvetlenül, ha eredeti sound blastered van. Egyéb esetekben driver kell a hangkártyához.
És nem más kérdés, csak te és czo próbálod más kérdéssé tenni, és elvesztetek a definíciókban. Megnéztem a hangkártyám dos driverét, és az is azt mondja magáról, hogy dos driver.
drivers for DOS / 1. DRIVER INSTALLATION .....
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Milyen layerek? A blastert es a vgat is kozvetlenul programozod, hol van itt layer? Nem sb/vga kompatibilis a hw, nem indul el a program. A visszafele kompatibilitast is hwszinten kellett megoldani, vagy emulatorokkal, amik a hianyzo hwt emulaltak.
Az eger es vesa is mas kerdes.
-
Pikari
veterán
Ez így ilyen formában nem igaz. Ott is különféle szabványos, vagy kvázi szabványos layereken kezeled a hardvert, és nem közvetlenül. Például a dos egy szabványos interfészt nyújt az egérhez, amihez a szükséges interruptokat az egérdriver állítja be. A videókártyához ott van a már említett vbe. A hangkártyákhoz pedig a driver szerepét a már említett sound blaster kompatibilitási rétegek szolgáltatják, mivel ilyet eredetileg a dosba nem tettek bele, így a sound blaster interruptjai szabványosodtak idővel.
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Dos alatt a programoknak kozvetlenul kellett ismerniuk es tamogatniuk a hwt (kiveve talan a vesat), mig az init nem vegez ilyesmit.
Az driver egy program, amely lehetove teszi a szamitogepes szoftverek szamara, hogy hardvereszkozokhoz hozzajussanak anelkul, hogy azok pontos mukodeset ismernek.
A dosos emulacio a kompatibilis hwt emulalja a hwt kozvetlenul tamogato sw szamara.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Dos alatt a programok kozvetlenul kezeltek a hardvert, mivel nem volt modern ertelemben vett absztrakcios reteg vagy univerzalis drivertamogatas. Ezert minden alkalmazasnak egyedi megoldasokat kellett hasznalnia a kulonbozo eszkozokhoz, peldaul videokartyakhoz vagy hangkartyakhoz.
A vesa szabvany peldaul egysegesitette a nagy felbontasu videomodok kezeleset, de kezdetben ez sem volt altalanos. A kozvetlen hardverhozzaferes egyszerre adott szabadsagot a fejlesztoknek, de komoly kompatibilitasi kihivasokat is jelentett, amit a modern operacios rendszerek mar absztrakcioval oldanak meg.
Ugyanugy emulalsz vmit, csak nem egy modern os alol teszed, hanem egy regi alol.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Igen, ezek initelik a kartyat es ennyi. Ami nem szol, ott lehet nincs mixer kezeles, pl hangerot allit, de a muteot nem veszi le. Azt is ez az initelo util csinalja. Az osszes SB16, ha ismered a cimeit, mukodik kutyakozonseges SB-kent, mindennemu util es egyeb nelkul.
-
Ezekre utaltam:
device=c:\ctcm\ctcm.exe
DEVICEHIGH=C:\AWE\CTSB16.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220 I:5 D:1 H:5
DEVICEHIGH=C:\AWE\CTMMSYS.SYS
DEVICEhigh=C:\awe\CSP.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220
Ha nincsenek betöltve pár util/game nem szól, de pld a Doom és Quakenek elég a Set Blaster az autoexecben, a kártyakezelés már benne van a játékban. -
válasz
DarthSun
üzenetére
A nincs betoltve dolognal, te nem a soft configos esetleg PnP init kodra gondolsz? Ez sok esetben kivalthato pl. egy unisounddal (pnp kartyanal). Ez nem driver. Ez kb. initeli a mixert, a dsp-t es konfigolja az eroforrasokat (ilyen pl. a ctcm.sys vagy az es968.com, az es1868.com, de ide sorolhato az ultrinit.exe vagy a iwinit is a GUS-nal). Ha pl. az SB16/AWE kartyat a PnP bios belotte, akkor azokon az eroforrasokon (ami latszik a tablazatban) maris elerheto a DSP, tudod is hasznalni, viszont az en SB16 kartyamon a mixer gyarilag nema, tehat, ha a szoftver nem allitott mixert, akkor a hangkartya mukodik, de nincs hang.
-
-
Értem, de a kérdésed az volt hogy :
Te hogyan futtattal rajta SB16/AWE-hoz irt kodot?
A fentiek alapján, mivel a Live a Creative vagy az SBEmu csomaggal futtatja az SB16/Awe- re írt programot.
Nekem lényegében mindegy hogy emulátornak vagy drivernek nevezzük, lényeg hogy működik.
A driver nevet a letölthető állományból vettem, pld ha megnézed a VogonsDrivers oldalt, ott is ez a neve :
Sound Blaster Live! PCI Drivers for DOS
Mondjuk az SBEmu neve viszont tényleg emulátorra hajaz. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Az nem DOS driver... DOS ala nincsenek hang driverek, mert a szoftverek kozvetlenul kezelik a hang hardwaret. Amit te itt DOS drivernek hivsz, az egy SB16/OPL3 emulator, amit a Creative szallit a kartya melle, mivel a kartyaja NEM Sound Blaster kompatibilis (ahogyan a GUS sem Sound Blaster/Roland kompataibilis, ezert kell neki az SBOS/MEGAEM/EMUSET). Mas kartyaknal, amit DOS drivernek hivsz, az legtobbszor csak egy "init" cucc (ami sok esetben massal is kivalthato, ha surun cserebereled a kartyakat, pl unisound), ami soft konfiguracios kartyaknal konfiugralja az eroforrasokat. Nem foglal memoriat, hiszen, csak egy init, mert mas nem kell.
Szoval, ez a valami, az egy "ugyonolyan" emulator cucc, mint a modern SBEMU, amivel a Live-nal ujabb kartyakon is tudsz DOS alatt SB-t emulalni.
-
DOS alatt indítva a Creative DOSdrivert, aztán műkszik is pld a rezidens hangerő progim is. Mindegyik Live modellel megy. És RyZenen is, ahol az SB0060 PCIe to PCI konverterben csücsül.
Mióta bepakolom az SBEmut is a menüzött indításba, avval is működik, próbáltam PCIe S775- ön is ott is ok, persze abban még van sima PCI csatoló is.
A Live regisztersora nincs meg, de az SB/Awe- re fordított kód műkszik.
Részlet,
Bill lenyomása :
if (Shift and 2=2) then
begin
Base:=$220;
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ5);
DMAselect(dcDMA5,dcDMA1);
OutputSelect(dmOutputAll);
InputSelect(dmLeftAll,dmRightAll);
InputGain(Gain_2x,Gain_2x);
OutputGain(Gain_4x,Gain_4x);
MicAGC(Off);
kx:=wherex;ky:=wherey;
x:=getmixer($30);
if x>10 then dec(x,$08);
if x>255 then x:=255;
if x<1 then x:=1;
setmastervolume(byte(x),byte(x));
textcolor(15);textbackground(3);
gotoxy(2,2);write(' VOLUME b220 i5 l1 h5 ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ',x);
gotoxy(kx,ky);{normvideo;}
valts:=true;
end;
A közben neghívott fő hangerő :
procedure SetMasterVolume(Left,Right:byte);
begin
SetMixer($30,Left);
SetMixer($31,Right);
end;
Berántja az assembly rutint :
procedure SetMixer(RegNum,Value:byte); assembler;
asm
mov dx,Base
add dx,$0004
mov al,RegNum
out dx,al
inc dx
mov al,Value
out dx,al
end;A fenti kód tehát megy. De ha van közvetlen Live/Audigy/XFi reg listád, jól jönne.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A Live! sorozatban zero SB kompatibilitas van. Egy Live! semmiben nem hasonlit a korabbi SB-kre. Egy szoftveres SB emulatort ad hozza a Creative, ami sokkal rosszabb kompatibilitasi rataval rendelkezik, mint a modern SBEMU. Te hogyan futtattal rajta SB16/AWE-hoz irt kodot?
-
frescho
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Kinéztem egy torony A4000-et, de gyorsan le lett szavazva az ötletem. Amúgy olyan árak voltak, hogy nem igazán érte volna meg, csak ha valami nagy ritkaság.
-
-
frescho
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Vannak a keleti parton is összeröffenéseik és pont útba estek a bejáratott NY-Washington közötti tempózásban. A kitérőt az óceánparttal tudtam indokolni.Ha már arra jártunk...
De amúgy semmi extra, itthon is van hasonló és a BRSZK szerintem idén már majdnem 3x nagyobb volt. -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Bírom a naptári vasakat is, majd visszatérek azon vonalra is. Az utóbbi néhány évben lettem madness párti, retró ez is, bár csak a futtatott címek, nevezhetjük félretrónak is.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ez a verzió is működik, orgona fonttal is próbáltuk a Doom- ot, meg gitárokkal is, mókás ökörködésnek jó. A kilépési batban remelni kell az Awe sort, nem szabad ismét initelni.
Win3.xx nagyrésze DOS alap, bár azért vannnak már speckó driverek, melyeknek nem sok közük maradt a DOShoz. -
-
cbmfan
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
így van, de a chipek amik elvileg hibásak azokban működtek gond nélkül. a kártyán amúgy is volt egy (vagy több) hibás chip, így legalább végig tudom tesztelni őket és a végén lesz egy működő kártyám.
viszont V2 kártyákon van közvetlenül a chipek mellett pár SMD ami miatt nem fér fel a foglalat. erre van valami ötletetek?
-
Szirtimorc
senior tag
Procim van hozzá, memória szinte biztos, a táp elég reménytelen. De ha be tudnám üzemelni, akkor mehetne bele egy Turtle Beach multisound.
.
A J29 és a J30 mi lehet fogalmam sincs, remélem elindul majd valamikor azok nélkül is.
-
Szirtimorc
senior tag
Valamikor a '90-es évek közepén vagy 2 évig volt meg, akkor dolgoztam vele. Aztán jött valaki és jó pénzért elvitte. Akkor talán úgy hallomásból tudtam 2-3 darabról, de nem hiszem, hogy van még aktívan valahol. Talán pincében porosodik egy-egy. Az ISA kártya miatt (PCI-ról nem hallottam) nem lehetett modernebb rendszerekhez illeszteni, pedig jó cucc volt.
-
cbmfan
senior tag
ilyenem sem volt még, VRAM tesztelő kártya
kösz, haver, ha itt vagy!
-
frescho
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem a második. Évtizedek óta van ICE Z80-hoz. Miért nincs elterjedve a mikrovezérlős megvalósítás, helyettesítés amikor a kód nagy része elérhető már szintén évtizedek óta? Mert a kutyát sem érdekli. Pár éve összekötöttem több project kódját, vasát és CPU-t, floppy meghajtót, RAM-ot, ROM-ot emulál TRS-hez a cucc. Szerintem egy kézen meg tudom számolni az embereket akik utánépítették a nyílt leírás és kód alapján. Mondjuk megértem, ez sem hithű retró. Azt meséltem amikor a VCFED egyik rendezvényére betántorogtam?
-
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
Alig par 93as jatek tamogatja az sb16ot, azok is 94ben terjedtek. Ha vmi megjelent, ido volt mire tamogatni kezdtek.
Szvsz akkor nem volt jellemzo, hogy a gyarto kartyakat biztositott mar a megjelenes elott. Az awe32 94es jatekokban jelent meg eloszor.
A doom amugy se tamogat sb16ot implicit modon, csak azt tudod beallitani a digi reszen, hogy “sb”, valoszinuleg utana detektalja hogy mit tud.
A doombol par evig folyamatosan jottek a frissitesek, egyre ujabb kartyak kerultek a setupba, le tudod tolteni az elso verziot, sot az alpha es beta verziokat is. [link]
-
-
Yepp, raadasul amikor kijott az AWE32, az akkor levo DOOM verzio, csak az OPL3-at tudta hasznalni (legalabbis, ami nekem megvolt verzio). A floppy verzios Sam n Max mukodott az aweutillal es OPL helyett mehetett a MIDI, a DOOM meg keresztbefagyasztotta a gepet, ha megprobaltad az aweutilt GM hasznalni..
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Azt azert vedd eszre, hogy gyakran retro gepekkel retrozol (tehat vmi regi programot futtatsz rajta), vagy szimplan par layert kihagyva emulalsz vmit.
Ez az egesz sokkal inkabb a regi osek (tehat nem az azon futo swek) modern gepen valo futtatasarol szol, eztazt ugyanugy emulalva, ami szukseges a mukodeshez. Szvsz ez nem igazan szeleskoru igeny volt, csak az illeto kihivast talalt benne, igy megvalositotta.
De ez epp olyan, mint “korabeli” adlibot gyartani, ezerfele modja van fmet megszolalatni, de az illetonek ez volt a vagya. Ettol nem lesznek a regi retrozos dolgok “elavultak” (haha), csak eppen valaki valami ujat akart csinalni, mutatni. Te is eluntad a korabeli hweket, mast kerestel helyette.
Reszemrol tisztaban vagyok vele, hogy van egy szint, ami felett mar nem igazan lehet hozzatenni a dologhoz, vagy csak aprosagokat, de csak elvezem az evek alatt osszerakott hardvereket, es keresek mas hobbyt, ha eluntam. Hogy a jovoben mi fog erdekelni ebben a temaban, nem tudom. Most is pl erdekesebb volt egy olyan modern frontendet csinalni, amibe a regi es a modern gepeket is beilleszthetem, pedig szigoruan nezve sok koze nincs a retro hwekhez, inkabb csak a hasznalatukhoz. Egyszerubb (es olcsobb) lett volna a meglevo crtket bekotni, ha lenne hely hozza.
Ez az egesz retros dolog addig fog porogni, amig az emberek szorakoztatonak tartjak. Ha kikopik az a generacio akinek ez nosztalgikus a mai tabor is toredekere fog zuhanni. Lesz par ember akit erdekel a technika tortenelme nem nosztalgiabol, de kb ennyi.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ahhoz, hogy AWE alatt a feltoltott soundfont menjen, ahhoz kellett a General Midi emulacio, mert maga ilyet, hardweresen nem tud a karyta. Siman General Midi-t kivalasztva csak a kulso MIDI ment a kartyan. Mintha az elso Windows 95 driverekkel se ment volna meg a General Midi soundfontot hasznalva DOS ablakban, ez majd csak valamikor kesobb jott meg. A protected modu aweutil fixhez pedig tobb, mint 20 evet kellett varni.
Szerk: Amig nincs 32 bites tamogatas a Windows-ban, addig elegge DOS-ra epul, de ahogy megerkezett a 32 bites disk es filesystem driver, mar kezdett elmaszni, ezert egyenes agu folytatasa a 3.0/3.1 vonalnak a 95, ami a 4.0 lenne/lett volna. Egy 3.11 workgroupsban mar van 32 bites disk es filesystem driver peldaul.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Mondjuk ugy, hogy teged nem erdekel… meg ahogy te csinaltad, az nem erdekelt sok embert. Amugy abban igazad van, ezt a vilagot mar nem kell felfedezni, max ujra be lehet jarni - es mivel sokan megtettek elotted, nehez ujat mutatni, de nem lehetetlen, a talalason mulik. Eleve a retrozas nem erdekel sok embert, ez egy hobby, magadnak csinalod elsosorban. Ugy csinald, ahogy neked tetszik.
A retrozo emberek nagy resze nosztalgiazni akar, hogy kiben mi valtja ki ezt a faktort, a regi hwek, a regi swek ujra futtatasa, vagy eleve csak egy regi jatekot akar futtatni, egyeni preferencia. Talan a legutobbi a legszelesebb tabor, de erre meg ezer fele mod van, akit csak ez erdekel, a legkonnyebb utat fogja valasztani, vmi modern gepen futo emulaciot.
En szeretem a regi hweket, nativan ezen futtatni mindent. A fiam nehany regi jatekkal szivesen jatszik, de total nem erdekli, hogy amogott mi van, es sokkal fontosabb neki, hogy az osztalytarsak mivel jatszanak (vmi barmin elfuto online jatekkal - fortnite, es tsi). Nekik csak egy a sok kozul, es ha valaszthat, a modernet fogja. Akinek nincs hasonlo hattere, meg ennyi hatas sem eri.Oszinten szolva par eve amikor nehany kalandjatekot vegigjatszottunk, kenyelmesebb volt a kanapen ipaden “remastered” verziot futtatni, vagy ennek hianyaban scummon, macbookon. Eszem agaban sem volt a retro gepekkel kinlodni, mert nem ez volt a cel. Ha neked a regi osek futtatasa nativan a hobbyd, lelked rajta, biztos van akinek szinten ez a kedvence.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Egyebkent, a DOS-os korszakban relative jo dokumentacioja volt a cuccoknak, a "tervezett" mukodest illetoen, mert a fejlesztoknek kozvetlen a hardwaret kellett piszkalni. Ez a Windows korszakkal valtozott, amikortol a fejlesztok a Windows API-t piszkaltak. Pl. a Live!-hoz, joval kesobb lett linux kernelbe kerulo opensource driver, minthogy a creative csinalt volna opensource drivert a kernel fan kivul.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem, o volt az elso, akit erdekelt a dolog es meg tudta csinalni. Nekem eddig sem jutott eszembe, hogy modern gepen DOS-t inditsak, ezutan sem fog, mert az nekem nem bir ertekkel. Osszerakni olyan konfigot, ami volt regen es azt "ujra" hasznakni, nos, az ertekkel bir a szamomra. Ezert lottem az egyik regi itthoni alaplappal egy DOS/Win98 gepet, amivel az osszes olyan cuccal tudok jatszani/szorakozni, amivel anno jatszogattam/szorakoztam.
-
Nem olyan egyszerű. miért csak Crazii kezdte el ?
-vagy nem tudták mások realizálni
-vagy ő volt az első akit érdekelt a régi feature, modern gépen
Én a második kategórában vagyok, bár a projecthez gyenge lennék, az SB/Awe programozását is egy korabeli doc alapján tudtam, azt is úgy lopták annó, a későbbi kártyák prog doc - jait még véletlenül sem láttam.
Gondolom a Linuxosok is visszafejtették, vagy valaki kilopta a leírást a gyárból. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem szolom le, de kivul all az erdeklodesi koromon.
A forraskodjat neztem. Nem nagyon kellett "visszajteni" dolgokat. Az emulacios kodok (tehat, a programnak az a resze, amivel SB-nek/OPL-nek latszik) nagyresze a DOSBox-bol van inspiralva/atmeleve, hiszen abban van SB es OPL3 emulacio is. A hangkartya driverek (tehat, az a resz, ami az emulacio utan osszerakott hangkimentet tenylegesen meghajtja) nagyresze pedig Linuxos driverekbol, hiszen ott mar megvan a low-level supportja a chipeknek. Pl. pont a Creative az, akinek anno igen komoly opensource drivere volt emu10k1/10k2 -hoz, rengeteg dokumentacioval (most nem kovetem mi a helyzet veluk, mert 20+ eve nem erdekel a desktop linux).
Nekem, ez ugyonaz a szint, mint a DOSBox/86box es az osszes tobbi system emulator.
-
Mondjuk az Awe32/64 nálam is bőven visszaellenőrzésre szorul. De a Live ott van a RyZenben is, azért azt elég alaposan faggattam(a saját hangerő és init megy Live kártyával is). A regiszterlista pedig részben kompatibilis, pár új funkció van persze, bár a Creative soha nem is listázta a programozási dokukat, nemigen van kedvük a dokumentálásra. A Live DOSDriver persze fordít ISA SB- re, de ennek sincs meg a dokuja sehol.
Az SBEmu meg fenomenális, az Audigy/XFi prog lista is teljesen titkos, a funkciók elkapásához szinte bit szinten kellett visszafejteni a RAM tartalmat, jó hát Te ezt leszólod, sztem meg hatalmas teljesítmény. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Az, a cucc, amivel az X-Fi megszolal DOS alatt, Sound Blasterkent, az emulacio. DOS-ban "nincsenek driverek" (vannak sound libraryk, amiket a fejlesztok hasznaltak), mert minden egyes szoftver kozvetlenul kezeli a hardwaret. Mivel az X-Fi, a Live! vagy az AC97 nem azokon az I/O portokon ul, nem azokkal a regiszterekkel rendelkezik, ezert ezek nem SB kompatibilis eszkozok. Ezert kell egy emulatornak futnia, ami a szoftver szamara a megszokott cimeken a megszokott regisztereket mutatja. Az SB Live DOS-os "drivere" is emulacio, mert az EMU10k1 nem SB kompatibilis, de mivel mar a Live! sem korabeli cucc, igy ennek sincs jelentosege.
Az ESS 688/1688/1868/stb kartyak hardwaresen SB kompatibilisek, ugyonazokon az I/O cimeken, ugyonazon funkcioval ellatott regiszterek ulnek (nem kell futnia semmilyen szoftvernek ahhoz, hogy SB-kent kezeld). A GUS nem SB kompatibilis, szoftveres SB emulacio jar hozza gyarilag (EMUSET/MEGAEM, SBOS), tehat ez egy "ugyonolyan" (ugyonolyan itt azt jelenti, hogy emulacio, nem azt, hogy ugyonaz a szoftver) SB emulator, mint amit az X-Fi-vel, vagy az integralt AC97 hangkeltokkel lehet hasznalni.
Az AWE32-hoz ma mar tudsz feltolteni protected mod supporttal soundbankot. Itt a hangsuly a "ma" szon van. Az AWE32-m, botranyosan szolt, ha nem hasznalhattam a beletett ramot es az aweutilt. Emiatt en ma nem is akarok AWE32-vel szorakozni, nincs is mar meg, nem is lesz ujra soha, mert nem egy olyan hardware, amit ujra at akarok elni. Az AWE32/64-nek a Windows 95 hozta el a sikert, mert ott eleve a feltoltheto bankokkal szolt a DirectMusic, de erre az idoszakra nekem boven megfelel a Live!, amivel megkapom a feltoltheto soundbankok meleltt az EAX-t is, sott, mivel a Live! kartyam a regi-regi gepembol van, igy szamomra ez a legauthentikusabb hang, amit 95/98-bol ki tudok csiholni.
-
Nem. Utólag pld mezei Awe32- vel is megoldott a feltöltés sima DOS alatt is. 2 féle módszer is, vissza kell olvasni...de hát ezt írtam is, miért írod az ellenkezőjét, kipróbáltad a korábban részletezett leírásaimat ?, komolyan most ezt sem értem, mint a PCIe konverter vitánál, mikor zsinórban 3 hozzászólást benéztél.
Nem emulátorok, rendesen kódolt driverek ezek, az hogy az erőforrásokat elkapják egy realtime futó játék/util- ban, az nem emuláció, hanem igen magasszintű programozói tudás, és pont...itt a vége. -
válasz
DarthSun
üzenetére
En vegig, valodi hardwarerol beszeltem es nem emulaciorol. Fogsz egy gepet, raksz bele egy AWE32-t. Itt, modern dolgok nelkul nem fogsz tetszoleges soundfontot feltolteni ugy, hogy az mukodjon protected mod alatt is. Mert ehhez kellene a modern szoftver, ami 3-4 eve letezik, az, amire ez a modern szoftver epul, az is 10-12 evvel fiatalabb, az AWE32-nel. Tehat nem tudtal se a DOOM se a Dark Forces megjelenesekor, ezek alatt, aweutilos GM emulacioval szebb soundfontot hasznalni, mint ami a ROM-ban van, mert erre egyszeruen vagy elcrashelt a szoftver, vagy lefagyott az egesz gep. Ezert nem volt nekem anno erteke az AWE32-nek, es ezert nincs most, utolag sem.
Nincs olyan modern gepem, amin mukodnenek ezek a cuccok, de mivel ezek a cuccok eleve emulatorok, igy engem nem is erdekelnek. Emulalni tudok komplett rendszeremulatorral macOS-en is regi gepet. De erre csak akkor vetemedek, ha regi jatekkal akarok jatszani, es nem megoldhato, hogy erre bekapcsoljam a regi gepem.
A korabeli hangdrivereknek nem kell EMS egyebkent. Sott, a korabeli hangkartyakhoz initeken kivul, nem is kellenek nagyon driverek.
-
válasz
frescho
üzenetére
Egyértelműen, határozottan, nyilván...lásd még a #111416- ban is a teljesen reális véleményemet.
Hopp, szerk : most figyelmetlen voltam
- Tomato : gyerekjáték, a legjobb korabeli lap 98 alá
- Jumper set(akár Ariston is) : nyilván nekem docu nélkül is megy, akkor is ha semmi nincs felszitázva a lapra
-
Pont nem így van...a hamis EMS(saját világrengető találmány), gyakran regéltem, de gondolom skippelted...
...ezen setup műkszik a modern retróval is, csak utána kell nézni, megtanulni, beinstallálni. A korábban említett setek működnek, félretró, modern gépen is, bármilyen hullámtábla mod feltölthető DOS alatt is, bár nem is érdemes vele vesződni, mivel az MT32 alapból adott, annál pedig nem lesz jobb tuti, mármint DOS extensionnak, utóbbi alapból bitang jó - PCI Lve/Audigy- n, az új SBEmu- val pedig már az XFi is támogatott.
5 féle modernebb gépre setupoltam, a DOS imaget menüztem, feltöltöttem, és linkeltem is ide a topicba.
Real retró gépen nem próbáltam, ott minek is, ISA hangkártyával, a fentiek mind működnek, és oda semmi különleges variálás sem kell, alapból már régóta 2 féle def trükk is van, mellyel sima DOS alól is bármilyen hullámtábla feltölthető, már ami belefér pld az AweGold által kezelt max 28M RAMba. Nagyobb persze nyilván csak Win98 vagy későbbi oprendszerrel.Korábban pld volt - PCIe-PCI konverter lowprofile-sima L magasság vitánk is. Többször elmagyaráztam miről van szó, +fotókkal illusztráltam, de Te el sem olvastad, hanem egy korábbi fotóra hivatkoztál, hogy ez lehetetlen...figyelmetlenség.
Kérlek olvasd el ezt a hozzászólást, ill az ehhez korábbi kapcsolódóakat is figyelmesen, és utána hozzál döntést, mert amiket jeleztél, az ma már marhára nem úgy van...itt is ismétlem, követni kéne a modern retrót, nem a 90- es években ragadni.
Bitangul nem érdekes hogy annó mi volt, a mostani lehetőségek a lényegesek, amivel sok-sok retró cím prímán futtatható, ami annak idején alapból problémás volt.Az SBEmu/VSBHDA alapból sokkal kompatibilisebb, mint a korabeli EMS függő sound driverek, persze vannak kivételek, de ezt megoldottam a saját találmányú hamis EMS settel, korábbi postban részleteztem a betöltő állományokat.
-
válasz
frescho
üzenetére
En nem is mondtam, hogy korhu
nalam ezert "szemetre valo" kategoria az AWE32, mert jol szolni, csak nem protected mode jatekokban tud a MIDI, ami protected modu, ott ha nincs AWE support, akkor meg se szolal (marad az OPL3, vagy a hanging note-os kulso MIDI, vagy hanging-note nelkuli AWE64, de ott meg OPL3 helyett, CQM van), ha pedig van AWE support, akkor az csak a kartya ROM-ja lesz. Azok a protected modu jatekok, amik pedig, megszolaltak AWE-vel azok azok, amelyek nagyreszt megszolaltak mar a GUS MIDI-vel is, igy ide inkabb a GUS volt szamomra a megfelelo valasztas anno (raadasul, akkor is, illetve most is elonykent elem meg, hogy a GUS nem tud visszhangot keverni a MIDI-re). Protected modu jatekbol nekem igazabol 1 jatekkal volt GUS bajom anno, az a Sam n Max CD-s verzioja, ezt kene megszerelni
. (amivel anno nem jatszottam, azzal ma sem akarok jatszani, mert nem kepvisel nosztalgikus erteket). -
frescho
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Haladni a korral? Ejnye no ilyet mondani a retró topikjában? Penitenciaként két Win 98 telepítést Tomato VIA-s lapon rovok ki rád!
"már mindenki tudja, mire képesek, mindenki unja, mindenkinek már a könyökén jön ki,"
Khmmm. Továbbá: Forgasd a kedvenc 386/486 VLB-s Aristo lapod manuálját, míg az 5V-os Texas Instruments DX2 80 jumperelési beállításával meg nem nyugszik háborgó lelked!

komolyabbra fordítva: nem, nem tudják, sőt inkább nem tudják. A Macintoshról, arról, hogy az elején nem indult fényesen és nem az első GUI-s alma volt konkrétan 10% sem tud. A dual core-t meg tessék ide is linkelni, mert a zsiráfot is szeretjük, még ha nem is kellene itthonra. Ahogy nektek sem hiányzik a forrasztgatás, meg TTL IC válogatás. Én is magamnak irogatok, meg annak a pár tucat embernek aki még képes olvasni. Ma már egy 30 perces youtube is meghaladja a kitartását az átlagnak, ha meg előkerül benne pár számadat, késleltetés vagy digitális jel, na akkor 30 másodpercen belül menekülőre fogják

vrob: A PC-nél gond volt a midivel, mert nem volt igazán pontos. Pont az a gondja amit írsz, függött a géptől. Érdekes módon az Atari ebben sokkal jobb volt, talán azért, mert ott nem volt sok variálás. A PC-n igazán a 80-as évek végére sikerült összehozni jobban a dolgot. Nem véletlenül nem volt korábban támogatás a játékok oldaláról.
Atarinál nem is annyira a játékok, mint a zenész felhasználók vitték a prímet midi vonalon, de ha már volt, akkor használták. A listán rákeresve 86-ban az Ultima III - Exodus már támogatta a midi zenét.
Ki mit keres a retróban. Nekem nem kell 200MHz-en futó C64 vagy RAMdrive-ról induló Win98. Elégedett vagyok egy korablei jó gép teljesítményével. Mindenki élvezze ahogy akarja, a csipkelődést én sem gondolom komolyan, csak néha nem megy át az irónia.
Czo: OK, csak ettől ugyanúgy nem lesz korhű és számomra nem adja azt az érzést amiért buherálom, heftölöm, tákolom-mákolom a cuccokat. A megoldás viszont ötletes, gombhoz varrjuk a kabátot. Nem szokatlan mutatvány, nincs itt semmi látnivaló

-
Ah, legkozelebb vegigolvasom az osszes uj hozzaszolast, mielott valaszolok 1-re
-
válasz
frescho
üzenetére
Korabeli megoldas nincs. Tehat, egy DOOM alatt, csak Windows DOS promptbol futtatva tudsz korabeli eszkozokkel tetszoleges soundfontot hasznalni. Pure DOS alol, nem, mert a Creative korabeli cuccai nem mennek protected modeban. Ha a kiszemelt DOS-os app "standard" extendert hasznal (pl DOS4G) akkor keszitettek hozza 20 eve egy opensource replacementet (DOS32), amit par eve tovabbpatkolt valaki, hogy tartalmazza azokat a hookokat, amik ahhoz kellenek, hogy a protected modeot nem ismeri aweutil mukodjon. Igy, a legtobb DOS4G-t hasznalo programban hasznalhatoak custom soundfontok. Ez egyebkent, egy egeszen tokeletes otlet, hogy ha a szoftver nem DOS4G kompatibilis, akkor legyen a DOS4G szoftverkompatibilis. Gondolkodtam is rajta, hogy ezzel a MEGAEM/EMUSET is beroffentheto lenne protected modu cuccokhoz.
-
sidi
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Nahát és van még valakinek ilyen? Előkerült egy kártya hozzá...
Mennyire volt gyakori kis hazánkban? -
futtatom rendesen modern gepen - itt konkrétan egyről beszélünk sztem, modern gépen, modern oprendszer, és lehet ugyanezt modern gép/retró oprendszer alatt is, csak utóbbit nem tudják installálni a userek, csak én egyedül a világon...kb, és mint korábban is említettem, igencsak szerény típus vagyok.
Engem meg bitangul érdekel, ma ez a lényeg, a korabeli gépekről már mindenki tudja, mire képesek, mindenki unja, mindenkinek már a könyökén jön ki, tök unalmassá vált már, jó, hát nekem is itt vannak halomban a retró gépeim, meg nyilván érdekesek, meg baromi értékes cuccok vannak bennük(már a mai elborult árakon nézve), de hiába is postolnám, senkit nem érdekel az sem(a korábbiak alapján vs minimális érdeklődés, kb 1-2 emberke...)
Amúgy tök mindegy hogy madness retró, vagy naptárazott, a kutyát nem érdekli ma már, még a dualcore retró specifikus tesztemet sem tettem ki, sacc/kb nulla érdeklődés lenne rá, ha lenne hozzá hsz, akkor az első pontosan tuti, hogy ezek a tesztek és a vasak nem egyeznek, -vazze hát pont ez volt a célom hogy még véletlenül se egyezzenek - utána meg a vettmalac tekintet.Túlléptem ezen végülis már korábban, ahogy Frescho haverom is mondta, mindent úgy kell görgetni, ahogy neked jó, a mellékágakkal nem kell foglalkozni, kit érdekel hogy a pld a nem hozzáértő retrósok mit is gondolnak az egyéni hitvallásról.
Be is postolom azért majd a dualcore retró-specifikus csatát blogba, bár itt nem fogom linkelni, mert sacc/kb hogy senkit nem fog érdekelni.
-
Most hallgatom a filléres kínai DAC- al, az annó Awe32- vel bedigizett (retró) zeneszámaimat. Mit mondjak, a szalagzaj a szünetekben/halkabb részeken tök kiugró, de a zenei élmény fenomenális.
Akai GX4000D és Aiwa ADF990(csúcsdeck) voltak a források, minden kazettámat, szalagomat bedigiztem.
Konkrétan nem bírom abbahagyni a zenehallgatást. A 3x drágább Onyx DAC- al amolyan ez is prüntyög valamit kategória, a kínai elvtársak viszont már tudják mi kell a felhasználónak.
Etzin OZL1 multi DAC, teljesen lineáris stúdió hangzás, de nem a szokásos tompa, hanem eleven. Brutális a vokál, a prezensz, a basszus gyorsaság, kiderült hogy az Erisnek és a Cloud-II fülesnek is van rendes magascsengése. Mikor még másodállásban hifi boltban melóztam, az igen drága csöves cuccoknak volt hasonló hangja. -
vrob
aktív tag
válasz
frescho
üzenetére
A wikin azt írják, hogy az eredeti, 1984-es Roland MIDI interface az IBM PC-re is jött. Sőt, később az XT és AT gépekre új verziót kellett kiadni, mert az eredeti már nem működött a "gyorsabb" gépekben.
Később, 1989-ben már ISA kártya formában mint Roland LAPC-I is kiadták PC-re.De nem a profi felhasználás oldalról szeretném megközelíteni a dolgot.
A PC játék támogatást vizsgálva valóban kellett neki pár év a megjelenés után. Nem tudom, Atari vagy Amiga vonalon alkalmazták ilyen célra már korábban?
Úgy látom, 1990 - 1991 volt, mire olyan nagy játékok kihasználták PC-n a Roland MT-32 modult mint a King'sQuest, LeisureSuitLarry, Space Quest.
A későbbi Roland GS modulok meg a megjelenésük után nagyon gyorsan támogatottak lettek PC-n is.Amúgy csak annyit szerettem volna kinyögni még az elején, reagálni a "Pont a zajt, a tökeletlen hangzást öli meg" -re, hogy szerintem ez esetben vica versa.
Attól függ melyik újat melyik régivel vetjük össze.A Rolandok és drágább Yamahák, de még sok más is nagyon magasra tette akkoriban a lécet, nem egyszerű manapság sem megugrani azt a szintet.
De mondjuk egy AWE32/64 ROM-t helyettesítve meg valóban megöljük a zajos, tökéletlen hangzást egy jobbféle mai modullal.
Kinek mi számít authentikusnak.
-
Pontosan, a retró is fejlődik, az annó idegtépően lassú runokat, ma már jól karcolva lehet futtatni. Akkoriban mindenki erre vágyott, ma már megvalósítható.
Retró példa : mikor a műhelyben megjelent az első iP100, kollégám mondja - na nekünk ilyen procink nem lesz soha(ugye akkor drága volt) - mondom, biztos vagy benne ?
-
Doom1 esetén pld a fejlettebb Roland bank sokkal-sokkal jobb eredményt ad, mint a def ROM szabvány midi készlet. Illik is hozzá. Win98, vagy későbbi oprendszer alatt pedig már alap a 150M- ás custom készlet, Win10-11 alatt pedig az 1 és 2GB- os bankok a menők, persze utóbbiak már ZDoom/RandRonum alatt, előbbinél választható a retrókockás kis-nagyfelbontás, utóbbinál ugyanezek, de már 3D gyorsítással is.
Q2 is már megoldott DOS alatt is retrókockás FHD- ben, ill ugyanez 3D gyorsítással szintén. Kicsit azért nagy lett a moddolt kód, emiatt nem is árt ha SSD- ről van futtatva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Linux kezdőknek
- Lényegretörő Akasa hálókártya a 10 gigabitre vágyóknak
- Fujifilm X
- Gyúrósok ide!
- Bittorrent topik
- Formula-1
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I5 14500 - 14mag/20szál - Új, bontatlan - Gari 2027.03.11. -ig - Eladó!
- Intel i5 és i7 procik (típusok és árak a leírásban)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 17 /iPhone17e / iPhone 17 Pro/ iPhone 17 Pro Max
- Lenovo V14 i5-1035G1 számlával és garanciával
- Apple iPhone 17 256GB Sage Karcmentes állapot 100% akku (65 ciklus)
- Kingston HyperX IMPACT 32GB DDR4 2400 MHz laptop RAM (2x16GB)
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, úgy szoktam meg.

De amúgy semmi extra, itthon is van hasonló és a BRSZK szerintem idén már majdnem 3x nagyobb volt.