- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
krisz4b70 #67549 üzenetére
Vagy kicsúszott a helyéről, segíteni szokott ilyenkor egy kivét/ujra berakás, vagy cpu/nb fesz túl alacsony/magas, változtass rajta, vagy a cpu-ban is elszállhatott a memvezérlő. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-3 ból tedd át 2-4 be...
Balathruin: Ilyet produkál a win a fent említett hibák esetén. Nálam is csinált nem egyszer ilyet, nálam az cpu/nb freki szokott bekavarni
-
lee56
őstag
válasz
krisz4b70 #67428 üzenetére
Valószínűleg még csökkenni is fog az a bizonyos villanyszámla most majd, főleg ha szerencsés vagy és jól tuningolható, kevés plusz feszültség igényű procit fogsz ki. De a 8300-as széria vagyis a Visherák alapból is minden szempontból jobbak kicsit mint az előd 81xx, tehát, fogyasztásuk hőtermelésük alacsonyabb, azonos órajelen viszont erősebbek, és tuning hatására is kevésbé száll el a fogyasztás, mert javítottak a CPU felépítésén.
És +1 a 8350-re 30k-ért abszolút best buy. Anno az én 8320-am 35-40 volt kb, és nekem is átlagnál több feszt kér tuninghoz, ahogy néztem itt az eredményeket.
Jahh jut is eszembe kiváncsi voltam az új 8320E-k mennyire tuningolhatóak. Még nem nagyon láttam beszámolót róluk itt, leviske vagy valaki bevállalja?
Nem kell novellát írni, csak röviden; milyen feszültséggel, mennyit megy, hogy melegszik stb, érdekelne.
-
válasz
krisz4b70 #67422 üzenetére
jövöre AM4 lessz atrendi nem az AM3+ .. de várlyuk már a PH s teszteket meg az user teszteket .. ha nem hozza a várt szintet akkor visszont jó meg oldás lehet az LGA 1150 Z97+ 4770k vagy 4790k vagy 4570k/4590k ha nem akarunk DDR4 ami sztm nem sok mindenel gyorsab a DDR3 nál .. tálán játékok alat 3-5fps el ... de majd kiderül eről nem tudok nyilatkozni ...
-
-
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz
krisz4b70 #67422 üzenetére
Ezt saját magad döntheted el! Egy éve én még azt mondtam volna, hogy vegyél cpu-t. Most már nem biztos. Viszont ami tény, az az , hogy a 81xx széria érezhetően gyenge (volt 8150 esem utánna 8320), ég és föld a két cpu. Szóval ha el tudod jó áron adni a 81xx -et és tényleg jó áron tudsz hozzájutni egy 8350 hez, akkor talán de csakis akkor érdemes ezen elgondolkozni. Az alaplapod látom elég jó, így egy kis tuning is beleférhet, viszont itt már felmerül hogy milyen hűtőd van most, elég jó e a házad, (szellőztetés), mert ha ezek + költséget jelentenek, akkor inkább megvárnám már a zent, vagy egy gyintelt vennék.
Egy a lényeg a mondanivalómnak, csak akkor vegyél cpu-t, ha kevés az árkülönbség az eladott és a vett cpu között, és semmilyen más költséged nem merül fel emiatt.
-
ViZion
félisten
válasz
krisz4b70 #65702 üzenetére
Próbáld 1333 MHz, 10-9-9 -re rakni, azaz csak a legfelsőt 10-re 9 helyett, ha IBT lefut akkor szinte biztosan jó.
GoodSpeed: akkor Intelt vegyél szerintem.
totyino77: win energiagazdálkodás nincs elállítva? IBT-vel terhelve is ennyi? Mivel méred? Bios beállítást mutass, ha fenti pár dolog rendben van.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
krisz4b70 #65687 üzenetére
Ha ennél kevesebb feszt akarsz beállítani, akkor az offset előjelét "+"-ról állítsd át "-"-ra. Innentől kezdve a megadott értéket nem hozzáadja, hanem levonja az alap értékből.
Ha van két egyforma Kingmax-od, akkor bepattinthatod mind a kettőt. Legfeljebb, ha továbbra is hibázik, akkor csak egyet, vagy esetleg a CSX RAM-ot egymagában.
Az időzítések nem éppen a legjobbak. Ha csak a kingmaxok vannak benne, akkor mehet neki a CPU-Z XMP-1600 alatt látható értékek. - ahogy ViZion kolléga írja.
Ha nem akarsz vele bíbelődni, akkor egyszerűbb, ha a BIOS OC Tuner módot átállítod "D.O.C.P"-re "Manual" helyett. Ekkor megjelenik a RAM profil kiválasztás lehetősége, ahol ki tudod választani a RAM-od XMP profilját. -
ViZion
félisten
válasz
krisz4b70 #65683 üzenetére
Azért egy ×20 szorzót megpróbálnék a procinak...
CPU offset-nél vidd lejjebb a feszt, 1,25 V körül @ 4 GHz próbáld. CPU/NB is mehet lejjebb, nincs akkora tuning, h 1,2 V fölé menj. RAMokról többet kellene tudni, CPU-Z képeket rakj fel még.
HPC mode lehet disabled, akkor több P-state van.Az ilyen random hiba ram (vagy ram időzítés) is lehet. Memtestet futtass pár órát (ne a windos szart, hanem linux live CD-ről).
-
Pancsermeste
őstag
válasz
krisz4b70 #65683 üzenetére
Azt írtad, különböző memóriáid vannak. Ez már eleve okozhat bármilyen problémát, ezért csak egy modullal érdemes tesztelni. Milyen RAM-ok pontosan? (OK, a Slot2-ben lévőt látom, a másik?)
A 3400MHz-hez nagyon sok az 1,416V CPU fesz - persze, ez nem lehet a hiba oka. (nem valószínű)
RAM időzítések nem mondanak semmit, míg nem ismerjük a másik RAM modul típusát. Ha különbözőek, akkor a Command Rate=1 lehet túl szoros, 2-őt ajánlanék inkább.
Én csak egy RAM modult tennék bele, majd annak az XMP profilját betöltve tesztelnék tovább.- ja, és előtte egy CMOS clear.
-
fasterware
aktív tag
válasz
krisz4b70 #65635 üzenetére
Szerintem inkább a 6300, mert újabb modell, de édeskevés lesz ha tényleg gtx 970 a kiszemelt. Inkább 8320E ha jó ár/érték arányt tartod szem előtt, felhúzod 4,5 GHz - re vagy tovább és máris jobban érzi magát a gtx 970
.
Az alaplapod jó, de ha a tápod ctg-500, akkor azt is érdemes lenne cserélned.
-
Omli85
őstag
válasz
krisz4b70 #65458 üzenetére
Mugen 4, Shadow Rock 2, CM 612-ben is több tartalék van. Nagyobb azért a felület mint egy CM 212 esetén.
Hűtést tekintve nézz utána tesztekben melyik teljesít jobban. Amúgy kb pár fok difi illetve árban pár ezer forint különbség van ezek a hűtők között. CM 612-höz volt szerencsém elég masszív kis hűtő és elég szépen csendben teszi a dolgát cimbora gépében az van egy 8320E társaságában 4.3Ghz-re állítva fixen eddig nem panaszkodott, hogy melegedne.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
krisz4b70 #65408 üzenetére
Jobb alaplapok BIOSában/UEFIjében tudod ezeket szépen szabályozni. Lehet a tied is tudja, de mivel nincsenek a profilodnál megadva a cuccok, így elég nehéz kiszopni az ujjamból...
Shaza, rengeteg IBT teljesítménymérés van a topikban, nézegesd meg őket, és lesz fogalmad róla.
-
Peaceliker
addikt
válasz
krisz4b70 #33554 üzenetére
Ismerősömnek tápja volt oda (vmi fos féle vt, az igaz).
7-8 ronygos villanyszámla, lecserélte, azóta 4 körül van neki...szal ha gép sokat eszik akkor táppal lehet baj, de nem hiszem, hogy a proci tehet róla.
Összes villanykörtét le kell cserélni takarékosra!
Nekem míg laptop volt 3,5k vt a villany, mióta fx6300 van, azóta 4,5 kb...ennyivel többet eszik, de nem mint egy másik pc, hanem, mint egy laptop... -
kalap12
tag
válasz
krisz4b70 #33557 üzenetére
Én is pont ezért kérdeztem fentebb, mert ismerősnek is 6300-a van, nekem csak most lett, és neki volt idáig a villanyszámlájuk 9 ezer forint, amióta fx 6300-uk van meg 11 ezer, és a faterja elég ideges, pedig ugyanannyit használja a gépét mind azelőtt, én is ettől fosok..:-/
Inkább akkor vettem volna én is használt core i5-öt alaplapot és ramot, félek előre én is, eleve a plussz ventiért pénzt fizetsz mert a gyári szar, utána kiderül hogy havi 2 ezerrel több a számlád, a végén még megérte volna egy i5 mondom
[ Módosította: radi8tor ]
-
Buci21
addikt
válasz
krisz4b70 #33557 üzenetére
hát a ventik darabja 30W kb
a géped meg ehetett majd' duplaannyit, ha duplaannyi volt az uptime és előtte is ültél. Ez nem a proci hibája, ez simán annyi, h ment a gép. Lehet h a nyár alatt össz megspóroltál volna 3 ezret a másik cuccal, elhanyagolható. Pláne h nem csak a proci eszik, ha játszol, akk meg végképp nem
-
ViZion
félisten
válasz
krisz4b70 #31217 üzenetére
Írtuk már párszor, hogy ez nem azt jelenti, h 5 fokkal feljebb bumm... eltűnik a proci és csak egy ólmos pillákkal a gépházad belsejére néző fekete lyuk lesz a helyén...
Ez felett már nem garantált a működés, tehát lehet BSoD, amivel sehova nem fordulhatsz panaszra (pl. garizás), mert nem erre a hőmérséklet-tartományra tervezték. Kb. ennyi, ettől lehet, h nem fog hibázni, akár 24/7-re sem (azért erre nem vennék mérget), élettartama meg 30-ról 10 évre csökken ha így nyúzod. -
-
pipo112
őstag
válasz
krisz4b70 #31057 üzenetére
Hali engem is beugrasztottak Szegeden az egyik üzletben erre a hűtőre csak én vásárlás után olvasgattam véleményeket a hűtőről és egyből vissza is vittem de az eladó azt mondta higgyem el jó lesz tuti cooler nem lesz vele gáz. Mondtam neki ha nem viszi akkor holnap hozom vissza pedig akkor még bontatlan volt jobban jártak volna másnap vittem is vissza a telómra mentett sc-vel hogy 65 c-t produkált 5 perc aida64 után szal vissza is kértem az árát és meg jegyeztem nekik ezt Amd fx -re ne adjátok mert nem jó rá húzták is a szájukat de vissza kaptam a zsetonom és vettem másikat . Igaz az én procim 6350 de az is 125 w tdp-és és könnyen melegszik. azt javaslom vegyél egy komolyabb hűtőt 2-3 k -val többért kapsz sokkal komolyabb hűtőket
-
=HG=
addikt
válasz
krisz4b70 #31067 üzenetére
Tedd fel apróra a freezer-t és csapj le erre gyorsan ! Vagy van egy K2 is használt , ha a keret engedi...
-
=HG=
addikt
válasz
krisz4b70 #31057 üzenetére
Ha meleg a hűtő felesleges ujra pasztázni ! A freezer 13 már a 8120 megjelenésekor is többször ki lett tárgyalva, hogy kevés ezekhez a procikhoz! (Én akkoriban váltottam egy moddolt kompakt vízhűtésre.) Nem Te vagy az első, aki nem tudja alapon sem hűteni... Vissza kell venni a feszből, turbó off, amíg nem veszel rá egy tisztességes hűtőt...És sajnos az az alaplap sem egy csoda alá...
-
laca000
őstag
válasz
krisz4b70 #31055 üzenetére
Ha minden alapon van, nem piszkáltad, nem szabadna melegednie, és alapon az a hűtő is bőven elég, sőt.
Ha újrapasztázod és akkor sem jó, akkor az alaplap a ludas.
Milyen érdekes, 2 nap alatt egy extreme 3-és 4-es lapból is túlmelegedési hibát jeleztek.
De azért "jó" az a lap.
Nem igaz?
Hogyne.
Valami isten-áldotta szerencséjük van, akiknek nem melegszik, én nem is tudom miért nem, mikor gyakorlatilag műanyag alkatrészekből lett legyártva. -
törölt tag
válasz
krisz4b70 #28487 üzenetére
Picit azt is sokallom, nálam a 8350 alapjáraton (1400MHz, LLC Medium, picivel többet kap az alapértelmezettnél, 0.92V) ~32 fok, ~28 fokos szoba mellett.
dergander: Kíváncsi vagyok hogy szuperál a Biostar, az előző körben azt szerettem volna, beszerzési nehézségek miatt lett ASRock (mondjuk azt is szerettem)!
-
Jester01
veterán
válasz
krisz4b70 #28468 üzenetére
Valami a cpu hőmérővel nem stimmel, a maghőmérő a prociban van és amíg az nem megy 61 fok fölé addig nincs baj. Neked ez 48 fok.
Esetleg ezt is bele lehetne írni az első hozzászólásba valami ilyenformán:
"Ezekben a processzorokban egyetlen beépített hőmérséklet szenzor van. Ha bizonyos programok magonként eltérő értéket mutatnak az csak azért van, mert többször olvassák ugyanazt az egy szenzort és a mért érték időközben változott. A szenzor a hőmérsékletet egy saját nem lineáris skálán méri, amelyet a programok hibásan Celsius fokban szoktak kiírni. Ezért lehetséges az, hogy esetenként a maghőmérséklet a környezet hőmérséklete alatt van. Az AMD által definiált határérték modelltől függően 61-70 fok."
-
törölt tag
válasz
Az AUX-xal nem kell törődni, viszont a többi valszeg pontos, és bizony meleg...
Jól van feltéve az a hűtő? Ha alapon járatod a 8120-at, a 70 közelében sem volna szabad lennie (nekem Hyper TX3 volt a 8120-on, 60 foknál több még 3600MHz-re húzva sem igen volt).Szerk.: hogy stabilan áll a hűtő, az egy dolog. Lehet kevés a paszta, vagy éppen sok. Egy újra pasztázást biztosan megpróbálnék (nem kell sok, próbáld egyenletesen, véknyan szétkenecölni a kupakon, én így csinálom mióta világ a világ, és mindig müxött).
-
Ribi
nagyúr
válasz
Vannak ott még vicces értékek, lehet a szenzor rossz.
Maga a borda milyen meleg?
Mennyire gyorsan szökik fel a hőmérséklet?
ui.: Ja van grafikon. Hát az a szinte lineárisan emelkedik dolog kicsit furcsa.
Nem így szokott kinézni. Inkább 1-2 mp alatt +10-15 fok, majd utána sokkal laposabban emelkedik.Stonerice: Szoftveres fesz mérés sose pontos.
ui.: el kellene bírnia, esetleg a turbo sok feszt ad alapból, de akkor sem szabadna 70 közelébe menni.
Jól fel van rakva a hűtő?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Építő/felújító topik
- Hardcore café
- DUNE médialejátszók topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged