- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Yettel topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Google Pixel topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10787 üzenetére
Ennél az IPC/BC szériánál, a végén már csak a betöltött kapacitást lehet látni, ami persze szintén árulkodó az akkuról, de azért nem ugyanaz:
Tesztmódban jelzi a kivett kapacitást, de a tesztmód töltéssel indít, ami többnyire kellemetlen. Például sok esetben én a maradék kapacitásra lettem volna kíváncsi, vagy legalább valamennyi pihentetés után mérhető kapacitásra. Ez viszont rögtön a töltés után mér.
Ha frissítő módot indítok, az kisütéssel indít, mutatja mindig a kivett értéket, de a frissítést viszont ismételgeti, mint tudjuk. Vagy meg is lehet szakítani.
-
alex89
senior tag
válasz
kugyu21 #10757 üzenetére
Csak AA/AAA-ra lenne szükségem. Még a magas és nem állítható töltőárammal meg is barátkoznék(bár ha usb kimenet is használom egyidejűleg akkor ez feleződik a leírás szerint), de elég hasznos lenne egy normális discharge és refresh funkció is, ez nálam olykor 1-2 másodperces folyamat, villan kettőt, ha ő indokoltnak tartja (1 alkalommal 10-20 percig is villogott már) és már tölti is mondván kész a refresh, ez pedig annyira nem meggyőző..
-
Predator2
addikt
válasz
kugyu21 #10647 üzenetére
Helló
Nemrégiben írtam nektek Energizer akkukal kapcsolatban.
A töltöm egy ITEC BACHR20
discharge+refresh módot szeretném rajta elindítani.
"Csak" 3 töltőáram? típust tud ebben az üzemmódban: 100/250/350Az volna a kérdésem, hogy a fentebb megnevezett akkuknál melyiket állítsam be?
Mivel azt írtátok ezeknél mehet a nagyobb is. 250 vagy 350-et?"AA aksikat akarsz tölteni/frissíteni, nyugodtan választhatod a 250/500 mA-es opciót is (Current gomb nyomkodással kiválasztva)"
Gondolom a 250 a kisütés az 500 a töltés, de a töltés "erősségét" hogyan kell rajta beállítani refresh esetében?
THX
-
Predator2
addikt
válasz
kugyu21 #10640 üzenetére
Beraktam 4 akkut, jó pár évesek, és egy buta töltővel lettek kínozva évekig.
Majd 4 napja kínlódik vele az új töltő. (discharge+refresh lett elindítva)
1Energizer (2500mA) ->1901mA amit kitudott hozni belőle.
Illetve 3 GP
1GP (2300mA)->1818mA
2GP (2300mA)->1715mA
3GP (2300mA)->2100mAHagyjam még? Vagy vegyem ki már mert úgysem tudja befejezni? Vártam hogy jelez, hogy ennyi volt, de nem történik semmi.
THX
-
maestro87
őstag
válasz
kugyu21 #10585 üzenetére
Nem teljesen értem.
Csak ma (még ~13 óráig) 24 helyett 21 dollár, de csak ha mobil alkalmazással rendeled! De mivel én 2 napja feltelepítettem a mobil alkalmazást, ezért kaptam egy 4 dolláros kupont. De már neked nem biztos, hogy fog adni, mert első próbára nekem sem adott. Napi limit van. Lenne még egy 39 dollár vásárlás feletti 4 dolláros kedvezmény is, de az már nem működik. -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10506 üzenetére
Számít a hőmérséklet, páka teljesítménye is. Gyorsan kell dolgozni, hogy a fémszalag minél kevesebb hőt vezessen át az akkuhoz, de intenzíven. A 75 W-os pillanatpáka például megfelelő.
Felületet meg lehet csiszolni, de csak módjával, mert a fémszalag minden jel szerint ugyanaz a fehérbádognak is nevezett anyag, amiből a konzervdobozok is készülnek, vagyis ónozott vaslemez, ami lehet galvanizált vagy merített.
Ezért is tűnik képtelenségnek, hogy nem lehetne (ónnal) forrasztani. Az ónréteget teljesen lecsiszolni nem célszerű, de a felületen keletkezett láthatatlan oxidréteget meg lehet piszkálni.
Forrasztás közben lehet érezni, hogy eleinte elválna a felvitt ón (az oxidréteg miatt), de ahogy a páka hegyével "karcolgatom", körkörösen mozgatva, egyre inkább kötődni kezd. Lehet gyakorolni konzervdobozon is, ha valaki kevésbé rutinos.
Akkut, ceruzaakkut közvetlenül is tudok forrasztani egyébként, amelyiken szintén ilyen ónozott bevonat van. Azt is lehet kicsit polírozni, és nagyon gyorsan, de intenzíven forrasztani, így alig melegszik meg a cella.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10502 üzenetére
Nem láttam még olyat, ami gyantás ónnal ne lenne forrasztható.
Létezik olyan ón is, ami a szokotthoz képest savas folyasztószert tartalmaz, rá is fáztam vele, amikor elektronikai célú használatnál átvezetéseket képezett, le kellett mosni denszesszel. Van egy érdekes sercegő hangja forrasztás közben, mintha vizet tartalmazna.
Később jöttem rá, hogy nehezen forrasztható vas és hasonló alkatrészekhez (például elemérintkező rugó egy távszabályzóban), viszont igen hatékony.
Noha arra van más módszer is (sósavban oldott cink), de kényelmesebb elővenni ezt a savas ónt. Mindenesetre csodálkoznék, ha nem lehetne megoldani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10469 üzenetére
Szerencse kérdése is, valamint sokáig halogatni sem jó.
Nálam ez úgy szokott jelentkezni, hogy használom az adott szerszámot, egyszer csak jönnek a problémák, hiába töltöm, már nem tartja sokáig.
Nyilván előfordulhat, hogy találok benne egy hibás cellát, kicserélem, majd egy idő múlva egy másik kezd gyengélkedni. De ez nem rögtön van. Úgy vettem észre, kicsi a valószínűsége, hogy pont egyszerre fáradjanak el, pontosabban átvezetés keletkezzen, ami jellemző betegség ezeknél.
Az viszont elég furcsa, hogy még áramot is tud leadni, de az IPC nullára hozná ki, ez viszont nekem annyira valószínűtlennek tűnik, mintha ott el lenne kötve valami.
Még amikor kisebb átvezetése van a cellának, akár maximális kapacitások is mérhetők. Csak annyi, hogy túl hamar lemeríti önmagát. De ezt az IPC "nem tudja", mert annyira nem gyors az önkisülés.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10286 üzenetére
Üzletszerűen illik újat felhasználni, az nem ugyanaz, mint amikor én magamnak megcsinálom.
Természetesen előfordulhat, hogy egy idő múlva tönkremegy egy másik cella is, de ez kiszámíthatatlan. Annak valószínűsége kicsi szerintem, hogy egyszerre több adja meg magát.
Legalábbis nálam úgy szokott lenni, hogy egy kezd betegeskedni, de akkor a gyengesége miatt már kapja a fordított "ívet" a többi akkutól, ami végleg betesz neki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10284 üzenetére
Nem hinném, hogy sokat érne, regenerálni én is próbáltam már, rákötve a BC700 töltőt a hibás cellára. Ha feljebb is tornázta a kapacitást, végül mégsem lett jó. Leggyakoribb probléma Ni-Cd akkunál a belső zárvány keletkezése, onnan kezdve folyton lemeríti magát, hiába töltöm fel.
De általában egyszerre csak egy cella lesz hibás, mint az autóakkunál is. Csak ezt egy cella hibája miatt nem érdemes kidobni. Nekem sincs ponthegesztőm, de a fémszalagot át lehet vágni és nagyon jól forrasztható, 1-1 cella kicserélhető. Ugyanakkor a fémszalag a forrasztási hőt sem vezeti át annyira a cellára, hogy gondot okozna.
Volt, amikor egyik szerszámból a másikba sakkoztam át cellákat, vagy legutóbb ezért vettem ócskapiacon egy rossz pakkot. Abban is csak egy rossz cella volt, a többit fel tudom használni.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10278 üzenetére
Külön-külön csak akkor "látná", ha a balanszer csatlakozói is be lennének kötve minden egyes akkuhoz.
Itt csak a végpontok adottak, de így is van annyi előnye, hogy kisebb áramon, kíméletesebben is lehet tölteni, mint a gyári gyorstöltővel, ami automatikát nem tartalmaz, vagy csak az akkuba épített hőkapcsoló állítja meg, az is csak átmenetileg.
Vagy használható időnként kisütésre is az Imax, ha ilyen igény merülne fel, persze ennek lehetnek hátulütői is, ha van közötte gyengébb cella.
A kíméletes (C/10) töltést egyébként én így oldottam meg: [link].
-
Ádyka
őstag
válasz
kugyu21 #10226 üzenetére
Kis pontosítás, szerintem veled is így történt:
"mivel annak idején sokat kinlódtam a soros feltöltésből eredő, hevenyészetten kezelt KLASSZIKUS (nem LSD) akkumulátorokkal".......... ég és föld.
Azokat annó illő volt formázgatni is, mert pl egy 2700-as az 1000 mAh-t sem érte el első használatkor. Na ezeket soros töltőkkel egy szintre hozni lehetetlen volt. Aztán az egyik cella elkezdett gyors tempóban önkisülni, miközben a másik még tartotta magát, és adtál neki egy soros töltést. Az eredményt mindenki ismeri
Én sem bíztatom. 5K-t nyilván nem ér szett. Gyakoltailag kb egy csomag LSD akksi áráért (amik között azért valszeg nincs akkora eltérés, még tronicnál sem) kap egy "ajándékot" is mellé. 6-8 ezret valszeg nem szeretne költeni akksi + töltő párosra. -
Zola007
veterán
válasz
kugyu21 #10218 üzenetére
Mielőtt nagy üzleti csodát látnák a dologban, 90%-ra mondom, hogy nem ezen az áron árulta korábban.
Bevett szokás az ebayen, hogy ha gond van egy termék beszállítói utánpótlásával, akkor felnyomják az árat csillagászati magasságba.
Gyakorlatilag ezzel jegelik a hirdetést, mert nem veszi meg senki, nem kell újra feltölteni, de ha mégis rányom valaki, akkor a szűkös készletből is kiszolgálják.
-
Ádyka
őstag
válasz
kugyu21 #10223 üzenetére
Akkor inkább úgy kellett volna foglamaznom: " ha az akksi LSD" akkor ennyit megér boltból. A töltő meg ajándék. Egy LSD elég sokáig nem produkál kellemetlen anomáliákat ilyen töltővel sem.
Én úgy látom, hogy LSD akksikról van szó. Ennyiért bolti cucc nem nagyon van más. -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10216 üzenetére
Semmi különös, csak egyrészt eredeti La Crosse USA-gyártmány (noha láthatóan más is küld ilyet Kaliforniából, fele áron), csak ennél fel van tüntetve, hogy Authorized Distributor, talán az is szerepet játszik valami oknál fogva.
De eBay-en egyébként is bevett gyakorlat a kínai áruknál is, hogy ugyanazt felteszik olcsóbban, meg jó drágán is, többféle áron. Vannak emberek, akik kapásból a drágára kattintanak (akár azért, mert béna a kereséshez), pénz sem számít, megveszi.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10153 üzenetére
Az ionok mozgékonyságával, viszkozitással van összefüggésben, hogy az elektrolitok vezetőképessége nő a hőmérséklettel. Vagyis az ellenállás (ami a vezetés reciproka) csökken.
Az elméleti tiszta víz mondjuk szigetelőnek tekinthető, nem számít elektrolitnak, mivel nincs benne semmi "plusz" (oldott ionok, kationok).
Elhasználódott cellának nyilván már nem sokat árt a zárlat.
Elemek között válogatva én egy esetre emlékszem, amikor kb. 1,5 V-ot mutatott, "ereje" meg semmi. Általában úgy szokott lenni, hogy a kapocsfeszültséggel nagyjából arányos az állapota, használhatósága, vagyis például a 1,5 V még kiválónak számít. 1,6-1,65V a kémiai maximum, új alkáli elemeknél.
Normális akkunál viszont 1,5 V még közvetlenül töltés után sem szokott lenni, legfeljebb talán 1,4 V, de az is gyorsan csökken 1,3 V körüli értékre.
-
GZoli7
senior tag
válasz
kugyu21 #10153 üzenetére
Én az akkumulátorokban található elektrolitokhoz nem értek, de általában éppen fordítva van.
Az ellenállás a hőmérséklet emelkedés hatására nőni szokott, gondoljunk csak a szupravezetőkre...
Ezek szerint itt fordítva van.
Egyébként igen ritka, elemnél pláne, hogy a kapocsfeszültség megvan, de nem jó az akku. Többnyire, ahogy gyengül, elég jelentősen (mérhetően) csökken a kapocsfeszültség, amiből következtetni lehet az elhasználódásra. Ezért a sima zárlati árammérést én sem tartom célravezetőnek. -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10151 üzenetére
Nem tudom, hogyan szoktad, mert van egy olyan laikus szokás is, hogy ampermérővel rámérnek a cellára, ezáltal rövidzárlatot képezve, ez azonban kártékony is, szakszerűtlennek is számít.
Vagyis arra próbálok utalni, egyáltalán nem magától értetődő, hogy a műszer említése, illetve árammérés kinek, mit jelent.
Szakember számára az árammérés azt jelenti, hogy ampermérőt mindig sorosan iktatjuk az áramkörbe, az áramforrás és a fogyasztó közé. Csak úgy rányomni az akkura egyfajta "szentségtörés".
Elemes alkalmazásnál a megszakítás nem is mindig olyan egyszerű, mert vagy meg kell bontani a készüléket és úgy megszakítani az áramkört, vagy egy kis, lapos, szigetelt eszközt készíteni, ami befér az érintkezők közé, két oldalán fémfelület, pl. kétoldalas NYÁK, csak vékonyabb fajta. Vagy ami épp elfér. Ez csatlakozik az ampermérőhöz. Használnak ilyet töltők műszeres tesztelésénél is.
Simán ampermérővel rövidre zárva, a létrejövő áramot csak cella a belső ellenállása korlátozza, illetve a műszerzsinór, és a műszer belső söntje, de ezek nem jelentős ellenállások.
A -dU töltési technika alapelvét jelenti (sokszor volt erről is szó), hogy amikor a cella feltöltődik, több energiát már nem bír felvenni, a felesleg hővé alakul, emiatt az addigi melegedés is még intenzívebbé válik, emiatt az elektrolit fajlagos ellenállása (ezzel együtt a belső ellenállás) relatív hirtelen csökken, ami fix értékre stabilizált töltőáram esetén a kapocsfeszültség csökkenésével jár, a töltő ezt érzékelve állítja meg a töltést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10147 üzenetére
Pedig simán a feszültségmérés nem terhel az akkura, a gémkapocs annál inkább, a zárlattól felmelegszik az elektrolit, emiatt csökken a belső ellenállás, javul a pillanatnyi kondíció. Azt gondolom nem kell mondani, hogy itt a hiba a megnövekedett belső ellenállás, topikban sokszor volt erről szó.
Nekem is van egy hajvágó-borotva kombinált szerkezet, régóta gyengélkedik, 2x AAA Ni-MH akku van benne, de beépített, forrfüles, ezért halogatom a dolgot, meg azért is, mert egy módon még mindig használható.
Most már folyamatosan töltésen kell tartani, bekapcsolás után elkezd lassulni, majd ahogy melegszik az akku, felpörög rendesen.
-
llaszlo
veterán
válasz
kugyu21 #10070 üzenetére
A dealsmachine-nál nekem 1.99USD volt a szállítás tracking-gel. Nagyon jól nyomon lehetett követni a csomagot. Egy képet is küldtek a csomagról. Igaz nem a legjobban sikerült.
______
Egy kérdés az akkukhoz. A kollégám adott 4db 700mAh-s NiCd cellát. Amikkel már nem működik az elektromos csavarhúzója. Viszont a feltöltésnél 700 és 900mAh-t beletöltött mindegyikbe a töltő. Akkor miért nem működnek? Lehet még ezeket valamire használni? -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10028 üzenetére
Az csak annyi, hogy a leírásban BM200 szerepel, de postázni FT2000 néven fogják. Van itt egy cég:
Állításuk szerint nagyobb tételben bármilyen logóval és márkanéven leszállítják ezt a töltőt (névhasználati engedélyt azért bekérnek), vagy akár márkajelzés nélkül is.
Meg azt is állítják, hogy mérnökeik egy évig dolgoztak a termék kifejlesztésén.
A letöltési résznél FT2000 néven szerepel.
Nem rendeltem még onnan egyébként, eBay-ről szoktam.
-
TeeJay
félisten
válasz
kugyu21 #9994 üzenetére
nekem 2010 januárban lett koreából rendelve Eneloop akku (2x4AA)
elég sokat használtam de 5év után is hozza amit kell, végig IPC-vel volt töltve, mindig kisütöm előtte félévente meg nyomok egy refresh-t általában
persze majd ha lesz pénzem hamarosan veszek egy 4. generációsat -
llaszlo
veterán
válasz
kugyu21 #9990 üzenetére
Végig néztem az összes analizáló töltőt a tesztoldalon. És az egyiknél írja is, hogy az LSD-knek nem tesz jót a csepptöltés. Az az oldal meg nyugodtan mondhatjuk, hogy profi. Nem amatőr szinten vizsgálja a töltőket.
Most nem fogom újra végignézni. Minden esetre összesen 9db analizáló töltő van azon az oldalon. Ebből kettő olyan van amelyik nem csinálja ezek azok amik LiIon-t is töltenek és egy van amiben kikapcsolható. Az a típus amit iPhone/iOS appal is lehet használni.Az IPC-nél meg pont, hogy nem 28mA-ről van szó, hanem ott ki is emeli, hogy az 1A-nél sajnos túl magas árammal csinálja. Később leírja, hogy a 200mA-es töltésnél már sokkal jobb a helyzet. Linkeltem benne van.
Szóval figyelni kell és ki kell venni minél hamarabb.Ádyka: IPC-n van 500-as kisütés. Az a max a kisütés-töltés módnál. Fentebb van a kézikönyve benne van.
-
Ádyka
őstag
válasz
kugyu21 #9986 üzenetére
Lehetett az új is meg formázott is, akkor is gond volt azokal a cellákkal, ami nem normális.
Ha akkor azt mondják itt a fórumban neked, hogy pl tronic LSD milyen jó és te olyat veszel, akkor azt tartod etalonnak, mert 10-20 kép helyett (amire az új hibás ansmanok voltak képesek), akár 200 képre is képes? Mert minden bizonnyal a tronic is képes lenne rá. Miért is ne lenne, hiszen hibás és klasszikus ansmann celláknál nem nagy kunszt jobban teljesíteni bármilyen LSD-nek.Az az ansmann valamiért gyakorlatilag semmilyen nagyobb áram leadására nem képes, mert beesik a feszkó. Ha IPC-n még nem tűnik fel igazán 350 mA-es kisütéssel, valszeg 500 mA-nél már feltűnne.... ha lenne rajta ilyen.
-
Ádyka
őstag
válasz
kugyu21 #9980 üzenetére
Alapvetően nem neked akartam címezni a választ, csak az első három sorát. Amúgy a villanyborotvád elmegy 1,2V-ról?
Biztos párhuzamosak azok a kötések?
Ja, és a klasszikus celláktól a frissen tötlés utáni 10-20 kép sem normális. Azok valami nagyon sokat állt, rossz cellák lehettek. Azért új korukban igenis elvárható volt tőlük a "stabil" működés, legalább pár hónapig ciklusig. Még ha utána drasztikus ütemben is pusztultak. Sőt ezek még nagyobb áram leadására voltak képesek, mint a mostani bármelyik LSD. Akár 15A felett is tudtak egyesek, ami már - már beteges érték.
-
Ádyka
őstag
válasz
kugyu21 #9977 üzenetére
9 sorba kötött akksiból vajon mennyi áram kell neki? Kétlem, hogy 1A-nél több, de inkább annyi sem. Erre pedig még egy gagyi ceruzaelem is képes (nyilván tipustól függ, hogy mennyi ideig), nemhogy egy akksi.
Az LSD megjelenésével olyan 3-4 évig talán megvolt a kimérhető de akkor sem olyan látványos technológiai előny a sanyonál, de mára ez már szerencsére a multé. A fórumot olvasva lassan az jön le, hogy minden más akksi lemerül - pedig nem is, nem lehet soxor feltölteni - pedig fel lehet, nem bírják ki 5+ évig - pedig kibíják. Ráadásul mindezt olyanonktól, akik még nem is próbáltak más LSD-t a fehéren kívül, max a tronicot.
Hogy miért merem ezt kijelenteni? Mert itt fórumban valszeg az én IPC-mben járt a legtöbb féle LSD.Van itt egy kolléga a topicban akit régóta ismerek (gondolom mindjárt tol is egy kommentet erre
), és felajánlottam, hogy fizetek neki egy bármilyen csomag akksit, használja pár évig, és csak akkor fizesse ki nekem, ha azt mondja hogy.... "na jó nem is olyan rossz". Azt mondta "NEM", inkább vesz egy fehéret. Pedig semmibe nem került volna neki, ha netán tényleg nem vált volna be. Ráadásul nem is hardcore user, akinek nem fér volna bele a "kísérletezés", hogy mondjuk egy rendezvényen felsüljön a másik akksival.
bl4ze: Neked van normál akkud? Olyat már nem szabad venni régóta. Azokat kb 1 évre gyártották annó, hogy utána vegyen másikat a user.
Normál Vs. LSD akku összehasonlítás nem korrekt, nem egy kategória. Igazából kész csoda, hogy egyáltalán még gyártják.
-
Piftuka
veterán
válasz
kugyu21 #9852 üzenetére
"Arra nincs is szükségem."
Nekem pedig van. Elfogadhatnád, hogy nem mindenkinek ugyanazok az igényei, mint neked.
"Te mihez használsz 8 akkut egyszerre? Felrakom egymás után, és ha sietek, választhatók nagyobb töltőáramot."
Nekem viszont nagyon kényelmes, hogy szükség szerint akár 8 akkut is tölthetek. Négyet-hatot simán el lehet használni egy aktív fotózás során (főleg, ha sokat vakuzik az ember).
"9V-osban nem jött be az akkumulátor, majd ha abból is lesz LSD."
Van. A legutóbbi Activ Energy akkuk mindegyike LSD volt; így természetesen a 9 Volt-os változat is. Megjegyzem, bár többet vásároltam volna (mindegyikből).
Egy csomó elektronikai eszközöm használ 9 Volt-os elemeket.
Teljesen nyilvánvaló, hogy szívesebben használnék egy programozható, a töltöttséget és egyéb információkat is megjelenítő, "csilli-villi" univerzális Voltcraft "csodát", viszont az a fenti töltő ~3.500 forintos árának a tízszeresébe kerül, vagy még többe is.
Az pedig rengeteg pénz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9863 üzenetére
Az sajnos elég körülményes, én annyit tettem az akku érdekében, hogy a két főpólust kivezettem, így könnyen rá tudok mérni a terhelt feszültségre. Ennek a hátsó részén amúgy is van két fémsín, ahol töltésre lehetne tolni a komplett szerkezetet, de gyárilag nem volt bekötve, ezt én pótoltam.
Ennek annyi a jelentősége, hogy a merülés során az üresjárási feszültség sokáig jól tartja magát (ez egyúttal azt is jelzi, hogy még nem károsodott), viszont a terhelés rákapcsolásakor, a leggyengébb cella előbb-utóbb odáig jut, hogy eleinte csak 0 V-ra esik, majd át is fordul negatívba. Ha sokáig így kínozzuk a gépet (mert látszólag még működik), ez a cella még jobban kinyíródik, egyáltalán nem fogja tartani a töltést.
Ha viszont rámérek a tápra, ráindítom a terhelést, így jobban tudom ellenőrizni, hogy a cellánként 0,9 - 1 V-ot bírja-e még tartani. Ha nem, akkor eljött a töltés ideje. Nyilván túl hamar sem jó tölteni, mert akkor még túl sok lehet némelyik cellában, túl későn sem, mert akkor a leggyengébb kinyíródik. Ennek a kritikus pontnak a kitapasztalásában segít a terheléses mérés.
Sajnos még így sem lehet kivédeni, hogy a természetes elhasználódás során, vagy minőségi hiba miatt egy-egy cellát utolér a Ni-Cd "betegség", vagyis átvezetés keletkezik benne, elkezdi önmagát lemeríteni, nem tartja a töltést. Az üresjárási feszültség mérésével ezt is nyomon lehet követni. Ezt nem cellánként (ami nehezebben mérhető), hanem a soros feszültség összegére értem, így is észre lehet venni, amikor tönkre van egy cella. Ugyanez van egyébként autóakkunál is, amikor egy cella már átvezet, az alján képződött üledék miatt.
Töltéssel kapcsolatban úgy vettem észre, hogy túl nagy árammal tölt, eléggé felmelegszik az akku, a 6 órás töltés érdekében. Ez elkerülhető a gyári töltő mellőzésével és a kapacitás tizedrészére beállított "normális" töltés alkalmazásával, aminél ugyan 14 óra a minimum, de ha tovább marad, az sem árt különösebben azoknak a celláknak, ami már hamarabb feltöltődött, illetve nem is volt teljesen lemerülve.
Vagyis a C/10 kímélőbb töltés, a gyárihoz képest, lekapcsoló automatika nélkül is. Így nem olyan vészes a soros töltés sem.
-
kugyu21
senior tag
válasz
kugyu21 #9862 üzenetére
Már régóta foglalkoztat pl annak a megoldása, hogy miképpen lehetne kulturáltan kialakítani akkumulátoros fúró akkupakjából cellánkénti kivezetést, az egyes cellák állapotának ellenőrzésére, kezelésére, annak érdekében, hogy biztosítani tudjam az egyenkapacitást, meghosszabbítani ezáltal az élettartamot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9856 üzenetére
9V-osnál nem is a teljesítmény a lényeg (egyébként időtartamban kb. ugyanaddig szolgál), inkább a praktikum, hogy nem kell elemet vásárolgatni, másnapra ismét fel van töltve. Multiméterekbe, amit én naponta használok, régóta bevált, már nem is emlékszem, hány éve vettem. De még mindig jó, pedig egyszerű, kínai piaci típus.
Egyikben egy cella már tönkre is ment, de még így is használható.
-
Ádyka
őstag
válasz
kugyu21 #9854 üzenetére
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy megint valami klasszikus AAA akksiról van rossz véleményed, és nem LSD-ről.
Felismerni? Rá van írva a szokásos LSD-re utaló szöveg.
Nem használtam még ilyet. Multiméterben elemet használok.
Még szerencse, hogy vannak más gyártók is, nem csak az a fehér. -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9757 üzenetére
Mint már említettem korábban is, az üresjárási és terhelt feszültség alapján kiszámítható a cella belső ellenállása, ami már egy lényeges minőségi paraméter. Változó is, mert lemerült akkunál többre jön ki. Ha nagyobb a kelleténél, akkor lehet frissítéssel próbálkozni, ami persze vagy segít, vagy csak átmenetileg, vagy nem.
Töltő-kisütő impulzusok váltakozásával is helyre lehet pofozni egy akkut, regenerálni bizonyos mértékig a fegyverzetet és elektrolitot, ha ennek pontos kémiai magyarázatába most nem is tudnék belemenni, utána lehetne nézni.
Ni-Cd akkunál az elektrolit ülepedése, kristályosodása okoz gondot, Ni-MH akkunál már nem emlékszem, sőt a szakirodalomban gyakran állítják, hogy annál nincs is memória-effekt, amit viszont cáfolhat a gyakorlat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9715 üzenetére
Az elektronika nyelve nemzetközi, így szerencsére sok mindent meg lehet érteni a képek nézegetésével is.
Nem csak, hogy párosával tölt, de négy cellát sajnos már négyesével, vagyis az összeset sorba köti. Így ami más töltőnél 2x2, az ennél 1x4, nem véletlenül van feltüntetve a 4,8V.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9709 üzenetére
Furcsának tűnik mindenesetre, sőt a 4,8V-os állás elvileg azt jelentené, hogy olyankor 4 db akkut tölt sorosan, ami nem egy biztató, de léteznek ilyen töltők is.
Egyébként ugyanis 2 x 2,4V jelképezné a 2 x 2 db-os töltést. Mindenesetre én annak híve vagyok, hogy szétkapni, megnézni közelről a konstrukciót, úgy lehet rájönni a dolgokra.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #9704 üzenetére
"[..] el is kezdett csinálni valamit. Hogy megtudjam a jelzés mit jelent elővettem a leírását"
Végül kiderült, hogy a ledek jelzése alapján épp mi történt azzal az egyetlen cellával? Az, hogy az egy- és háromcellás konfiguráció át van húzva, illetve a 2,4 / 4,8 (voltos) kapcsoló megléte erősen arra utal, hogy az a töltő csak cellapáronként kezel. Amúgy egyszerű áramméréssel ki tudod deríteni, hogy történik-e valami, ha csak egy akkut teszel bele. -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9557 üzenetére
Majdnem mindegy a mi számunkra, de korábbi nyomozás alapján én legalábbis arra jutottam, hogy a La Crosse az eredeti fejlesztő, többiek csak átvették, mint például a német Voltcraft is. Attól függetlenül, hogy a Voltcraft egyébként nem megy mindenért a szomszédba, hiszen saját fejlesztésű műszereik is vannak, de úgy néz ki, ez a töltőszéria máshol tetszett meg nekik is.
Neve pedig azért ilyen franciás, mert francia tulajdonosok által eredetileg USA-ban alapított cég, de később terjeszkedtek többfelé is. Az adapter Ktec Taiwan, tápokra szakosodott beszállítótól van.
Előző felvetéshez kapcsolódva pedig, én legfeljebb annyiban bántam meg a BC-700 vásárlását, hogy ha most kellene, valószínűleg inkább egy BM200-at vennék eBayről. Mivel a BM200 Quick Test funkciója rögtön mutatja a cella belső ellenállását, ami az akku állapotáról, minőségéről ad szignifikáns információt.
De nyilván lehet létezni anélkül is.
-
válasz
kugyu21 #9547 üzenetére
2 (jav: lehet már 5 is) éve másnak (pécsi PH tag) rendeltem Kínából (DX.com), akkor még 1800Ft volt ($10), azóta jobban teljesítünk. Csak annyit kérdeztem hogy tényleg egyesével tölti, meg automatikus, meg ilyesmi.
Mérges voltam mert előtte vettem magamnak IPC-1L-t 10000Ft-ért.HWSW akkoriban külön topik volt róla, de már nem olvasgattam.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #9541 üzenetére
A magyar nyelvű manual már nem egészen ezt írja. Amúgy sajnos az IPC-1L útmutatója sem tökéletes, mint tudjuk, és ez nem csak a magyar nyelvűt érinti. Az is benne lehet az összképben, hogy te a LaCrosse tech leírását nézed, én meg a Voltcraft-ét. Van a családban BC-500, de jelenleg nincs elérhető közelségben. Jövő hét elején megnézem, ha érdekel.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #9536 üzenetére
SC-C3: Igazad van, a manual kissé eldugva ugyan, de említi, hogy 1..4 darab akku bármilyen kombinációja használható. Csak a darabszámtól függő terhelőáramnál zavart meg, hogy nem 1-2 illetve 3-4 darabról írtak, hanem fixen kettőről és négyről.
BC-500: a középső gombról azt írja, hogy csak akkor vált tesztre, ha már eleve kisütés az aktív. Vagyis nem kell kétszer egymás után hosszan megnyomni (és először is csak 3-4 másodpercig), és nincs ilyen gond. Egyébként a teszt mód mégsem egy IPC-féle refresh, ha aktiválja, akkor sem tart napokig, és ez is feltöltéssel végez (tölt - kisüt - tölt). A BC-500-assal igazából csak egyetlen gond van, hogy hazai viszonylatban eléggé drága.
PHM: Az Ansmann Powerline-4 a Conrad-ban 13 ezer, e-digital-nál 9 ezer (4 AA-akkuval), de a forgalmazása már évek óta megszűnt. Létezik belőle manapság a -Pro verziója, de még ennél is drágábban. Egyébként fix 700 mA-rel tölt. -
PHM
addikt
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #9530 üzenetére
Mondjuk én is ezt említettem, ez az SC-C3 modell (az utolsó kép nagyításán látszik a típusjelzés). Mod: normálisabb leírása szerint nem indítja automatikusan a kisütést (refresh-t), hanem gombot kell nyomni hozzá. Amúgy ez a gomb az egyetlen kezelőszerv a töltőn, a fedél alatt, ahogy a fotóján is látszik.
Akkor marad a BC-500, és a leendő felhasználó barátkozzon meg a ledek helyett a "Full' felirattal, azon kívül az összes zavaró jelzést meg számértéket felejtse el. -
And
veterán
válasz
kugyu21 #9519 üzenetére
Pl. Voltcraft BC-500, de nehezítő körülmény, hogy a kisütéshez pár másodpercig nyomni kell egy gombot. Ez talán még megtanulható. Sajnos a a hasító gazdaság jeleként a Conrad árai még önmagukhoz képest is eléggé elszálltak az utóbbi időben, a BC-500 már 8 ezerbe kerül
. Van még pér Voltcraft, ami képes a kisütésre, de ennél már nem sokkal olcsóbbak, általában párban kezelik az akkukat és ugyanúgy gombbal kell indítani a kisütést (pl. UFC-1S, 500mA @AA, 7k Ft-ért).
Van még kézzel indítható kisütésre képes típus ezeknél olcsóbban, pl. a Soshine SC-C3, körülbelül egy árban a Lidl-félékkel, ha éppen kapható. Annál refresh-nek nevezik az egyszeri kisütés-feltöltés ciklust, ami ezért nem ugyanaz, mint az IPC-k esetén, amelyek ezt sima kisütésnek hívják. Párban kezel, és kímélőbb áramot csak 4 AA-cellánál ad (525mA), kettő akkura az előbbi érték dupláját tolja. Szóval a BC-500 tudása alatt sajnos ilyen-olyan kompromisszumokat kell kötnöd.
Komolyan mondom, ha valamelyik univerzális Activ Energy vagy Tronic-töltő kapna végre egy "ne játsszuk az agyunkat a teszteléssel és a ki tudja mi alapján végzett hú-de-intelligens programválasztással, hanem egyszerűen merítsünk majd töltsünk kímélő árammal" feliratú kapcsolót, best buy lehetne a kategóriájában. Megoldani sem lehetne olyan nehéz, hiszen a hardver adottságain ehhez semmit nem kéne fejleszteni. Egyszerűen csak le kellene szállniuk a 'mindent magunktól és gyorsan tudunk' lováról. -
kugyu21
senior tag
válasz
kugyu21 #9519 üzenetére
Nem kötözködésképpen kérdezem, hanem szükségem lenne egy ilyenre és vettem egy TRONIC-ot, de nekem sem tetszik, hogy ötletszerűen választja ki az üzemmódot amivel nekikezd a töltéshez, és ha van jobb (bizonyos korlátok között, a pénz nem számít) akkor ezt holnap visszaviszem.
-
bl4ze
veterán
válasz
kugyu21 #9460 üzenetére
Ok, de abból valaki esetleg tud jót, jó áron ?
Erre irányult kérdésem....Egy ilyet néztem most, 6500 Forintból van kézben (Ebay, Kínából)
"The product is intended to charge and discharge NiCd or NiMH rechargeable batteries. It provides four independent charging slots for AA/AAA rechargeable batteries. The charger can also optimize and test the maximum capacity of the rechargeable batteries. Each charging slot has its own display to show various information, such as, charging current, battery voltage, charged capacity and used charging time. The charging current can be selected from 200,500,700 and 1000mA. If two or less batteries are inserted in slot 1 and/or 4, the charging current can go up to 1500mA or 1800mA."
"Main Features:
1. Selectable charging current: 200,500,700 and 1000mA for four batteries (1500 and 1800mA for two batteries) at same time.
2. Four Working Mode Available at User's Choice: Charge, Discharge, Refresh and Test Capacity.
3. Automatically Charges Batteries to Full no matter which mode is selected.
4. Δ-V Principle Used to Determine the fullness state of the battery, optimium capacity can be assured for differnt batteries.
5. Easy Read LCD Showing Battery Voltage, Charge/Discharge Current, Charging Time, Battery Capacity
6. Dual Processors Design, monitors charger (protect on temperature:75C+/-2) and batteries temperature(58C+/-3) closely during high current charge mode. Excellent saftety feature- overheat protected when charger or battery temperature over alerting level. It made the sytem safe while not sacrificing charging speed.
7. Designed for AA(LR6) and AAA(LR3) NiCd or NiMH battery."Jó lehet ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9372 üzenetére
Nem ismerem személyesen, de a műszaki lehetőségekről annyit, hogy a processzor mérheti az üresjárási feszültséget, utána ráterhelve is mérhet egy feszültséget, ebből kiszámítható a belső ellenállás. Ezek alapján lehet dönteni:
- Ha rendesen ki van sütve, akkor töltés.
- Ha nincs eléggé kisütve, akkor kisütés, majd töltés.
- Ha túl nagy a belső ellenállás, illetve túlmerült, akkor frissítő töltés. -
fricc_
tag
válasz
kugyu21 #9336 üzenetére
Feltételezem, hogy a 600mAh-s az AAA akksi nem?
Az hiszem azokat talán nem 1A-ral nyomja :-)
Egyébként a Tronic 1000mA-s töltésére pont itt a fórumon olvastam egy megoldást.
Ha sok az 1000mA, akkor dugjál rá egy USB-s eszközt, és akkor amíg ez be van dugva addig felezi a töltést, és máris "csak" 500mA-ről beszélünk :-)
Én vettem egy USB-s ventilátort, és láss csodát az aksik hűtése is meg van oldva, nem mintha nagyon melegednének.
Viszont így "csak" 4500mAh-s góliátokat szoktam benne tölteni. -
kugyu21
senior tag
válasz
kugyu21 #9260 üzenetére
Erre senkinek nincs javaslata - hsz 9260. IPC körüli (vagy akár magasabb) árat is hajlandó lennék kiadni egy jó töltőért ami normálisan tölt, de teljesen automatikus, nem kell semmit állítani, nem kell semmit látni (egy led szinváltása, vagy villog/folyamatosan ég még belefér).
-
*Ropi*
félisten
válasz
kugyu21 #9246 üzenetére
Gyártási hiba mindenütt előferdül. Meg hamis Eneloop is egyre több helyen...
-
Piftuka
veterán
válasz
kugyu21 #9235 üzenetére
"Én is kíváncsi voltam erre az új szerzetre, de 3 Bp-i illetve környéki bolt egyikében sem találtam már belőle."
Én itt Székesfehérváron jártam így. Amikor a fenti hozzászólásomat írtam (augusztus 05-én), már nem lehetett kapni a három üzlet egyikében sem.
Szóval ez most kimaradt. Jobb híján megvárom a következő TRONIC akciót. (Vagy veszek majd egy Activ Energy töltőt, ha olyan lesz a következő ALDI-s akcióban, ami megéri.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9031 üzenetére
Csak annyira, hogy szét kell szedni, az egész áramkört lerajzolni egy papírra, majd kitalálni, hogy mit tudsz vele kezdeni. Lehet, hogy semmit.
Nekem annyi volt a szerencsém, hogy bár a vezérlő IC névtelen, azonosíthatatlan volt, de az áramkörből kikövetkeztettem, hogy az IC feltehetően 2x 1,2 V töltésre lett kitalálva, csak beiktattak nála egy feszültségosztót a referenciakörbe, ami által 2x 2,4 V-os töltő vált belőle. (Ansmann Photocam.)
Ezt én kiiktattam (elég volt az osztó alsó tagját megszakítani), máris visszaállt 1,2 V töltési rendszerre.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #9028 üzenetére
Ahogy Kernel írta. Régebben láttam olyan töltőkapcsolást, amelynél 3 darab soros Si-dióda volt minden cellával párhuzamosan kötve (legalább 20 éve volt, talán az RT-folyóiratban), ezzel biztosítva a kör folytonosságát - így nem kellett minden cellát a töltőre tenni - és a cellák védelmét. Csakhogy az is egy egyszerű áramgenerátoros, időzített (14 órás, C/10 árammal dolgozó) töltő volt abból az időszakból, amikor az 500 mAh-s AA-méretű NiCd-akkuk voltak általánosnak tekinthetők. Ennek megfelelően a töltőárama alacsony volt, 50 mA-es. Manapság még a szolidnak számító 500 mA-es töltőáram is háromnegyed wattnyi hőt disszipálna két soros diódán (vagy a megfelelő értékű ellenálláson), és még a diódás megoldás sem biztosítaná az állandóhoz közeli feszültséget a 'pótelem' kapcsain ahhoz, hogy a feszültséggörbe változásán alapuló töltésvég-detektálás biztosan jól működjön. Amúgy nekem van gyári AA-méretű rövidzáram, de azt nem töltéshez szánták, hanem sok, eredetileg ceruzaakkuval működtetett fogyasztóhoz, ha akkuk helyett szárazelemekkel táplálták (mivel utóbbiakból kevesebb is elegendő ugyanakkora kapocsfeszültséghez).
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #9028 üzenetére
Finomabb verzióban: nem.
-dU elven működő töltőnél csináltam már ilyen rövidzáras megoldást, de ahhoz meg kellett változtatni az elektronikában egy referencia-osztót, hiszen lényegében egy 2,4 V-os töltőt alakítottam át 1,2 V-ra. (Most abba ne menjünk bele, hogy ez csak a névleges érték, lényeg a felezés.)
Egyszerűbb töltőknél lehetne ilyet csinálni, ami csak időzítős, vagy még azt sincs benne, egy alkalmas ellenállással beállítani a kívánt áramot, de azok csak kisáramú töltők.
-
kaposznyak
aktív tag
válasz
kugyu21 #8934 üzenetére
Üdv.
Jártasnak tűnsz a témában, lenne kérdésem.
Több márkától vannak különböző kapacitású akkuim, egy Hama Delta Load-al töltöm őket.
A Voltcraft több típusú intelligens töltőt is árul. Az olcsóbb verziók is jók vagy a Voltcraft IPC-1L-et érdemes csak megvenni?
Illetve tudsz-e más márkát ajánlani?
Kösz.
-
-
válasz
kugyu21 #8786 üzenetére
Akkor az lesz, hogy legközelebbi töltéskor refresht tolok neki. (amúgy is akartam, hogy meglegyen a 3+2 pack a hasonló kiszedhető mAh alapján.
Próbáltam adni korábban AA-s fulra töltött akunak refresfht, hátha, de nem engedte a töltö... Így inkább kivárom, hogy normál használat mellett (biciklilámpa, és tavaszodik...) lemerüljön, mert csak égetni nem szeretném... bár lehet az lesz belőle...
De akkor lehet töltés alatt új töltést konfgurálni bc700-on vagy nem (étrs 4 be, majd egy full, azt ki és helyére egy üreset..?
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #8522 üzenetére
Ugyanezt külső melegítéssel is el tudod érni, nem csak a zárlati áram melegítő hatásával, de ez egyébként a legtöbb akkura és szárazelemre jellemző.
Csavarhúzó Ni-Cd: vége felé hidegen először csak vánszorog, majd begyorsul.
Hajvágó-borotva, Ni-MH, beépített akkuval: ugyanez.
Autóakku: gyengült állapotban első indítás nem sikerül, kis várakozás után már pörgősebb, harmadikra már egész jól magához tér. (Ez persze nem vonatkozik a teljesen leszívott állapotra.)
Fényképezőgép: amikor terepen csak úgy tudtam beindítani, hogy kivettem az akkut és zsebben / kézben melegítettem.
Szárazelemet én is csak üresjárási feszültség alapján szoktam szelektálni, bizonyára észrevetted, egy idő után kitapasztalja az ember a szinteket, hogy mi a jó, illetve mihez lehet még használható. Az a ritkább eset, hogy 1,5V és ne lenne jó semmire, sőt ilyennel én nem is nagyon találkoztam.
De nézegettem egyébként tesztereket, ezek elvileg valamilyen árammal is megterhelik, bár nem tudom mennyivel: [link]
Ez itt már számkijelzős: [link]
-
Blue Eagle
őstag
válasz
kugyu21 #8522 üzenetére
Pont én is ezzel az (nem túl jó) ampermérős, rövidrezárós módszerrel szoktam megnézni az erőlétét. Ha szabad így mondani.
A végéhez hozzászólva: valószínű a rövidzár miatt emelkedik a belső hőmérséklet, ami fokozott kémiai reakciókat vált ki, ettől erősödik a körben az áramerősség.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #8519 üzenetére
Annyira sajnos nem ismerem az akkuk lelkivilágát, de a leírt jelenség tipikusan a vészesen megnövekedett belső ellenállásra utal. Ennek okai az eltérő kémiájú akkuk esetén különbözőek lehetnek, de vannak közös tényezők:
- Kémiai folyamatok, öregedés: oxidáció (NiMH, Li-ion), negatív 'rács' elektróda korróziója (NiMH), kristályosodás (NiCd), szulfátosodás (Pb, VRLA), stb.
- Megélt ciklusok száma: van olyan típus (kémia), amelynél a hatás alig érezhető, a NiMH-ra viszont több forrás szerint is jellemző a hatása, néhány száz ciklus után hirtelen belső ellenállás növekedés tapasztalható.
- Hőmérséklet, túltöltés.
Szintén közös, hogy a megnövekedett belső ellenállás nem (vagy csak viszonylag rövid távon, átmenetileg) fordítható vissza.
Mod: főleg nagyobb teljesítményű UPS-ekben használt relatív nagy kapacitású VRLA- (savas ólom-) akkuknál szoktam olyannal találkozni, hogy szinte egyik pillanatról a másikra használhatatlanná válik az akku. Ha a - megfelelő hőmérsékleten tartott - telep elkezd gyengélkedni az élettartam, tipikusan 5..8 év lejártával, akkor a kb. 20..30 db. akku között mindig lehet néhány olyan példányt találni, amely nagy impedanciás multiméterrel vizsgálva látszólag ok, de a legkisebb terhelésre is szinte kinullázódik a feszültsége. Időnként terheléses vizsgálattal meg is mentünk néhány 'használhatóbb' példányt, aztán pár hónap múlva már ezek közül is több bemondja az unalmast. -
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #8519 üzenetére
A soros belső ellenállás megnövekedése okozza, hogy ilyenkor nagyobb árammal már nem terhelhető (mint például egy fényképezőgép), de kisebb fogyasztóhoz még jó lehet.
Normális esetben egyébként egy Ni-CD, Ni-MH akku kb. 0,9-0,8 V üresjárási feszültségig merül, majd ezen a szinten aránylag sokáig megáll. Ez egy ilyen kémiai feszültség náluk, ahol energiát gyakorlatilag már nem tartalmaz, ezért árammal nem terhelhető. Ilyenkor a legkisebb terheléstől rögtön zuhan lefelé.
De van olyan is, hogy a cellán belül belső átvezetés keletkezik (belső párhuzamos ellenállás), emiatt lemeríti önmagát 0 V-ra, amitől persze csak tovább károsodik, ha sokáig úgy marad. De ilyenkor már úgyis mindegy neki, legfeljebb olyan készülékben használható, ami folyamatos töltésen van.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #8377 üzenetére
Szerintem meg egy apró fogalmi zavar lépett fel: az elsőre, vagyis először behelyezett akku árama a meghatározó, mindegy melyik fészekbe rakod, nem az első (egyes számú) cellafészekbe betett akkué. Valószínűleg tomcsi23 erre gondolt és igaza is van, Gondwana viszont kifejezetten az 1-es (számú) cellafészket említi, tudomásom szerint hibásan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SSD kibeszélő
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- PlayStation 5
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Glo cigaretta
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest