Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Macika_MC
tag
Sziasztok.
Adott egy iMac 2017-es 4K gép Boot camp-al feltelepítettem rá Windows 10 pro-t
A gép billentyűzete magyar, viszont a Windows 10 alatt a hosszú " Í " és a " 0 " nulla fel van cserélve, hogy a fenébe a többi karakter a helyén van macOS alatt meg nincs ilyen hiba. -
blakey
titán
-
Syl
nagyúr
válasz
blakey #32993 üzenetére
Újraindítás volt.
Ha a 2021-es Illustratort választom, akkor rendesen elindul a(z új) program, de ha a régi verzióra bökök, akkor hibaüzenetet dob [kép] Már olyat is próbáltam, hogy futott a 2021 Illu és rápróbáltam a 2020-ra. Ugyanez a hibaüzenet.Régebben volt már ilyen nyűgöm, csak akkor az Indesign verziója akadt be. Csak nem emlékszem, akkor hogy oldottam meg...
-
Snoop-y
veterán
válasz
WhiteAngel89 #32986 üzenetére
-
WhiteAngel89
aktív tag
üdv
big sur betat szeretnek le tölteni és pendrivera ra tenni és tisztan fel tenni egy air 2015 re
a kerdes, honnan tudom leszedni a betat? -
cigam
titán
Ha pedig a boot menüvel az efi boot választom, elindul a telepítő, de a partíció kiválasztásakor közli, hogy
"A Windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelölt lemez MBR partíciós táblát tartalmaz. Az EFI-alapú rendszerekben csak a Windows csak a GPT-lemezekre telepíthető." -
cigam
titán
Bootcamp-el létrehoztam a telepítő pendrive-ot. Átpartícionáltam az ssd majd újraindult. Megjött a ding és semmi. Kb 1 órája szugerálom az üres képernyőt.
Ez nem normális, de mit rontok el? Nem hiszem el, hogy nem tud kiboffenteni egy hibauzenetet. -
Digital
addikt
Sziasztok!
A gépemre VGA csatival kötöttem egy második kijelzőt.
Beállítottam a pozíciót (a mac-től balra) és átugrott a másodlagos monitorra a dock. Hogyan tudnám ezt visszavarázsolni a mac-re? -
Syl
nagyúr
-
rii
nagyúr
sziasztok
osx-re van google drive kliens?
-
moleculez
veterán
válasz
WhiteAngel89 #32965 üzenetére
Nem használom, google photost használom
Felraktam egy macos frissítést, az gondolom törölte a telepítőjét most van 60GB de az még mindig nem frankó.[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
Valami megette a tárhelyet a gépen. CleanmyMac talált 3GB-t, azonkívül semmit, én meg az a user vagyok aki tudja mi van a gépen. Doksik, pdf-ek, összesen ha 5GB akkor sokat mondok.
Vannak felhők hozzáadva, de nincsenek offlinera syncelve, tehát az sem lehet. Mégis 40GB helyem van a 128-ból. Programok, Office ilyesmi ~5GB.
Nincs másik user sem rajtam kívül.
Bármi ötlet? Esetleg valami backup? Ha az azt honnan tudom törölni? -
Syl
nagyúr
Idézet az Apple oldaláról:
Resetting the system management controller (SMC) can resolve certain issues related to power, battery, fans, and other features.
Settings that can be stored in NVRAM include sound volume, display resolution, startup-disk selection, time zone, and recent kernel panic information. The settings stored in NVRAM depend on your Mac and the devices that you're using with your Mac.
Szerintem meg ezek törlése, mint halottnak a csók...
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
A helyzet kicsit vicces.
A hivatalos Apple leírás szerint az NVRAM/PRAM reset:Az NVRAM alaphelyzetbe állítása
Alt + Command + P + R billentyű
Kapcsolja ki a Macet, majd kapcsolja be, és azonnal nyomja le és tartsa lenyomva a következő négy billentyűt egyszerre: Alt, Command, P és R. Felengedheti a billentyűket kb. 20 másodperc múlva – ekkor úgy tűnhet, hogy a Mac újraindul.
- Olyan Mac számítógépen, amely lejátszik egy hangjelzést az indítás során, a második hangjelzés után engedheti fel a billentyűket.
- Apple T2 biztonsági chippel felszerelt Mac számítógép esetén azután engedheti fel a billentyűket, hogy másodszor megjelent, majd eltűnt az Apple embléma.Mi a vicces? Az hogy bár én terminal paranccsal bekapcsoltam a gongot, ilyen bekapcsoláskor nem adott ki hangot a gép.
Még viccesebb, hogy mivel bekapcsoláskor nem ad képet a Mini, nem tudom mikor tűnik el másodszor az Apple logó...Mindegy. Bekapcs, no gong, no screen, tartottam 20-25 másodpercig a gombokat majd elengedtem. Ezúttal login már látható volt (nem úgy mint reggel). De miből tudom, hogy elvégezte-e az nvram resetet? Az Apple leírásban szereplő rendszerbeállítások mind ugyanazok maradtak.
-
Nekem a kezdetektől produkálja. Szerintem simán csak szoftveres hiba, amire bizonyos kijelzők érzékenyebbek. Login előtt egy pillanatra elveszi a jelet, amit a kijelző leállásnak érzékel, ezért már nem kapcsol vissza. Ha a nyomorult LG engedné a manuális ki-be kapcsolást, nem is lenne vele gond. De nem. Mindenképpen megy alvó módba, mert energiát akar spórolni. Így viszont csak a szopás van. File Vault nélkül azonnal a rendszer töltődik, vele együtt talán a driver is, vagy valami ilyesmi, ezért érzékeli rendesen a kijelző. Nagyjából erre jutottam a szupportossal. De segítség azóta sem jött. Sem frissítés a problémára.
-
Syl
nagyúr
válasz
TigerCat #32950 üzenetére
Én nem szívesen mennék bele egy újrahúzásba. Egy éve raktam fel nulláról mindent, egy héttel a Catalina update előtt. Ha most megint nulláról kell építkezni, akkor ez szánalmasabb, mint a Windows.
Külön "öröm", hogy ez a monitorprobléma bő egy hónapja jelentkezik. Előtte nem volt vele semmi gond, pedig addig is Catalina ment, meg FileVault on. -
Syl
nagyúr
válasz
TigerCat #32904 üzenetére
A minap kikapcsoltam a FileVault-ot és már azt hittem megoldódott a probléma, de ma reggel ismét alakított a Mini. Nemcsak hogy a bootnál nem volt kép és vakon kellett login-olni, de utána is off maradt a monitor. Csak akkor jött helyre, miután lehúztam a gépről a monitort, majd visszadugtam.
-
cigam
titán
-
Syl
nagyúr
válasz
Snoop-y #32945 üzenetére
Én is nyomdára dolgozom, az RGB nagyon idegen előttem. A pixelt mint mértékegységet is erősen mellőzöm.
"Csak" 32 gigával gazdálkodom
Előtte az alap 8 giga volt és piszok sokat strandlabdázott az illustrator. Azt hittem majd a memóriabővítés megszünteti. Egy frászt.
[ Szerkesztve ]
-
CharlieDrop
veterán
-
Syl
nagyúr
Nem sokat dolgozol Illustratorban, úgy érzem. A renderelni való képet ki is kell ám számolni. Minden nap van dolgom olyan közepesen komplex (alig 20-30 MB) állományokkal, amik a legkisebb módosításnál is 3-4 másodpercig a standlabdát pörgeti GPU módban egy hat magos i5-tel. Megnézném mit villantana egy ARM-mel.
(#32942) CharlieDrop
-
r4z
nagyúr
Mondanal olyan hetkoznapi szamitast, ami kihajt egy x86 processzort, es nem gyorsithato erdemben altalanosan hasznosithato celhardverrel? Indesign es Illustrator alatt is a renderelest le lehet venni a CPU vallarol GPU-val, es maris nem kell olyan bika CPU.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
CharlieDrop #32934 üzenetére
Benne van mindhárom fontos:
- Torx T5
- Torx Security TR6, TR10(#32936) r4z
De abban ugye egyetértünk, hogy attól, hogy egy CPU-t benchmarkra (mert ugye kell az epenis a táblázatokhoz) vagy videókódolásra hegyeznek ki, attól az még nem biztos hogy nálam Indesign vagy Illustrator alatt olyan fényesen fog szerepelni?
Kár olyat vizionálni, hogy majd az Apple (mégha ő rendelkezik a világ összes pénzével is) általános teljesítményben lemossa a 40-50 éve CPU-kat tervező vége(ke)t. Alacsony fogyasztásban igen. Célhardverként igen. De általános desktop CPU-ként? Kizárt.[ Szerkesztve ]
-
r4z
nagyúr
Fizikai képtelenség, hogy egy 2-4 W-os mobil cpu lenyomjon egy 60-80 wattos desktop processzort.
Ha az nem is, de egy 15-20W-os mar talan hozza a desktop x86 chipek szintjet. Eljen a RISC es a heterogen architektura. Renderelesben is azert eros a FCPX, mert celhardvert hasznal az enkodolashoz, igy nem kell annyi nyers ero.[ Szerkesztve ]
-
-
CharlieDrop
veterán
köszönöm szépen
Ahogy elnézem nincs, ez jó lehet? (T10-em talán van itthon)[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
CharlieDrop #32931 üzenetére
Én valamikor a télen vettem egy ilyet: [link] Minden van benne.
(#32932) kleinguru
Szerintem az arm procis mac teljesítményben el fog maradni ezen 3 éves hardver mögött. Mert a benchmark eredmények messze nem tükrözik a gép valódi teljesítményét.
szerk.
Nem akarok senkit lebeszélni az új, arm mac várásáról, de nagyon úgy tűnik, nem kicsit túl van misztifikálva ez a dolog. Fizikai képtelenség, hogy egy 2-4 W-os mobil cpu lenyomjon egy 60-80 wattos desktop processzort.[ Szerkesztve ]
-
Divinity
őstag
Ez teljesen más mint a PowerPC - Intel váltás. Egy nagyon erős szoftver toolkit-et kapnak a fejlesztők és sokkal gyorsabban, eredményesebben fognak tudni fejleszti Mac-re.
Plusz ugye nagyobb lesz a közönség is akit tudnak célozni a mobil eszközök miatt.
A szoftveres támogatást nem az Apple oldaláról hanem a fejlesztők oldaláról értem, szép még jó, hogy fogja kapni a frissítéseket a gép ha egy darab új app nem fog rajta futni.
Meglátjuk mi lesz ha kijönnek az első gépek de én (mint szoftver mérnök) azt predikálom, hogy nagyon hamar elfognak terjedni az arm-re írt appok és nagyon hamar leállnak az Intel instrukció készlet támogatásával az appoknál -
Syl
nagyúr
válasz
Divinity #32927 üzenetére
Az a négy év inkább 8 lesz, mert még négy évig fognak inteles gépeket gyártani/árulni. És a szoftveres update sem fog azonnal elakadni, emlékezzünk csak a PowerPC -> Intel váltásra.
És az szép és jó, hogy menni fognak az iOS appok a Mac-en, de részemről azokat lesajnálom. Mit kezdjek pl. a Waze-zel Mac Minin? Ellenben Forklift, Calibre, Indesign leginkább desktop programok.
A már megvásárolt és használt programokat meg majd ismét vehetem meg. Az ingyenes alkalmazásokra meg nem biztos, hogy a fejlesztője plusz erőt fog fordítani.
A Roseta2 meg akármilyen marketingmázba csomagolja az Apple, nem mindenható megoldás.
Nekem van egy érzésem, hogy az egész arm váltás arról szól, hogy az Apple megszüntesse a kézi alkalmazás telepítésének a lehetőségét és az összes eszközén végre elérje a kizárólag AppStore-os installálást. -
Divinity
őstag
Nem lesz akkora szívás mert ugye iOS/iPad OS-re már van kialakult fejlesztő bázis, azok az appok instant menni fognak azok amiknek pedig nincs már most ARM-es csomaguk azok is megfogják taposni mert sokat fognak tudni spórolni a fejlesztésén a streamlime-osítás miatt.
Jó mondjuk azért 1 év minden bizonnyal kelleni fog mire teljesen kiforrja magát de én inkább várnék most 1 évet mint 4 év múlva kukázzam a fél milla+os gépem mert dobják a supportot
Persze ez csak spekuláció, én személy szerint most ilyen okokból filózok iPad Pro-n, van esély, hogy komolyabb appok hamar beesnek rá -
Divinity: köszi, ha kevés lesz, akkor majd bővítem. Ez jó hír.
Syl: igazából az újdonság "varázsán" kívül én sem tudom jelenleg megindokolni, hogy miért, de még nem tudunk róla semmit. Remélem bejelentik ezeket is a telefonokkal együtt és többet fogunk tudni róla. Nekem a mac jelenleg csak az iphone integráció miatt szükséges, vékonykliensnek használom, a rendes windows-os gépemen dolgozom. Lényeg az RDP menjen
-
Syl
nagyúr
válasz
kleinguru #32923 üzenetére
Én tavaly év elején vettem a Minit (i5, 8/256) és dolgozom is rajta (Adobe Indesign, Illustrator, Photoshop). Nem vészes a 8 giga, de ma már kezd szűkössé válni. Szerencsére a Mini memóriája házilag is bővíthető. Vettem hozzá egy kis csavarhúzókészletet amiben megvan a szükséges trio (T5, TR6, T10) és magam végeztem el a RAM cserét.
szerk.
Én most tuti nem vennék arm-es gépet. Akármit nyomat az Apple marketingosztálya, szerintem kelleni fog ahhoz 1-2 év, mire használható lesz. Anno a 68x -> PowerPC váltás is nyögvenyelős volt.[ Szerkesztve ]
-
Divinity
őstag
válasz
kleinguru #32923 üzenetére
Ha tudsz várni én már várnék arm-re viszont amit leírtál felhasználásra simán elég a 8 GB, egyik se egy RAM zaba app plussz ha kevés lenne akkor Store-ban bármikor mehet upgrade
Szóval ha hirtelen kell és nem érdekel, higy ki tudja hány évig lesznek még értelmesek az appok (saccra ~4) akkor simán jó a belépő mini[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Szeretnék magamnak egy mac minit.
A gépet kommunikációra, minimális office, RDP-re használnám egy 4K monitortal.
Böngésző, mail, emlékeztetők, teams, mattermost, imessage, facetime, naptár alklmazások futnának.
Elég lenne erre a mostani új belépő modell? A 8GB ram miatt kérdezem, vagy várjam
meg arm minit -
zioncsabi
tag
Hello mindenkinek ujra,
2014 Minibol nem tudok 5.1-es hangot kicsiholni HDMI-n keresztul.
Rendszerbeallitasoknal nincs is lehetoseg semmikyen allitasra azon kivul, hogy megnezhetem, hogy a kimeneteknel van beepitett hangszorom es egy HDMI egy LG tevere kotve a Mac
Amikor az Audio MIDI-vel csinalnek valamit, akkor meg csak es kizarolag 2 csatornas beallitasok jelennek meg, semmi mas.
Plusz meg van olyan nyügöm, hogy az erositobe dugva meg a kep sem jelenik meg a tv kepernyojen, szoval csak a tv seggebe tudom dugni a HDMI-t, ahhoz, hogy megjelennjen egyaltalan valami kep.
A tv kepes az 5.1 ( sot... a 7.1) tovabbitasara is, mint ahogy ez elso probalkozasom alkalmaval vagy 2 hetig mukodott, szoval ez nem lehet akadaly.
Meg az optikai kabeles5.1 megoldasra is vevo lennek, de arrol sem talalok semmilyen infot.
Nem tortent rendszerfrissites, nem tortent semmilyen hardvercsere, csak ugy elkezdte csinalni ezeket a hulyesegeker.
Barmilyen segitseget elore is koszonok 😁 -
bmwk1200s
őstag
Miért ne férnének hozzá? Kell egy jelszó amivel be tudnak lépni és tesztelni a rendszert. Vagy gyalu és akkor úgy sem marad rajta semmi. Saját ötlet még HelpDeskes koromból: én azt kértem a usertól, ha bekapcsolható volt még a gép, hogy gyorsan csináljunk egy usert, ahová belépve lehet tesztelni. Ha nem volt bekapcsolható, akkor meg úgy is elkértük a felhasználót plusz a jelszót.
-
Digital
addikt
Sziasztok!
Adott egy iMac, viszont jelen pillanatban itthon nincs internet. Van egy Alcatel IK40 usb stick-em, ha azt rádugom a gép usb portjára akkor nem történik semmi. Win 10 alatt kifogástalanul működik. Hogyan tudnék netet csiholni a gépemre? -
RaZroX
addikt
Ez a két monitoros probléma kifejezetten a Mac Miniket érinti ?
-
blakey
titán
Félreérted, nem kell dicsérni és természetesen leírhatod, de ha van egy olyan probléma amit itt már említettünk és ráadásul már évek óta probléma akkor nem itt és ebben a topikban lesz megoldás így amennyiben számodra zavaró a hibajelenség akkor a megfelelő helyen kell kiborulni, mert ott nagyobb eséllyel lesz megoldás. Itt a topikban maximum alternatív, egyéb megoldásokat tudunk javasolni. Nekem a Minivel soha nem volt gondom külső monitor használata esetén, egy percig nem adott fekete képernyőt a 7 év alatt és írták, hogy talán a FileVault-al kapcsolatos az esetleges "fekete képernyő-jelenség". Ha ez tényleg így van akkor csakis az Apple oldalán fogsz segítséget kapni, már ha tudnak segíteni mivel már évek óta téma valaki(k)nél ebben a topikban is. Most iMac-el sincs ilyen gondom, bekapcsoltam a FileVault-ot, hogy lássam mi lesz, de szerintem semmi gond nem lesz a saját kijelzőjével.
Bátran leírhatod csak néha túl hevesre sikerülnek a posztok aztán megy a szájkarate amihez nekem már semmi kedvem. -
blakey
titán
Miért ne írhatnám?
Túl van misztifikálva ez az egész védelem. Egyáltalán nem zavar ha használni akarod viszont az már igen, hogy hónapok, vagy évek óta más sem megy csak ugyanaz a lemez. Nem feltétlenül itt ebben a topikban és nem feltétlenül rád értem, de a mazohizmus elég kemény tud lenni. Nálam ha valami nem megy akkor nem szenvedek tovább, van másik megoldás.Értem én, hogy az OS része, de sokminden más is az és van más lehetőség ami esetleg az "agyamrésze", miért ne oldanám meg úgy, hogy ne kelljen tovább szenvednem?
A FileVault probléma nem ma került elő, több éve jelen van. Valószínűleg benne van az is, hogy programozói hiba, de kérdem én, ha ez így van akkor a nagy "kanapészakértők" ezt miért nem oldották meg okosba ami később talán az OS-ben is megjelenhette volna? Tudom, sz@r az élet, sz@r a macOS. Nem írom, hogy "user error" ha visszavezethető erre az összefüggésre.
Ha szeretnél egy OS funkciót használni akkor nem egy független topikban kell kérni az esetleges segítséget hanem közvetlenül a fejlesztőknél, ha tényleg ennyire szükséged van valamire akkor ott érhetsz el esetleges javulást. Én sem itt szoktam leírni a problémáimat hanem közvetlenül a fejlesztőknke, talán ezért sem olvashatsz tőlem ilyen sok panaszt.
-
Syl
nagyúr
Semmi nem változott. Ugyanaz a thunderbolt port, monitoron ugyanaz a DP port, ugyanaz a kábel.
És ahogy írtam, nem minden bekapcsolásnál műveli. Valami szoftveres vacak lehet.(#32910) blakey
Ha tudod mi a FileVault, akkor miért írod, hogy egy normálisan beállított hálózat mögött nincs rá szükség?
Egyébként tetszik, hogy ha valami OS funkcióval probléma van, akkor többen nem az OS-t (vagy annak készítőjét) hibáztatják, hanem azt a felhasználót, aki szeretné ezt a funkciót használni.
-
Syl
nagyúr
válasz
blakey #32902 üzenetére
Először is. A tűzfalas rész alapján azt hiszem nem érted mi ez a FileVault.
Másodszor. Ha pl. szervizbe kell adni a gépet, nem férnek hozzá a "lemez" tartalmához.(#32903) cigam
Ma reggel pl. csak egy monitor volt rádugva a gépemre és nem adott képet. Se boot közben, se utána.
De mint már írtam, több mint egy évig ment hibátlanul, két monitorral, bekapcsolt FileVault-tal. Két hete zakkant meg...
Az olyan apróságokról már nem beszélek, mint tegnap reggel, amikor szintén egy monitorral no kép boot volt, szanaszét qrta a launchpad elrendezésemet.
Szóval, úgy 💩 ez az OS, ahogy van.[ Szerkesztve ]
-
MiklosSaS
nagyúr
Na ez jó, pont most gondolkodom egy 2014-es mac mini-n. De lehet akkor inkább épitek egy kisebb gépet Linux-al, és elengedem ezt. Pedig érdekesnek tartottam a dolgot mert már van egy iPhone 11, 5s, macbook pro 2020 és 2014.
-
cigam
titán
Miért ragaszkodtok ennyire a filevault-hoz? Miért nem kapcsoljátok ki, ha az megoldja a problémát?
N+1 másik titkosító megoldás létezik.
Új hozzászólás Aktív témák
- R.I.P. Aláírások
- Gyúrósok ide!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- BestBuy topik
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5700X / RTX 4060 / B450 / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- DDR5 GAMER PC! - AMD Ryzen 5 7600 - RX 6800 16GB - 16GB DDR5 - 500GB Nvme SSD - 700W 80+
- Mid gamer pc! Ryzen 5 5600GT/RTX 3070/32GB Ram/1TB SSD/Be quiet 700W/B450
- GAMER PC - RX 6800 16GB - i5 12400F - 16GB DDR4 - 500GB Nvme SSD - 700W 80+
- MID Gamer PC-m eladó! RTX 3070/I7-9700K/32GB RAM 3600mhz RGB/Thermaltake 750w/Asus Rog Z390/1TB SSD