Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- Beszáll a Sony a 200 megapixeles buliba
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Minden megváltozik a Pixel 10 házában
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- iPhone topik
- Drága és vékony lesz az iFold
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABal
őstag
Sziasztok!
Tudnátok olyan kijelzővédő fóliát/üveget ajánlani, ami nem befolyásolja hátrányosan az S Pen használatát? -
Squirrel
őstag
válasz
csernak75 #81 üzenetére
Olyan 150 ezer körül átszámolva. Most cseréljük az egyik 6 eves Tab A-t egy S9 ultrára, azt 1 èvesen használtan 700 chf-ért vettem meg. 512 Gb, 5G, billentyűzetes tok, kültéri tok, töltő, S-pen. És tökéletes állapot, egy mikrokarcot se találtam rajta. Az szerintem jó vétel volt. Anyukám szintén 6 eves tab A-ja beadta a kulcsot, neki szeretnék egy nagyobb kijelzőset. Ezért néztem a +-os modelleket. Az S8+ okat használtan olyan 350-390 chf-ért láttam.
-
Squirrel
őstag
Sziasztok! Ugye jól gondolom, hogy egy használt S8+ jobb vétel, mint ez?
-
csernak75
senior tag
Sziasztok!
Karácsonyra gondolkozunk 12,4-es tablet beszerzésén, nekem inkább a tartalom fogyasztás, páromnak a rajzolás rész lenne fontos. Samsung telefonjaink vannak szóval azért néztem ezt a modelt. De nem tudom hogy 3-4 évre elég lesz e ez nekünk ilyen általános használatra, vagy inkább vegyük a "nagy tesót" a sima Tab S9 szériából.
Ezt ilyen 220 ezer körül tudnánk megvenni míg a másikat 350-370 ért.Szimpatikusabb lenne árba ez, telefonból is A54 és A55 amit használunk és nekünk elég amit tudnak.
Előre is köszi a segítséget.
-
Szaisztok,
Hogy kell Win 11-el összekapcsolni, hogy meghajtóként lássam ?? Kábellal össze kapcsolom, de semmi. Egy filmet szeretnék rá másolni...
-
Frissítés minden hónapban érkezik rá mint az A54-re?
Mert pl a Samsung Galaxy Watch6 mióta megjelent kapott öt frissítést, a legutóbbit márciusi biztonsági szinttel. -
janeszgol
félisten
válasz
GoodSpeed #75 üzenetére
Én 9 éven át egy Philips márkájú 5:4-es monitort használtam és imádtam. Ha ritkán hazamegyek, akkor is az elé ülök le. De már elszoktam tőle, ma már nem keresném.
Tabletban is szerettem az iPad "kockaságát", de a mai weboldalak, játékok már természetesen nem 5:4-re és nem 4:3-ra készülnek elé régóta. -
válasz
Donki Hóte #71 üzenetére
A 16:9 illetve 16:10 2004-től kezdett el terjedni, 2005-ben még a Philips 170C5BS monitorm 1280x1024 pl nem 4:3 hanem képarányt tekinte 5:4-es volt. Egyrészt megjelent a HD illetve FHD, másrészt egyre többen kezdtek el a monitorokon 16:9 -és szélesvásznú filmeket nézni...
Az Apple nem váltott a táblagépeinél erre a formátumra, mindenki más meg igen. -
hegedus001
aktív tag
válasz
Donki Hóte #71 üzenetére
Szerintem (nekem) sokkal jobb. Többet látsz lefelé. Nagyon sok tartalom is csak középen egy sávban jellenik meg. 4:3-nál többet látsz lefelé is. nekem jobban tetszik.
-
doooo
veterán
válasz
Donki Hóte #71 üzenetére
Amúgy nem tudom miben lehet jobb a 4:3 bármiféle munkára is, de ettől függetlenül is, jelen teszt alanya és a többi Tab S is 16:10 arányú.
-
válasz
hegedus001 #67 üzenetére
Ez megszokás kérdése. Vagy 2 évtizede dolgozik a felhasználók 90 %-a 16:9 képarányú monitorokon, szóval ezt tekintjük természetesnek, még akkor is, ha így a képernyő két oldalán van egy-egy kihasználatlan terület.
Ha tényleg sokkal jobb lenne a munkára a 4:3 arányú kijelző, akkor a monotorok is ilyenek lennének (mint ahogyan a CRT korszakban ilyenek is voltak).
-
hegedus001
aktív tag
Ezzel egyet értek, mármint kell a normális billentyűzet számomra is a normális munkához. De ha úgy van, akkor majdnem mindenre elég lenne egy iPad+apple billentyűzet is. De meg merem kockáztatni, hogy az irodai munkát végzők nagyrészének elég lenne.
Ha felmérni megyek, akkor viszont egy iPad és pencil. Ennyi bőven elég mindenre terepen
-
cs.zs.
veterán
válasz
hegedus001 #67 üzenetére
Ezt mindenki másképp éli meg. (nem vagyunk egyformák)
Szerintem munkára billentyűzet kell, azaz laptop. Nekünk is van tablet, 10,6", de azon tartalomfogyasztani a legjobb, filmek letöltése, vonaton megnézni, stb. Épp ezért vettük, és bejött. -
K0vasz
aktív tag
hát ennyiért ez egy nagyon drága játékszer
és bár sem a kínai kütyükért, se az apple cuccokért nem vagyok oda, de ha mindenképpen tabletet kéne vegyek, akkor inkább azokból választanék valamit
-
hegedus001
aktív tag
válasz
TrishtanAG #66 üzenetére
Ez így van, de munkára meg annyival jobb az iPad képaránya, hogy nekem megérne a kompromisszumot
-
TrishtanAG
senior tag
válasz
janeszgol #65 üzenetére
Persze, én is. Meg ha, jól tudom az FE-k nem Amoledesek, pedig kábé a Samsung tabletjeinek az a lényege.
Személyes dolog, de én Ipadet nem vennék a képaránya miatt, legyen bármilyen erős is. Leginkább filmezésre és Ps5 Remote Playre/ Pc game streamingre használom a tabletet, arra meg jobb a szélesvászon még mindig. -
janeszgol
félisten
válasz
TrishtanAG #64 üzenetére
Én a Tab S8 családot választanám. A Tab S9 FE család drága lett. Persze a hosszú szoftvertámogatásnak ára van, de 300 ezerért már jobb iPadet is kapni. iPad Air 2022 van 260 ezer környékén, amiben M1 chip van. (Most az iPad mini 6-ot nem hozom fel a 8.3 colos kijelzőjével, de abban iPhone 13 SoC van, azaz az A15.)
-
válasz
hegedus001 #61 üzenetére
Egyszer jártam így meg... a 11 évvel ezelőtt a Nexus 7 2012-vel. Android Lollipop után lett kuka..
Ennél a tabletnél, illetve aki utána olvas az A54 telefon topicjában, azt vettem észre, hogy korábbi évek tesztjeinél ahol az A5x-be Exynos került, ott lassú volt az UFS 2.2-vel.
Az A34-ben pl MediaTek Dimensity 1080 van és az UFS tárhely is sokkal gyorsabb.Ennél Tab S9 FE+-nál egyértelmű, hogy nem szoftveres gond van.
-
hegedus001
aktív tag
válasz
GoodSpeed #56 üzenetére
Lehet, hogy így van, mármint igen, anno mi is vettünk olcsó Samu tabletet az asszonynak, nagyon pacek volt, kicsit röcögött, de hát no, újonnan sem volt drága. Viszont csak utána jött a feketeleves, kb fél év után egy gyári visszaállítás után is használhatatlanná lassult.
Ez persze ezeknél nem valószínű, mert ma már jóval több tartalék van a SOC-ban, de ha már most szaggat, akkor az nem jelent jót sajnos.
-
-
Zotya 80
lelkes újonc
válasz
GoodSpeed #58 üzenetére
Akkor miért használsz A54-et, miért nem az olcsóbb Xiaomit? Mert már megvetted drágán és macerás lenne kicserélni?
Nem azt mondom, hogy nincs gyorsabb ennél vagy hogy nem lenne jobb gyorsabb tárolóval. Azt mondom, hogy általános felhasználásra elegendően gyors. Ezen kívül mondjuk a Xiaomi Padhoz képest bővíthető, gps-es, vízálló, van belőle 5G-s és legalább 5 évig frissül. Ez mind többet nyom a latban, mint hogy a pár naponta esedékes, 1-2 percig tartó Google Play frissítése esetén esetleg belaggol.
-
-
Zotya 80
lelkes újonc
válasz
GoodSpeed #56 üzenetére
Először is, számomra ez nem drága. S9-et akartam, de végül úgy döntöttem számomra teljesen felesleges annak a teljesítménye, a szokásos dolgokra használva játék nélkül kidobott pénz lenne az a proci.
Másodszor 180-ért vettem az ajándék FreeBuds FE-vel együtt, ennyiért nincs alternatíva úgy gondolom.Harmadszor ebből a tesztelő szerinti laggolásból az lett, mintha ez egy használhatatlan lassú hulladék lenne, ahol fél perceket kell várni mindenre és két weboldal megnyitásával meg lehetne állítani a gépet.
A köznapi használatban (böngésző, youtube, dokumentum szerkesztés, film, stb. ) ugyanúgy minden azonnal történik, mint egy csúcsgépnél, ez a gyenge soc duma elképesztő mértékben el van túlozva.Negyedszer, abszolút nem jellemző rám az elfogultság, szerintem az általánosítás után az egyik legkárosabb emberi dolog. Ez a tab sem tökéletes, nekem leginkább a kijelzőjével van gondom bizonyos esetekben, amiről viszont a teszt nem is írt, csak tech2 Laci videójában látható, hogy este sötétben filmet nézve kis fényerőn bizony a fekete szín bőven zavaróan szürke.
Ötödször, igen hosszú távra tervezek a tabbal, simán ki fogom használni az 5 év szoftverfrissítést. A használat során nem adódott egyszer sem olyan körülmény, amikor akár csak eszembe jutott volna, hogy vissza kéne adni.
Fenntartom, hogy fontos használóként korrekt képet adni erről a tabról, ha valaki ilyet szeretne, tudjon képet kapni róla. Eddig nagyrészt olyan tulajdonságokat olvashattunk, amik nem fedik a valóságot, olyanok által írva, akik csak képen láttak ilyen tabot. Azaz pontosan úgy, ahogy minden teszt után minden fórumban az első pár száz hozzászólásnál. Igazából én vagyok a hülye, hogy a fotelhuszárok közé keveredtem, csak pár hét után kellett volna ide jönni, amikor már valós Hús vér tulajdonosokkal lehet valós tapasztalatok alapján eszmét cserélni.
-
válasz
hegedus001 #55 üzenetére
Pontosan! Nekem az az érzésem - van ilyen eset -, hogy valaki vesz egy számára drága eszközt, ami nem igazán hozza az elvártat... de már kifizette, macerás lenne visszacserélni, és elkezdni védeni, magát is megnyugtatva, hogy nem lassú ez, jó ez... majd terjeszteni az alternatív valóságot!
-
smokin
tag
Tab S8 LTE szerintem nem éri meg,
Nekem mindenképpen mobilnetes tablet kell, akkor inkább már az S9FE. -
joelke HU
senior tag
válasz
janeszgol #45 üzenetére
Ezek a kódok meg kuponok pont arra jók, hogy azt érezze az ember, hogy hű de jól járt. Közben meg csak a túlárazást faragják elviselhetőre. Ez a tab is akkor lesz megérős mint az elődje, amikor már a viszonteladóknál is meg lehet venni ilyen-olyan beszámítás, meg kupon nélkül. Annó a S7 fe is 270 körül kezdett és emlékszem volt akcióban 180 körül MM-ben. Majd tavasszal kíváncsi leszek mennyit esik, aztán lehet inkább veszek valami nonamet vagy Lenovot, mert igazából engem csak egy nagyobb kijelző vonz. Ezért is sajnálom a X pad 6-ot ha picit nagyobb kijelző lenne benne, az lenne nekem a Best Buy.
-
-
-
janeszgol
félisten
Ez igaz, de nem számíthatunk mindig erre, mert ez nem fair a többi termékkel szemben.
Ami most elérhető, az az OTP-s fizetés 5%, a felsőoktatási 10%, illetve ha elindítod a készülékbeszámítást, de nem fejezed be, rögtön kapsz egy kódot, ami mínusz 10 ezer ft.Miért nem SD888-al jött ki ez a tab? Akkor azt mondanám, hogy a 280 ezres ára a 9+ wifisnek best buy.
-
Egy Samsungnál tényleg ezekre a filléreskedésekre kell menni?
Ezt nem értem én sem
Nincs benne pl. a vezetékes HDMI csatlakoztatási lehetőség, pedig az, hogy sima TYPE-C vagy TYPE-C 3 csatlakozást tesznek a készülékbe, az filléres különbség, viszont a HDMI csatlakozás megléte, vagy hiánya óriási különbség a tablet használhatóságában
Nekem TAB S6 tabletem van, erre biztosan nem fogom lecserélni.
-
Zotya 80
lelkes újonc
válasz
janeszgol #42 üzenetére
Szerintem tök igazad van. Ez a plusz modell így ebben a formában drága.
Ezért hiba úgy írni az Samsung galaxy tab s9 FE modellcsaládról, hogy drága. Mert nem. Az eszközök közül van, amelyik ár-érték arányban nem jó, és van, amelyik igen. Hovatovább minél nagyobb annál kevésbé éri meg.Ezenfelül pont te írod ezt, aki a legjobban tudja, hogy megjelenéskor minden Samsungnak a bolti ára a csillagos eget verdesi, és később lesz megérős. Éppen neked kéne tudni, hogy ha csak kijelentjük, hogy "ez a tab nem éri meg", akkor ostobaságot írunk, ha nem tesszük hozzá, hogy MÉG.
Erről ennyit. Pont.
-
Zotya 80
lelkes újonc
-
joelke HU
senior tag
Szerintem akkor olvasd el még párszor azt sok marhaságot, amit írtunk. Mindenkinek mások az igényei. Neked pont megfelel. De másnak attól ennyiért még lehet kevés. Ráadásul neked a kisebb verzió van, szóval amikor azt mondod minden kedvezmény nélkül 210, az igen csak félreérthető. Mert a wifis plusz modell 280, közel sem 210, esetleg szolgáltatótól rablánccal.
-
-
Zotya 80
lelkes újonc
Tudom, hogy én csak egy tulajdonos vagyok, aki a legkevesebbet tudja a tabletről ellentétben azokkal, akik csak olvastak róla, de én NEM tapasztaltam semmilyen laggot és más tesztekben sem említette senki. Tech2 Laci (velem ellentétben) játszott is vele, azt mondta magas felbontásban is futnak a játékok, ezenfelül a videóban sem látszik semmilyen lag, most direkt megnéztem újra.
Ezenfelül a tablet nem 330ezerbe kerül. A közepes 5G-s verzió kerül annyiba, az alap 210 volt boltban, kuponok, kedvezmények és minden nélkül.
A Xiaomi lehet, hogy erősebb, de csak wifis van, nem bővíthető, nincs benne gps és legfőképpen nem vízálló, hát még nem fog 5 év múlva frissülni.
Nem értem ezt a sok marhaságot, amit összehordtok. -
Nos én arra írtam ,hogy a táblagépnek lényegesen olcsóbbnak kellene lennie mint egy laptopnak a maga kategóriájában, tehát egy középkategóriás táblagépnek, mint egy középkategóriás laptopnak, vagy egy felsőkategóriás táblagépnek, mint egy felsőkaterógriás laptopnak, és erre raktam be a képet, hogy almáéknál 1,2 milláért is van táblagép.
-
CapriBoy
tag
Szép és jó készülék, de ezek az elnevezések
-
cs.zs.
veterán
válasz
GoodSpeed #32 üzenetére
"...#30cs.zs.: Igazad van, csak ugye Almáéknál sem foglalkoznak ezzel:..."
Mert a rendelet úgy szól, hogy ha a vásárló kifizette a terméket, akkor ingyen kell törölni a függést. Az almákat (is) nagyon sokan részletre veszik, és szerintem ebben az esetben (a legdrágább készülékek ugye) a szolgáltató próbál vigyázni a vagyonára.
Minden szolgáltatónál függők az almák? -
doooo
veterán
Az SoC amúgy S778-szint. Ami persze nem mai csirke, de valahogy ez a sok gagyizás hiányzik minden más ilyen vagy hasonló SoC esetén.
A probléma az, ha mikrolaggok vannak. Mivel az animációk csökkentésével azok is megszűnnek, nyilvánvalóan nem az SoC a hibás (bár mellete az UFS 2.0 értelmetlen döntés volt).
Szóval illene hamar javítania a Samsungnak a dolgot, de ezt a nevetséges gagyizást hanyagolni lehet addig is. -
Azért döcög, mert a SoC és az UFS2.x-es tárhely már az A54-ben is határon van, annyira, hogy az még nem döcög (bár Android 14 után lehet ez is változni fog), de nagyon nagy visszalépési élményt nyújt egy 2021-es Xiaomi 11 Lite 5G NE-hez viszonyítva is, ami persze villámgyors UFS 2.2-vel úgy, hogy az A54-ben is UFS 2.2 van, csak azon belül kb a leglassabb lehet...
Na most ennél a tabletnél már hivatalosan is csak UFS 2.0 van... a SoC meg ugyanaz, és így kérnek érte 330K-t ...
#30cs.zs.: Igazad van, csak ugye Almáéknál sem foglalkoznak ezzel:
-
T_Stark
őstag
Vártam már az S9 FE-t, de nem győzött meg. Rossznak nem rossz, de pont annyira nyírbálták meg, hogy jónak sem mondanám.
Ez a SOC kevés. Az alap típusban a RAM is csak 6 Gb.
Ha már most döcög, mi lesz vele évek múlva? Hiába a hosszú update.
Hasonló áron találni Tab S8-at is, inkább azt vettem, amíg még kapni. Tavalyi ugyan, de nem egy kategória. -
cs.zs.
veterán
Ez egy átlagos tudású tablet, átlag felettire árazva. Ez egy A54 telefon, lebutított kamerákkal, nagyob kijelzővel. Semmi nem indokolja, hogy többe kerüljön mint a telefon - esetleg az akku mérete.
Az én értékítéletemben egy tablet nem kerülhet ugyanannyiba vagy többe, mint egy laptop, mert egy laptop a mindennapi feladatok ellátásában többet ad. 250-300 ezerért már elég korrekt laptopokat lehet venni. -
ddaydome
senior tag
Azért a vakuhiány után már nem vártam sok jót. Amúgy nem szükséges mindennek még nagyobbnak lenni, főleg táblagépnek.....
Egyből az jutott eszembe:" Mit tettél walsh?"
Egy Samsungnál tényleg ezekre a filléreskedésekre kell menni? -
vodrosjozsi
addikt
Szóval ezt az új tabletet még mindig megeszi egy Tab S7 reggelire, pedig az már 3 éves gép és fele ennyiért elérhető használtan.
Na ez a komoly -
baal-amiga
senior tag
Ez ennyiért nem annyira jó vétel. Ellenben a Oneplus tab billentyűzetes tokkal ~430 € most...
-
-
janeszgol
félisten
Biztosan nem venném meg a gyenge SoC miatt.
-
Mirage
tag
válasz
nikilauda #14 üzenetére
Az enyém is az 5G-változat, ha ez számít valamit.
Azonban az S7 FE minden verziója 12.4”-es kijelzővel szerelt volt, így szerintem abszolút jogos az azonos méretű modellel összehasonlítani.
Ha csak az alapmodelleket nézzük akkor a helyzet mégsiralmasabb a zsugorodás miatt. -
joelke HU
senior tag
válasz
nikilauda #14 üzenetére
S7 FE-ből viszont nem volt plusz modell, lévén az volt a 12,4" kijelzővel szerelt. És annak is az ára mm-ben például 220 a mai napig.
Szóval jogos az összehasonlítás.Egyébként ma sikerült élőben megnyomkodnom. A kijelzője szerintem tök oké. Mondjuk én alapból IPS párti vagyok. De az árán egyszerűen nem tudom túllépni.
-
smokin
tag
Én nagyon gondolkodóba estem, telekomnál előfizura 170k az S9FE, annyit szerintem simán megér.
-
Mirage
tag
Egynek elmegy, de az biztos hogy ezzel nem adott okot a Samsung arra hogy upgradeljek Tab S7 Fe-ről, pláne nem ennyiért, 330 ezer kicsit vicces ár egy olyan készülékért ami mellett csak a nagy kijelzőméret és a toll szól, az S7 FE-t 170-ért vettem újonnan, ezt fair árnak véltem és mai is megvenném újra.
-
kbyte1024
veterán
Hát ahogy irtak itt páran... Ez katasztrófa
-
válasz
bollokcs80 #3 üzenetére
Samsung-ot csak használtan érdemes venni...
-
Wesiz
tag
"Változó használattal (YouTube, böngészés, különböző szintetikus tesztek futtatása) 33 órányi üzemidőt tudtunk kihozni a tabletből, mire 8%-ra merült. Ebből 8 óra és 40 perc telt bekapcsolt kijelzővel, a többi készenlétben. [...] Nem számít kiemelkedőnek az üzemidő, inkább csak elfogadható."
nem használok tabletet így nem tudom, de ez az üzemidő tényleg csak elfogadhatónak számít? gyakorlatilag egy teljes, 24 órás napig készenlétben volt és egy bő munkanapnyit (majd 9 órát) folyamatos használatban és még így is maradt benne nafta, nekem ez elég jónak tűnik.
-
-
bteebi
veterán
válasz
Luck Dragon #7 üzenetére
Kétszer olcsóbban, tehát 660 ezerért?
Azt inkább úgy hívják magyarul, hogy feleannyiért. Az előbbit viszonylag nehéz értelmezni.
-
Maga a Tab szuper lenne , csak kétszer olcsóbban .
-
joey04
titán
hát ez borzalmas ajánlat
-
PhilBrick
őstag
Az elso hirekben nem OLED displayt mondtak erre is?
Ok, olcsobb mint a normal S9, de akkor mar dobnek ra meg egy szazast vennem azt. -
bteebi
veterán
Javítsatok ki: ez a tablet gagyi SoC-val, relatíve lassú tárhellyel, IPS kijelzővel, kb. csillió éves kamerákkal kerül 330 ezer pénzbe?
Hülyék ezek? Vagy inkább az embereket nézik ennyire hülyének? Bocs, nem komoly kérdés volt.
Max. a feléért nem lenne rossz.
-
bollokcs80
Korrektor
-
Zotya 80
lelkes újonc
Én mikrolaggokat nem tapasztaltam, bár nekem a kisebbik van 5G nélkül.
-
joelke HU
senior tag
A mérete, az S pen és a hosszú szoftveres támogatás miatt nagyon tetszene. De... Ha már most ezzel a rendszerrel döcög, akkor mi várható? Mondjuk három Android verzióval később... Illett volna legalább egy snapi 870 beledobni.
És az ára
Max. 200 körül elgondolkodtató lenne, de így nagyon nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Jól néz ki, sokoldalú a szoftver, de ahhoz képest, hogy Fan Edition, elég drágán mérik és nincs benne sok rajongani való.
- Apple MacBook
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Látásjavító szemműtét
- Okos Otthon / Smart Home
- Gmail
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AliExpress tapasztalatok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Lenovo IdeaPad 1 15AMN7 - 15,6"FHD - Ryzen 5 7520U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 512SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7900 XTX GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest