- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Longeye
tag
6-7 éve történt (még nagyon tapasztalatlan voltam, első Linux telepítéseim egyike), hogy egy teszt-szerveren nem tudtam pénteken befejezni a munkát, így létrehoztam egy joe felhasználót, joe jelszóval. Ugyan ki próbálkozna feltörni, pláne egy eldugott IPÜ címen lévőt.
Úgy alakult, hogy hétvégén nem jutottam hozzá, így rá se néztem.
Hétfőn már bent is volt valaki. Megváltoztatta a jelszót és tele írta a 2GB-os /home partíciót. Ennyit tudott csinálni, mert be volt kapcsolva a noexec. Hasonló okokból érdemes persze a /tmp-re és /var/tmp-re is bekapcsolni, de otthoni környezetben szerintem nincs akkora jelentősége.Akkor leírom a másik történetet is. Ez is régen történt.
Egyik felhasználó folyton átmozgatta a közös megosztásban lévő mappákat. Össze-vissza cserélgette. Szerettük volna kideríteni, ki volt. Bekapcsoltam Samba-ra az összes logot. Még azt is feljegyezte, mikor melyik mappába lépett be valaki és mit nyitott meg. Nos, közel 800 felhasználónál nem volt túl jó ötlet. 2 nap alatt megtelt a /var/log partíció. A rendszer reklamált ugyan miatta, de nem állt le. Ha minden egy partíción van, az kicsit kellemetlenebb lett volna.DE, otthoni környezetben mindez nem túl valószínű, hogy megtörténik.
Jah! És persze ez mind az én hülyeségem miatt volt.
-
Longeye
tag
Köszönöm! Ok, értem.
A 2 és 20 GB-okat szerverre írtam. Ott nem egy tábla csokiba kerülnek a háttértárak. Nem az otthoni rendszereimre gondoltam, hanem a munkahelyi szerverekre.
Nem kifejezetten a helytakarékosság miatt osztom fel, hanem első sorban biztonsági okokból.Ezért is kérdezek, mert a saját desktop környezetemnél nem érzem szükségességét ennek. Ez nem lesz kiakasztva publikus fix IP címmel az Internetre és főleg nem 24 órában. A szerverek egy része viszont igen.
-
Longeye
tag
Köszönöm a válaszod!
Ha a /home-ot külön teszem, mennyit hagyjak a root-nak (/)?
Szerveren a /home-nak 2GB-ot szoktam max adni és ott a /srv-hez, vagy az oda felcsatolt mappákhoz rendelek sokat.
A root-nak 20GB-ot szoktam adni, de az is bőven túlzás, mert a /tmp, /var/tmp, /var/log, /var/spool, var/cache is mennek külön partíciókra és így még a harmada sem szokott elfogyni.
Nem tudom, hogy mire kell figyelni desktop környezetben.2017, az nem semmi! Én kb. azóta kezdtem el Linux szervereket üzemeltetni.
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Linux szervereket üzemeltetek már néhány éve, de csak tavaly év végén jutottam el odáig, hogy desktop környezetként is elkezdjem használni.
Szervernél mindig felosztom a háttértárat úgy, hogy pl. a /var/log, a /tmp, a /var/tmp, stb. - nem ragoznám tovább, úgyis tudjátok - külön partícióra kerüljön. Meg persze a tulajdonságait is beállítom ezeknek a partícióknak (nosuid, nodev, noexec, noatime, nodiratime). Természetesen nem ész nélkül...minek hol van értelme.Ez a séma, amit használok, már kétszer is kihúzott a bajból.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes ezt desktop környezetben is így csinálni, vagy fölösleges. Egyí felhasználós, a gépet csak én használom, más nem jelentkezik be rá. Én nyilván, a szervereimre bejelentkezek róla, de ennyi.
Érdekelne a tapasztalatotok! Előre is köszönöm!
-
Longeye
tag
válasz
Ablakos #33884 üzenetére
Az Ubuntun en_HU, illetve en_US a nyelvi beállítás. Próbáld meg átállítani hu_HU-ra!
Itt egy link hozzá:
https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Configure_Locales_in_UbuntuLehet, hogy nincs igazam, de van egy olyan érzésem, hogy ez meg fogja oldani.
-
Longeye
tag
válasz
#79484416 #33877 üzenetére
Egy percig sem kételkedtem abban, amit mondtál, de mint látod az utolsó próbálkozásból, nem szintaktikai probléma lesz.
Olyanba futottam már bele, hogy más kódlap volt beállítva a shell-ekben két gépen és nem tudta értelmezni az egyik gépről árküldött utasításokat a másik gép shell-je, de az ssh-val volt, nem scp-vel. -
Longeye
tag
válasz
#79484416 #33869 üzenetére
Mivel most éppen gépeket telepítek, volt kis időm és én is kipróbáltam. Létrehoztam néhány fájlt az admin könyvtárában:
marcipan-001.txt
marcipan-002.txt
teperto-001.txt
teperto-002.txtEredmények:
scp admin@10.1.214.10:mar*.* /home/joe
marcipan-001.txt 100% 16 10.8KB/s 00:00
marcipan-002.txt 100% 16 11.4KB/s 00:00scp admin@10.1.214.10:mar* /home/joe
marcipan-001.txt 100% 16 11.1KB/s 00:00
marcipan-002.txt 100% 16 4.5KB/s 00:00scp admin@10.1.214.10:*001.* /home/joe
marcipan-001.txt 100% 16 11.5KB/s 00:00
teperto-001.txt 100% 16 12.4KB/s 00:00Az autentikáció publikus-privát kulcsokkal van megoldva, ezért nem kellett a -P paraméter.
Debian 12-n, Bash shellből adtam ki az utasításokat.Szerk.: Ezek szerint Ablakos kollégának is mennie kellenének azoknak az utasításoknak.
Mi lehet a gond? -
Longeye
tag
Köszönöm Mindenkinek!
Amit írtatok az így teljesen logikus és következetes, ha belegondolok.Egy ilyet találtam: https://wiki.winehq.org/FAQ#Should_I_run_Wine_as_root.3F
A 6.2-es pont és az azt követő vonatkozik erre.
-
Longeye
tag
válasz
#79484416 #33849 üzenetére
Aha!
Debian 12, KDE Plasma GUI-val.
A hibaüzenet lényegi része: "Application tried to create a window, but no driver could be loaded."
Köszönöm a válaszod! Azt hiszem valahol az átjárhatóságnál lesz a megoldás. Megpróbálok ezen szál alapján utána nézni.
Köszönöm, még egyszer!
-
Longeye
tag
válasz
Ablakos #33845 üzenetére
Ha jól látom, akkor az összes RB-vel kezdődő fájlt szeretnéd átmásolni a Downloads mappádba. Én megszokásból
RB*.*
-ot szoktam ilyenkor használni, mert Windows-on a sima csillag szerintem csak a kiterjesztés nélküli fájlok között válogat.
Azaz így működnie kéne:scp -P 2022 admin@192.168.200.254:RB*.* Downloads/
Szerintem...
-
Longeye
tag
Sziasztok!
A következő dologra szeretnék magyarázatot találni: Debian 12 alatt, konzolból a
su -
paranccsal root jogot szereztem, majd telepítettem awine
-t.
Már a tesztre sem indult:wine clock
A hibaüzenetre rákerestem neten és amit csak találtam, kipróbáltam, de semmire sem jutottam. Több órányi vacakolás árán sem.
Kiléptem a root "módból", tehátexit
és megpróbáltam még egyszer futtatni sima felhasználói jogokkal.
Csont nélkül elindult.
Az egész cirkusz csak egy nyomorultwinbox
futtatása miatt lett volna, amit szintén próbáltam root-ként is futtatni, persze sikertelenül. Sima felhasználóként meg kapásból elindult.
El tudná nekem ezt valaki magyarázni?
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest