- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Livius
őstag
válasz
gyuri860213 #34370 üzenetére
How to schedule a task in Windows server
https://www.youtube.com/watch?v=x7fOlFUnGmw -
Livius
őstag
válasz
#79484416 #33765 üzenetére
Már írtam, magában az RNDIS
usb0
interface teljesen jól megy, saját fix IP-re állítva bridge nélkül.Egyelőre a kernel configból vették ki, tehát nem nagy művelet úrja be patchelni. De azért kíváncsi lennék, akkor mi a helyettesítője innentől kezdve ahhoz, hogy egy Windows 10/11 plug-and-play lásson egy USB ethernetet egy Linux eszközről, ezt elfeljtették leírni. Meg ez most melyik Gadget RNDIS, volt egy legacy meg egy új configfs-es is.
Jah és akkor az Androidon a mobile hot spot internet megosztásnak is vége lesz USB-én keresztül, ezt elfelejtették az elemzésből, hogy ezzel megy. -
Livius
őstag
válasz
Archttila #33763 üzenetére
Yocto project-vel buildelem a saját disztribúciót. NXP i.MX és AMD-Xilinx Zynq SoC-éra is tudok buildelni, mind a kettőn ugyan úgy nem működteti a bridge a Gadget RNDIS
usb0
-át, csak a normáleth0
-át. Mind a bridge és a Gadget RNDIS is egy alap Linux kernel feature, és a Yocto project az eredeti érintetlen forrásokat használja ezek buildjénél, tehát nincs itt semmi adott OS official fórum ahova ez bevihető, csak az általános igazi haladó Linux-os fórumokon van helye. -
Livius
őstag
válasz
ubyegon2 #33755 üzenetére
Ha ez tényleg haladó topik akkor várom a választ erre és előzményeire: #33752
Azért hozzá kell tennem, ha egy motorháztető alatti (kernel közeli) kérdés merül fel itt a "haladó" topikban, nem igen jönnek a válaszok és hozzászólások, ez inkább haladó felhasználók topikja ha jobban megnézzük.
-
Livius
őstag
válasz
bambano #33751 üzenetére
A
br0
interface-nek van IP cím adva, azon is működik minden DHCP és DNS már csak, a többin nincs semmi beállítás. A bridge jól működteti a LAN-t, ha a desktop PC arra van bedugva egyből jön is a DHCP-től az IP cím és megy a kapcsolat, SSH/SFTP belépéssel tesztelve lett gond nélkül. De a másik USB Gadget RNDISusb0
interface az nem csinál semmit. Amikor a desktop PC USB-én arra van bedugva akkor unplugged-nek látja, tehát mintha a bridge nem csinálná meg a link kapcsolatot az RNDIS felé, csak az Ethernetes LAN felé van kapcsolata. -
Livius
őstag
Megcsináltam a birdge-et az
eth0
ésusb0
network adapterre ezen tutorial alapján azbrctl
-vel.
How to Configure Network Bridge on Linux?Viszont sajnos, a birdgbe rakott adapterekből csak a sima
eth0
-ás LAN-on működik a hálózat. Azusb0
-on nem megy semmi, amikor a desktop PC az USB-és RNDIS-en van összedugva, a Windows 10 úgy látja hogy az RNDIS adapteren a "Network cable unplugged" és így semmi adatforgalom nem megy rajta, amikora a birdge használná ezt az ARM board Linux-ban. Van valakinek ötlete, hogy a Gadget RNDIS-hez abrctl
-vel milyen extra beállítás kéne még, hogy úgy menjen jól mint azeth0
is? Sajnos amikor erre a Googée-val rákeresek mindenki más ezt az RNDSI + LAN bridget a desktop PC-én csinálja meg sikeresen, szinte default beállításokkal, de nekem ez most pont ellentétesen kéne az ARM boardon bridgben. -
Livius
őstag
válasz
f_sanyee #33747 üzenetére
Egy sima desktop PC csatlakozik a boardra vagy a gigabit Ethernet LAN-val (direktben bedugva) vagy az USB gadget etherneten. A desktop PC kap IP címet az ARM boardtól, és így egy fix IP-re vagy domain névre elérhető az ARM board, ez jelenleg működik külön-külön. A célom az lenne, hogy ugyan az az IP cím tartomány működjön a LAN-os és az USB ethernetes csatlakozás esetén is. Természetesen a desktop PC úgy van használva, hogy egyszerre csak az egyiken csatlakozik az ARM boardhoz.
-
Livius
őstag
Sziasztok,
Egy ARM-es Linux boardon adott egy Gigabit ethernet, USB Gadget ethernet és nyilván saját maga a localhost-val. A dnsmasq-val simán tudok DNS és DHCP servert futtatni egyenként külön PID-en indított dnsmasq service-okkal a külön IP tartományon az igazi Gigabit etherneten és az USB etherneten is.
Mi lenne a szakmailag tökéletes megoldás Linux-ban arra, hogy az USB ethernetet és a Gigabit ethernetet a Linux OS egy ethernet adapterként összeolvassza, és így akkor csak azon az egyen kéne indítanom a DNS és DHCP servert? Ennek előnye az lenne nekem, hogy mind a két hálózati interface ugyan azt az IP tartományt használná, a board ugyan azon az IP címen lenne elérhető mind a kettő hálózati módban.
-
Livius
őstag
válasz
bambano #33359 üzenetére
Én ahol dolgozom egy saját beágy Linux-os boardhoz a Yocto project-vel buildelek Linux-ot. Ez a Linux a vevőnek elmegy a board-val, tehát komplett FOSS ellenőrzést és dokumentumokat kellett csinálnunk.
Én amit ebből megtanultam, az az, hogy a vevőnek kiszállított SW-ben, ami jelen esetben egy Linux image, minden ami GPL v2 licenses kód, azt ingyenesen a kérésére el kell tudnom küldeni neki, de csak azt, ami ilyen licenses, minden mást megtarthatok magamnak.
Én úgy gondolom, hogy a Red Hat ennél sokkal többet publikált eddig, és most jött el az, hogy már csak és kizárólag a GLP v2-ők lesznek publikálva (ezt majd kérésre ki kell adniuk, de többet semmit). Pl eltudnám azt képzelni, hogy csinálnak egy GitHub oldalt, ahova ezeket amik náluk GPL v2 felrakják, külön külön, de ez után ember legyen a talpán aki, a sok kicsi SW részből egy újabb disztribúciót majd összehackel magának. Talán a Yocto közösség örülne egy linux-rhel reponak, amiből az elszántak ARM és x86-ra egyedi disztribúciókat tudnának összebuildelni maguknak. Ha kb ilyen lesz a Rad Hat jövője, hogy le minimalizálja a publikus tartalmakat, és csak az lesz elérhető ami GPL v2 akkor semmiben nem lehet velük vitatkozni, ez van és kész, ezt megtehetik, igazából én is ezt tenném egy saját cégemben. -
Livius
őstag
válasz
bambano #31327 üzenetére
Fájlátvitelre a Visual Studio és az ingyenes Visual Code is igazából az rsync-et használja, tehát amikor buildelsz, akkor a PC-én lévő project mappádat az ARM-es Linuxra beszinkonrizálja és kész. Utána lescriptelt módon belép az SSH-án ott a gcc-vel fordít egyet és a gdbserverrel együtt elindítja a debugolandó progidat. Innentől kezdve már nincs SSH, a gdbserver saját protokolja szerint megy a debug, aminél nincs hatékonyabb jelenleg.
Ebben a módszerben, amit az MS megcsinált szerintem sehol semmi kókányolás nincs, maximálisan követ egy unix filozófiát, és a usernek minimalizálja az extra konfigurálási kényszert, tehát nem kell hozzánemértő módon NFS megosztással bajlódni, ami mindenképp külön telepítgetéseket követel és hozzáértő beállítást, az nem lenne user friendly és nem eladható széleskörben.
-
Livius
őstag
válasz
CPT.Pirk #31311 üzenetére
Amúgy a jelenlegi "state of the art" az lenne, ha a már meglévő C vagy C++ libjeiteket beraknátok egy igazi C/C++-os Python modulba, tehát egy olyan .so-ba amit a python betud importálni, és abból az ehhez megcsinált osztályokkal egy sima python scriptben tudnátok a top level szintű működést megvalósítani.
Én kb fél éve ezt megcsináltam, egy ugyan ilyen ARM-es Linux alá, és a világ legkorszerűbben és leggyorsabban fejleszthető cucca lett az eredmény ebből.
Amúgy az Eclipse valamilyen tcf-agent cuccal tudja ugyan azt a gdbserveres debugolást mint a VS2019 vagy a VS Code.
-
Livius
őstag
válasz
CPT.Pirk #31311 üzenetére
Ha van lehetőséget a R-Pi-re rakni gcc-t és gdbservert meg ami mind kell ahhoz hogy tudj fordítani az SSH-án keresztül akár a beágyas Linuxon, akkor én azt javaslom próbálkozz inkább a Visual Studio 2019-ben lévő remote debug-val. Annak a gdbserver-es verziója a jelenlegi legjobb szerintem.
Röviden tömören, amikor buildelsz az SSH-án keresztül feltölti a forrásfájlokat, és az R-Pi-ben lévő gcc-vel fordít mindent, és ez a legjobb, így nem megy félre semmi. Aztán amikor debugban futtatod, akkor SSH-án a buildet cuccot elindítja úgy, hogy a gdbserver is megy közben a Linuxon, és azon keresztül tudsz a VS 2019-ben a saját PC-den breakpointozni, meg mindent amit akarsz, úgy hogy valójában a progi az ARM-en fut. Abban is okos a VS2019, hogy a remote Linux fordítójának és rendszereiben elérhető headerjeiről is csinál egy cahcelt állapotot, és 100%-osan tud működni az IntelliSense a Linuxban lévő includok alapján.
Amúgy ez létezik az Eclipsben is, de kb fél évig tarthat a bekonfigolása, meg én is azt vettem észre, hogy alig van normális blog bejegyzés vagy valami tutorial hozzá, ami gond nélkül ugyan ezt összerakná.
-
Livius
őstag
Sziasztok!
Lenne egy Linux C/C++ programozási kérdésem, de lehet nem is annyira a C/C++ nyelv a lényeg benne, Linux kernel v4.x-et használok.A kérdés az, hogy amikor C/C++-ban a pthread.h-et használva indítok egy plusz threadet FIFO ütemezésben úgy, hogy előre attribútumban beállítom neki a CPU affinitást minden magra, a futás közben ezt a Linux hogy fogja figyelembe venni és kezelni? A thread amit indítok egy végtelen ciklusban figyelget egy thread-safe queue-t, és amikor van valami új elem azt kiveszi, majd csinál vele egy két műveletet, aztán megint blockolva várja a következőt. Ez a szál teljesen jól működik, kb 3-4%-os CPU használatot eredményez, de számomra nagyon gyanús az, hogy mintha a Linux véletlenszerűen indítaná az egyik magon a sok közül ezt a threadet, és utána örökké, csak azon a magon futtatja, vagyis a blockolás feloldása után mintha sose lenne olyan, hogy a másik magra kerülne át a futtatása, pedig a másik magon több szabad CPU idő lenne láthatóan htop-ban. Tud valaki valami infót vagy valami jó linket, hogy valami nagy könyv/biblia szerint a több magot is használható threadeknek hogy kéne managelődni a Linuxban a CPU magok között?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest