- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
debian 5
egyébként valamikor régen tényleg hd0,3-ra települt, csak azóta az előtte lévő partíciókból össze lett vonva kettő eggyé, így előrébb lépett a sorban.... azóta csinálja ezt...
a grub nem egyszer lett azóta újrarakva (windows installok miatt), de mindig hd0,3-át hiszi rootnak, pedig installkor a hd0,2-t adom meg
-
köszi... amiatt kellett, hogy gyanús, hogy a vinyóm meg akarja adni magát, mert a windows egyáltalán be se indul, meg a linux is mindenféle hibákat írogat...
[ 19.657411] ata1.00: exception Emask 0x10 SAct 0x1 SErr 0x280100 action 0x6 frozen
[ 19.657411] ata1.00: irq_stat 0x08000000, interface fatal error
[ 19.657411] ata1: SError: { UnrecovData 10B8B BadCRC }
[ 19.657411] ata1.00: cmd 60/20:00:dd:55:0f/00:00:09:00:00/40 tag 0 ncq 16384 in
[ 19.657411] res 40/00:04:dd:55:0f/00:00:09:00:00/40 Emask 0x10 (ATA bus error)
[ 19.657411] ata1.00: status: { DRDY }
[ 19.657411] ata1: hard resetting linkés ilyenek...
Major Major: az pont benne volt, ami nekem kellett... lásd föntebb
-
Sakab
senior tag
Nah arról írok
levettem a titkosítást és felcsatlakozott bár bődületeslassú 108as karim van de vmi óborzalom.na m1 nagyon köszi a segítséget most megpróbálom feltenni az Automatix2öt (eredeti honlapja persze h most nem érhető el mert miért ne) szóval abba hátha lesz vmi a Wicd Network Manager helyett
szerintemmég fogok ideirni nemsokára mert úgyis elakadok megint -
Sakab
senior tag
Hu megpróbáltam ezt a parancssort kigugliztam de amikor beirom a jelszós parancssort akkor azt irja ki h:
Error for wireless request "Set Encode" (8B2A)
Set failed on device wlan0, invalid argument.Üzemelném én csak nem tudom hogy semmi 5letem sincs sajna még eléggé az elején járok.
Más hasonló progi amit 1xerüen fel tudok tenni és kb hasonló tudású grafikus felületűt nem tucc ajánlani? -
kiskegyed
aktív tag
iptables -L eredménye:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
RH-Firewall-1-INPUT all -- anywhere anywhere
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
RH-Firewall-1-INPUT all -- anywhere anywhere
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
Chain RH-Firewall-1-INPUT (2 references)
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT icmp -- anywhere anywhere icmp any
ACCEPT esp -- anywhere anywhere
ACCEPT ah -- anywhere anywhere
ACCEPT udp -- anywhere 224.0.0.251 udp dpt:mdns
ACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:ipp
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ipp
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:ssh
REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibited -
Major Major
senior tag
na görgetem tovább a projektet
xinit rendesen indítja a második X-et, meg is tudom határozni a depth opcióval a színmélységet, .xinitrc, vagy megadott script tartalma lefut rendesen
viszont startx nem csinál semmit, csak egy szép fekete képernyőt
(igazából tökmindegy, elvagyok a xinit-tel is, csak érdekességképpen hoztam fel)
amúgy normális használatnak számít ez, hogy egy userrel több X-et is futtatok?na de van egy bökkenő. hang. ha indítok egy MoC-ot a második X-en, akkor nincs hang, csak mikor az elsőre váltok, de ott szépen tudom hallgatni az elindított számot
az alsát át kell linkelnem valahogy a második X vt-jére? -
zoltanz
nagyúr
Szerintem nem árt egyszerűsíteni amit lehet itt egy jó projekt: X nélküli ablakozó, ami hozza ua.
-
törölt tag
Nah majd megnézem pontosan, mert már nem emlékszem iyléen részletesen.
Amúgy természetesen úgy írtam az iso file-t, ahogy kell.
Most annyi van a fejemben, hogy megjelenik a kék képernyő a kiskutyafejjel ().
Akkor ott vagy várok 8mp-t és magától indul a dolog, vagy megnyomom (asszem) az f2-őt, vagy valami gombot-most ez lényegtelen-és akkor választhatok speckó bootolások közül.
Szóval ha nem csinélok semmit, akkor kezdődik a buli. Nah itt a 2. sor a booting. És itt egyszerűen megáll, nem történik semmi. Winyó sem nagyon seekel és a cd meghajtó sem igazán dolgozik. -
törölt tag
Próbáltam, deee. Beraktam az install cd-t amit elvileg a hivatalos honlapról töltöttem le.
A booting (vagy lehet picit más néven futott, de a lényeg h bootolni akart) résznél megállt mindig és nem ment tovább.Egyébként nem tudom, de olyan hatása volt, mintha cd-ről akarna rendszert tölteni, nem pedig telepíteni.
-
ivivan
tag
Hát én már megint fekete bárány vagyok: mindig root-ként lépek be Linuxra illetve ssh-n az első parancs a su (vagy sudo bash) (Sőt, még a screen-em is root-ként fut)
Egy ideig én is próbáltam paré júzer lenni, de valahogy mindig oda jutottam, hogy root jog kellett. Ugye nyilván ha valahova be ssh-zok, akkor azért megyek oda, mert csinálni akarok valamit (apache újra indítás, biztonsági mentés, logok megnézése stb) és biztos, hogy ezeket csak a root teheti meg, tehát vagy minden utasítás előtt sudo-t adok ki vagy simán root-ként tevékenykedem. Nekem az utóbbi egyszerűbb és nem látom nagy veszélyét a dolognak...
-
Sakab
senior tag
De miért tilos ennyire a rendszergazdaként való bejelentkezés?Csak én használom a gépet senki más szóval ilyen veszélynek nem vagyok kitéve.
Elvileg amire én rájöttem eddig h ezzel a sudo sw-vel bejelentkezés előtt törölni lehet a root jelszót így ezekután automatikusan rootként fog futni.Csak annyi gubanc van h kéri a jelszót amit én beis irok neki amivel alapba betok lépni és kiirja h nincs ilyen parancs,ha meg esetleg mást írok be nem a jelszót akkor érdekes módon kiírja h incorrect és próbáljam meg még 1xer. -
Sakab
senior tag
Igen kényelmi szempont lenne de ennél elvileg van egy 1xerübb is ami eddig működött de most vmiért nem akarja amióta újra tettem a gépet.Eddig így csináltam 3xor és kapásból ment és amikor bejelentkeztem automatikusan rootként voltam bent...most meg...[link] 2:24 től lenne ami engem érdekelne...erről a megoldásól tudnál vmit mondani? ha beírom h sudo sw majd kéri a jelszavam megadom de kiírja h: sudo: sw: command not found
-
Sakab
senior tag
Például a hálózattal vagy kinézettel kapcsolatos beállításokra gondoltam. A terminálba meg hálózat kezeléssel kapcsolatban szeretnék tanulgatni meg tesztelgetni de ott is azt írja ugye h rootként kéne bejelentkeznem amit ugye meg nem enged.Arra a parancsra szeretnék rájönni h a jogokat mivel lehet beállítani, úgy h ne keljen minden parancskiadásnál jelszót írni meg h sudo-t hozzá írni.Kicsit kacifántosan fogalmaztam de remélem érthető késő van már
-
Sakab
senior tag
Már feltelepítettem vagy 4xer és eddig semmi gondom nem volt mivel a telepítés végén a belépés előtt a sudo sw paranccsal elvielg kitöröltem a jelszót ha jól értelmeztem dem ost azt nem engedi vmi oknál fogva.És most sima userként enged be.
Amit tudok ill nem tok csinálni: Ha bármi beállítást szeretnék végezni kéri a kódot konzolba nemtok semitse csinálni mert azt írja h rendszergazdi ként jelentkezzek be meg ilyenek. -
icemad
nagyúr
256sd 133mhz
Xubuntut most töltöm le, holnap kipróbálom.sh4d0w: most olvasom a cikket. Érdekes, de nem vagyok linux mágus. Ennyire nem biztos ,hogy belemászok. Talán, ha lesz nekem is szabad 40 munkaórám.
Mindenesetre érdekes, csak az a gond, hogy a cikkírónak is több ram van a gépében.
-
Major Major
senior tag
-
doc
nagyúr
bal oldalt lathato mukodes kozben:
screenshot -
czappa
aktív tag
"en windowmakert hasznalok, gyors mint az olajozott villam"
Egyszer kipróbáltam a windowmakert és tetszett is, talán használnám is, de sajnos nincs benne "system tray". Ez amiatt rossz, mert ha pl. bezárok egy amarok-ot, vagy kopete-t, akkor nem becsukódik, hanem a system tray be kerül, ahonnan viszont wm használatakor nem tudom visszahozni.
Persze ha odafigyelnék és nem a bezárásra kikkelnék, hanem a kicsinyítésre - amikor olyan kis négyzetbe leteszi- az jó lenne, de néha úgy is eltévesztem.
A másik megoldás, hogy nem használok system t-t igénylő appokat.
Erre tudsz vmi jobb megoldást? -
ivivan
tag
Nana. Az icewm (legalábbis 3 éve mikor utoljára használtam) még desktop ikont sem tudott kezelni. Annál azért többet tud a Win98 (még ha nem is tartom a Win98at oprendszernek)
Az viszont tény, hogy az icewm villámgyors, ezért is használtam :-)Mondjuk nekem nagyon bejött az icewm-ben ALT-SPACE-re lent bejövő kis gyorsindító (kicsit olyan, mint a Windows Run része, csak kézreállóbb), lehet ezért vetettem el a windowmakert :-)
-
ivivan
tag
Ez igaz. De egy Debian alaprendszer kb 20 perc alatt települ (nem használok X-et, ezért nem sok mindent kell felrakni), utána azt a 6-8 csomagot, amit használok apt-get install-al felrakom még 20 perc alatt és a configokat (ezért mentem le a /etc-t) odamásolom és cirka 1 óra alatt megvan az egész.
Cserébe a mentés emberi méretű és nem kell mindig kiírni a teljes Debian rendszert is, ami cirka 1G tömörítve (így is van vagy 14-15G a fejlesztő szerverünk napi mentése) -
ivivan
tag
Szerintem elég lenne neki a /var/ és /etc/ könyvtárak összetarozása. Esetleg ha nagyon paranoiás, akkor még a /usr/-t is le lehet menteni. Én csak ezeket szoktam, ebben minden benne van (persze nagy szerveren ez reménytelen vállalkozás, ezért nem is mentem az egész /var/-t, csak amit feltétlenül kell)
És én ezért nem utaznék Pestre: ezt simán ssh-val is ki lehet adni és átmásolni Interneten keresztül. 2G kevesebb, mint 1 óra alatt lejön.
Visszatérve az én Apache problémámra: senkinek nincs ötlete?
-
Nkboy
senior tag
Végülis nem nagy gond. Azért köszi a segítséget!
Közben megtaláltam, hogyan kell parancssorból konfigurálni:dekker@x5dc4:~$ su
Jelszó:
x5dc4:/home/dekker# tzselect
Please identify a location so that time zone rules can be set correctly.
Please select a continent or ocean.
1) Africa
2) Americas
3) Antarctica
4) Arctic Ocean
5) Asia
6) Atlantic Ocean
7) Australia
8) Europe
9) Indian Ocean
10) Pacific Ocean
11) none - I want to specify the time zone using the Posix TZ format.
#? 8
Please select a country.
1) Aaland Islands 18) Greece 35) Norway
2) Albania 19) Guernsey 36) Poland
3) Andorra 20) Hungary 37) Portugal
4) Austria 21) Ireland 38) Romania
5) Belarus 22) Isle of Man 39) Russia
6) Belgium 23) Italy 40) San Marino
7) Bosnia & Herzegovina 24) Jersey 41) Serbia
8) Britain (UK) 25) Latvia 42) Slovakia
9) Bulgaria 26) Liechtenstein 43) Slovenia
10) Croatia 27) Lithuania 44) Spain
11) Czech Republic 28) Luxembourg 45) Sweden
12) Denmark 29) Macedonia 46) Switzerland
13) Estonia 30) Malta 47) Turkey
14) Finland 31) Moldova 48) Ukraine
15) France 32) Monaco 49) Vatican City
16) Germany 33) Montenegro
17) Gibraltar 34) Netherlands
#? 20
The following information has been given:
Hungary
Therefore TZ='Europe/Budapest' will be used.
Local time is now: Sun May 10 13:34:27 CEST 2009.
Universal Time is now: Sun May 10 11:34:27 UTC 2009.
Is the above information OK?
1) Yes
2) No
#? 1
You can make this change permanent for yourself by appending the line
TZ='Europe/Budapest'; export TZ
to the file '.profile' in your home directory; then log out and log in again.
Here is that TZ value again, this time on standard output so that you
can use the /usr/bin/tzselect command in shell scripts:
Europe/Budapest
x5dc4:/home/dekker# -
GD
őstag
és van vmi általad ismert calculator amivel meg lehet tartani a ~700megás méretet a problémás fileok átkódolása után? vagy vmi pofonegyszerű megoldás?
a cikkel asszem anno találkoztam is lehet még nyomtatott formában, de átnézem mégegyszer. köszi
ps: nem tudtam hogy neves publicisták is vannak köztünk :-) -
GD
őstag
Audio dekóder meghívása: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 32.0 kbit/2.08% (ratio: 4000->192000)VIDEO: [XVID] 608x336 24bpp 25.000 fps 1065.9 kbps (130.1 kbyte/s)
ID_DEMUXER=avi
ID_VIDEO_FORMAT=XVID
ID_VIDEO_BITRATE=1065856
ID_VIDEO_WIDTH=608
ID_VIDEO_HEIGHT=336
ID_VIDEO_FPS=25.000
ID_VIDEO_ASPECT=0.0000
ID_AUDIO_FORMAT=85
ID_AUDIO_BITRATE=111696
ID_AUDIO_RATE=0
ID_AUDIO_NCH=0
ID_LENGTH=4941.92pl ez a film kiakasztja az asztalit, a mplayer vígan viszi
lehet a 48KHz sok? -
szatocs
őstag
Beadtam neki a 2 - t, meg a 3 - at, és kijött, hogy nem megfelelő számú paramétert adtam meg. Az egész, amit beírtam ez volt:
# ! /bin/sh
echo "Add meg az A értékét!"
read A;
echo "Add meg a B értékét!"
read B;if [ $# -ne 2 ] ;
then echo "Hiba: Nem megfelelő számú paraméter, 2 paramétert adj meg!"
exit 1
elif [ $A –eq 0] ;
then echo „Hiba: Ha az A értéke 0, akkor nem elsőfokú egyenletről beszélünk, adj más értéket A – nak!”
exit 1
elif [ $B –eq 0 –a $A –ne 0 ] ;
then echo "x=0"
exit 0
fiif [ $A –ne 0 –a $B –ne 0 ] ;
let x=(-$B/$A)
echo "x= ` $x ` az egyenlet eredménye!"
exit 0
fiMivel lehet baj?
Az egészet miután chmod u+x - et adtam neki, és sh - val lefordítottam, kiírta, hogy:
"Add meg az A értékét!"
2
"Add meg a B értékét!"
3
Hiba: Nem megfelelő számú paraméter, 2 paramétert adj meg! -
szatocs
őstag
Akkor a feladatot mégegyszer:
Készíts egy Bourne-shell szkriptet, amely ellenőrzi adott számhármasok esetén, hogy szerkeszthető-e belőlük háromszög! 1.--- A skript az értékeket alapesetben a standard inputról olvassa soronként, kilépni állományvége-jellel lehessen.--- 2. --- Azonban opcionálisan megadható egy fájl is paraméterként, ebben az esetben a fájl tartalmát kell soronként kiértékelni. Az eredményt a standard kimenetre írja. ---
3. --- Az ellenőrzést függvény végezze!
A szkript legyen felkészítve a hibás inputok kezelésére is, amikor az eredmény helyett a hiba helyét írja ki!
A bemenet formátuma a következő: szam szam szam
Például:
Kerem a szamokat: 1 2 3
A megadott (1,2,3) szamharmasbol NEM szerkesztheto haromszog!
Kerem a szamokat: 2 4 5Az 1. , a 2., és a 3. helyet jelöltem be a feladatban. Azokat nem tudom, hogy most hogy is kellene megvalósítani, hogy induljak el velük.
-
szatocs
őstag
Köszi!
No, akkor egy pár kérdésLátom, hogy az if után zárójeleket tettél. Nagyjából rá is jöttem, hogy miért úgy kell - mert a -gt, és hasonló kapcsolók csak 2 paraméter között lehetnek -. Az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, hogy miért kettős zárójelben van?
A másik pedig az utolsó if - es szerkezetnél van. A vagyot itt nem alkalmazhatom úgy, hogy || , csak a -o (gondolom azt jelenti, hogy or
) kapcsolót?
-
ngabor2
nagyúr
nem sd kell bele. csak azt nem tudom, hogy hova... ha megtalálnám, akkor tudnám bővíteni.
esetleg ha ethernet-kártyát is találnék hozzá, ami passzol a foglalatába (amilyet még nem igazán láttam, jelenleg egy modem csücsül benne, az lspci szerint winmodem), akkor hirtelen lecsapnék rá.
-
ngabor2
nagyúr
bx440 chipset, úgyhogy valszeg memet elég macerás lenne bele találni, ráadásul semmi hangulatom porrá bontani, hogy a bővítés helyét megtaláljam (a hátlaok leszedésével nem lehet, ezt már végignéztem). de ha ilyen sebességű és ilyen jól viselkedő marad, akkor nem is bántom. telepítés során kevesebbet kérdezett, mint egy win
ja, és természetesen mindent elsőre felismert. cska kicsit sokáig tartott a teljes telepítés (700 csomagot még lekapott a netről...)
-
Core2duo6600
veterán
Most megoldottam úgy hogy beírtam a hosts file ba a gép nevét meg ip címét
hát onnan találja ki, vagy kellene kitalálni, hogy a router dns servere hisz van neki, az feloldja win alatt, innen gondoltam, hogy linux alatt is kellene, hogy müködjön és a sampa meg is találja
a gépet látom a hálóban ha megadom a kódot akkor rá is tudok menni
Vissza még nem müködik, de már rajta vagyok -
GD
őstag
huh, gtk2-es elvileg igen, de most nagyobb a bajom:
ezeket találtam amik szembeötlően gyanusak lehetnek fagyásban:
ACPI Exception (processor_core-0818): AE_NOT_FOUND, Processor Device is not present [20070126]
ACPI: Invalid passive threshold
ACPI Error (psargs-0355): [\_PR_.P002._PPC] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND
ACPI Error (psparse-0537): Method parse/execution failed [\_TZ_.TZ00._SCP] (Node c2059310), AE_NOT_FOUNDez a dmesg boot-kori produkciója..
-
janos1988
addikt
Ha megadom neki az eleresi utat (windoz part.-rol) akkor betolt rendesen. De erdekes modon se a beepitett lan es halokartyat (asus p5b-e) se a dvd irot nem latja. Hang es lan valszin a kernel maitt van (ezt mar fedore es opensuse is eljatszotta), de a dvd-t nemtudom meirt nem latja.
-
janos1988
addikt
Megprobaltam a server kiadasat feltenni, erre ez az uzenet fogad boot utan (usb kerese utan): [link]
(ide-s a dvd romom, 2 satas vinyo van, tobb particioval, raadasul van rajta linux/xp is, most honnan szedjem elo, hogy melyik particionak mi a neve, hogy megadjam neki az iso eleresi utjat. De alapbol miert nem telepul cdrol?)
Most ezzel mit kezdjek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Villanyszerelés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Mobil flották
- Formula-1
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest