-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29410 üzenetére
Én is kezdőként kezdtem használni, nem tudtam hogy van, amint szükségessé vált (nem tudom minek kapcsán, talán ikoncsere) azonnal belefutottam, hogy kell és hol találom. Más is biztosan így csinálja. Senki sem úgy szülteik, hogy tud mindent. Gondolom azért nincs benne, hogy aki tényleg annyira egyszerű, ne állítgasson el véletlenül mindent, de mindegy is, valamiért nincs benne, kész. Egy csomó más sincs benne, pl. GIMP, amit az elsők között telepítek, és sokkal fontosabb mint a tweak tool. Vagy a hardvermonitor indikátor, vagy a Dropbox kliens. Majd megtalálja kezdő is, nyugi.
Nem a kezdőkre gondolsz, hanem magadból indulsz ki, hogy szerinted milyennek kellene lennie. Szerintem pl. a Cinnamon borzasztó csúnya és elavult kinézetű. Na most én is írjam mindenkinek, hogy ne ragadjon le ennél az XP-utánérzés valaminél, hanem akár Unity, akár Gnome, akár KDE, csak legyen benne valami eredetei, valami más? Nem teszem, tudom hogy sokaknak pont azért tetszik mert ismerős, mert kiírja a programok nevét a tálcán, mert alul van a tálca, mert van "start menü" stb. De aki pl. azért menekül Windowsról, mert valami újra, frissre, üdére vágyik? Mint pl. én? Nekem is a Cinnamont ajánlod?
Tökre nem rólunk vagy rólad szól, hanem hogy tartsuk tiszteletben a különböző igényeket, ízléseket meg úgy általában a diverzitást.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29407 üzenetére
Ha ez most ennyi lenne azt mondanám tökre igazad van, csak az a baj, hogy nálad ez az ízlésrendőrség rendszeresen visszatérő dolog, tehát ne ezt ragadjuk ki, hanem az összeset ahol a) szar a Unity, ezzel párhuzamosan pedig b) csak a cinnamon a jó, mert te azt mondtad. És Syl-nek abban igaza van, hogy az összes létező ellenérv közül a lehető legnevetségesebb kifogás a tweak tool, mert mondhatnád teszem azt a panel mozgatásának korlátoltságát, esetleg az erőforrásigényt vagy a compiz nehéz konfigurálhatóságát vagy bármi mást, de azon rugózni hogy egy tweak toolt utólag kell két kattintással telepíteni... Gondold végig meddig tudsz használni egy szűz Ubuntu/akármit anélkül, hogy telepítenél bármit és rájössz (remélhetőleg) ez mennyire nem érv. Aki meg nem tud róla hogy van (nyilván én se tudtam anno) rögtön találkozik vele amint bármit testre szabna komolyabban, mert mindenhol írják hogy az kell hozzá. Na kiírtam magamból, kicsit hosszú lett, bocsi.
ja és még valami eszembe jutott: azért mert neki és nekem meg még két embernek ez a DE áll leginkább kézre, attól még nem vagyunk belé szerelmesek és nem védjük mindenhol mindenáron, csak rendkívül fárasztó tud lenni a fenti. Nem kell ezen se megsértődni, se elballagni máshova, tudomásul kell venni, hogy különbözőek vagyunk, és el tudjuk dönteni mit miért használunk. Te is nyilván meg tudod indokolni hogy miért azt használod, hajrá, váljék egészségedre, csak tartsuk tiszteletben egymás döntését. Régen nem értettem minek van N+1 féle disztribúció meg asztali környezet, így hogy használom már teljesen értem. És nagyon fájna visszaváltani az uniformizált Windowsra. Na tényleg befejeztem.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29403 üzenetére
A folyamatos ubuntu és unity fikázásod hidegen hagy
Ugye nem gondolod komolyan, hogy majd a te ízlésed(ízlésficamod) szerint fogok disztribúciót/DE-t választani?!
Hint: a kérdés költői volt, nem várok választA Mint topicban is értelmes kérdést tettem fel, te meg jöttél az ..... (khm...) értelmes válaszoddal...
-
válasz
ubyegon2 #29363 üzenetére
Én voltam a láma.
Nem vettem észre hogy a kétujjas görgetés be volt kapcsolva.Más:
Ha telepítek valamit a szoftverek közül, akkor közben nem lehet böngészni a firefox-ban?
Mert nekem akkor nem tölti be az oldalakat.Más2:
Ami a Mint alatt szintén probléma volt az FN+le és fel nyíl nyokomkodása esetén a fényerő nem csökken és növekszik.
A rendszer érzékeli mert kijelzi hogy növelem és csökkentem a fényerőt, de akkor sem változik a dolog. -
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #29310 üzenetére
"Az új topik az alkalmazásokról, játékokról meg nem lesz."
Ez is elég szomorú, mert ha ilyen szemmel nézed a topikokat sokszor előkerülnek az alkalmazásokkal kapcsolatos problémák, de össze vissza itt-ott, így gyakorlatilag kereshetetlenek. Kezdőknek meg különösen fontos lenne ez.
-
Syl
nagyúr
-
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29187 üzenetére
Az ember vagy elfogadja a unity baromságait vagy használ másik DE-t.
Én a linuxozást unity-vel kezdtem és nagyon megszerettem. Igaz, hogy a legegyszerűbb piszkálásához is tweak kell, de ez nem zavar. Install után felmegy a unity tweak meg compiz settings és kész.
Megjegyzem 12.04-nél még elég sok compiz összeomlást láttam, de 16.04 és 16.10-nél szinte alig. És az is csak akkor amikor a compiz settingsben ész nélkül ügyködtem. Ekkor jött egy logout-login és azóta megy rendesen. (a Mint-en a cinnamon sokkal többször dőlt a kardjába)Hosszabb-rövidebb ideig használtam mást is:
- Legtovább a Pantheon-t (elementary), sajnos unity-t megszégyenítő butításokat építenek bele. Vagyis inkább alapfunkciókat hagynak ki a rendszerből.
- Cinnamon - nagyon nem kedvencem, mégis hónapokig kizárólagos volt a gépemen. A sok kiegészítő nagyon tetszik benne. A sok cinnamon és nemo összeomlás meg nagyon nem.
- Gnome 3 - tetszik, nem kicsit.
- Kde Plazma - szép, sok kiegészítő, téma. De. Ami disztribúciót próbáltam vele, egyik szörnyűbb volt, mint a másik (kubuntu, kde neon, mint kde). És akkor még nem beszéltem arról hogy gyakran alapvető dolgokra képtelen. Például elindítok egy filmet a NAS-ról (smb megosztás), de a film mellett található feliratot már nem tudja megnyitni.
- Mate, XFCE, LXDE nem az én világom. Az szerintem inkább vindóz kedvelőknek való. -
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #29187 üzenetére
"igazából tök mindegy melyik verziót rakom fel, ugyanúgy szopok az Unityvel"
Van annyi DE mint csillag az égen, Cinnamon 3 is, vagy a stabil 2.8.5. Pár sor terminálban az új DE telepítése és a Unity törlése. De ezt te is tudod. Gondolom azért hagytad a Unity-t mert adni akartál neki egy esélyt. Nekem is egy kijárat nélküli labirintusnak tűnik, 2 másodperc alatt úgy elveszek benne, hogy azt se tudom hol vagyok.
Hát a kölcsön kenyér visszajár nevű játékban egyikünk sem ártatlan bárány, ez az emberi természet egyik legnagyobb átka amin már 10.000 éve nem tudunk túljutni.
(#29188) Aethelstone
Nem érzékeny, csak most ért a tűréshatárához. Innen már csak egy apró lökés, hogy beteljen a pohár. Legyünk emberségesebbek és ne kötekedjünk. Ezt nem személy szerint hozzád intézem, hanem mindenkihez.
-
válasz
ubyegon2 #29182 üzenetére
Tök érdekes, ahogy visszajöttem Mint-re, mindent megtalálok, amit Ubi alatt nem, valahogy lebénultam.
Itt látni, hogy van compiz manager, akkor ezek szerint ezt külön felteszem és nem kavarodik össze a tweak meg a rendes beállítások appokkal?Egyébként próbálgatja még valaki rajtam kívül ezt a 17.04-et? Mert én ugyan próbálgatom, de nincs mihez viszonyítani, egyedül a Gnobuntut ismerem kicsit.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #29161 üzenetére
Csak a YouTube 720p HD lejátszás ne zabálná ennyire a CPU-t(Xeon5430).
Persze ez SMTube telepítésével + MPV-ben futtatással redukálható nem kevéssel, de ez persze utólag jutott eszembe mikor már kész lett az ISO. Újabb egy teljes napot pedig most erre nem tudok szánni, majd a következő ISO-ban orvosolom
Igaz, laptopon meg sem érzem, de abban i7 van ami már egészen más súlycsoport.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #29152 üzenetére
Hát nem tudom, talán RAM fogyasztáson látszik meg a különbség. Mint-en jól optimalizálták a Cinnamon-t, Ubuntu-n viszont nálam alapjáraton felzabál 1 GB-ot, aztán ha elindítom a firefox-ot és böngészek itt PH-n, felmegy 1.3-ra. Ha ne adj isten még a radiotray is megy már is 1.5 GB-nál tartok. De szerintem még ez sem olyan sok a Unity-hez képest. Az az első amit kukába hajítok friss telepítésnél.
Összességében jól muzsikál a Cinnamon ubuntu-n(hisz a mint is az, kiegészítve pár extrával), így használat során meg nem mondja senki melyik a mint és melyik az ubuntu.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #29063 üzenetére
Mi a verzió, amit ugorni tudsz? Egy szoftvercsomag. De nem kell ugranod, az LTS-eket használhatod az eredeti szoftverkörnyezet frissítéseivel 5 évig. Vagy ugorhatsz, ha úgy tetszik. A 12.04-t még négy hónapig a 3.2-es kernel aktuálisan legfrissebb verziójával, az Ubuntu számozás szerint 3.2.0-119-essel. Ez jelenleg a legrégebbi mainstream LTS kernel. Ennél régebbieket csak a Red Hat/CentOS/Scientific vonal használ, de ők meg maguk pöcsölik.
Arch Linuxot fel tudsz rakni 3.2-es kernellel? És egy mai gépen minden pöcre megy majd vele? Ha meg nem, akkor majd leszeded mindenhez a legfrissebb (vagy amelyik tetszik) drivert, és felteszed?
A Zesty (a 17.04) a 4.9-nél tart. -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29071 üzenetére
De lehet, backports kernelt telepítve utólag. Csak amikor az átlagfelhasználónak egy something has gone wrong üzenet és egy szomorú smiley jelenik meg a grafikus telepítőben, őt ez nem fogja vigasztalni, mivel nem is tud róla hogy lehetne, azt meg főleg nem, hogy hogyan. Ezért is van létjogosultsága az Ubinak, ami jelenleg a 4.8-nál tart (a 16.04 4.4-nél), mert ott elég nagy eséllyel kapásból menni fog az új hardveren is a rendszer. Az Ubuntu pedig az átlagfelhasználóknak készült, mint tudjuk. Mit nem csinálnak sikerrel? A legnépszerűbb asztali disztribúció, erre épül egy rakás másik szintén népszerű rendszer, nyilván nem véletlenül. A Unity meg köszöni szépen jól működik, az teljesen más kérdés, hogy te nem szereted. Nem mondtam ilyet, ezt te behallucináltad. Azt mondtam, hogy az új hardverek kernelfüggők, és a Debian talán a legelmaradottabb rendszer ezek támogatásában, már ha nem telepítünk backports kernelt utólag.
Valóban nem ismerem a rolling rendszereket közelről, de arra következtetek, hogy ha ennyire naprakész csomagokkal dolgoznak, akkor azok nem nagyon voltak tesztelve előtte. Mondhatnám azt is, hogy ez az anti-Debian megközelítés, ami meg több éves csomagokkal operál stabil ágon. Na most itt bármikor bele lehet futni valami méretes szívásba, ami nagyon nem az átlagfelhasználó szintje, és érdekes módon nem is ők a célközönsége az Archnak. Szerinted meg felesleges az Ubi, elég lenne a Debian az ultrakonzervatív megközelítésével meg az Arch a state-of-the-art naprakészségével, aminek a telepítése sem átlagfelhasználói szint.
A folyamatos személyeskedéseid miatt pedig ez volt az utolsó válaszom számodra, üdv.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29069 üzenetére
Te írtad ezt:
Ahhoz minek verziót ugrani x évente, hogy kezelni tudják az újabb hardvereket? Én totál laikusként azt gondolnám, hogy elég lenne ezen hardverek drivereit frissíteni.
Amikor te is tudod, hogy nem ennyiből áll, mert utólag leírod magad is... A rolling meg ne legyen már összehasonlítási alap, amikor tök más elvre épül. A Debiant miért nem hasonlítod az Arch-hoz? És igen, azért van sokkal kevesebb bug a Debianban, mert sokkal régebbi csomagokat használ, meg jóval lassabb a release. A Jessie - ami a kurrens rendszer - 3.16-os kernelt használ alapból. Most hol is tartunk? 4.9? Lehet neked irreleváns, de pl. a Braswell platformnál nem megy a GPU 4.3 alatt. Vagy a Marvell N350 wifi 4.4 alatt. Mit tegyen az, aki még újabb hardvert használ? Az Ubi tökéletes középút a Debian meg egy rolling rendszer között. Az összelegózott rolling rendszert pedig ne hasonlítsunk egy release modellre épülő rendszerhez, mert teljesen értelmetlen, tök más a célközönség és a szemlélet is. Szerintem van helye mindkettőnek.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29067 üzenetére
Bocs, de nem bírom ezt a stílust. Szívesen megvitatnám a dolgot, csak úgy válaszolsz mint egy sértődött óvodás. Legyen igazad.
Még annyit hozzáteszek a Debianodhoz, hogy nyilván nem valami friss intel hardver van alatta, mert ezen pl. egy Braswell meg sem nyikkan. Régebbi hardverrel meg nem csoda régi kerneles Debiant futtatni, próbáld meg frissebb hardverrel, kíváncsi vagyok sikerül-e.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29065 üzenetére
A rolling disztribúciónál mit jelent az új verzió? Az Ubuntu rolling? Akkor miről beszélsz? Az Ubit a Debianhoz lehet hasonlítani ha nagyon akarod, de az sem helytálló, mert ott meg minden verzió LTS, és azért olyan fasza stabil, mert ősrégi csomagokat használ. Tehát én úgy látom, hogy van a Debian, meg vannak a rollingok mint pl. Arch, a kettő között meg az olyan rendszerek, mint az Ubuntu. Nem túl régi csomagok, cserébe használható de elég stabil. A rolling elméletben nagyon szuper, csak ott minden teszt a felhasználókra jut gondolom, én azt inkább kihagynám, köszönöm.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29063 üzenetére
Mert kernelfüggő, ez nem olyan mint a Windows, hogy frissíted a drivereket és kész. De az új Gnome környezetet sem triviális "beledolgozni" az új Ubiba.
Ja, csak a rolling disztribúció egy az egyben használja az éppen aktuális Gnome-ot, míg az Ubiban jelentősen át van alakítva, amit értelemszerűen minden új verziónál meg kell tenni. Ahogyan tesztelni is kell, rolling esetében gondolom gyakoribbak a bugok is a sűrű upgrade miatt. De ez csak tipp, nem használtam még olyat. Semmi sem fekete vagy fehér, árnyaltabb a kép. Ez a két megközelítés van, igen, nincs is vele gond, lehet választani.
szerk: szerintem nem nagyon használtál még Debiant, ha ezt tényleg így gondolod
Az, hogy az Ubi Debian alapú szép és jó, de a gyakorlatban sokkal kevésbé áll kézre a Debian. A híres stabilitását is leginkább annak köszönheti, hogy elég régi csomagokat használ, ami főleg a kernel esetében problémás. Egy éve küzdöttem vele elég sokat, tudnék mesélni róla. Na ahhoz képest az Ubi leányálom egyszerűségben és kezelhetőségben.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29060 üzenetére
Például azért kellenek új verziók, mert a régi kernel mellett számos új hardver működésképtelen. Nem kell messzire tekinteni, elég csak az Intel GPU-k támogatását megnézni. Aztán fejlesztések is történnek időben, lásd Gnome környezet, ami miatt megint csak szükség van az új Ubuntu verziókra. Idő sincs "minden" bugot eliminálni, de ha megnézed, a Windows 10 meg az OSX esetében sincs ez nagyon másként, pedig azok némileg nagyobb szereplők. Három gépen használok 16.04-et, ebből az 5 éves Dell laptopon gyakorlatilag hibátlan, a Surface Pro 2-n viszont a wifivel azért még mindig akadnak gondok, mivel csak a 4.4-es kernel óta támogatott és még mindig nem az igazi (ami nem az Ubuntu vagy a Linux hibája, csak ennyire függ a hibátlan/bugmentes működés a hardvertől).
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #29060 üzenetére
„Ubinál mit számít a milliónyi bug, ha már az új kiadáson dolgoznak.”
A kezdetektől az volt a policy, hogy a kétévente kiadott LTS-ek a lényeg (annyira, hogy az 1996. áprilisi két hónap késéssel jött ki, így nem 6.04, hanem 6.06-lett), a köztesek pedig nyilvános és (amiatt is) nagy felhasználótáborral bíró tesztverziók. Bár nekem a 9 év alatt alig-alig volt komolyabb bug-om, a 7.04-től a 14.10-ig félévente lépkedtem fel, többnyire az első napon.„verziószám verseny lenne működőképességi verseny helyett” vs az egyik visszatartó erő mindig az volt a Linuxszokkal szemben, hogy nem bírják kezelni az újabb gépeket, hw-ket.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #29036 üzenetére
A legtöbb ember nem elégszik meg azzal(ahogy az ubuntu fejlesztői sem) ha valami jól működik. Tökéleteset akarnak alkotni, aminek a végeredménye többnyire katasztrófa. És akkor jön a mutogatás a másikra, hogy a user a hülye és nem ért hozzá, nálunk tökéletesen működik. Hiába a bug report áradat amivel elárasztják őket, hogy épp csak nem fulladnak bele, félresöprik mintha ott se lenne és ezzel meg is van oldva szerintük. Aztán mikor már lincselés veszélye van kilátásban, kijavítanak 1-2 hibát, ami aztán újabb 10-et eredményez. A 14.04 úgy ahogy még használható, annak az életciklusát még kivárom, aztán lövésem nincs mit fogok használni helyette. Bár jobb alternatíva híján talán debian-t.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #29009 üzenetére
Sosem volt még olyan linuxom, ami csak nyílt szoftvereket tartalmazott, egyszer szeretném megoldani, hogy mindent meg tudok csinálni, amit szeretnék, de csupa nyílt szoftverrel!
Vadászni szeretek!
Telepítősegédes Arch-on most elgondolkodtam, de nagyon. Az LFS-ről meg még nem is hallottam, rákerestem, és ebben is van fantázia!
Mondjuk még az is lehet, végül a gép fogja eldönteni, hogy melyik lesz, volt már ilyenre példám, nem is egy.
Köszi az ötleteket!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28991 üzenetére
Ez egy általános igazság, amire én speciel nem mondtam, hogy nem így van. Hanem azt, hogy bizonyos infókat be lehet gyűjteni egyéb módon is, illetve ezek alapján már lehet szelektálni a rendszerek között. Amikor laptopoknál a kijelző fényerejének állítását, Fn billentyű működését tesztelgettem, akkor ott a működés / nem működés általában már live / perzisztens live rendszer alatt kiderült. Valamint pl. az adott mesa verziótól is függött, amit a dw-n meg tudtam nézni. Viszont csak azért nem telepítettem fel a top 20-30 disztróból mindegyiket, hogy ezt kipróbáljam. Előtte inkább szelektáltam. Ahogyan szintén nem fogom feltelepíteni akkor sem, ha már maga a live rendszer, illetve az asztali felület sem tetszik. Azon egy éles telepítés kb. semmit nem változtat, attól még nem fog tetszeni...
Aki már telepített Linuxot, az ok, rakja a másik mellé élesben, ha annyira akarja. De én mondjuk előtte mindig próbálgatom live-ban + szelektálok és csak azután teszem. Illetve UEFI módban történő telepítésnél előtte szintén utánanézek ennek-annak. Továbbá, ha már felteszem élesben, akkor tartósan és nem fél órára. Valamint, ha az A. OS jól működik és a B. is ugyanazon alapra épül, hasonló / ugyanazon összetevők vannak benne, akkor nyilván annál is megvan az esély erre. Például, ha az Ubuntu 16.04.1 ok a gépemen, akkor vsz az Ubuntu 16.04.1 MATE is rendben lesz. Legalábbis nem nagyon tapasztaltam még az ellenkezőjét.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28967 üzenetére
Nem kell kiemelni egyes részeket, szmájlikkal + extra jelzőkkel toldani a szöveget, az egyszerű mondandóját valószínűleg mindenki képes értelmezni. Részemről pusztán csak arról volt szó, hogy a szimpla kipróbálás a fentebb említett egyéb módokon is megoldható. Ha már ott nem tetszik valami, akkor lehet fel sem telepíti a user élesben, mint pl. én. Illetve programokat telepíteni egy live / perzisztens live rendszerben is lehet, de utóbbit akár full le lehet frissíteni stb. Valamint attól, hogy valaki meg tud csinálni egy éles telepítést, még nem feltétlen fog vele minden helyzetben szórakozni. Fentebb egyik kolléga épp a Linux Lite telepítési hibája kapcsán is csak a virtuális gépet vette elő.
Igen, megcsinálják, aztán pl. UEFI-ben jól meg is szívják vele
—►
[link]. De akad példa arra is, amikor a GRUB-ban hiába van ott a Windows Boot Manager, mégsem indítható a rendszer—►
[link]. Például laptopoknál, amelyeken elég buta UEFI van, azoknál bele lehet futni ilyenbe. Történetesen nekem is van egy és a boot eszközt F12-vel külön kiválasztva tudom csak elindítani a Windowst. De aki ezeket sem próbálta, vagy esetleg nincs UEFI-s telepítéssel tapasztalata, annak nyilván nem sokat mondanak. -
Foose
addikt
válasz
ubyegon2 #28969 üzenetére
Szerintem nem figyeltetek akkor,ha miattam kapod az ívet. Leírtam mindent,nem ismétlem magam. Ez azoknak szól,akik írnak,de nem olvasnak. Leírtam,mit-hogyan csináltam,ha valaki nem olvasta el,akkor az nem az én hibám. Ezért kapod most Te az ívet. Szuper... Mindegy,nem fontos. Megoldom magamnak...
Syl Köszi
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28965 üzenetére
A legelején nyilván mindenki totál kezdő volt. Viszont az, hogy pl. élesben / tét nélkül próbál ki valaki egy Linuxot, az speciel nem feltétlen ezen múlik. Sokszor olvasni az új disztrók / verziók megjelenésénél, hogy az expert szinten lévő itteni Linux szakik is beírják a "feltoltam virtuális gépre" stb szöveget. De az új csodánál nemrég én is csak a live rendszert nyomogattam. Elég volt belőle (egyelőre) annyi és valahogy nem éreztem rá késztetést, hogy élesben feltelepítsem. Pedig vsz utóbbi sem jelentett volna gondot.
Hát ez kölcsönös. Na meg, ha egy ellenében már többen is más véleményen vannak, akkor az megint érdekes.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28960 üzenetére
Itt már régen nem csak a fórumtárs esete volt a téma és nem a különféle kezdő szintek fejtegetése. Én általánosan írtam le a dolgokat, amik úgy vélem helytállóak, főleg ha kevésbé tapasztalt a user. És igen, egy rossz kattintás márpedig tud okozni kellemetlenségeket, amit talán nem kell részletezni azoknak, akik már mentettek emiatt adatot, vagy telepítettek újra OS-t.
Egyébként amikor én kezdtem ismerkedni a Linuxszal, akkor először az itteni topikokban is a virtuális gépet, illetve az egyéb tét nélküli kipróbálást ajánlották. Nem azért, mert totál idiótának néztek, hanem mert tudták, hogy az éles telepítésnek lehetnek buktatói egy kezdő számára. Utólag a gép rendberakását, illetve az OS-ek újratelepítését, netán az adatmentés árát meg gondolom nem mindenki vállalta volna be...Még szerencse, hogy én is hallgattam a jó szóra és nem ugrottam rögtön fejest a dologba. Amit ezúton is köszönök!
Egyébként, ha már annyira a fórumtárs esetét ragozod, akkor az a 2 hsz, amiket első válaszként kapott, azokban senki nem akarta lebeszélni. Pusztán felhívták a teendők mellett az esetleges buktatókra is a figyelmét. Illetve hiába telepített már élesben Linuxot, ennek ellenére mégis belefutott némi kellemetlenségbe...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28954 üzenetére
Hát ha már valaki azt sem tudja mi az a virtuális gép, akkor ennyi erővel a Linux telepítésével / egyéb kipróbálási lehetőségeivel sem feltétlen van tisztában. Egyébként a rendszermegható az nyilván a teljes lemez, amin általában szokott lenni külön backup partíció is. De ettől még egy hibás kattintás viheti azt is...
Az SSD-nél egy dolog a tárolókapacitás, de attól még van különbség éles telepítés és biztonságos, tét nélküli kipróbálás között. Betűjel, na igen, de még szerencse, hogy a telepítő kiírja az eszköz nevét is, ami alapján be lehet azonosítani. Viszont, ha valakinek ez gondot okoz, akkor vsz a normál telepítés is fog és első körben inkább maradjon a fentebb említett lehetőségnél, illetve a live / perzisztens live rendszernél.
Ja, az általános konklúzióra nagyjából fogjuk rá.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #28954 üzenetére
Lehet nem tudja mi fán terem a VM, de valószínűleg akad egy pendrive amivel tud egy live rendszert csinálni. Kipróbálni pont elég lesz, élesben telepítgetni kezdőknek szerintem sem célszerű második rendszernek. Elhiszem, hogy neked ez így bevált, de itt volt az élő példa nemrég, hogy kezdők simán benyelik a dolgot aztán csak pislognak, hogy mi van. Topikgazdaként szerintem el kellene vonatkoztatnod attól, hogy neked mi vált be, és azt kellene szem előtt tartani, hogy melyik a bolondbiztos. De nem akarlak meggyőzni, addig nincs gond, amíg supportálod azokat, akik elcseszik a rendszerüket valami véletlen folytán
Ja és csatlakozom, tényleg tök egyformák vagytok, szerencsére a véleményetek különböző, így tudom hogy az egyik szakálassal vagyok a másikkal szemben
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28952 üzenetére
Egy kezdőnek eleve a fentebb említett megoldás (pl. virtuális gép) javasolt első körben. Ha particionálásnál nem figyel, akkor könnyen ledózerolhatja a lemezt és bizony jellemzően nem mindenkinek van mindenről biztonsági másolata. De, ha van is, nagyon kellemes dolog utólag visszamásolgatni mindent + esetleg újratelepíteni a korábbi rendszert...
Teljesen megismerni egy OS-t, vagy összehasonlítani egy másikkal valóban csak élesben lehet. De azért a lényeg általában már egy virtuális gép, live rendszer stb. alatt is ki szokott derülni. Az alapján pedig azért el lehet dönteni, hogy valaki akarja élesben telepíteni, avagy nem. Egyébként a fentebb említett virtuális gép (elegendő RAM + SSD) megoldást én - másokkal ellentétben - kipróbáltam és nem mondanám lassúnak.
Ahogyan az USB-meghajtóra történő telepítést is, aminek pont az a lényege, hogy a helyi lemezbe + boot menübe nem kavar bele. Persze Legacy módban simább a dolog, mert az UEFI már egzotikusabb. Viszont innen nézve kisebb a hibalehetőség, ha valakinek fontos a helyi rendszerlemez "érintetlensége". A megfelelő lemezt és partíciót, valamint a rendszerbetöltő helyét nemcsak itt, hanem egy normál telepítésnél is ugyanúgy ki kell választani. Legalábbis manuális particionálásnál igen. Ha ez akkora hibalehetőség, illetve akkora gondot okoz xy usernek, akkor nekik eleve a virtuális gép való... Abból is a VMware, amely pl. az Ubuntut automatikusan is képes telepíteni és max. csak a felhasználói fiókhoz szükséges adatokat kell megadni előtte a programban.
Már akik el szokták olvasni (végig) az összefoglalót...Egyébként tudom.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28937 üzenetére
Ja, csak éppen nem mindenkinek van kísérletezés céljára egy külön gépe... Akik ki akarják próbálni a Linuxot, azoknál nem ritka, hogy vannak a gépükön fontos adatok, illetve más OS-ek is, amelyekbe és amelyeknek a működésébe lehetőleg nem kellene belerondítani pl. egy user error miatt. Nem véletlenül szokták javasolni elsőre pl. a virtuális gépet, mint amolyan tisztább, szárazabb, biztonságosabb megoldást. A telepítés menetét azon is jól be lehet gyakorolni, illetve kifejezetten hasznos is pl. a particionálás résznél. Továbbá az éles telepítés azért megint kicsit más egy Legacy / UEFI boot esetén, mármint utóbbinál jobban meg lehet szívni...Szóval nem árt, ha valaki előtte rendesen utánanéz a dolgoknak, begyakorol ezt-azt és majd csak aztán ugrik neki élesben.
A sebességet illetően egy linuxos virtuális gép lehet általában lassabb a normál módon telepítettnél, de ha pl. kap elég RAM-ot + SSD-re van telepítve, akkor már elfogatható sebességet produkál (próbáltam). Valamint pendrive-ról futtatva egy live rendszer eleve gyors, de egy perzisztens live is. Viszont én fentebb nem utóbbira gondoltam, hanem a natív telepítésre. Amit nem hiszem, hogy olyan túl sokan próbálgattak volna (innen), mert nem feltétlen tudja mindenki, hogy van ilyen lehetőség. Illetve akár a normál telepítésnél is okozhat gondokat a telepítő bebootolása, ha helytelenül van kiírva + beállítva a(z) UEFI / BIOS. Továbbá a natívan telepített USB-s megoldásnál a sebességet, illetve a gyorsaságérzetet nem éppen az USB 3.0, hanem inkább maga az eszköz sebessége fogja limitálni. Viszont egy gyorsabb pendrive, vagy külső HDD/SSD használatakor ez sem lesz probléma. Illetve ennyi erővel, ha a gépben egy lassú háttértár (HDD) van, akkor az ugyanúgy visszafogja a sebességet SATA-n is.
-
Foose
addikt
válasz
Tegnap este még pirossal írt valami hibát,most megint próbáltam,már ezt dobta: [kép] Aztán végül telepítette a függőséget. Most települt is végre az opera. Persze,a hivatalos oldalról töltöttem le...
tomtyi pl magyar nyelvi fájlt kellett bemásolni a skype mappájába,ehhez kell a jogosultság,ha nem muszáj,nem szoktam túrkálni a rendszerben.
-
törölt tag
válasz
Alapból adminként hozzáférni a mapparendszerhez és a fájlokhoz szerintem nemhogy nem jobb, de sokkal rosszabb.
(#28936) Foose
Mivel saját tárolóból nem telepítheted, így nyilván minden függőséget előre kell telepíteni. Vagy a gdebi programmal telepíttetni a valahonnan letöltött deb csomagokat mint pl. az Opera telepítője is. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #28933 üzenetére
Pont az a lényege, hogy ha már valaki elhatározta az éles telepítést, akkor általában célirányosan és huzamosabb időre rakja fel az adott rendszert. Nem pedig x percre / órára, aztán utána egyből dózerolja is le...Persze lehet akár így is, de akkor nem kell meglepődni, ha esetleg belefut némi kellemetlenségbe. Mert azért egy OS telepítése / eltávolítása nem feltétlen olyan egyszerű, mint pl. egy programé.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #28930 üzenetére
Én is elég sokat kipróbáltam már, de nem kellett sem particionálgatnom, sem a grubot masszíroznom, kitalálod-e miért?
Két disztribúciónak egymás mellett meg nem sok értelmét látom hosszabb távon, elég speciális felhasználás lehet ami ezt a felállást indokolja.
Szerintem akinek baja van a Minttel, annak nem a sebességel szokott problémája lenni. Aki meg VM-ben telepített már bármit is, az tudja, hogy lassabb, mint natívan. Csak emiatt feltelepíteni egy éles rendszer mellé teljesen felesleges.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
ubyegon2 #28899 üzenetére
Elhiszem, hogy lehet optimalizálni, 20-25 éve én is állítgattam állandóan mindent, pár naponta futtattam a defragot, akármit, hogy kicsit gyorsabb legyen a 286-os és a 40MB-os winchestere (előtte volt C64 és Amiga, azokat csak használni kellett), majd az újabb gépek utána. De már nem akarok.
Én elvárom a pénzemért, hogy ne kelljen szórakozni sem hardverrel, sem szoftverrel. Ha nem ezt kapom, legközelebb mást veszek. Lehet, hogy lassult valamennyit a TRIM hiánya miatt a korai SSD-m, de a mindennapokban ezt nem vettem észre, így nem is érdekelt a beállítása. Ahogy most sem, és ezzel így van a vásárlók 95%-a is. Mindegy, hogy nemtörődömségből, hozzá nem értésből vagy akármi miatt. És ezek az eszközök jórészt tökéletesen működnek piszkálás nélkül is.
Nyilván, akinek van erre ideje, vagy az utolsó %-nyi teljesítményre is szüksége van, engem nem zavar, ha foglalkozik az SSD optimalizációval, mindössze annyit mondtam, hogy saját tapasztalatom alapján átlagembernek ez tökéletesen felesleges időrablás.
-
válasz
ubyegon2 #28861 üzenetére
Hamarosan elolvasom, köszi a linket. Hidd el hogy itt a fórumon is a mások kérdéseiből, és válaszaiból csipegettem össze az eddigi tudásom. Semmi bántó szándék nem vezérelt, tudom, látom, hogy rengeteg topikban próbálsz segíteni másoknak.
De erről más a véleményem. Ennyi, és nem több.
Hamár gyomrosnál tartunk: A régebbi linkeden elérhető SSD cikkben máris belefutottam a sudo szükségességébe. Ha egy kezdő vakon begépeli, vagy copy-paste módon jár el, csak egy hibaüzenetet kap.
Ezzel kapcsolatban most végeztem egy kísérletet. Egy W8.1 volt az egész SSD-n. Letöltöttem a 16.04.1LTS-t, kiírtam lemezre, majd úgy telepítettem, hogy az újrapaprtícionálást is a telepítő végezze.
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda eredménye 0.
cat /sys/block/sda/queue/scheduler eredménye noop [deadline] cfq
sudo hdparm - I /dev/sda | grep TRIM válasza * Data Set Managment TRIM supported (limit 1 block)
+ a cat /etc/cron.weekly/fstrim szerint hetente lefut az /sbin/fstrim --all || true parancs.A fentiek alapján én azt mondanám, hogy aki SSD-re telepíti az Ubuntu-t, annak nincs semmi dolga. (Kingston SSD-m van, tippem szerint ma már ez gyártófüggetlen)
Valószínű, hogy régebbi rendszerek is használatban vannak, de feltételezem, hogy azokat használók már összeszedtek annyi rutint az évek alatt, hogy vagy maguktól tudják, vagy több bejáratott helyet is ismernek, ahol rákeresnek/kérdeznek. Aki meg most ismerkedik, az Ubuntu-val, az miért telepítene régebbi rendszert? Na ez a nem életszerű.
-
válasz
ubyegon2 #28857 üzenetére
Majd elhiszik nektek a felhasználók, hogy minden SSD tipus minden Linux disztróval ugyanúgy tökéletesen működik, nem kell optimalizálni, ellenőrizni.
Az ubuntu topik összefoglalójában miért kellene minden más disztró állapotát figyelembe venni? Nem elég az aktuális és LTS kiadás működését alapul venni?
-
válasz
ubyegon2 #28852 üzenetére
A megfontolandó neked nem azt sugallja, hogy meggondolásra érdemes, és ha egy megfelelő ismeretekkel nem rendelkező aká suggalatnak is veheti? Mert nekem annak tűnik.
Megfontolandó, mert az SSD-t kímélni akarjuk az írástól.
Azért ezt ne nagyon terjeszd. Természetesen a működésükből adódóan minden változás csökkenti az életciklusukat. De! Megnézted már hogy az SSD-dre mennyit adatot írtál eddig? Nekem 447 nap alatt (mondjuk legyen ez bő egy év 17.59TB-ot írtam, 17.29TB-ot olvastam. Úgy hogy nem volt semmi finomkodás, minden fájl és könyvtár az SSD-n volt, lévén a laptopban nincs is más meghajtó. Az SSD-k jóval több mint 100TB írás/olvasást viselnek életük során. Tehát esetemben például több mint 5 évig kéne hasonló módon használnom, hogy az első 100TB-ot elérjem. Ez ráadásul nem is az életciklusának a vége, csak az első 100TB-ja.
Szóval miért kell annyira félteni az írástól?A megfontolás után már követendő példaként le is írja, hogyan tudod a tmp könyvtárat a RAM-ba áthelyezni. Természetesen ez nem csak az SSD kíméletről szól, hanem a praktikumról is. De! Nem ártana megemlíteni, hogy a kevés rammal szerelt, régebbi gépeken nem biztos, hogy jó ötlet az amúgy is kevés memóriából lecsípni. Amit nyerünk a réven, elvesztjük a vámon.
+ A mostani népszerű linux kiadások mindegyike fel van készítve az SSD kiszolgálására, legyen szó alignálásról, vagy trimmelésról. A cikk egyetlen előnyének azt tartom, hogy egy helyen össze vannak gyűjtve a specifikus parancsok pl. a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
-
-
válasz
ubyegon2 #28844 üzenetére
Neked is ajánlom a fenti írást a Linux Mint magyar fórumáról, nagyon jó és részletes, valamint a kezdő topik Összefoglalóját is érdemes átfutnod az ittenin kívül.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2 #28826 üzenetére
Igen, a windows-t ismerem, azt használom nap mint nap, de nyitottam a linux felé. Egyszerűen tetszik az easybcd program, szeretem használni, ezt látom át legjobban, ennyi (és a grub nem látta az xp-t). Ettől még nem kell beszólni.
Egyelőre egyébként nem tetszik, hogy vagy egy "áruházból" (ubuntu szoftverközpont), vagy csak terminálból lehet telepíteni. Ráadásul nálam a ubu. szoftverközpont befuccsolt (rákattintottam egy ideig töltött, de aztán nem tett semmit), így azt újra kellett telepítenem parancssorból. Illetve a wifi driver telepítésnél voltak nehézségeim. A wwan kártya driver telepítéshez egyelőre még nem volt merszem hozzákezdeni (de szerintem azért egy linuxos kezdőtől az eddigi is jó teljesítmény).
A win10 mostani iránya nem tetszik, win8.1-et használok, az bevált eddig. De tetszik a linux is, most tanulgatom ubuntun keresztül. -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #28832 üzenetére
A monitorom kicsit lusta. Eltelik 5-6 mp mire felébred off-ból. A grub meg kettőre van állítva
Munkában meg elég komplikált ember vagyok.
Adott egy gépen a W10-es munkakörnyezet és a Mint.
DTP-vel foglalkozom, itthonról dolgozom és mivel nem kötött a munkaidőm, van hogy egész nap semmit nem csinálok, de van hogy látástól-vakulásig nyomom. De jellemzőbb a tagolt munkanap - többször van fél-egy órányi meló. Na ilyenkor mindig leállítani a linuxot, elindítani a tízest....
Gyorsan ráuntamés a munkakörnyezetem másolatát felépítettem VirtualBoxban (win7 vendég - csak hogy ne porosodjon a polcon a win7 ultimate doboz
). Azóta a Win10 csak a port fogja. Hetente elindítom, hogy összeszedje a (z egyre problémásabb) frissítéseket és kész.
Ja, úgy csináltam meg, hogy mind a virtuális W7, mind a fizikai W10 ugyanazt a fizikai partíciót (D/sda5) használja adattárolásra. -
-
-
Unteroff
aktív tag
válasz
ubyegon2 #28710 üzenetére
Hát, nem tudok belépni, mikor felrakom.
Az Mlinux szerint követem a jelszó beállítást, és mikor be kellene írnom a "root" felhasználót a bejelentkezésnél, az útmutatóval ellentétben nem "Password"-öt ír, hanem valami: root@4MLinux:~1 -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #28664 üzenetére
Nem tudom, ebben a pillanatban rebootoltam. Igazából nekem nem kell, mert minden meg a 8560p-n. Nem is biztos, hogy hagyom, mert maradok a 16.04-en még másfél évig, ahhoz meg van a long term kernel. Majd meglátjuk.
@growler
Köszi. Mint fentebb: annyira nem izgulok, mert nincs nagyon új hw-elem. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #28638 üzenetére
Minden jó.
Mással küzdök, és a rendszer visszaállítási pont a egy frissítés előtt volt,
és a "sudo nano /etc/fstab" -val megnéztem hogy jó-e.
Amúgy egy Wifi vevő tanít alázatra,.
Sőt a modemmel összefogott.
Így marad a router mert onnan tud csatlakozni a netthez.
Amúgy digi és optikai kábel. -
válasz
ubyegon2 #28618 üzenetére
Most néztem a Mydrive képet, neked az fstab-ban a /media/a te felhasználóneved/a meghajtó számsora kell, hogy szerepeljen:
UUID=c2c763cb-1ccc-4b23-9f0c-eccef95ab0ea /media/a te felhasználóneved/a meghajtó számsora ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
legjobb, ha másolod, nem beírod, mert könnyű tévedni, bár imént a másolással is volt kis bibi!
Vannak disztrók, amik a /mnt mappába csatolnak, Debian tán ilyen, de neked a /media mappában lesz a csatolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Milyen NAS-t vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Óra topik
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged