Hirdetés
- Magisk
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- iPhone topik
Aktív témák
-
RBJ
addikt
Ha kijön majd az új 10.10 es ubuntu frissíteni érdemes vagy legjobb a friss telepítés csinálni új rendszerrel.

-
törölt tag
áthidaló megoldással, de megvan: virtualbox alá egy windows, és arról indítva megy ez az usb-s móka. más kérdés, hogy nem volt hajlandó használni a vinyón azt a partíciót, amit csináltam neki, sem a telepítőből létrehozottat :/ még szerencse, hogy a végén találtam egy régi vinyót, amit eredetileg rendszernek használtam, és arról átmásolva a win7 partícióját most megy. persze amiért csináltam az egészet, hogy tudjam használni a HP P1007-es nyomtatómat, az win7 alatt sem jön össze, mert a winupdate nem talál drivert, a HP oldaláról meg nem lehet semmit letölteni

-
RBJ
addikt
a tárolóban új kötetcimet akarok hozzáadni és ezt a hibaüzenetet adja ki.
Hiba a CD pásztázásakorE:/media/cdrom/ csatolási pont nem érhető el - stat (2: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár), E:/media/cdrom/ csatolási pont nem érhető el - stat (2: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár), E
ailed to mount the cdrom. 
-
Jester01
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Konkrét ubuntu cdm most nincs kéznél, de ha kiszedték belőle hogy el tudja indítani a telepített rendszert akkor azért hülyék
Sőt, eleve lehetne benne "fix mbr" menüpont a kevésbé hozzáértők számára. Azt hittem az ubuntu felhasználóbarát. Amúgy mindegy, én debiant használok ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Jester01
üzenetére
A chrootolásnak éppen az a lényege, hogy a rendszer ép, csakis a GRUB-ot akarjuk telepíteni és frissíteni. Amit mondasz azzal meg annyi a baj, hogy a Windows indul el vele, amivel meg sokra nem megy. Persze csak ha a telepítőlemezre gondoltál. Egyébként pl. a Super Grub2 Diskkel bizonyára ellehetne indítani az Ubuntut, és akkor a csatolási procedúra elkerülhető (bár nem nagy dolog).
-
Jester01
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Nem tudom, ezek totál be vannak szívva? Mondja már meg valaki, miért nem indítják el a cd boot managerből a normál rendszert? Hiszen csak a boot loader kell, a többi rész teljesen jó a merevlemezről. Onnantól kezdve nem kell semmi idétlenkedés, csak egyszerűen a grub-install /dev/sdX
-
Hennet
aktív tag
Na feltettem a win7-t a linux mellé, most viszont nem tom kiválasztani bootolásnál az ubuntu-t. Nyomogattam az F8-t, kihozta h válasszak, de csak a win7 van ott.
Mit tok tenni?
Segítsetek gyorsan légyszi! -
-
aag
őstag
Már kétszer kérdeztem, de most harmadszor is megkérdezem, mert nem érkezett rá válasz:
Winyó-rendezést tartok. Jó lenne egy olyan analizáló program, ami nem csak a fálj-duplázást mutatja meg, hanem az azonos tartalmú könyvtárakat is. Tudtok ilyen programról?
(ubi 10.10-et használok)
-
törölt tag
-
Siriusb
veterán
válasz
üzenetére
Esetleg kipróbálhatod, hátha wine alatt működik: http://arstechnica.com/business/news/2009/12/-the-usb-flash-drive.ars
-
törölt tag
köszi, de nem tudom, hogy ez működne-e
itt van egy teljesen jól bootolható cd-kép, és nem hajlandó felmenni úgy a pendrive-ra, hogy bootoljon róla.más: miért nem megy kde alatt normálisan a gksu?! sem 11.04, sem 11.10 alatt nem képes értelmezni a jelszavam. amikor egy gtk-s alkalmazás kér admin jogot, akkor felugrik a gksu ablaka, beírom a jelszót, és nem fogadja el, folyton rossz jelszóval dobja vissza, ami biztosan nem igaz, mert kde-s jogosultság-emelő ablak elfogadja a jelszót, és terminálban is jó, csak gksu-ban nem... ezzel mit lehet kezdeni?
ezért nem tudom feltenni a nyomtató meghajtóját, mert ez a szar nem hajlandó továbblépni
-
ko9
addikt
Üdv!
Ha jól tudom, akkor Kendek Rendszerment programjával ez is megoldható. Lemented az aktuális rendszered, és másik gépre felrakod. -
-
sonar
addikt
Lejárt a szerkesztési idő
Unity alatt, hogyan tudok widgeteket feltenni?
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Két fő kérdésem lenne.
1.) Van egy laptopom amire felküzdöttem többnyire mindent meg be is lett állitva. De van még kettő ugyanilyen laptop is. Át lehet vinni egy az egyben az egész rendszert valahogyan, hogy ne kelljen újra instalálnom? Ghost-Acronics esetleg tud ilyent? Vagy mivel érdemes próbálkozni?2.) HP Pavilion dm1 laptopon hogyan tudom az FN+ kombinációkat beizzitani? WiFi, hangerő...
Előre is kösz!
Üdv: sonar -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Köszönöm a múltkori segítséget,akkor kérdésem az volt,hogy létezik-e valamilyen program a ubuntu partíció elemérére és van
.Most már nyugaton babrálhatom a ubuntut nem kell félnap az újra telepítésére.Most avval nem boldogulok,hogy próbáltam egy usb wifit csatlakoztatni részen sikerült is de amikor keresni akarok hozzá driver és a további ilesztö programokat választom ezt írja ki.Az eszköz meghajtó aktiválva van,de nincsen használatba.Hogyan tudnám használatba venni? -
törölt tag
hogyan kell ubuntu alól usb stick-ről bootolható win7 telepítőlemezt csinálni? egyetlen értelmes leírást találtam, aszerint a dd-vel simán át kell tolni az iso tartalmát, de a probléma ezzel az, hogy így nem bootol be. ahogy elnéztem a windows alatt leírt lépéseket, aktívvá kell tenni a partíciót az usb-n, gondolom ezt a dd nem tudja megtenni, viszont ha felmásoltam az adatokat, és utána megnézem gparted alatt, akkor azt mondja, hogy nincs értelmezhető partíciós tábla a lemezen (az összes dd-vel írt usb stick esetében ez van), tehát nem is tudom aktívvá tenni, annak ellenére, hogy mountolni lehet, és látom is rajta a fájlokat.
unetbootin nem működik, a suse-hoz ajánlott parancsosros bináris image-usb-writer sem tudja kipakolni értelmesen.létezik erre valami megoldás, vagy felejtsem el?
-
Noddy
senior tag
Sziasztok!
10.04-es ubi.
1. Evolution. Szinkronizálom a gmail calendarral, és kipipálom, hogy mentse offline módba az eseményeket, de ha nincs net mégse látom az eseményeket, riasztásokat.
2. Valaki tudja, hogy thunderbird alá miért nincs lightning? Gyári repoból telepítve.Kellene valami megoldás, ahova letudom offline kapni a gmail calendar bejegyzéseket, hogy tudjam net nélkül is nézn, de nem igazán találtam megoldást.i
-
Hennet
aktív tag
Na alaki tudna segíteni abba, hogy hogy tudok win7-t felrakni az ubuntu mellé?
Win7es indítólemezzel nem tok partícionálni, a futó ubuntu alól meg nem tudom hogy kell.
Segítsetek!
Köszi
-
-
.mf
veterán
Megfelelő alkatrészekkel annyira nem vészes.
Duál-Atom + Ion lap, 80+ Seasonic SFX táppal, idle 25W környékén van a három lemezzel is. Ha kiváltom vele a routert, akkor 5-10W megtakarítás, már csak 15-20W fogyasztás. 7/24 üzemben, havi 30 nappal és 50Ft/kWh-val számolva, a 10,8-14,4kWh mindössze havi 540-720Ft.
A háztartásban a nagy fogyasztók a mélyhűtő, hűtő, bojler; és még vannak a rövid időszakaszokban használt, de nagy teljesítményt felvevő egyéb eszközök, pl. hajszárító, porszívó, mikro-sütő, stb. Azokhoz képest is ez még elbújhat -- szerencsére. -
-
.mf
veterán
Nálam a két asztali közül az egyik az erős-asztali, amin azért jólesik néha munka után hazaérve lazításnak valami simet, rpg-t vagy rts-t betolni, tehát ott nem tudom a windowst megkerülni.
A másik asztali pedig a netezős-filmezős, és egyben fájlszerver minigép, ezen jelenleg mindenféle fut (whs 2011, w7, ubuntu 10.04), de csak teszt jelleggel, kísérletezgettem, hogy mit melyikkel lehet jobban összehozni. Ha a maradék kérdéseket is sikerül megoldani (virtuális wifi router, valamint jobb hw-es videólejátszás-gyorsítás), akkor ez a gép tisztán ubis lesz. Szerencsére lemezterület most van benne, a hétvégén került bele egy 2TB-os lemez, amire a már benne lévő 1.5TB-os lemezről fogom rsynccel vagy más folder-sync progival a fájlokat replikálni, valamint a fent említett erős-asztali gépről backupokat készíteni -- és itt lesz a vegyes környezet miatti akadás, mert nekem nem nagyon hajlandó így 10-11MBps fölé menni a hálózatos másolás sambán, és egy párszáz GB-os backup úgy már lassan fut le... -
Miért NTFS?
Én is át akarom az adatpartícióimat migrálni az asztali gépemen Ext4-re, csak kéne szerezni egy párszáz gigás winyó, mert oké, hogy konvertálás, de túl kényes adatok
A winnyózt, ami a z Ubuntu mellé van telepítve, alig használom, so minek kellene az NTFS lassúságát szenvednem... -
1. Én meg elég sok embertől olvastam, hogy bejön nekik és használják. Tehát ez nem bizonyítja azt, hogy elfog bukni a Unity.
2. Most ha nem perel akkor mért nem lényeges? Hiszen abban az esetben semmi indok az elbukásra, ha lopásról van szó, ha nem. Vagy úgy gondolod, hogy majd lelkiismeret-furdalásból kiveszik az egész felhasználói felületet?
3. Jó, talán kicsit túlzás azt álltani, hogy minden apró újdonság instabil és csak LTS-re érik be, de egy hasonló jelentőségű újításnál fokozottan fennáll a dolog. Ezt természetesen nem is titkolta senki, laikusoknak ezért is ajánlott a kiforrott LTS-ek használata (1-3 hónappal a kiadás után váltva az újabbra).
Ettől eltekintve az, hogy egyre jobban kiforrja magát a Unity, az nem indokolja egyáltalán sem a bukását, sőt.5. Valóban elég általános szöveg, mondhatni már-már közhely, de mégis így van. Sokféle ízlésvilágú ember létezik, van akinek ez, van akinek meg amaz jön be. Mariska néni a szomszédban szereti a tökfőzeléket, unokája Pityu, meg az osztálytársa ki nem állhatják. De attól még jó a tökfőzelék és nem kerül le az étlapról.
Ezt a nevetséges vitatkozást nem kívánom tovább folytatni. Az érveid nem elégségesek, ha belátod, ha nem. Ugyanilyen szintű érvek szólhatnak mellette is, és nem kell elvakult Ubuntu fanatikusnak lenni hozzá. És felesleges is a vita, főleg erről, hiszen van választási lehetőség bőven. Akinek meg semmi sem tetszik, az meg így járt.
-
Az előbb válaszoltam

@Jester01 : A tvtime -D sdl a gúgliból jött, de már nem létezik ez a beállítás.
Amúgy összejött a dolog, a xorg.conf -ot legeneráltam, és azóta működik a cucc.Köszi a segítséget mindenkinek

-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
1. Neked kényelmetlen a használata, nem mindenkinek.
Szinte mindenkinek. Olvasok sok helyen. Mindenhol ezt lehet olvasni. Kényelmetlen, sőt sokak szerint logikátlan működésű.
2. Ez megint csak a saját agyszüleményed, jó eséllyel nem fog perelni semmit
Hogy fog perelni vagy sem, az nemérdekes. Perelhet éspediglen joggal, mert védett működési séma, amit simán lenyúlt az Ubuntu disztribúció. Ez tény kérdése. Attól, hogy te nem tudod, vagy nem akarsz róla tudomást venni, a valóság nem változik. Megtörtént. Ez már múltidő.
3. Ez minden belerakott újdonsággal így van
Nem, ez sem igaz. Szerencsére nincs mindig így és nagyon nagy baj, hogy most így volt. Amiről azt állítják hogy kész, az legyen kész. Ne háronegyed-kész, főleg ne szinte működésképtelen félkész.
5. Mint minden, természetesen ez sem egy olyan univerzális dolog, ami mindenkinek és minden tekintetben maximálisan kielégíti az igényeit.
Blabla. Már bocsánat, de tényleg az.
Remélem látod, hogy ezen érveid csak igen kismértékben támasztják alá az állításodat.
Az ellenkezőjét látom. Alátámasztják. Azt is látom, hogy egy linuxfan milyen logikátlanul próbálja védelmezni azt amit a valóságban nem is támad senki. Ugyanis a jogos kritika nagyban hozzájárulhat a fejlesztéshez, a jobbításhoz.
-
Hennet
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu 11.04 fut az Asus KJ gépemen.
A kérdésem az, hogy miért nem tudok "-R" DVD-re írni? Elvileg a "+R"-t tudom írni. Van-e valami program amivel az előbb említett DVD-t is hasznosíthatom?
Azért fontos, mert "+R"-es lemezt nem nagyon találok. (Példának okádék a kóter papírírószerében sincs)
Köszi válaszotokat előlre is!A Pumi

-
-
-
Na amire tudok, válaszolok

1. Ha a hálózatok ködös, akkor ne csinálj VPN-t, elég a dyndns, jó tűzfal, és vnc.
A VPN is csak akkor működik, ha tudod a célgép IP-jét.
A VNC elvileg tud file-okat töltögetni, de ha már van hálózati kapcsolat, akkor csinlhatsz FTP is.2. Nálam is lassú az NTFS-re másolás Samba-val (adatpartíciók nálam is NTFS).
4. Networkmanager?
-
Hello!
Van egy laptopom (Fujitsu S7010), amin egy USB TV tuner lóg... Intel GMA940 vagy 950 van benne VGA kártya címén, rajta meg egy Lubuntu fut. (Friss telepítés, legújabb kernel, stb.)
Nos a tunert szépen felismerte, és VLC-vel működik is (hang mondjuk nincs, de az szerintem mixer gond), ellenben Tvtime-al nem akar menni. Azt mondja, hogy
"xvoutput: No XVIDEO port found which supports YUY2 images."Elvileg az overlayt kellene bekapcsolni a xorg.conf -ban, de a /etc/X11-ben nincs xorg.conf.
Szóval a kérdés az, hogy hol találom, illetve mit kell művelni ezzel a döggel, hogy lehessen rajta TV-zni
Köszi előre is

-
ko9
addikt
Bele kell szóljak. Az Apple-s Dock, és a Unity-s cumó sajnos nem sokmindenben hasonlít egymásra ha erre gondolnál. Napi szinten használom mindkettőt.
Ennyi erővel jelentsék fel a Stardock-ot is az ObjektDock miatt, meg a többi sok ehhez hasonló másolatok miatt. Ja meg a Windows 7-ben alkalmazott technika (nem jut eszembe a neve, amikor az egeret a tálcán ráviszed, és az ablakot kicsiben megmutatja) miatt is perelhetne.
Mellesleg nem nagyon láttam még olyan pereket az Apple felől, amik egy oprendszerben jelentek meg, és hasonlítanának a Mac OS X-re.
Ennyi erővel perelhetné a Windows 8-at is, mert egy OS X-ben régóta alkalmazott technikával fog most előrukkolni, mégpedig a driverek cacheben letárolásával. Ezt Mac-en évek óta használják, Kextcache néven... -
törölt tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
fontos a választás szabadsága (ezért választottam kde-t jelenleg inkább
), de ez akkor működik igazán jól, ha hosszú tömött sorokban tolonganak a fejlesztők és a végfelhasználók is. így meg szerintem inkább az erőforrások szétaprózása, főleg hogy milyen ellenséges a felszínen a kapcsolat az egyes csapatok közt. azt a funkcionalitást, amit a unity meg a gnome-shell tud, azt egyetlen felületből is ki lehet hozni, csak meg kell adni a beállítás és testreszabhatóság lehetőségeit (jelenleg mindkettőből hiányzik, bár ezt tudjuk be a kiforratlanságnak).
régebben rá sem bírtam nézni a kde-re, a kinézete, a felépítése mind taszított, de amióta a gnome-shell nem megy rendesen semmilyen debian alapú rendszeren (megy, csak bugos), a unity meg olyan, amilyen, inkább átszoktam erre, mert sokkal könnyebben tudom vele végezni a napi rutinomat. csak oldanák már meg a 11.10-ben, hogy menjen valamelyik input method (ibus, uim, scim...)
-
1. Neked kényelmetlen a használata, nem mindenkinek.
2. Ez megint csak a saját agyszüleményed, jó eséllyel nem fog perelni semmit a Unityvel kapcsolatban.
3. Ez minden belerakott újdonsággal így van, általában LTS-re érnek be ezek. Az Ubuntu filozófiája ebben a tekintetben nem hasonlít a Debianra, viszont mindenből frisset kapunk.
5. Mint minden, természetesen ez sem egy olyan univerzális dolog, ami mindenkinek és minden tekintetben maximálisan kielégíti az igényeit. Ettől még nem fog megbukni a Unity, maximum nem használják annyian mint azelőtt a GNOME paneleket.Remélem látod, hogy ezen érveid csak igen kismértékben támasztják alá az állításodat. Hogy mi lesz, azt majd az idő kideríti. De attól, hogy egyeseknek nem tetszik, attól még nem fogják kidobni az egészet, és nem fognak belekezdeni megint egy sokadik megoldásba. Aki akarja az használhatja a GNOME Shellt is, vagy akár a Fallback paneleket, de a hagyományos felület így is, úgyis eltűnik a süllyesztőben.
-
aag
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Te sem tudsz erős lábakon álló érvekkel szolgálni
Tévedsz, én tudok:
1./ Kényelmetlen a használata
2./ Az Apple nagy valószínűséggel perelni fog a rendszere egy fő elemének lenyűlása miatt
3./ Készként jöttek ki egy negyed-kész dologgal, ami még hibás is.
5./ megosztja az Ubuntu közösséget.
...és még lehetne folytatni, te is tudod.
A magánvéleményed pedig nem biztosíték az állításodra, maradjunk ennyiben.
Mielőtt ebbe beleélnéd magad elmondom, ezek az általam felsorolt pontok rendszeres viták tárgyai a különböző fórumokban szerte a bolygón.
Ja-igen és a mosolyka amit tettem? Kár volt. Egy komoly témát ledegradált dedós szintre. Tekints el tőle. Mintha ott sem lenne.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
üzenetére
Amennyit láttam az unity-ből az nekem tetszett. Ami az önző dolgot illeti: szerintem fontosabb a választás szabadsága annál, hogy mindenkinek tetsző (ez úgysem lehetséges) dolgot hozzon létre egyetlen distro.
Mondjuk nekem a gnome-shell is tetszik. Megjelenése óta azt használom. Rászoktatott az egér elhagyására, ami notebook-on kényelmes tud lenni.
-
törölt tag
válasz
Kendek
üzenetére
nekem az nem tetszik továbbra sem, hogy széthúzzák méginkább az amúgy is elég fragmentált GUI kínálatot. senki nem vette át a Unity-t, még a Mint-esek sem, mert senkinek nem kell (igaz a gnome-shell fogadtatása sem felhőtlen, de ott legalább több disztró mögéállt). ráadásul néhány apró módosítással simán lehetne a shell-ből is unity jellegű felületet faragni, teljesen felesleges volt egy inkompatibilis cuccal előjönni
ami ráadásul visszafelé sem kompatibilis (az indicatorok teljesen más api-t használnak, mint a régi notification area, így mindent egyesével át kell írni ugye), nem kicsit önfejű és önző dolog szerintem. -
.mf
veterán
Sziasztok!
Irdatlan n00b kérdésem lenne, egyrészt a hálózatok számomra ködös, másrészt az eszközöket inkább windows oldalon ismerem...
Sőt, ha már itt vagyok, felteszek több kérdést is, hátha a többire is van ötletetek.1.) van egy gép, amit jelenleg helyi hálón belül fájlszervernek (is) használok (samba), ezt szeretném távolról is elérni, windowsos és android kliensekkel. A fájl le- és feltöltésen túl távoli asztal sem ártana. Az ADSL dinamikus IP-s.
Mi lenne ehhez szükséges? VPN szerver beállítása, majd VNC? Ha már van VPN, akkor már nem szükséges mondjuk .dyndns-es kerülővel ip-fixálás? Ha van VNC, akkor a fájl le- és feltöltés is megoldható a kliensre/-ről, vagy ahhoz kell még valami?2.) elég gyatra azon a gépen a lemezek közötti másolás is, nem csak a Sambás hálózati, 10-11MBps, míg W7 60-65-öt is csinált (1. gen WD GP, Gb-es hálón keresztül, ez kb a lemez korláta lehetett). Lehet, hogy az okozza, hogy a cél-lemez NTFS? De két ext3/4 partíció között is csak ennyivel másol... vagy esetleg az nVidia Ion chipset driver a ludas?
3.) vdpau-s Smplayer nagyrészt egész jól működik, bár ált. csak 720p-ig nézek, de már ott is volt néhány dolog, amit vagy nem nyitott meg, vagy szaggatott, jobban, mint W7-en az MPCHC. Esetleg valami alternatív lejátszó?
4.) van egy tplink usb-s wifi stickem, 722n, amit 10.04 is egyből felismert és használt (míg w7 nem, hehe). Szeretném vele a wifi-s routert kiváltani, mert ha a gépet állandóra beüzemelem, már csak néha wifire tartanám a routert (a gépen van két gigabites port, a router csak 10/100). Egy éve próbálhattam hostapd-vel összehozni, de úgy tűnik, nem tudja a master módot, így nem ment. Esetleg van valami új, a hostapd-nél hatásosabb, egyszerűbb eszköz?
5.) Rsync-hez tudtok gui-s megoldásról, vagy esetleg valami más gui-s folder-sync / hálózati backup progit tudtok javasolni?
Kösz:
.mf -
RBJ
addikt
Az én magánvéleményem meg az, hogy jó úton járnak. Ezen alapon mert sokaknak nem tetszenek az újítások soha semmi a világban nem fejlődne és még a mai napig barlangban lennénk.
Ahogy a reklám mondta anno " Neekeeem tetsziiik !" -
Most elkezdhetnénk visszamenni a dedóba. Te hozzám dobtad ezt, én visszadobhatnám, hogy nem, úgysem fog, bibííí. De nem vagyunk már kisgyerekek, ilyesminek azt hiszem, hogy nincs helye ebben a fórumban. Te sem tudsz erős lábakon álló érvekkel szolgálni és én sem tudok. A magánvéleményed pedig nem biztosíték az állításodra, maradjunk ennyiben.

-
RBJ
addikt
válasz
Kendek
üzenetére
Állítólag a babám úgy érzi, hogy lassabb neki a xubuntu mint a 10.10 ubi.
Azért cseréltem le mert úgy gondoltam fürgébb lesz neki a gép de sajna nem.
Gondoltam rá, hogy a 11.04 felteszem neki klasszikus felülettel és nem lesz gond.
Csak még keresgélek hátha van valami kicsi erőforrás igényű.
Néztem a slax ot de sajna mobil és nem igazán fejleszgetik.
Már csak azt nem értem, hogy az ubuntu háza táján miért álltak le a netbook os verziók fejlesztésével?ping eee ről még nem is hallottam meg az is tetszik ahogy nézem ubi alapú.
Elég kövér 1.4 Gb ahhoz képest, hogy netbook verzió.
-
RBJ
addikt
Netbookra milyen linux ajánlotok? Néztem a slax linuxt csak most jöttem rá , hogy hordozható . Az easypeasy be nem lehet beállítani a mobilnetet sajna. a xubuntu nem tetszik a babámnak , a lubuntu meg még úgy nem.
-
RBJ
addikt
Érdekes . nem tudom beállítani a mobile internetet az easypeasy n.
pedig az én ubimon egyből látja a stick et.
az easypesy nem látja hiába állítom be a vpn kapcsolatokba mintha nem látná a gép.
tippjije valakinek mert kezd ideg lenni az asszony.
-
Jester01
veterán
válasz
neelix
üzenetére
Mivel ez nem tipikus igény, így egy kicsit vissza kell nyúlni az alapokhoz. Ez van. Az átlagfelhasználónak pont elég, hogy bejelentkezéskor visszakapja a saját beállítását.
A megfelelő xrandr parancs kitalálása nem nehéz, ilyesmi lesz:
xrandr --output VGA-0 --mode 800x600Ehhez két dolgot kell tudni, a kimenet és a felbontás nevét. Mindkettőt megkapod egy xrandr -q parancstól, nálam például:
$ xrandr -q
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1200, maximum 1920 x 1920
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP4 connected 1920x1200+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 519mm x 324mm
1920x1200 60.0*+
1920x1080 60.0
1600x1200 60.0
1680x1050 60.0
1400x1050 60.0
1280x1024 75.0 60.0
1440x900 60.0
1280x960 75.0 60.0
1280x800 75.0 60.0
1152x864 60.0 75.0
1280x768 75.0 60.0
1280x720 75.0 60.0
1024x768 75.0 60.0
800x600 75.0 60.3
640x480 75.0 59.9
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)Vagyis nekem a DFP4 kimeneten van a monitor, és a felsorolt felbontásokból válogathatok.
-
CollectoR
aktív tag
Ubuntu 11.04 64bites telepítőt indítanék windows alatt, csak éppen invalid argumentel hibát dob, és összecsinálja magát a telepítő.
Log fájl alján ezt találtam:Exception: Cannot install into F:\ubuntu.
There is another file or directory with this name.
Please remove it before continuing.Nincs semmiféle ubuntu mappa vagy fájl, szóval nem tudom miért szórakozik. Mit kell ilyenkor tenni?
-
Jester01
veterán
A directory bejegyzésre kell egy setgid (chmod g+s), és persze a csoportja megfelelő kell legyen. A benne létrehozott fájlok és könyvtárak ezek után örökölni fogják a csoportot, illetve magát a setgid beállítást is.
Ez csak adott hierarchián belül működik sajnos, tehát a "minden ALMA által létrehozott könyvtárhoz hozzáférjen a NYOMIK csoport" kívánalomnak nem felel meg, de az esetek többségében elég.
-
dbius
veterán
"Érdekes" problémám akadt: A firefoxban (6.0.2) a kiegészítők hangja elnémult. Tehát hiába van beállítva bármelyik kiegészítőnek hangjelzés, egyszerűen nem működik, nem játsza le adott helyzetben a hangjelzést. (pl. gmail manager érkező email esetén, noscript blokkolás esetén, stb...)
Minden jól van beállítva, nincs hibaüzenet, konzolból történő indítás esetén sem. Lehet, hogy firefox verziófrissítés okozta, nem tudom, de megnémult. Youtube-nak, oldalaknak van hangja, azzal nincs gondom, csak a firefox alá telepített kiegészítőim némultak el.
Keresgéltem a neten, de friss bejegyezéseket ezzel kapcsolatban nem találtam, csak 2009-eseket.
Más nem tapasztalt hasonlót?
ill. firefoxnak nincs valami logja, amibe bele lehetne nézni? (~/.mozilla könyvtárat átnéztem, ott nem találtam olyan .log fájlt, amitől okosabb lennék, ill. rendszer logokban sem)
-
Orc
senior tag
Sziasztok!
Következő a gondom: ALMA userrel létrehozok egy könyvtárat,beleteszek fájlokat,akkor abba a könyvtárba a KÖRTE user nem tud írni (se ftpn,se sambán keresztül),mert ugyan elvileg mind a két user a NYOMIK csoportban van,mégis amikor az ALMA user létrehoz egy fájl akkor a jogosultságoknál a csoport is ALMA,nem pedig NYOMIK.
Remélem érthető,tartós megoldást szeretnék,ergo minden ALMA által létrehozott könyvtárhoz hozzáférjen a NYOMIK csoport.
Előre is köszönöm.Üdv:
Orc -
Puma K
nagyúr
Csak te értetted meg bonyolult lelkivilágomat

Sajnos nem jutottam előrébb.
Virtuális XP alat nem tudom megadni a Win7-nek az ISO-s mappáját, hogy az általad linkelt progin keresztűl meg tudjam csinálni a Win7-es telepítős pendrive-ot.
Vagy azért mert béna vagyok vagy pedig azért mert kicsi a laptop felbontása és nem látszik az összes gomb az adott ablaknál.Még arra is gondoltam, hogy átszaladok haverhoz és rákötjük a netbook HDD-jét az asztali gépére és simán leformázzuk... ha minden igaz akkor SATA csatis a HDD esetemben.
VirtualBox Extension-t is kirpóbálom.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Puma K
üzenetére
Most Te mi a vihart szeretnél összességében? Win7-et telpíteni pendrive-ról?
A virtualbox-os mappamegosztást sem teljesen értem. Az Ubuntu hibátlanul tudja böngészni a Windows megosztásokat. Ha vbox alatt Win7-ből szeretnéd elérni a másik gépen lévő Win7 megosztást akkor a vbox+Win7 konfigban megadhatod az elérhetőségét ha mappába van csatolva. Vagy ha router mögött vagy és a vitruális gépről eléred a routert akkor elvileg látod a megosztásokat is.
-
RBJ
addikt
11.04 től miért álltak le az ubuntu netbook editional?
Most találtam egy ilyet egy az egyben az szerintem.
[link] -
neelix
csendes tag
válasz
Jester01
üzenetére
Köszönöm a választ!
Hát nem próbáltam még beleírni, mert azt se tudom mi az a megfelelő xrandr parancs...
És az angol nyelvtudásom is kevés hozzá egy kicsit. Elszabni pedig nem akarom.Komolyan egy asztali oprendszeren így lehet beállítani, hogy ne álljon vissza a felbontás?
-
Puma K
nagyúr
Közben keresgéltem és találtam egy megoldást amit végig csináltam, csak nem akar beboot-olni az USB-ről... Kijön valami 2 soros szöveg és bármilyen billentyűt nyomok ugyan az a szöveg ismétlődik.
Amúgy szerinted lehet az a gond , hogy első általam talált és próbált megoldásnál egy 64 GB-os pendrive-ot akarok használni és nem 4 GB-osat?
Most megpróbálom azt amit te javasoltál.
-
ko9
addikt
válasz
Puma K
üzenetére
VirtualBox - Felraksz egy Windows XP-t - Ezzel meg megcsinálod a pendriveot.
Legegyszerűbb megoldás. -
Puma K
nagyúr
Üdv néktek!
Ma bővült az itthoni géppark egy Asus netbook-kal, amin alapból 10.10-es Ubuntu van. Na már most én ettől meg akarok szabadulni, de nincs USB-s DVD olvasóm, valamint a pendrive-ra is csak úgy kidobtam a Windows telepítő fáljait (igaz így nem tudok pendrive-ról boot-olni de Windows Basic esetén elég volt hogy Windows alól csak az exe-re kattintottam és úgy raktam föl az Ultimate-et) és nem tudok pendrive-ról boot-olni, az Ubuntu meg nem engedi az exe-t elindítani (totál nem értek a Linux-hoz semmilyen szinten, de nem is szeretnék).
A kérdésem az az lenne, hogy hogyan tudnám rávenni, hogy elinduljon a telepítés pendrive-ról valamint Ubuntu alól?
Üdv
Puma -
ko9
addikt
Üdv!
Most próbáltam, szerintem kezelhető egér nélkül alapból is a Chromium... Rákesel Googleban valamire, fel-le gombbal tudsz lépegetni, Enterrel be a linkre, Tab-bal tudsz váltogatni stb. Esetleg próbáld meg, hogy az FF-es addonnak a nevét, egy Googleba beírod, mögé, hogy +Chromium, és hajrá.
Mondjuk ez inkább a Chrome-os topikba való szerintem. -
viw
aktív tag
helló,
chromium böngésző alá keresek olyan megoldást, amely lehetővé teszi, a csak billentyűzettel való kezelést, oly módon,h. az adott oldal linkjeire való egeres kattintást elkerülhessem.:
ff-ben volt egy addon ami azt csinálta,h. ha a space billentyűt lenyomtam akkor minden linknél/képnél/stb megjelent egy sorszám. amely számot ha beütöttem akkor megnyitotta a hozzá tartozó linket.
valami ilyesmit keresek most is. köszi ha segítetek.
(11.04-es ubi van fent, és ha három kattintásnál bonyolultabb a megoldás, légyszi részletezzétek, mert kezdő linuxos vagyok) -
törölt tag
válasz
üzenetére
ja, és én a helyedben nem engedném, hogy a suse feltegye a saját bootloaderét, már párszor megszívtam vele, hogy utána nem látta az ubit, és újra kellett live lemezről bohóckodni. vagy tegye másik lemezre, ha van. de a legjobb, ha kiválasztod, hogy ne is tegye sehova, és inkább a telepítés után ubuntu alól kiadsz egy sudo update-grub parancsot.
-
törölt tag
suse telepítéshez nem jó az unetbootin, nem tudja rendesen megcsinálni a bootlemezt. van egy suse specifikus imagewriter nevű program, azzal megy, vagy a gnome3.org downloads oldaláról letölthető image-usb-writer binárissal parancsorból (elég triviális a használata, nem kell megijedni, kb "sudo ./image-usb-writer fájlnév.iso" a parancs, megtalálja magától az usb eszközöket, és kiválaszthatod melyikre telepíted).
Aktív témák
- (Cini) Minis Forum mini PC Ryzen AI 9 HX 370 AMD Radeon 890M 16 GB RAM 512B SSD 1 év garancia
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2113, 100% Akkumulátor
- Eladó 2db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ailed to mount the cdrom.
Sőt, eleve lehetne benne "fix mbr" menüpont a kevésbé hozzáértők számára. Azt hittem az ubuntu felhasználóbarát. Amúgy mindegy, én debiant használok ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

itt van egy teljesen jól bootolható cd-kép, és nem hajlandó felmenni úgy a pendrive-ra, hogy bootoljon róla.
.Most már nyugaton babrálhatom a ubuntut nem kell félnap az újra telepítésére.Most avval nem boldogulok,hogy próbáltam egy usb wifit csatlakoztatni részen sikerült is de amikor keresni akarok hozzá driver és a további ilesztö programokat választom ezt írja ki.Az eszköz meghajtó aktiválva van,de nincsen használatba.Hogyan tudnám használatba venni?

Duál-Atom + Ion lap, 80+ Seasonic SFX táppal, idle 25W környékén van a három lemezzel is. Ha kiváltom vele a routert, akkor 5-10W megtakarítás, már csak 15-20W fogyasztás. 7/24 üzemben, havi 30 nappal és 50Ft/kWh-val számolva, a 10,8-14,4kWh mindössze havi 540-720Ft.
), de ez akkor működik igazán jól, ha hosszú tömött sorokban tolonganak a fejlesztők és a végfelhasználók is. így meg szerintem inkább az erőforrások szétaprózása, főleg hogy milyen ellenséges a felszínen a kapcsolat az egyes csapatok közt. azt a funkcionalitást, amit a unity meg a gnome-shell tud, azt egyetlen felületből is ki lehet hozni, csak meg kell adni a beállítás és testreszabhatóság lehetőségeit (jelenleg mindkettőből hiányzik, bár ezt tudjuk be a kiforratlanságnak).