- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Elalmásodik a Xiaomi: 100 wattos töltéssel érkezik a 16 Pro Max
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
cimp
senior tag
válasz
Intruder2k5 #3799 üzenetére
Azért nem írtam nyereséget mivel nem vevő antennáról van szó, hanem adó-vevő -ről. Én csak abban szerettem volna tisztába tenni a dolgokat, hogy a dB és az, hogy "szűkebb sávban" két teljesen külön dolog. Márpedig ha valaki abban gondolkodik, h antennát cserél akkor nem árt ha ezt tudja. Nem vesz irányítottat mert olyan helyen van a router, hogy csak a lakás egyik felében lesz net, vagy vesz mert ugy van mint nálam, h a lakás egyik végében a falnál és ugye mögötte senki nem lesz aki használná....
De elnézést ha megbántottalak.suszti: Ez nem valami újítás? Állítólag az újak nem kék led-esek hanem zöldek... Lehet rájöttek, hogy a dual-band antennáik egy sipka fos és azon is módosítottak? Mert eddig minden hivatalos leírásban azt láttam, h ugyanazon az antennán megy mindkét sáv. Ráadásul én lecseréltem az egyik antennát, a másikat meg leszedtem és nekem 2.4 megy szépen a rárakott yagi-val.
?? -
Ez nem egy rádiótechnikából írt diplomamunkának készült, hanem egy egyszerű magyarázatnak! Előfordulhat, hogy került bele olyan kifejezés, ami egy hozzáértő olvasatában adhat okot belekötni, mint ahogy az is, hogy egy antennának nem a hatásfoka, hanem a nyeresége a jellemző tulajdonsága!
-
Van esetleg olyan antenna ami a gyárihoz képest egy erősít egy kicsit és nem horror áron van? Tehát úgy összességében akár érdemes pénzt adni érte.
-
cimp
senior tag
válasz
Intruder2k5 #3792 üzenetére
Itt azért érzek némi fogalmi zavart! A dB az antenna hatásfoka, amivel képes a jeleket befogni, illetve sugározni. Az, hogy egy szűkebb térre korlátozza mindezt nagyobb távolságban pedig az irányítottságból adódik. Irányított antennák (parabola, yagi, panel....) valóban látványosan növelik a távolságot mert az egy adott irányba terjesztik ki. Ezek leginkább két fix pont közti adatátvitelre alkalmasak (persze nem lézer, hogy tényleg csak egy vékony sávban működjön, én ilyet használok a lakásban, hogy hosszában végigsugározza faltól falig az egész házat.) A nagyobb dB-s körsugárzók (hagyományos kinézető bot antenna) is megnövelik a hatótávolságot, csak éppen nem 5-10°-ban hat a teljesítmény hanem 360°-ban.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Én még 2010-ben az akkori asus WL-520GC egy antennás routeremhez vettem egy TP-LINK TL-ANT2408CL 8dBi antennát (nem ebayről, hanem boltban eredetit), az viszont elég jól növelte a teljesítményét, kb a villamos megállóban is tudtam fogni vele a wifimet, pedig az nincs közel.
Amikor eladtam havernak, ő vasbetonos ház pincéjébe rakta, és az első emeleten is fogta vele. -
válasz
Köszi. Így már értem. Azért gondolkodtam el az antenna cseréjén, mert a gyári értékek kicsit kevésnek tűnnek. Bár nem létszükséglet...Azért jó lenne egy 10-20%-al nagyobb hatótáv.
-
válasz
MrSealRD #3791 üzenetére
Szia!
Gyakorlatban nem sok érezhető változást szoktak hozni ezek az antennák, esetleg csak minimálisan növekszik a jelszint, ezen kívül a nagyobb nyereségű antenna több zajt is összeszed, így az eredmény nem feltétlenül lesz kielégítő! Persze van akinél beválik, de nem szabad csodákra várni, mert akkor bizony pofára esés lesz!
A 9dBi, meg 16dBi a legtöbb esetben már kicsit elnagyolt érték, utóbbi mindenképpen, egy mérés eredménye szerintem inkább állna közel az 5-höz, mint a 10-hez!
A szöges ábrázolások nem véletlenül vannak, az adó kimenő teljesítménye fix, ezért is nem lehet csodát tenni, csupán annyi történik, hogy ezek a nagyobb nyereségű antennák kisebb térre összpontosítják a teljesítményt, vagyis vízszintesen kisebb a nyílásszög, ahol erősebb lesz a jelszint! Még érthetőbben, ha mondjuk a földszinten elhelyezett router jelét a tetőtérben is fogni szeretnéd, akkor a lehető legrosszabb amit tehetsz, hogy ilyen nagyobb nyereségű antennákat teszel rá!
Ez így eléggé le volt egyszerűsítve, de talán segített valamit!
Egy fórumtárssal beszéltem, aki cserélte a WDR4300-on ebay-ről vett 16dBi-sre az antennákat, azt mondta, rosszabb lett mint az eredetivel volt! Ez persze nyilván nem jelenti azt, hogy nem lehet jó antennát venni, de azt mindenképpen sejteti, hogy rengeteg a gyagyi darab, amit csak nagyra csinálnak, hogy minél hosszabb legyen, így a lajikusok megeszik, javulást nem hoz!
-
A router oldalán olvasgattam az antennáról...Azt írják, hogy 2.4Ghz-es tartományban 2dBi, 5 Ghz-es sávban pedig 3dBi. Mivel a kíváncsiság nem egyszerű dolog, ezért rábukkantam erre. Nem is annyira az ár, mint inkább a tulajdonságai fogtak meg. Ez hogy lehet 9dBi? Mit jelent ez pontosan a gyári antennához képest? Ez is megoszlik a kettő között 4+4 arányban?
Ráadásul a ebay-es képek között van egy ami szögeket ábrázol az egyes antennák mellé az erősségük alapján. Ezt el tudja valaki magyarázni mint jelent? Nem baj, ha mélyvíz... -
vadászcsiga
félisten
válasz
Intruder2k5 #3787 üzenetére
Akkor 2 sör, egy traubi
-
cimp
senior tag
válasz
Intruder2k5 #3787 üzenetére
Arról nem is beszélve, h mit lehet torrentezni 4GB-n?
-
válasz
hramon94 #3784 üzenetére
Szia!
Nem csak azzal tudsz, de azzal a legegyszerűbb! Illetőleg gyárival nem tudsz!
Megteszi, de nagyon lassú lesz, és meglehetősen terheli majd a routert, főleg torrentezéskor! Illetőleg még erős korlátok beállítása mellett is előfordulhat, hogy nem győzi majd az írást a pendrive, és összeomlik a filerendszer!
Rendben, az én söröm SteveBeard fórumtársé!
-
SteveBeard
senior tag
válasz
vadászcsiga #3785 üzenetére
Intruder2k5 sörét küldd nekem, ő nem szereti.
-
vadászcsiga
félisten
Úgy tűnik bevált a mentési útvonal átírása, ilyen sokáig egyhuzamban még nem volt jó sem a luci, sem a wifi jel megtartása, sem a HDD felcsatolódása winre.
Vargalex, Intruder2k5, Suste, jövök nektek egy sörrel
-
hramon94
tag
Sziasztok. Az olvasottak alapján rendeltem egy ilyen routert. Ha torrentezni is szeretnék rajta akkor azt csak a vargalex féle fwvel tudok igaz? A másik kérdés, hogy egy 4gb-s pendrive is megteszi ideiglenes tarhelynek?
-
-
vargalex
félisten
válasz
Intruder2k5 #3773 üzenetére
Bejött a sejtésem.
-
válasz
vadászcsiga #3779 üzenetére
Tökéletes! A HDD-n meg elfér...
-
vadászcsiga
félisten
válasz
Intruder2k5 #3778 üzenetére
-
válasz
vadászcsiga #3777 üzenetére
Igen nem ártana, hogy kitisztuljon a /tmp mappa!
Aztán pár perc múlva nézz megint egy df -h parancsot!
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3774 üzenetére
luci/szolgáltatások/minidlna alatt:
adatbázis helye: /mnt/minidlna
log helye: /mnt/minidlna -
válasz
vadászcsiga #3774 üzenetére
Huhh, itt megint csak azt tudom mondani, hogy én nem használok OpenWrt vargalex buildet, így szó szerint nem tudom hol van ez, de gondolom LuCI-ban a DLNA beállítások alatt megtalálod az adatbázis útvonalát, és azt kellene átírni mondjuk /mnt/hdd/minidlna.db -re!
-
vadászcsiga
félisten
válasz
Intruder2k5 #3773 üzenetére
Hogyan csináljam?
-
válasz
vadászcsiga #3772 üzenetére
Ott a hunyó, a minidlna adatbázisa 60+ MB, azzal telik meg a /tmp mappa mindig egy idő után, ahogy az hashel! Szerintem irányítsd át a HDD-re a db file-t!
/tmp/run/minidlna/files.db 63549440
-
vadászcsiga
félisten
válasz
Intruder2k5 #3771 üzenetére
-
válasz
vadászcsiga #3770 üzenetére
Valahol van benne egy nagyobb file, vagy sok kicsi... Pl. Elkezdett torrent letöltés, ami nem oda való! Valamivel teleírta a 62MB-ot!
De ezt egy reboot megoldja, mivel ez ramdrive, csak aztán gondolom előbb utóbb ismét megtelik majd!
-
vadászcsiga
félisten
válasz
Intruder2k5 #3769 üzenetére
Erre egy jó hosszú listát adott, melyik részére vagy kivancsi?
-
válasz
vadászcsiga #3768 üzenetére
És ez?
ls -lRS /tmp
-
vargalex
félisten
válasz
vadászcsiga #3765 üzenetére
Szia!
Igen és igen. Nyilván akkor érdemes, amikor a LuCI-ban már jön a hiba.
-
vargalex
félisten
válasz
vadászcsiga #3757 üzenetére
Szia!
Nem írja valami tele a /tmp-t? (Tipikusan ilyen lehet a minidlna, ha nem módosítottad az adatbázis könyvtárát, vagy pl. a transmission.)
Ilyen esetben mit ad SSH-n adf -h
parancs?
-
válasz
Intruder2k5 #3759 üzenetére
Köszi.
-
válasz
MrSealRD #3758 üzenetére
Ha nincs rajta HDD, akkor semmi gond! Ha van, akkor ajánlatos leállítani az azt használó alkalmazásokat, és szabályosan umountolni a HDD-t! Bár ugye én nem használok vargalex buildet, de mintha lenne is benne egy ilyen script, ha jól rémlik be is lehet konfigolni a hátsó gombra ezt a leválasztás funkciót!
-
Már 23+ napja ment a router vargalex fw-vel.. Erre jött egy áramszünet hajnalban.
Lassan 1,5 napja volt. Remekül megy, viszont eszembe jutott, hogy van valami leállítás féle vagy kikapcsolás gomb a menüben? Gyári fw--el nem foglalkoztam azt csak a kapcsolgattam ha kellett. De vargalex estében nem tudom, hogy megy ez. Most nincs rádugva semmi USB-re. Van valami amit be kell tartani, ha újra szeretném indítani a routert, vagy esetleg elmegy az áram és volt rajta hdd esetleg? -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, szerintem vmit elállítottam az ssh beállításoknál, mert eddig ment rendesen, de most ha be szeretnék jelentkezni, akkor miután beírom, hogy rootként loginolok, kiírja, hogy disconnected: no supported authentication methods aviable (server sent: publikey).
Belső hálózatról próbálkozom.
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3754 üzenetére
ez most nem a hd-idle-re panaszkodik....én nem vágom miez, majd Alex megmondja
nálam sosem volt hasonló, de még mások sem panaszkodtak ilyenekre
ezt dobja, amikor belépsz a luciba? vagy mikor? -
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3751 üzenetére
és még mindíg van luci hibád?
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3749 üzenetére
én nem látom a hd-idle értelmét, de ez csak a magánvéleményem
1: a normális külső HDD-k leállítják magukat, ha nincsen forgalom
2: ha swap van a HDD-n, akkor a router is mozgatja néha
3: ha transmission-t használ valaki, akkor úgyis folyamatos forgalom lesz (ez a legjobb az egész router torrentezésben) -
vadászcsiga
félisten
Nos egy reboot után sikerült luciban letiltani a Suste által ajanlottakat, de a hd-idle nem tiszta inkább megkérdezem mégegyszer minthogy bajt csináljak: azt is ajánlott letiltani ugye?
Az értek 0-ra állítása azt jelenti. -
válasz
vargalex #3745 üzenetére
Még azt is ezerszer inkább, mint Notepad++ Windows alatt, és onnan másolni a file-t a routerre! Kényelmi szempontból, Windows-hoz szokott felhasználóknak szerintem tökéletes az mc editor, csak éppen a grafikája silányabb kicsit, mint a Windows7-é!
Mondom ezt úgy, hogy én is vi párti vagyok!
-
vargalex
félisten
válasz
vadászcsiga #3741 üzenetére
Szia!
SSH-n MC-vel, vagy vi-al, nano-val tudod szerkeszteni a /etc/config/hd-idle tartalmát. Esetleg bemásolhatod ide is, hogy lássuk, hogy az-e a hibás. Ugyanis attól függetlenül, hogy valamit letiltasz, a LuCI fel akarja dolgozni a config file-t.
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3741 üzenetére
a dropbear az SSH, ha esetleg nem tudnád
és a hd-idle kimaradt a listából, de azt meg tudod....ha esetleg tudsz a luciban is lépegetni már, akkor ezek ott is tilthatók a rendszer/rendszerindítás fülön
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3738 üzenetére
kis segítség: [link]
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3738 üzenetére
SSH, MC
etc/config/
itt mindegyiket tudod szerkeszteni F4-gyel
azért ÓVATOSAN!
itt hamar padlóra tudod küldeni a routert
amit ismersz és nem használsz, ott szerkesztés, enabled 0-ra átírni, mentés (ami nem biztos azt inább kérdezd meg)ha mindegyik meg van, akkor F10, és a már jól ismert reboot
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3736 üzenetére
esetleg próbáld meg azt, hogy csinálsz egy mentést a rendszer/mentés alatt (ha eljutsz odáig
)
utána vagy csinálsz egy hardresetet (10mp resetgomb), vagy a lementett konfigban TC-ben megkeresed az etc/config/hdidle fájlt, megnyitod, és az enable értékét 0-ra átírod (option 'enabled' '0'), elmented a változásokat, majd visszarakod a mentést a rendszer/mentés alatt
ha ez sikerül, és tudsz lépkedni már a luciban, akkor menj el a rendszer/rendszerindítás-hoz, és tilts le mindent amit nem használsz (de csak azokat amikről tudod hogy mi-micsoda....kereső segít itt)ha megy az SSH-zás, akkor ezeket persze megteheted ott a routeren is, és akkor nem kell a mentéssel babrálni...
-
suste
veterán
válasz
vadászcsiga #3734 üzenetére
A hd-idle-t Te nem tiltottad a rendszer/rendszerindításnál?
Vagy próbáltad esetleg törölni a rendszer/szoftver-nél? -
suste
veterán
válasz
vargalex #3727 üzenetére
Szia!
Meglestem a linket.
Egyelőre beállítottam amit ajánlottál, de azért ez is elég sok logsort fog még eredményezni szerintem, persze jobb mint nélküle.Viszont a kiegészítésben ez olvasható:
"# iptables -A FORWARD -m limit -j LOGElőször, mikor e szabályt alkalmazzuk, a csomag naplózásra kerül és az alapértelmezett csomagszámot a kernel egyel csökkenti. Valójábban, mivel az alapértelmezett csomagszám 5, az első 5 csomag kerül naplózásra. Ezután 20 perc fog eltelni, míg a következő csomag naplózásra kerül......."
Jól értem, hogy ez még jobb is lenne (csak simán: -m limit), mert 20 percenként max 5X logolna?
Bocsi, hogy ezen lovagolok, de szerintem ez a változtatás alapból be is kerülhetne a következő buildbe, mert fölöslegesen írja tele a logot, ami terheli a routert, így mindenkit érinthet..... -
vargalex
félisten
válasz
vadászcsiga #3728 üzenetére
Szia!
Úgy tűnik, hogy a hd-idle configgal van gondja.
-
cimp
senior tag
-
Henrico
tag
Tegnap megvettem én is... első alkalommal gondolkodtam el rajta, hogy használjam a routert torrentezésre.
Részemről Utorrent mániákus vagyok... elnézést a buta kérdésért, de esetleg lehet valahogy ez alá is betenni?- firefox-ról egyszerűen, bárhonnan (földrajzi helyzetemtől függetlenül) tudok rá torrentet letöltési sorra dobni.
- már alapból lehet katalogizálni a letöltendő torrenteket és dobálja is automatikusan a letöltés után a megadott könyvtárakba..Hirtelen ezek azok a tulajdonságok, ami miatt beleszerettem, ezek hiányoznának a legjobban.
Köszönöm!
-
vargalex
félisten
Szia!
Akkor az egyéni szabályoknál az
iptables --table nat -I zone_wan_prerouting -p $PROTO --dport $PROTECTEDPORT -m state --state NEW -m recent --rcheck --seconds 60 --hitcount $BRUTEFORCE_PROTECTION_START --name $SERVICE -j LOG --log-prefix "BruteForce-${SERVICE} "
sort cseréld le pl. erre:
iptables --table nat -I zone_wan_prerouting -p $PROTO --dport $PROTECTEDPORT -m state --state NEW -m recent --rcheck --seconds 60 --hitcount $BRUTEFORCE_PROTECTION_START --name $SERVICE -m limit --limit 1/min -j LOG --log-prefix "BruteForce-${SERVICE} "
Az érdemi változás benne:
-m limit --limit 1/min
ez azt jelenti, hogy percenként elvileg 1 log bejegyzés fog keletkezni. Nálam valamiért 3-4 bejegyzés azért jött és csak utána hagyta abba a logolást.
Többet itt olvashatsz az Egyéb illeszkedések kiterjesztései fejezetben.
-
cimp
senior tag
Tényleg nem baszogatásképp, de ha tegnapelőtt a három pc + telefonokra az a válasz jött, hogy:
"Sok választ másoktól ne várj,mert szinte mindenki lecseréli."
és
"rajta van 2 másik router(az 1ik a szomszéd házban kábelen kb20m),és összesen 2pc , 1ps3 , 5 teló,2 noti ,1 tv.
Amikor mindenki otthon van mind2helyen és megkapja a terhelést,akkor sem omlik össze."Akkor ma ennél többet mit lehetne erről még írni?
Nyugodj meg! Ha csak routernek akarod használni (tehát annak aminek árulják) akkor elégedett leszel vele. Ha másra is használni akarod (nas, torrent, média szerver....) akkor pedig lecseréled te is az fw-t. Ez majd kb. egy hét múlva lesz.
-
Fera7
csendes tag
Hali.
Hamarosan érkezik a router.
Kérdésem: Vezetékkel PC és Xbox, wifin laptop és telefon lesz használva. Megfelelő ehhez a gyári FW?
Köszi -
suste
veterán
válasz
vargalex #3714 üzenetére
ok, akkor ezek szerint működik, de terheli a routert
a közvetlen kitiltás után viszont visszaesik a load
lehet pont az terheli a routert, hogy logol a Bruteforce védelem?
mert ugyan azon IP folyamatos kitiltásának a logjára nincsen szükségemaz lenne az igazán jó, ha mondjuk 10 próbálkozás után kitiltaná 1 napra, és nem is logolná tovább a próbálkozásait (mint az IP kitiltásnál)
be lehet így állítani?
KÖSZI!
-
vargalex
félisten
válasz
Intruder2k5 #3715 üzenetére
Szia!
Elvileg csak az iptables-mod-tarpit csomag kell hozzá.
-
-
vargalex
félisten
-
suste
veterán
Más:
Van valaki, akinél jól működik a bruteforce védelem?
Nálam simán jönnek a próbálkozások ugyan arról az IP-ről.
A tűzfalban átírtam már így: "--seconds 86400", de nem nagyon rúgja ki egész napraNem mintha bejutna, tuti nem fog, de szépen terheli a routert a sok kérés
Még annyi, hogy Alex betette a direkt MAC-re tiltást, ami viszont működik:
"#Betörések megakadályozása a 94.23.201.82 IP-ről
iptables --table nat -I zone_wan_prerouting -p $PROTO --dport $PROTECTEDPORT -s 94.23.201.82 -j DNAT --to-destination $ROUTERIP:$BRUTEFORCE_DROPPORT"(ez éppen egy most próbálkozó cím)
Lehetne írni egy scriptet, hogy 10 próbálkozás után tegye ide be a MAC-et?
-
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #3707 üzenetére
ok, meg van, megint ezek a sorvégi krixkraxM-ek, amiket kitörölve lefut rendesen
mindíg elfelejtem, hogy ez csak a szerkesztésben látszik (F4)
Köszi! -
ka64
tag
válasz
Intruder2k5 #3708 üzenetére
Működik, köszönöm.
-
-
-
ka64
tag
Sziasztok!
Most vettem egy tl 3600-ast. Meg tudnátok mondani, hogy mi a default jelszava az adminnak?
Köszönöm
ka64 -
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #3704 üzenetére
igen, egy az egyben másoltam a SteveBeard scriptjét
mondjuk annyi variálás volt, hogy notepad++-ban egysorba dobta be az egészet, ezért tettem bele entereket, hogy úgy nézzen ki mint a linkelt logoutban
ez lehet baj? -
-
suste
veterán
válasz
SteveBeard #3701 üzenetére
na elsőre nem jött össze
curl feltelepítve
script bemásolva egy fájlba és elmentve a HDD-re, futási jog megadva (/mnt/DynDNS/dyndns.sh)
név/jelszó beírva, logfájl átirányitva (/mnt/DynDNS/dyndns.log)SSH-n MC-ből inditva:
# ./dyndns.sh
/bin/ash: ./dyndns.sh: not foundpedig ott van
most akkor mi van? mit hagytam ki? -
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Honda topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Windows 11
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ASUS ROG Ally
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2931, 100% Akkumulátor
- Asus ROG Zephyrus G14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ryzen 9 8945HS - 16GB - 1TB - RTX 4060 -2,5 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest