-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magnat
veterán
Vagy ha 3 havonta nem sajnálja rá az ember azt a pár percet akkor lehet egy aldomaint létrehozni a nason és azt importálni a másik rendszerbe ... egyszer próbaképpen egy teszt Xpenologyba berántottam, szépen működött vele ... meg már virtualizáltam a 216+-on DVA1622-t is VMM alatt (persze ezt is csak próbaképpen, van külön Syno nvr-em plusz licenszekkel
)
Btw, asztali SS klienset használ valaki Win alatt? Nem igazán értem h miért, de elég rendesen zabbantja a cpu-t, konkrétan annyira, h rá is untam, és mivel már minden kamerámat Reolinkre cseréltem, inkább a Reolink desktop kliensén nézem a kamerák élőképét, a SS-t csak akkor nyitom meg ha vissza akarok nézni valamit ...
-
Sanya
nagyúr
válasz
Borisz76 #98138 üzenetére
Hát, ha linuxot teszel rá, akkor dockerben futtathatod a virtuális DSM-et, amellyel a legfrissebb DSM-hez juthatunk, amíg van Synology NAS-od, még majdnem legálisan is.
A probléma ott kezdődik, hogy bizonyos szolgáltatásokhoz, mint DDNS, mailplus, stb, szükség van a NAS eredeti azonosítóira, mint mac Address, és sorozatszám, stb, tehát ha ezek még a birtokodban van, akkor jó eséllyel beparaméterezve ezek futtathatók. Elméletben.
Ja, meg Xpenology, de hasonló szívás az is. -
Borisz76
nagyúr
Elméleti kérdés :
Ha van egy eredeti Synology NAS-om de hardveresen gyengének találom.....
Építek egy PC-s gépet....
Valahogyan lehet eredetiként futtatni rajta a DSM-t ?
Persze ekkor már nem használnám a NAS-t. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98136 üzenetére
tavaly egy 916+-t adtam el 100.000-ért. Én sem adtam volna annyit egy 8 éves NAS-ért igen gyenge atom procival. A tied 5 lemezes erős processzorral, simán ér többet.
Nekem még rizikós az épített NAS, egyelőre én megküzdök a Synologyval. A 923 egy darabig elég lesz 10gbe lan csatlakozóval. Ha majd 4-5 év múlva ajánl jobbat, akkor megveszem, ha nem, akkor építek egyet és dockerban futtatok egy vDSM-et és kész. -
zsamiatt
őstag
mivel van ahol van épített nas így most is tudom mondani, hogy nincsenek. Az egyik ügyfélnél már 3 éve megy. File server, win. virtuális gép-re van használva például. Akor is azért lett véve így mert ocsobb volt mint a syno nas és hasonló árfekvésben modernebb CPU megoldást kaptál, masszívabb RAM bővítési lehetőséggel. Plusz a lehetőség ha elfogyna a SATA akor van lehetőség SAS-ra átállni.
"A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon."
Vicces, én biztos nem adnék érte ennyit. 6 éves cucc. Úgy látszik vannak madarak. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98132 üzenetére
Nem írtam félrevezető dolgokat, a legtöbb állításom mellett van forrás.
A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon.
Az épített nasról majd számolj be, hány éve megy, instabilitási gondok vannak-e, random újraindulások, összességében olcsóbb lett-e, és NAS-t építettél, vagy mini mindenes szervert(otthonra kb inkább ezt csinálja az ember magának)
Az épített NAS is lehet jó, mehet rá xpenology, a hibáival, megkötéseivel együtt, ha megfelel, akkor jó.
OMV is jó lehet, nem Synology, de az alap synology szolgáltatások is befagytak 6 éve, nem nagyon fejlődnek, a dockeres része meg tényleg elgondolkodtató, hisz a synologynak is sok saját csomagja is eleve dockerben fut, sőt, rengeteg plusz szolgáltatást én is dockerben futtattatok.
Munkatársam épített magának NAS-t, de inkább mini szervert, core i7 6. Gen, 32gb ram, 12 lemez, 2ssd, de a leghosszabb uptime rajta 30 óra körül volt, mert mindig fagyott. Bár egy másik munkatársam egy lemezes synologyja is kifagy hetente, szóval itt is ki lehet fogni a "jót". -
zsamiatt
őstag
Eszmecserét folytatni és nem félre vezető információkat szolgáltatni. Az, hogy mi jobb mi rosszabb mindenki döntse el a beszélgetések által, hogy neki mi a fontos. Az, hogy neked mi a jobb és mi a rosszabb neked kell eldönteni. A magam részéről csak arra várok, hogy a 1019+ kidögöljön és épített lesz helyette vagy valaki linkelt itt korábban aszem ugreen NAS-t és megy rá free NAS szoftver meg docker.
-
Patice
Topikgazda
Szeretnék megkérni mindenkit, hogy ne menjünk el személyeskedésbe!
Az értelmes, ész érvekkel alátámasztott vita rendben van.
Köszönöm szépen! -
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #98121 üzenetére
Mondjuk konténerre pont orbitális pazarlásnak érzem a nas-t, akkor már inkább egy külön kis minipc Proxmox-szal vagy vmivel és akkor mehet a virtualizálás anélkül, h az ember kifizetné a DSM felárát ... persze értem, h van az a szitu amikor külön vas nem éri meg, de alapvetően nem Syno specifikus dologra használni a nast elég nagy pénzkidobás, pont azért, mert ott inkább a szoftver ami drága
-
válasz
zsamiatt #98120 üzenetére
Egy általános trendet látok én itt, mégpedig hogy a DSM meg a fő applikációk vannak frissítve és a kis csellengeket elhagyták szép lassan. Eleve megváltozott a technológia, mostanában minden konténerben fut, azt meg a saját fejlesztője fejlesztgeti, DSM oldalról elég az alapokat biztosítani (mondjuk ott sem törik össze magukat a frissítésekkel). De pl. a saját ABB verziójuk is konténer alapú lett nemrég a 3.0-tól, szóval még az is arrafelé megy.
-
zsamiatt
őstag
hagyjuk már ezt az idő kérdést. Komolyan mintha atom reaktor építésről beszéltünk volna. Most mondjam azt, hogy a synology szolgáltatását is be kell állítani? Annak is utána kell nézni, nem? Mintha mindenen órát kellene reszelgetni. Ehhez képest dockerben ha ráguglizol komplett megoldás ott van és csak meg kell adni.
Minőségi hw? Mi van? Az elavultra gondolsz? Szerintem ezt a szót kerested inkább.
Az OS és a biztonsági frissitések nincsenek ingyen, ebben az egyben igazad van. Viszont ha már idő. A synology sem garantálja egy prograjma élet tartalmát. Az elmúlt 5 évben több dolog is megszűnt ami kellett és használatban volt. Ilyenkor nem fog kelleni az időd? -
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98118 üzenetére
Nem rosszabb, mint bármely random webshop, ahonnan tudsz itthon vásárolni.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98101 üzenetére
A sok konkrétum miatt csak kapkodom a fejem. Ez nem a facebook politika csoport, ahol hitvallásokkal kell meggyőzni a másik kamuaccountot. Sem az alsó polcról, sem a túlárazottságról nem tudsz meggyőzni. Az OS ingyen van? A minőségi hw(nas) ingyen van? A biztonsági frissítés ingyen van? Az épített szervernél a beleölt időd ingyen van?
Tudnék magamnak építeni Nas-t, erősebbet, jobbat, frisebb kernellel, meg minden nap lefuttatni az apt-t upgrade, update szavakat, de amikor valami lyukra fut, akkor debuggolhatom magamnak. Ezt az időt sajnálom a gyermekeimtől, magamtól. A nas árát merevlemezzel együtt megkerestem egy 15 perces fölkért előadással. Túlárazott az időm? Az is, jobban mint a synology. Lecserélném? Nem.Dupla áron lenne? Itthon tutira, mert Jóska Bt idén is billiárdos akar lenni és 90%-os haszonnal adja. Felcsattogsz az amazonra és kinyílik a világ. Vettem onnan már objektívet, fényképezőt feláron a magyar bolti árakhoz képest, sőt, Nast is onnan vettem, mondjuk azzal pont ráfizettem
-
zsamiatt
őstag
válasz
Magnat #98111 üzenetére
de ha egyszer megvan akor viszont hosszú időre jó a tudás. Én a syno csomagok 99%-t már lecseréltem dockeres megoldásokra. Azt meg oda költöztetem évek múlva is ahova akarom. Ja és synot is meg más gyártót is ismerve nem biztos, hogy amit most használsz rajta az is menni fog mondjuk 10 év múlva mielött még az lenne a mantra, hogy a dockeres megoldások is megszűnhetnek.
Leírások és videok tömkelege van fent neten különböző megoldásokról. -
4Grider
félisten
válasz
Magnat #98111 üzenetére
Az ABB nálam gyönyörűen csatlakozik a Hyper-V-hez és menti a virtuális gépeimet hiba nélkül egészen addig, amíg nem akarok valamelyikkel visszaállni. Mert akkor rögtön kiderül, hogy a ReFS fájlrendszerű meghajtókat és azokon a változásokat teljesen kihagyja a mentésből. Fizikai szerverek mentésekor legalább szól, hogy ezek a meghajtók nem fognak menni...
-
Magnat
veterán
válasz
Dr.FantastiK #98110 üzenetére
Vannak előnyei az épített gépnek, de ha nem tanulásnak szánod hanem beleszámolod az órabéredet amíg mindent összeraktál, akkor nem biztos, h jobban jöttél ki .. és akkor még mindig ott vannak a desktop és mobilappok, felhős integráció meg a többiek, amire vagy találsz ingyenes megoldást vagy nem, és ha találsz, akkor sem biztos, h működik.
Pl az ABB snapshotos megoldását mivel tudtad kiváltani? -
Pékmester
tag
Sziasztok!
Transmissiont használókat kérdezném, hogy a "Too many open files" hibaüzenetet mi okozhatja? Kb 60 torrent van seedben, ezt nem találom túl soknak. A hibaüzenet akkor jelenik meg, amikor hozzáadom a torrent fájlt. El sem kezdeni letölteni. Pár éve belefutottam már ebbe, de nem emlékszem, mi volt a megoldás.
-
wolf13
őstag
Synology Photo alkalmazásnál van arra lehetőség , hogy a nasra feltöltött képek a telefonról automatikusan törlésre
kerüljenek ? Tehát igazából áthelyezésre gondolok , nem másolásra (iOS) -
válasz
Dr.FantastiK #98104 üzenetére
Én még két éve is szerettem, jelenleg három is fut: DS918+, DS124 és DS118
Idén jött volna el az ideje a cserének, de a mostani helyzetben kivárok.Megfordult több QNAP is nálam, de az OS a használhatóságon elvérzett, a HW meg ugyanott ül azonos kategóriában, mint a Syno, csak a hálózat jobb (de az sokkal!)
Teszteltem több NAS OS-t is (TrueNAS, etc.), de a DSM még mindig a kedvenc.
Itt vagyok meglőve. A mentési rendszerek (Hyper Backup, Active Backup), a Drive Sync, a működő file sharing linkkel a konkurencia fölé emelik, a megkötések viszont fájnak.
3*18TB lemez van a fő NAS-ban, meg egy a polcon. Egy szimpla csere nagyon is fájna, de csak az ár miatt. Csalódtunk már a Seagate-ben és a WD-ben is, tehát az "alsó polc" semmit nem mond. szerk.: A Toshiba is kimaradt, cégnél 6/8 DoA. Egy másik batch meg 100%-ban megy már 4v5 éve -
válasz
Dr.FantastiK #98104 üzenetére
Azért az egy 13+ éves modell már. De az is tud még mindig btrfs-t, konténereket futtatni stb. Egyetlen hátránya a lassúcska proci meg a max 4GB RAM.
-
válasz
Intelligencs #98095 üzenetére
Ugyanez itt nálam is, volt Asus és QNAP több is, végén maradt a DS1821+ és az FS1018.
-
válasz
Dr.FantastiK #98101 üzenetére
Ezt imádom!
Akkor mi a fenének vagy itt a topic-ban? Add el azt a xart, vegyél valami más szuper cuccot, aztán lehet boldogan élni.
Jó vergödést!@zsamiatt: Én is adtam egy esélyt a Syno-nak az x25-re, de nem is váltok most. Megvárom, mit tol rájuk a piac, és kifejtem a véleményem: pro & kontra. Viszont a "minden xar" mentalitást utálom, pláne miközben valószínűleg ezt használja, mivel itt lebzsel...
-
Dr.FantastiK
őstag
a Syno altal felcimkezett diskek semmilyen plus minosegre garanciat nem kepviselnek, mert alsopolcos minoseguek mind, de DUPLA Aron !!
Sunyi atveres az egesz !!
,,, mar a Gepeik is 10x Arba vannak , mikozbe idejemult elavult harmatgyenge hardver, amit sehol nem lehetne mar eladni !!Egy Ceg csak azert mert Ceg es penze van, nem kell kidobja a penzt a szarokra ezaltal. !!
a Synology megbukott mar mindenhol. mar csak vergodik mielott kifullad !
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98099 üzenetére
Értő olvasás az általános iskola második osztályban követelmény.
Hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy nekem azt kellene megvenni? Kis és középvállakozás vagyok? Nem írtam, hogy magánembernek, mint nekem mi a jó? Nem fér a világképedbe, amit írtam és egyből támadni kő. -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #98095 üzenetére
Körülbelül ez is az egyik indoka lehetett a Synologynak, hogy meglépi ezt a megosztó lépést: a konkurencia a fasorban sincs.
Az épített NAS is jó lehet, ha értesz hozzá, de rengeteg időt elvesz.
BTW, nekem is 923+ van csak 4x4tb lemezzel. -
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #98092 üzenetére
12+ vagy nagyobb modellek halkabbak, mint bármely más merevlemezek.
Ha nem írod be, akkor vagy veszel Synology lemezt, vagy veszel másmilyen nas-t. És elfogadod, hogy az olyan, amilyen. Jóbarátom Asustor-t vett, mert olcsóbban jobb specifikációt kapott, mint a Synology. Majd elveszett 8 év családi fényképe, mert volt egy ransomware. De van még a Qnap, nagyon hasonló, mint a Synology, de majd meglátod. Építhetsz is, de az idő pénz. -
Nem fogja az ágya mellett tárolni, mert ott nincs ágy. De mivel ezek kvázi asztali modellek (és nem rackelhetőek), az nagyon is benne van a pakliban, hogy egy légtérben lesz a kollégákkal! Főleg egy pár fős irodában, akiknek van 1-2 helyiségük, és talán pont egy lakást használnak irodának. Akik vagy idegrohamot kapnak a diszk hangjától, vagy nem.
Be tudom írni parancssorban az 1 sort SSH-n, tekintettel arra, hogy munkámból adódóan naponta többszáz sort írok be SSH-n. Csak épp nem vagyok hajlandó hackelni egy olyan eszközt, amin a legfontosabb értékem van, az adataim. Mi van, ha a következő frissítéssel kiüti a Syno ezt? Volt már hasonlóra példa, amikor a BTRFS fájlrendszert egy frissítéssel elérhetetlenné tette az olcsóbb modelleken.
-
csomi1977
aktív tag
Sziasztok . Van arra mód,hogy a APC UPS -t figyelni tudjam a DSM-be?
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #98088 üzenetére
Értem, senki nem fogja egy kis-középvállalkozás NAS rendszerét a nappaliban tárolni, vagy az ágya mellett.
Ha otthonra vennék NAS-t, én is a leghalkabb merevlemezzel venném. Az előző 4tb-os lemezeim 5900-as perdületűek voltak 25dB seekkel, a mostani 5400-as, de 2 decibellel hangosabb.
Otthonra ha megveszed a 925-öt, akkor parancssorban be kell pötyörészni 1 sort az első telepítés előtt. Ha valakinek ez nem megy, mert meghaladja a képességeit, akkor annak nem ez a NAS az ajánlott. Nem fog változni a dolog, a jöjjön vissza a video station petíciót 220-an írtuk alá a világon.
Toshiba N300 [link] 20 decibelt ír 12 terabyte és a nagyobb típusokra (alatta igen, befigyel a 34 is!)
De ha ez tényleg ilyen halk, lehet veszek egy 16 terás diszket. Nem is drága, meg halkabb is, mint a mostani setupom. -
Akkor mondok egy másik szempontot, hangosság. Eleve ott kezdődik, hogy nem találsz hivatalos infót a Synology lemezek zajszintjéről. WD oldalán precízen meg van adva konkrétan modellenként dB-ben, hogy mennyire hangosak idle-ben, vagy seek alatt. Synology nem közöl ilyen információt. Csak úgy lehet következtetni, hogy megnézed azt a Toshiba modellt, amit elvileg átmatricáztak. Aztán vagy tényleg az a modell van átmatricázva, vagy már egy másik.
Fórumokon utánaolvasva az "unbearable" szó használata a Synology diszkek hangjára vonatkozólag nem hozta meg a kedvemet. Szóval egy 25 dB-s érték WD esetén összehasonlítva egy 35-ös dB értékkel Syno (Toshiba) diszk esetén, az már valami, nem?
Én sokáig lamentáltam a DS925+-on, és arra jutottam, hogy még a diszk árát meg is tudnám fizetni (bár semmi szükségem 7200-as fordulatra), de a hangot nem vagyok hajlandó elviselni. És nem, nem a nappaliban van a NAS, az étkezőben, de 4db ennyire hangos diszket az egész lakásban hallanék. A WD Red Plus-ok meg köszönik, jól vannak, csak akkor hallom őket, ha közvetlenül a NAS mellé állok.
Egyszerűen nem fair elvenni a választás lehetőségét, és kb. 1 vagy 2 modell lehetőségét hagyni a tucatnyi helyett.
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98084 üzenetére
adatvisszaállítás sebessége mentésből egy 16 terás partíción.
Tételezzük fel, hogy adatot állítasz vissza egy 16 terás diszken, ahol van olvasás, tömörítés, btrfs, stb, mondjuk 40 megabyte/sec sebességgel:
[link]
Minél nagyobb a tömb, annál nagyobb fájdalom az adatvisszaállítás.
A raid a rendelkezésre állási időt javítja, de raid tömb újraépítéskor (hibás disz ki, új diszk be és épít) közben egy másik régi lemez ugyanúgy megadhatja magát, és akkor: hopp! Trust me bro csávót meg hívogatja a főnök. -
Sanya
nagyúr
válasz
Magnat #98085 üzenetére
Értem. A Synology specifikáció a blackvoidról: [link]
A Synology 16 terás lemez specifikáció: [link]
Seagate ironwolf pro specifikáció: [link]
mindkettő 7200-as. 18 terásat meg vegyél teén merevlemezből csak a 4tb vagy a többszörösét vagyok hajlandó megvenni, mégpedig a technológiai kialakításuk miatt (hibás 20 terás? legyen belőle 18! majd megveszik)
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98079 üzenetére
Ahol a termék működésképtelensége miatt nem termel a cég, oda nem fognak olyan cuccot megvenni, ami szerinted működik, mert a "trust me bro" cuccokat nem lehet beárazni.
Ha egy cégben szükségem lenne tárhelyre, otthon, egy Synology NAS-on (fotósként tárolod, videót vágsz, stb), akkor csak gyári cuccokat vennék bele, mert bár megy a nemgyári cuccokkal is, de nem feltétlen kifizetődő egy váratlan hiba.
Otthonra meg persze, én sem fizetem ki a gyári szarjait -
válasz
Dr.FantastiK #98077 üzenetére
Én kb. 13 éve (DSM4.x talán) használok Synology-t, azért volt "némi" hasznos fejlesztés azóta. Például én még nem találtam teljesértékű ingyenes alternatívát az Active Backup for Business-re.
-
zsamiatt
őstag
Mar bocs de ezt azert rendesen tul gondolod. Egy mikro-kis-kozep vallalatnal ha nincs mentes es adatvedelem alpbol az mar reg rossz. Ehez pedig rohadtul nem kell cert lemez hogy a megfelelo vedelem legyen. Barmilyen jo alapvetoen. A cert sima kamu hogy dragan adjunk valamit el ami egyebkent nem er annyit.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98077 üzenetére
Igazából kis és közepes vállalatoknak ajánlja a nasait a synology, ahová illene olyan HDD-t venni, nem jóska megmondta, hogy lyau lesz oszt megvettük lemezeket.
Ugye a Synology 925-be illene Ironwolf pro, vagy WD red pro lemezeket rakni, amelyek eleve drágábbak. A 16 terás ironwolf pro és a synology 16 terás lemezei között olyan 13 euró a különbség az amazon.de-n, szóval a különbség nem jelentős. Talán a synology lemezeken ritkábban lesz meghibásodás, mint a legolcsóbb lemezeken.
Ugye egy kis és középvállalat milyen dzsunka ócsó lemezt fog belerakni, vagy az ezt a munkát elvégző informatikus cég? Hát, a legócsóbbat, ha meg tönkremegy, akkor adunk újat, meg elkérjük a pénzt az "adatmentésre".
Na erre jó a certi-s merevlemez.
Otthonra meg nem. Oda meg elég bepetyerészni egy parancssort és már telepítheted is magadnak.Linux alatt gui-ról szervizeket leállítani? Hát, ott meg elég jól megy a parancssoros leállítás is. Windowson igen, ott jobban ki van vezetve gui-ra, de linuxon ez még mindig hiányzik.
-
valaki7697
csendes újonc
Sziasztok!
Még csak most van megint időm a témával foglalkozni.
Synology NAS-ra Container Manager alkalmazáson belül telepített "qBittorrent" alkalmazás esetében ugye csakis a "qBittorrent WebUI"-n keresztül férek hozzá.
Az alábbi qBittorrent konténer lett telepítve:
ghcr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
Szeretem a "qBittorrent" alkalmazásnál (PC-n), hogy az egész GUI-t egyszer normálisan testreszabom, és aztán mindig úgy indul el az alkalmazás.
Viszont a NAS-on ugye csakis a "WebUI" felületén keresztül érhető el, és amikor újra megnyitom a "qBittorrent WebUI"-t, már az alapértelmezett beállításokkal látom, azaz többek között a GUI-s testreszabásom is elvész...
Mi erre a megoldás, hogy amit egyszer beállítok, az onnantól kezdve mindig ugyanaz maradjon?
Gondolom, ez nem csak engem idegesít, így remélhetőleg tapasztalati úton tudtok rá megoldást!
Ugye van olyan opció, hogy "Alternatív WebUI használata", esetleg ott kell mókolni valamit?
Másik kérdésem:
Amit még "IRO21" írt, hogyan kell Synology NAS-on a DSM v7.2.2 Asztal-ára URL-re hivatkozó parancsikont kitenni, azt akkor kipróbáltam: [link]
Kipróbáltam a "https://www.google.com/" oldallal, és működött.
Viszont amikor a Container Manager alkalmazáson belül telepített "qBittorrent" alkalmazáshoz, azaz a "qBittorrent WebUI" felületéhez próbálok ugyanezen módszerrel hozzáférni, a böngészőben megnyílt oldalon ugye látom, hogy jól átirányít, de "Unauthorized" hibát dob ahelyett, hogy betöltené a "qBittorrent WebUI"-t.
Megpróbáltam minden engedélyt megadni, de akkor sem jött össze a betöltése.
Esetleg valaki tudja, mi lehet a megoldás?
Már csak azért is kíváncsi vagyok! -
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Korábban volt egy NAS-on található, titkosított mappa biztonsági mentéssel kapcsolatos kérdésem, az részben megoldódott, de ütemezve nem. Mostani az, hogy szükséges a célmappát jelszóval védeni? Ill., hogyan lehet ütemezve készíttetni másolatot. A forrás egy DS124, a cél DS212j, valamint a HyperBackup. Köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
-
Virag.h
aktív tag
Synology ds423+ a legujabb frissitessel kazettanket maximum hany tb os lehezeket kepes kezelni?
-
4Grider
félisten
-
csinturi
tag
Üdv!
openvpn/wireguard smb probléma. Asus roueteren fut mindkét vpn. Távolról ftp-én keresztül elérem a fajlokat, de nem tudom a mappákat meghajtóként hozzárendelni a windows intézőben.
Smb-én keresztül \\, viszont nem tudom elérni a fájlokat. Nem csak a windows nem látja, de pl. a Kodi sem, csak ftp-n.
Természetesen vpn nélkül, smb-én minden mappa látható.
Mit kell beállítanom , hogy távolról smb-élérjem a mappákat? -
Virag.h
aktív tag
Tesom gepet szeretnem time machine mentest csinalni. Egy kulon haztartasban ban van mivel "afp" nem lehetseges mivel az uj rendszer nemmtamogatja.... ez a hiba jon fel
kapcsolodni sem tudom fent emlitett nashoz holott ez maskorvsikerulni szokott....
minlehet a baj! -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Gardaai #98054 üzenetére
Értem.
Én is belenyúltam anno a NAS-omba a gari előtt (DS412 RAM csere), szóval megértem a kísértést.
Ha úgy látod, hogy nem probléma, ha ugrik a garancia, és biztos vagy benne, hogy stabil lesz a megoldás, akkor nyilván meg lehet csinálni.
Valószínűleg tényleg segíteni fog a hűtésen – csak érdemes minden kockázatával együtt mérlegelni. -
-
Gardaai
senior tag
válasz
kis.zsolt #98053 üzenetére
A videóban is egy sima splitterrel oldja meg a ventit, semmit nem kell mókolni, egyedül a bordára való felfogatás tákolás.
Ha nem is sok a 65 fok, de ha MC szervert elindítom rajta és szeretném, hogy mindig fusson, akkor szinte mindig annyi lenne, mert folyamatosan terhelésen van. Ezért akarnám úgymond a terhelési hőfokot levinni nyugalmi hőfokig. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Gardaai #98052 üzenetére
Szia!
A DS423+ esetében a 60–65 °C terhelés alatt teljesen normális CPU-hőmérséklet, ezt a Synology is biztonságos tartománynak tekinti. Ha 40–50 °C-ra próbálod leszorítani aktív hűtéssel, az igazából nem hoz gyakorlati előnyt, viszont több hátránnyal is járhat.A hűtés módosítása – főleg ha belső tápról oldod meg, vagy forrasztani kell – garanciavesztéssel jár, mivel bele kell nyúlni a hardverbe. Ráadásul egy extra ventilátor zajt is hozhat, főleg ha kis méretű és magas fordulatszámú, ami egy otthoni NAS-nál elég zavaró lehet.
A tápellátás is kérdéses: ha nem USB-ről akarod megoldani, akkor valószínűleg a belső tápra kéne pl. forrasztással rácsatlakozni – de ez nem kockázatmentes, és rossz esetben akár az egész NAS-t tönkre is teheti.Szóval ha nincs konkrét túlmelegedéses probléma, én a helyedben nem nyúlnék hozzá – felesleges kockázat.
-
Gardaai
senior tag
DS423+ CPU-t kicsit szeretném jobban hűteni. Nem annyira meleg (60-65 fok), de ha lehet 40-50 fok körül tartanám terhelésen is. Ezt a videót találtam egy nagyobb NAS-nál: [link]
Valami hasonlóra gondoltam én is, viszont a saját modellemnél nem találtam ilyen videót, hogy hogyan fér el a splitter/venti.
Valaki esetleg mókolt már fel ilyet, ennél a modellnél?
Egyébként a Synology-nál ez a művelet gari vesztéssel járna? -
válasz
Sanyi.mTs #98047 üzenetére
How do I migrate data between Synology NAS (DSM 6.0 and later)?
- 1 lemezesről 2 lemezesre: Hivatalosan nem lehet, de eddig 2/2 teszt nálam lement (ds118 --> ds1815+, illetve ds415+). Ezek teszt-migrálások voltak, nem volt benne rizikó! Nem lehetetlen, de nem támogatott, legyen mentésed a fontos dolgokról...
- arm-ről x86-ra: DSM7-töl fölfelé nem okoz gondot. -
Most már ilyent is láttam
FS1018, 6x4TB SATA SSD -
Virag.h
aktív tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
wolf13 #98041 üzenetére
Lehet nem elegáns módszer de simán tedd be a 2x3 Tb lemezt és telepítsd rá a DSM-et.
Kötet létrehozásnál figyelj a megfelelő RAID-re és a fájlrendszerre !Nem írtad, hogy mire használod és emiatt lehet csak 1-2 dolgot kell megint beállítanod de lehet, hogy sokmindent....
Aztán a fontos adatokat hálózaton át tudod másolni NAS-ról NAS-ra.Az amúgy okés, hogy RAID-ben szeretnéd használni....de melyikben ?
Mert RAID0 és RAID1 ( SHR ) is lehet !
Összefűzés vagy tükör ? -
wolf13
őstag
válasz
Borisz76 #98040 üzenetére
Igen, én is így gondoltam, hogy nem lehetséges. Mivel fut rajta a rendszer , így
nem tudja felülírni a beállításokat.
Visszahoztam a régi NASt , (még nem járt messze) beüzemeltem. S most
Migration assistat-al költöztetném, ha nem ütköznék hibába.ÓÓÓ nem egyezik a régi és új filerendszere...
2db 3TB HDD kerül az eszközbe. Raidbe szeretném majd használni.
Amiről költöznék az egy terabájtos.Köszönöm a gyors választ
-
Borisz76
nagyúr
válasz
wolf13 #98039 üzenetére
Szia !
Nem.
A migrálás azt jelenti, hogy a lemezt fizikailag áthelyezed eggyik modellből a másikba.
[Még DSM 6 altt így ment a migrálás.]Tehát az nem megoldható, hogy beraksz egy lemezt és telepíted rá a DSM-et...majd emellé beteszed a régi lemezt és migrálsz.
Azért sem mert nagy eséllyel eltérő DSM verzió lesz az új lemezen....más verzió lesz a régi lemezen.Ilyet még nem csináltam de lehet ekkor a régi lemezről az adatokat át tudod másolni az újra....ha bedobod mellé ?!
Amúgy alap dolgokat le lehet menteni és visszatölteni de nem mindent !
Vezérlőpult / Frissítés és visszaállítás / Konfig biztonsági mentése résznél.Amúgy mi a cél ?
2 lemez 1 kötet ?
2 lemez , 2 kötet ?
Tárhelyet akarsz bővíteni vagy lemezmeghibásodás ellen akarod védeni a kötetet ? -
wolf13
őstag
DS118 - ról szeretnék költözni 224+ ra. Az megoldható, hogy a 224+ egyes slotba berakott winchesterre a régi beállításokat és adatokat migráljam a kettes fiókba behelyezett HDD-ről ?
-
Tyson5
tag
Ma olyat csinált a ds224+, amit még sosem.
Jött a mail 16 óra körül, hogy megszakadt a kapcsolat a nassal. Gondoltam nincs net, majd este ránézek... Itthon lokálhálón sem volt elérhető, pedig internet volt. Pingre reagált, de egyébként semmi más életjelet nem adott, ssh sem működött.
Status led égett, a két lemez ledje pedig villogott. Kikapcsoló gomb rövid megnyomására nem történt semmi. Végül kihúztam a tápot, majd visszadugtam és ettől megjavult. Napló központban semmi sincs. HD sentinel szerint a lemezek okésak.
Járt már így valaki? Ha éppen egy hétig nem jövök haza, akkor egy hétig nem érem el a nast, mert nincs tápreset? -
Tekintettel arra, hogy egy német klinikán fekszem és a következő három hetem is itt lesz, így minimális lehetőségem van írogatni mert amolyan standby módban tudok csak fórumozni. De vissza térünk erre a témára..,mert másoknak is hasznos infó lehet ha ez tényleg ki van terítve. Addig is türelem.
-
aladarka
tag
válasz
aladarka #97978 üzenetére
Bár a hétvégi olvasgatásokkal a kérdések egy részére kaptam választ, azért ha valaki erőt érez még arra, hogy képernyőre vesse tanácsait, kérem tegye meg.
A Synology HDD-k valóban nem 20-25% plusszal vannak árazva, mert az a különbség a lassabb sorozatra vonatkozik mondjuk egy Ironwolf Pro-hoz képest, szóval tényleg elképesztően brutál a különbség. Szóval [#97978] 6) pontja már annyira nem is érdekes.
A 4) és 5)-ös pontoknál meg a keresgélés alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy a nem XS-es/Pluszos sorozatnál csak hekkeléssel menne az SSD, illetve, hogy bár az XS szériának ugyan csak előnyei vannak a Pluszoshoz képest, de az ára elég combos cserében.
-
aladarka
tag
válasz
merqree #97982 üzenetére
Köszi a választ. Nem a hirtelen felindulásból és vásárlási vágyból elkövetett pénzégetés a cél
, hanem tényleg kevés a 2 lemezes. Jelenlegi ütemben jövőre kifogynék a helyből 16-os lemezekkel is. Törlés a filmek tekintetében megoldható persze, de azoknak a részaránya csekély.
Ideális az lenne, ha lenne egy 6 vagy 8 lemezes NAS, és azzal tényleg sokáig el tudnék lenni. Viszont azok meg 2021-ben jöttek ki, szóval lassan elugrott a fele support idő.
Az XS-nek (ami ugye '23-as) kicsit jobban utánaolvasva a költségkülönbség óriási. Ahogyan a Synology HDD-k plusz költsége is a 25+os sorozathoz. Az meg, hogy meggondolják magukat, és majd nyitnak nem Synology HDD-k irányába... hát... kétségesnek tűnik.
Összességben, jelen információ szerint a 923+ lenne az észszerű út szerintem. Aztán ha mégis hivatalosan is használható a 925+ más HDD-kel majd, akkor kell venni egy boxzsákot feszültséglevezetés céljából
-
*H*
aktív tag
válasz
VANESSZA1 #98027 üzenetére
Én nem egy cikket elolvasva írtam, mert ezek nyilvánvaló műszaki dolgok. Tisztában voltam vele, csak veled ellentétben én egy konkrét forrást is megadtam ahol ez szintén felmerült, nem csak egy cikket ahol megmutatják, hogyan kell fizikailag kicserélni egy azonos méretű ventilátort. Te is rákereshettél volna a témára, de csak a linkelt kép alapján jutottál oda, mert annyira biztos vagy a vélt igazadban, hogy még a téma felmerülése után sem érdekelt, hiszen biztosan jól csináltad. Miért számítana mikori a cikk a ventilátorok szempontjából? Pusztán technikai kérdés ez, nem a NAS típusa számít, úgyhogy bármikor aktuális lehet.
Ez pedig nem vádaskodás (bár ez a megfogalmazás is értelmezhetetlen), hanem segítség másoknak a helyes döntés meghozatalában szakmai alapokon. Nem nekem kell meg mondanom, hogy mit mire cseréltél, hanem egy hozzáértő már régen azt írta volna, hogy én X áramfelvételű ventilátort X vagy Y-ra cseréltem. Te még mindig csak azt hajtogatod, hogy te megcsináltad, tehát az biztos jó. Ha másnak valami hiba lesz, majd azt írod, pedig nálad működött. Visszaolvasva a fórumot máskor is hasonló, ,,komoly" érveléseid voltak.
Pl. amikor nemrég a külföldön vásárolt eszköz itthoni garanciális ügyintézésnek helyét kérdezték, akkor is cinikusan megkérdezed: ,,..hazaköltözől akkor ugrik a garancia? Ezt ugye te sem gondolod." Nem is ez volt a kérdés és még fellengzős is vagy. Ez még akkor sem szokás, ha a megfelelő tudás birtokában lennél. Csak annyi kérdeztek, hogy hol intézik helyileg, szó sem volt arról, hogy megszűnik-e a garancia. Amikor meg mások is reagálnak, te egy ,,Ha ez megnyugtat, legyen igazad" komolytalan érveléssel zárod soraid. Másik témára meg ,,Mindig ez a téma" meg ,,Engedjük el" sorokkal reagálsz. Most is szakmaiatlan, a konkrét téma szempontjából irreleváns dolgokat írsz csak, pedig már szerintem világosnak kellene lennie mi a lényeg.
Én befejeztem, ahogy mások is rád hagyták és elnézést kérek azoktól, akik hasznos információk miatt látogatnak ide. -
Azért mert te ezt elolvastad az nem azt jelenti, hogy erre majd kell válaszolni.
Ha megnézed, hogy ez a Reddit leírás mikori, és megtudod mondani, hogy a jelenlegi (vagy azok közül amiket én cseréltem ventilátorokat) milyen gyári beépített áramfelvételű ventilátorokat milyenekre cseréltem akkor beszélhetünk tovább a dologról. De addig feleslegesen vádaskodsz amig csak elolvastál egy cikket és az alapján akarod azt beállítani, hogy az egy másik típusra is igaz.
Köszönöm. -
Ablakos
őstag
Az ABB mentés eredménye nekem a totál mentett lemez méreteket adja. Windows gépeken csak a C: meghajtót mentem. A legtöbb PC-ben fél terrás ssd van, de azok hasznos tartalma bőven kevesebb a felénél. Macriumot használtam eddig, ami csak az elfoglalt területeket mentette. (komplett lemezképet készített.)
Ez így most brutálisan helypazarlás, a "semmit" mentegetni.
Vagy valamit nem jól állítok be? -
*H*
aktív tag
válasz
VANESSZA1 #98023 üzenetére
Nem azok mondják, hanem egy szakmai(nak mondott) fórumon tények alapján adnak tanácsot. Lehet cserélni, de nem egyszerűen méret alapján (meg azért, ,,mert láttam már máshol is ilyen tuningot és én is csináltam már"), hanem a technikai paramétereket is nézni kell. De, hogy te nem nézted meg az adatokat csere előtt az biztos, legfeljebb szerencséd volt. Ráadásul sokszor nem is azonos ventilátorok vannak különböző modellekben, tehát még az sem lehet kijelenteni, hogy bizonyos típus jó egy gyártó több eszközébe.
Szó sem volt leégett eszközökről, a tönkrement ellenállás nem azt jelenti.
Az így néz ki egy NAS-ban:
Mind ez és a DSM frissítés utáni ventilátor leállások is tények, előfordultak már. Felhasználók, szervizeléssel foglalkozók (tehát szakemberek) is megerősítik. Úgyhogy ezt a ,,csak mondani kellett valamit" inkább azokra a kommentekre szokás mondani, amire én is éppen most válaszolok...
-
Általánosságban az elmondható, hogy az mondja bizonyos dolgokról a negatív véleményt aki nem próbálta, nem használta, csak hát kell mondani valamit.
Elég sok helyen lehet látni, hogy működik, és ahogy én is írtam, pár gép ami a közelemben van és módosított Notchua ventikkel fut, és köszönik jól vannak.
Én használom, és azt tudom mondani, hogy egyik sem égett le, és az itthoni gépem is csendesebb és halkabb lett ugyanolyan felhasználás mellett. Én nem tapasztaltam, tapasztalok semmilyen hátrányt, csak előnyt. -
kgymac
őstag
válasz
Magnat #98005 üzenetére
Valószínűleg a frissítések csak visszaállítják a bejegyzést yes-re, ahogy az shr kötetnél is tiltotta a létrehozást. Ismételt beállítás után lehetett új kötetet létrehozni, ha kellett, a már meglévőket egyébként kezelte. Ha nem, akkor majd a részvényeseik elmagyarázzák, hogy miért nem jó ez az irány.
-
fatal`
titán
válasz
burgatshow #98019 üzenetére
Lehet, de akkor nagyon lassú, már majdnem 1 hónapos az utolsó release.
-
Sanyi.mTs
addikt
Hogy a fenébe lehetséges, hogy a csomagkezelési központban az Active backup for Business esetén 2.7.1-23235 verzió van fent és nincs frissebb. Addig a Synology oldalán a letöltő központban meg 3.0.0-24638 van?
Mentést akartam készíteni ABP-vel, de arra panaszkodott, hogy a szerver verziója elavult. -
McAdam6
aktív tag
Ha minden frissítés után trükközni kell, akkor ott vagyunk, mint a xpenologynál...
-
Magnat
veterán
Új telepítésnél kicsit trükizni kell: [link] (Nincs 25-ös nasom, szóval nem próbáltam) ... vagy amit a kolléga linkelt.
Van szkript ami minden indításnál átírja, de ha nem izgat a deduplikáció akkor igazából mindegy, mert ugyanott vagy mintha áttetted volna régi nasból a diszket, azt is engedi működni, csak új kötetet nem tudsz létrehozni.
-
Virag.h
aktív tag
Egyik nap a gyerek gyerek gyerek kihuzta az egyik hdd t mukodes kozben(azota zarom). Visszaraktam majd javitas kb fel egy napig tartott es most adattisztitas fut kozben a kivett hdd tarhelye persze hianyzik...🙄
ez normalis ilyenkor?! -
Pékmester
tag
válasz
Borisz76 #98000 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy a RAID1es lemezeken vannak a fontos adatok, plusz a PC-n. a másik köteten lévő dolgok annyira nem fontosak.
kábelt cseréltem.
felcsatlakozattam a virtuális meghajtókat. egyelőre szépen, gyorsan mennek. tesztelgetem őket.
Ami instabil az a transmission. ezt használom torrentre. ez a synology felületről is nehezen nyílik meg, ha megnyílik egyáltalán. ehhez ugye van pc kliens is. ami szintén hol megy, hol nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Xiaomi Mi 11i 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged