Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem engedi el a 128 GB-ot a Google
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Tokgyártó leplezi le újból a Galaxy S26 Ultra formáját
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
Csixi68
üzenetére
Az volt a bajom a HDD-vel, hogy katasztrófa a random írási sebessége. 10 MB/s fölé nem tudtam menni letöltésben, mert ennél a sebességnél is már 80%-ra terhelte a HDD-t és nagyon lassú volt a DSM. Plusz a Synology nem enged töredezettségmentesítést csinálni ext4 fájlrendszer esetén, csak btrfs esetén, ami viszont nem érhető el a DS118-on, emiatt eléggé töredezett volt a fájlrendszer (seed alatt folyamatosan rohangált a fej).
Az új felállásban, stabilan tudok letölteni az általam beállított maximummal (30 MB/s), közben normálisan használható a DSM és a letöltés végén szekvenciális írással, gyorsan és egy nagy blokkba másolja át az adatokat a HDD-re. Illetve amikor szükséges, rádugom a gépre a HDD-t és csinálok egy töredezettségmentesítést.
Sokkal jobb ez így, csak ez az átalakító szívat most ezzel.
-
Csixi68
tag
Sziasztok,
van két tök egyforma win11-es gép, amire az egyiken felinstalláltam a programokat, a másikra viszont klónoztam ugyanezt. A klónozás után átírtam a bejelentkezéseket, az egyiken helyi rendszergazda és Iroda-1 gép, míg a másikon Microsoft bejelentkezéssel Iroda-2 gépre neveztem át. Felraktam az 1-es gépre az Active Backupot. Na most a problámám az, hogy amikor az 1-es gépre minden fel van rakva és elindul a mentés az szépen végig fut. Amikor a 2-es gépre intallálom, akkor az 1-es gépet kiüti és nem új backupot készít, hanem felülírja az 1-es gép mentését. Ráadásul úgy, hogy a Backup szoftverében átírja a nevét és az útvonalat, hiába adtam meg más útvonalat.
Remélem érthető
Hol kéne változtatnom, hogy jó legyen? Synology 220+-ról van szó.
Ráadásul ezt a módszert (klónozás) már megcsináltam egy 4 gépes rendszernél és ott rendesen menti a Backup-ot.
Remélem ide tartozik, ha véletlenül nem akkor elnézést kérek! -
Csixi68
tag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Szia, igazából nem értem a lényegét ennek a megoldásnak. Ha torrentra használod, akkor teljesen felesleges az SSD. Mit akarsz elérni ezzel? Én biztosan ezért nem áldoznék be egy 500 Gb-os SSD-t. Hagynám a 4 TB-os Hdd-t dolgozni szépen.
Ez csak az én szerény véleményem. -
///Krisz\\\
senior tag
Eddig egy DS118-at használtam egy 4TB-os Seagate IronWolf HDD-vel. Viszont most kicseréltem a HDD-t egy 500GB-os SSD-re és egy ilyen USB-SATA átalakítóval rákötöttem a HDD-t a NAS-ra. Az SSD-n fut a DSM és azon van a qBittorrent ideiglenes mappája, a HDD-ről, pedig megy a seed.
DSM-ben kikapcsoltam a meghajtók hibernálását, viszont az átalakító 1-2 perc inaktivitás után lekapcsolja a HDD-t, ami napi 30-50 le-föl kapcsolgatást jelentett. Gondolom nem ez lenne a hosszú élettartam záloga.
Most egyelőre azt csináltam, hogy időzített feladatként egy touch paranccsal frissíttetem egy üres txt fájl metaadatait percenként, hogy ne tudja lekapcsolni.Valaki találkozott már ilyennel? Van erre valami szofisztikáltabb megoldás?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
papi77
üzenetére
Egy NAS-t nem "csak" filmnézésre lehet használni.
Sok másra is alkalmas.
- Én azzal töltöm le a "könyvtárból" a filmeket, sorozatokat.
- Telefonnal lőtt képeket / videókat arra mentem le.
- Neten keresztül hozzáférek a tartalmához.De a lényeg a filmezés.
A NAS "csak" tárolja és ha kell hálózaton át kiküldi a nézendő anyag adatait.
Ezen adatokból a LEJÁTSZÓ állítja elő a képet és hangot.
De a lejátszó sokfajta lehet :
- TV , saját belső lejátszója.
- TV-re telepített külső APP
- Mini PC
- asztali, hálózati lejátszó
- Valami kis TV okosító.Igazából ha jó a lejátszó , akkor az ismert konténerekben ( .mkv , .ts , .mpeg stb....) lévő képi kódolásokkal ( x264 , x256 stb....) és hang kódolásokkal ( .mp3 , .aac , flac , DD , DD+ , DTS , DTS-HD , Atmos stb....) megbírkózik !
Viszont ha a TV belső lejátszóját használod ( DLNA-n keresztül megy ) , akkor előfordulhat , hogy bizonyos kódolásokat nem ismer fel, nem tudja dekódolni.
( Persze ezek az új 4K-s , okos TV-k azért manapság már sokmindent megesznek ! és lehet nem is kell külső lejátszót venni. )Ennek elkerülésére 2 megoldás is létezik :
- Az olcsóbb : Eleve olyan anyagot letölteni amit ismer a lejátszó.
- A drágább : Másik , külső lejátszót venni , használni.HA rendelkezel normálisabb házimozi rendszerrel ( Házimozi erősítő + 5.1-s , 7.1-s , 5.1.2-s stb...hangfalakkal , aktív subládával ) , akkor még az is beleszól a dologba.....ugyan is a "nagy felbontású" hangok nem jönnek ki a TV optikai azaz Toshlink csatlakozóján.
Egy fokkal jobb a HDMI ARC és még jobb a HDMI eARC csati.....de ehhez olyan TV és erősítő is kell , amin megvannak a csatlakozók.De az igazi , ha a külső lejátszóból megy egy HDMI kábel közvetlenül az erősítőbe....majd onnan tovább egy másik HDMI kábel a TV-be.
-
M3aN
senior tag
Köszönöm a segítséget mindannyiótoknak. A DS törlésével a @download mappa nullázódott, de a tárhely nem változott, majd ahogy utána túrtam, a drive foglalta a helyet, mert valószínűleg adattörlés nélkül töröltem le amikor anno fent volt. Most felraktam újra, kipucoltam a beállításait és adattörléssel eltávolítottam, aztán látom ahogy kb. 1Gb/s sebességgel törli az adatokat a háttérből és nő az elérhető tárhely.
Köszi srácok, jók voltatok, legalább már az SSH-t is megtanultam elérni
-
ssgt1981
senior tag
A már meglévő köteteket és hyper backup biztonsági mentéseket lehet utólagosan titkos8tani?
-
tobias40
veterán
válasz
Patice
üzenetére
Én most csináltam próbából egy mentést a leírásod szerint de .hbk kiterjesztést csinált amit semmovel nem tudok megnyitni.(családi fotókról csinálnék biztonsági mentést)
Hogyan lehet-kell megcsinálni hogy ne .hbk legyen hanem egy az egyben a könyvtár szerkezete amit menteni szeretnék a nas-ról a másik nasra?
Syno220+ az alany(Hyper Backup-el) és ahova mentek az Syno 212j.(Hyper Backup Vault-al) -
ekkold
őstag
válasz
burgatshow
üzenetére
Ahhoz, hogy a foglalt területet megkapjuk, valóban elég, de az mc-vel némileg részletesebb képet kaphatunk, és kényelmesen végezhető szinte bármilyen fájlműveletet vele. Szerintem a kérdező által tapasztalt problémától függetlenül is hasznos, ha fel van telepítve.
Mondjuk én az SSH helyett többnyire a TTYD-t használom, ami lényegében olyan mint az SSH, csak kényelmesebb mert webfelületen működik. Tehát nálam az MC igazából így néz ki (Firefoxban):
-
ekkold
őstag
Telepíts fel egy Mindnight Commander-t (synocli file tools része, ha azt felteszed akkor az mc is települ vele).
SSH-val belépve válts rendszergazda jogra: sudo su parancssal, majd az mc parnacsal indítsd el a commandert. Ezzel kényelmesen meg tudod nézni a mappákat, és ami nem kell azt törölheted is...
-
nrbx
tag
Hello, SynologyDrive-ot? Nalam ez miatt nem szabadult fel a hely a fajlok torlese utan.
-
IRO21
senior tag
"...van egy @download mappa közel 500Gb-al"
A @download nem feltétlenül probléma. A biztonság kedvéért nézd meg, hátha van másik nagy méretű rejtett mappa is!A syno szerint ha törlöd a Download Station-t, akkor kiüríti az ideiglenes mappáját is, szóval ha már törölted, akkor most nézd meg újra SSH-n!
Ha a @download mérete most minimális, de mégsem csökkent a szabad hely, akkor máshol lesz a baj.
Ha még mindig sok helyet foglal a @download akkor elképzelhető, hogy beragadtak régi letöltések fájlai.Némi magyarázat:
Feltételeztem, hogy seedelt torrentekről beszélünk, nem HTTP/FTP vagy egyéb letöltésről.
Alapból a Download Station a rejtett mappájából seedel, viszont ez csak akkor foglal duplán helyet, ha az ideiglenes mappa és a letöltési cél nem ugyanazon a köteten van.
Azonos köteten belül csak (fájlrendszertől függő) linkeket hoz létre, tehát nincs szükség plusz tárhelyre.
Érdekesség, hogy ha megállítod a taskot (nem csak pause, hanem stop), akkor kitörli a másolatot/linket a @download mappából, és ilyenkor egy újraindítás után már a célhelyről fogja seedelni (ha ott még megvan).
Ha egy aktív torrent taskot törölsz, akkor csak a felületről tűnik el azonnal, a @download mappából csak egy óránkénti ellenőrzés során törli a leírás szerint. -
Borisz76
nagyúr
Nem tudom....az is lehet, hogy "beragadt" valami a DS-ben....mert szokott. Nálam is előfordult már.
Esetleg próbáld ki :
- Törölsz 1-2 anyagot a letöltős mappádból ( 10-20 GB-ot )
- Törlöd a hozzá tartozó feladatokat a DS-ből is !
- SSH / Telnet -n megint belépsz és megnézed, hogy változott e a foglalt méret.Mod :
Látom már írtad, hogy a törlés megvolt és mégsem szabadult fel az 50 GB tárhely.Akkor marad ez :
- Csomagkezelőben a DS leállítása.
- Rendszer újraindítása.
- Csomagkezelőben DS indítása.Hirtelen más ötletem nincs....
-
M3aN
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Néhány gondolattal fentebb leírtam... Ha törölni szeretnék valamit, törlöm a fájlt + törlöm a DS-ből a feladatot is.
Nincs olyan feladat, aminek a letöltött adatait már töröltem.
De kérlek add össze a képen látható számokat. Nem adja ki a matek. Egyébként a megosztott mappák (home, video) egy kategóriát képeznek, ahova a DS-el letöltöm a fájlokat. Az "egyebek" kategória a kérdés, ami az SSH szerint a rejtett @download mappában vannak. Ilyen nevű mappát nem használok egyébként, bár ez nem is számít.Évek óta használom a NAS-t, ugyanúgy, sosem volt vele probléma, ez az utóbbi X időben jött elő, gyanús lett hogy sokkal kevesebb a hely, mint kéne.
Egyébként néhány nappal ezelőtt azt is írtam, hogy töröltem egy 50Gb-os fájlt és ezzel egyidejűleg töröltem a DS feladatot is, mégsem változott egy huncut bájlttal sem az elérhető tárhely. Pedig mindkettő törlés megvan folyton.
-
Borisz76
nagyúr
Az lesz az....
Egy köteten van igaz ?
Mármint a Download Station és az abban beállított "cél"mappa.
Ha törölsz a Videó mappából egy anyagot.....attól még a seed megy tovább a "rejtett" @download mappából !
Tárhely , akkor szabadul fel ha törlöd a feladatot is !Érdekesség :
Az általad letöltött anyag....mondjuk a UserDownload mappába kerül.
Ezután te áthelyezed a Videó mappába és át is nevezed a fájlt.
A seed akkor is megy......próbáld ki nyugodtan.
Pont azért mert linkeléssel van megoldva.....tehát fizikailag nem lesz áthelyezés stb....
Akkor kapod vissza a tárhelyet ha a "linkelt" anyagot és a DS feladatot is törlöd. -
M3aN
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Jelenleg 51 feladat, és azok megtalálhatóak a home/video mappákban ténylegesen. Ez 494Gb adat, ami egyébként megfelelő a video (468Gb) és home (26Gb) mappák ide vonatkozó mappáinak.
Puszta szerencsétlen egybeesés, hogy annyi fut amennyit amúgy keresek is. De a matek alapján sem jön ki ugye, lásd #100042.
-
Jó hír a DS416play and DS418play tulajdonosoknak: ezentúl nektek is jár az ingyenes Active Backup for Business
-
///Krisz\\\
senior tag
Egy DS118-on szerettem volna töredezettség-mentesítést csinálni. Viszont úgy látom, hogy a DSM-ben ez a funkció csak Btrfs esetén elérhető, ext4 esetén nem. A DSM (DS118-ra való telepítésekor) csak ext4-re engedi formázni a HDD-t, Btrfs-re nem.
Megpróbáltam SSH-n keresztül futtatni az e4defrag-ot, de nincs telepítve DSM-hez.Van valami lehetőség arra, hogy töredezettség-mentesítést csináljak a HDD-n?
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Nem kell átmozgatni.
Csak állítsd be az Indexelésnél, hogy melyik mappában vannak a zenéid.
Aztán indexeltesd be vele.
Utána fog látszani az Audio Station-ben is. -
Alc
tag
válasz
Downsampling
üzenetére
A volume2n hozz létre egy megosztott music mappát. Addig nevezd át más névre a mostani zene mappádat ha esetleg ilyen néven van. Tegyél bele egy két zenét és meglátod hogy látja vagy sem.
Nálam a syno photosnak ez volt a gondja, hogy mindenáron a volume1en kereste a képeket, addig amíg nem lett egy megosztott photo mappa létrehozva a volume2n majd abba tettem az összes képemet.
-
Alc
tag
válasz
Downsampling
üzenetére
A volume 2-n hoztál létre egy megosztott music mappát, és ott vannak a zenék? Engem a photos szivatott ezzel, hogy nem látta addig a fényképeket amíg nem hoztam létre a volume 2-n egy megosztott photo mappát, utána már látta őket.
-
Downsampling
senior tag
Ez most mi ez?
A DS224+-on az Audio Station azt mondja, nincs egyetlen zenefájl sem a NAS-on, töltsek fel a File Station szolgáltatásba. A telefonomon a DS Audio ugyanezt mondja, szerinte üres a music mappa. Ez baromság, több mint 2 Tb zene van a NAS-on a music mappában (pontosan ugyanúgy, mint a korábbi DS215J-n - az eltérés annyi, hogy most a music mappa a volume2 köteten van)
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Hyper backup tudja ezeket.
A forrás NAS-ra a Hyper Backup kell
A cél NAS-ra a Hyper Backup Vault.
Ha ez megvan, akkor tudod az időzített, ismétlődő feladatot beállítani.
Hyper Backup tud USB-s lemezre is menteni, időzítheted is, stb. -
IRO21
senior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
A Hyper Backup is tud időzítetten USB-re menteni.
Az USB Copy (szerintem arra gondolt a kolléga) tud olyat, hogy akkor indítja el a beállított műveletet, amikor rádugod USB-n a meghajtót.
-
IRO21
senior tag
"Hol lehet az egyéb?
Ezt kellene előtúrni az általad írt módszerrel?"
Igen, nagy valószínűséggel valami rejtett mappában lesz.
Azt kellene megnézni, hogy mi a mappa neve, abból a syno leírása alapján kikeresni, hogy melyik csomag felelős érte.
A snapshotokat és az iSCSI LUN-okat szerintem kizárhatjuk, mert ha azok foglalnák a helyet azt külön jelezné ezen a felületen.Szóval lépj be SSH-n/telneten és nézd meg, hogy melyik @-cal kezdődő mappa lehet a bűnös!
-
Sketch001
tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Hyper backup pl tud nas-nas mentest. Usbre is van saját synology app amiben idozitheto hogy milyen mapparol mikor milyen mentest csináljon. Nekem külső usbs vinyokra (egy 5lemezes das) csinál pl csak akkor ha radugom, ha kész kihuzom a tápot, usbt és ha villám vagy bármi van akkor annak nincs baja
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Nos, sikerült átmásolni mindent a régi DS215J-ről az új DS224+-ra, és már az új NAS-t használja minden eszköz (médiajátszó, TV, telefonok, stb.)
Most az lenne a kérdésem, hogy az új NAS-ról hogy tudok beállítani biztonsági mentést? Az egyik backup egység lehetne a régi DS215J és/vagy egy külső 8 TB-os HDD (az új NAS-ban 2x8 TB tárhely van). A régi NAS-ban van 2x6 TB (kb. 10,8 TB nettó). (nem feltétlenül kellene mindenről mentés, ha nem megy)
Azt tervezném, hogy heti egyszer történne egy mentés (gyakran nem változik a NAS tartalma). Ez megoldható valahogy?
Köszi!
-
IRO21
senior tag
"Használati adatokat a három pöttyön nem tudok engedélyezni."
Nem a tárolókészlet, hanem a kötet melletti három pöttyre kell kattintani!
Vagy esetleg még 6.x verzión vagy? DSM 7.0-val jelent meg ez a funkció a BTRFS kötetekhez."Továbbá a probléma, hogy törlök egy fájlt/mappát, viszont nem változik a tárhely (50Gb-t töröltem pl.)."
Ha komplett megosztott mappát, snapshotot vagy LUN-t törölsz, ott a felszabadítás időzítve történik meg, ez normális. (DSM 7.3-on már korlátozható, hogy mikor fusson le, mert erőforrásigényes művelet). Ugyanez a helyzet pl. a Download Station taskkal is, a rejtett mappájából később távolítja el a fájlt, mint a felületéről a torrent taskot.
Ha mondjuk fájlkezelőből törölsz valamit, ott azonnal látszania kellene a felszabadult helynek. Ha ez nem történik meg az jó eséllyel valami hiba, én a supporthoz fordulnék!A jelenleg telepített appok kevésbé lényegesek, mert az is lehet, hogy valaha telepítve volt egy másik app, és egy sima uninstall után megmaradtak az adatai.
Én megnézném parancsorból a korábban linkelt módszerrel, hogy melyik rejtett mappában van a hiányzó tárhelyed! Utána hátha okosabbak leszünk.
-
M3aN
senior tag
válasz
IRO21
üzenetére
A tároláskezelőben az alábbi. Használati adatokat a három pöttyön nem tudok engedélyezni. Itt látszik, hogy foglalt a terület, de ha a home és egyéb mappákat tulajdonság alapján összeadom, nem jön ki. Továbbá a probléma, hogy törlök egy fájlt/mappát, viszont nem változik a tárhely (50Gb-t töröltem pl.).

A telepített appok pedig:

-
paolinho
addikt
Hát srácok nekem nem működött a DS file-hoz csatolás, és az RRS-ről meg nem sokat tudok, bár próbáltam utánaolvasni.
Viszont a ChatGPT most jó tippet adott, mert ez segített:2. DS File app + Download Station web (biztosan működik)
Ha a .torrent fájl már az iPhone-odon van:
Lépések:
Nyisd meg a torrent fájlt → Share / Megosztás.
Válaszd:
“Mentés DS File-ba” (Save to DS File).
A DS File-on belül válassz egy mappát (pl./home/torrents/).
Lépj be a NAS-ra böngészőből:https://nasod:5001
Nyisd meg a Download Stationt → Hozzáadás → Fájl → válaszd ki az előbb feltöltött .torrent fájlt. -
paolinho
addikt
Tudna valaki segíteni abban, hogy miként tudnám megoldani azt iOS-en, hogy amennyiben távol a NAS-tól (kvázi az otthonomtól), de eszembe jut, hogy le szeretnék tölteni mondjuk egy filmet, könyvet, vagy bármit, torrent fájl segítségével, akkor hogyan tudom az aktuális torrent fájlt áttenni a NAS erre kialakított mappájába? Androidon a DSget segítségével ez végtelen egyszerű volt, mert amikor a letöltött fájlt megnyitottam, automatikusan a NAS-ra irányított az app, úgy, hogy a letöltés el is indult. iOS-en ez nem ilyen egyszerű. Állítólag ott a Fájlok app-ban kellene mókolni SMB-vel, hogy ez megoldható legyen, de nekem nem sikerült így csatlakozni a NAS-hoz a telefonnal. Elutasít az alábbi hibaüzenettel:
"Hiba történt a szerverhez való csatlakozás során. A socket még nincs kapcsolatban."
Mi lehet a megoldás?
Előre is köszi a segítséget! -
Borisz76
nagyúr
válasz
coolrob
üzenetére
Szia.
2 lehetőségre gondoltam :
- Nem kell több tárhely....elég a 3 Tb.
Akkor áthelyezed fizikailag a lemezt....azaz migrálod.
Ekkor a DS224+ -ban 1 fiók foglalt és egy üres.
Veszel 1 db 3 Tb-s lemezt , beszereled és a kötetet RAID1-re vagy SHR-re állítod. Ennek eredménye az lesz, hogy a 2 db 3 Tb-s lemezből lesz 1 db kötet, amely 3 Tb adat tárolására alkalmas és 1 db lemez meghibásodása ellen véd.- Több tárhely kell mint a jelenlegi 3 Tb.
Ez esetben veszel 4-6-8-10 Tb-s lemezeket , 2 db-ot.
Beszereled , telepíted a DSM-et , létrehozol 1 db RAID1 vagy SHR kötetet és hálózaton ( LAN ) átmásolod az adatokat.
Ekkor szintén lesz 4-6-8-10 Tb helyed ( a lemezek méretétől függően. ) és 1 db lemez meghibásodása ellen védett lesz a kötet.Indulhatsz a DS224+ -al úgy is, hogy csak 1 db nagyobb lemezt szerelsz bele. Ekkor a beszerelés, DSM telepítése után lehet BASIC azaz alap kötetet vagy SHR kötetet létrehozni.
Majd ezt követően az adatokat lehet másolni.Idővel megveszed a második lemezt is....ugyanakkorát mint az első.
Ha Basic kötet van az első lemezen, akkor a második lemez behelyezésénél át kell állítani a kötetet RAID1-re vagy SHR-re.Ha az első lemez alapból SHR-re készíted , akkor a második lemezt csak hozzá kell adni a kötethez.
A 2. lemez hozzáadásánál "aktiválódik" a lemez védelem is.
-
IRO21
senior tag
válasz
the.odzsy
üzenetére
"...a weboldalukon nem találtam rá utalást..."
Én ezt találtam:
Drive compatibility policies FAQs for Synology storage systems starting from 2025 (DSM 7.3 and above) - Synology Knowledge Center -
the.odzsy
aktív tag
Üdvözlet!
Van valakinek itt esetleg DS225+-ja. Kérdésem lenne, hogy valóban feloldotta a Synology a saját HDD-re való korlátozást a 7.3 DSM verzióval ennél a NAS-nál? Mert a weboldalukon nem találtam rá utalást, illetve több helyen hivatkoznak erre a korlátozásra, viszont [ebben] a tesztben emlitést tesznek a feloldásról.
-
coolrob
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis gyors segíséget kérnék, hogy mire készüljek.
Van egy már öregecske Synology DS216j NAS-om ( 1x 3tb WD red HDD-vel), amit frissítenék. Vettem egy DS224+ -t, amelybe már természetesen 2 hdd-t szeretnék majd, tükrözve az adatvédelem miatt, de még nem vettem új vinyót.
Mi a legegyszerűbb módszer? Átrakhatom simán a régi hdd-t az új NAS-ba és megmarad minden adatom? Ha veszek még1 hdd-t, akkor mellérakva, megvalósul amit szeretnék, vagy teljesen nulláról kéne felépítenem a dolgot?
Előre is köszönöm!
-
válasz
Downsampling
üzenetére
110 a gigabit másolási sebesség, azon nem is fog feljebb menni.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Patice
üzenetére
Nem jól adtam meg az NFS elérési utat a mappákhoz.
Amúgy igen, egy picivel tényleg gyorsabb az NFS-sel a másolás, de a csúcsérték így sem megy 105-110 MB/s fölé. Egyértelműen a 215J a lassú. Míg a 224+-nál látom, hogy 240 MB/s is tud lenni az írási sebesség, a 215J-nél az olvasás alig megy 100 fölé.
Mindegy, holnap estére talán végzek a teljes másolással. Utána majd jön a következő téma:
A 224+-hoz beállítani a (mondjuk heti) biztonsági mentést...
-
válasz
Downsampling
üzenetére
És hogy?
-
Csabroncka
addikt
válasz
Downsampling
üzenetére
uh... az így lassú lesz
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Valószínűleg nem a megfelelő formában/beállításokkal adtál jogosultságot, esetleg tegyél be egy screenshotot.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Külön kötet... a régin pedig Raid 0 volt...
-
Csabroncka
addikt
válasz
Downsampling
üzenetére
Egyébként neked külön kötet mind a két lemez, vagy Raid 1? Mert lemezmigrálással gyorsabb lenne a sok adat "másolása".
De ez csak a fenti esetben megy, külön kötetnél csak kábelen másolni tudod az adatokat...
-
válasz
Downsampling
üzenetére
DS215j nem egy sebességbajnok, még újkorában sem volt az. NFS-el nekem kicsit gyorsabb szokott lenni mint SMB-vel.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
...most még csak főleg nagyméretű .mkv-kat, blu-ray mappákat. Épp ez az, a zene mappában lévő 30-50 MB-os FLAC fájlokkal mennyire lsz lassú, ha most is csak ezt tudja? Gigabitet? Azt szerintem a HDD-k sem tudják, elméletileg mondjuk 200 MB/s-t, de most kb. a negyede...
-
Sketch001
tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Attól függ mit másol... Ha sok apró file-t akkor a gigabitet nem sokszor közelíti meg...
-
Downsampling
senior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Új fejlemény:
Csináltam a File Station-ben egy új, de NEM megosztott mappát (nincs benne kuka sem), ezzel már hajlandó kommunikálni, erre fel tudom csatolni a CIFS megosztott mappaként a kívánt mappát a régi NAS-ról. De NFS-t nem enged, pedig adtam jogokat neki.
Most a másolás felment 40-50 MB/s-re. De ez sem tűnik túl soknak... Nem kéne neki legalább olyan 100-120 MB/s-al másolni? -
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszi a linket, de sajnos még mindig nem működik.
Ha majd lesz időd, segítesz? (addig is persze próbálkozom)
Amit nem ír ez az útmutató: ezt a File Station-ben kell megcsinálnom, ugye? A cél NAS-on (új), vagy a régin (ahonnan akarom átmozgatni a mappákat)?
Amibe beleütközöm: "A cél egy üres mappa kell legyen"Ahova másolni akarom, az üres. Vagy a kuka is mappának számít?
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Utazom éppen de ez elvileg segíthet: [link]
-
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Ha szépen kérlek, le tudnád írni lépésről, lépésre, hogy ezt miként tegyem? Egyelőre sehogy nem tudtam rábírni a két NAS-t, hogy lássák egymást (a megosztott mappákat).
Most jobb híján tényleg a laptopról TC-vel másolgatom a mappák tartalmát a régi NAS-ról az újra. Az egy dolog, hogy így a sebesség 15-18 MB/s (a teljes mostani kb 11 TB így eltart majd vagy egy hétig), de ez a kisebb gond (amúgy nem tudom, hogy akár NFS, akás SMB megosztással a két NAS File Station mappái között gyorsabb másolás elérhető-e?).
Írtam, hogy a másolás után a régi NAS (DS215J) lenne részben az egyik biztonsági mentésre használt eszköz. Tehát mindenképp kell majd kapcsolat két NAS között. -
IRO21
senior tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
"...a legutolsóban egyetlen "sebezhetőség" orvoslásával"
Igen, valóban sebezhetőséget javítottak. Nem 7.3 specifikus, kiadták a 7.2.2-höz is.
"CVE-2025-13392 allows remote attackers to bypass authentication with prior knowledge of the distinguished name (DN)."
Synology_SA_25_14 | Synology Inc. -
burgatshow
veterán
válasz
kis.zsolt
üzenetére
"a legutolsóban egyetlen "sebezhetőség" orvoslásával. Ki-ki döntse el maga, hogy ez a megbízhatóságot és átgondoltságot, vagy a trehányságot és oda nem figyelést sugallja."
Ez is lehet, meg az is, hogy a Linux disztró amire építik a DSM-et lehet, hogy az egyik csomagja csak most kapott egy javítást amelyet kritikusnak ítéltek meg (ált. CVE számmal megtámogatva), ami miatt kiadtak egy gyors hotfix-et. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
ssgt1981
üzenetére
Csak a magam nevében beszélhetek: nem javaslom.
Utána lehetetlen visszaállni, mert a belső "BIOS-szerű" FW-t is átírja, ami egyirányú utca, és marad a 7.3.x.Mi volt a baj nálam: a foglalt helyet nem jelezte helyesen a Btfrs fájlrendszeren, és belassult az egész DS918+. Sajnos visszatenni a 7.2.2-t már nem lehetett, ezért Ext4-re formázva és nulláról újratelepítve használom a NAS-t (ami egyébként roppant jó ötletnek bizonyult, mert a 7.1.x óta nem volt ilyen gyors az eszköz, pedig az NVMe cache-t még be sem üzemeltem).
Másoknál nem jött elő az én problémám, Reddit fórumokon lehet még róla olvasgatni pár sort, ezért elég szkeptikusan állnak hozzá az általam megélt anomáliákhoz azok, akik szerencsésen tudtak frissíteni.
Mivel megkerülhetetlen a 7.3, én azért még várok pár frissítést. Most a 7.3.1 update-1 a legfrissebb verzió, és legalább egy hónapot várok a telepítéssel.
Nem akarom bántani az amúgy saját hitelessége lerombolásán profi hatékonysággal dolgozó Synology-t, de az is sokat elmond, hogy alig egy hónap alatt jött ki három darab 7.3-as DSM-verzió, a legutolsóban egyetlen "sebezhetőség" orvoslásával. Ki-ki döntse el maga, hogy ez a megbízhatóságot és átgondoltságot, vagy a trehányságot és oda nem figyelést sugallja. -
válasz
Downsampling
üzenetére
Igen ha hozzáadod kézzel őket (én NFSel szoktam, de SMBvel is működik).
-
Downsampling
senior tag
-
IRO21
senior tag
"...mindig kiírja, hogy privát a kapcsolat és rá kell mennem, hogy nem megbízható, ezt ki lehet valahogy kapcsoni?"
Inkább azt írja, hogy NEM privát, nem?
Ha erre gondolsz, az egy figyelmeztetés hogy nincs rendben az elérni kívánt weboldal tanúsítványa.
Mivel ez egy böngészőfunkció, előbb találsz választ valamelyik számítógépes fórumban.Chrome-ban vagy Edge-ben pl. begépeled, hogy thisisunsafe, és többet nem kell nyomkodnod, hogy speciális és tovább a webhelyre, csak a címsorban fog látszani a figyelmeztetés. Kikapcsolni is ott tudod. Más böngészőknél sajnos fogalmam sincs hogy kell.
Synology oldalról annyit tudsz tenni, hogy azt a címet, amin eléred a NAS-t felveszed a tanúsítványba. Ettől teljesen megszűnik a figyelmeztetés.
(Esetleg LAN-on használhatnád sima HTTP-n is, de már azt sem igazán szeretik a mai böngészők, a címsorban általában akkor is figyelmeztetést látsz, maximum nem kell külön rányomni, hogy mindenképp csatlakozni akarsz.A legjobb megoldás az, hogy a saját domain nevedre (pl. atees.hu vagy az ingyenes atees.synology.me) generáltatsz Let's Encrypt tanúsítványt és azon éred el a NAS-t otthonról és kívülről is. Ez egy bővebb téma (is lehet), sokan írtak már itt is róla.
-
IRO21
senior tag
"Ha nincs a meghajtón levő mappákban, akkor hol?"
A tároláskezelőben a használati adatok mit mutat az adott kötetre?
(Tároláskezelő, kötet jobb oldalán három pötty, használati adatok. Ha még a hetes verzió előtt hoztad létre a kötetet, akkor először engedélyezni kell a funkciót.)Ha itt nem látszik, illetve az egyebek közé sorolja a hiányzó kapacitásodat, akkor SSH-n be kell lépni és megnézni a rejtett mappák (@-cal kezdődő nevűek) méretét.
Ha megvan a bűnös, annak a nevéből általában ki lehet találni, hogy melyik csomag okozza.Bővebb infó:
Storage Manager shows my storage usage is higher than expected. What can I do? - Synology Knowledge Center
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Építő/felújító topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Alaposan helyretette az AI ellenzőit az NVIDIA vezetője
- Interactive Brokers társalgó
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Használt, karcmentes Google Pixel 9 Pro Fold Obsidian színben, 256 GB tárhellyel és 6 hónap garanciá
- HP 5.gen core i5-ös notebook leárazás!!!
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thin GF63 12UC 15.6" FHD IPS i5-12450H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- BONTATLAN iPhone 17 Black, 256gb, 3 év gyártói garanciával, eladó!
- Eladó EVGA GT 640 2GB videokártya
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-G8 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest