Hirdetés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Google Pixel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
huan
őstag
Sziaztok
Egy synology nas-on szeretném elérni az itthoni másik synology nas egyik mappájját a fájlkezelőben. Hogyan kell csatolni az itthoni másik nas megosztott mappáját?
Köszi! -
kis.zsolt
aktív tag
Most a DSM7.3-mal így jártam:
A 7.3-as DSM-ben változtattak a Btrfs helykezelésen.
Ahogy olvasom, sokaknál ugyanígy jött elő: fájlok áthelyezése után a „Used space” nem csökken, mert az új Btrfs-modul agresszívebben cache-eli a lefoglalt blokkokat, és a felszabadítást háttérfolyamatokra bízza — amit a GUI nem mindig követ le.
Korábban (7.2.2-ben) a balance automatikusan futott le a törlések után. A 7.3-ban már nem, csak ha nagyon kevés szabad hely marad, vagy kézzel indítod.
Ez a gyakorlatban: 7TB-os SSD azt írta, majdnem tele van. Áthelyeztem egy másik kötetre a megosztásokat, melyek sok helyet foglaltak, de a helyzet nem változott. Varrtam 2 napot, de semmi helycsökkenés az első köteten,
Aztán olvasgattam, és kiderült a fenti turpisság sz általam egyre jobban kedvelt /s Synology részéről.
Mindenféle mókolás, és egy nap kerregés után lett a full teli első kötetből ez úgy, hogy semmit nem változtattam., vagyis csak a szkript futott le:
Ja... és a szkript SSH-n:btrfs balance start -dusage=50 -musage=50 /volume1 -
emre33
addikt
-
tj_brian
csendes tag
Sziasztok,
szeretnék venni egy új ds425+ nas-t. De néhol azt olvastam hogy csak kizárólag synology hdd-kel működik, nekem wd red plus hdd-k vannak amivel használnám.
De olyat is olvastam hogy a gyári vinyókkal teljes a támogatás, így elbizonytalanodtam.
Erről mit lehet tudni? Egyátalán nem működik velük vagy csak bizonyos dolgokat nem támogat. -
válasz
Downsampling
üzenetére
Ha van hardveres transzkód gyorsítás akkor mindegy, ha nagyon kell az átalakítás, akkor szoftveresben a 718+ erősebb.
220+ meg újabb, abban már DDR4 RAM van, tovább kap támogatást.
Utóbbira szavazok én is, inkább olyan változat kell a videókból, amit nem kell átkódolni. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
A transzkódolást kerülni kell - ha lehet.
Kell egy normális lejátszó eszköz....ami megbírkózik az erősebb kódolással is.A transzkódoláshoz erős CPU kell mert menet közben , " röptében " alakítja át a videót olyan formátumra , amit a lejátszó ismer.
Mondjuk a TV a lejátszó ....akkor eleve olyan anyagot kell " kölcsönözni a könyvtárból " , amit a TV lejátszója ismer és dekódolni tudja....így nem kell venni semmit sem.
Olcsóbb megoldás. -
-
Reinhardt
őstag
Hello,
az elmult par napban a Download station nem akar mukodni, szinte minden atallt error-ra vagy duplicate-re. Nem tudom mi lehet a gond. es meg ha valamit ra is tudok venni, hogy ujra seedelje akkor is leall par ora utan.
Pause all, resume all, resume egyesevel, Download station kikapcs/bekapcs, NAS kikapcs/bekapcs nem oldotta meg a gondot. DS1821+, 27TB meg szabad, szoval nem helybol futottam ki, nem latok hibat a lemezekkel, es minden lejatszhato, a fajlok rendben vannak.
Vkinek esetleg valami megoldasa? -
Orchestra
kezdő
válasz
Downsampling
üzenetére
Szerintem DS220+.
- 2 évvel tovább tartó support
- jobb proci (egyedül a 4K transcoding jobb a régebbin)
- gyorsabb memória
- bővíthető NVMe SSD-vel pluszbanAz, hogy műanyagra váltott a váz, nem osz nem szoroz.
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
gyors kérdés: DS220+ vagy DS718+?
Egy régi DS215J-t váltana, és itt nálunk tök ugyanabban az árban van. Ha DS220+, akkor az kapna +4 GB RAM-ot (pár font itt).Szerintetek?

U.I: itthoni hálózatban, akár SMB-n, akár NFS-en a 215j is hozta a 100Mb/s-t (a hálózati médiajátszók szerint biztosan). Másoláskor is kb. 90-95, olykor 100 Mb/s-t látok. Kódolásba, távoli elérésbe, vagy ha egyszerre több eszköz használná (akár csak zenelejátszáshoz), ahova bőven elég 10-20 Mb/s is, abba belehal. -
Magnat
veterán
válasz
Orchestra
üzenetére
Amennyire emléxem a 218 Play-em anno simán tudott smb-n 100MB-ot, de egy bármilyen inteles meg pláne kellene, h bírja vidáman ... ha elég a biztonsági support, akkor 18-as szériától nézelődj sztem ... mondjuk ha nem kell külső elérés akkor igazából sztem a support sem annyira fontos, akkor még akár 216+ is lehetne ha jobb az ára, ereje tuti megvan hozzá.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Orchestra
üzenetére
Sharkoon 5-Bay RAID Station-om volt.
5 lemez , RAID képességekkel.
Hűtése katasztrófa....hangos, gyorsan forgó apró venti...emlékeim szerint 4 cm-s volt.Ehhez hasonlót keress akkor ha tényleg elég ez is.
De az utóbbi pár évben ezeknek is elszállt az ára.Volt 8 lemezes veriója is.
Ezeket már nem árulják de más gyártóknak is léteznek hasonló megoldásai.
Ami lényeges lehet az a csatlakoztatásuk a PC-hez , hogy mivel is...
USB3 és eSATA van a két linkelt modellen.
Én eSATA csatival használtam mert volt a gépen....
Usb 3 viszont , akkor még nekem nem volt.
Ezt a sebességet tudta :
-
IRO21
senior tag
Frissített valaki 2025-ös Intel processzoros modellt DSM 7.3-ra?
Érdekelne, hogy a hardveres transzkódolás esetleg elérhető-e már. -
Orchestra
kezdő
válasz
Borisz76
üzenetére
Nem feltétlen zárom ki az újat, csak szerettem volna megtudni, hogy melyik elegendő a használtak közül (1 szálon, nagy fájlokhoz), hogy legalább katasztrofálisan ne legyen szar úgy, mint a 215j (nyilván az amúgy se játszik már, mivel elavult darab).
Ebből azért nem feltétlenül következik, hogy nekem mindenáron a legújabb +-osat kellene megvennem, mert ez tényleg nagyon leegyszerűsített feladaatot fog ellátni. Csak ne viccből legyen már rajta a gigabites port...
Ha találnék jó hűtésű USB-s, kétlemezes HDD rack-et, ami tud RAID-et, meg nem hangos a hűtése, akkor konkrétan NAS-ra se lenne szükség.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Orchestra
üzenetére
Akkor nem értem , hogy miért is kérdeztél....
Hiszen tudod , hogy erős CPU-val szerelt modellt kell keresned , amin gigabites csatlakozás van.Ezek pedig általában a " + " -s modellek.
Nem nagyon van más lehetőség...
Mondjuk az új 2025-s szériában akad kivétel : [link] a DS725+ személyében ami AMD procis.
Csak ezek újak és nálad nem játszik....mert használtat keresel. -
Orchestra
kezdő
válasz
Borisz76
üzenetére
* Nem a csatlakozó a baj pl. egy DS215j-nél sem (hisz elviekben az is gigabites), hanem a processzor és minden egyéb, ami által nem bír normálisan másolni hálózaton. Ugyanazokkal az SSD-kkel egy DS224+ pedig max sebességet tol... Ezért írtam, hogy jó lenne egy épkézláb darab. Az elméleti sebesség nem jelent semmit, ha közben 1 darab fájl másolása is megfekteti, ahogyan a 215-öt.
A hsz második felében taglaltakkal tisztában vagyok. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Orchestra
üzenetére
- támogatott még legalább 3 évig
Akkor DS223 , DS220+ vagy DS218
Az első szám a fiókok száma , az utolsó kettő a gyártás éve.
Gyártástól számítva van :
- 10 év teljes körű támogatás ( új DSM stb... )
- Ezt követően 3 évig még biztonsági frissítések és hibajavítások.- 100 MB/sec-et jó lenne, ha tudna a titkosítás mellett is a belső hálón
Eleve Gigabites csatlakozók vannak....aminél az elméleti sebesség 125 MB/s.....a gyakorlatban 100-110 MB/s sebesség érhető el....NAGYMÉRETŰ fájlok másolása esetén.
Apró fájloknál ( .mp3 , .jpg , .xls stb....) már nem lesz ennyi a tempó....mert a HDD fejét sűrűn kell "igazítani"....seek-elni fog a HDD.
De ez normális.Ezen a tempón fog még lassítani a titkosítás is.
- egyetlen laptopról használnánk
Az oké.....de itt erősen függ majd a sebesség attól, hogy vezetékesen ( LAN ) vagy wifi-vel kapcsolódsz a routerre.
Ha van a laptopon Gigabites csatlakozás, akkor érdemes azt használni.
Ha modern routered van ( AC-s , AX-s wifivel ) és a laptop is ismeri a szabványt, akkor azzal is elérhető a kívánt sebesség.....de ehhez mindkét eszköznek tudnia kell a szabványokat.
- külső hozzáférés nem is kell
Alapból a hálózati elérés a NAS "exrája" egy klasszikus HDD-vel szemben. Természetesen nem kötelező használni de ez egy alap funkció....sőt néha nagyon is hasznos : telefonnal készítesz képrket , videót és már megy is a mentés a NAS-ra.....de ez csak egy példa a sok közzül.Viszont amit érdemes megfontolni :
Mit szeretnél......sok tárhelyet vagy folyamatos elérést ?
Mert a 2 fiókos NAS-ok esetében ez a választás fontos.
Ha a sok tárhely kell, akkor a 2 lemez 2 db kötet lesz.
Így használható lesz a 2X4 TB lemez....mint hasznos tárhely.
Viszont ha egy lemez meghal, akkor az adatoknak is lőttek.....hacsak nincs egy külső lemezre biztonsági mentés.Ha a folyamatos elérés mellett döntesz, akkor pedig ( 2 lemez esetén ) érdemes tükrözni az adatokat !
Ez lehet RAID1 vagy SHR kötet formályában is.
Ennek hátránya, hogy "csak" 4TB lesz a használható tárhelyed !
Cserébe viszont 1 db lemez meghibásodása ellen védett a kötet.
Minden adatodat eléred a másik , egészséges lemezről.
Persze a hibás lemezt érdemes cserélni.....
Tehát 2 fiókos NAS esetén választanod kell majd :
Sok tárhyely vagy jobb rendelkezésre állás !
Bármelyiket is választod ....mindenképpen kell minimum 1 helyre biztonsági mentés készíteni a fontos adatokról.
Ez lehet usb-s külső HDD vagy valami felhős szolgáltatás is.
De jobb ha mindkettő van.
A fent leírt 2 fiókos választás miatt én 4 fiókos modellt szoktam javasolni. Ott lehet indulni 2 db lemezzel , SHR kötetben....és ha fogy a hely, akkor csak mellé dob az ember egy 3. vagy 4. lemezt ....és megnő a tárhely. -
Orchestra
kezdő
Melyik lenne az a típus, amit használtan megérné megvennem a következőre? Köszi!
- 2 x 4 TB WD Purple kerülne bele
- egyetlen laptopról használnánk
- külső hozzáférés nem is kell
- támogatott még legalább 3 évig
- 100 MB/sec-et jó lenne, ha tudna a titkosítás mellett is a belső hálón -
stigma
addikt
válasz
burgatshow
üzenetére
#99369burgatshow : Köszi az infót. Akkor az esti program szerintem ez lesz, hogy feltelepítem.
Én csak attól féltem, hogy valamiért újra kell kreálnom a tömböt és vesztem minden adatomat, de akkor nem lesz probléma. Igaz nekem nem 25-ös modellem van mint írtam, és ugye neked sem az. (DS423+ vs DS923+) -
stigma
addikt
Sziasztok.
Az elmúlt 20-30hsz-ben kitárgyaltátok, mennyire éri meg frissíteni DSM 7.3-ra, de én mielőtt nyomnék a frissítés gombra, inkább kérdezem
.
2hsz-el feljebb lévő hsz-t olvastam, de nem egyeértelmű az infó : #99365IRO21DS423+ , 3db 6TB-os WD Purple 6TB-os (WD63PURZ) Raid5-ben + a 4. belső lemezben van egy Micros Data centeres SSD-m, amin a docker image-k VM-ek vannak.
HDD/SSD kompatibilitsi listában az SSD nem szerepel, illetve a HDD pontos típusa sem, mert csak WD60EFZX,WD60EJRX,WD60PURX és WD60PURZ szerepel.
Merjek nyomni a frissítésre?
Ugye a 2025-ös modelleknél olvastam/láttam a HDD compatibilitási keverést, kérdés az ha frissítek, akkor nekem is megborítja a mostani sátolóimat?Választ előre is köszönöm.

-
Magnat
veterán
válasz
Magnat
üzenetére
Ez lemaradt:
"A 2025-ös DiskStation Plus sorozaton a felhasználók ismét korlátozás nélkül telepíthetnek és üzemeltethetnek bármilyen harmadik féltől származó, NAS-minőségű HDD-t vagy SATA SSD-t, visszahozva a Synology hírnevét meghatározó nyílt és alkalmazkodó rendszertervezést." - szóval akkor jó eséllyel a Red, Purple, Ironwolf stb vonal használható lesz.
-
Magnat
veterán
válasz
sziszi-fuszi
üzenetére
Nem az igazi a link ... [link]
Nem tudom, h a fokozott érdeklődés miatt, de néha alig jön be az oldal...
Gugli fordítóval a lényeg:
A frissítés azért jelentős, mert újraértékeli a Synology meghajtó-érvényesítési megközelítését, összehangolva a megbízhatósági célokat a felhasználói rugalmassággal. Ezenkívül a DSM 7.3 meghajtókezelő rendszere mostantól egyértelműbb értesítéseket jelenít meg a Storage Manageren belül, különbséget téve a listázott , a nem listázott és az inkompatibilis meghajtók között, segítve a felhasználókat abban, hogy megértsék hardverdöntéseik működési hatását, mielőtt azokat aktív kötetekre vagy gyorsítótárakba telepítenék.
...
Mi történik, ha egy felhasználó olyan merevlemezt telepít, amely nem szerepel a kompatibilitási listán, de az inkompatibilitási listán sem?
A DSM 7.3 alatt a Synology átalakította, hogyan kezeli NAS rendszerei azokat a meghajtókat, amelyek nem szerepelnek hivatalosan a kompatibilitási adatbázisban, de nincsenek kifejezetten inkompatibilisként megjelölve sem. Ez az új szabályzat, amely a HCL 5.0 keretrendszer része , visszaállítja azt a rugalmasságot, amely nagyrészt elveszett a DSM 7.2-vel. A 2025-ös DiskStation Plus modellek felhasználói számára , beleértve a DS1525+, DS925+ és DS725+ rendszereket, ezek a meghajtók mostantól teljes mértékben működőképesnek tekintendők, és támogatottak a telepítés, a tárolókészlet létrehozása és a kötetkezelés szempontjából . Amikor egy nem listázott HDD-t vagy SATA SSD-t telepítenek ezekbe az egységekbe, a DSM 7.3 figyelmeztetések, korlátozások vagy „nem ellenőrzött” üzenetek generálása nélkül fogadja el azt. A meghajtó ugyanúgy viselkedik, mint egy teljesen jóváhagyott modell, és a felhasználók új RAID-tömböket hozhatnak létre, bővíthetik a meglévő köteteket, és használhatják az összes szabványos DSM-funkciót, például a pillanatképeket, a titkosítást és a Hyper Backup-ot. Ez jelentős elmozdulást jelent a DSM 7.2-höz képest, amely teljesen blokkolta a készlet létrehozását, ha a telepített meghajtót a Synology nem ellenőrizte.Már csak azt lenne jó tudni, h melyik meghajtók kimondottan inkompatibilisek.
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
copass
üzenetére
Ezt érdemes megnézni, itt a gyakorlatban lett kipróbálva a nem synos lemezekkel: NASCompares Synology DSM 7.3 Hard Drive and SSD Compatibility Tests - What You CAN and CANNOT Do?
-
copass
veterán
válasz
AiRLAC
üzenetére
közben találtam egy ilyet:
"Just a mod break to stop the spread of misinformation.
I’ve been talking with a Synology rep and nothing has changed.
Only certified 3rd party drives are allowed in the 2025 models, this has been the case from the very beginning.
Synology outsourced the certification process from an internal team to the HDD manufacturers themselves. So the manufacturers have to invest in test labs and it’s clearly not happening.
So the blogpost is misleading. Synology has no plans of allowing uncertified drives again. And it seems the manufacturers are not interested in certifying them. Though from the comments in the blogpost, it seems Synology is still trying to convince them to do so. "
magyarán akkor arról van szó hogy a hitelesített meghajtókat fogadja el a 3party gyártóktól, ami ugye nincs. -
válasz
copass
üzenetére
Teljesen, DSM 7.3-tól, meg is jött a release notes és letölthető: Release Notes for DSM | Synology Inc.
Sok eszköznek ez lesz az utolsó DSM főverzió.
For the following models, DSM 7.3 will be the last upgradable version.
FS Series: FS3017, FS2017, FS1018
XS Series: DS3018xs, DS3617xs, DS3617xsII, RS18016xs+, RS18017xs+, RS3617xs, RS3617RPxs, RS3617xs+, RS3618xs, RS4017xs+, RS819, RS217
Plus Series: DS216+, DS216+II, DS716+, DS716+II, DS916+, DS718+, DS918+, DS1019+, DS218+, DS1517+, DS1817+, DS1618+, DS1819+, DS2419+, DS2419+II, RS2416+, RS2416RP+, RS2418+, RS2418RP+, RS2818RP+, RS818+, RS818RP+, RS1219+
Value Series: DS116, DS216, DS216play, DS416, DS416play, RS816, DS118, DS218, DS218play, DS418, DS418play, DS1517, DS1817
J Series: DS216j, DS416j, DS416slim, DS419slim, DS418j, DS218j, DS119j -
copass
veterán
ez mennyire lehet igaz hogy lehet újra nem syno lemezeket használni a 2025 nasokban?
[link] -
ssgt1981
senior tag
Köszi! Ez az első dockeres próbálkozásom, ezért nem teljesen értem. A konténer mappa beállításánál hozzáadom a nas-on lévő megosztott könyvtárat (pl. Torrent), majd a mellette lévő rublikába beírom ezt: /downloads? Elmentem és így indítom el a konténert?
Ezt a felhasználó/csoport azonosítót hol nézem meg? Rajtam kívül nincs másik felhasználó.
Ez mi és hol kell megadni: PUID és PGID
-
IRO21
senior tag
válasz
ssgt1981
üzenetére
Alapból egy konténer a NAS-on lévő fájlokból/mappákból semmit nem lát.
Ha a konténeren belül létező mappát adsz meg (pl. /tmp), akkor elvileg el kell indulnia a letöltésnek, csak nem fogsz hozzáférni a NAS-ról
Ahova szeretnél letölteni azt kell a kötetbeállításoknál valamilyen elérési úttal hozzáadnod, és azt beállítani a qbt felületén letöltési mappának.
Lényeges, hogy legyen is jogosultsága írni ebbe a mappába. Ehhez meg kell nézni egy olyan felhasználó user és csoport azonosítóját, akinek van joga írni a mappát, és a konténer PUID és PGID környezeti változóban (linuxserver/qbittorrent image esetén) ezeket megadni.
-
ssgt1981
senior tag
Indítás után az alábbi problémám van a qBittorrentel. Miután hozzáadok egy torrent fájlt egyből pirosra vált és nem indul el a letöltés. Van valami ötlet?
-
Dzsekó
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Köszönöm válaszaitokat!
Most azzal szeretnék eljátszani, hogy tapasztalatot gyűjtsek, hogy a 115j-be két külön verziós dsm-et, két külön hdd-re felteszek, mondjuk 6.2 és 7.1-et. és megnézni oda-vissza, hogy mit ír a syno assistant. Lehet, hogy egyik hdd migrálás sem fog menni, de akkor legalább tudom. Illetve ha nem látja a dsm-et, akkor megpróbálom a másik hdd-re ugyanazt a dsm-et rátenni, hogy akkor látja-e, ha a flashben ugyanaz a verzió van. -
IRO21
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
"...úgy tudom, h a real time monitoring csak local filerendszeren megy..."
Nem próbáltam, csak elraktam, hogy lehetséges egy ilyen megoldás, ha szükségem lesz rá:
Workaround for Real Time Monitor on Synology SMB/NFS Share - Synology - Emby CommunitySynocommunity-ről fel kell telepíteni az inotify-tools-t. A mappa változása esetén ez indítja a shell scriptet, ami meghívja az Emby API-n keresztül a könyvtárak újrabeolvasását.
Valószínűleg Jellyfinnel is menne. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Dzsekó
üzenetére
Valahol a Synology oldalán a migrálással kapcsolatban vannak pontosabb infók.
Nem mindegy, hogy milyen CPU-val szerelt az eredeti és az új nas....ARM , Intel , Realtek stb....
Valamint a DSM verziótól is függ.
Ezen felül pl...dsm6 alatt az 1 fiókos nasból kivett lemezt nem is lehetett migrálni....ha emlékeim nem csalnak. -
Dzsekó
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
A gond, hogy miért úgy van megírva, hogy mindent töröl? Amikor windows 7-et frissítesz windows 10-re, akkor is megmaradnak az adatok. Azt szerettem volna, hogy legyen egy olyan választásom, hogy dsm törlése, de adatok megtartása, akkor azt választottam volna. Felteszem máshogy a kérdést, ha valakinek pótolhatatlan adata van 115j-n, vesz egy használt 120j-s nast, amire előzőleg rárakták már a 7.2.2 dsm-et, akkor mit kéne tennie, hogy hdd kimásolás nélkül át tudja tenni a hdd-t az újabb nasba és az adatai megmaradjanak? Mert ha ezt nem lehet megtenni na az a gond. Erre szerettem volna kilyukadni.
-
IRO21
senior tag
válasz
ssgt1981
üzenetére
Ha jó az alapértelmezett 8080 port az kb. ennyi:
A lényeg, hogy ne hagyd, hogy magától válasszon egy véletlenszerű portot, hanem kézzel add meg neki a konténer létrehozásánál.Most látom csak, hogy a linuxserver/qbittorent image-t használod.
Ha másik porton szeretnéd elérni a felületet, akkor mindkét oldalra ugyanazt kell írni, plusz létre kell hozni egy WEBUI_PORT környezeti változót, amihez szintén ugyanazt a portot írod.
Bővebb infó itt: linuxserver/qbittorrent - Docker Image | Docker Hub -
IRO21
senior tag
válasz
ssgt1981
üzenetére
Ha meg akarod változtatni a webui portot, akkor mindkét oldalon ugyanannak kell lennie, plusz kell egy környezeti változó, ami szintén erre a portra mutat. Ez security okokból van így. Nézd meg az adott image leírását, hogy mi kell neki!
Ha nem akartad megváltoztatni, csak üresen hagytad és automatikusan választotta a 32773-at, akkor a legegyszerűbb, ha kézzel beállítod a 8080-at.
-
-
Dzsekó
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
Gondoltam.. Egy kérdés eszembe jutott ezzel kapcsolatban. Ha egy nasra rátettem pl. A 7.2.2 dsm-et, utána csinálok egy gyári visszaállítást, akkor már nem tudom rátenni a 7.1.1-es dsm-et soha semmilyen körülmények között? Erről az iphone jut eszembe. Ez esetben nem tehettem semmit. Persze, figyelmeztet pirossal, hogy minden adatot töröl, de nem tudtam mást csinálni. Éles helyzetben nyilván először mentek, de ez most backup nas volt csak. Itt igazából amit nem értek, hogy dsm telepítéskor miért kell neki mindent törölni? Mi köze a dsm-nek az adatokhoz, még ha a dsm-et a hdd-n tárolja is, miért nem lehet ezt szeparáltan kezelni? A kérdés költői, a dsm fejlesztőket kéne erről kérdezni.
-
ssgt1981
senior tag
Dockerben telepítettem a qBittorrentet, ami elvileg rendben fut, azonban böngészőben nem tudom megnyitni. Elvileg itt kellene elérni: 192.168.0.59:8080
Szerintetek mi lehet a probléma? -
Dzsekó
addikt
válasz
Patice
üzenetére
Pont ez volt a bajom, amit írtál. 7.1.1 legutolsó rárakható dsm volt rajta és bűn lassú volt a nas. A ds120j-n előtte viszont 7.2.2 volt (megkérdeztem). Létezik, hogy a nas a hdd-n kívül máshol is őrizte a telepített dsm verziószámát? És emiatt rogyott össze a 7.1.1-es dsm? Legközelebb úgy csinálnám, hogy átmeneti hdd a 120j-be, rátolnám a 7.1.1-et. majd ezután tenném be a 7.1.1-es 115j-ből kivett hdd-t. Bár nem tudom, hogy ez számít-e. Kíváncsiságból megcsinálnám. Lényeg, hogy előd nason ugyanaz a dsm legyen, mint utód nason. Bár így 2025-ben elég szomorú, hogy ettől megkotlanak az adatok. Illetve azt sem értem, hogy dsm telepítésnél miért kell kötelezően gyalulni az adatokat? Miért nem kezeli a nas ezt külön?
-
zsamiatt
őstag
válasz
laci06
üzenetére
"Szoftveres oldalról a Plex eléggé bejött nekünk a videó részére. Tudom, hogy van a Jellyfin is, de ha jól tudom az kevésbé támogatott az okostévéken, és ha elutazunk, van okostévé, akkor egy Plex-et sokkal egyszerűbb felrakni, vagyis nem tartom indokoltnak részünkről a váltást."
Ha fel tudod egyáltalán telepíteni. Inkább akor már egy HDMI-s androidos cucc amire akár VPN klienst is tehetsz és kódolásban is jobb lesz mint a TV-k nagy része. Egyébként meg ott az emby is.
-
Sketch001
junior tag
válasz
laci06
üzenetére
A syno nem működik más ossel. Ha truenas /omv / unraid vagy bármi mást akarsz használni, inkább építs egy vasat vagy nézz szét olyan vas után ami támogat harmadik féltől származó ost. Ugreen, aoostar, minisforum, orico, és sok sok mas kínál hasonlót. Nézz szét mi tetszik, aztán keress rá hogy az általad preferált os elérhető e rá. Google, youtube vonalon általában azonnal kiderul hogy működik e. A synoban az os a mondás, semmi más alapvetően.
-
Sketch001
junior tag
válasz
kzsolti83
üzenetére
Attól függ mire. Mármint hogy használod. Van egy csomó alternatíva alapvetően, mindegyik tudja a betolod a filet és leszedni neked. Ha mondjuk rssel használod a core-t ami zseniális egyébként, akkor a többi nem tudja azt nativan... Illetve a ds-én kívül úgy tudom egyik sem triggerel másik applikációt. Pl ds-el leszedsz egy filmet, azt a Plex azonnal behuzza, de a többiek - amikor próbáltam egy éve vagy több - nem.
Nekem ezek miatt maradt a ds.
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Át láttám küldve ide miután az alábbit megkérdeztem a home szerver topikban.
"Kezdek teljesen elveszni a bőség zavarában, vagyis most újra írok ide egy teljesen nyitott kérdést.
Tehát a probléma, hogy jó lenne egy központi media szerver. Ahova a családi fotókat, filmeket, sorozatokat egyszerűen fel tudnánk tölteni, és nézni legalább a házon belül, de a legjobb az lenne ha bárhonnan elérnénk, akkor is ha mondjuk elutazunk.
Szoftveres oldalról a Plex eléggé bejött nekünk a videó részére. Tudom, hogy van a Jellyfin is, de ha jól tudom az kevésbé támogatott az okostévéken, és ha elutazunk, van okostévé, akkor egy Plex-et sokkal egyszerűbb felrakni, vagyis nem tartom indokoltnak részünkről a váltást.
Olvastam az *arr-okról is. Egyelőre nem estem hasra, vagyis néha egy torrentet letölteni, majd indítani nem egy nagy feladat.
De nem tudom, hogy ehhez milyen OS-t keressek? És milyen hardvert? Milyen házat? Nem szeretnék 5 évig mondjuk hozzányúlni legalább. Én húzok az épített gépekhez, főleg amiatt, mert kevés linux tapasztalatom már van, configokba belenyúlni nem félek, ZFS poolokkal játszottam már, vagyis hozzányúlni nem félnék, de azért ideális esetben egyszer felállítom a dolgokat, és utána rá sem akarok nézni feltétlenül. De nem tudom eldönteni, hogy Unraid legyen, vagy Truenas Scale? Fogalmam sincsen.
ChatGPT-t azt mondta, hogy szerinte UnRaid, esetleg Truenas. Megőrjít a sok lehetőség, és a legjobbat szeretném választani..:) A budget másodlagos jelenleg."
Melyik Synology-t fontoljam meg? Max 4 HDD-nek keresünk helyet.
-
Dzsekó
addikt
válasz
burgatshow
üzenetére
Köszi! Elég bénán van megcsinálva. Rögtön bekapcs után már villogott a status led, syno assistant meg kiírta, hogy nincs dsm, de ott nem tudtam semmit csinálni. Az ip címet kiírta, ami a fix helyett dhcp-n volt. Beírtam böngészőbe az ip-t, erre kiírta, hogy betöltés, és kérte a pat fájlt vagy felajánlotta, hogy netről lehúzza a legújabb dsm-et. Rányomtam, majd bepipáltatta velem, hogy törli az adatokat. A migrációs leírás alapján a syno assistantben kellett volna lenni egy installnak. Olyat nem láttam. Már évekkel ezelőtt is csodálkoztam, hogy az op rendszerét a HDD-re teszi. Már rég olyannak kéne lennie, hogy saját pár 32-64GB-os tárhely, és oda teszi az op rendszert és csomagokat, amit hdd nélkül is fel lehetne telepíteni, és az adat hdd-ket csak pakolgatni egyik nasból a másikba. Majd talán 20 év múlva.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Marvel Snap
- Mobilinternet
- Becsszó, még mindig készül a Half-Life 3!
- Futás, futópályák
- Óvodások homokozója
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max Stílusos erő, Pro kamera rendszerrel! 128GB - 3 hónap gari!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3516, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Canon 1100D + 18-55 3,5-5,6 IS II digitális fényképezőgép
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450 R5 5500 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1050Ti 4GB GameMax STORM ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.