-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
Topikgazda
válasz
Magnat #95564 üzenetére
Lehet a két LAN csati teljesen külön hálózatban. Csak konfiguráció kérdése.
Ergó ha mindkét router aktív, akkor mindkettőt tudja egyszerre használni.
Értelem szerűen a két hálózat egymást ilyenkor nem látja, de a NAS-t így többfelől el lehet érni.
Nem a NAS dolga lesz a kettő közötti váltás. Ha az egyik elmegy, akkor még mindig ott a másik.Az egy teljesen más történet, amikor egy eszközzel akar valaki többfajta netet egyszerre kezeltetni.
Arra egy megfelelő router kell.Szóval igen, amelyik Syno NAS-on több LAN csati van, azokat lehet teljesen külön hálózatokra konfigolni.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Magnat #95364 üzenetére
Nem tudom.
Van egy TP-Link EAP660 HD eszközöm az épület közepén a mennyezeten. Az egész 95 nm-es családi házat beszórja 2.4 és 5 GHz-n is.
Bár ez is MESH képes ( Omada rendszer ) ....még nincs mellé másik ezért a beállításokat nem is néztem, sosem próbáltam. Tehát nincs semmiféle tapasztalatom konkrétan a MESH rendszerekkel.
Ha odáig jutok , akkor kap egy kültéri tesót, .....és összelövöm a MESH-t. Addig viszont passz.Az az infó is , amit itt meg tudtam osztani ...többségében az itteni fórumokról van mert érdekel a dolog és olvasok , tanulok.
Ezért is szeretem a PH-t.
Ezeket a " beszélgetéseinket " is sokan olvassák ...csak vagy nem akarnak beleszólni vagy nem tudnak tanácsot adni.
Aki tudja az infót és biztos is a dolgában az úgy is megírja a helyes választ
Volt rá már példa, hogy az én infóim tévesek vagy hiányosak voltak....ekkor leírják a tévedésem okát és / vagy kiegészítik az infókat. Nem szégyen kérdezni sem csak ha valaki nagyon nem ért a dolgokhoz, akkor rendesen kérdezni sem tud.....ilyenkor szinte mindenen végig kell menni részletesen....
Már jártam úgy, hogy leírtam a részletes kérdést...közzétettem , mindenki látta. 1 perc után meg beugrott valami és fél perc alatt a google kidobta a megoldást. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Magnat #95357 üzenetére
MESH esetén 3 féle kommunikáció létezik a fő router és az AP-k között :
- 1. Vezetékes , LAN kapcsolat.
Legjobb, legstabilabb.- 2. Wifi-n kapcsolódnak egymáshoz....mégpedig azon a wifi-n , amit a telefon , tablet is lát. Ez okoz sávszélesség romlást mert ugyanazon a wifin mennek az adatok , amin a telefon felé is.
- 3. Dedikált wifi kapcsolat van az eszközök között.
Ez egy olyan wifi, amit a kliensek nem is látnak !
Csak arra való, hogy az eszközök egymás között kommunikáljanak.
Ez nem okoz lassulást a telefon felé küldött wifis adatoknál.Csak sajnos nehéz ezen infókat kimazsolázni a gyártók honlapján az specifikációk között.
-
Guenwhywer
csendes tag
válasz
Magnat #95285 üzenetére
ebbe most egy purple 4tb kerül kerül meg valami más wd ami jelenleg a gépemben fut vagy 3 éve. Az egy wdc30eurx az is 100/100 de jelenleg ~600 nap hátralévő élettartamot ír a hd sentinel. Majd meglátjuk mire lesz az elég. Arról tervezem futtatni a torrentet. Jelenleg is arra meg a letöltés. Kíváncsi vagyok össze tudom-e hozni a hálózatot. Az nagy mumusom
-
attilanatina
kezdő
válasz
Magnat #95286 üzenetére
Nekem az IP cím nem volt világos. Ezerszer leírtátok és leírták de az nem volt világos hogy a modemben hogy kell portot nyitni mivel az egyik automatikusan átengedi külső hálózatra, a másik nem. Ilyen egyszerű. A modemom nem mai gyerek, de beállítható minden. De azért köszönöm akik segítettek.
-
-
Black Dragon
addikt
válasz
Magnat #95138 üzenetére
A WD oldala szerint a Redek közül a legtöbb CMR-es, legalábbis a 6Tb-os biztosan amire nekem lenne szükségem. Ennek ellenére lehet rá esély, hogy konkrét modellszámnál mégsem az lenne? Már ha létezik olyan, hogy frissítették azt a generációt és mondjuk valamelyik magyar kiskerben még a régi kering ami lehet smr-es?
Nagy vagyok összeesküvés hívő csak próbálom összerakni a dolgot.
-
paolinho
őstag
válasz
Magnat #94992 üzenetére
Igen, pontosan, ahogy írod. Megy a DSM, és a PLEX kívülről, de a Jellyfin nem.
Itt a port forward kép. Bocsi, nem gond, hogy kifestettem a DSM portját. Azzal semmi gond nincs. -
rendesadam
tag
válasz
Magnat #94910 üzenetére
Szia!
A kezdetektől 6 giga RAM van benne, így nincs tapasztalatom, hogy a kevesebb memória mit is jelent a gyakorlatban.
Virtualizációt nem használok, a letöltés is elég szolidan fut. A mindennapi munkában amúgy használok Dockert, szóval bármikor beeshet egy ilyen ötletValószínű, hogy egyelőre marad a DS220+, csak azért vagyok kicsit rápörögve a 423-ra, mert láttam egyet hirdetésben. Idővel meg jöhet egy négylemezes.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Magnat #94758 üzenetére
A VPN-en én is elgondolkodtam (tök egyszerű lenne beállítani, a Netgear router előtt az itteni Vodafone kütyüjén pillanatok alatt meglenne), de fél nap után arra is fény derült, hogy ha a Netflix VPN-t érzékel, akkor egy nagyon leszűkített tartalmat kapnánk. Csak azt, aminek a jogai minden országra érvényesek. Én még ilyen balfasz és aparnoiás szolgáltatóval nem találkoztam. Kb. 6000 forint, de már lassan tökünket is szorongatják. Az Apple TV+ 2200 forint, és tök jó, az Amazon Prime ugyan itt 9 font/hónap, de ezért pl kapunk másnapi ingyenes kiszállítást bármit is rendelünk az Amazonról. És itt ezt nem csak mi, de szinte mindenki rendszeresen használja... Ja, és egyik sem korlátoz semmiben, olyan tartalmat kapok, amit szeretnék. Nem kötik sem lakáshoz, sem tartózkodási országhoz...
Patice: gigabites a netünk fel és le is, kb. olyan 960-980 mbit/s-t tud
-
Downsampling
senior tag
válasz
Magnat #94754 üzenetére
Köszönöm a segítséged...most szerintem egy kicsit elengedem a dolgot, mert itt a kari... igazából azért vált megint fontossá, mert összebalhéztam a Netflix-szel (mi egy ideje nem Magyarországon élünk, hanem az unión kívűl - de ők nyilván megint szigorítanak, s IP-cím alapján kiszűrték, hogy nem kaphatom meg a magyar tartalmat, amiből lett egy óriási katyvasz - nézhetetlen és érthetetlen tartalmat kapunk, ráadásul ez ugye kihat a vendégfiókra is, ami édesanyámé Magyarországon, így mindenki szív, immár több mint 6000 forintért), s többször nézünk filmet, sorozatot NAS-ról.
Boldog karácsonyt! -
Downsampling
senior tag
válasz
Magnat #94745 üzenetére
Sajnos nem, úgysem csinálja. Ez az elsődleges, amivel próbálkozom.
Mondjuk olyan lehetőség nincs (sőt a Panasonic hangsúlyozza is a leírásban, hogy nem adhatok meg IP címet), hogy IP cím szerint keresek a szerverre, vagy számítógépre, hanem név szerint kell. De nálam az sem változott azóta,hogy megvan a Syno NAS: DS215. Ezzel ment évekig.
Amúgy a Panasonicnak a menürednszerében külön pont van a DLNA megosztásnak és teljesen máshol van az SMB (amit ők amúgy simán File Sharing settings-nek hívnak)Ami azért még érdekes, és ezt írtam a legelső posztban, hogy két egyforma ilyen Panasonic tv-m van, csak más a méretük (50EX700 és 40 EX700), s mindklettőnél egyszerre tűnt el az SMB. Ami azért érdekes, s megint nem a TV-k felé tolja, hogy hol kell keresni a hibát. Van egy 50GX800 is, de ott már más az oprendszer is (ugye az a Home Sceern 4.0), de azzal is van probléma.
Borisz76: igen, mindig is mindennek fix IP címe van nálam, és természetesen ugyanaz.
Csabroncka: visszavettem, ugyanez a helyzet. De ahogy írtam, korábban évekig ment úgy, hogy a maximum smb3 és a minimum smb1.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Magnat #94742 üzenetére
"Azt nézted esetleg, h a user aminel smb-n csatlakozol, nem tiltódott-e le?"
Igen (és nem, nincs letiltva)
"A tv ad vmi hibaüzit azon kívül, h nem sikerül csatlakozni?"
nem, mást nem ad (a panasonic tv képes egy search-re, amivel megkeresi az smb eszközöket a hálózaton. De nem találja most a NAS-t, viszont a Dune lejátszót igen)
"A nason próbáltál esetleg az smb beállításokon tekergetni valamit?"
Nem
"Ha Win alatt csinálsz egy smb megosztást, ahhoz tud csatlakozni a tv?"
Még nem, mert baromi hosszú a neve win laptopomnak, de megérne egy próbát.
"Más eszközzel tudsz csatlakozni a nashoz smb-n ugyanazzal a userrel amivel a tv-n nem?"
Igen, a laptopom is és a Dune lejátszó is. A DS215-ön még anno a te javaslatodra beállítottam egy widgetet, ami mutatja, hogy milyen eszközök kapcsolódnak a NAS-hoz. Az is ezt a két eszközt mutatja.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Magnat #94738 üzenetére
Igen, van egy egyszerű lejátszója, de legalább annyira intelligens, hogy tudja, akár még egy hét múlva is, hogy hol hagytam abba egy filmet, és felkínálja, hogy onnan folytassam. Ezt a DLNA nem tudja. Amúgy szerintem ennyél nem is kell jobb lejátszó, nekem tökéletes. Viszont csak az smb fájlmegosztással működik.
Azt nem tudom a mai napig, hogy ez melyik smb verzió, mert a DS215 NAS úgy volt és van beéllítva, hogy min smb1, max. smb3.
Egy 8 portos TP-Linkem van, meg nem mondom a típusát (és jól el van dugva, így azért most nem bontanám szét a szobát), de igen, biztosan nem túl intelligens. -
Downsampling
senior tag
válasz
Magnat #94733 üzenetére
A PLEX-re gondolsz? Mert az sajnos már eleve a Panasonic TV-n is nagyon gyengusz. Lassú, látszik, hogy kínlódik. Hogy ez a NAS miatt van, vagy mástól, nem tudom. De igen, amikor fent volt a PLEX, akkor megcsináltam a film mappák indexelését, s nem működött. Sőt, velem eleve közölte, hogy a DS215j CPU-ja nem alkalmas a tarnszkódolásra (ez nem lep meg), tehát mindenképp tarnszkódolni akart. Ami eleve egy hülye megoldás, mert nem akarok egy FHD filmből egy SD minőséget, a 4K-ról nem is beszélve. Minek van akkor !K-s tévéje az embernek?
Nekem a fő bajom inkább az, hogy mivel a Panasonicok alapból tudják az SM?B-t én azet használtam. Egészen november elejéig-közepéig. Azóta nem megy. És a rendszerben csakis annyi változás történt, hogy a DSM 7.1 (ez fut el a DS 215-ön) frissült. Semmi más az égvilágon.
Mellesleg 3-4 éve pont te segítettél a Syno DS215-ön beállítani a TV-mhez (akkor még csak egy Panasonic volt) az SMB megosztást. Most meg kakukk...
Ott tartok, hogy írok a Synology supportjának, hogy mi a bánattól lehet, vagy pont a frissítéstől lehet-e ez a probléma. Csak félek, kevés a Panasonic TV-s, pláne, aki pont syno NAS-t használ SMB-vel a tévéjéhez... -
Blaster
junior tag
-
Blaster
junior tag
válasz
Magnat #94526 üzenetére
Ezért mondom, hogy a Purple ezeknél jobb. Semmiféle idegesítő hangja nincs, az összes WD közül a leghalkabb. Mióta létezik, mindenkinek ezt építem be, és személyesen is ezt használom (pedig volt Gold-om is!), de még egyikre se volt panasz. A Red mindig is a Blue szintjén volt, nekem egy kutya.
Ahogy Boris, the Blade is megmondta: weight is a sign of reliability. Ez abszolút igaz a HDD-kre.
bolic: Egyrészt nincs belőle egyáltalán sok a hirdetésekben, egyből elkapkodják őket, másrészt azért fordul elő egyáltalán, mert nagy mennyiségben vásárolják intézmények (nem véletlen), és ott néha rotálódnak. Meg mert volt egy csomó megbundázott, címke nélküli darab is. Nem pedig azért, mert szar...
-
Blaster
junior tag
válasz
Magnat #94507 üzenetére
Köszi, most sikerült OpenVPN alapon a csatlakozás, beállított DDNS-sel, letiltott QuickConnect-tel. Megy az admin felület, az SMB és a Synology Drive (a 6690 hiányzott), bár a certifikáció egyelőre maradt az alap Synology-s.
Utolsó kérdések:
1. A 80-as és az 5000-es portok nyitása szükséges úgy, hogy már https-sel megy szépen minden?
2. Mi előnye lenne a Let's encrypt-nek és utólag ha átváltom, felboríthatja a dolgokat?
3. Az OpenVPN-nek az lenne továbbá a feladata, hogy kezelje majd a NAS-sal azonos hálózaton lévő "szerver" masinát és azon egy CRM programot. A fejem összekuszálódik tőle, de még nem látom át, hogy ez miként sikerülne és hogy nem kavarodik majd össze a Synology dolgával. Erről van valakinek ötlete? Sajnos nem vagyok network pro...
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Magnat #94428 üzenetére
Ahogy írtad, inkább új, nagy HDD vásárlása ajánlott, de legalább 1 nagy a mentés miatt
A javítással valóban nagy a valószínűsége, hogy a haldokló hdd teljesen meghal a terheléstől.Én még azon gondolkodtam el, hogy mi a jobb, amíg megérkeznek az új HDD-k: kikapcsolni a nast, kockáztatva, hogy bekapcsoláskor, felpörgéskor adják be a kulcsot vagy használni tovább a mostani állapotában, ami szintén gyorsíthatja az elhalálozást.
A lényeg, hogy gyorsan kellene cselekedni. -
hkari
őstag
válasz
Magnat #94425 üzenetére
Köszi!
Most még minden adatot látok furcsa vagy nem furcsa módon.
Ebből még ki lehet jönni adat vesztés nélkül?
A metódus hogy egyik rossz lemez ki, cserélni egy jóra, és várni. Utána a 2. rossz lemezzel folytatni?
-
Zaji
őstag
válasz
Magnat #94394 üzenetére
Valahol ez lenne a jó megoldás, a PC Dokumentumok mappáját adnám meg mindenhol kétirányú szinkronizálásra. Ez OneDrive oldalon megvalósult. A Syg. Drive-ban hogyan lehetséges csak mappát megadni? A PC-n a fájlkezelőben elég a SynologyDrive menüjében a másolás a következő helyre választani? Vagy így nem lesz kétirányú ?
-
válasz
Magnat #94242 üzenetére
Viszont valami ilyemi lesz tényleg, csak nem értem hogyan. Nincs engedélyezve a block level transfer, mégis, sem az utolsó, sem a most indított nincs 200 GB, ez egy különbözeti mentés adatforgalma.
Ja igen, nem tudom számít-e, de a forrás egy linux server, ext4-es filerendszerrel.
-
válasz
Magnat #94242 üzenetére
Az még akár lehet is a napi mentésnél, mert ott engedélyezve van a különbözeti mentés - azt hiszem block level transfernek hívja a DSM -. Viszont a heti mentések fixek vagyis annak kéne lennie, mindig teljes mentést - kéne - csinálnia. É az a 2.34 Tb az csak a heti mentések egyik mappája.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Magnat #94221 üzenetére
Ez világos és érthető is...
Akkor mi a javasolt mondjuk 6-8 lemez vagy több esetén ?
RAID6 vagy SHR2 ....és 2 lemez kiesése ellen védett a kötet.
Én használtam 12 lemezes kötetet SHR2-s beállítással.
Nem volt gond azzal sem de kellett a tárhely ezért "sima" SHR-re váltottam.....most is az van.Kompromisszumot kell kötni és nem kell feleslegesen "aggódni".
Ha mindíg azon feszülnék, hogy mikor omlik össze a kötet már régen diliházban lennék -
Borisz76
nagyúr
válasz
Magnat #94207 üzenetére
Azt , hogy nem ajánlott lehet.....de inkább RAID5 vagy méginkább SHR ( több előnye is van ) mint JBOD vagy RAID0
Nekem az a lényeg, hogy 1 db kötet legyen és legalább 1 db lemez meghibásodása ellen védett legyen az a kötet.
A csomagkezelési központból telepítek egy alkalmazást, akkor nem kérdezi, hogy melyik kötetre ...mert csak 1 db van.
Tönkremegy egy lemez ?...az adatokat elérem és a hibás lemezt cserélem.
Bővíteni akarom a tárhelyet ?....1 lemezt kiveszek ....nagyobb lemezt beteszem és a kötetet helyreállítom.....2. lemez cseréjénél már nőni fog a tárhely....
Bár nem vagyunk egyformák de elviekben a NAS-t azért vesszük, hogy az adatainkat bármikor elérjük.
Ennek egy feltétele, hogy ha lemezhiba következik be , akkor is menjen, működjön tovább a dolog....tehát 1 db lemezt be kell áldozni a folyamatos elérés érdekében ! Ezt pedig valamelyik RAID vagy SHR kötettel lehet. Természetesen a fontos adatokról legyen biztonsági mentés máshol. -
-
devilzero
tag
-
devilzero
tag
válasz
Magnat #93965 üzenetére
Szivem szerint megcsinalnam a VPN-t de csak akkor ha ugyanugy szepen, csak gyorsabban menne minden mint korabban quickconnecten. DDNS-sel már gyorsabb
, de ha lud akkor legyen kover. Leirom roviden: a cel az lenne hogy a nagyszulok ugyanugy tudjanak netezni, az pedig, hogy a hatterben megy egy VPN az nem para. Eszkozok:
- 5 Androidos telo van 5 alap felhasznaloval
- 3 iOS-es telo van 3 alap felhasznaloval
- 1 Macbook (1 customizalt admin felhasznaloval hasznalom)
- Plex media megy egy apple tv-n (ez mondjuk csak local halozaton)Kerdesem: akkor ha letoltom ezekre az eszkozokre storebol az OpenVPN-t, elotte persze NAS-on bekonfiguralok egy OpenVPN-t teljesen jol, akkor ez igy mukodhet?
Bocs, de meg ilyet sosem csinaltam, biztosra akarok menni
Masik kerdesem: DS220+ 2x4TB HDD-vel, ezek utan erdemes lenne mar egy memoriabovites? 1-2 docker kontener megy + plex + vpn + max 10 felhasznalo. Alapjaratban olyan 50% most VPN nelkul a memoriahasznalat.
-
devilzero
tag
-
devilzero
tag
válasz
Magnat #93953 üzenetére
Most értem oda, hogy próbáljam. Elég jó eredményeket értem el!
Viszont így a Synology Drive Client-em nem akar működni. Esetleg Finderből/Windows intézőből remote, hogy tudnám a legegyszerűbben elérni a fájlokat, erre van lehetőség? Lokálba ott az SMB, de remote van esetleg erre megoldás? -
ekkold
őstag
válasz
Magnat #88648 üzenetére
Nem teszem hozzá, és nem is gondolom ezt. Felőlem mindenki arra költi a pénzét amire akarja. A hozzászólásom azoknak szól, akik szeretnének spórolni: van más lehetőség is. Nyilván felhasználási céltól is függően, de esetleg lehet sokkal jobb ár/teljesítmény viszonyt elérni. Amúgy mint tudjuk a DSM, a XPenlogy, OMV, FreeNAS, stb... mindegyik linux-ra épül. Nem véletlen, hogy nem léptek fel komolyabban a XPenology ellen.
Nekem pl. nincs szükségem a syno gyári szolgáltatásaira, és nem is használom ezeket. Qbittorrent, médiaszerver, webszerver, fájlszerver és hasonlók futnak rajta. -
boborján2
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Magnat #84557 üzenetére
Esetleg tippetek lenne erre : [hsz_84530]
DS918+ , 4 Gb RAM -
Multibit
nagyúr
válasz
Magnat #84552 üzenetére
csak nem ez volt a kérdés
Valóban. A kérdés az volt, hogy mennyiért lehetne eladni (nem árulni) egy garancia nélküli DS718+ NAS-t. Más infót nem kaptunk, pl azt sem, hogy mennyi RAM van benne. Ezért 2 GB-ot feltételezek. Nos, Te 130-at javasoltál. A HA-n találtam 130-ért garanciális 6 GB RAM-os DS220+ NAS-t. De van ott 100-ért garancia nélküli DS220+. Szóval... -
IRO21
senior tag
válasz
Magnat #84440 üzenetére
Ha a NAS-on van szabad helyed csinálhatsz a Hyper Backuppal egy többverziós mentést egy helyi mappába, és azt a mappát szinkronizálod az lftp-vel.
Én is hasonlóan oldottam meg a Hyper Backup mentést OneDrive for Businessre.
Azt sem tudja alapból, meg kellett támogatni egy ütemezett Cloud Sync-kel
Jól működik, elsőre szokásosan lassú, de a napi mentés kb. egy perc alatt fent van.Annyi hátránya van a natívan támogatott HB célokhoz képest (a plusz helyfoglaláson kívül), hogy visszaállításkor előbb le kell tölteni a mentést, nem tudsz kapásból csatlakozni hozzá.
-
IRO21
senior tag
válasz
Magnat #84436 üzenetére
Pedig gyanús, hogy valaha lehetett WebDAV szerver is, mert a release notes-ban van olyan bejegyzés, hogy DSM6-tól megszűnik többek között a WebDAV csomag az NVR216-ra.
Ha arra volt, akkor jó eséllyel a Tiedre is kellett lennie.De mindegy is, ha meg tudod oldani FTP-vel helyette.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Beszámítás! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5520 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest