- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Apple Watch
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Nagyobb kijelzőt kap a CMF Watch 3 Pro
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #94755 üzenetére
Nmit, egyébként ha anyukádnál a net elég gyors fel és le, akkor egy vpn szerverrel ezt is meg lehet oldani vagy előfizetsz vmi vpn szolgáltatóra és magyar ip-ről Netflixeztek
Boldog Karit!
-
Patice
Topikgazda
válasz
Downsampling #94729 üzenetére
Plex szerver beállításai között van a transzkódolás tiltása.
Meg a klienseken is érdemes ezt beállítani.
Amúgy a távoli streameléshez van elég feltöltési sávszélesség a NAS oldalán?
Ha a TV-t nagyon terheli a Plex kliens, akkor nem érdemes vele szenvedni.
Én Google Chromecast with Google TV 4K médialejátszót vettem, amin nagyon jól fut a Plex kliens, sok kodeket ismer és nem igényli a transzkódolást, ha van a NAS oldalán elegendő sávszél (mondjuk stabil 50-100 Mbit feltöltés).DS215j amúgy jövőre ugye 10 éves lesz, azaz lejár a DSM főverziók frissítése, biztonságiakat még fog kapni egy darabig.
SSD-vel lehetne még rajta turbózni, bár inkább újabb NAS felé lépnék. -
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #94753 üzenetére
Hát, sajna akkor vagy kellene egy managelhető switch amivel pc-re lehetne irányítani a tv forgalmát vagy van egy Fiddler nevű app, csak már jó régen használtam, amit ha felteszel és a tv-n beállítod proxynak a gépedet (ha tud ilyet) akkor is el tudod kapni a forgalmat, lehet abból több derülne ki ... vagy a másik, h elkezded tekergetni az smb opciókat a nason és hátha kiderül a gond, csak előtte jegyezd fel, mi hogy volt beállítva
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #94748 üzenetére
Esetleg még megnézheted, h a tv-k ip-je nincs-e blacklisten valamiért, bár nem hinném, h mind azon lenne, de azért nem árt kizárni ezt is ...
-
ekkold
őstag
válasz
Ha név szerint éri el akkor... a NAS neve nem változott esetleg? Nem került bele valamilyen spec (pl. ékezetes) karakter? PC-ről elérhető a NAS a neve alapján (tehát a névfeloldás jól működik a hálózatban)? Más hálózati beállítás nem változott (pl. a routerben)?
IPv6 is van a hálózatban? Engedve vagy tiltva van a routerben, a NAS-on stb?
Régebbi cuccokat megzavarhat ha engedve van.
Hálózat speciális fülön engedve van a hálózatfelderítés:
SSDP, Bonjour ? -
Magnat
veterán
válasz
Ez gondolom be van kapcsolva a fileszolgáltatások/smb alatt:
Ha mégsem, kapcsold be, ha igen, kapcsold ki, mentsd el, kapcsold vissza, esetleg lehet nas és tv reboot is, hátha segít. Lehet, h vmi hiba okán el sem megy a kérés a nasig ...
-
Csabroncka
addikt
válasz
Downsampling #94744 üzenetére
Vedd vissza az smb protokoll maximumát smb 1 re, anno XP csinált ilyet, magasabb protokollt esetén nem látta a megoszlást.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Esetleg fixálhatod a routerben a NAS IP címét....ha még nem lenne.
Ez is okozhatja hogy látta....de már nem....mert időközben megváltozott az IP címe.
Csak egy tipp. -
Magnat
veterán
válasz
És a tv-n tudnál úgy is csatlakozni, h nem keresed hanem kézzel beírod a szerver ip és a megosztást és úgy sem találja v ilyen opció nincs is?
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #94741 üzenetére
Azt nézted esetleg, h a user aminel smb-n csatlakozol, nem tiltódott-e le? A tv ad vmi hibaüzit azon kívül, h nem sikerül csatlakozni? A nason próbáltál esetleg az smb beállításokon tekergetni valamit? Ha Win alatt csinálsz egy smb megosztást, ahhoz tud csatlakozni a tv?
Szerk.: Más eszközzel tudsz csatlakozni a nashoz smb-n ugyanazzal a userrel amivel a tv-n nem? -
ekkold
őstag
válasz
Downsampling #94734 üzenetére
De a sima médiaszerver + DLNA-val mi a problémád? Nekem a Pana Tv mindent lejátszik DLNA-val hibátlanul, és a szerveren sincs érezhető terhelés miatta. Az SMB is megy, de az nekem valahogy sosem volt túl stabil ezen a Tv-n.
-
Magnat
veterán
válasz
Nem a Plexre, van vmi közönséges lejátszója, ami meg tud tallózni dlna-t ... legalábbis az ST60-as Pana plazmámon volt ilyen, mondjuk nem lesznek borítók meg ilyesmi, de legalább tudsz filmet nézni
Ohh, nem emlékeztem már és eddig hányas smb verzión ment a dolog?
Az lenne az igazi, ha pl Wiresharkkal meg lehetne monitorozni a forgalmat, mert akkor lehet, h látni lehetne, mi a hibaüzenet, de ahhoz kellene egy okos switch, ami gondolom nincs kéznél, így csak találgatni lehet sajnos... -
mobilizmo
addikt
válasz
Downsampling #94728 üzenetére
Nézd meg a Panáidat, lehet, azokon is android fut. Vannak olyan márkák amiknek csak saját rendszerű tv-ik vannak, hirtelen csak a Samu és az LG jut eszembe. Ezeken biztos nem fogsz tudni SMB-t használni. Aztán van sok gyártó akiknek ilyen is olyan is van, Phillips, Sony, TCL, Hisense (is talán). Az hogy a Pana elnevezte Home-nak a saját androidját, az nem jelenti feltétlen azt, hogy nem android.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Az smb protokoll maximumát visszaállítottad?
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #94729 üzenetére
Médiaszervert ha felteszed és leindexeled a film könyvtárat, azt meg tudod tallózni a Panák gyári lejátszójával, úgy nem műxik akadásmentesen?
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #94728 üzenetére
Ha felteszel pl egy VLC-t, ami kb minden androidos tv-re felmegy, már tudja az smb-t
-
Patice
Topikgazda
válasz
Downsampling #94720 üzenetére
Klienseken van megadva Felhasználónév + jelszó a SMB megosztáshoz.
Guest tiltva van? -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling #94718 üzenetére
DSM frissítéskor alaphelyzetbe állíthatódott az smb protokoll. Azaz az smbv1 tiltva van.
Engedêlyezd megint és az edzközeid megint làtni fogják.Smb minimum : v1
Smb maximum : v3
Legyen a beállítás.A frissítéssel a minimum v2-re állhatott , amit nem minden , régi kliens ismer, szeret.....ezért kell levenni v1-re.
-
válasz
Downsampling #94695 üzenetére
Control Panel --> File Services --> SMB --> Advanced alatt a minimum SMB protokoll-t vedd le SMB1-re egy teszt erejéig. Ha azzal megy, akkor már tudjuk, hogy az újabb SMB-t nem kezeli a TV
-
Csabroncka
addikt
válasz
Downsampling #94692 üzenetére
Ezért próbáld az nfs-t.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Downsampling #94687 üzenetére
Szia, fix IP-n van a NAS?
NFS-t állítsd be ez alapján, ATV 4K is így ette meg nekem:
https://prohardver.hu/tema/dune_medialejatszok_topicja/hsz_5192-5192.html -
ekkold
őstag
válasz
Downsampling #94687 üzenetére
Nekem is Pana tévém van, és csak DLNA-val használom a saját lejátszóját. Az SMB megosztásokat időnként "elveszti" és csak az segít, ha ezeket törlöm és újra felveszem. Ezt meguntam és nem forszírozom. Került mellé egy kicsi PC, ami bármiről bármit lejátszik, a TV meg 99%-ban csak monitorként üzemel. Bár a belső lejátszója szerintem kimondottan jó, más típusokhoz képest, mert az utóbbi 5 évben mindössze talán 2db olyan fájl-ba futottam bele, amit nem akart lejátszani.
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68633 üzenetére
Gondolom akkor arról vagy belépve a DSM-re ... ha megtallózod smb-n a nast, nem jelenik meg egy cifs kapcsolat?
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68629 üzenetére
Legegyszerűbb ha bekapcsolod a Kapcsolódó felhasználók widgetet és ott látod, ki, milyen protokollon kapcsolódik éppen, ha a névre viszed az egeret, akkor pedig az ip-t is látod. Ennek is kell egy kis idő mire befrissül. Másik módszer lehet ha bekapcsolod a naplózást az smb-nél, bár ez nem biztos, még sosem próbáltam.
Egyébként ha a guest fiókot tiltottad és még mindig login nélkül csatlakozik a windowsos gép a nashoz, akkor a Win keresőjébe írd be, h Hitelesítóadat-kezelő és ott a Windows hitelesítők között a nas címéhez kell lenni elmentett accountnak, azt töröld ki ha újra be akarod állítani, mivel kapcsolódsz.
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68626 üzenetére
Működik Windows 7,8,10 alatt, androidos tv-n TC Lan pluginnal, VLC smb-vel és más androidos eszközökön szintén TC Lan pluginnal. Amikor SMB1 volt a minimum akkor baromi sokáig agyaltak főleg a droidos eszközeim mire megtalálták (néha másodszorra csak), de így teljesen jó. Azt viszont megfigyeltem, h a saját nasomon mikor állítottam valamit, nem azonnal jutott érvényre, csak egy idő után. Lehet, h a nas restartja segített volna, az smb-nek ugye nincs külön csomagja amit le lehetett volna állítani meg újraindítani, az SMB engedélyezését tiltottam meg újraengedélyeztem, de utána sem lett azonnal jó.
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68623 üzenetére
Szia,
1. guest fiókot tiltsd le. (Alapban engedélyezve volt 1ébként?)
2. hozz létre egy felhasználót, legyen pl smbuser a neve. Azokra a mappákra adj és olyan jogot ahogy smb-n a mappákat látni akarod. Tehát ha pl a movie mappádat csak olvasni fogod smb-n, akkor arra az smbusernek legyen csak olvasási joga, ha a public mappát meg írni is akarod, akkor arra adj írási jogot. Az összes többi mappánál tagadj meg minden jogot.
3. Windows alatt az smb-nek már akkor is mennie kell, ha semmi mást nem állítasz be, csak bepipálod az "SMB szolgáltatás engedélyezése" opciót.
4. Windows alatt a nas belső ip címével csináld meg a megosztást (ugye a nas címe fix? Ha nem, legyen az)Ennyi. Ha Windows alatt működik, utána próbálj ugyanazzal az accounttal (smbuser) csatlakozni a többi eszközödről és ha nem működik, állítani az smb opciókon.
-
válasz
Downsampling #68623 üzenetére
Ne haragudj de szerintem ott a minden más eszközökkel lesz a gond. Régi TV régi firmware, lehet csak SMBv1-et kezel és azt se hibátlanul.
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68593 üzenetére
Szia,
sztem nem arra gondol, hanem a te esetedben a nasra.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Downsampling #68590 üzenetére
Dune topik!
-
válasz
Downsampling #68580 üzenetére
" illetve egy másik routert hálózatba kötve, megkapta a 192.168.x.y IP kiosztást"
Ez mellett láttam 10.0.0.x-es címeket is a hozzászólásaidban.Nem lehet hogy valami hálózatos gondod van inkább?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Downsampling #68580 üzenetére
Erről: Control Panel >> Shared Folder >> Szerkesztés azon a megosztott mappán amelyiken NFS jogot állítottál be >> NFS Permission fül >> és a létrehozott szabáylra kattinnts rá, majd edit és erről a felületről.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Downsampling #68574 üzenetére
Egy hálózaton vannak ugye? És úgy próbálod meg felcsatolni ahogy Multibit linkelte? Dune-t nem ismerem, de egy működő NFS megosztási jogot másoltam ki neked, tehát ezzel működnie kell. Belinkelhetnél egy képet egy ilyen beállításról.
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68570 üzenetére
Így van - már csak egyetlen dolog van hátra, hogy ne a guest account -al próbálj belépni ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68567 üzenetére
A File Station -ben nézd.
A 'Vezérlőpult/Megosztott mappa' -nál tudnád átrakni másik kötetre (a Te képeden) - ebből a szempontból nem érdekes ...
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Downsampling #68567 üzenetére
Ha nem itt, hanem a File Station-ben megnézed egy mappának a tulajdonságait, akkor ott mit mutat?
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68564 üzenetére
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Downsampling #68564 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom... Valaki hátha tud segíteni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Downsampling #68559 üzenetére
1. Engedélyezed az NFS-t a nas-on: Control Panel >> File Services >> NFS (a legelső fül legalja) >> Enable NFS (nálam az Enable NFS v4.1support is be van kapcsolva)
2. Adsz hozzáférési jogot a megosztott mappához, hogy mi használhatja NFS-el: Control Panel >> Shared Folder >> amelyik mappá(ka)t szeretnéd NFS-el magosztani rákattintasz, felül a fülek közül az Edit-et választod >> NFS Permission fül >> Create:
Hostname or IP*: nem tudom mi az otthoni hálózatod, tegyük fel, hogy 192.168.1.0, akkor > 192.168.1.1/24 (ekkor minden ebben a hálózatban lévő kliensen fel tudod venni az NFS megosztást ami támogatja ezt, ha csak egy gépen szeretnéd ezt engedni akkior annak a gépnek az IP címét írod, pl. 192.168.1.12
Priviliege: attól függően, hgoy csak olvasni szeretnéd, vagy írni is (ha a teljes hálózatodat állítottad be akkor célszűre írahtónak is beállítani)
Squash: Map all users to admin (nálam valamiért csak ezzel megy rensdesen az NFS megsoztás)
Security: hagyd sys-en
Enable asynchronus: pipa
Allow connections from non-privileged ports: pipa
Allow users to access mounted subfolders: pipa
Nyomsz egy OK-t, majd újból egy OK-t és ugyanezeket a lépéseket megismétled azokra a megosztott mappákra amiket még szeretnél NFS-en megosztani.Majd ahol Multibit linkelte beállítod a Dune-n.
Persze fontos, hogy a hálózatodon rendben legyenek a gépek IP címei, mindnek mindig ugyanaz.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Downsampling #68558 üzenetére
Ott van linken a szerkesztő ablak. Megosztás kiválasztása után: Szerkesztés gomb -> NFS jogosultságok tab -> Létrehozás gomb.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Downsampling #68555 üzenetére
-
Multibit
nagyúr
válasz
Downsampling #68553 üzenetére
Igen, a NAS-on van mindkét mappa.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Downsampling #68550 üzenetére
A Dune tud NFS-t, de az fizetős szolgáltatás (egy appot kéne ehhez letölteni)
Ezt nagyon félreértetted. Ahhoz kell fizetős app, ha a Dune mediaplayeren akarsz NFS szervert létrehozni. De ahhoz, hogy a NAS tartalmát elérd NFS-sel, nem kell semmit sem fizetned, csak be kell állítani az NFS elérést a Dune eszközön: -
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68549 üzenetére
Tégy egy próbát még az SMB Speciális beállításoknál a 'Local Master Browser engedélyezése' bekapcsolásával.
Egyébként a linkelt felcsatolási módszerrel próbálkoztál a TV -n? Egy sima (nem admin és nem guest) jelszavazott felhasználóval?
Windows -ra gond nélkül működik ez az SMB csatolás ugyanazzal a felhasználónév/jelszó kombóval?
-
válasz
Downsampling #68546 üzenetére
Nem a DS215j-vel lesz gond, ez beállítási/kompatibilitási gond lesz.
Dune és Panasonic TV topicban érdeklődj hogy kinek milyen firmware és beállítás működik.
Synology tud NFS-t, médialejátszókkal érdemesebb azt használni ha támogatott. -
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68546 üzenetére
Nem hibás a DS215J. Legalábbis olyan hibája nincs ami ezt a jelenséget okozná.
A valószínűbb dolog, hogy annak idején amikor a Zyxel volt szépen felcsatoltad SMB -n az érintett mappákat, beállítottad a felhasználónevet és jelszót hozzá és most a Synology -val ezt nem tetted még meg. A TV -re linkeltem, hogy hogyan kell. Dune -t nem ismerem. Mind a kettőn tegyük ezt meg.
Azt, hogy a Dune miért nem látja a DLNA megosztást passz. Lehet a Dune -ben kellene körülnézni, hogy van-e valami releváns beállítás.
Nálam az SMB ás a DLNA is teljesen problémamentes. Mindkettőt elérem minden eszközömmel. DLNA -ból nemcsak Synology -t használok a NAS -on. A világon bárhol (nemcsak itthoni LAN -on belül) elérem ezeket bármilyen eszközzel - azonnali pillanatszerű csatlakozással.
Amennyiben kicsit is vigasztal nekem is Panasonic TV -m van. Nincs is vele semmi gondom ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68535 üzenetére
Szia,
A NAS -nak, de akár a TV -nek is legyen fix IP -je vagy DHCP -n foglalj neki(k) IP -t az új routeren. Gondolom, akkor mindkettő 'WORKGROUP' -ban van. Elképzelhető, hogy az SMBv1 -et be kell majd kapcsolnod.
Ami a lényeg: [link]
Itt menj a második fülre: "Playback function (File Sharing)"
Aztán scrollozz le majdnem a lap aljára a következő részre: "VIERA TV Preparations".
Problem solved. Enjoy!
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68465 üzenetére
Nem az "átkódolást" írtam ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68463 üzenetére
Ilyen sokáig akkor szokott indexelni (miniatűr gyártás stb.), ha pl. az offline átkódolás is be van állítva. Ez általánosságban nem kell és még a tárhelyet is felzabálja cserében ...
Nem, forgalomvezérlési szabályt Neked nem szükséges definiálnod ...
-
válasz
Downsampling #68450 üzenetére
Ha csak Win10ek látják akkor gyanúsan SMBv1 probléma. Mi van beállítva minimum SMB verziónak?
-
válasz
Downsampling #68450 üzenetére
Nem tudod kézzel felcsatolni az SMB-t a tvken IP alapján?
-
Multibit
nagyúr
válasz
Downsampling #68423 üzenetére
Ööö... kb 8 Tb-ról egy 12 TB-os kötetnél? Khm...
Igen! Nem kell a "Khm..." De tudod, mit? Te fogsz a legjobban sírni itt, ha gebasz van. Mindenki maga dönti el, hogy mekkora adatmennyiséget halmoz fel. Ha e úgy érzed, hogy 8 TB pótolhatatlan anyagod van, akkor 8 TB-ot kell menteni. Ennyihez kell venni backup háttértárat, felhőt, stb. -
válasz
Downsampling #68423 üzenetére
Igen. Ha nincs mentésed akkor vess magadra ;)
-
válasz
Downsampling #68417 üzenetére
A leírás szerint az adatok megmaradnak. Ettől még mentésed legyen, a leírás is említi ezt.
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68347 üzenetére
Szia,
nincs olyan opció, h ne ő találja meg a smb kiszolgálót (azaz a nast), hanem te add meg kézzel? Ha van, érdemes lenne ip alapján felvenni és úgy megnézni, h mennyire stabil az elérés.
-
válasz
Downsampling #68383 üzenetére
Nem, ez így jó, ezeket kell bepipálni. A TV-hez nem tudok hozzászólni, lehet SMBv1 kell neki, akkor vedd lejjebb a min protokolt az SMB fülön.
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68377 üzenetére
A 'Speciális' fülön pipáld be a Bonjour/SSDP/WS-Discovery funkciókat. Hátha segít ...
-
válasz
Downsampling #68377 üzenetére
A Speciális fülön mik vannak beállítva?
-
válasz
Downsampling #68373 üzenetére
Mutasd az SMB beállításokat a Synology-n.
-
válasz
Downsampling #68373 üzenetére
IP-vel vagy Hosztnévvel van felcsatolva az eszközökön?
-
válasz
Downsampling #68368 üzenetére
Reset mode 2
[link] -
Downsampling
senior tag
válasz
Downsampling #68360 üzenetére
dkess: a Syno NAS-ok nem állíthatók vissza valahogy alap (gyári) állapotba? Tehát minden beállítás legyen újra szűz. Persze, anélkül, hogy a két HDD tartalma elveszne...
-
Ear001
addikt
válasz
Downsampling #68362 üzenetére
Nem. Mac-es hálózatban, Apple routerekkel, ahol ez az alap, évekig volt ebben a kiosztásban, többféle Synology Nas, és nem volt belőle semmiféle gond.
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68360 üzenetére
Dupla igen:
- az IP kiosztást a routeren tudod állítani,
- a WINS kiszolgálónál ne legyen semmi ... -
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68358 üzenetére
Akár bridge módban van a T eszköz akár nem a 10.0.0.x IP kiosztás nem logikus. Érdemes lenne áttérni a szokásos 192.168.x.x -re ...
A WINS kiszolgálót töröld ki. Ami nem kapcsolódik a kérdéshez, de a 'Opportunistic Locking' -ot bekapcsolnám ...
A TV -t nem tiltottad le véletlenül a NAS -on a DLNA -ról (Médiaszerver beállítások)?
-
Magnat
veterán
válasz
Downsampling #68332 üzenetére
Szia,
a nas tv-n ip címmel vagy host névvel van felvéve?
-
Essejó
veterán
válasz
Downsampling #68298 üzenetére
Arra figyelj, hogy ha IPTV is van akkor olyan kell, ami tudja az IGMP Snooping-ot tehát TL-SG105 vagy 108, és nem TL-SG1005 vagy 1008 mert ez utóbbiaknál az IPTV adás megjelenik az összes porton, és fölösleges zavart okoz.
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68328 üzenetére
Azért csak nézd át az SMB beállításokat. Volt az most Nálad állítgatva ...
A Dune -ket nem ismerem, de ez az NFS fizetőssége meglepett. Annál is inkább, mert kb. az szokott az alapértelmezett lenni és az SMB -t kvázi szinte csak kompatibilitás miatt ...
Egyébként az SMB és NFS nem komplementer halmaz. Azaz mehetnek egyszerre is a NAS -on aztán mindegyik eszköz úgy csatlakozik, ahogy tud illetve a gazdája akarja ...
Amennyiben gondolod, akkor rajzolgathatsz/pontosan leírhatod, hogy mi hova van dugva, milyen hálózati eszközök milyen beállítással, NAS beállítások stb. Amennyiben végiggondolod, hogy mi változott az utolsó jó működés után, akkor az is közelebb vihet ... Igen, tudom: "semmi nem történt". Már nem számolom hány csiliárdszor hallottam ... Ami viszont jó hír - hogy valójában mindig változott valami ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68313 üzenetére
Szia,
Igen, látszani fognak természetesen.
Az SMB -nél az ok, hogy van belőle 3 főverzió és azt az eszközök eltérő módon támogatják - avagy éppen nem. A NAS -on meg állítani is kell. NAS -on minimum és maximum verziót tudsz állítani. Amennyiben jól emlékszem akkor alapjáraton (de ez állítható): minimum=SMBv2 ; maximum SMBv3 .
A klienseszközökre két példát írok alább - persze lehetnek több fajták is:
- vannak olyan jellemzően régebbi médialejátszók, melyek csak az SMBv1 -et támogatják. Vegyük észre, hogy a fentebbi NAS beállítással nem érjük el ezzel az eszközzel a NAS -t ... Ugyanakkor, ha nem szeretnénk SMBv1 -et állítani NAS -on (ami javasolt), akkor próbálkozhatunk NFS -el is (ugyanott kell állítani NAS -on, mint az SMB -t). Addicionális előny: ezek az eszközök NFS -el sokkal gyorsabbak szoktak lenni ...
- Windows10. Alapesetben a SMBv1 támogatás ki van kapcsolva. Külön be lehet kapcsolni, de nem érdemes ...
Ez nem kábelhiba lesz ...
Szerk.: (#68325) A TV -k jellemzően nem szoktak SMB -t támogatni. Itt DLNA szokott a főcsapás irány lenni - ami meg egy másik "állatfaj" ... Biztos SMB lenne a TV -n?
-
Ear001
addikt
válasz
Downsampling #68313 üzenetére
Persze látszanak a switch mögül is.
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68302 üzenetére
Szia,
A bekötés legyen úgy, hogy a routert egy UTP kábellel összekötöd a switch -el és mindent a switch -be kötöd be. A port számmal és funkciókkal úgy kalkulálj, hogy ne kelljen hamarosan újra cserélni azt.
Ami érdekessé teheti a dolgokat, hogy kell-e menedzselhető, PoE képesség, multigigabit/10 Gbe, RJ45/SFP/SFP+/SFP28 (OK, az utolsó már tulzás lehet
) stb. stb.
-
válasz
Az eltérés oka a Syno szar USB kezelése, ez sajnos ilyen.
-
válasz
Mehet a switch-be a nas is nyugodtan.
Ha nincsenek speciális igényeid akkor megfelelő az amiket írtál -
válasz
Downsampling #68253 üzenetére
Nem fogunk :) Milyen NASod is van? Intel proci kell hozzá.
Itt egy leírás -
válasz
Downsampling #68246 üzenetére
Itt egy leírás (ha van Docker)
http://ltroyalshrimp.com/how-to-run-a-local-iperf3-speed-test-server-on-synology-nas-in-docker/ -
cigam
titán
válasz
Downsampling #68227 üzenetére
Megmérheted vele a belső hálózatodon, hogy két pont között mekkora sebességet tud. [link]
-
válasz
Downsampling #68215 üzenetére
Neked a hálózattal vagy a gépeddel lesz a gond. Egy iperf a gép és a NAS között kábelen megmondja a max sebességet.
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68210 üzenetére
Szia,
Azaz jól sejtettem, hogy AC -s 5 GHz 2x2 (linksebesség: 867 Mbps - ugye a lassabb számít). Itt mondjuk - igaz nem 50 centiről, de lehet ennyiről is - simán valós sebesség lehet a 30 MB/s körüli értékek. Különösen, ha nem egyedüli kliens ami csatlakozik az adott router adott sávjára ...
Ugyanakkor, ha kábelen is ennyi, akkor az érdekes. Esetleg kipróbálhatsz NFS -t vagy éppen SMB -t SMB3-SMB2 beállítással és kikapcsolt kapcsolati titkosítással ... Más ötlet nagyon nincs, ha más nem terheli a NAS -t közben (pl. torrent terhelné ronggyá azt a nem túl acélos CPU -t meg a háttértárat vagy ilyesmi) ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68201 üzenetére
Kicsit az előző hozzászólásra is reagálva - korábban írtam, hogy így ha áttérünk az USB HDD -nél az EXT4 használatára, akkor egyúttal az írási gyorsítótárazást is kapcsoljuk be. Persze azzal a megjegyzéssel, hogy ez igazából akkor ajánlott, ha van szünetmentesünk is. Sikerült esetleg ezzel is próbát tenni - így sem gyorsult számottevően a USB másolás?
Most egy gyors kérdés - nehogy lyukra fussak. Ugye az a laptop kábellel csatlakozott a helyi hálózatodhoz és nem WiFi -vel? Ez a 25-30 MB/s (DS215J most) és 25-35 MB/s (Zyxel korábban) másolási sebességek viszont arra engedhetnek következtetni, hogy esetleg az a laptop mondjuk egy AC -s (5 GHz 2x2, de nem a router mellett közvetlenül) WiFi -vel csatlakozik és ez korlátoz.
Amennyiben erről van szó, akkor a NAS oldali kábel probléma elhárítását követően immáron a WiFi -nk szab határt a másolási sebességnek ... Ugye korábban PC -t írtál (ha jól emlékszem ott sem volt kihangsúlyozva, hogy ethernet -en csatlakozik-e, de valószínűleg igen) - most viszont laptop -ról írtál, hogy azon próbáltad ...
-
válasz
Downsampling #68183 üzenetére
Pedig simán elvárhatnád. Én a 213+ NAS-sal úgy torrenteztem, hogy egy USB3-on rákötött külső diszkre ment a torrent, és arról is néztem a filmeket. Csak akkor vettem észre, hogy nem a gépbe dugott diszkről megy a film, amikor a külső HDD keret 20 perc tétlenség után automatikusan leállította a lemezt (ha nem használta semmi a diszket), és ilyenkor várni kellett, amíg felpörgött.
-
zsamiatt
őstag
válasz
Downsampling #68184 üzenetére
de ugye nem azért jóféle mert kék?
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68183 üzenetére
Szia,
Ahogy egyre többször kerül szóba ez a USB másolás kérdés az egyre szoárébb lesz ...
- ugye első említésre volt ez a 20 MB/s -ig teljesít,
- aztán már csak 12-15 MB/s,
- most meg 11-12 MB/s ...Amennyiben még egyszer szóba kerül, akkor nem lesz meg a 10 MB/s sem ...
OK, nem akarom elviccelni a dolgot - javaslom próbált ki egy pendrive -al (ami pl. PC -vel többet tud ennél) másik USB HDD -vel (ne ugyanolyan fajtával) stb. Aztán, ha ez sem segít, akkor ez - [link] (4 oldal) - alapján azt mondanám próbálkozz az alábbiak valamelyikével:
- NAS -al EXT4 -re formázott USB HDD. Write cache -t bekapcsolod - ez akkor ajánlott, ha van szünetmentesed is (alapvetően egy Windows -os géppel macerásabb az adatok közvetlen elérése ekkor),
- Windows 10 -el NTFS -re formázott USB HDD - ami fontos, hogy a 'Quick format' (gyorsformázás) opció ne legyen bejelölve.A fentebbiekkel jónéhányan értek el duplázódást. Úgy gondolják általánosságban a jónépek, hogy az NTFS implementáció nem a "legszerencsésebb" ...
Akkor várjuk az UTP kábeles vizsgálat eredményét illetve, hogy sikerült-e esetleg el is hárítani a probléma okát ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68176 üzenetére
Szia,
OK, ugye korábban max. 20 MB/s -et írtál a külső USB HDD -re. Egyébként nem erről játszanál le filmet NAS -ról? Avagy nem lenne semmi teljesítményigényes dolog ami az USB -s merevlemezről menne?
Az USB HDD -k elméletileg elsősorban biztonsági mentésre lenne ideális, hogy a fontosabb adataink még egy helyre mentésre kerüljenek. Ettől függetlenül a 20 MB/s nem valami acélos - a most utoljára írt 12-15 MB/s meg pláne nem. Ugyanakkor nem várunk el amúgysem komoly teljesítményt - különösen, ha a HDD 30-35 MB/s -nél semmilyen módon nem tud többet ...
A hálózaton keresztül történő másolás során tapasztalt 11 MB/s ahogy írtam is sokkal érdekesebb kérdés. Itt a korábban leírtaknak megfelelően valahol a láncban van legalább egy db 100 Mbps -es linked. Ezeket lesz szükséges felkutatni és orvosolni ...
A Panasonic TV -d mikori (nekem is van Panasonic)? WiFi -n vagy kábelen kapcsolódik a TV a hálózathoz?
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Downsampling #68176 üzenetére
Szia,
HDD ügyben: én a laptopommal jártam úgy, hogy a laptopra rádugtam a külső HDD-hez kapott kábelt, akkor rendszerint reklamált, hogy csak USB 2.0 sebességet tud produkálni. Minden más eszközzel jó volt a 3.0-s sebesség ugyanazzal a HDD-vel. Szervízben azt javasolták, hogy vegyek egy minőségi (vastag, esetemben kék) HDD kábelt a gyári helyett(!). Azóta hibátlanul működik, mindig 3.0-sként ismeri fel.
Szerintem próbáld ki jó minőségű USB HDD kábellel. Amit én vettem volt kb 1 eFt- és ránézésre jobb minőségű, mint a gyárilag kapott kábel.
Szerintem hasonló lehet amit én vettem:
https://aqua.hu/kabelek/gembird-cablexpert-usb-30----micro-usb-typ-b-50cm--ccp-musb3-ambm-05m-t329562 -
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68166 üzenetére
Akkor a külső HDD is max. 30 MB/s -et tud? Akkor ez kb. ugyanaz a kb. "hajítófát sem" érő sebesség, mint a "bő 20 MB/s" ...
Erre én nem is görcsölnék rá túlzottan - a DS215J+ez a USB HDD ennyit tud és kész.
Igen, 100% hogy ez lesz a gond - kitépődött egy szál. Teljesen mindegy, hogy 2 hete vagy 5 perce vagy 3 évvel ezelőtt még jó volt. Most nem az.
A Syno csatiját nem hiszem hogy rossz lenne. Ugyanakkor kösd direktbe a PC -vel egy biztosan jó kábellel. Egy olyan kábellel, melyen pont előtte kimértél egy más relációban 11 MB/s -nél releváns módon nagyobb sebességet ... Amennyiben OK, akkor nem a Syno csatijával lesz a gond.
Amivel általánosságban gond szokott lenni: fali csatlakozóajzat vagy kábelcsatlakozó. Itt szokott egy szál kitépődni aztán "csoki" ... Ritkább esetben a kábelben magában törik meg egy szál - de ugye ekkor csak egy kábelre redukálódna a hibajelenség ...
@Sanyi.mTs, #68165
Ezt most lehet én sem értem a kérdést. Mondjuk amennyiben a NAS és a PC is routerre van kötve közvetlenül, akkor valóban meg lehetne nézni, hogy mit ír ki a kapcsolatra a router ... Sok router színkóddal is jelöli a kapcsolat sebességét (ennek nyilván akkor van igazán értelme, ha mindegyik LAN portnak van egy kábele). Amennyiben meg switch is van, akkor meg az összes relációt vizsgálni kell ...
-
válasz
Downsampling #68157 üzenetére
Támogatja, 16TiB a max fileméret.
Ott valami más gond lesz. Windows File Explorer is ugyanezt írja? -
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68161 üzenetére
Mindenekelőtt az USB -re kötött HDD sebessége kérdéskört különvenném. Itt vegyük számításba, hogy egészen egyszerűen a HDD sebessége is lehet korlátozó tényező. Azaz pl. nekem is van olyan USB3 -as külső HDD -m ami egészen egyszerűen 35 MB/s -nél nem tud többet és ez már nagyon a vége. Amennyiben PC -re dugod, akkor milyen sebességeket kapsz? Vegyük észre ezeken a külső HDD -ken nem a sebesség miatt van USB3, hanem azért, mert az USB3 jóval nagyobb töltőáramot enged, ami egyáltalán nem mindegy, ha pl. egy HDD pörög fel ...
Ezért van, hogy sok olyan routeren is ami USB másolás tekintetében tud mondjuk 20 MB/s -et, de ennek ellenére USB3 -as. Itt nem a sebesség a lényeg, hanem, hogy menjen egyáltalán az a HDD ...
Térjünk rá a hálózati nyűgökre. "12 MB/s fölé nem tudok menni"? Akkor meg is van a probléma forrása:
- amennyiben minden kábelre ezt adja (köztük olyan kábellel is ami biztos jó - azaz direkt bekötéssel adja a gigabit -et): akkor falicsatlakozó lesz a ludas (kitépődött egy szál). Ezt szintén ki lehet kísérletezgetni és az érintett csatlakozókat újrakrimpelni.
- amennyiben egyik kábelre (most nem fali kábelre gondolok) jó - a másikra nem, akkor az adott érintett kábel lesz a rossz. Itt is lehet krimpelgetni - avagy egyszerűen jó kábelt használni.
Azaz ennek nincs köze a Cat5E vs. Cat6 kérdéshez. A gigabit -et mindkettőnek vinnie kell. Amennyiben 100 Mbps -t (kb.11 MB/s másolási sebesség) kapunk, akkor ott egy szál kitépődött a csatlakozóból ...
-
dkess
őstag
válasz
Downsampling #68150 üzenetére
Nézd meg akkor azt a linket, hogy nem-e véletlenül 100 Mbps módban megy. Simán lehet egy falicsatlakozó is stb. Egy újrakrimpelés segít.
A multigigabit (2.5/5 Gbps) simán elmegy Cat5E -n - ekkora távolságokra pláne. Nekem is Cat5E kábel illetve fali csatlakozókon megy a 2.5 Gbps (Synology NAS -ra dugva egy 2.5 Gbps USB adapter) - semmi gond nincs vele ...
Akkor dobok én is pár linket az érintett szabványügyi szervezettől meg a kidolgozó munkacsoporttól: [link] , [link] , [link] .
-
válasz
Downsampling #68138 üzenetére
A külső hdd mire van formázva?
-
Downsampling
senior tag
válasz
Downsampling #68137 üzenetére
AIRLAC: igen, természetesen a kéket. EXT4-re van formázva a két HDD a NAS-ban.
Nekem ez nagyon karcsú... -
válasz
Downsampling #68132 üzenetére
Gondolom a kék USB3as portot használod?
NTFS filerendszer általában lassabb mint az ext4, esetleg nézd meg azzal. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Cat5e ( 10/100/1000 vagy Gigabit Ethernet )
kábel elméleti max sebessége 125 MB/s
Gyakorlatban olyan 100-110 MB/sMByte és nem Mbit !
-
blakey
titán
válasz
-
Sanya
nagyúr
válasz
Downsampling #68064 üzenetére
ó jajj, onnan nem lehet csomagot telepíteni, csak a csomagkezelőből.
-
IT user
tag
válasz
Downsampling #68062 üzenetére
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Downsampling #68048 üzenetére
-
nyikszi
őstag
válasz
Én simán átírtam 5-re és 1-re. Akkor nálad van valami.
Cigam! Lehet nem adminként próbálta?
-
cigam
titán
válasz
Adminként?
-
nyikszi
őstag
válasz
Downsampling #68040 üzenetére
És ott tudod állítani, amit már írtak.
-
cigam
titán
válasz
Downsampling #68040 üzenetére
-
Ear001
addikt
válasz
Downsampling #67978 üzenetére
Nekem már egy 6-8000 forintos alap 1G- switch is hozott. Próbálj kölcsön kérni egyet, hátha.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- BestBuy topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Építő/felújító topik
- Diablo IV
- Goddess of Victory: Nikke
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170 i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA 500W Zalman
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest