- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95837 üzenetére
Behelyettesíti az ip címét a ddns név helyett. Az meg hamar változik a legtöb esetben.
A cert így nem fog menni , ha nem zavarja.Egyébként meg DDNS név ide vagy oda. A "jóindulatú" robotok folyamat szkennelik a netet , így kb. mindegy hogy DDNS név vagy IP alapján *****gatját. A tűzfal majd teszi a dolgát.
Nálam only magyarország van a tűzfalban , így a próbálkozások száma gyakorlatilag nulla.
Néha kíváncsiságból elengedem hogy megnézzem mi a történés. Kicikínai azonnal megtalál -
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95807 üzenetére
Az oké hogy megy bentről ddns névvel , csak így szerintem kimegy a netre és vissza. 25 uploaddal nem vicces.
Most megcsináltam a dns server-ben az bejegyzést , hogy a helyi hálón a nas belső címére mutasson a ddns név.
Annyi hogy nem kellett hozzá pihole,adguard home, akámi , a nas dns server alkalmazása pont elég hozzá.
-
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95717 üzenetére
Te teljesen készen vagy ember!
Ne haragudj , de úgy meg vagy zavarodva mint vasorrúbába a mágneses viharbanMár részletesen leírtam minap az álláspontomat mikor szarom le mennyibe kerül és mikor nem!
Ha nem olvastad ,akkor hajrá!
Fölösleges fikázgatni és fillér...szózni!
Értő olvasás segít!Az meg ,hogy ha be vagy oltva egy lemezes nas ellen, abszolút nem jelenti azt, hogy az mind sz@r vagy mindenki hülye aki azt venne.
-
Magnat
veterán
válasz
Nem kell aszteroida, elég ha elpukkan a nas tápja, simán agyon tudja vágni a diszkeket ... A túláramvédő sem mindenható, nálam is van beszerelve, plusz még a komoly eszközöknek mindenhol túláramvédős elosztó ... 3 éve mégis bejött indukciós hatás révén egy qrva nagy vihar alkalmával ... Cisco Poe switch meg a Syno router le is adta a szolgálatot, a többi eszköz megúszta.
Egyébként minden amit felhoztál, éppen azt igazolja szerintem, h a világon semmivel nem vagy előrébb adatbiztonság terén a raid-del ... Kétségtelen van némi előnye, de bőven lehet élni nélküle.
4-es ponthoz: Visszanéztem most az eredeti kérdést, 1 és 2 lemezesre is kért javaslatot. Én azt sem olvastam tőle, h csakis az egy lemezes a tuti, az nem volt neki világos, h ha nem fut ki az 1GB ramból, akkor minek a 223, ha egyébként erőben ugyanaz mint a 124, ami történetesen nem a legtrágyább, hanem a legerősebb egy lemezes még akkor is, ha max még 120j meg 119j ami elérhető, de lehet, h utóbbi sem. Nvr meg más eszköz sem feltétlen kellhet neki, lehet a pc-jében egy nagyobb diszk, mehet oda is egy mentés.
5. Ponthoz meg bár nem Onedrive hanem Google Drive, csak ennyit: [link] Meg hogy ebből a szempontból pláne semmi jelentősége, hány lemezes a nasod
-
burgatshow
veterán
válasz
Itt sokan keverik a hibaturest a biztonsagi mentessel. Ahogy te is irtad, a tobb lemezes konfiguraciok lokalisan a helyi lemez hiba ellen vedenek. A biztonsagi mentes meg az ellen vedene, ha megdoglik a NAS.
Ha valaki nem akar felhobe menteni, szamos alternativa van:
- masik NAS
- vagy barmilyen tavoli szamitogep ahova a NAS menthet. Nekem a Hyper Backup pl. egy tavoli Linuxra ment rsync-kel. Igy ha megpukkan a NAS, a csaladi alexandriai konyvtar fontos adatai helyreallithato. -
Magnat
veterán
válasz
Scoobyte #95685 üzenetére
"Hogy képzeljem el? Időközönként odabattyogsz a NAS-hoz a külső HDD-vel, rádugod, rámásolod, visszabattyogsz vele e fiókhoz? Mindezt azért, hogy spórolj egy kis pénzt a NAS-on???" - Hadd kérdezzek vissza, te mit csinálsz, ha mondjuk villámcsapás, nas táp vagy diszk vezérlő hiba miatt mind a két diszk összef*ssa magát? Mert ebben a helyzetben pontosan ugyanezt a kérdést teheted fel saját magadnak is.
"Hol az adatbiztonság? Hol az automatizált mentés? Hol van az incrementál mentés? Hol van az, hogy nem neked kell észben tartanod, hogy mikor menj menteni kezedben a kis HDD-del?? Hol van, hogy ha beszarik valami neked kell kézzel visszamásolni mindent."
Adatbiztonság: nálam van ftp (automatizált) mentés az nvr-emben lévő második diszkre ami sokkal kisebb mint a nasban lévő, mert a filmeket (ami az adatok 80%-a), lesz@rom. Plusz van mentés minden éjjel haverom 218+-ára titkosítva, az övé meg ment az egyémre. És még egy felhős mentés a legfontosabb 200 GB-ról, ami adatoknak már a nas is csak backup, mert pc-ről jönnek Syno Drive-val verziózva. Érdekes, h neked csak az offline mentés jut eszedbe, ráadásul úgy beszélsz róla, mintha raid mellett nem lenne meg pontosan ugyanez a probléma.
Ja igen, két lemezes nasom van ... Egyik slotban nagy diszk, másikban ssd.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Scoobyte #95701 üzenetére
Az emeleti TP-Link elviekben AP módban megy
( ezt ugye [Locsi] írta ) ....nem routol az semmit !
Egy router van : a Digis eszköz.
És igen....egy átlagos otthoni hálózatban elég ha egy eszköz intézi a routolást.Csakhogy egy router-t át lehet állítani más módú üzemmódra is.
- Pl : [kézzel is beállítható] az idősebb routereken , aminek a menüjében nincs AP mód.- Az újakban már a menüben megtalálható az AP mód.
Csak át kell állítani és újra kell indítani az eszközt.Itt egy kép egy korábbi hálózatomról :
[link]Előszobában a NAS-ok.
Nagyszobában a szolgáltatói eszköz (modem/router kombó ).
Erre kötve egy switch a sok más cucc miatt.
Egy LAN kábel átment a kisszobába.
Kicsi szobában egy db router AP módban.
Vezetékkel egy PC rákötve.
Wifin pedig csatlakozott hozzá a fal túloldalán a konyhában elhelyezett kis barbone PC. -
boborján2
senior tag
válasz
Látom a pénzügyi kérdés nagyon böki a csőröd.
Már leírtam. Leszarom hogy egy nas pl. 60 vagy 200e ft. De azt viszont már nem, hogy kifizetek érte 200ezret és nincs kihasználva. Magyarul a belerakott többlet pénz szépen idővel elveszlik , a gép leamortizálódik ,úgy hogy lehetett volna fele annyi.
Csak azért nem fogok igényen felülit venni ,mert van rá elszóri való pénzem.Azt is leírtam hogy ha egy eszközben bármennyi HDD -van az nem biztonság kategória.
Ha űber nas lenne 1milláért 10db nasa hdd-vel,akkor is odasétálok , és 2 hetente csinálok egy mentést ,mert nem tudok abban megbízni ha 1db elektonikai eszköz tárolja a pótolhatatlan adatokat, aztán a külső lemez megy offline a fiókba pihenni.
És igen ,ha kell vállalom azt hogy x évente odasétálok és visszamásolom az a pár száz gigát ha véletlenül megdöglik. a pótolható x terra szutyok meg pont nem érdekel.
-
konyi79
addikt
válasz
Egy kicsit szélsőségesnek látom így a véleményed.
Az, hogy miért jobb egy több lemezes majd megtanulja.
Mindenhol mások az igények, nálam is pl sokkal fontosabb az adatboztonság a NAS-on tárolt dolgoknál, mint a rendelkezésre állás. Így amíg nem adja ki, hogy egy >DS427+ majd másik fizikai lakcímről szinkronizáljon automatikusan, addig inkább a bíztonsági mentésnek vásárolt Tb-okat inkább rádugom néha a 423-ra és mentek, mintsem egy dobozon belül egy vezérlő kezelje 24/7
Főleg, mivel nincs napi szintű felülírás, jobbára inkább csak használom a NAS-on tároltakat. -
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95669 üzenetére
Akkor kérdezem másként és hagyjuk az eddigieket.
Véleményed szerint , az 1gb ram (DS124) elég lehet a követlezőkre?
-smb megosztás
-ftp művelet (2-3 kamera írkál a lemezre)
-plex szerver (2, max 3 kliens egyidőben csak belső hálón , transzkód nélkül!)
-syno photos (2,max 3 kliens , esetenként wan irányba is)
-syno drive szerver (bár ez nem eldöntött mert a mentést megoldhatja egy pc progi sima fájl művelettel ,szintén smb kapcsolaton. -
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95667 üzenetére
Köszi a választ!
A képességekkel ,nagyjából képben vagyok , pont ezért írtam, hogy biztosan tudom ,sok egyéb mellett erre a tudásra ,mint a dockert futatása ,pont nincs szükségem.
Nyilván mindig jobb (lehetne) felé lőni, mert mi lesz ha....
de ha mindent így vásárolna az ember akkor a világ összes pénze is kevés lenne. És itt nem a két nas közötti árdifiről beszélek ,hanem pl egy lakásról és annak komplett berendezéseiről.Ott kezdődik, hogy az egy lemezesre rá se kell nézni.
Azért azt remélem nem veszed sértésnek ,ha úgy gondolom itt egy kicsi elfogultság is van a dologban, főleg úgy hogy leírtad mit használsz.
Persze nálam is van ilyen dolog, én pl. benzines autót a portára sem engednék be. -
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95664 üzenetére
Értem. Viszont a kérdés....
Ha 223 alá nem mennél , akkor (merevlemezek számától függetlenül) az mitől fogja jobban szedni a lábát mint a DS124 amikor ugyanaz a cpu,ugyanannyi mag, és ugyanaz a cpu freki ?
Oké a ram 2gb. De legjobb tudomásom szerint , az általam léirtakkal nem fut ki az 1Gb ramból sem a DSM.
Persze lehet tévedek.Kérlek erre írj valami választ.
Nem kötekedés ,de tényleg érdekel.
Mert ha a DS223 tapasztalatod szerint jó döntés , akkor egy lemezesben az összehasonlítás alapján elvileg a DS124 is jó lehet nekem.Írta más is mit javasol
Az egy javaslat ami nem Tőled érkezett , az felsőpolcos , az igényeim meg talán a középső polcot nyaldossák alulról.Így továbbra is ehhez mérten keresek nas masinát.
-
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95662 üzenetére
Bármelyik nas meg fog felelni, de az olcsóbbaknál ne csodálkozz ha nem szedi a lábát amikor kellene...
Értem. Viszont a kérdés....
Ha 223 alá nem mennél , akkor (merevlemezek számától függetlenül) az mitől fogja jobban szedni a lábát mint a DS124 amikor ugyanaz a cpu,ugyanannyi mag, és ugyanaz a cpu freki ?Oké a ram 2gb. De legjobb tudomásom szerint , az általam léirtakkal nem fut ki az 1Gb ramból sem a DSM.
Persze lehet tévedek.Most az ,hogy használjak pc-t , nem értem honnan ez a pro tipp.
Nem értem egyáltalán hogy lehet a nas vásárlós kérdésemre ezt válaszolni.
Nem akarok erre a célra pc-t használni , nem akarok egy RX4060-at meg 6 ventit 24/7 járatni,mert egyrészt többszörösét fogyasztja, teljesen logikátlan lépés lenne erre a célra.
Ha mégis ez lenne a cél ,akkor nem lennék itt vagy a releváns kérdéseimet az xpenology topikban tenném fel. -
boborján2
senior tag
válasz
Scoobyte #95659 üzenetére
A kétlemezest is...
A helyzet az , hogy 300-400Gb van ami fontos, így ha 64 lemezes lenne a nas , akkor arról a 300-400Gb -ról akkor is lenne 3 másik mentésem, egymástól függetlenül., mert ha 1 eszközben van akárhány lemez , az (számomra!!) nem biztonság, csak max. nagyobb rendelkezésre állás.Szóval a lényeg , hogy nem űzöm nagyiparban a tárhely kiszolgálást a rokonság minden tagjának , nem vagyok film gyűjtő (megnézem-köszijóvolt-delete).
Torrentből ha 5 -nél több van egyszerre az már kiemelkedőA kérdésem azért volt feltéve 1 és 2 lemezesre is , mert mostanában nagyon nem követtem a nasok megjelenését, így fogalmam nincs van-e 2 lemezesből ugyanazzal a "tudással/cpu sebességgel" 1 lemezes.
Árban most szerencsére mindegy hogy 55e vagy 160e Ft, inkább az számít hogy teljesen potyára ne álljon benne a pénzem, mert annak semmi értelme.
Az igényekhez optimalizáltat akarok venni és nem ágyúval verébre kategóriát. -
Blaster
junior tag
válasz
Scoobyte #95626 üzenetére
Jah, de ez itt céges követelmény, muszáj az RDP.
Most ott tartok, hogy tök jól működik minden, ami a Synology-val kapcsolatos: megy a Drive, megy a DDNS. Ez utóbbi csak akkor, ha kiengedek egyéb portokat is (80, 443, 5000, 5001), nem csak a DDNS custom port-ját. Pedig a kliens gép, amiről csatlakoznék, azon már szépen megy az OpenVPN kliens. Mi lehet a gond?
Az RDP-vel is szívok még, ott ha átállítom custom port-ra, akkor egyáltalán nem megy, ha meg visszaállítom alapra, akkor megy OpenVPN-nel meg anélkül is.
Upd.: Most jutott eszembe, hogy lehet, le kéne tiltani a routeren az automata port nyitást.
Upd.: Arra egyébként van mód a NAS-on, hogy az OpenVPN-es subneten fixáljak IP címeket?
-
Blaster
junior tag
válasz
Scoobyte #95621 üzenetére
Az volt a gond, hogy a távoli gépről simán is el lehetett érni az RDP-t, nem csak bekapcsolt OpenVPN klienssel, ami nyilván nem biztonságos (akkor még nem irányítgattam portokat). Sajnos még nem állítottam be OpenVPN-t, ezért nem ismerem a témát.
Illetve az RDP konfigot se találtam meg, az is új téma most nekem. Akkora kisgép hálózati konfigurációjához nem kell nyúlni (gateway, subnet akármi, hogy csak az OpenVPN-t használja)? Ott ugye van ez az extra szoftver is, amit csak azzal kellene tudni elérni.
AiRLAC:
Nekifutok akkor ma, kb. 2 óra után, aztán referálok.
Köszi mindenkinek!
-
merlinmester
csendes tag
válasz
Scoobyte #95613 üzenetére
Köszönöm válaszod!
Megpróbálom este eszerint majd beállítani. Bár ha jól rémlik elvileg ez alapján csináltam meg én is!
A HGW-ben a 192.168.0.11 port van FIX-re állítva a TPlink routeremnek. Itt a portokat erre az IP címre továbbítottam.
A Tplink saját IP címe 192.168.1.1 és itt pedig a NAS saját beállított fix IP címére 192.168.1.101 irányítottam át a 16881 portot és a DSM portját.
Privátban majd küldök át esetleg képet is a Port Forw.-ról. -
merlinmester
csendes tag
válasz
Scoobyte #95611 üzenetére
Nas-ról torrentet szeretnék tölteni vissza Download Station beépített klienssel.
Bocsánat ,de ennyire amúgy nem vagyok járatos a hálózati témában. Csak próbáltam megoldani a beállításokat ,hogy rendben működjön minden.
Kipróbálom holnap ezt a javasolt beállítást majd akkor.A HGW-n átirányításhoz a Külső Kezdő port akkor a 0 és Külső befejező port a 65535 ?
És mit írjak a Helyi kezdő porthoz és Helyi befejező porthoz majd?
-
merlinmester
csendes tag
válasz
Scoobyte #95606 üzenetére
Az IPTV használat miatt már nagyon sok hozzászólásnál olvastam ,hogy nem lehet a HGW-t Bridge módban használni sajnos. Emiatt ezzel nem is próbálkoztam.
Egyébként a a NAS-t is elérem kívülről gond nélkül, DS File is szépen látja az anyagokat.
Azt nem tudom ,hogy mi lehet az ami felesleges beállítás a HGW-n vagy a Routeremen,esetleg üthetik e egymást!?
Virtual Server, Port Triggering, UPnP. -
merlinmester
csendes tag
válasz
Scoobyte #95604 üzenetére
Azt gondoltam ,hogy a címtartomány (ami DHCP-vel van kiosztva az eszközöknek) első címe legyen a NAS (és ez így jó lesz). (fix IP címet azért beállítottam neki)
Nem tudtam ,hogy a DHCP kiosztás elé is lehet ip címet megadni/beállítani!Feltöltésre a visszaosztásra gondoltam és belülről. Bár ahogy most néztem bizonyos "kölcsönzött" anyagoknál ez 500KB/s is van.Akkor lehet még sincs gond ezzel?
-
cidalain
veterán
válasz
Scoobyte #95602 üzenetére
Van android 8-as eszközöm is a rendszerben, a Photos meg azon már nem megy, A9 a minimum. Azon eleve a DS File fut, így másra is az került (én emiatt a megkötés miatt hogy fixen a Home-ba ment a Photos, extra előnyt nem találtam File-hoz képest, ezért ment mindehova a Files)
-
cidalain
veterán
válasz
Scoobyte #95575 üzenetére
Múltkor ajánlotta valaki, hogy ez csak a DS Photos appal van így, a DS File appal ugyanúgy szinkronizálhatok fotót, akár a gyökér Photos-ba is. És ez valóban így van. Így ha többen is használjuk, és a képeket is mindenkinek látnia kéne nem sok értelme van a Photos appnak. Természetesen a Photos appal böngészni is csak a Home/Photosból lehet.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Scoobyte #95552 üzenetére
Ok, akkor ezt kicsit félreértettem, de így már minden a helyére került a buta fejemben.
Igen, az OLED LG B7V USB 3.0-s portján csüng ez: [link]
A reddit bejegyzés 6 éves, de még lehet kapni az Amazonon az adaptert.
Próbáltam Speedtestet, nem a legfényesebb, de ezt a tévé processzora is jelentősen befolyásolja. Mindenesetre 350/380 Mbps-ot mértem, ami jobb, mint a 100/100Annyit megjegyeznék, hogy USB 2.0-s portokon is 100Mbps feletti értéket hoz, jellemzően 150....170 körüli le- és feltöltést. Ezt csak azért írom, mert az újabb LG tévékben nem mindenhol van USB 3.0. És ha jól tévedek, valamiért még mindig a 100-as hálózatot erőltetik. Javítsatok, ha rosszul tudom.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Scoobyte #95542 üzenetére
A kliens nálam is lassú. Egy frissítés óta pedig észrevehető a negatív változás. Sok tévére felraktam a klienst, de mindegyiknél más és más a külső, még márkán belül is (pl. LG WebOS).
Ami a szaggatott lejátszást illeti:
Csak ötlet, és nem 100%, de ha a streaming szolgáltatók szaggatás mentesen adják a filmeket, de a TV a NAS Plexéről akadozva játssza le a filmeket, akkor 2 dolog lehet:
1. Túl nagy a NAS-on lévő filmek bitrátája
2. Kicsi a sávszélesség (wifi vagy vezetékes)A Tautullin láttam, hogy egyik-másik nagy felbontású film 110-130 Mbps-mal jön le a szerverről, ergo a 100 Mbites hálókártya a tévében gyakorlatilag mintha ott sem lenne. A wifi meg olyan, hogy hiába van dedikált SSID 5Ghz-cel a tévének, amikor az antennáról még tucatnyi eszköz szedi a biteket/bájtokat.
Úgy gondoltam a legtisztábbnak, hogy az USB3/Gigabit Ethernet kütyüt megvettem, és azóta nincs semmilyen gond a filmekkel (LG OLED B7V, USB3 csatlakozó + [link] ).
Szerencsére a Plex kb. az 1.2-es verzió óta egyre jobb. Nagyon lehetett látni még a 0.9 ver. alatt, hogy ebbe az irányba haladnak, ami most van (Fizetős megoldások, és streaming erőltetése). Eleinte féltem, hogy elveszítem a jó kis Plexemet, és más után kell nézni (ezért is kezdtem bele a Jellyfin projektbe).
Aztán a család szétment a szélrózsa minden irányába, de a hozzáférésük megmaradt a PMS-ben. Megnyitottam a külvilág felé a 32400-as portot, és azóta nagyon szépen megy mindenkinél akár a HD, helyenként pedig még a 4K HDR is - ami sávszélesség, és szolgáltató függő.
Jómagam nem vagyok rákattanva a beépített vs. külső lejátszó vitára, mert voltak jó kis külső lejátszóim, de egyszerűen kikoptak, újakat meg nem akartam venni. Ettől függetlenül igaznak tartom azt, hogy külső lejátszóval jobban jár az ember, kevesebb a gondja a lejátszással.Néhány javaslat:
1. link-aggregációval működtetem a DS918+ NAS-t
2. bekapcsoltam rajta ezt: Vezérlőpult --> Hálózat --> Csatlakozási lehetőségek --> reuseport pipa
3/a. vagy dedikált 5GHz-es SSID csak a tévéknek
3/b. vagy külső kompatibilis USB/Gigabit adapter vezetékes hálózattal -
Magnat
veterán
válasz
Scoobyte #95508 üzenetére
Szia,
én is hasonló eredményre jutottam smb multival ... a notimban 2.5-ös nic van, a nas meg 718+ 2x1 Gbe ... 1 lemezes SHR Seagate Exos héliumos diszk, olvasáskor 1.6Gb a max, de folyamatosan ugrál (bal felső kép), íráskor meg ugyanúgy beesik mint nálad, pedig nem egy foscsi smr diszk, szóval nem is értem az okát (jobb felül) ... a másik slotban egy Intel vmi ssd van, olvasáskor (bal alul) viszonylag stabil 1.7-1.8, íráskor 1.6-1.7 (jobb alul) szintén elég stabilan tartva ... próbáltam én is a nasba tenni egy 2.5-ös nic-et, pontosan nem emléxem de jobb nem lett mint a 2x1Gb csatolókkal, ráadásul pár naponta le is szakadt, ki kellett húzzam az usb-ből meg vissza ... ez még 6.2 DSM alatt volt, azóta 7.2-n vagyok, lehet még megpróbálom egyszer, ehhez ugye más driver is van ha jól emléxem.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Scoobyte #95512 üzenetére
https://hu.wikipedia.org/wiki/RAID
Elemszám : a NAS-ban található HDD-k száma
Olvasási sebesség : az adott HDD olvasási sebessége
Írási sebesség : Az adott HDD írási sebességeA RAID 0 legfontosabb paraméterei :
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: nincs overhead (elemszám × írási sebesség)
tárolókapacitás: egyenesen arányos (elemszám × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: nincsA RAID 1 legfontosabb paraméterei :
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás:
a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elemÉs most jön az SHR-hez leginkább hasonló megoldás :
A RAID 5 a paritás információt nem egy kitüntetett meghajtón, hanem „körbeforgó paritás” (rotating parity) használatával, egyenletesen az összes meghajtón elosztva tárolja, kiküszöbölvén a paritás-meghajtó jelentette szűk keresztmetszetet. Minimális meghajtószám: 3, de az írási sebesség csökkenésének elkerülése érdekében 4 elemnél kevesebb nem ajánlott. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosan végezhetőek. Egy meghajtó meghibásodása esetén az adatok sértetlenül visszaolvashatóak, a hibás meghajtó adatait a vezérlő a többi meghajtóról ki tudja számolni.A RAID 5 legfontosabb paraméterei :
írás: jelentős overhead - adat olvasása, paritás olvasása, adat írása, paritás írása (elemszám × írási sebesség / 4)
tárolókapacitás: az elosztott paritás miatt kiesik 1 elem (elemszám-1 × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: 1 elemEbből nekem az jön le, hogy hiába van mondjuk 4 db lemez egy db SHR kötetben....akkor sem lesz sokkal gyorsabb ÍRÁSKOR !
Olvasásnál igen, mert az adatok szét vannak szórva és minden lemezről olvassa a "darabokat" egyszerre.
Az írás viszont paritás számítást is igényel, ami lassító tényező + ami számít hogy milyenek a lemezek ( fordulatszám + cache mérete !!! ) És már többször olvastam HDD/SSD teszteken, hogy gyors az adott lemez....amíg a cache el nem fogy....aztán szépen beesik a sebesség a béka popója alá.Összegezve röviden :
RAID5 / SHR esetén az olvasási sebesség a lemez számának növelésével ....."egyenesen" arányos. ( kis túlzás azért... )
Írás esetén pedig a leglassabb HDD a korlátozó tényező !
Ezért lehet az, hogy PC-re ( Sata SSD-re , 550-600 MB/s ) másolásnál kiakad a Gigabites és a 2,5 GBit-es hálózat is...de akár az 5 GBit-es is.Visszafelé másoláskor , amikor a NAS-ra történik az írás, akkor pedig a Gigabit felett tud a rendszer ....lehet rövid ideig át is lépi....de aztán jön a HDD korlát.
Mindez ugye RAID5 / SHR esetén ! -
fatal`
titán
válasz
Scoobyte #95512 üzenetére
Nem egy lemezről van szó, de többet ír egyszerre, ezért mindegyiket terheli. Meg gondolom egyéb dolgok is futnak a NAS-on.
A RAID lényege a redundancia és nem feltétlen a sebesség. De olvasáskor egyébként gyorsabb lesz. És általánosságban az adatot jóval többször olvasod, mint írod.
-
lange04
csendes tag
válasz
Scoobyte #95508 üzenetére
PC-n ssd-re, vagy hdd-re másolsz? .... pc hdd lehet a gyenge láncszem....kipróbáltam a hdd-ről hdd-re másolást, az nekem is ingadozik a 0 és 280 Mb/s között....szóval ebben az esetben nem sokat lehet nyerni a 2,5G sávszélességgel...én (mint írtam) ssd-ről ssd-re szinkronizálok, ott stabil a sebesség....illetve nagy méretű 30-50 Gb-os file-okat kell mozgatni, lehet, ha sok kicsit kellene, akkor sem lenne olyan hatékony....
-
lange04
csendes tag
válasz
Scoobyte #95506 üzenetére
Szerintem elég 1 db 2,5G switch, amire csak a 2,5G-s cuccokat kötöd, a meglévő 1G-s switchre meg kötheted a többi eszközt...
SMB multichannel nálam egyik irányban 200 Mb/s-ot tudott, másik irányban ~130-140 Mb/s-ot (pc ssd-ről Nas ssd-re és fordítva 2,5G-s switch-el)
Syno saját hálókártyával (10G) 284 Mb/s oda-vissza a sebesség (2,5G Pc, 2,5G switch)
Sima hdd-vel lehet, hogy nem tudnak ennyit....akkor meg lehet, hogy felesleges...
-
Patice
Topikgazda
válasz
Scoobyte #93787 üzenetére
Nekem 923+ van.
Nem gyári modulokkal használom hibátlanul mióta megvan (lassan 2 éve).
Ha jól emlékszem SK Hynix modulok, 2x8 Giga.
Ha visszakeresel van olyan (nemzetközi) táblázat linkelve itt a fórumban, amiben a felhasználók gyűjtik melyikkel megy, melyikkel nem.
A ‘compatibility’ szóra keress. -
stigma
addikt
válasz
Scoobyte #87216 üzenetére
Hi, én csak ötletet tudok adni, dolgom OpenDNS-el nem volt sosem.
DDclient docker kénténert tedd fel : linuxserver/ddclient - Docker Image | Docker HubLehet konfogilni kell a NAS-on az openDNs DNS-et elötte: How to Set OpenDNS on Your Synology Device – Marius Hosting
Utána próbáld azt, hogy a ddclient.conf fájlt az alábbi tartalommal módosítod, amit itt látsz az oldalon:
Sync dynamic IP with openDNS service via ddclient – ManjaroItt ugye egy ddclint-et már a Manjaro Linuxon kondigolja service-ként, de te tedd fela docker konténert és próbáld meg szerkeszteni.
Utána logba nézd meg, hogy frissíti az ip-t vagy sem. -
gyugyo79
addikt
válasz
Scoobyte #65190 üzenetére
PLEX és a DSM7.0 -hoz :
To anyone encountering this thread. DSM 7 started preview stage DSM 7 is not yet release candidate stage DSM 7 API does not yet support installation of 3rd party applications.
Plex is working with Synology to get the DSM 7 SDK documentation needed for SPK compatibility.
Forrás: https://forums.plex.tv/t/nas-dsm-7-and-plex/631958/3Szerk.: Dockert természetesen ez nem érinti
-
-
Funthomi
aktív tag
-
IT user
tag
-
IT user
tag
válasz
Scoobyte #63985 üzenetére
Igazad van, eredetileg torrent fájlokról írtam, de minden mappa és fájl esetén ez a helyzet. Pontosítom a jelenség leírását:
Bármely DS1-en lévő megosztott mappát mountolva DS2 bármely megosztott mappájába, DS2-n keresztül csak akkor tudok másolni bármely internetről letöltött fájlt, ha előtte a Windows Attachment Manager jelölését törlöm.
Nem a víruskereső okozza, kikapcsolás után is marad a jelenség.
DS1 és DS2 minden mappájába tudok másolni, kizárólag az így mountolt mappa a problémás.Természetesen fel tudom mountolni DS1 mappáját, természetesen tudom használni a plugint, van script is a WAM jelölés törlésére, a Multi Commandert is tudom használni, én arra vagyok kíváncsi, hogy a NAS felől van-e valami korlátozás, ami a jelenséget okozza, vagy minden SMB szerver így működik. És ha a NAS részéről van korlátozás, akkor hogyan lehet ezt kiküszöbölni.
-
IT user
tag
válasz
Scoobyte #63976 üzenetére
Értelmezhetetlen a Windows hibaüzenete:
A kimásolt fájl természetesen ott van a C:\0 mappában.
Az eredeti DS1 mappába simán megy a másolás.
Eddig nekem sem kellett foglalkoznom, amíg nem próbáltam meg használni ezt a "dupla mount" funkciót. Nyilván nem dőlök a kardomba, ha nem működik, csak kicsit bosszantó és nem értem az okát. -
IT user
tag
válasz
Scoobyte #63974 üzenetére
Praktikus okból. Az egyik NAS van csak bemappolva, azt egyszerűbb kiválasztani a Total Commanderben. Meg a kíváncsiság, hogy miért nem engedi.
Így kell elképzelni:
Ezt a Windows Attachment Manager teszi hozzá. Lehet beállítani kivételt, de nem működött, csak a teljes kikapcsolás. Más megoldást is találtam már, lehet TC-ben parancsot definiálni, ami leszedi, illetve a Multi Commander alapból leszedi másolás elptt, de azért érdekel, hogy ha közvetlenül másolom nem kell cselezni, míg "duplán mountolt" esetben igen. A Windows fájlkezelő sem tudja bemásolni.Lehet, hogy ez nem is Synology kérdés, inkább megkérdezem egy hálózatos fórumban. Azért kérdeztem itt, mert a Disk Station-nél jött elő.
-
Real_Necro
veterán
válasz
Scoobyte #63678 üzenetére
Gondoltam egyszerűbb, mint mindent beállítgatni átnevezni Kodinál... DS Video mappája nekem egyenlő a letöltős mappával, így egyből hozzá rakja az infókat, nem kell vele tennem semmit. Sima file exploreres módon Kodi egyébként megy, csak mélyebben nem akartam volna belemenni. Plex biztosan átvisz minden tartalmat?
mtz81:
Ez jó velős, meg részben "kínai". SSH-ra van magyar leírás, mit kell tenni?
-
Sanya
nagyúr
válasz
Scoobyte #62660 üzenetére
én is.
important notes:
Before Update
DSM 7.0 can only be updated from DSM 6.2.Reserve extra time to complete DSM 7.0 update. The DSM update takes 10 to 20 minutes, while package update may take more than an hour. The actual time depends on the computing power of your model, the number of media indexing files, and the number of packages installed.
DSM
USB devices (Wi-Fi dongle, Bluetooth dongle, 3G/4G dongle, USB DAC/speaker, and DTV dongle) are no longer supported. If your Synology NAS is currently connected via a wireless dongle, it will be disconnected after the update.
Creating SSD caches on block-level LUNs is no longer supported. Existing SSD cache for block LUNs will function normally after the update.
DDSM is incompatible with DSM 7.0. To continue using DDSM, you should retain the current DSM version. To update to DSM 7.0, please delete DDSM first.
To provide comprehensive TLS support and ensure compatibility, the TLS/SSL profile level in Modern compatibility will automatically change to Intermediate Compatibility after the update.
EZ-Internet is merged with Router Configuration in Control Panel. To set up port forwarding, go to Control Panel > External Access > Router Configuration.
Python3 is merged into DSM as a built-in service. The original Python3 package will be unavailable in Package Center and you can remove it manually.
The following DDNS providers are removed from the service provider list at Control Panel > External Access > DDNS:
CloudNS, DNO-O-Matic, DNSEXIT, Dynamic DO!.jp, Joker.com, RU-CENTER, TwoDNS.de, Variomedia, Zoneedit.com
Packages
Synology Moments and Photo Station will be upgraded to and merged as Synology Photos. If you would like to use Synology Photos on your mobile devices, please install the iOS/Android app. See this page for more details.
Cloud Station Server and Cloud Station ShareSync will be upgraded to and merged with Synology Drive Server. If you are using any Cloud Station Suite applications (Cloud Station Server, Cloud Station Drive, Cloud Station Backup, Cloud Station ShareSync, or DS cloud), you must switch to their counterparts in the Synology Drive Suite to ensure compatibility. See this page for more details.
Central Management System no longer supports managing Synology NAS with DSM version earlier than DSM 6.0. Managed servers that are unable to update to DSM 6.0 should be disjoined from Central Management System before the update.
DiXiM Media Server and sMedio DTCP Move are incompatible with DSM 7.0. To continue using these packages, you should retain the current DSM version. To update to DSM 7.0, please uninstall them in Package Center first.
MariaDB 5 is incompatible with DSM 7.0. To update to DSM 7.0, please install MariaDB 10, migrate the database, and uninstall MariaDB 5 in Package Center first.
Packages published by third-party developers are currently not supported. You can update the packages in Package Center when compatible versions are released.
The following packages are no longer supported:
Cloud Station Server (replaced by Synology Drive Server), Cloud Station ShareSync (replaced by Synology Drive Server), Discourse, DokuWiki, Drupal, Drupal8, GitLab, GLPI, Java7, Java8, LimeSurvey, Logitech® Media Server, LXQt, Magento, Magento2, MantisBT, Moments (replaced by Synology Photos), Mono, Moodle, Node.js 0.10, Node.js 0.12, Node.js v4, Node.js v6, Node.js v8, Odoo 8, OpenERP 6.1, OpenERP 7.0, OrangeHR, Orthanc, osCommerce, osTicket, PHP PEAR, Photo Station (replaced by Synology Photos), phpBB, Piwik, Podcast Generator, PrestaShop, PrestaShop1.7, Redmine, Ruby, Spree, SugarCRM, SVN, Synology File Manager, Tomcat6, Tomcat7, Webalizer
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OpenWRT topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Villanyszerelés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xbox Series X|S
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gránit mosogató
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB RTX A2000 4GB UHD 4K
- Acer Nitro V 16 AI Gamer Laptop! Ryzen 7 260/RTX 5070/32gb DDR5/2TB SSD/2560x1600/180hz/Beszámítok!
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung C27F396FHR Monitor
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest