-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
doberman
senior tag
válasz
Pulsar #18469 üzenetére
Nézd csak, nekem így sikerült...
ez után már eléred és tusz mókólni az interface-ben, ha kész vagy /etc/init.d/networking restart vagy egy reboot. -
-
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #18050 üzenetére
többször volt már a https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero oldaon, de nem mindig jött értesítés róla.
Egy japán csapat meg zero alapú clustert akar csinálni képfeldolgozáshoz, de nekik is még csak 1 van
-
-
-
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17714 üzenetére
a B+ és 2B érzékeli, ha kevés a feszültség (villog a piros és szivárnányos négyzet a sarokban a képben). Azt nem tudom, hogy ki is lehet-e ezt olvasni, nem kerestem még utána.
(#17716) gyurkikrisz
jó kérdés. A hivatalos fórumon láttam panaszt, hogy egy passzív hubról hajtott egér és bill is sok volt neki. Persze nem derült ki, hogyan táplálták. Én valószínűleg usb hubról fogom tápolni. Bár még külön hubot sem vettem neki. -
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17640 üzenetére
valami driver mindenképpen kell.
Nálam, mivel linuxra nincs driver a nyomtatómhoz, ezért a pi-n raw módra van konfigolva a cups. Így mindent a pécén lévő driver végez.A te esetedben azt kellene megnézni, hogy milyen nyelvet használ az a nyomtató.
Na ahogy nézem pcl5-ös. Van itt valami univerzális driver is, amivel lehet életre kelthető [link] (a megfelelő win verzió választandó) -
válasz
Pulsar #17608 üzenetére
A GPIO-s töltésről semmit nem tudok, töltési problémákkal viszont elég sok gondom akadt a közelmúltban, és meglepő módon nálam mindig a kábel okozta a gubancot -- akár más célra tökéletesen megfelelő kábelek is.
Elsőre érdemes keresztpróbákat tenni, külön kábel/tápegységvonalon, és egyáltalán nem hölyeség egy olcsó USB-s feszültség/árammérő beszerzése sem.Üdv: MaCS
-
válasz
Pulsar #17281 üzenetére
Ismertebb az OpenELEC neve.
A minap olvastam egy összehasonlító tesztet a kettőről, és annyira nüansznyi különbségek jöttek ki használat során, hogy teljes döntetlen lett -- azzal a kitétellel, hogy az OSMC alatt teljes értékű Debian dolgozik, ami rendszerbuherátoroknak előny lehet.
MaCS
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17074 üzenetére
eh.. itt B rev1, B rev2*, 2x 2B. Hm ez is 4.
2B: tv szerver és a másikon openelec hozzá. A régi pi-k most csak porosodnak, de volt már hőmérő is.
* A múltkor javítottam meg a forrasztásátHa egyszer csak magától vezérlődik a fűtés itthon, akkor tudom, hogy a tudathasadásom másik felét hol keressem
Te repülő vagy én meg helikopter
szerk, nah back to work [link], mert holnapra csodát kell tennem
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17045 üzenetére
mivel a cec csak egy ér a sok közül, valsz könnyen leválasztható. Inkább arra gondoltam, hogy ha a splitter buta, akkor csak ugyanazt a jelent akarja kiadni két irányba osztva, amihez két különböző monitor nem biztos, hogy tud igazodni. Egyébként a ddc necces inkább, amivel lebeszéli a monitorral, hogy mit tud. Ha kettő van, akkor buta módban bármi megtörténhet.
Ha viszont a splitter okos és a bemenetét feldolgozza és a két rákötött moniotorra a saját bufferjéből generál megfelelő paraméterű, felbontású (skálázott, ha különböző) képet, az működhet
Mostanában laptop kapcsán néztem displayport átalakítókat és hihetetlen mennyi féle van és milyen nehéz kibigozni, melyik a biztosan aktív. Meg pécén egy usb3-as vga adaptert is próbáltam, megfelelő géppel meglepően jól ment. De ez már itt off-ban is off
-
tamasgal
senior tag
válasz
Pulsar #17041 üzenetére
Köszönöm, akár alternatíva lehet ez is. Kattog az agyam rendesen. Még pi-m sincsen de nagyon érik
Most van egy picuri Acer htpc-m Kodival, de át szeretném költöztetni a Kodit másra (ezért olvasgatom ezt a topikot már vagy két hónapja) mert az Acer-re valami hifis oprendszert szeretnék tenni.
(most olvasom a feltett alap kérdésem, hát elég balfék módon "fogalmaztam" meg)
-
iSonic
addikt
válasz
Pulsar #16951 üzenetére
na igen a nyár az érdekes lesz, bár légkondis szobába lesz, tény nem 0-24-be, de nagyrészt abba
cooler kapcsolatban linkek: [link] itt a srác rámokolt egy sensort és úgy kötötte rá a GPIO-ra. [link] itt pedig az 3.3V és a GND-re kötötte rá simán és megy is
és ha nézed az értékeket brutál letolta a temperature-t.
Szerk.: [link] neki meg sikerült borda + cooler kombot megcsinálnia
-
iSonic
addikt
-
iSonic
addikt
válasz
Pulsar #16933 üzenetére
Néztem is egyébként, hogy a 4 negatív értékelés abból fakad, hogy nem ment el a posta vagy rossz adaptert küldött ennyi.
Mellesleg én külön rendelgettem az SD kártya + ventis ház + 16x2-es LCD panel, stb. kiegészitők, mert úgy olcsóbban jöttem ki plusz azok már meg is érkeztek.
-
OgKush
senior tag
válasz
Pulsar #16645 üzenetére
Az a terv, hogy mindenki oda mentse a cuccait a csaladban, es van mac, win, ios, android, azert gondoltam smbre, de igazabol mind a 2-t kiprobalhatom, hiszen errol szol a PI
Mas: feltettem ugy a plex szervert, majd hozza adtam a pendriveomat, mint forras mappa, de nem talal benne tartalmat, ugy, hogy televan filmekkel.
Ilyenkor mi van?
-
-
Osynho
addikt
válasz
Pulsar #15576 üzenetére
Most próbáltam azt is, minden maradt ugyanolyan. Ami érdekes, hogy a Pi-t hiába halkítom, a zúgás hangereje konstans. Kis állás után leveszi a zúgást, ha mozgok a menüben, azonnal visszajön.
Illetve a menüpontok ugrálása közben is elhalkul egy pillanatra, majd visszajön. Ha újrateszem az openelecet, akkor megjavulhat? Kicsit elegem lett már belőle, hogy minden baja van, a 24p se működik (az az erősítőm miatt, de akkor is jó lenne már, ha rákattintok egy filmre és az elindulna mindenféle szopás nélkül).
-
polberto
tag
válasz
Pulsar #15184 üzenetére
Igen látja a router a ledek villognak a pi-n, sőt ha megosztom upnp-n keresztűl a videokat akkor látja a win7 a médiaeszközöknél. De itt a a médiaplayert akarja megnyitni.
Nekem az update mappát kellene elérjem hogy fel tudjam tenni a 16-os kodit.
Ha winscp-t használnék milyen elérési úton találom az update foldert? -
vjozsef
senior tag
Biztos at lehet abban is irni masik porta...
" Once you enable “Allow control of XBMC via HTTP”, a new subset of options should be editable. Start by changing the setting “Port”. The default settings is “80″. I recommend changing the port to something like “8089″. Port 80 is used by many computers for web surfing(HTTP), so you’ll want to use something different."
Forrás: LINK
-
harry
veterán
Én ilyen végtelen bonyolultságú cuccot használtam: [link] Van ezen kondi... csak a képpel ellentétben nálam a bemeneten 50V-os 100uF, kimeneten 35V 220uF.
A betápot egy értelmes 12V-ot MeanWell tápegység szolgáltatja, ebből állítok elő 5V (és másik áramkörnek 9V) feszültséget, sok hétig ment erről a raspberry, nem különösebben zavarta a dolog, jelenleg szét van szedve a rendszer.
Próbáltam egyszer egy sima 7805 stabira kötni, megfelelő bordával talán lehetne is, de ekkora különbséget azért nagy mennyiség elfűteni, egy kisebb (nem a legkisebb) borda pillanatok alatt forró lett, hogy nem tudtam fogni. 7W környéke lehet... nem tudom, ehhez mekkora hőleadó felület kell, vagy hogy számolandó ez. -
-
azbest
félisten
A kártyán az adat megsérül.
Amíg fut folyamatosan, addig azért nem biztos hogy jelentkezik, mert a memóriába bekesseli a fájlokat is.
Esetleg még az lehet, hogy kikapcsoláskor még nem sikerült minden kiírnia a kártyára, amikor már kilövi a rendszer maga alól a pí-t. Elvileg ki kéne szinkronizálja a kártyára a függőben lévő változásokat, de lehet ezt nem várja meg. Próbálj sync parancsot futtatni mielőtt kikapcsolod.
Persze az is lehet, hogy kezd elhasználódni a kártya, de akár a kompatibilitással is lehet probléma.
Az a kemény, hogy a drágább ipari devkites boardokon is előfordul ugyanez a probléma
Próbáld meg pendrive-ról használni a rendszert, úgy sokkal stabilabb ilyen téren. -
sirdond
őstag
Hali. XBMC alá tudtok olyan music player kiegészítőről, amiben lehet változtatni az audio kimenetet? Amikor filmeket,vagy streameket nézek, akkor HDMI menjen ki a hang, ez eddig oké, de rá akarok kötni egy USB DAC-ot és zenehallgatáshoz viszont azt akarom használni. Szerintetek RPi alól ez megoldható lenne?
#7895 Pulsar: RTP/RTSP stream.
-
itanczos
senior tag
Hú, nálad tényleg nagy a pangás a sarkoknál!
Nekem is újra kell építenem! Eleve hiányzik alulról a fény, illetve nem valami stabil ez a "csöves" dolog.
Eleve én kicsit macerásabban oldottam meg, mert magába a csőbe fúrtam bele a led-eket, nem csak rá.
Igaz, másképp nem is igazán férnének el, mert kb 2 cm helyem van a tv és a fal között.
De előnyösebbnek tartanék egy L profilt, amibe szintén furatok lennének a led-eknek. De nem 90° kellene, hanem kb 70-80°. -
vzoltan
aktív tag
Pi megjelenesenek eve szeptemberetol hasznalom "ambilight"nak, boblight majd speedybob(vagy mi volt) vegul hyperion. (Sot legeloszor meg egy pythonos takolmannyal volt megoldva)
Mar nem emlekszem melyik evben jelent meg de kb 2+ eve kuldi ki a fenyeket. Amugy azota nem is volt kikapcsolva, csak rebootolva.
-
itanczos
senior tag
Már évek óta szemezgetek én is a projekttel! Nem szeretek sötétben tv-t nézni!
Most 2 kis neon cső van a tv mögött...
A philips-es ambilight-et nagyon irigylem!
Meg is rendeltem én is golya87 által használt ledfüzért az ebay-ről.
Mondjuk kicsit meglepett, hogy a svéd postával szállítják Kínából!
Vagy csak kamu a tranzakciós szám? -
moli.hu
őstag
eloszor is ne csinalj semmit a hdd-vel, aramtalanitsd. aztan nyugodj meg. ugyanis ha csak annyit csinaltal, hogy egy image-et rairtal, akkor csak a hdd elso mondjuk 2GB-jat irtad felul, a tobbi adat megvan erintetlenul. olvass utana a neten, hogy lehet az adott filerendszert recovery-zni. ha kesz, dolgozz ki egy kiterjedt backup-rendszert (az en fotoim peldaul 4 hdd-n vannak masolatban 2 foldrajzi helyszinen, de ezen tul napi mentes van a gepeimrol a gepemeimen keresztul es orankenti a fileok nevenek listajarol (hogy tudjam, mi veszett el))
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest