- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
orbitalion
tag
válasz
Proci85 #9999 üzenetére
Szia! BananaPi-m van,de ezt csak azért említem meg, hogy előfordulhat, hogy nem teljesen ugyanúgy kell kezelni a programot, mint RPi-n. Ilyen pl. a hardveres PWM, ami az RPi-n a GPIO1-sen van, a BPi-n a 7-sen. De ezeket a dolgokat meg lehet oldani már. Ami érdekelne, az a wiringPi használata C-ben úgy, hogy eseménykezelten legyen lekezelve a soros port. Erre még nem találtam példát, pedig a SOC képes megszakításokat kezelni, csak a linux nem tudom mennyire támogatja, iletve, ha igen, akkor hogyan. Példakódokat keresgélek, nem sok sikerrel. Raspbiant használok, a wiringBPi fenn van, működik, webszerver megy, SSH is megy. AJAX os weboldal a célom, ahol RAMdrive-on letárolt xls-en keresztül adnám át az adatokat. A RAMdrive kész van. A lényeg a részletekben rejlene, hogy a soros portról, esetleg SPI-ről érkező adatokat hogyan tudom letenni xls-be. Minden területen kicsit jártas vagyok, PIC-en működik egy kis webszerverem ezt szeretném lecserélni. A gondom a helyismeret, azaz linux és a BPi egyedi problémái, mint fejlesztő környezet, ha van ilyen, stb. Persze a webes részt megírom PC-n, de a C-részeket talán linux alatt kéne, bár nem tudom. Pár tanácsot elfogadnék! Köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #9975 üzenetére
Nekem is hibás az egyik, kínai rev2 zöld. Valahol hibás a nyák vagy a forrasztás, nem csak érintésre de hőtágulásra is hajlamos összehalni. Egyszer próbáltam körbeszaladni az smc chip lábainál az önön, hátha repedés van valahol, azt hittem először, hogy sikerült is a javítás, de valsz csak a meleg miatt nem volt kontaktos. Később újra jelentkezett a hiba. Bordával csak azért könnyebb előidézni, mert a kiemelkedése miatt nagyobb a forgatónyomaték piszkáláskor, mintha a csupasz chiphez érek. Így jártam. Szívtam az instabilitása miatt hónapokat, sd kártyát rendszeresen összebarmolta. Pendriveről futó rendszerrel relative tűrhetően ment, de pár hetente akkor is összeborult. Később, amikor tesztelgettem rajta komolyabb program fordítását hdd-vel, akkor jöttem rá, hogy ezért instabilabb sokkal a régebbi pi-mnél. Azt nem zavarja, ha piszkálják menet közben és sd kártyát sem hajlamos szétcseszni.
(#9989) Feralheart
szerintem armos linuxra nincsen teamviewer.
Chrome remote desktophoz pedig ha jól sejtem a cél gépen kéne futnia egy chrome-nak. Na az sem lesz armv6-os rendszerre. A chromium nem ugyanaz.Ha arra gondolsz, hogy valami windowsos progarmot futtatnál a pi-n, aminek a képernyőjét néznéd távolról, akkor ez sem fog sikerülni. Egyrészt, mert pi-re nincs windows, másrészt gyenge is lenne ilyesmire. Ha csak távolról szeretnéd elérni a helyi hálózatban lévő eszközöket, akkor valószínűleg valamilyen port átirányításos router megoldás kell. Ha egy hálózatban kell lennie az eszközöknek és a felügyeleti pécének, akkor valamilyen vpn megoldással lehet ezt összehozni.
-
Horvi
őstag
válasz
Proci85 #9975 üzenetére
Hmm erre nem is gondoltam. Lehet rápróbálok úgy hogy felveszem előtte az antisztatikus karkötőt aztán ha úgy nem csinálja akkor megnyugodtam. Visszarakom a doboztetőt és nem piszkálom. Ha viszont azzal is előjön a dolog akkor viszont passz és visszaviszem gariba hátha. Persze tudom, hogy nem kell taperolni csak ez így meglepett
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8775 üzenetére
Nem csak a fővárosban lakunk
" Budapest területén nettó 10000.-Ft feletti rendelés esetén igény szerint díjtalan másnapi kiszállítás. Nettó 10000.-Ft alatti rendelés esetén egyeztetés alapján.
Vidékre csomagküldéssel, 1500.-Ft szállítási és csomagolási költséggel, de nettó 30.000.-Ft. feletti megrendelés esetén díjtalanul." [link] -
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8770 üzenetére
Ja, akár az is. Ha még úgy számolják a rendelés díját, amint régebben, akkor (9253 + 1500) * 1.27 = 13656 körül jön ki. De eegy időben nem lehetett pi-t rendelni így automata módon, hanem csak magasabb áron kapcsolatfelvétellel.
Az első pi-met és hozzá a kamerát is rajtuk keresztül rendeltem régebben.
szerk:
nocsak, most látom hogy az itcafe is írt ma raspberry cikket [link] -
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8636 üzenetére
A raspi esetén a firmware a következőt jeleni:
- a SoC-ban lévő beégetett rész, ezt a felhasználó nem tudja módosítani. Direkt azért, hogy ne lehessen elrontani. Ez tölti be az sd kártyán lévő következő lépcsőt.
- a /boot/bootcode.bin,felhasználja a config.txt és aztán a következő lépcsőt is tölti
- /boot/start.elf, ami már a kernelt tölti be. A kernel alapból szintén a /boot-ban van.Részletesebb leírás [link]
A firmware fájlok forráskódja nincsen közzé adva, az hétpecsétes ipari titok. A binárisokat viszont rendszeresen frissítik, javítják [link].
Ha jól emlékszem, akkor talán ígértek egy könnyített firmware változatot, aminek a forrását is kiadják. Persze amellé is lesz egy zárt bináris rész, ami olyan dolgokat kezel, amit jogi okokból nem lehet kiadni. -
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #6103 üzenetére
A hírekből úgy láttam, hogy valószínűleg megtartják a kínai gyárakat is, legfeljebb azok a keleti piacra termelnek elsősorban. Persze, ha készlethiány van, akkor hozni fognak onnan is.
Az a vicces, hogy a direkt kínai piacra gyártott és eu/usa megfelelőség plecsni nélküli piros példányok drágábbak a neten, mint a normál zöld
-
Peter789
senior tag
válasz
Proci85 #6068 üzenetére
A radar és az ultrahangos mérés csak nagyon távolról hasonlítanak egymásra - az első az rádióhullámok verődését figyeli, a második a hanghullámokét - így totál más hardver kell hozzá
Ilyenről még nem hallottam hogy bármiféle halláskárosodást okozhatna, az utlrahangos mérésnél nagyon kis intenzitású hullámokkal dolgozik a fej. Max annyi képzelhető el, hogy vaksötétben valakit zavarhat ha jó a füle és hall némi felharmonikus ciccegést - én pl egy tolató"radar" (ami ugye ultrahang a gyakorlatban) készletet próbálgattam és azt hallottam...
-
PistiSan
addikt
válasz
Proci85 #6020 üzenetére
DD-vel, le tudom menteni a futó rendszert is? Biztos tud ilyet?
Ha tényleg működik, akkor csinálok neki egy hálózati megosztást, és oda mehet a mentés, ha így meg úszom a többi herce hurcát!
Windwos alatt tudom hogy nincs olyan szoftver, ami teljes mentést képes csináni úgy, hogy közben fut a windows!
Linux alatt akkor a dd alkalmas lenne rá? -
Jim-Y
veterán
válasz
Proci85 #5890 üzenetére
Az ismereteimmel bajok vannak, ez az egy biztos
Ellenben sosem állítottam, hogy a rendszer lenne rossz, én csak úgy gondoltam -mint kiderült tévesen-, hogy ha Raspbian helyett valami stock debiant tennék fel, akkor gyorsulna a rendszer. De ezek szerint nem
Linuxot használok PC-n is már egy éve, Debiant ott is, bár tény, hogy csak az alapok vannak meg :/ -
wmati
addikt
válasz
Proci85 #5716 üzenetére
Számítógépes dolgok árából tudok kedvezményt adni egér,monitor, málna pc stb Számla az én nevemre szól vásárló kap egy számla másolatot ott helyben vagy később digitális formában. Ezt használhatja ha garanciás gondja van. 10% kedvezmény a számlán lévő bruttó összegből jön le. Tehát ha a számládon bruttó 2000 ft akkor neked csak 1800 ft kell fizetned és így tovább. Nyilván ez akkor éri meg a ha valaki nagy tételben vásárol.
-
harry
veterán
válasz
Proci85 #5616 üzenetére
Igen, ez is gond ezekkel, hogy nem tudom, mennyire megbízhatóak, egyáltalán, igényelnek-e bármi komolyabb kalibrálást (gázérzékelő gondolom igen), milyen távolságból, "mekkora tűznél" jeleznének. Egy mozgásérzékelőt azért aránylag egyszerűen ki lehet tesztelni.
Én abból indultam ki, hogy ha van egy optikai érzékelős megoldás, az figyel folyamatosan, és ha füst kerül a szerkezetbe, riaszt egyből. Ez szerintem elég egyszerű működést feltételez, erre gondoltam van a korábban linkelt PIR modulhoz hasonló kész megoldások.
Gázérzékelés talán kevésbé fontos. Vagy ha mégsem, akkor lehet különálló egységként fogom kezelni, ez úgyis akkor érdekesebb, ha vannak a közelében, nem szükséges emiatt riasztást küldenie / logolni / ki-bekapcsolni / egyéb, amikhez kell a központ. Meg csak két helyiséget érint (kazán, garázs - máshol nincs gáz).Lehet a tűzjelzőket is csak annyira központosítanám, hogy egy tápról menjenek, ne kelljen mindhez elemet / tápkábelt szerezni. Meg végül is rá lehet kötni egy vezetéket, hogy alap dolgokat monitorozzak rajta (pl. működik-e, kap áramot, stb).
Még esetleg a hőmérős megoldás működhet, digit hőmérő modult biztos lehet egyszerűen szerezni / építeni. Itt gondolom elég lenne annyit nézni, hogy pl. küszöbérték fölé megy-e. Teszem azt, levegő hőmérséklete ritkán haladja meg egy átlag szobában az 50-60 fokot. Ez nem lehet nagy költség, akár külön "rendszerként" valamilyen kész füstjelző rendszertől függetlenül.
-
Proci85
senior tag
válasz
Proci85 #5603 üzenetére
webcam téma: 1-3 Mpixeles USB-s webcamokat kapni 5 ezerért, ez meg ugye egy 5Mpixeles. Persze kérdés milyen optikával. Elvileg jónak kell (illene) lennie.
És még1: kint 3x annyit keresnek, mint idehaza. Nekik ez aprópénz cukorkára
A fejlődő országokban nem tudom mi a téma meg mennyiért tudják nekik adni, venni, de sok orszában ez tényleg ingerküszöb alatti árkategória.
-
harry
veterán
válasz
Proci85 #5476 üzenetére
Nem rossz
Én ezeket néztem eddig, mint alapanyagok: [link] De van teljesen műanyag is persze.
De talán lenne lehetőségem hegeszteni egyet - mondjuk lenne súlyaDe persze attól függ, miket akarok köré építeni, USB-hub is ott legyen vagy sem, fix/cserélhető elemek, kábelelvezetés, stb. Egyelőre csak ilyen boncasztal jelleggel fogom építgetni szerintem.
-
-
wassermann
Topikgazda
-
n0rbert0
senior tag
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Proci85 #5383 üzenetére
Létezik, van: ha letöltöd a Raspberry Pi kapcsolási rajzát, a mikro-USB-s tápbemenet után jön az áramkorlátozó "polifuse", majd ezután rögtön egy feszültséghatároló következik (D17). A #3581-es hivatkozásom egy képre mutat, a kondi két vezetékéből az egyik a polifuse mellett, a másik az említett túlfesz védő mellé csatlakozik.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Proci85 #5349 üzenetére
Basszus, a reggeli trónoláson pont ezen gondolkodtam.
Elektronikailag meg tudom csinálni, azt hiszem ezek a favágó képek vannak így megcsinálva...zöld gomb, piros gomb...fejben van.
Másik alap kérdés, hogy ez a firmware ez most hol van? rendszer függő? teszem azt, raspian alatt felfrissítem, akkor ha átteszem a raspbmc memóriakártyát, akkor azon a régi firmware lesz vagy az új?
Ha rendszer függő, akkor raspbmc alatt,hogy lehet kimenni terminálba vagy hogy lehet ezt megcsinálni?
Plusz: Megvettem a kodekeket, beadtam grafikus felület alatt, kért egy restartot. Honnan tudom, meg,hogy mennek-e?
-
Honkydoo
őstag
válasz
Proci85 #5172 üzenetére
Ez baromi jó!
Nagyon leegyszerűsítve, ugyanaz a célja mint a windows 7 GUI-nak, hogy a processzort minél jobban tehermentesítse és a GPU dolgozzon.
Kíváncsi vagyok mi sül ki ebből, jelenleg egy atomos gépet használok asztali pc-nek, és kis túlzással elégedett vagyok vele. Ha egy pi is hozná ezt a sebességet átlag felhasználásra hát az finoman szólva is nagyszerű lenne.
-
futár
senior tag
válasz
Proci85 #5044 üzenetére
Egy dolgot ne felejts el! Ezek az adathordozók nálunk a legdrágábabk a világon.
Ezek "csak" a jogdíjak
8. Kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák (például kártya hordozható
multimédia eszközhöz, CF, MMC, MS, Smart Media, SD, Mini SD, MicroSD, xD, Microdrive-típusú kártyák)
64 MB-ig 40 Ft/db128 MB-ig 80Ft/db
256 MB-ig 100 Ft/db
512 MB-ig 120 Ft/db
1 GB-ig 150Ft/db
2 GB-ig 300 Ft/db
4 GB-ig 500 Ft/db
8 GB-ig 800 Ft/db
12 GB-ig 1200Ft/db
16 GB-ig 1600 Ft/db
32 GB-ig 3200 Ft/db
32 GBfelett 3400Ft/dbDe itt a PH-n találhatsz olcsó kártyákat, amiket külföldről behoznak. 32GB-os 6-7k
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Proci85 #5019 üzenetére
A tajvani egy eredeti Sandisk, szintén 10év garival. Persze kérdés, hogy emlékszik-e majd rá az ember, ha néhány év múlva elromlik...
Az hogy gyorsaságban, van-e különbség nem tudom, ki kellene mérnie valakinek azt a kártyát is. A Sandisk a pici fájlok olvasásánál és írásánál is "hasít", ami az operációs rendszer miatt lényegesebb, mint a nagy fájlok (videók) folyamatos olvasása.
-
Honkydoo
őstag
válasz
Proci85 #4980 üzenetére
Nekem ezek a házak jobban tetszenek.
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Proci85 #4842 üzenetére
Persze, illik a stabil tápfeszültség és az áthidalható idő sem sok így, de a 10 perc sokszor bőven elég. Ha hosszú áthidalási idő kell a fenti rajzba több cella kell és ez után simán jöhet még DC-DC konverter fokozat, de ne felejtsd el, hogy a Pi egy olcsó cucc. Egyszerűen nem éri meg drágább dolgot építeni köré.
Viszatérve a fenti "móricka" kapcsolásra: 5,5V-ról kihajtva 5,5V és kb. 4,63V (hálózat kimaradás állapot) között lesz a feszültség, ha a négy cellát 1,27V-on tartjuk. Az, hogy mennyit tud áthidalni a kapcsolás a Pi-vel, a perifériáktól és a NiMH-akkuk kapacitásától függ...
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
Proci85 #4757 üzenetére
Ezzel az Android appal csekkolom akárhonnan:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.eidottermihi.rpicheckEz a magot méri, feltételezem.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
Proci85 #4683 üzenetére
A cd-től kezdődően csak olyan, mintha simán az update.php-t futtatnám, kiírja annak a súgóját hibaüzenet nélkül.
Mondom, nem lelek "/usr/bin/php" könyvtárat, és ezt hiába kérdezem meg a Linux topikban.
Azért gondoltam, hogy itt kérdezem meg, mert rpi specfikus Debianra csak telepítettetek már lighttpd-t Ti is.
Természetesen próbáltam ttrss telepítést keresni másoknál is, akik rpi-t használnak és cront futtatnak.
Az alábbi oldal írója nem szórakozik, a crontab -e segítségével felvitte mindenféle user nélkül a 0 * * * * cd /var/www/rss && /usr/bin/php /var/www/rss/update.php -feeds > /dev/null 2>&1 sort, és megy neki. Szintén lighttpd-t használ. Néztem Google magyarral, de nem tűnt fel, hogy extra konfigurálást végzett volna.
[link]Ez a francia oldal szintén rpi de nginx-szel megoldva, és szintén cront futtat. Szintén semmi extrát nem művelt, amit én nem.
[link]Szóval ezért pingvinezek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest