- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi, de én a Te scriptedre gondoltam.
Az első problémám az, hogy hogy csatolok fel hálózati (samba) meghajtót, és azt milyen útvonalon találom meg azután...
Szerk.: Megnéztem a linket, amit írtál, és ott le is írják a választ a kérdésemre. Innentől meg szerintem már menni fog.
-
kovbandi82
őstag
Ment és kiírva működik is, csak lenne a másikhoz képest 1-2 gondom. Crontabból indítom a scriptet, viszont azt a fránya jóváhagyást a script indításához hol lehet kilőni? Továbbá az istenért nem akar hálózati meghajtóra menteni. 3 Rpim van és egy közös mappába mentek, viszont csak a lokális meghajtó gyökerébe ment hiába írom be a rendes elérési utat. Továbbá láttam a scriptben törli a workdirt minden induláskor, viszont az kellene, ott van a többi mentésem is.
-
carr
őstag
közben haladok tovább a leírás alapján
Már csak azt ne tudom mi lesz ebből.
pl, TV nincs a hálón, de távoli asztallal, vagy hogyan fogok tudni torrentet hozzáadni, elvenni, törölni.
Na, majd sipákolok ha elakadok, ok?
:editke:
még ennyi csak
pi@raspberrypi:~ $ testparm
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[USBHDD500]"
Global parameter dns proxy found in service section!
Global parameter log file found in service section!
Global parameter max log size found in service section!
WARNING: The "syslog" option is deprecated
Global parameter syslog found in service section!
Global parameter panic action found in service section!
Global parameter server role found in service section!
Global parameter passdb backend found in service section!
Global parameter obey pam restrictions found in service section!
Global parameter unix password sync found in service section!
Global parameter passwd program found in service section!
Global parameter passwd chat found in service section!
Global parameter pam password change found in service section!
Global parameter map to guest found in service section!
Global parameter usershare allow guests found in service section!
Processing section "[homes]"
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Processing section "[latogato]"
Processing section "[USB]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONEPress enter to see a dump of your service definitions
-
Megküzdöttem vele, de sikerült. Az oldal alján összefoglaltam hogyan.
-
Csicsóka
őstag
Ennyit szoktam csinálni csak:
apt install nfs-kernel-server
Többi nem kell mert lehúzza, azok a függőségei.
Megszerkesztem az /etc/exports fájlt az aktuális állapotnak megfelelően,
/mnt/SDCARD *(rw,all_squash,insecure,async,no_subtree_check)
majd:
systemctl restart nfs-kernel-server
Ennyi semmi több, és már itt is van kiajánlva:
root@moode ~ # showmount -e 10.1.1.4
Export list for 10.1.1.4:
/mnt/SDCARD * -
Nerazim
őstag
Igazából pár hete felraktam egy S905 -ös boxra a CE-t és láttam, hogy van rajta retro játék add-on ezért szerettem volna csak felrakni Zero-ra is és kipróbálni. Megtetszett a 2 in 1 benne.
Mivel még nagyon az elején járok és még csak most ismerkedek RPi-vel, ezért biztos hülyeséget kérdezek, de esetleg van olyan megoldás is, hogy felrakok vmi OS-t Zerora és külön programként Kodit és külön "Retro games" progit? Így ezt meg lehet oldani?
-
-
Tyca
senior tag
a speedtest-cli programot értem rajta.
Közben kipróbáltam torrent letöltést, az is csak 8-10 MByte-tal töltött le ( ez kb a 100 mbit szintje).Közben rájöttem, hogy a helyi hálós másolós teszt nem fog összejönni, mert nincs gigabites switchem, a routerből kijön egy gigabites és egy 100-as kapcsolat, szóval vagy a pc-be megy a gyors net vagy a pi-be, de egymás között csak 100-zal fognak másolni
-
Archttila
veterán
Köszi, ezt hétvégén feltétlenül ki fogom próbálni!
Router: TP-Link Archer C7
RPI3 B+ w/ 2x1TB PIDrive (ezen kívül más nem lóg rajta)
Raspbian Lite w/ samba, transmission, dlna.Kernelkefe: [link] | [link] innen indultam csak sajnos nem volt még időm jobban beleásni magam.
edit.:
net: lan78xx: Disable TCP Segmentation Offload (TSO)
TSO seems to be having issues when packets are dropped and the
remote end uses Selective Acknowledge (SACK) to denote that
data is missing. The missing data is never resent, so the
connection eventually stalls.There is a module parameter of enable_tso added to allow
further debugging without forcing a rebuild of the kernel.#2449
#2482Signed-off-by: Dave Stevenson <dave.stevenson@raspberrypi.org>
commitbol arra következtetek, hogy hamarosan javítva lesz
-
-
rosejbli
senior tag
Ezt:
"transmission-daemon.service - Transmission BitTorrent Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/transmission-daemon.service; enabled; ven
Active: active (running) since Mon 2018-10-29 20:42:32 CET; 2 days ago
Main PID: 1047 (transmission-da)
Status: "Idle."
CGroup: /system.slice/transmission-daemon.service
└─1047 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-errorokt 29 20:42:31 raspberrypi systemd[1]: Starting Transmission BitTorrent Daemon.
okt 29 20:42:32 raspberrypi systemd[1]: Started Transmission BitTorrent Daemon.
okt 29 20:42:33 raspberrypi transmission-daemon[1047]: [2018-10-29 20:42:33.164]
okt 29 20:42:33 raspberrypi transmission-daemon[1047]: [2018-10-29 20:42:33.165]
lines 1-12/12 (END)" -
rosejbli
senior tag
-
-
E.Kaufmann
veterán
Nem fogdostam az IC-ket, maga a doboz melegszik fel.
Class4-es Kingstone, azt olvastam, de lehet rosszul, hogy az első A/B változatoknál hót mindegy hogy Class4 vagy jobb, ez még a normál méretű SD kártyát fogadná, de gyári átalakítós microSD változatot kapott.
Most első gyors tesztekre a CPU 1000-en 6-os túlfesszel nem indul (egy régebben másnak működő OC konfigot próbáltam), 900CPU/450mem 4/2 OV-vel elindul és pingelhető a rendszer, majd este látom, filmezés közben hogy fog muzsikálni. Core és GPU értékeket nem bántottam.Körbefúrtam a málna logót a fekete dobozán
-
E.Kaufmann
veterán
Tudom, hogy gyenge, de már a főmenűben is meg-meg bicsaklik, amikor még nem játszana le semmit (elvileg lejátszás közben csökkenti az FSP-t).
Érdemes tuningolni? (pl procit és memóriát a PI Zero szintjére hozni)
Milyen paraméterekhez érdemes nyúlni hogy gördülékenyebb legyen a Kodi, meg az addonok, pl Youtube addonban a keresés? -
ludarazs
csendes tag
Az én elképzelésem az, hogy akár telefonról /ios/, vagy laptopról elérjem a filmjeimet, képeimet, le tudjam őket játszani egy erre alkalmas programmal. Most pl. a vlc-t használom. SSH-n keresztül nekem megfelelne. De mivel abszolút nem értek ezekhez a dolgokhoz, hogy melyiknek mi az előnye hátránya esetleg melyik biztonságos melyik nem erre is szívesen veszem a tippeket.
-
rosejbli
senior tag
-
Nekem most ezzel elindul restart után is:
[Unit]
Description = Kodi Media Center
After = remote-fs.target network-online.target
Wants = network-online.target[Service]
User = pi
Group = pi
Type = simple
ExecStart = /usr/bin/kodi-standalone
Restart = always
RestartSec = 15[Install]
WantedBy = multi-user.target -
-
rosejbli
senior tag
Így sem jó, eddig nem írt ki semmit, mikor engedélyeztem, viszont most ezt írta:
"The unit files have no installation config (WantedBy, RequiredBy, Also, Alias
settings in the [Install] section, and DefaultInstance for template units).
This means they are not meant to be enabled using systemctl.
Possible reasons for having this kind of units are:
1) A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
.wants/ or .requires/ directory.
2) A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
a requirement dependency on it.
3) A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
4) In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
instance name specified."Tegnap töltöttem le a raspbiant, akkor ez tuti az új lesz, majd én is utánanézek, ha lesz több időm, hogy mi lehet a baj, hátha valami angol oldalon már van rá megoldás.
-
dew28
aktív tag
igen, nalam egy raspbian lite-on gondnelkul.
meg tudod adni a media tipusat, es celszeru is, mert ugy tudsz hozzarendelni kulonbozo 'ugynokoket', ami pontosabb es gyorsabb feldolgozast tesz lehetove a metaadatok egyeztetesenel, de nem kotelezo.
itt is van dlna server, bonjour meg minden szar, mondjuk smb nincs az teny es valo.
ha erdekel privatban megmutatom.@ Murdock1981
a RasPlex az csak kliens.
-
Murdock1981
tag
Nem kötekedésképpen, de használtál már plex-et? Ömlesztve vannak letöltve filmek,sorozatok, zenék egy mappába és a plex ezeket felismeri és különválasztja, borítót,leírást tölt le hozzá, beállítja az alapértelmezett nyelvet/feliratot. A tv-n a kliens progi olyan, mint kb a netflix, nagyon szép a felület,külön vannak a kategóriák, megjelöli, hogy melyik részt néztem már meg, ha abba hagyom a filmet, ugyanonnan folytatja, akár mobilon is, akár áramszünet esetén is. Én csak letöltöm amit szeretnék egy könyvtárba, a többit intézi. Használom tv-n, mobilon és tableten is. Nagyon megszerettük párommal.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Ez a fix beállítás esetleg segíthet nekem a múltkori problémámban? ITT írtam le a mi a problémám, aztán javasoltál pár config.txt sort, de egyikkel sem sikerült megoldani. Próbálkoztam mindennel, force, safe_mode, boost, edid, stb. Számít az, hogy 1080p vagy i? Az 50 Hz mit jelent? Mert egyébként azt én is tapasztaltam mint kovibandi82 fórumtárs, hogy indult olyan felbontásokban is a málna, hogy csak pislogtam mint hal a szatyorban. 800x600, meg ilyenek...Egyébként a kodiban én csak 1080p-t tudok beállítani, 50Hz-en, a config.txt-ben ezt felül lehet akkor írni?A hétvégén kaptam kölcsönbe egy zotac nd02 lejátszót, ezzel is ugyanaz a bajom. Számít az esetleg, hogy milyen rendszer (kernel?) van a gépen?
-
kovbandi82
őstag
SSH-n ha kiadom boot után a sudo mount -a parancsot akkor felcsatolja. Max crontabba megadnám, hogy boot után legyen egy sudo mount -a, és megoldaná a problémát, de ezzel max akkor foglalkozok, ha a Raspbian alatt a boot utáni felbontást nem tudom beállítani.
Jelenleg a Kodi settingsben adtam meg a felbontásokat mindkét TV-n, ugye az egyiken 1920x1080 a másikon az 1280x720-t, csináltam pár restartot, idáig visszaálltak a felbontások.
A Képfrissítési gyakoriság jelenleg 59.94-en van az egyiken, a másikon 60-on, akkor azokat érdemes lenne 50-re állítani?Akkor a gyerekszobai TV-n
hdmi_group=1 hdmi_mode=19-re kell állítani a config.txt-ben a felbontást ha gond lenne? Ez lenne a 720p50Hz? -
kovbandi82
őstag
Még annyi a kérdésem, a gyerekszobai TV sima HD, annak a HDMI_mode sornál mekkora értéket kell megadni?
Mellesleg megfigyeltem, a gyerekszobai TV amikor a Rpi bootol valami érdekes felbontást ír ki. Ugye HD az 1280x720, de ez valami 1366x768 körülit ír. Most a felbontást a rendszerben HD-re (1280*720) vagy a TV által kiírt felbontásra állítsam?Próbaképp felraktam egy másik SD-re az OSMC-t, gyorsabbnak tűnt mondjuk, persze nincs alatta még egy rendszer, viszont ott valamiért a /etc/fstab-ba beírt samba meghajtókat boot után nem csatolta fel. Persze ez csak hirtelen észlelt dolog, biztos a Google segítene.
Mindegy is ha így sikerülne megoldani a gondot, maradna a Raspbian -
kovbandi82
őstag
Szerintem nincs kodi user. Én is gondoltam rá:
chown: invalid user: ‘kodi’A /etc/fstab fileban ezzel a parancsal csatoltam fel a samba sharet:
//192.168.0.103/SMBshare /media/hdd3 cifs username=ftp,password=****,vers=1.0 0 0Maga a samba "szerveren" is megadtam az ftp usernek a jogot írásra a mappákra, sőt mint írtam is, a felírat fájlt elkészíti, csak üres marad.
Tud is írni a pi user minden meghajtóra/mappára. Legalábbis idáig mindenhová tudott, ahová kellett, csak ez a Kodi téma nem megy. -
sztanozs
veterán
Ha lesz rá driver (és ki lehet kerülni az UEFI követelményt), akkor majd lesz raspira is rendes Win 10.
Addig felejtős a dolog; de tény, hogy már itt van a kanyarban.rosejbli - azok Win 10 Mobile OS-sel szereltek (és zárt bootloaderesek, szóval raspire nem fogják felrakni). De ahogy nézem ezzel az őszi frissítéssel lassan megszabadul a MS a Mobile vonaltól és lesz egy általános ARM-os vonala.
-
ludarazs
csendes tag
pontosítanék :
ugye ha a Hdd nevű meghajtó a /media/Hdd helyre van mountolva akkor ezek a parancsok így kell kinézzenek:
sudo chown -R pi:users /media/Hdd
sudo chmod -R 775 /media/Hdd
mert ha igen akkor valami nem jó sajnos megint. az eredmény változatlan
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 27 17:09 .
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 27 17:14 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 27 17:09 System Volume Information -
Flowtation
őstag
Oh, bocs, ez lemaradt. Libreelec egy rpi1-en, de közben helyrejött. Az egész onnan indult, hogy az új hm erősítő van, de valamiért ha elkapcsolok egy másik forrásra, majd vissza, akkor nem lesz kép. Eddig nem jöttem rá miért, most a málnával próbálkoztam, de nem segített. Valami nem kerek most itt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Yettel topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest