- Netfone
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zichie
senior tag
válasz
PistiSan #44343 üzenetére
Ha van IPv6-od, akkor ki lehet kerülni az IPv4-es NAT-ot. Én mobilról (Tekekom Domino-s net) simán tisztán IPv6-on el tudtam érni az otthoni eszközeimet. Persze kellett hozzá egy IPv6 dinamikus DNS szolgáltató is, amire jó a dynv6.
Az RPi IPv6 címéhez hozzárendeltem a dynv6 API-ján keresztül dinamikus DNS-t, erre írtam egy shell szkriptet, ami bootolásnál fut az RPi-n. Távolról mobillal (Telekom Dominos nettel, ahol alapból van IPv6) gond nélkül el tudtam érni az otthoni RPi-t az IPv6-os dynv6 címen SSH-n. -
válasz
Van egy halom megoldás amik megcsinálják helyetted a kapcsolatot
Pár pl.:
How to Remotely Access Raspberry Pi Behind Firewall or NAT router (RemoteIoT)
How to Access Raspberry Pi Remotely over the Internet (SocketXP)
How to remotely access the Desktop of your Raspberry Pi over the internet (PiTunnel)
-
stopperos
senior tag
válasz
Használj tailscale vpn-t. A háttérben wireguard-on fut, peer-to-peer kommunikációt csinál a regisztrált eszközök között, csak arra használja a külső szervert, hogy az eszközök NAT mögött megtalálják egymást (udp hole punching). 20 eszközig ingyenes.
Egy kis önreklám, holnap jelenik majd meg a wireguard-os logout írásom. Bár abban a wireguard-ról lehet csak olvasni, de a megértésben sokat fog segíteni. Ott is a tailscale-t javaslom, mint egyszerű alternatíva.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Sajnos ha NAT-olva vagy, elég macerás lesz bejutni kívülről. A TeamViewer is a külső szerverét használja arra, hogy összekösse a klienseket, legyenek azok akárhány NAT mögött is. A módszer viszont -- amit ők alkalmaznak -- házilag is kialakítható (nekem már sikerült Android alatt, ahol akárhol, akármilyen mélyen működő klienseket tudtam összekötni), noha nem feltétlenül lesz általános célra felhasználható, hiszen a kapcsolódás után a kommunikációs protokollt Neked kell diktálnod: UDP Hole Punching. Ez az eljárás tehát csak a kapcsolódást biztosítja, hogy milyen protokoll alatt folytatod a kommunikációt, az már Rajtad múlik. Továbbá szükséged lesz egy kinti szerverre (ez lehet bármilyen apró VPS), ami folyamatosan tárolja, hogy az otthoni neted milyen publikus IP cím alól érhető el.
Az eljárás lényege voltaképpen a kapcsolódás útválasztóinak átverésén alapul. Egy router ugyanis csak akkor enged vissza (kintről befelé) egy csomagot, ha tudja róla arról, hogy az egy korábbi kifelé irányú csomagra adott válasz. A cél tehát az, hogy elhitessük vele azt, hogy ami kívülről próbál bejönni (Te próbálsz haza "telefonálni"), az egy bentről induló "kiabálásra" adott válasz. Ezért miután mindkét fél megismeri a másik fél publikus IP címét, elkezdik egymást megsorozni apró UDP csomagokkal (fontos, hogy nagyjából egyszerre kezdjék ezt el). Ha az "elárasztás" kellően sikeres, a kapcsolódásban részt vevő routerek idővel elhiszik, hogy a bentről és kintről érkező csomagok egymáshoz tartoznak, így a kapcsolat idővel fixálódik, a két fél (a NAT mögötti otthoni géped és Te kintről) pedig képes lesz tartósan is kommunikálni. Innentől már csak a hogyan a kérdés.
Az implementálásban engem egyébként ez a cikk segített.
A probléma persze még mindig az, hogy a kapcsolódáshoz valahogy kezdeményezned kell otthonról a csomagküldést, máskülönben nem fogsz tudni kivel összekapcsolódni. Tehát a lyukütéshez fog kelleni egy olyan csatornán indított trigger (pl. mobilon, mobilneten vagy akár vezetékes telefonon keresztül), ami az otthoni netedtől független.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest