- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
haruspex
aktív tag
válasz
t72killer #52194 üzenetére
Sztem azért a különösen a nem ősrégi sigma azért nem itthoni sajátosság... valszeg azért ők sem Kelet-Európából élnek.
De én inkább arról beszélek, hogy egyszerűen ami működik tükrösön, annak ugyanúgy működnie kellene Milcen is, azért ez nem egy nagy elvárás rendszeren belül. A canonnál csont nélkül megy, még a Sonynál is van rá megoldás, még a csavarhúzós okra is ott a féltükrös rendszer miatt még trükkösebb is, itt meg a neten nyomozol obinként ami szánalmas. PLáne úgy hogy azért még elég foghíjas a rendszer, különösen apsc-reNyilván nem én vagyok a fő célcsoport, kifele megyek ebből a fotózás dologból, de azért aki aktívan csinálja az úgy is kiköhögi a sokat használt obi árát ha eljut odáig.
-
haruspex
aktív tag
válasz
t72killer #52192 üzenetére
HÁt lehet, hogy ők így gondolják, de valójában ezzel maguk alatt vágják a fát, és szívatják a vásárlóikat. Ha valaki nem tudja használni a régi objektívjeit, miért Nikonra váltson? Ha meg nulláról választ miért a Nikont válassza amikor minden másra sokkal könnyebben, és olcsóbban talál objektíveket. Rendszerhasználók nélkül nem fog venni Nikkor-t sem senki. Canonra valamiért sikerült megugrani, hogy csak simán átviszi a jelet a gyűrű, és működik.
Nyilván ők tudják, csak a számok nem őket igazolják eddig.
(Meg ugye annak nincs éppen nagyon natív alternatívája sem ami nekem kellene, meg sok másnak sem)
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
t72killer #52188 üzenetére
Sigma frissítést csak a modern obijain lehetséges elvégezni. A 70-200 sport előtti tele pl fix fw-s, azon a szervíz sem tud mit csinálni. (ahogy a makron sem lehtett) Szóval ami nem ment, az eladtam dslr tulajoknak, és milcre az Artokat hagytam meg, mert azok hibátlanok. Azzal ellntétben mint amit a lista írója állít. (fw frissítés nélkül futnak a Nikon milceinken, és amikor új szotvert kapott a váz, utána is működtek)
#52187haruspex Azt hittem a dslr fórumban azért kérdezel, mert ftz adapterrel van gondod - dslr-re tervezett obikkal. Mire való ez az adapter? Mármint mi a cél vele egy dslr vázon?
Vagy ha ez egy viltrox ftz adapter és nem gyári Nikon, akkor javaslom hogy add el, és vegyél egy gyárit. 60e-t megér, mert ez legalább tuti átviszi a dolgokat. -
-
rekid
addikt
válasz
t72killer #51657 üzenetére
Most nézem csak. Hú ez jó móka. Jó lehet a fix wb így legalább van egy fix pontod amihez képest látod az egyes izzók közti különbséget.
Kíváncsi lennék még, hogy mi van ha DVD helyett egy rendes prizmát használsz. -
Lex Icon
senior tag
-
HThomas
őstag
válasz
t72killer #51655 üzenetére
RAW-ban lehet veszteségmentesen állítgatni utólag a WB-t, egy "apró" megjegyzéssel: a WB beállítás áttételesen hatással lehet az expozícióra. A live hisztrogram, túlexponált részek mutatása, stb mind JPG alapján működik, nem a RAW adat alapján. Emiatt egyrészt a helyes expozíciót félreviheti ha nem megfelelő a WB, másrészt utólagos állításnál elképzelhető, hogy állítás után már telítődne az egyik csatorna. (Ezeknek a problémáknak a megoldására lenne az UniWB, vagy ha adnának a gyártók valódi RAW histogramot).
-
válasz
t72killer #51648 üzenetére
Félsiker: sikerült USB-n képet kinyerni a gépezetből a digiCamControl nevű programocskával, a felbonás soványka 640x426. Skype pl felismeri, szóval ha más proginál nem megy, akkor az a progi baja nem a kamerakapcsolaté.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
t72killer #49052 üzenetére
Ezek a gyors kártyák annyira túl vannak hypolva, tök feleslegesek.
nekem egy régi lexar 32GB xqd van benne, soha nem volt még olyan para, hogy kevés lenne az írási sebessége, D4-en sem volt, D850-en sem.
Most rendeltem két 64Gb sd karit 170Mb/s 33€ darabja, sandisk extreme pro, bőven elég mindenre is -
.mf
veterán
válasz
t72killer #48353 üzenetére
"A z6-ot különösen utálom emiatt, kész pormágnes - minden cserélgetősebb napon pucolni kell."
Sivatagba költöztél vagy csak szokásosan túlspilázod a dolgokat? Az enyém szenzora egyszer sem volt tisztítva a fél év alatt, pedig abban 2 hónap Japán is volt napi használattal és rendszeres obicserével, sunstar miatt néha lövök f16-f22-n is képeket WA/UWA is, mégsem látok még rajta koszt (szemben az A7-tel, az jobban gyűjtötte és azon több makacs folt is van, igaz az kapott is rendesen, azzal sivatagban is voltam)
Modern, kicsi, éles, karakteres: Samyang 45 f1.8 -- kár, hogy Z-re (még?) nincs.
Az meg, hogy mennyire jó, hogy a Z 50 még annál is élesebbebb - nem tök mindegy? Weben hányan nézik teljes méretben? Attól lesz jó egy kép, hogy éles? "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept" (Ansel Adams). -
Ed Parker
nagyúr
válasz
t72killer #48402 üzenetére
Ha azt nézzük ez is drágább az összes tükrösre tervezett 50/xx obiknál.
Ami az árat illeti igaz, a Sony drágább ami egyrészt a Zeiss logó miatt is van, másrészt a méret miatt is, de a különbség 850€ vs 600€ ami szvsz nem a fele,de mindegy is. Ne a dupla cashback-es árakat nézd.
A másik része meg amit p.adam leírt, az hogy valami éles, nem biztos hogy érdekes is, ha neked tetszik az 50/1.8S képe, használd, de csupán mtf ábra szerint összemérni két üveget felesleges, mint egy autóskártyában a Porsche mindent vivő.
Mindkét obi jó és mindkettőnek megvan a maga karaktere, kinek mi tetszik. -
p_adam
addikt
válasz
t72killer #48398 üzenetére
Ahogy mondtam, a "valós" példák mást mutatnak és nem találtam ilyen jellegű összevetést, de itt elég jó példákkal van illusztrálva, hogy miről beszélek, a Zeiss ilyet nem csinál - és meg is van említve, hogy az előzőhöz hasonló teszt beállítás nem igazi kihívás (egyébként nem ugyanaz a gyújtótáv és a teljes képeket nézve a beállítás is el volt csúsztatva kicsit, tehát egyébként sem túl mérvadó).
Ettől függetlenül jó optika igen olcsón, csak ahhoz képest nem olyan kicsi és könnyű, meg a karakter nem az erőssége, ezek lemaradtak a tesztből, így kerek a dolog. -
p_adam
addikt
válasz
t72killer #48396 üzenetére
Ne keverjük a dolgokat, ezeket egyáltalán nem erre írtam.
Valós környezetben készült tesztképek meg vannak mindenhol (pl. itt legörgetve), a Zeiss szvsz sokkal szebb képű és méret és súly tekintetében is praktikusabb, ennek ugyanúgy van valós értéke.
Ennyi pénzt nyilván így is megér a Nikon, ha valakit csak az érdekel, hogy éles legyen és minden egyéb háttérbe szorul. De a karaktere ettől még nem lesz jó.
Az 58/1.4G sokkal kellemesebb rajzolatú optika, inkább ennek csinálták volna meg a Z változatát a Noct helyett... -
p_adam
addikt
válasz
t72killer #48391 üzenetére
Nem csak tesztábrákból áll a világ. A Zeiss képe portéra kellemesebb, szebb a háttérmosása is, nomeg sokkal kisebb és könnyebb és tájképekre rekeszelve ugyanolyan pengeéles, bipoláris karakterű, nagyon jó üveg.
A bokeh miatt a Z 50/1.8 elnyerte a DPreview 2018 2. legrosszabb optika címet (érdekes módon a videót azóta eltávolították) -
PuMbA
titán
válasz
t72killer #48377 üzenetére
Nem hiszem, mert tavaly novemberben ezt írta az eladásos videója alá:
"I've been shooting Nikon since I was 15 years old. That means I've bought, sold and traded in a lot of gear over the years. Now that i'm transitioning to mirrorless exclusively, it's time to trade in my F mount glass."
A YT videója alatti "ezeket a cuccomat használom"-ban sincs megemlítve a D850, csak a Z6. És volt egy olyan videója is, hogy a DSLR halott
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
t72killer #48364 üzenetére
Egyébként érdekes az algoritmus, van amit azonnal lát és van amire rá kell vezetni, de ettől független baromi jó amit a Nikon mérnökei (1évet késve) elértek.
Ezekkel a szoftverfrissitésekkel már elég jó váz lett a Z6, pláne hogy az eredeti árához képet január közepéig nagyon jó áron meg lehetett venni.
Sztem ha ezekkel a feltételekkel nyitott volna akkor, sokkal jobb eladásokat produkált volna a cég. -
Viperator
őstag
válasz
t72killer #48344 üzenetére
Ja, abban milyen kártyafoglalat van? Nem tudtam, hogy nem SD.... (egyébként nem is érdekel(t) a Z vonal, amíg van a tükrös...)
Sajnálja venni egy normális Lexar kártyaolvasót? (18-20ezer ebayről).... van olcsóbb megoldás és az is van nekem, párszor használtam és rendesen működik.
-
NandorHUN
addikt
válasz
t72killer #48305 üzenetére
Régebben is úgy fotóztak.
Csak marketing csinált egy trendet annak amire gyakorlatilag szükség sincs.
Szvsz nagyobb az esélye, hogy összetöröd a kamerádat vagy ellopják, mint hogy az XQD kártya cserben hagyjon.Az meg, hogy volt akinek már tönkrement kínából rendelt pár ezer Ft-os SD kártyája az olyan mintha azt mondanám, hogy érdemes tartalék motort tenni egy Audi-ba, mert volt egy polski-m ami lerobbant.
-
p_adam
addikt
válasz
t72killer #48319 üzenetére
Egyelőre az A9 széria áll a MILC gépek felső szintjén, főleg ezzel kéne versenyeznie a Z9-nek a neve alapján, a videós és nagy felbontású modellek lentebb foglalnak helyet.
A Sony kameráknál fejlettebb szenzort nem fog kapni, a rétegelt is kérdéses, bár az fps-t fel lehet vinni mechanikus zárral is. -
p_adam
addikt
válasz
t72killer #48316 üzenetére
Elsősorban sportra tervezett gépnél a lag-en kívül az összes felsorolt dolog teljesen felesleges. Mért volna fontos a vakuszinkron, ha már egyszer a mechanikus zárral úgyis működik, videóra meg vannak (lesznek) más modellek, ha már az A9II-nél nem tértek el ettől mintától, a jövőben se lesz rá szükség. Még jobb AF, még több fps, nagyobb bitmélység 20+ fps módban is, jobb EVF ezek lehetnek majd a fő fejlesztések, meg persze még több objektív.
-
válasz
t72killer #48303 üzenetére
Őszintén... ha tudtam volna, hogy csak ennyi a különbség és milyen szívás a kártyaolvasó, akkor nem vettem volna.
Szerintem borzalmasan rossz lett a D6. Hogy mertek ezzel kijönni mint Canon 1DX III ellenfél?
Az egyetlen, amit gondolni tudok, hogy jön egy talán Z9 néven és az majd szét darál mindent... vagy nem -
NandorHUN
addikt
válasz
t72killer #48056 üzenetére
Nem tudom.
Z széria nem valami népszerű...
(És igazából remélem nem is lesz egy darabig az... :D Üvegekre annál nagyobb akció lesz.)Nyilván ha vitték volna mint a cukrot nem lett volna karácsonykor 200 ezerrel leakciozva a váz pl...
Meg üvegek se.Gyakorlatilag 850 ezerért vettem karácsonykor a Z6 -ot + 24-70 f4 + 50mm 1.8 S + FTZ + 85mm 1.8G -t XQD kártyával.
Most meg magában a kit kerülne ennyibe a 2 prime nélkül. -
Roachy
senior tag
válasz
t72killer #47986 üzenetére
Azért nem említettem külön, mert azért sötétben használva több az előny, mint a hátrány, de van olyan is amikor "életmentő" tud lenni.
És akkor most megint azt kérdezem, hogy hol láttad leírva tőlem, hogy nem akarok Milcet venni? Miért gondolod hogy ellene vagyok?
A D780-anról is leírtam már a véleményem ha visszaolvasol, de az már esélyes lehetne egy jövőbeli (másod)gépnek, a Z6-7 viszont még biztosan nem. Kivárok még az újabb típusok és/vagy generáció megjelenéséig. -
Roachy
senior tag
válasz
t72killer #47982 üzenetére
Leírtam, hogy engem milyen esetekben zavar. Láttad valahol, hogy említem a csak sima sötétben fotózást? Bár akár mondhatnám is, mert ott is zavaró tud lenni az evf a már említett fénykibocsátás, vagy a túlzott elektronikus erősítés miatt. És azért az elég ritka amikor olyan fényviszonyok mellett fotózom, hogy a szemem már kevés hozzá. Amúgy is jobban szeretem ha a saját pupillám dolgozik.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
t72killer #47873 üzenetére
Azt azért vedd figyelembe hogy a mai flagship mobilok már elég jó képeket csinálnak, egy csúcskompakt-tal felveszik a versenyt és ugye a mobil az szinte mindig nálad van, tehát az a legjobb fényképező.
én eladtam az rx100mkV-öt, mert egy iPhone mellett már nem hoz annyi pluszt.
Arról nem is beszélve hogy az AR-t felhasználva elég jó dolgok vannak már most is mobilokban. -
robi1979
aktív tag
válasz
t72killer #47856 üzenetére
Jól jönne a 2.8 baba, mama, család fotókhoz és egy kis háttér mosás. Gyerkőcök annyit mozgolódnak hogy ezt fixxel fotózni sokkal nehezebb mint egy zoommal. Ezért kell a jó minőségű (jó rajzolatú, élességű, gyors AF-el) zoom ebben az átfogásban. És néha tájképezni.
Az 50 1.8 megy mellé, még nem tudom hogy S verzió vagy a régebbi 50 1.8 (G?).
Tehát a kérdésem még mindig: "Egy Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 (Nikon) szerintetek jobb választás lehet a z6-hoz mint a 24-70S f4 kitobi?"
A Nikon 24-70 2.8S 1800euroért nekem drága. Mi lenne még esetleg F bajonettesek közül, hasonló minőségben?
-
rekid
addikt
válasz
t72killer #47812 üzenetére
Az ártól eltekintve szerintem jó az elképzelés.
Gondold el felhasználástól függően azért sokat lehet ebből profitálni. Nálam túrán tökéletes az OVF-es megoldás mert a fázis alapú fókusz rendszer elég ha meg nem akkor úgyis manuálozás van, cserében pedig hosszú akkuidő is rendelkezésre áll.
Ha portrézok -nagy ritkán- akkor MILC-ként használom a mostanit a kontraszt alapú fókusz pontossága miatt itt megint csak jól jön a hibrid lét és jöhet az eye af.
Mindez egy kipróbált bevált strapa vázban touch screennel. (nekem a Z6-ról leesik az ujjam így mindenképp bővítő kellene akkor meg már tök mindegy..)Az obik terén meg.. aki nem tud az F mountos G-s obikkal jó képet lőni az a Z-vel sem fog. Technikailag nyilván jobbak az újak, viszont a kép nem attól lesz jó.
-
p_adam
addikt
válasz
t72killer #47812 üzenetére
Ez nyilván azoknak való, akik nem akarnak F-bajonettről váltan, mert szeretik az optikai keresőt (vakuval pl. a mirrorless gépeknek nem sok előnye van), valamint értékelik a dupla kártyahelyet.
Kb. 1 év múlva ez is ugyanúgy le lesz árazva mint a z6, nem sok értelme van árakat így összevetni. -
rekid
addikt
-
törölt tag
válasz
t72killer #47592 üzenetére
Filmesnél már az önmagában elég kiszámíthatatlansági tényező, hogy előhívás után mit kapok, főleg diafilmnél, felesleges fokozni.
Technikailag számomra egy F4 lenne az ideális, az F801s-em ennek a kistestvére. F4-et tudnám hasznosítani AI, AI-S obiknál, mert tud velük mátrixmérést. Az FA mellett az egyetlen ilyen, ami képes erre. Az FA a másik gép, ami még szóba jöhetne, bár az bizonyos területeken meg visszalépés az F801s-hez képest (nem tud spot mérést, ami elég nagy hátrány), viszont mutatósabb, akárcsak az Fm. -
törölt tag
válasz
t72killer #47590 üzenetére
Pl. a fogyasztás.
Ami pedig az egyik előnye lenne, hogy látom a kész képet/élő hisztogramot, nekem nem az, mert nem akarom, hogy a fotózás ilyen szinten kiszámítható legyen. Én még filmre is szeretek fotózni, ahol csak előhívás után látom az elkészült képet. Talán pont ezért is szeretem. A MILC-cel a maradék kiszámíthatatlanságot is igyekeznek kiirtani, amit sokan élhetnek meg előnyként, számomra elvesz valamit az egésznek a szépségéből. Már önmagában a digitális is elvett.
Számomra a DSLR több mint elég kényelmet nyújt. Amire vevő vagyok, az a fejlettebb érzékelő, nagyobb dinamikatartomány, jobb zajtűrés, jobb fogyasztás, jobb felbontás, ezek érdekelnek igazán a fotózás technológiai oldaláról. -
Throme
veterán
válasz
t72killer #47582 üzenetére
Szerintem az itthoni számok nem jelentenek semmit. Többen vannak, akik vennének, mint akik vettek. Én is vennék mondjuk Z50-et, de már nem adok egy apc-s gépért 350k huf-ot (és ezért a zséért még a stabit is kihagyták belőle...).
Obikról nem is beszéltem, de a bajonett adapter se mondható olcsónak, viszont egy milcen már bohóckodnék a 70-300 VR-el. -
Roachy
senior tag
válasz
t72killer #47551 üzenetére
Én már csak azt nem értem miért beszélünk itt a telefonokról. Se az eredeti kérdéshez, sem a csoporthoz nincs köze. Ez egy Nikon fényképezőgépekről szóló fotós csoport.
6-8 éve is hibás döntés volt egy átlag felhasználónak dslr-t vennie, akkor arra ott voltak a kompaktok. A mobiltelefon a kompaktok piacát nyírta ki teljesen és csak annak alternatíva. A dslr és milc piacot csak az alsó szegmensben nyirbálja, ahol amúgy is meggondolatlanul vásárolnak cserélhető optikás gépet mert az olyan menő. De a kidolgozással, optikákkal, vakuval és egyéb sallanggal már nem szeretnek foglalkozni. Na ők akik elájulnak egy szanaszét javítgatott, csilivilivé varázsolt mobil fotótól. Pedig az csak egyszerű parasztvakítás. De mégis azt az érzést kelti bennük, hogy hűha, meg nahát, meg azzannyát. És jönnek azzal, hogy minek a fényképező, amikor a telefonjuk jobb képet csinál.
Nem győzöm hangsúlyozni a mobil, nem fényképezőgép. A linkelt összehasonlítós videóban is rögtön elsőre fölismertem melyik készült telóval, pont a borzalmas és semennyire sem élethű algoritmusok miatt. -
Roachy
senior tag
válasz
t72killer #47542 üzenetére
Egy mobil képe csak addig okés, amíg mellé nem teszel egy akármilyen dslr-el, milc-el készült, normálisan kidolgozott fotót.
Szerinted finnyás akinek nem elég a mobil, szerintem meg igénytelen aki a telefont fényképezőgépnek gondolja.
Nyilván van az a felhasználás amihez még egy mobil is bőven jó, de ez főleg a digitális szemét gyártása, az instára, face-re föltöltött tucat kategória. Aki a vacsi lefotózásánál komolyabban szeretne ezzel foglalkozni, az vegyen magának rendes gépet.
És a mobil tanulásra is teljesen alkalmatlan, még ha 80 kamera is van rajta.
Ettől függetlenül én sem ajánlanék D80-at kezdésnek, pláne nem analógot. Kevés a lehetőség, sok a nyűg velük. És nem nagyon jön a sikerélmény, vagy mire jön, addigra elegük lesz. Ma meg időből és türelemből igencsak kevés van az embereknek. -
törölt tag
válasz
t72killer #47542 üzenetére
Bizony nem valószínű, hogy egy 1.4-es sigma art sort, hanem egy f/sötét kitzoomot.
Miért is? AF-S DX 35/1.8G is rámegy. D80-ra is, D5600-ra is. Elég jó üveg is, nem is túl drága. És persze nem ez az egyetlen; ha a közös metszetet nézem, az AF-P az, ami problémás, de azokon kívül is van sok jó obi.
A mobilokról meg annyit, hogy ha kifejezetten fotózás miatt veszel drága mobilt, akkor már ott vagy kiadásban, mintha vennél egy rendes gépet.
Aki meg nem tud utómunkával jelentősen többet hozzátenni egy APS-C/FF gép képéhez, mint amit egy mobil lök ki magából, az ne a készülékben keresse a hibát. Még egy D80-nál sem, nemhogy egy mai gépnél.
Az meg szerintem alap, hogy 1:1-ben megnézem a képeket, és úgy is jó minőségben szeretném látni, különben mi értelme a sok megapixelnek. -
.mf
veterán
válasz
t72killer #47476 üzenetére
"A z14-30 a tesztek alapján igencsak ütős darab :R"
HA jót fogsz ki - nem láttam statisztikát, de a tesztelők fele szidta, mennyire decenteres. Photographylife tesztben is 1 jóra 1 rossz jutott. 1200 EUR-ért kicsit drága lottó. Pedig jó lenne, kompakt, könnyű, 14-ről indul, van szűrőmenet, kéne...
Most a Tamron 17-35 f2.8-4-et használom FTZ-vel, akcióban 450 EUR-ért fogtam ki újan, és bár 24-35-ön a 24-70 láthatóan élesebb, ott inkább azt használtam (oké, a 24-70 egy elég éles, nagyon jól sikerült obi kit létére), de rekeszelve egész okés, és 17-en nyitva középen éles, és nem nagyon kómázik.Rekid: "Én is azon agyalok, hogy a kölönbségből elmennék túrázni inkább valahova."
Én meg a kettő helyett a 70-300G-t vettem, használtan, és el is mentem
(Japánba
másfél hónapra
). Aztán konstatáltam, hogy jobb is, hogy nem költöttem többet rá, mert a képek 1%-ánál ha használtam, akkor is nagyrészt 85-135 között - csak pár képet lőttem 135 fölött. Azaz nekem egy 24-120 átfogás is elég lett volna, és nem kevés súlyt megspóroltam volna (hegyen téli hálózsák és kempingcucc, 1000m szint fel és egész nap gyaloglás, szívesen megszabadultam volna a 18-ból pár kilónyi cucctól... Amint hazaértem, rendeltem is egy kilóval olcsóbb állványt, és a 70-300-at se viszem legközelebb).
T72: "Az a 70-300 W.C. lehet jobban rajzol egy utángyártott 70-200nál, pláne ha hozzávesszük h lehet nem kell croppolni a hosszú végen..."
Aha, szavaid alátámasztására mutatnál is valamit?
Se a Nikon 70-300G VR, se a Tamron 70-300VC nem remekel hosszú végén.
Mi lenne, ha nem fűznél folyton mindenhez valami túlzást hozzá? Ja akkor nem te lennél...Roachy: kombinálta az érdeklődési köreidet és megtalálta a közös metszetet
Rekid: modern Sony szenzoros raw-kban meglepően sok tartalék van. Volt már, hogy ugyanazt a rawt kétféleképpen kiexportálva (egyikben előteret felhúzva, másikban eget le, majd a kettőt opacityvel maszkolva) raktam össze képet. FF-nél simán lőném 2FÉ lépésközzel.
T72: "Igen, és ez a réteg vonzotta az igénytelen optikagyártókat is, akik szekérderékszámra ontották a kacatokat. Valszleg obigyártás terén is komoly tisztulás lesz, sigmatamron remélhetőleg felnő a feladathoz..."
Már megint... Felnő? Mutass már az utóbbi pár évből olyan Sigma vagy Tamron obikat, amik szarok lettek. A Sigma az ART fixekkel eléggé odatette magát. Nekem pont az a bajom, hogy túl jók, annyira túltolták a komplex soklencsetagos optikai formulákat, a korrekciókat, hogy az eredmény bazinagy, dögnehéz, drága, karaktermentes obik lettek, amiket eszembe se jutna egy útra magammal cipelni (legfeljebb, ha kapok grátisz sherpát). Simán beáldoznék egy kis élességet, CA-t, torzítást, ha cserébe újra kisebb, könnyebb, olcsóbb, karakteresebb obik lennének. Nézd meg, mekkora f1.8, f1.4, f1.2 fixeket hoztak mostanában ki, és 20-40 évvel ezelőtt ezek mekkorák voltak.
Az 50 f1.8Z-t is megrendeltem, majd amint megláttam, hogy 400+g és mekkora nagy, vissza is mondtam. Az 50 f1.8G 177 g, még az 50 f1.4G is kisebb adapterrel együtt - és hol vagyunk egy távmérős 50 f1.4 méretétől? Persze, nem olyan élesek nyitva a sarkokban - de néha ez nem is számít, így is lehet velük jó képet lőni. -
*Ropi*
félisten
válasz
t72killer #47513 üzenetére
Bár itt a Canonnal vannak összehasonlítva, de a lényeg látszik: pl. érdemes megnézni az ellenfényes flare teszteket.
-
rekid
addikt
válasz
t72killer #47507 üzenetére
A sigma/ tamron már rég felnőtt optikailag. Lásd a Sigma Art-ok. A Tami új szériái is elég jók lettek lásd 70-200 G2 még úgy is, hogy nekik bűvészkedni kell a kommunikációval is. (A gyáriak mindig előnyben leszenek.)
Apropó tegnap benéztem gyorsan a 220V-ba megnézni a Tamron kiállítást és kipróbáltam a 70-210-et. Hát messze nem olyan gyenge mint a tesztek alapján gondoltam. (Sem a fókusz sebesség sem a képszélek.) Jövő héten viszem a vázam a tripontba aztán jobban megmustrálom. -
törölt tag
válasz
t72killer #47503 üzenetére
Nem meglepő, azok a rétegek, akik a 70es, 80as évek filmes kompaktjai után jobb híjján csereobis alsókategóriás D3x00 gépekre váltottak, most húznak el mobiltelóra.
Alsó kategóriás DSLR-tulajok többségéért nem is kár úgymond, értelmetlen nekik. Nem a gép a szűk keresztmetszet valójában (technikailag), hanem ők, hogy kihozzák belőle a potenciált. Ha eljutnának odáig, hogy kihozzák egy D3400-ból, amit valójában tud, eszükbe sem jutna azt telefonra váltani. De ehhez eleve kell egyfajta maximalizmus/igényesség. Ők tényleg jobban járnak egy telefonnal, ami gondolkodik helyettük, utómunkázik helyettük, nekik meg csak nyomkodni kell az exponáló gombot.
-
updog
őstag
válasz
t72killer #47478 üzenetére
Bár én csak teszteket láttam/olvastam de elvileg képminőségben is láthatóan jobb a Nikon.
Viszont a Tami ennyiértLassan budget árban megy. Én a 70-300 f4-5.6-ukkal tökéletesen elégedett voltam a D750-en, ha f4-en ez is tud olyan képet mint az, és miért ne tudna, akkor azért ár/érték arányban szerintem a Tami megérősebb (+magyar 5 év gari vs. külföld szürke 1 év, majdnem duplaannyiért).
-
Roachy
senior tag
válasz
t72killer #47458 üzenetére
Szerintem nem fog menni az otg-vel. A teló nem fogja felismerni a kamerát a hozzá tartozó driver nélkül. Szerintem a Nikon direkt nem úgy csinálta meg, hogy bármilyen eszközre dugva, driver nélkül sima háttér tárolóként lássa a kamerát. Márpedig ez kéne ahhoz hogy használhasd otg-n keresztül. Bár az otg-t konkréten nem próbáltam, de nekem van egy filehub-om, arra bármilyen usb-s tárat (pendrive, külső vinyó, kártyaolvasóban lévő kártya) ráteszek felismeri, de ha a kamerát közvetlen dugom rá, nem látja.
És egy kis kötekedés a végére, ezen a képen pont nem látszik mennyire jó kevés fénynél, full be van mozdulva minden. Nem látok rajta éles pontot. De tény hogy nem is zajos.
-
Mirman
őstag
válasz
t72killer #47449 üzenetére
Ezt most próbáld nem személyes támadásnak venni hanem külső meglátásnak . Az utóbbi időben a váz választástól kezdve most a biztonsági mentésen át folyton felmerül hogy erre te nem adsz X eurót , meg a másik Y-al olcsóbb , meg félsz kivenni a kártyát nehogy elbaszodjon mert drága az új stb , ergo elképesztő ár érzékeny vagy . Ezzel nincs is semmi probléma, de azon nem gondolkoztál hogy egyszerűen túl drága a felszerelésed számodra ? Szerintem sok fejfajastól és permanens aggódástól megkimelned magad egy ne adj isten kisebb szenzoros géppel .
-
*Ropi*
félisten
válasz
t72killer #47451 üzenetére
Ez egy, kifejezetten hírügynökségek számára továbbfejlesztett, ún. " image tank". A CameraBits (az etalon PhotoMechanic szoftvert is ők csinálják) a médiaügynökségek (szinte) kizárólagos beszállítója: ha tippelnem kellene azt mondanám, hogy rendelésre tervezték ezt az eszközt.
-
*Ropi*
félisten
válasz
t72killer #47449 üzenetére
A gagyi kártyaolvasókkal szemben, a jó minőségűekkel nem szokott probléma lenni. Pl. kerüljétek a fehér HAMA® 19 in 1 olvasót, ami HAMA® tönkreteszi a kártyákat (már többet hoztak adatmentésre, amik abban kócolódtak össze). A Kingston FCR-HS4-ből nekünk 4 db van, meg ismeretségi körben is vagy összesen 10 és még nem okoztak csalódást. A kábel is számít: minél rövidebb és minél árnyékoltabb, annál jobb. Zavarszűrő ferritgyűrű ne legyen rajta!
-
-
Viperator
őstag
válasz
t72killer #47438 üzenetére
USB elosztód van? Kiveszed a kártyát, beteszed a kártyaolvasóba és abba az elosztóba a kártyaolvasót, az elosztót pedig a telefonba. Egyszerű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest