Hirdetés
- Beszáll a Vivo a Pro Max csatába
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus Watch 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nem igazán - én most bővítettem 32-ről 48-ra (mivel nem tudtam eldönteni, a CPU, alaplap vagy a memória a hibás a gépemben - így vettem a 4x8GB helyett 2x16-t, és kiderült, hogy a CPU OK, a régi memória OK, de az alaplap döglött, így most a 2x16 mellé betettem 2x8-at még), és semmiben nem segített. Ellenben a jó GPU-t (legalább 12, de inkább 16GB VRAM-al) meghálálja exportálásnál is a legújabb verzió.
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Ezzel nem ajánlom a NAS-on való dolgozást - nem arra van kitalálva -, backup-ra viszont jó, ha raksz bele 2db ugyanakkora merevlemezt, RAID1-ben, de emellett még legyen egy helyen mentésed a képeidről...
Vegyél egy nagyobb SSD-t a gépedbe (4+ TB), azon dolgozz, a katalógus és a cache pedig legyen egy NVME drive-on (ha van rá lehetőség). A Synology-t pedig állítsd be úgy, hogy a gép munkamappáját inkrementálisan mentse, ha van változás (ha nem akarod a Synology programját használni, akkor pl. az ingyenes Microsoft SyncToy is megfelel erre a célra)
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nagyobb katalógusnál lehet néhány mp extra megnyitáskor/mentéskor, illetve importálásnál - ott azért sok adat mozog -, de feldolgozásnál és exportálásnál nem igazán, gigabiten. (100MB/s körül van a gigabit átvitele, 1GB/s körül a 10Gbit/s, de utóbbihoz már olyan NAS és háttértárolók is kellenek, amik győzik ezt a sebességet).
-
KTTech
veterán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nekem kb. félmillió kép van a katalógusban, heti backuppal (több külön helyre, földrajzilag is, ahogy a képek is), ha esetleg beütne a gond. Sebességcsökkenést nem tapasztaltam... igaz a katalógus (a gyorsítótárral együtt) külön Nvme drive-on van (a képek meg SATA6 SSD-n).
Én azt mondom nem érdemes szétszedni, a könnyebb kezelés/átláthatóság miatt.
Régebben a munkáimnak volt külön katalógusa, mert nem akartam belekeverni az egyéb képek közé (2002 óta gyűlnek a képek, igaz én nem cimkézem, csak időrendben van, ahogy a könyvtárszerkezet is). -
MrChris
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
ssgt1981
üzenetére
Van rá külön topik: [link]
De a kalibráció nem ennyire egyszerű, mert csak annyira lesz színhelyes a monitorod, amennyit a benne lévő panel elbír. Ha meg a mobilhoz méred a dolgokat, újabb probléma lehet, hogy mennyire van jól kalibrálva a telefonod és mennyire színmenedzselt a megjelenítés. Egy jó monitorral lehet esélyed nagyjából összelőni őket, de csodát ne várj, maradjanak a várakozások a "nem ég és föld különbség" szintjén. Legjobb esélyed akkor van, ha a laptopod kijelzője tudja a P3 színteret és/vagy a mobilod tud sRGB módot (utóbbi esetében is kell egy legalább sRGB laptop kijelző).
-
*Ropi*
félisten
válasz
ssgt1981
üzenetére
Szia, egy kis olvasnivaló.

-
-
henny
csendes tag
válasz
ssgt1981
üzenetére
Pl. ha laptopról dolgozol, akkor ideális lehet használni, pláne, ha a képek amiket beimportáltál a programba nem a laptom winyóján találhatóak, hanem egy másik külső eszközön, mert így ha nem csatlakozol rá akkor is tudod szerkeszteni, nézegetni a képeidet. Nekem a laptopomon és az asztali gépemen is van Lr, a képeimet pedig egy NAS-ra mentem a SD kártyáról és onnan importálom be a programba mind2 helyre, viszont mivel a laptopot (hiszen erre találták ki
) cipelem magammal és akkor nem tud csatlakozni a NAS-ra, ezért azon mindig be van kapcsolva a Smart Preview, az asztalin pedig ki. -
Balinov
titán
-
mazsi70
őstag
-
Balinov
titán
válasz
ssgt1981
üzenetére
huh, pont francia, epkezlab nyelven nem lehetne? Francia nyelven nem ismerek, Serge-re tippeltem,hogy van francia nyelvu csatija vagy LR playlistje, de eddig nemtalaltam...
varjal, ez lehet jo lesz kezdesnek, franciaul. csekk disz aut, hatha itt meg lesz egyeb nekedvalo cucc is.
-
Balinov
titán
válasz
ssgt1981
üzenetére
Tony Morgantitol, amit elobb kopasz kollega linkelt nezd vegig a Lightroom 5 trening videok playlistet, aztan az LR6/CC playlistet
Opcionalis meg Serge Ramellitol valamelyik LR tutorial, Serge Ramellitolbar o neha (najo, eleg gyakran) kicsit nagyolva mesel.
YuriFineart-nak is vannak nagyon jo LR tutorialjai, a "gyors 5-10" percestol a 30perc vagy meghosszabb in-depth tutorialtol.
(L:https://www.youtube.com/user/rrjr24/videos)Robert Rodriguez Jr(/L)-nek is van par jo tutorialja, bar szamban nincs annyi video, mint a fentiek kozul barkinek
julieanne kost-tol is erdemes keresni, o adobe evangelist (kb termekmanager). Nagyon jol magyaraz,
Elso korben mindenkepp egy altalanos attekinto videot vagy video sorozatot neznek meg, aztan a modulokat es/vagy azok fo funkciot jobban kivesezo videokat/playlisteket. Nekem ez a modszer bevallt, igy mar a 4-es foverzio ota hasznalva batran ki merem jelenteni,hogy kb van fogalmam mit, hogy merre, (de meg az advanced usertol messze vagyok)
Ja, van meg egy srac, a Photos in Color csatornat aki viszi, o is szerintem jo eloado, jol es erthetoen konkret peldakat hasznalva magyaraz. a stilusa kicsit fura, de alapvetoen mokas
ez mind ingyenes yt-n elerheto video. En fizetoset nem ajanlnanek, egyet kiveve. az pedig a julieanne kost es a CreativeLive fele revitalize your workflow with lightroom 5 eloadast...Ugy 8-10 ora, egyszer birtam vegignezni, de megerte!
-
*Ropi*
félisten
válasz
ssgt1981
üzenetére
Valaminek mégis változnia kellett: vagy új LR verzió vagy új GPS program verzió (vagy valami változott alattuk szoftveresen) ha egyik napról a másikra nem működik az, ami előtte működött: a helyedben itt keresgélnék.
(#3799) general:
"...nem tudom/tudtam, de lehet ilyen menüből való elérés műveletét is makrózni, tehát rögzíti? ez új, nem voltam hardcore gamer...
"Ezek is ugyanolyan gombnyomásnak számítanak mint bármelyik másik, így szerencsére rögzíthetőek.
HC gamer?
Életemben össze-vissza talán ha 2x játszottam PC-n, nincs is játék a gépemen: az élet nevű játék viszi az időmet (ráadásul a legjobb a grafikája). 
(#3800) Melorin: Pontosan mikor írja ki - mit csinálsz, hogy kiírja?
-
Balinov
titán
válasz
ssgt1981
üzenetére
ahol beallitod az publish servicet, asszem.
Sracok, kerdeznek en is: LR5.2, details tab. Ha nem nyitom meg egyaltalan akkor 0 az ertek a sharpeningnel? Azert kerdezem, mert G3 rawokat ha feldolgozok es lenyitom a Details tab-ot, akkor 40 a default ertek, aminel sokkal tobbet nem is kivan a G3 rawja...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszáll a Vivo a Pro Max csatába
- Fűnyíró topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Projektor topic
- OLED monitor topic
- Hobby elektronika
- OnePlus 15 - van plusz energia
- BMW topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- 27% - ASUS TUF VG249Q3R Gaming IPS Monitor! 180Hz / 1ms / 1920x1080 / FreeSync
- LG UltraWide 38WR85QC-W IPS Monitor! 3840x1600 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- HP EliteBook 850 G6 15,6" i7 -8665u, 16GB RAM, Radeon X550 2GB, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPad Air 5.Gen 64GB 100% (1év Garancia) - AKCIÓ
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a procierő számít, de annak is talán ha a felét használja (persze nem mindegy, minek a felét..). az Adobe szoftverei híresen szarul vannak optimalizálva.
) cipelem magammal és akkor nem tud csatlakozni a NAS-ra, ezért azon mindig be van kapcsolva a Smart Preview, az asztalin pedig ki.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

HC gamer?