Hirdetés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Az iPhone 17 gáncsolta el a Galaxy S26 Prót?
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
4Grider
félisten
válasz
scream
üzenetére
5G routerből évek óta csak 1-2 modell elérhető, ZTE mc801A-t szoktam ajánlani, én mindenhol azt használom.
Mielőtt beruházunk, előtte mindig felmérjük, hogy mit tud adott helyen a szolgáltató. Ehhez egy jobb modemmel rendelkező Samsung telefont használunk. Azért Samsungot, mert annak szervizmenüje bármikor megmutatja, hogy milyen sávokat használ. Vagy egy androidos jobb telefont valami jobb diagnosztikai szoftverrel (pl. netmonster, cellmapper). -
4Grider
félisten
válasz
scream
üzenetére
Bridge/modem üzemmódú eszközt kábellel számítógéppel összekötve átadja a gép hálókártyájának az ip címét. Ugyanígy átadja egy routernek az ip címét. Ehhez a router wan portjával kell összekötni jellemzően a Huawei lan1 portját és a router wan lábát dinamikus ip cím kérésre kell állítani.
Bp belvárosában egy rakat frekvenciát használnak, azt 5G routerek tudják a legjobban összefogni. Már ha nincs sok fal közted és a bázisállomás között. -
scream
veterán
válasz
4Grider
üzenetére
Az megvan, hogy mi a bridge mode, a gondom az, hogy nem tudom elérni, miután bridge mode-ba raktam, plusz ugye hiába kötöm rá a router-t, nem ad neki semmit - ezt nem értem, hogy mi vagy hol mehet félre...
Akkor milyen áron és mi lenne ajánlott, amire már érdemes cserélni?
(Am Bp belváros, szóval elég jó a vétel) -
csernak75
senior tag
válasz
phobos86
üzenetére
Nálad az lesz a probléma hogy a több sávot használó Yettel tornyok kicsit távolabb vannak. Míg a telekom állomás kb. 100-150m re van tőled. És annak a B20 as sávjára csatlakozik az eszközöd. (Van egy ilyen hálózat megosztás közöttük) Ami nagyon túlterhelt főleg estefelé.
Ugye nem is 4G+ csak sima 4G van nálad?
Nem tudom azon az eszközön ki lehet e zárni a B20 sávot?

-
4Grider
félisten
válasz
scream
üzenetére
Nekem eddig nem volt probléma elérni a híd módba tett eszközeimet.
Bridge módban a Huawei csak modemként müködik, azaz csak a netet biztosítja a mögé kötött egy darab routernek/gépnek.
20-25 ezerért csak hulladékot kapsz. Főleg akkor, ha kettőnél több frekvenciasávot használ nálatok a szolgáltatód. -
4Grider
félisten
válasz
phobos86
üzenetére
Ott három frekvenciasávot kell tudnia egyszerre használnia ennek az eszköznek (már ha MC801A-t kaptál). A három sávból 2.5 Mbps-ot kihozni művészet, ez jellemzően 100 Mbps felett dolgozik. Esetleg nincs a környéken normális vezetékes net és mindenki ezt használja. Ez esetben nem csodálkoznék.
-
scream
veterán
Hali!
Adott egy (valszeg) ex-Telenoros Huawei B525s-23a (Yettel SIM van benne). Hogyan tudnám azt elérni, hogy:
- ha bridge mode-ba rakom, akkor is továbbra is el tudjam érni (bármilyen IP-vel próbálkoztam, nem jött össze elérni) IP alapján - hogy legalább tudjam visszakapcsolni és ne kelljen factory resetelni...
- ha már megy a bridge mode, akkor hogyan tudnám "jól" rákötni azt egy TP-Link WDR4300-ra, lényegében a butított Huawei fw-t kikerülvén, routerként azt használnám és a Huawei "csak" a WAN-t adná - amit eddig próbáltam nem jött össze -> Huawei-en DHCP kikapcsol, majd bridge mode és egy Ethernet kábel át a TP-Linkbe, ahol a WAN-résznél próbáltam Dynamic IP-ként beállítani a kapcsolatot, de nem ment a dolog; volt ugyanez, csak nem kapcsoltam ki a DHCP-t, illetve végigpróbáltam a LAN portokat a Huawei-en - nem jártam sikerrel.Van-e esetleg 20-25e Ft környékén "ajánlottabb" LTE modem/router, ami erősebb/jobb, mint a mostani modell?
-
phobos86
csendes tag
Sziasztok! Totál laikus vagyok a témában, próbáltam visszaolvasni de kínai az egész amiről beszéltek.
Kihoztam a Yetteltől ezt a "kábel nincs" netet, és az a gondom, hogy ilyen 0,5-1 mbps-nél nem képes nagyobb letöltési sebességre az okla szerint. PC-n használom, kábellel összekötve. Ezt nem akarom elhinni, hogy ennyire pocsék legyen és azt sem, hogy ennyien neteznének, hogy nekem már csak "ennyi jut". Debrecen külterületén szeretném használni, 5G lefedettség nincs, az eszközön a térerő maxon van. Mi a véleményetek? -
donjohnson
addikt
-
csdm
senior tag
Sziasztok!
Szolgáltatófüggetlen jó árasított 5g Mifi eszközt keresek. Mit ajánlanátok ami a legjobb ár érték arányban van? -
Krystal_s
addikt
válasz
Dave1984
üzenetére
Szia, nem a linket kell menteni, hanem ezt megnyitod és egérrel kijelölöd az egész szöveget, ami így kezdődik:
javascript:ftb();function getStatus(){$.ajax({type:"GET",url:"/goform/goform_get_cmd_process",data:..............
és kimásolod, majd amit kimásoltál, azt beilleszted (igen ezt a sokat mind) a Chrome böngészőben (vagy Safari) a Könyvjelzőknél az új könyvjelző hozzáadása URL részbe. Név tetszőleges.
Utána belépsz normál felületen a Routerbe, majd rákattintasz az előbbi könyvjelzőre és akkor egy bővített menü jön létre.
A script írójától itt van egy bővebb videó, amiben elmagyarázza hogy működik és mi, mire jó. Olaszul van, de lehet bekapcsolni feliratot.
Én úgy értettem ő is azt mondja, hogy be lehet állítani a kívánt sávokat, de nem fog működni. Nálam csak pár óráig működött, aztán a Router felülbírálta és arra csatlakozik, amire akar. A lockot még nem próbáltam.
Most ilyen, ha tehetném ezt fixálnám le.
4G frekvencia 6350
4G csatlakoztatott sáv 20.0MHz@800(B20) + 20.0MHz@1800(B3) + 15.0MHz@2100(B1)
4G jelerősség -97 dBm -
yodee_
őstag
Sziasztok!
Észre vettem, hogy elkészült az 5G a települélsen és gondoltam teszek egy próbát. Yettelnél kaptam egy TP-LINK NX510v routert. átlag 300/100 mbps-et hoz, elég szépen. A kérdés az lenne, hogy ezt a routert valahogy át lehet e varázsolni bridge módba? Nem nagyon találom a menüben. Foglalkozott valaki ezzel már? Szeretném a saját mikrotikemet használni vele.
Köszönöm
-
4Grider
félisten
válasz
Dave1984
üzenetére
Ezt elolvasva sem érted hogy működik?
-
baracsi
tag
válasz
mad823
üzenetére
Én pontosan vágom, hogy a TS9 nem 5G antenna specifikus, viszont az eszköz a beépített antenna-csatlakozón csak 5G antennát támogat, elnézést, ha félreérthető voltam. A Yeti doksi pedig rossz, mivel első dolgom azt volt, hogy 4G antennát tettem rá, amikor megvettem, akkor még beltéren volt a router és a jelerősség nem változott ha be volt dugva az antenna (SMA -> TS9 átalakítóval), antenna switch-et is átkapcsoltam, akkor sem változott. Nagyon sok helyen rosszul van feltüntetve a támogatott frekvencia-tartomány.
Itt pl. jól írják, de végül is mindegy, a tapasztalat az tapasztalat, aki 4G antennát akar használni, annak barkácsolnia szükséges
-
mad823
őstag
válasz
baracsi
üzenetére
Egyrészt azt mondtam, hogy a TS9-es szabvány szerinti csatlakozó bármire használható, nem 5G specifikus. Másrészt a felhasználói útmutató szerint "az antenna frekvenciatartománya pedig 700 MHz és 4200 MHz között van." 13. oldal, 6-os pont.
-
baracsi
tag
válasz
mad823
üzenetére
Már hogy a viharba ne lenne. A gyári beépített TS9 csatlakozók 5G antennához valók, de vannak csatlakozási pontok a NYÁK-on amit lehet 4G jel erősítéséhez használni. Lehet rendelni módosított példányt, csak aranyárban van.
csak ehhez ugye szét kell szedni, meg fúrkálni, stb.
itt a kék csatlakozási pontok 4G antennához vannak a srác elmondása szerint
itt értekeznek róla: [link]
ilyen kábel kell hozzá: [link]
-
4Grider
félisten
válasz
nothingface
üzenetére
Valószínűleg nálad egy elmúlt néhány évben modernizált bázisállomás van. A B3+B20-as bázisállomásokon elég régóta nem volt fejlesztés. Mondjuk a B3 miatt nem lehet őket annyira letérdeltetni, mint a B20 only állomásokat. Nálad valószínűleg a B1 is használatban van.
-
nothingface
tag
válasz
-Valinas-
üzenetére
Nekem nagyon jól bevált az XXL az MF296C modemmel. Igaz, én szerencsés helyzetben vagyok, a torony kb. 5-600 méterre van, szabad rálátással. Általában ilyen sebességeket mérek, a letöltés fel szokott menni 140-re is.

A délutáni/esti csúcsidőben előfordul, hogy a letöltés lemegy 100 alá, de min. 50-60 mindig megvan.
-
-Valinas-
senior tag
Sziasztok!
Vodafone Mobilnet XXL-hez keresek megfelelő 4G modem/routert (router van, TP-Link AX10, ezt szeretném továbbra is használni).
A CA-ra való tekintettel: a térkép szerint egy B20, B3-as torony van 1 km-en belül.
Elég lehet a Voda által árult ZTE MF296C 4G CAT6 + a meglévő AX10? Vagy valami komolyabb 4G modemben kéne gondolkodnom? A felhasználást tekintve a legmegterhelőbb 2 párhuzamos online TV adás lenne + pár mobiltelefon/laptop, semmi extrém.
Köszi előre is! -
Krystal_s
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Hozzánk inkább Bük van közelebb.

Pont az előbb kellett állítani, mert 10 alatt ment a net és apu szólt.... Ránéztem és csak a B8-ra volt csatlakozva és sima 4G-re, indítottam letöltést, mérést, de nem váltott fel 4G+-ra és másik sávra. Nem volt nálam a gép, ezért nem menüből állítottam át, hanem kicsit elfordítottam a Rouert. Újra 3db sávra csatlakozott 8-1-3 és jó lett.
-
Poccc97
tag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Pedig a sávok kiválasztásához ezt a scriptet érdemes használni (a ZTE MC801A eszköznél). Nem tudom pontosan mit állítottál be, de Nálam tökéletesen működik, Huawei-re írt script is.
ZTE MC801A:

Huawei B818:

Cellazárolás akkor érdemes, ha sokat ugrál a routered a sávok között.
Nálad szerintem segíthet, de ha nem működik mégsem megfelelően, akkor Factory Reset szükséges a visszaállításához.A scriptben van egy INFO gomb, ott írja melyik sávnak milyen PCI és EARFCN értékei vannak. Ezeket az értékeket megtudod még nézni a Cellmapper oldalon is, ha a router nem csatlakozna rájuk. Ha megadtad, akkor még megkérdezi, biztosan szeretnéd-e, aztán rebootolni kell.
Szeretnénk segíteni hidd el, ezért érdemes ezeket a tanácsokat megfogadnod.
-
baracsi
tag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Az 1+3+20 nálam sem megy, mivel a B1, B3 yetteles, a B20 pedig telekomos, és azt hiszem vegyesen nem tudja összefogni őket, de ezt megmondja az, aki ért hozzá. 1+3+8 néha összejön, de 1+3 a leggyakoribb és ha beállítom, úgy is marad nálam.
4G antenna kellene hozzá, viszont az antenna-csatlakozói 5G-hez vannak, de ha szétszedi az ember és rendel hozzá kábeleket, akkor a UK fórum szerint lehet rácsatlakoztatni 4G antennát, én meg is rendeltem a kábelt (meg is érkezett), viszont nincs merszem szétszedni úgy, hogy egyébként elégedett vagyok a 4G+ sebességgel is.
-
Krystal_s
addikt
válasz
Krystal_s
üzenetére
Sajnos nem ér semmit a script. Hiába adtam meg 4G-nél a 3+20+1-et, reggel már át is csatlakozott B8-ra.
Poccc97:
A Cellazárolást még nem próbáltam. Azt hol érdemes beállítani? A scriptben nem bízom, szerintem a zárolás sem működne azzal, jobb lenne a Router Hibakeresési oldalán.
Ott a Cellazárnál nem lehet beírni pl 8-as sáv, hanem PCI és EARFCN értékeket kér, azt nem tudom mi.
Az NR5G sávzár van még (nálunk nincs 5G), ott 1-84-ig sávokat kipipálni, de az nem működik. -
Krystal_s
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Itt az a leggyengébb, de mégis mindig arra akar csatlakozni.
Tegnap este ez fogadott és akármit indítottam, Ubuntu letöltés, 4K videók, magától nem csatlakozott másik sávokra.
Átállítás, majd ki- és bekapcsolás után.

Azt még kipróbálom, hogy csak a 3+20+1-et engedélyezem, elvileg ezzel korlátozom a B8-at. Kíváncsi leszek nappal mire fog csatlakozni, de szerintem 3 sáv helyett csak 2-öt fog használni. Most este 20+3-ra állt rá.
-
Krystal_s
addikt
válasz
donjohnson
üzenetére
Szia, köszönöm. Közben megnéztem a scriptet.
Igen, sajnos nem lehet beállítani amit szeretnék, hogy a megadott sávokra folyamatosan csatlakozzon.
Úgy működik, ahogy leírtad. Itt a B8-as a leggyengébb, de ha azt kizárom, akkor sem csatlakozik fel a megadott másik három sávra, hanem annyival kevesebbet használ. A sorrend sem számít, a Router dönti el.
Valamit szerintem állítottak megint, mert napok óta este 10 után újra lekorlátoz minden nap. (kivétel szombat). Tegnap ránéztem este 11-kor, mert alig töltődtek be a weboldalak, a sebesség 2/2 volt. Restart nem segített, aztán átállítottam másik csatornára, majd vissza mindre, ki- és bekapcsoltam a Routert és utána 155 Mbit lett a sebesség.
Sajnos minden este állítani kell, de rájöttem, hogy nem szükséges a Routert mozgatni, hanem menüből kell állítani pl a B20-ra, de hogy ne maradjon egyedül, kell egy ki- bekapcsolás és utána ott marad reggelig, aztán magától átvált B20-ról másra.Nálunk jelerősségre (5 vonalas, 90-95 dBm) B20 a legjobb, sebesség max 30-40.
A többi sáv jelerősség kb egyforma (2-3 vonal, 100-110 dBm).
Sebességre most a legjobb a B3, 60 Mbit/s.
A B1 30-40 és a legrosszabb mindig a B8, az max 10 Mbit/s. Valamiért mégis mindig erre (is) akar csatlakozni és a B20-ra a legkevésbé. B20-ra este 10 után szokott átváltani, de csak igazítás, vagy menüben állítás után. :\ -
dromlas
újonc
sziasztok,
szőlőhegyen használok jó rálátással távoli tornyot (voda, 3-4 km körüli távolságból). amíg nem kapcsolták le a 3G-t, teljesen jó volt a szolgáltatás, 30-50 Mbit, ami lement néha 10 alá (rossz idő, nyári csúcsidő stb. együtt). 5G csak a parton van, nem látom. a 4G katasztrofális, nem tudom, hogy a sávok jellege és terjedési tulajdonságai miatt, vagy más okból, de drasztikusan romlott, gyakran használhatatlan. tesztelem telefonnal is, bár a szolgáltatóknak tiltott, láthatóan hátra priorizálják az adatsim forgalmát, de mindegy is 1 Mbit környékén nem tudok számítani arra, hogy munkaképes lesz a netem.
gondoltam, hogy eszközoldalon fel tudom talán tornászni, a korábbi TP-LINK ARCHER MR200 AC750 mellett beszereztem egy használt ZTE MC801A-t. utóbbit városi helyeken teszteltem, szépen működik, tudja a brutál sávszélességeket. a hegyen viszont teljesen használhatatlan, konkrétan a másik routeren 1 Mbit van, a ZTE pedig szinte offline (kisebb oldalak baromi lassan betöltenek, ez a max). teljes signalt mutat a kijelzőn, az admin felületen is jó jelerősséget jelez (ami persze túlzás), de nem működik rendesen. olyan, mintha végtelen lenne a válaszidő, a speedtest latency fázisban eltölt fél percet, aztán kiakad, le sem fut.
mit lenne érdemes próbálni szerintetek? előre is köszönöm.
-
4Grider
félisten
válasz
donjohnson
üzenetére
Nem lehet a 8-as a leggyengébb jelerősségű, hiszen az a legalacsonyabb frekvencia (a B20 és B28 mellett).
-
Poccc97
tag
válasz
donjohnson
üzenetére
Esetleg egy Cellazárolás is segíthet szerintem, de ez egy tipp

-
donjohnson
addikt
válasz
Krystal_s
üzenetére
olyat amit szeretnél, például hogy 1+3+8 folyamatosan csatlakozva legyen állandóan, azt nem lehet beállítani, mert azt a router és/vagy a bázis dönti el (ha nem használod intenzíven, akkor mindig ledob 1 sávra, hogy spóroljon. ez normális működés, mindenkinél így van).
annyit tudsz elérni ezzel a script-tel, hogy kizárod a gyenge frekvenciát, ami a lassulást okozza nálad. például ha a 8-as messze van, gyenge a jelerőssége, akkor azt nem rakod be a listába, mert az lerontja a többit is.
próbálgasd este ezeket a kombinációkat:
1+3
1+3+20
1+3+8+20
3+20
3+8+20
20+3+1
20+3
stb.
próbáld végig és hagyd azon ami a leggyorsabb.
mást úgysem tudsz csinálni.
mindig le fogja dobni az elsődleges frekvenciára egy idő után.
viszont ha sikerül egy jó kombinációt kiválasztanod, akkor az idő nagy részében arra fog visszamenni mindig, ha elindítasz egy letöltést. -
Krystal_s
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Ezt azoknak kéne mondani, akik 1000 Mbites netet használnak, meg rendszeresen nagy mennyiségű dolgot töltenek le aztán kiakadnak, ha csak 600-al megy...
Mi nem töltögetünk, de film nézés, PS online játék, tv, néha pár GB biztonsági mentés felhőbe egy alap dolog, amikhez nem elég a 20-30 le/2-5 fel sebesség. Ezt kéne szabályozniuk, ha már annyira spórolni akarnak.
Te mekkora sebességü netet használsz , 500-800? Biztos nem 20/5.
(bár a szomszéd néninek is elég a 10, hogy email-ezzen.)Nem szeretnék vitatkozni, csak egy beállítást szeretnék, amivel fixálni lehetne a csatlakozott sávokat, ahogy pl most is van. (Van ilyen? Nem én találtam ki, itt olvastam a topikban)
Órák óta senki nem használja a netet, most csak ide írok mégis folyamatosan 3 sávra van csatlakozva. Este 10 után használnám, de akkor meg majd nem tudom.. -
4Grider
félisten
válasz
Krystal_s
üzenetére
Mert ha rájön a jóember, hogy még 20-50-80-120-stb. százalékot ki tud facsarni a hálózatból, akkor addig forgatgatja, antennázza, delejezi az eszközét, hogy a maximum kijöjjön belőle. És ki van akadva, ha nedvesebb időben esetleg 20-30%-al kevesebb jön, vagy éjszakára a szolgáltató lecsap néhány frekvenciasávot energiatakarékossági okokból, vagy távolabb a toronytól néha elveszít egy-egy magasabb frekvenciát.
Mondhatnám normális emberi tulajdonság, hogy mindig többet akarunk, ezért zabáljuk fel magunk alól az összes erőforrást akkor is, ha az ötöd részéből is ellennénk. -
Krystal_s
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Ezt úgy írtad, mintha egyedi probléma lenne. Nem úgy látom itt és a külföldi fórumokat olvasva.
Persze, hogy unod, mert téged nem érint, mert nálad jó. Így könnyű...
Saját magad is mondtad, hogy ezt így állítják be ilyen olyan takarékosság miatt, hogy kis inaktivitás után lekapcsolódik a Router a sávokról. Aztán mikor használná az ember, akkor meg már nehezére esik visszakapcsolódni. Ha nem lenne ilyen leszabályozás, hanem tartaná a 3 sávot, de lehetne 4-et is, ha már annyi van, akkor nálunk sem lenne semmi gond!
Érdekes az a véletlen, hogy reggel 6 és este 10 között nem érezni ilyen fokú korlátozást.
Jelenleg is ugyanúgy tartja a 3 sávot, ahogy reggel 6-kor hagytam, mert megint fordítani kellett a Routeren. Este 10 után kezdődik elölről, újra fordítani kell. Mi történik este 10 után? Szerintem egy lélek nem használja a környéken, csak így van beállítva, hogy csatlakozzon le sima 4G-re, ami kb telefonálásra elég. Vagy a torony "elsétál" másik irányba?
Nem tudok erdőről, sok üres földterület van a torony és köztünk és a Router emeleten van. Egyik nap is szakadt az eső, mégis jó volt a jelerősség és a sebesség is, tehát az sem zavar be, ha már csatlakozva van.Előfizetéskor az első, amit kérdeznek, hogy mi a pontos cím és megnézik mennyire van lefedve a terület. Nálunk ez többször ki lett hangsúlyozva és megfelelt. Igen, nem 300-at tud, csak 150-et, de azt tudja, ha nem csatlakoztatja le magától! a sávokat.
Miért van tele a net különböző "hack" megoldásokkal, ha csak itt van gond és cserélgetik az fw-t olyan gyakran? -
-
Krystal_s
addikt
válasz
baracsi
üzenetére
Szia! Én ezt úgy értelmezem, hogy megadhatok csatornákat miket használhat és amiket nem írok be, azokat nem fogja. "If you want to use every supported band write AUTO"
Ez a script tudja kényszeríteni, hogy a megadott csatornákra folyamatosan csatlakozzon és ne dobja le?
Valójában van rálátása mindegyikre ( 1, 3, 8, 20 ) és NEM túlterhelt. Vidéki rész, kevesen használják, főleg ilyenkor este biztos nem. Többnyire az 1-3-8-ra csatlakozik, pedig a 20-nak van a legerősebb térereje. Hibakeresési módban van egy menü, ahol lehet csatornákat választani, de csak sajnos 1-et enged egyszerre. Előbb a B1-re csatlakozott egyedül, gyenge jelerősséggel. Elfordítottam a Routert, aztán vissza. Akkor lett újra 1-3-8. Gyenge jelerősséggel.
A menüben beállítottam a 20-at és azonnal át is állt rá. Jelerősség 5 vonalas lett.
Mivel a 20 önmagában kevés sebességet tud (max 30), visszaállítottam Mind-re, így maradt a 20-on és még mellé felkapcsolódott az 1-es sávra.
Kb 10 perc múlva már csak a B1-en volt, indítottam egy mérést és lett B1-B8, de ez így még kevés sebesség (max 40-50). Elindítottam egy Linux letöltést is, de nem csatlakozik fel még egy sávra, hogy 3 db legyen, akkor lenne a sebesség 100-160 Mbit/s között. Megint fordítanom kéne a Routert balra, jobbra, hogy visszacsatlakozzon, de már nagyon unom. :\
-
baracsi
tag
válasz
Krystal_s
üzenetére
van egy szkript, amit be kell tenni könyvjelzőbe és belépést követően rá kell kattintani, Chrome alatt működik, Firefox alatt nem
ide feltöltöttem: [link]
belépést követően rákattintasz, eredmény:
utána rákattintasz a SET 4G gombra, majd megadod, hogy milyen sávokat szeretnél használni: pl.: 1+3
ja még valami: a DNS MODE gombot ne nyomd meg, mert én 1x kipróbáltam (1,1,1,1, 8.8.8.8) és nem volt utána DNS szolgáltatás, pingelni tudtam IP címet, de név alapján nem jöttek be az oldalak, nem segített más, csak a
piócás emberfactory reset -
4Grider
félisten
válasz
Backrau
üzenetére
Én egy-két éve ezt a routert használom Telekom és yeti simmel, de nem tapasztalom a problémáidat. Most volt rajta 1-2 hete fw frissítés, ami egy kicsit csicsásabb és lassabb admin felületet hozott létre, azóta volt roamingban, hogy nem volt rajta internet, le és fel kellett csatlakoznom, hogy legyen rajta net.
Két telephelyünk (üzletek) is csak ezt használja (mindkettő 5G-n) az internet-eléréséhez, náluk sincs újraindítgatás. -
Backrau
aktív tag
válasz
Krystal_s
üzenetére
Én 3X cseréltettem ezt a routert, mert eleinte csak leváltott 4G-re. Utána elkezdte azt a hibát, hogy ha egy pillanatra jelvesztés volt, akkor nem is csatlakozott vissza a hálózatra csak újraindítás után. Váltottam Huawei routerre, ott semmi ilyen probléma nincs, szépen csinálja a dolgát.
-
Krystal_s
addikt
válasz
Poccc97
üzenetére
ZTE MC801A-hoz (yettel) nincs valami okos beállítás, amivel lehetne szabályozni melyik csatornákra csatlakozzon? Valamiért nem érzékeli jól ez az eszköz, hogy mikor melyik a legjobb.
Pl az előbb elég gyenge volt a sebesség, jel, ping... B1 - B3-ra volt csatlakozva. Elegem lett, újraindítottam menüből (nem nyúltam az eszközhöz) mégis elsőre a B20 -ra csatlakozott. Itt annak a jelerőssége a legjobb (5 vonal), 100 alatti 80-90 dBm, de a letöltési sebesség gyenge max 30 Mbit/s. Aztán indítottam valamit és B20 mellé csatlakozott még egy sávra talán 1-re. Most nem látom, mert pár napja újra előjött a korlátozás, vagy mi, hogy csak 4G és 1 sáv. Nehezen csatlakozik 4G+-ra és 2 sávra. Korábban mindig 3-ra és fw frissítés óta nem dobta le sima 4G-re.
Bekapcsoltam a PS-t, indítottam egy 4K videót és még nem csatlakozott fel 4G+-ra pedig akadozik a videó. Nem értem ezt a szarakodást, most indítottam több 8K-s videót is mellé, de mégsem csatlakozik fel. Eddig ez az fw csere óta legalább jó volt. :\
Kimentem igazítottam a Routeren, kicsit elfordítottam, pedig már berajzoltam a helyét, mert hetek óta jó volt. Tuti itt mászkál a torony (1 db van 4 sávval), de nem fix helyen van, mert akkor nem kéne ennyit igazítani, elfordítani a Routert. Most igazítás után felcsatlakozott még a B3-ra a B20 mellett és 100 felett lett a sebesség.
:@ -
Poccc97
tag
válasz
Backrau
üzenetére
Ezzel a scripttel tudod változtatni a sávokat. Másold ki és mentsd el könyvjelzőként majd a routerbe belépve kattints rá.
Yettelnél úgy működik (legalábbis nálam), hogy csak akkor van 4G+, ha nagyobb forgalmat generálsz. Amint már nem töltesz le valamit, akkor visszavált a Primary Bandre és megszűnik a 4G+ (Huawei B818). -
4Grider
félisten
válasz
Backrau
üzenetére
Légvonalban 250 méterről csak akkor lehet ilyen rossz az 1800 és 2100 MHz vétel, ha elég nagy és elég sok tereptárgy (pl. épületek és vastag falak) árnyékolnak. Ha pedig így van, sok mindent nem tehetsz, mint hogy bontasz vagy odébb költözöl.
Egyébként az antenna nélkül abszolút nem jön a B3, vagy pont az antennával nem jön? Mert nagyon nem mindegy... -
Backrau
aktív tag
Sziasztok!
Yettel otthonnet elöfizum van.
Vettem a routerhez (Huawei CPE Pro 3) külsö mimo antennát, hogy stabilan legyen a 4G+ hálózat, viszont a külsö antennával csak a 20-as sávot akarja fogni, a 3-ast csak nagy ritkán.
A kérdésem az lenne, hogy a routerben hol tudom beállítni, hogy melyik sávokat fogja?
A torony tud 1-es, 3-as és 20-as sávot ill. légvonalban kb. 250 méterre vagyok töle. -
hind
csendes tag
TPlink NX510v
A státusz infói alapján képes kettőnél több sáv összefogására.
Ld pl:
-
korren
aktív tag
Sziasztok!
Új helyre költözöm és sajnos nem szolgáltat ott a DiGi, így nem hozhatom tovább a 10+ éves előfizetésem.
Az adott helyen Vodafone szolgáltat koaxon, illetve Telekom optikán (FFTH).
Illetve erősen gondolkodom a Yettel 5G-s net szolgáltatásán, ami szintén van az adott társasházban.
A kérdésem az lenne, hogy tapasztalatok alapján az 5G-s net latency-ben felveszi-e versenyt a FFTH-val?
(A koaxos mókát elvetettem, idejét múlt véleményem szerint, bár meggyőzhető vagyok)
A TV nézés másodlagos, a sávszél min. 500 Mb/s körüli kéne és a lényeg a latency lenne, mivel online játszom, casual competitiv játékokkal.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Krystal_s
addikt
válasz
Dave1984
üzenetére
300/60 Mbit/s-nél én sem igazgatnám. Közelébe se mennék nehogy "megzavarjam". 😅
Kár, hogy a MC801A-hoz nincs olyan app, vagy a beállításokban, mint pl az MC7010-nél, hogy mozgatás közben hanggal és grafikonnal jelzi hol, merre van a legjobb jel.
Abban sem vagyok biztos számít-e, hogy az eleje, vagy a hátulja nézzen ki az ablakon. Elvileg az antennák ugyanabban a pozícióban vannak.

-
hind
csendes tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Értem, köszi! Beleolvasok, a DECT/IP tel bővítés mondjuk nálam nem tényező.
Egyébként kint vagyunk most a háznál épp és a villanyszerelő sráccal nézegettük mobilon a Vodafonos adatsebességet. Nálam (Pixel7) DL 10 Mbit/s, nála iPhone 14-gyel 50 Mbit/s. WTF??
-
Krystal_s
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Szia, nálad fix helyen van a MC801A? Nem kell gyakran igazítanod a Router pozíción?
Korábban említettem nálunk az ablakban van és igyekeztem jó irányba fordítani jelerősség (dBm), csatlakozott sávok és sebességmérés értékei alapján. Páran említettétek, majd változni fog a terhelés és a használat hatására. De nálunk nem túlterhelés a gond, használattól függetlenül minden nap állítgatni kell a Router pozícióját pár cm-t, jobbra, balra, előre, hátra... Amint állítom azonnal változik a jelerősség, sebesség néha átáll másik sávokra, de nem magától. Beállítom, a sebesség le 150/ fel 30 Mbit/s normál állapotban. Másnap sebesség leesik akár 30-50/2-10-re. Picit fordítok a Routeren és újra jó lesz.
Az már nem is érdekel annyira, hogy le 100, vagy 150 (persze jobb lenne kihozni a legjobbat), de a letöltési sebességnek nagyon kevés a 10 alatti érték, pl ha a pár GB-ot felhőbe kell menteni, vagy PS online multi játékoknak. Mi lehet a gond? Mit lehetne tenni, hogy a Routert ne kelljen naponta igazítani? Miért nem állítja be magának a legjobb sávot?
Az előbb is gyenge sebesség miatt kicsit elfordítottam, a sávok többnyire B1, B8, B3, 104 dBm, más irányban B20, B1, 99 dBm, de ha ezek nem változnak, marad ugyanazon a sávokon, akkor is tud javulni romlani a sebesség, ha 1-2 cm-t fordítok a Routeren. Másnap megint állítani kell. A torony fix helyen van, nem értem akkor miért változik ennyire a megfelelő irány? Nem használat, vagy terhelés hatására, hanem azonnal képes jó lenni, ha akár 1cm-t elfordítom. -
Az AVM routerei nagyon jók, a kábelnetemre is azt vettem (6591). Folyamatosan fejlesztik a firmware-t, nincsenek stabilitási gondok sem a nettel, sem a wifiwel. Telepíted és elfelejted. Mesh állomásokkal és DECT/IP telefonokkal bővíthető. Nincs rövid válasz, de nézz bele pl. a release notes-ba, mennyi munkát tesznek bele:
http://ftp.avm.de/fritzbox/fritzbox-6850-lte/other/fritz.os/info_en.txt -
hind
csendes tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Ez miben jobb, mint az MC801?
(Megnéztem az árát és nyeltem egyet.
Két ZTE kijön belőle.) -
-
4Grider
félisten
Az MC801 nagyon jó, elsődlegesen én is azt használom az 5G routereim közül.
Az MR600 spec képe azért megtévesztő, mert jó sok sáv van felsorolva egy-egy sorban, viszont a / a sorban azt jelenti, hogy azok közül csak egyetlen egy sávot tud összefogni a sor elején szereplő sávval. Míg pl. az MC801 szinte mindent mindennel összefog, nem ritka vele 4-5 sáv egyszerre történő használata (az mr600 maximum két sávot tud használni egyszerre). -
4Grider
félisten
válasz
mad823
üzenetére
A Telekom 5G-je 95%-ban a nyúlfarknyi sávszélességgel rendelkező 700 MHz-en megy. Azt biztosan nem választanám 30-50 MHz-nyi sávszélességet tudó 4G helyett. Az 5G tényleg sokkal nehezebben fekszik meg, viszont pont ugyanolyan gyorsan eléri a minimális sebességet, mint az ugyanannyi sávszélességgel bíró 4G.
-
mad823
őstag
Én biztosan olyan szolgáltatót választanék, akinek van ott 5G-je, - de nem a "végsebesség" miatt, hanem főként azért, mert a 4G könnyen elfogy, ha sok a konkurrens felhasználó.
Ebből a szempontból a szolgáltatók 5G lefedettségi térképe megbízhatóbb lehet, mint a cellmapper.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Aim training (Aimlabs, Kovaak's, Aimbeast stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Arc Raiders
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- E-book olvasók
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Őrületes specifikációkkal rendelkezik a Tachyum csodaprocesszora
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24+ / GyáriFüggyetlen / 12/256GB / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3109
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3327, 94% Akkumulátor
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 4GB I 320GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(Am Bp belváros, szóval elég jó a vétel)
Kihoztam a Yetteltől ezt a "kábel nincs" netet, és az a gondom, hogy ilyen 0,5-1 mbps-nél nem képes nagyobb letöltési sebességre az okla szerint. PC-n használom, kábellel összekötve. Ezt nem akarom elhinni, hogy ennyire pocsék legyen és azt sem, hogy ennyien neteznének, hogy nekem már csak "ennyi jut". Debrecen külterületén szeretném használni, 5G lefedettség nincs, az eszközön a térerő maxon van. Mi a véleményetek?

neki kell kitapasztalnia.
:@